2019-04-14 1935 浏览
<Opera cake$52> (好味:4.5/5) (抵食:3.5/5)文華東方酒店嘅甜品一路都久仰大名,但係因為成50幾蚊件,大食妹呢呢啲窮L真係唔捨得買黎食😭 同事請食餅,竟然就係文華東方嘅西餅(大喜)(心心眼)終於可以一嘗買到返嘅西餅啦見到右下角嗰件藍色嘅歌劇院蛋糕咁吸引,一於就揀咗佢黎食藍色嘅蛋糕做得靚嘅話叫high class,做得唔靚嘅話就係”膠” 好明顯文華東方嘅歌劇院蛋糕係前者,蛋糕口感非常之濕潤,食落口好有層次感,個口腔充滿dark chocolate 同埋咖啡嘅味道,仲有少少酒香食完一件一啲都唔heavy,仲可以食多幾件添文華東方嘅西餅果然滿足到大食妹嘅味蕾,值得再試

同事請食餅,竟然就係文華東方嘅西餅
(大喜)(心心眼)

終於可以一嘗買到返嘅西餅啦
見到右下角嗰件藍色嘅歌劇院蛋糕咁吸引,一於就揀咗佢黎食

食完一件一啲都唔heavy,仲可以食多幾件添

文華東方嘅西餅果然滿足到大食妹嘅味蕾,值得再試
  • Opera cake
2019-03-22 3668 浏览
每次經過文華酒店,就令我想起他們的scone 和cheesecake.本來一心到訪想吃brownie ,怎料他們已經不再製作了。不過無損我吃旦糕的雅興。看到餅櫃各式各樣的精緻旦糕,真的樣樣都想試!今天就吃芝士餅和招牌scone作下午茶Blueberry cheesecake $52蛋糕分兩層,下層是朱古力消化餅底,而中層是係典型嘅厚重芝士味,而上層有香甜的藍莓果醬、鮮藍莓同朱古力。整體口感豐富,質地柔滑細緻,軟硬適中,而且頗為漿口。芝士味雖然濃郁,但幸有藍莓點綴,不觉得膩。然而相比文華1963芝士餅,我比較喜歡1963,因為1963的芝士味道更為純厚香濃,而且當中帶點忌廉的幼滑。Scone set / raisin scone with rose jam and clotted cream$66文華的raisin scone 是每枱必點之物。今天一定要encore. 這兒的scone 是我吃過最好的!口感外脆內軟,鬆脆可口,空氣感十足,帶有陣陣牛油香。而那士多埤梨玫瑰果醬更是美味,味道酸酸甜甜的,又帶有幽幽玫瑰的香,加埋輕軟綿滑的clotted cream, 就活像甜香三重奏,既香且滑

每次經過文華酒店,

今天就吃芝士餅和招牌scone作下午茶

Blueberry cheesecake $52

而那士多埤梨玫瑰果醬更是美味,味道酸酸甜甜的,又帶有幽幽玫瑰的香,加埋輕軟綿滑的clotted cream, 就活像甜香三重奏,既香且滑,甜而不膩,真是美味。

最后又禁不住買了banana cake回家作早餐。
這酒店出品的香蕉蛋糕只是$20,和一般cafe 定價相約,而且大大件,都幾抵食。旦糕香蕉味濃郁,而且口感濕潤香軟,
加埋脆口合桃,軟綿綿的旦糕拼上合桃的果仁香,真好吃!

這餅店是繼Joel Robuchon 和bakehouse 之外,我的favorite cake shop.

