2020-09-26 201 浏览
中菜最吸引的地方是鑊氣夠, 上次朋友介紹去荃灣明記潮館, 點了三個菜式:水煮魚片一向也喜歡吃辣的我,當然要點水煮魚片。 水煮魚片的水煮汁最為重要。 這個水煮汁落足料,有花椒,麻辣椒,辣椒等等, 淆製多時,麻辣香味撲鼻。 魚片新鮮嫩滑,配上水煮汁,十分入味。芝士海蝦伊麵這個芝士海蝦伊麵份量十足, 感覺有四人份量。 海蝦是很巨型的, 十分鮮味。 芝士汁 十分香滑濃郁, 芝士味滲透了整個伊麵底, 所以每一注面也沾滿了芝士汁。蜜汁薯仔牛柳粒這個經典薯仔蜜汁牛柳粒,簡單而好吃, 鑊氣十足。牛柳粒經過醃製,非常嫩滑,蜜汁甜甜的,再配淋淋的薯仔, 非常惹味。地理環境餐廳位於荃灣, 地鐵站行過去幾分鐘就到,交通非常方便。

水煮魚片

芝士海蝦伊麵

蜜汁薯仔牛柳粒

地理環境
餐廳位於荃灣, 地鐵站行過去幾分鐘就到,交通非常方便。
  • 水煮魚片
2020-07-28 274 浏览
店舖位於樓上一樓,行到上去有很多海鮮鋪出黎。食飯時間,差不多全場爆滿。由於人多的關係,周遭都會好嘈。店員稱叫滿300元,送打冷併盤。肉碎蠔仔粥,滿滿一大鍋,勁多脹卜卜的蠔仔,又有米粒既香味,食落去又甜又鮮味,係我喜愛的潮州食物。清炒油麥菜,炒得都幾油,但係好味既。打冷併盤咩都有,紅腸,芽菜,腩肉,就係無豆腐凍大眼雞,肉質正常。炸白飯魚,酥脆惹味,食到唔停口。唔記得呢個叫咩名,跟想像有點出入,感覺似蝦餅。炒蜆新鮮熱辣,夠鍋氣,個汁都好惹味。餸菜份量十足,一定會好飽肚,適合人多一齊叫多幾樣分享。

清炒油麥菜,炒得都幾油,但係好味既。

打冷併盤咩都有,紅腸,芽菜,腩肉,就係無豆腐

凍大眼雞,肉質正常。

炸白飯魚,酥脆惹味,食到唔停口。

唔記得呢個叫咩名,跟想像有點出入,感覺似蝦餅。

炒蜆新鮮熱辣,夠鍋氣,個汁都好惹味。

餸菜份量十足,一定會好飽肚,適合人多一齊叫多幾樣分享。
2020-07-11
2020-07-01 252 浏览
上完音樂堂,等埋個朋友,就去明記打冷天氣太熱,當然要嗌d冰冰涼涼嘅餐前小食老闆好好人,見我地2個女仔,又想食螄蚶,又想食生蝦,所以就整咗個雙拼比我地❤️。螄蚶好鮮味,洗得好乾淨,絕無腥味,生蝦好爽甜,奄得夠入味元朗烏頭,充滿黃油,一梳梳肉,肉質結實,魚肉有陣陣檸檬香味,醮小小豆醬仲可以畫龍點睛鹵水鵝片,大大碟,好甘香,鵝皮唔太肥,肉質唔會太老,正啊老闆好慷慨,仲送咗碟鹵水拼盤比我地,鵝腸爽脆,腩肉充滿油香,豬耳脆骨好味最後啫啫通菜用熱鍋上,慢慢食都唔怕會變涼,通菜用蝦醬炒過,夠曬鑊氣!
上完音樂堂,等埋個朋友,就去明記打冷

