2024-10-30 513 浏览
和五個朋友一起,今天我們來到佐敦的新填地街,品嚐文記燒臘飯店的美食。這裡的馳名燒味和小炒都很受歡迎,但最受推崇的卻是他們的羊腩煲,價錢非常抵食。我們預訂了一隻剛出爐的燒鵝,還有鯇魚片和魚卜。燒鵝的皮脆肉嫩,肥膏多卻不膩,特別好味!我搶先嘗了一隻燒鵝髀,先嚐原味,再配上酸梅醬,味覺享受分階段進行,真的非常過癮。文記的秘製羊腩煲則是今天的重點。大煲的羊腩多得像一座小山,湯汁幾乎瀉出來,主角羊腩的份量十足,連皮、連骨、連肥膏,滿足了大家的不同需求。我先吃了連皮的羊腩,再吮骨,根本不需要配腐乳,味道已經十分夠味!吃完羊腩,我們開始用羊腩汁打邊爐,先涮鯇魚片,然後是魚卜,拼出一個「鮮」字,這就是打邊爐的最高境界!另外,文記的蜆芥鯪魚球即叫即造,搭配冰凍啤酒非常合適。為了多一點口味,我們還叫了一碟西芹炒雞雜,夠鑊氣、足料,大條雞腸令人垂涎!大羊腩煲480元,細羊腩煲400元,識食的朋友一定要選大煲!即使吃不完,還可以打包帶回家。我們晚上喝了八枝啤酒,總共埋單1300元,每人只需260元,性價比超高,真是平靚正!

依排羊腩煲關注組係咁有人介紹文記燒臘飯店既羊腩煲🐑 Soy Egg 🥚同9 Flag 🏳️都幾好奇燒臘鋪既羊腩煲點解咁多人推😋好彩果日6點就去到,岩岩好有位 其他枱已經俾人book晒 晏多小小已經無得walk in 同埋好多人黎拎外賣,可想而知佢幾受歡迎🐑想試既朋友仔記得book 定先好去,一係就叫定外賣去拎啦😋必試: 羊腩煲🐑是但總結: 鍾意羊腩煲既朋友可以試試 不論味道 口感 性價比 都係average 之上🐑😋是但食評🌟💬✰環境🙂細細間 街坊小店🙂都乾乾淨淨🙂幾張圓枱加D圓櫈 無咩花巧裝修🔨可能太早去到 老闆都仲打緊麻雀🀄成件事好街坊 好local🏘️唔好expect 坐得好舒服但憑佢野食既質素 完全可以唔理佢既環境👍 ✰羊腩煲 ($400) 🐑 味道 口感 份量都無得輸 但有毛扣小小分😋一上枱個份量真係嚇窒左我地成個煲塞滿晒羊肉🐑下邊仲有巨量支竹 馬蹄 蔥🍲2個人飽到上心口😋羊腩好入味 八角同南乳味都夠😋有小小羊騷味 我自己係鍾意有小小羊騷味既🐑如果小小都受唔到既 建議可以食其他小菜成個煲最抵讚係個羊既口感👄唔會煮到爛晒 無晒口感又唔會煮到鬼死咁韌 嚼極都唔嚼唔開皮有彈性 肉都軟稔
想試既朋友仔記得book 定先好去,一係就叫定外賣去拎啦😋