2019-03-17
2019-03-17 3092 浏览
@mo_hkg ————————————————————————可能適合對象:#歌劇院蛋糕 #operacake 甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️濃度(5星最濃):⭐️⭐️⭐️🍴:餐具 ✔️/ 蠟燭 ✔️ / 冰袋 ✖️/ 紙盒✔️🏷:✔️(免費)💬:一等酒店,但可惜入到去冇人理會。Cake Shop果邊又冇人企,店員唔太細心。其實只有正常交收,冇話有一級酒店嘅態度。文華,應該有一定嘅Expectation都正常掛。🛒:中環 #cakeup_中環站 #cakeup_香港站🔘:件裝 / 個裝 13cm (3-6人) 或 18cm (1日前網上預訂)💰:個裝 $52;13cm $388;18cm $778————————————————————————性價比:中上今次主題:「兄弟送嘅生日蛋糕」。蛋糕不花巧,藍色,朱古力,簡簡單單!今次先講包裝,個紙盒非常硬淨,四邊以磁石穩固個盒,盒面圖案較為中式,望落幾一絲不苟,貴重不簡單嘅感覺。蛋糕賣相藍色非常搶眼,藍色可以好大機會做到好「leung」,好「Cheap」,但𠵱隻藍色剛剛好。而藍色個層食落係薄薄嘅軟啫喱面,味道口感唔明顯突出,搶眼度大過味道。而相信精髓就在個Ope
可能適合對象:#歌劇院蛋糕 #operacake
甜度(5星最甜):⭐️⭐️⭐️
濃度(5星最濃):⭐️⭐️⭐️
🍴:餐具 ✔️/ 蠟燭 ✔️ / 冰袋 ✖️/ 紙盒✔️
🏷:✔️(免費)
🛒:中環 #cakeup_中環站 #cakeup_香港站
💰:個裝 $52;13cm $388;18cm $778
————————————————————————
性價比:中上

而相信精髓就在個Opera蛋糕。先講吓個蛋糕嘅由來,據說,由於造型有別於一般嘅圓形蛋糕,又以一層層嘅概念去造,驟眼睇好似以前巴黎嘅著名歌劇院,所以索性將個蛋糕叫Opera。但亦都有人話係專為睇Opera嘅人設計嘅蛋糕,但any肥,其實Opera蛋糕,相信 @dalloyauhk 先係最有名,但文華嘅,又如何呢?

主要嚟講,個蛋糕整體潤度高達80%,質地有啲似 Tiramisu 咁,好似吸盡咗 espresso 嘅手指餅咁。而味道上,成個蛋糕充滿咖啡同朱古力味,唔算叫得好甜,但濃郁度足夠。內裡嘅Coffee Butter Cream 同 Valrhona 72% 嘅 Dark Chocolate 做足本分,真係一食就食得出。個Dark Chocolate濃到好似有酒味咁,好濃郁,幾好味。食落,唔覺好甜,唔覺好漏,負擔不重。

最為之動容嘅係,當你食到腍Bea Bea嘅濕蛋糕時,底嘅朱古力脆餅好驚喜,發揮到作用,做到層次感,有嘢咬吓。佢嘅上層雖則好濕潤,但底部絕對冇吸到啲脆餅腍晒,好波!