天氣太熱,當然要嗌d冰冰涼涼嘅餐前小食

鹵水鵝片,大大碟,好甘香,鵝皮唔太肥,肉質唔會太老,正啊

2020-06-25 293 浏览
見咁多好評就梗係要試啦,心諗打冷係平民美食理應價錢合理,原來一啲都唔平民,大部份餸要一百蚊以上,如果好味都唔緊要,點知係極失望😓果度環境極嘈😩只聽到隔離每枱都係好大聲講話,可能實在太嘈唔大聲根本聽唔倒,真係聾咁際😟入正題喇,就係食物水準同價錢嚴重唔不成正比,本打算叫滷水併盆,伙記話叫3百蚊餸送併盆,咁好易啫大部份都百百聲,叫左大眼雞、鼓椒炒大蜆同椒絲腐乳通菜送併盆,本來想叫鼓椒炒蜆伙記硬銷大蜆,好啦比多40蚊試下,見隔離好多人叫睇落唔錯,中晒伏啦😢大蜆係好大....個殼囉😒肉同普通蜆差唔多仲要部份有沙,根本食唔倒,而且冇喱味道好淡; 併盆望落幾靚丫,不過😑冇滷水味,咁點解叫滷水併盆呢🙄 條大眼雞唔平架但又乾又鞋😓 最後通菜係最正常同埋🍺囉😑所有食物只食左一半,實在令大家冇晒食欲🤢埋單時嚇一嚇😱兩人食左6百幾蚊,呆左😨終於見識到咁貴嘅平民冇味打冷,真係食到一肚氣😤😤😤😤😤😡😡😡😡

2020-06-24
2020-05-18 390 浏览
這是一間荃灣老字號,朋友話去食,我咪一齊去law。叫了螄蚶、春菜排骨、南乳炸雞件同埋滷水鵝。螄蚶都算乾淨,可惜只係唔夠鮮味。春菜排骨的春菜好入味,而且好多春菜,讚呀﹗滷水鵝的滷水好夠香,而且好入味,仲有就係隻鵝唔太肥,值得一讚,因為好怕要係咁咬走D肥膏。我同我D朋友都覺得南乳炸雞係全晚最好食的一碟,雖然D南乳味唔係好濃,不過我就覺得啱啱好,雖然係炸,不過又唔會太厚粉漿,好食。
螄蚶

螄蚶都算乾淨,可惜只係唔夠鮮味。
春菜排骨
春菜排骨的春菜好入味,而且好多春菜,讚呀﹗
滷水鵝
南乳炸雞
2020-05-16
滷水鵝
南乳炸雞
2019-10-04 786 浏览
今天朋友特意帶我去試一試潮州打冷,就是在荃灣的,我也沒有去過所以很期待。這裏的小菜有很多,選擇也有很多,所以令我們目不暇給,我們選了幾個小菜,而且還送了滷水拼盤給我們,很優惠呢!首先來的是菠蘿咕嚕肉,這裏的份量也挺多的,味道酸甜很開胃呢,而且咕嚕肉炸得很脆,顏色鮮艷令人食慾大增。接着就是蒜蓉蒸開邊蝦,這個份量也很大呢!一上來就聞到震震香味,蝦肉鮮甜爽口,而且還配合埋蔥及粉絲,粉絲很入味呢!想不到送的東西也是很大的,這個就是滷水拼盤,有墨魚、鵝肉、紅腸等等...滷水味道濃郁,而且很入味呢!

• 鹵水雜拼
2019-09-25 439 浏览
我係想食打冷嘅時候, 朋友就話上次食過荃灣有間又平又抵食,可以去試下咁啱嗰日去開荃灣,就同朋友去試下啦。估唔到竟然有前菜,仲要有泡菜都幾開胃本身都諗住嗌鹵水拼盤,原來呢度叫夠300蚊就會送一個,真係好抵!油鹽水大蜆率先上場,大蜆隻隻都好飽滿鮮甜,而且冇沙,底下仲有少少粉絲索曬湯 ,完全係精華所在。打冷點少得椒鹽鮮魷,估唔到份量好多,放入口熱辣辣,外脆內軟,鮮魷非常新鮮冇得彈。椒鹽茶樹菇真係不得了,一樣都係大大碟冇偷雞,炸得酥脆,菇味濃郁。最後點少得炸蠔餅,好多隻蠔,而且size都唔細,蛋漿好香,perfect match。