必試: 羊腩煲🐑

感觀上 同口感上都麻麻地🙂
2023-12-08
羊腩煲
2022-12-15 3654 浏览
天寒地凍,去咗朋友介紹嘅舖頭食羊腩煲,一間唔起眼嘅舖頭,估唔到羊腩煲非常之好味🤤啲羊腩炆到入晒味,枝竹朔晒啲汁,舔舔脷😋再用啲汁嚟打邊爐,正到無朋友😍。其他小菜都一流,叫咗蔥爆魚腩,椒鹽鮮魷,通菜炒牛肉,都好夠鑊氣
2022-12-14
  • 羊腩煲
2019-01-04 6008 浏览
為食花太郎 Fafafoodblog #fafafoodblog大排檔 #fafafoodblog佐敦 <我每年都會食一次既燒鵝同羊腩煲 >🐑呢間喺佐敦既大排檔 冇靚既裝修 全部圓枱 坐位 hea冇環境 地方隱敝 但佢既燒鵝同羊腩煲係我每年凍時都一定會去😍 但坦白講 其它小菜就 一dd甘啦😂 今次我食評冇寫價錢 我淨係記得所有野都偏平 我同班朋友食到好飽 飲左唔少啤酒都係200 蚊 😈🍴羊腩煲 🐑基本上每枱一坐低佢就放哂腐乳 肯定你食羊腩煲甘 😂大份既羊腩煲 超多羊腩 佢 d皮夠厚 同爽 肉質厚切 食落啖啖肉 羊味都幾酥下🐑 仲有 d 入味馬蹄薑葱 腐竹調味 飲埋啤酒成個感覺好麻甩 正👍🏻 🍴燒鵝一隻實質價錢我唔記得 但肯定平過出面好多 我每次黎都必點😍 燒鵝勁大隻 因為佢係汁燒 所以皮未到好脆 但好 juicy , 肉質嫩滑 肉味濃 點埋梅子醬好正好肥美🍴芥蘭炒牛肉🥬🐂其實芥蘭新鮮用埋薑葱炒已經冇得輸 😂甘佢個牛肉係滑牛黎 都幾厚肉 同 juicy唔錯 🍴芙蓉蛋🥚🔥要呢 d大排檔地方先會有芙蓉蛋呢 d舊式野 間間煮法有 d 唔同 入面有叉燒肉 蝦仁 葱花等🦐🐖 佢整體
<我每年都會食一次既燒鵝同羊腩煲 >🐑

🍴羊腩煲 🐑

🍴燒鵝一隻

🍴芥蘭炒牛肉🥬🐂

🍴芙蓉蛋🥚🔥
要呢 d大排檔地方先會有芙蓉蛋呢 d舊式野 間間煮法有 d 唔同 入面有叉燒肉 蝦仁 葱花等🦐🐖 佢整體個蛋都煎得好香滑 大慨8, 9 成熟 要黎撈飯十分唔 錯 😃

🍴椒鹽骨🐖
用辣椒絲整既椒鹽骨 佢切得好大舊 啖啖肉 個咸辣度都入味既 不過個豬骨肉偏硬左少少 . 整體 ok

🍴涼瓜炒火腩🐖
男人浪漫系列既菜式 涼瓜煮得偏熟 所以淋 甘苦味唔多 最正係佢既火腩好大舊 啖啖肉 加埋辣椒豆豉吊味 正🌶

🍴雞什炒荷蘭豆🐤🥬
邪惡菜式 用新鮮牛什 勁多爽口既雞腎 炒成 荷蘭豆吸哂 d雞油好香 令到荷蘭豆既香甜味更突出 好味

🍴雞腸炒菜 🐤
雖然話係炒菜 但佢底下既菜 全部都係洋葱 青紅椒 洋葱都幾甜 盡吸雞油 重點係佢既雞腸好新鮮軟熟 好有雞油香 好味👍🏻😃

🍴葱爆魚腩🔥🐟
好厚肉既魚腩 用葱爆後好入味 但個人覺得過熟左少少 , 同埋肉有 d鞋,但甘大碟加番 d 分 整體都算合格既 😂

🍴椒鹽鮮魷 🦑
同平時食椒鹽鮮魷有 d唔同 佢係用條魷魚鬚比較高 d題位整 所以冇甘圓柱形 味道香濃 d 😃出面既 茨粉 唔多 都幾香脆 用紅辣椒調味都幾特別 😍

🍴滑蛋蝦仁🦐🥚
炒得好好, 滑蛋7,8 成熟保留香滑 加 d葱花增加香味🌿 最後佢既蝦肉彈牙 要黎撈飯好味 😍

#滑蛋蝦仁 #羊腩煲 #燒鵝 #椒鹽鮮魷 #大排檔 #小炒 #魚腩 #雞腸 #雞什 #荷蘭豆 #芙蓉蛋
Score 平均分 <7.2/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#文記燒臘飯店
佐敦新填地街1a地下
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog佐敦
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