講真,如果真係需要評分,若然個外形可以做得再型格,再酷啲,咁嘅價錢($388),咁嘅質素(文華),咁嘅味道(濃而不漏),性價比其實可以俾「高」。宜家係輸咗少少係個外形到,較為普通唔夠型,否則Caketionary會好推介俾外界!
——————————————————
#cake #birthday #蛋糕 #生日 #生日蛋糕 #birthdaycake #hongkong #hkig #香港 #香港限定 #hkbakery #caketionary #caketionaryhongkong #呃like #相機食先 #假日好去處 #文華東方酒店 #中環美食 #中環
歌劇院蛋糕
歌劇院蛋糕
2019-03-12 1900 浏览
同朋友慶祝生日,今次由我負責去買蛋糕,由於朋友當中有大肚婆,所以唔可以食啲有生雞蛋成分既蛋糕,搵左好多間餅舖都做唔到。搵搵下諗起好耐無食文華餅店,所以走去問下,終於俾我搵到無生雞蛋成分既蛋糕喇。我買左個雜果芝士蛋糕,賣相都幾吸引,仲可以寫埋祝福語朱古力牌。雜果都好新鮮又甜,有士多啤梨、紅桑子、藍桑子、藍莓同芒果。個芝士蛋糕切落去好似好實,有啲難切,但食落啲芝士好滑,一啲都唔硬,芝士味夠濃,蛋糕唔似其他餅舖用消化餅或脆脆做餅底,佢全個蛋糕都只有芝士👍🏻 岩晒芝士控。雖然價錢係貴少少,但物有所值。
雜果都好新鮮又甜,有士多啤梨、紅桑子、藍桑子、藍莓同芒果。
雖然價錢係貴少少,但物有所值。
2019-03-11
2019-03-10 1423 浏览
Mandarin Cake Shop is one of my favourite cake boutiques whenever I need to order a birthday cake. This time I picked the opera cake, expected the chocolate cake would be quite a sweet one. But surprisingly the cake wasn’t that sweet with a crunchy cake base which all of use like a lot. The cake isn’t too big and 4 of us could finish the whole cake after dinner!
在西區拜完年,順便落中環文華酒店的餅店。只因看到網友的食評,大讚這裏的鬆餅。作為一個”scone粉”的我,這個介紹實在太吸引了。設在酒店一樓的餅店,評為似一間珠寶店,我覺得形容頗為恰當。餅店的設計高雅而沒有壓迫感,顧客可以輕輕鬆鬆地選擇心頭好,堂食和外賣均可,價錢當然有分別。上次來已超過十年,那時一件約三十多元。時至今日,相比很多著名餅店,文華餅店的價錢也只是市價,並非「堅離地」,但味道和服務,均甚高質素。本來目標是scone,但看到櫃內各款精緻甜品,又食指大動了。櫃內放著十款西餅,包括1963文華芝士餅($52)、草莓羅勒甜點($50)、奶油角($50)、法式栗子蛋糕($50)、Apple Praline Mo See cake ($98)、Strawberry Mint Tartelette ($98)、Opera cake ($52)、藍莓芝士餅($58)、紅桑莓撻($50)和剛賣出最後一件的綠茶蛋糕,故無法拍照,亦不知價錢。後面則放了鬆餅,和各款麵包。我揀了一件芝士餅和一個提子鬆餅,原來鬆餅在下午三時後特價,由原價$37減至$22。雖然合共只是$74,但餅店仍是一貫作風,包裝典

我揀了一件芝士餅和一個提子鬆餅,原來鬆餅在下午三時後特價,由原價$37減至$22。雖然合共只是$74,但餅店仍是一貫作風,包裝典雅之餘,亦令顧客帶走時拿得很方便。雖然,做法並不環保。又貼心地提醒,芝士餅返家後如非即食,便要放進雪櫃。一抵家中,我先吃那件芝士餅。

這件芝士餅其實並非特別好吃,但吃得出用料講究,而且造型甚有特色。整件餅軟滑盈香,奶味極重,我覺得稍甜。但其實,如連同餅面的忌廉球同吃,味道又剛剛好,一般我不會吃餅上的忌廉,今次是破例了。要讚的是,餅上那三片白朱古力,味道意外地清淡,否則便會太過濃甜。此外,底部亦沒有用消化餅做餅底,令整件餅看上去,比其他的芝士餅高雅,這是個加分點。

之後焗熱那個提子鬆餅,拆出來時,已聞到濃烈的牛油味。包餅的薄紙亦有點牛油跡,我還擔心過於油膩。如果真的是這樣,那就不是名店作品了!

焗熱的鬆餅,有濃香的牛油味,但拿在手吃,吃完後手指卻沒有油跡。整件餅鬆化甘香而不鬆散,提子乾點綴得出色,不太甜但加增了美味。即使沒有堂食加配的文華著名玫瑰花瓣果醬,亦不會太乾。我已經肯定,自己會成為這件scone的忠實粉絲了!

之前試過灣仔的Bakehouse,同樣是外賣回家再焗熱吃,以為已經很好,怎知原來一山還有一山高!