估唔到竟然有前菜,仲要有泡菜都幾開胃

2019-09-09 330 浏览
同Fd一共5人去食,食左$580,多人食嘅話,除番開都覺得ok,我地食晚市,每枱叫滿$300,送一碟鹵水拼盤,價值$8x我地總共叫左4個餸,不過不失咁啦炸蠔餅:面頭啲蠔好大粒,個餅都炸得ok脆,不俗!但係食到底差唔多全部都係炸漿,啲蠔又細粒,所以食到最後碟野無人夾。啫啫雞煲:係好普通嘅雞煲,無特別無特色,可以唔洗叫。雞鞋口,洋蔥多過雞,有豬潤,得個兩塊。荔枝生炒骨:其實只係普通咕嚕肉入面加左荔枝去炒,啲荔枝幾新鮮大粒同甜,啲肉有荔枝味,覺得係正常水準。椒鹽田雞:呢個餸係我最驚喜嘅,田雞炸完都仲係好滑好好味,我平時唔好田雞,但我都覺得香口好食。唯一缺點係田雞細隻,點左好多炸漿去炸,無乜肉咁。鹵水拼盤:雜錦咁,乜都有啲,其實都係送嘅,無乜要求,多人食叫滿$300就送,係幾抵,當多個餸咁,正常味道,唔會話好好食咁間野我覺得環境同食物都ok,入面多大枱,好適合一大班fd去食,坐晒咁多人,我地都係食大排檔餸為主,無試到潮式冷盤同打冷,有機會可以再試埋。
同Fd一共5人去食,食左$580,
多人食嘅話,除番開都覺得ok,
我地食晚市,每枱叫滿$300,
送一碟鹵水拼盤,價值$8x
我地總共叫左4個餸,不過不失咁啦

炸蠔餅:
面頭啲蠔好大粒,個餅都炸得ok脆,不俗!

啫啫雞煲

荔枝生炒骨:

椒鹽田雞:

鹵水拼盤:

2019-09-03 251 浏览
和父親母親來到這間位於荃灣的大排檔, 似乎裝修完,明亮及乾淨了很多。老人家先叫了個傳統小菜,鹹菜炆門鱔。 一上到來便說這個小菜非常少見,很少店鋪會提供,更話很入味好吃。我就叫了個薑蔥魚雲煲, 薑蔥魚雲煲炸得非常脆,外面的炸粉沾了汁, 很好吃。 重點魚雲很多, 有七大塊, 這個價錢物超所值。最後叫了個侍應推介的石窩海鮮炒飯, 一上到來香噴噴, 有海鮮,飯粒分明,還有份量極多, 最後分開有七小碗。 價錢不便宜,但重點是份量多,火㗋夠,比茶餐廳好味太多。

價錢不便宜,但重點是份量多,火㗋夠,比茶餐廳好味太多。
每次想食打冷,總會諗起荃灣的<明記>今次終於有機會試試喇!最大推動力當然係滿$300送<明記滷水拼盤>一份啦。<明記滷水拼盤>意想不到奉送的一份<明記滷水拼盤>,份量竟然如此的大,絕對超值<滷水鵝片>因為想每一啖都是肉,不用吐骨,所以選擇了<滷水鵝片>,而放棄了<滷水鵝>,而我們深感這個決定是沒有錯的,大大塊的鵝片,既嫰滑,又彈牙,十分滿足。<明記荔枝骨>聽說是其中一款明記的招牌菜,酸酸甜甜的醬汁,還有鮮蝦和排骨,絕對是伴飯的好菜式<脆皮炸鮮奶>鮮炸,絕對是這個菜式的重點,香脆一層薄薄的炸漿,包著裡面滑不溜口的鮮奶雖然是油炸食物,但吃起來一點都沒有油膩的感覺。最後以<蠔仔粥>作為結尾,超完滿的,我一定會再幫襯的。
每次想食打冷,總會諗起荃灣的<明記>今次終於有機會試試喇!
最大推動力當然係滿$300送<明記滷水拼盤>一份啦。