歡迎喺唔同平台觀賞fafafoodblog
Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2018-12-30
2019-01-01 3331 浏览
一行七,八人約好要去大排檔食小炒。原隻燒鵝超有份量,燒得皮脆肉嫩。燒鵝肉除左好嫩滑仲好多汁。枝竹羊腩煲係今晚嘅主角。羊腩堆到滿滿,超澎湃。皮好q 彈,肉都炆得好夠味。枝竹煮得好滑好軟稔。椒鹽鮮魷份量好少,不過仍然食到鮮魷嘅鮮甜同魷魚應有嘅質感。豉椒炒雞腸好夠鑊氣, 調味都好足夠。椒鹽肉排略鹹咗少少, 但作佐酒小食一流。荷蘭豆炒雞什, 荷蘭豆炒得好翠綠,雞什好爽口。涼瓜炒腩肉,腩肉煮得好嫩滑,都幾驚喜!椒鹽魚腩就比較多骨,但魚肉都彈牙。臨走先發現原隻燒鵝只係賣380蚊, 真係抵食夾大件。
一行七,八人約好要去大排檔食小炒。

原隻燒鵝超有份量,燒得皮脆肉嫩。
燒鵝肉除左好嫩滑仲好多汁。

椒鹽鮮魷份量好少,不過仍然食到鮮魷嘅鮮甜同魷魚應有嘅質感。

豉椒炒雞腸好夠鑊氣, 調味都好足夠。

椒鹽肉排略鹹咗少少, 但作佐酒小食一流。

荷蘭豆炒雞什, 荷蘭豆炒得好翠綠,雞什好爽口。

涼瓜炒腩肉,腩肉煮得好嫩滑,都幾驚喜!

椒鹽魚腩就比較多骨,但魚肉都彈牙。

臨走先發現原隻燒鵝只係賣380蚊, 真係抵食夾大件。
2018-12-30
  • 原隻燒鵝
2018-11-30 1829 浏览
A hidden gem in Jordan Must eat roast ducksteam lively catch local fishlamb hot potit was amazing food but with old and dirty environmentI love the roast duck practically with the crispy and crunchy skin it just like eating chips with roast duck flavour
A hidden gem in Jordan
Must eat roast duck
steam lively catch local fish
lamb hot pot
2018-11-28
  • 燒鵝
2015-07-22 2967 浏览
因為我朋友個爸爸係文記嘅老闆,佢有一日叫我地一班人去佢餐廳食飯,結果果餐真係非常好味。完全係住家菜首選。蝦仁炒蛋,完美無瑕。椒鹽鮮(由),皮唔會太lum,而且夠火喉白飯,真係唔好小睇d飯,因為飯係全部之中最重要嘅一環,白飯好香,一食就知係細心嘅作品我會再到嘅呢間餐廳再食的!讚好
蝦仁炒蛋,完美無瑕。
椒鹽鮮(由),皮唔會太lum,而且夠火喉
我會再到嘅呢間餐廳再食的!讚好
2014-04-29 2830 浏览
一間同樣是瑟縮於街市內的燒臘舖。跟同區附近的"源興"一般,未去之前是令人有一份的期待,原因在於食友們對這裡的好評....特別是本身對這一類街坊而又地痞到極的燒臘店是有一份情意結。從小到現在都極愛光顧既便宜經濟又味道好的店子。儘管服務及環境全是零分,但以極相廉的價錢去換取一腹之慾,卻已值回票價了.....又是一個人的麻甩午飯。獨個兒走進去"文記",地是髒髒的油淋淋,一咲佬味襲然而來....小弟本身是一個不折不扣的佬。身穿短袖衫短褲涼鞋的我,在這環境底下食飯簡直是天作之合,襯到絕....飯未端來,一大碗例水先沉甸甸的放走檯上。湯內一大堆菜乾加上不少剩餘物質如雞腳雞肝雞腎等放滿一碗,未吃飯前全乾掉這些的話儘要被塞飽了....有著這堆東西,試問湯還需要下人工嘢去調味嗎 ?不過整體上湯的味道是偏淡的....不排除是煲滾一大窩水後再加這一大堆材料進去熬一段短時間後便奉客....但這總好過喝一大囗味精水啦....燒味飯的飯量反沒有我料想中的多;叉燒與燒肉的件數也屬正常不至於鋪天蓋地的多至滿㵼。前者顏色甚淺至跡近白,很明顯是沒添加色素及太多多餘醃料製成的。肉味亦因而變得更突出 (儘管味道是不太夠惹香是