終於明白了:好吃,有時是一種比較;而名店,是因為在各方面都能得到高分。
2019-02-11
外卖自取
$74 (其他)
  • 鬆餅
2019-01-09 2736 浏览
有多款生果濟濟一堂當中d 莓都好酸,士多啤梨大大粒芒果蜜瓜反而都好甜,應該係浸完糖水既最中意個撻皮加埋d cream 好好味脆身有驚喜而且都好厚身食完都好飽加埋coffee 簡單就係luxury tea 既絶配
有多款生果濟濟一堂
當中d 莓都好酸,士多啤梨大大粒
芒果蜜瓜反而都好甜,應該係浸完糖水

最中意個撻皮
加埋d cream 好好味
脆身有驚喜
而且都好厚身
食完都好飽

加埋coffee 簡單就係luxury tea 既絶配
1K
2018-12-17 3607 浏览
對上一次食文華嘅餅已經係兩年半前,友人帶番公司嘅散水餅,當刻係被佢地嘅包裝驚豔到,一個可以四邊打開嘅硬盒,磁石封口,輕鬆可以拎出蛋糕。味道唔會話好大驚喜,勝在四平八穩,唔會出錯。週日嘅文華滿滿人流,嘆茶為主,黎到餅房呢邊一樣咁多人。餅櫃中款式唔算好多,芝士餅、綠茶蛋糕、朱古力蛋糕等口味,定價$48-52,賣相經典平實揀選兩件,店員好快幫我地包裝好,兩件都一樣有呢個咁優雅嘅包裝盒,即使唔係送禮都可以保留再用。而且好細心,以膠紙輕輕固定蛋糕底,又提醒要盡快食用。1963文華芝士餅 $48招牌芝士餅造型簡約,以忌廉、白朱古力點綴,蛋糕冰涼軟滑到不得了,芝味醇厚,唔算最濃郁,入口不膩Opera $48相對黎講比較普通嘅歌劇院,深藍色朱古力醬面頭加有小嘅珍珠,忌廉、蛋糕、朱古力漿之間嘅層次唔算好鮮明。幸好甜度唔高,加埋薄薄脆口嘅餅底,都不錯吃。

1963文華芝士餅 $48

Opera $48
2018-12-16
2018-11-29 3236 浏览
某日同事突然買了西餅給大家當下午茶,嘩!是文華東方!是一件藝術品!我試了玉桂蘋果朱古力,很好味,很配合,很驚喜,少少蘋果肉更有口感,配以合到好處的朱古力,令人一試難忘
玉桂蘋果朱古力
玉桂蘋果朱古力
2018-11-28 3056 浏览
Mandarin cake shop簡單舒服服務好味道正行玩街,去老婆最中意的Mandarin食tea,4點鐘去到剛剛坐滿,可能系中環tea time吧, 等了5分鐘就有啦!坐低,waitress 來問食乜,老婆叫了一個1963 Mandarin cheese cake同 cholocate, 我因為要食中藥,所以無叫住,要求waitress 一杯熱水和一隻杯,佢好有禮貌咁話OK。之後我再叫一個Raspberry Chololate truffle.等了5分鐘就來。1963 Mandarin cheese cake 黃白色,好有芝士味,酸酸地,OKRaspberry Chololate truffle 顏色好吸引,朱古力味好濃,Raspberry 味 就不太夠。其他餅櫃哩的餅都好做得很好看,下次要再來試

Mandarin cake shop

簡單舒服服務好味道正

等了5分鐘就來。

其他餅櫃哩的餅都好做得很好看,下次要再來試

2018-11-28
2018-11-15 2698 浏览
文華東方的甜品糕點素來遠近馳名,在上次初嘗了她的Raspberry Chocolate Truffle Cake 後,對其鎮店Cheese Cake亦充滿了期待。果然沒有令人失望,其芝士味極為濃郁、軟滑,令人齒頰留香。這就是名牌的特別之處,貴得讓你心悅誠服,讓你感受到她高貴之處。若然一家人聚餐後,15cm的蛋糕分量恰到好處,始終芝士會令人感覺有少許腬。閒時作茶點絕對是不錯之選。確實是甜品界的LV,有其過人之處。