<明記滷水拼盤>
明記滷水拼盤

<滷水鵝片>
因為想每一啖都是肉,不用吐骨,所以選擇了<滷水鵝片>,
而放棄了<滷水鵝>,而我們深感這個決定是沒有錯的,
大大塊的鵝片,既嫰滑,又彈牙,十分滿足。

<明記荔枝骨>
聽說是其中一款明記的招牌菜,酸酸甜甜的醬汁,
還有鮮蝦和排骨,絕對是伴飯的好菜式
明記荔枝骨

<脆皮炸鮮奶>
鮮炸,絕對是這個菜式的重點,
香脆一層薄薄的炸漿,包著裡面滑不溜口的鮮奶
雖然是油炸食物,但吃起來一點都沒有油膩的感覺。

脆皮炸鮮奶

最後以<蠔仔粥>作為結尾,超完滿的,我一定會再幫襯的。
2019-08-12
明記滷水拼盤
明記荔枝骨
脆皮炸鮮奶
2019-09-01 753 浏览
所謂一不離二, 上次尖沙咀打完冷意猶未盡, 今晚喺荃灣再來,明記天保大廈總店喺荃灣開咗好多年, 平日都好多街坊幫襯。街坊大排檔格局勝在食物多元化, 除咗打冷, 仲有很多大排檔小炒供選擇, 價錢也街坊價。蠔仔肉碎粥 ($58)抵食, 落足料份量大, 蠔仔多, 隻隻脹卜卜, 肥美, 還有冬菜、柴魚及芫茜等配料, 好味飽肚兼唔肥膩, 湯底鮮甜唔鹹, 作為主食較健康孖寶(鹵水鵝片+豉汁蒸大鱔 )$280好抵食嘅組合, 家陣去街市買條大鱔都成舊水一斤, 估唔到出街食反而仲抵。鹵水鵝片滾存咗咁多年嘅鹵水汁, 浸出來的鹵水鵝變得香而不死鹹了, 不過食鹵水鵝啖啖肉都係爭少少, 如果可以比我揀拼鹵水鵝件就perfect 了, 個人比較鍾意吮骨。豉汁蒸大鱔巧大碟呀>>> 大鱔用蒜蓉豉汁蒸真係冇得輸,鱔片很肥美,入口香滑到不得了, 加埋蒜蓉豆豉嘅鹹香, 惹味非常, 送飯一流。滷水拼盤 (埋單滿$300 送)ORDER滿$300, 每台敬送滷水拼盤一碟, 份量很多, 內有滷水大腸、腩肉、鵝腸、豬耳、魷魚、紅腸及芽菜等, 可一次過試晒其他滷水食物, 味道唔錯, 大腸及鵝腸最好食, 夠肥美

街坊大排檔格局

蠔仔肉碎粥 ($58)

孖寶(鹵水鵝片+豉汁蒸大鱔 )$280

鹵水鵝片

豉汁蒸大鱔

滷水拼盤 (埋單滿$300 送)
ORDER滿$300, 每台敬送滷水拼盤一碟, 份量很多, 內有滷水大腸、腩肉、鵝腸、豬耳、魷魚、紅腸及芽菜等, 可一次過試晒其他滷水食物, 味道唔錯, 大腸及鵝腸最好食, 夠肥美。

2019-08-24 256 浏览
約咗朋友去荃灣食飯,上openrice搵下靈感,見到明記評分都幾高,就去試下!上到去睇餐牌花多眼亂,睇緊嘅時候職員走過黎問我地:要唔要黃金鮮魷呀?廚房出錯咗,要就即刻有得食!我地三個都幾肚餓,就話要啦!之後睇睇下餐牌,朋友點咗脆皮牛腩同埋炸蠔餅,職員話滿$300會送鹵水拼盤,咁我地冇咁嗌了。食物好快黎齊,我本身唔食牛,所以冇試,但兩位朋友係咁讚呢碟牛炸得好好食。呢度黃金鮮魷用嘅鮮魷都算新鮮,同埋份量都足,有十幾件。另一道菜炸蠔餅個炸份多得濟,蠔仔唔夠多,比較失色。送嘅鹵水拼盤有紅腸,魷魚,鵝腸,豬大腸,豬耳,芽菜...每樣少少啦,當作頭盤小食都ok!因為叫咗好多炸嘢,我地三個都食到好飽,見隔離枱叫鹵水鵝好似都幾吸引,下次黎食試下先!
我地三個都幾肚餓,就話要啦!
黃金鮮魷