但這總好過喝一大囗味精水啦....
燒味飯的飯量反沒有我料想中的多;叉燒與燒肉的件數也屬正常不至於鋪天蓋地的多至滿㵼。前者顏色甚淺至跡近白,很明顯是沒添加色素及太多多餘醃料製成的。肉味亦因而變得更突出 (儘管味道是不太夠惹香是偏淡味的)。選材方面也是屬肥多於瘦的新鮮豬柳,肥的部份咬落是嗦嗦聲的吃得人甚過癮....

燒肉反而就很一般 ---- 肉帶韌而皮也不夠脆.....
坐在身旁的街坊大多跟我一樣 --- 一個人來,叫一碟燒味飯又或是蒸魚配白飯,眼望著電視邊扒飯夾餸...

感覺就像在家裡開飯無異....

2013-04-27 1570 浏览
純粹經過, 好奇上網索一索, 聲名幾好, 只是家常便飯, 要求也不高, 在各人都無意見下, 就入去了. 是晚, 基本上大家都唔肚餓, 決定續碟ORDER.先來一碟薑蔥炒魚雲, 上檯時, 魚頭並非一般炒魚雲式把魚頭切散成數件, 而是把完整魚頭切開兩半, 上面再放些炒過的薑和蔥, 應該是過油, 即是先炸過, 後作小炒一下, 所以才會至魚頭沒有散開, 入口新鮮沒有腥味.例牌燒鵝, 偏肥, 皮雖然脆, 肉質也嫩滑, 但皮下脂肪太厚, 要做些脂肪切除手術, 才可以連皮入口, 鵝味不太重, 基本上沒有看見, 只入口分別不出是鵝是鴨.椒鹽排骨, 上檯是微微嚇我們一跳, 意想不到的樣子, 十數件細細粒的排骨, 好像排骨盅頭飯的小排骨, 伴了一些紅辣椒, 放在一隻大碟上, 唔多合襯, 排骨入口, 炸得太乾太硬, 沒有椒鹽味道, 伴碟的紅椒, 入口是凍的... sosad… 蝦醬牛肉炒通菜, 牛肉醃得不過份, 尚有原始牛肉口感, 通菜太老, 咬落有根, 蝦醬味道不足.薑蔥炒魚雲, 新鮮, 魚肉入口彈牙, 上檯夠熱, 人人食到唔停口.最後一碟, 金針雲耳蒸雞, 雞肉彈口, 眾人皆知, 全行皆用冰鮮雞, 此
最後一碟, 金針雲耳蒸雞, 雞肉彈口, 眾人皆知, 全行皆用冰鮮雞, 此無問題, 但問題係從哪兒來的貨, 這隻雞欠雞味.
2013-04-20
2012-10-24 1180 浏览
新填地街給大家的印象,不外乎街市,五金舖,甚至乎一樓一,多年前樂隊 LMF在詠春拳一曲中,其中一句:(上海街砵蘭街再落埋新填地,三百六三百六係咁比呀係咁比。。。。) 我想,大家也明白是甚麼一回事吧。在這條極度市井的街上,美食方面實在不多選擇,年前的彩龍煲仔粥,現已搬往渡船街附近擴充營業。。如非友人紅叮之推介,真不知道在新填地街一號地下的文記燒臘飯店,原來是一間隱世實力店。當在今天隱世一詞,不論是傳媒,抑或是人氣博客,也廣泛地濫用,不過,此間文記,的確夠資格稱之為隱世。是晚與相識十多年的朋友C先生,選擇在這裡為他慶祝生日,一行七人全部都是麻甩中年,來到這等飯店,可以不拘小節,拿著啤酒暢所欲言。店內環境欠佳,很逼狹,而且有點污糟,旁邊的食客更來個飯後一支煙,如果控煙辦突擊巡查,便仆街了,當然,在我們的眼內,完全不當是一回事。飯店賣的是街坊小菜,燒味碟頭飯之類,每道小菜平均賣五十元一碟,難怪店內店外,坐滿了一大班麻甩客人,想找個女生看看也難。蝦仁炒蛋除了蝦仁要新鮮之外,蛋身要嫩滑,有蛋汁為佳,文記的蝦仁炒蛋,抄得香滑,蝦有蝦味,蛋有蛋味,非常稱職。有新鮮雞供應的地方,就有雞雜,以味菜來伴雞腸
新填地街給大家的印象,不外乎街市,五金舖,甚至乎一樓一,多年前樂隊 LMF詠春拳一曲中,其中一句:(上海街砵蘭街再落埋新填地,三百六三百六係咁比呀係咁比。。。。) 我想,大家也明白是甚麼一回事吧。