2018-11-05
5 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
生日
  • cheesecake
2018-11-14 2359 浏览
今天天朗氣清,剛好在大館參觀完了,肚子有少少空,立即想起我flavorite 的 comfort food - scone! 平日已經四處到cafe 或餅店吃scone. 雖然遇過ok的,但未有一間真的一試傾心,然而今日遇上了我目心中的no 1. 這兒的scone 由下午三時開始供應,售完即止。Scone set $66 One piece with clotted cream and rose petal jam.Scone 有兩款口味可以選擇,分別是原味和提子味。這個scone set 有一件scone, clotted cream 和玫瑰果醬。這scone 烘得暖暖的,有著外脆內軟,又airy鬆化的質感,質地軟綿細密,唔會只有死實。而且牛油味極為香濃,有著香甜的提子乾,滿口是旦奶脂香,最重要的是,一點都唔乾身!平日在坊間吃到的scone都比較乾,然而這兒是剛剛出爐嘅緣故,所以特別鬆化香軟。把scone塗上clotted cream, 輕柔滑溜,口感creamy。 拌以文華招牌玫瑰果醬,嘩啦!超正!玫瑰果醬有著玉露的水感質地,玫瑰花的香氣猶如吃得的花香水,高雅芳香,加上草莓的一點

這兒的scone 由下午三時開始供應,售完即止。

Scone set $66

。 拌以文華招牌玫瑰果醬,嘩啦!超正!玫瑰果醬有著玉露的水感質地,玫瑰花的香氣猶如吃得的花香水,高雅芳香,加上草莓的一點果味,味道酸酸甜甜又豐厚,加埋香滑奶油和鬆化scone, 真是味覺三重奏!是好滿足的味道!多想吃多件!吃罷玫瑰果醬的餘韻仍然在口中徘徊,實在太喜歡了!

可惜今天無緣吃到另一人氣brownies, 又有藉口下次再訪吧!

2018-11-05
下午茶
2018-11-04 1987 浏览
好多年前已經想去文華餅店食佢啲蛋糕,當時佢已經好出名。終於有機會同另一半呢度食,但味道冇想像中咁好, 食咗佢其中一個慕絲切餅,甜度都適中,但係個餅嘅味道冇乜驚喜,你一個朱古力味嘅就好甜,好彩佢嗰度都有提供水,總括嚟講都係試過就算。
2018-10-27 2389 浏览
家裡每個人生日都是我買蛋糕,即使是自己生日也不例外。也因為老人家都不愛吃新潮蛋糕,所以每次都只能買水果忌廉蛋糕。人不多,我又金魚腦,過了一陣子又忘了到底好不好吃,只好記下來吧。這次買的是文華東方的蛋糕,小小的一個,切開來裡面的忌廉不多,糕面舖了士多啤梨、紅莓、藍莓和芒果,水果不多但味道不錯,可惜的是糕底,讓我跟家人都很失望,老父說糕底不夠滑,我則覺得吃起來蛋糕部分碎碎的,內心相當震驚怎麼會是這個有點粗糙的質感? 畢竟忌廉只是點綴,糕底才是靈魂,糕底不好吃真是硬傷呀我不能接受~蛋糕不算貴,但怎麼說文華東方的出品我還是有點期望,大概有期望就容易有失望吧。時光若能倒退一切若能重來我會訓身阻止自己買的,但我終究沒能回到過去,只好在這記下,來警惕將來的自己。最後,Happy birthday to me。

最後,Happy birthday to me。

Fruit  cream  cake

2018-09-29 2544 浏览
Pretty confident on their quality of bakery. Decide to write my last mooncake review for the year from here. Got this box of Giorgio Armani which lotus mooncake from here. The packing is simple but elegant, mooncake isn’t really my thing but I love festival and celebrationsa small piece doesn’t harm esp. when sharing with others and the traditional classic lotus mooncake from this bakery with long history says quality. My dad who love lotus mooncake says he like it, one notch upIt’s very rich, m

It’s very rich, moist and filling; on the sweet side of the scale but is acceptable when pair with some tea or red wine.