有新鮮雞供應的地方,就有雞雜,以味菜來伴雞腸,味菜爽中帶甜,配以肥美,甘香帶爽口的雞腸,是不錯的組合,味菜有中和雞腸的肥膩之妙。
珍肝以珍珠豆快炒,鑊氣十足,雞腎爽脆,雞肝甘香油潤,再喝一口藍妹啤酒,絕對是男人的浪漫。
椒鹽鮮魷是每一間小炒店也會做,可是不是每一間都做得好,水準良莠不齊,有些做得不是甩皮甩骨,就是外層又厚又硬,食之無味。這個椒鹽鮮魷的外表,略為偏厚,但入口極之鬆化,不油膩,鮮魷鮮甜彈牙,水準以上之作。
原隻新鮮出爐,價錢為$280,份量非常之大,相信這隻鵝在生前是肥鵝一隻。
其實,非常簡單,皮脆,肉嫩是基本要求,今次不妨為此燒鵝說多一點話吧:燒鵝皮脆不在話下,肉質肥厚,鵝腩部份帶有脂香,鵝頸位味道鮮香非常,燒鵝滲出來的天然鵝油,惹味得伴一大碗白飯吃,三扒兩撥吃得碗底朝天。

文記的蒸魚,不止是一人前的蒸鯇魚,而是要預留的海鮮,是日要了一尾杉斑,價錢為六百多一尾,不便宜,友人F兄說上次來吃的一尾蒸魚,接近八百元,如果要一尾大條一點的貨色,差不多要一千!
飯店的蒸魚火喉恰到好處,魚肉剛好離骨,這尾杉斑鮮味突出,肉質纖細幼嫩,幼骨不多,還是老土的一句:(魚有魚味),蒸魚的豉油更不可錯過,是白飯的好朋友,當你/妳們去飲宴,吃著千篇一律的菜式,往往也是待至蒸魚上場,不吃魚,只取豉油,來一碗白飯來伴,是全晚飲宴的最大亮點。

每一道菜皆好吃,如果不是蒸條魚,每人百二塊錢,已經吃得非常滿足,生日局嘛,年年有餘,好意頭也。

人不可以貌相,所以,切忌以貌取人,否則,便會錯過了好東西,甚至機會。。新填地的文記,我衷心推薦給大家。
2012-03-18 892 浏览
來這裡第一個感覺,文記肯定比珠江酒家更似男人的世界。這裡的菜式不屬重口味,全是小炒加燒味,佐酒佳品,然而廚師功夫有水準,簡簡的幾味小炒,已教人津津樂道。晚上七時,正是燒鵝每晚的出爐時間,二話不說先來一個例牌($70)。侍應嬸嬸還未把那碟燒鵝放下,我的眼神已像小朋友期待吃雪糕一樣。熱辣辣的燒鵝,只用鼻子輕輕一聞已知是不錯的選擇。鵝皮燒得微脆,肉質嫩滑,入口的一剎,濃香的鵝肉教人不自覺閉起雙眼,再緊接是鵝油的衝擊,不油膩,香氣在口腔內久久不散,真的願這香味別離去,再一次的說一句:好吃到飛天。到這類燒臘飯店,總想吃大酒家不常見的炒雞雜($50),這類以內臟為骨幹的老菜式,擔不起大場面,而在這裡的平民小店,是非一般的珍品。雞腸雞腎雞膶三拼,伴上最愛的菜心,菜心鮮嫩翠綠,盡收雞雜的精華,精彩好吃。雞腸柔軟富彈性,咬下去略帶油香,雞腎炒得爽脆火候剛好,而粉嫩的雞膶味美甘腴。整碟小菜賣相沒花巧,卻是驚喜滿溢,簡單的一碟炒雞雜,真的足夠送一大碗白飯。椒鹽鮮魷($65)是這裡每檯客人也會點的名物,愛香口的我們當然也來一吃。金黃色的脆漿,入口非常酥脆,面層濃烈的椒鹽香味早已把我們的心留住,鮮魷柔軟彈牙,內
椒鹽鮮魷($65)是這裡每檯客人也會點的名物,愛香口的我們當然也來一吃。金黃色的脆漿,入口非常酥脆,面層濃烈的椒鹽香味早已把我們的心留住,鮮魷柔軟彈牙,內外配合得天衣無縫,感覺真是顛倒眾生,吹灰不費,收你做我的迷,到來的朋友不可不試。
侍應嬸嬸也推介了這裡的蝦仁炒蛋($50),炒蛋是一大塊的,煎得有點像芙蓉蛋,內裡蝦仁鮮爽,唯獨缺點是份量不多,不過蔥花混上蛋汁真的很好吃,絕對是送飯的佳品,如果愛涼瓜的朋友,來個涼瓜炒蛋應該錯不了。
食友告知這裡的海鮮是一絕,老闆可以取得好貨色,也有能力為客人蒸一條美味的海魚,下次有機會真的要一試。還有看到鄰檯的酸甜咕嚕肉,是在誘惑我嗎?
  • 燒鵝,炒雞雜
2011-11-25 510 浏览
班同事最中意跟老細去搵食今日見凍凍地 好想食煲仔飯或者羊腩煲最尾都係決定去食羊腩煲果然無去錯 其實文記不嬲係我地既飯堂之一 一去到上樓 五個人叫左三樣野當然有羊腩煲啦 仲叫左蝦仁炒蛋同蒸鯇魚蝦仁炒蛋好滑 啲蝦係鮮蝦同埋無浸過梘水 好甜蒸鯇魚好嫩滑 吾嚡囗 無泥味 正到主角上場 未食已經嗅到肉既香堆到好高@@我以為係有生菜系底 用筷子去撩竟然撩泥撩去都係肉吾會好似出面咁俾骨您當腩第一啖已經十分驚喜好稔滑 好香 啲皮好煙韌但吾係擦膠@@仲有一籃菜 唐蒿好靚好嫩同好香無渣既 一食就知老闆有揀過連酒水每人百二真係抵到暈
班同事最中意跟老細去搵食

好稔滑 好香 啲皮好煙韌但吾係擦膠@@
仲有一籃菜 唐蒿好靚好嫩同好香無渣既 一食就知老闆有揀過

連酒水每人百二真係抵到暈
2011-11-24
  • 蝦仁炒蛋,羊腩煲
2010-07-08 475 浏览
對上一次吃鵝就是四月份的深井能記,一百六十元的價錢在那一區吃燒鵝已經賣大包,燒鵝是好食的,但其他小菜做得不夠好,不過四月份的天氣略為涼快,在店外吃飯不感一點辛苦,回到六月,天氣熱得令人沒有拼勁,但都要食飯的,KING FRAZ搞二圍位於佐敦的文記燒臘飯店,是一間平民的食店,沒有什麼大招牌,在新填地街街市旁邊,找了少許時間,遠在天邊,近在眼前,原來自己走過火,當看過店內的裝修和少許燒臘,只會覺得平平無奇的食店,店鋪的模樣和食物水準是不會乘正比呢?菜乾湯在家中經常煮的湯水,簡單,方便又好飲,湯內有雞腳,豬肺當然還有菜乾,如果母親烹這個湯水必定落大量豬肺,以及雞腳,第一道就已經主角燒鵝登場,聽講老闆是有原則的人,燒鵝限定七時出爐,不過是晚破例押後至八時,看賣相份量絕對夠食,是比早前能記的體積大得多,雖然皮燒得不算脆,勝在肉質嫩滑,肉味濃厚,連吃了數件,都最後一隻燒鵝未能吃清光,索價二百多元的燒鵝,抵食的!以前跟親友往外食飯,每一次晚餐必定有蒸魚,而魚多會選上斑,沒有千元也不食.但最後蒸出來則不多好食,總是浪費好的食材,想不到小店所蒸出的技巧十分好,杉斑的皮很厚,而肉的部份蒸得恰到好處,夠嫩滑

以前跟親友往外食飯,每一次晚餐必定有蒸魚,而魚多會選上斑,沒有千元也不食.但最後蒸出來則不多好食,總是浪費好的食材,想不到小店所蒸出的技巧十分好,杉斑的皮很厚,而肉的部份蒸得恰到好處,夠嫩滑,鮮味十足,而豉油用來伴飯簡直是人間美味,蒸得非常出色的杉斑.

將涼瓜切碎,然後再和蛋一起炒,其實不難煮的家庭菜,用什麼材料炒都好,我會先看一看炒蛋水準如何,蛋炒得夠嫩滑,預想不到的效果,有時候往外食飯,遇上炒蛋的項目,多是炒得過火,又沒有什麼味道,吃涼瓜我喜愛它那種甘苦味,有時候有苦自己知,唯有苦中作樂過日子,這個涼瓜炒蛋是送飯良物,

自己較少吃蟹,在家中母親只會買些肉蟹回來蒸熟就即食,不會用蟹來做其他菜,因為嫌麻煩,在家還是簡單的幾款食物已經滿足,對上次奄仔蟹已經在上年大角咀那一頓飯局吃,這個時候差不多食奄仔蟹的時候

金針雲耳蒸雞雞肉來得夠滑,食哪一部份不感到[鞋]口,雖雞味就略欠,師傅對蒸的技巧都十分熟識,魚蒸得不錯,這碟雞都不錯,吃以蒸為主的菜色不會差得哪裏,

我很少叫椒鹽魷魚,因為總覺得難找到好食,用上脆漿去炸的椒鹽魷魚,這些炸物當然趁熱吃就最好的,吃落咸味適中,當然沒有上次所吃的有咖喱味,而魷魚夠爽口,連下二城,不健康都要食,其實魷魚最好先用刀切開數條紋,吃落口感就好好多,不論日本菜,中菜等都會這樣做,

作為整晚最後一道菜,不是一早炒定,師傅一人炒足二碟,排骨肉來得鬆化,都不錯,但外表不夠脆,味道可以甜多一點,再吃落還有一種味,像是生粉味道.全晚只是每人一百八十元,很便宜的一餐,想不到在這些地方也吃到有準的菜色,果然FRAZ兄沒有帶錯,吃得很滿足的一餐,期間上菜的速度很快,而最後店主走上來打招呼,這個地方不錯,不錯!

2010-06-26 474 浏览
早前在飯局上閒談,探偵小隊發現了一家價錢相宜,用料新鮮而食物烹調功夫甚有水準的小店.大家聽到後當然起哄希望來個開心小局!這天經食友一輪籌備功夫,一行廿多人終於成局!兩圍人馬進佔整個閣樓,邊吃"犀利厨房"自家制的涼拌西瓜及食友帶來的旅行美食手信,喝著紅酒米酒啤酒汽水,熱熱鬧鬧飯局正式開始.是日例湯----出外吃飯燉湯類喝得多,這次就一嚐這裡的大衆湯水--例湯!金銀菜煲唐排,很清的菜乾味道,喝後是感覺不到師傅的存在!出爐燒鵝----平常這裡的燒鵝是不遲不早的七點正出爐,但今夜特意推遲些到八點才一次過起兩隻.上檯時大家見到燒鵝如此巨型時不禁嘩聲四起!鵝皮不是深井那種脆皮型色,吃起來肉質非常纖細很嫩滑!不用蘸酸梅醬也不覺油膩.清蒸杉班----上檯時又是一陣哄動,估計這條杉班約ニ斤多重,蒸魚的時間掌握得十分好,剛好帶一點黐骨.魚肉富彈性而皮層膠質豐富,豉油的調味亦適中.雖不是什麼名貴種類,但各樣加起來卻是近年吃過少數覺滿意之一.凉瓜炒蛋----這幾個月是瓜類當灶期,一向對涼瓜情有獨鐘!無論炆煮、涼拌也有常吃,這菜的蛋炒得熟了一點,涼瓜沒有刻意地去減輕苦味,吃起來帶點爽脆,甘味十足!蒸奄仔蟹---
大家聽到後當然起哄希望來個開心小局!

蒸奄仔蟹----雖不是當灶期但也肉質結實,蟹膏尚算甘香.
金針雲耳蒸雞----金針的味道完全滲入了新鮮的雞件內,肉質嫩滑,雞汁加點豉油又可吃一碗飯.
白灼海蝦----簡單地白灼鮮活的海蝦,肉質爽彈鮮味.
勝瓜炒雞雜----鮮雞雜難求,就算求得到要煮得好吃亦不容易,這真是兒時很家常的小菜,過時過節都會往外婆家吃飯,而吃的雞都是自家養,劏後雞身拿了去用上湯浸,而雞雜多是用西芹加炸脆了的腰果來炒.這裡做的雞腎爽脆、雞膶粉嫩、雞腸柔軟,勝瓜加上埋了一個薄芶吃起來更加入味.
椒鹽鮮魷----外表看起來不大吸引,咬下去才確定是本店名物!椒盬的味道來得濃烈,一層厚身但非常酥脆的脆漿包裹著非常柔軟的鮮魷,吃開上乾粉炸的,應會對這個感到新奇.
蝦醬炒通菜----從來只喜歡吃炒的通菜,對烚的不感興趣!咸香的蝦醬非常惹味,只是略咸了一點.
酸甜咕咾肉----梅頭肉上了一層薄薄的生粉來炸,吃起來比一般的軟身,甜酸汁味道調得不錯,沒有刺鼻的酸味出現.

這夜不用澱粉質也十二分飽滿.怎也不會聯想到這間位於街市內,坐滿猛男在吃碟頭飯喝米酒的燒臘飯店樓上,在這個隱閉密室之內,吃到新鮮的海鮮、時令的蔬菜、出爐的燒鵝?用最簡單直接的烹調方法,掌握火候的經驗,但廚房內就只得一個人!怎能不佩服老闆兼大厨.
當然要多謝Fraz及Sally作搞手,發掘出這位低調高手。
是日例湯
椒鹽鮮魷
蝦醬炒通菜
酸甜咕咾肉
2010-05-08 308 浏览
四月中旬這裡七點出爐鵝出色,其實此外還有一味坊間不易吃到的炒雞雜令人垂涎。老饕食友Fraz推介的人氣店(詳文整理後將於 http://foodxfile.blogspot.com/ 發送),這裡雞內臟若非食友人緣佳,實難點下鮮雞腸、雞潤、雞腎作三拼,與開始當造勝瓜同炒,勝瓜吸滿鮮雞雜的汁香,非常美味,而鮮雞雜難得,炒一碟三拼不知用上多少副計,雞潤吃起來甘腴,雞唱爽而有油香,雞腎起了花,爽而不老,好吃!雞雜送啤酒很不健康,但在冰鮮年代來臨前,值得偶一為之,最多明天來個粥戰作等價交換!Fraz作東,感激感激!
四月中旬

Fraz作東,感激感激!
甘腴美味的湯汁!
甘腴美味的湯汁!
  • 雞雜
  • 蒸海魚