黃金鮮魷
鹵水拼盤
脆皮牛腩
2019-08-17 109 浏览
今晚和女友經過荃灣,於是便介紹了這間明星也愛吃的打冷店給它。餐廳位於樓上,一般茶餐廳的裝潢,地方算是闊落。滷水鵝片首先叫了打冷必食的滷水鵝片,鵝片雖然不算厚切,但鵝片非常大片,足足有碗的size,而且很嫩滑,正。豉汁蒸白鱔白鱔非常大條,很厚肉,而且非常鮮甜,一點也沒有腥味,不要說老人家,連女友也非常喜歡。值得注意的是,白鱔份量非常之多,足夠三至四人食用,對我和女友來說,非常之多呢。滷水鵝腸很耐也沒有吃鵝腸,所以叫了一碟來試出奇的是,鵝腸滷水得很入味,濃濃的滷水味,餸啤酒一流。因為不是地下鋪頭,所以給人嘈吵和壓迫的感覺感覺,難怪女友也喜歡。

豉汁蒸白鱔

滷水鵝腸

2019-08-15 94 浏览
最近心情煩躁,一於大吃大喝一下令自己心情好一點!隨意落樓在附近找吃吧!早排吃過其他分店食物都不錯,一於就吃吃這間吧!鹵水鵝片 鹵水味濃郁芳香,鵝片肉質鮮美。西檸煎軟雞 檸檬味酸酸甜甜,特別開胃,而雞肉鮮嫩多汁,外皮酥脆。白飯魚煎蛋 白飯魚非常粗身又鮮甜,蛋邊煎到香脆可口,蛋味濃郁。潮州炒麵缐 配料有魚片,鮮魷,雞蛋等等,麵線軟淋爽口,味道充滿鮮味,炒得非常有鑊氣。鹵水雜拼 店家食滿$300送鹵水雜拼,食物款式多,有紅腸,墨魚,大腸,鵝腸等等,款款都夠入味又好吃,而且份量仲好多呢。
早排吃過其他分店食物都不錯,一於就吃吃這間吧!

鹵水鵝片
鹵水味濃郁芳香,鵝片肉質鮮美。

西檸煎軟雞
檸檬味酸酸甜甜,特別開胃,而雞肉鮮嫩多汁,外皮酥脆。

白飯魚煎蛋
白飯魚非常粗身又鮮甜,蛋邊煎到香脆可口,蛋味濃郁。

潮州炒麵缐

鹵水雜拼

• 鹵水鵝片
今日呢間餐廳是食潮州菜的,沒有富麗堂皇的裝潢,但呢到整體食物都係足料有份量而且好味的,店員服務快手同友善,相信我地好快再黎食過。飯前小食$20,脆魚仔,醃蘿蔔,送粥一流,因為單食有點咸。呢到其實除左潮州菜之外,仲有好多不同的小炒,呢到食物除左多元化,款式同樣非常多。  潮州菜必點之一係滷水鵝$128,滷水鵝潮州出名名物之一,這裡的滷水鵝值得一讚,鵝肉特別嫩滑,滷水充滿香氣但一點也不覺得咸,所以不會蓋過鵝本身的原汁原味。 客家黃酒雞煲 半隻$138 這個黃酒雞邊食邊煲住可以保持熱辣辣,黃酒雞係一個客家傳統菜式,黃酒香的甜醇味入晒落D雞到,湯入面加左杞子,薑,圓肉,紅棗除左個湯好甜之外,呢個湯仲可以袪風驅寒,份量唔少,建議3-4人一齊食。   潮式蠔仔餅$88,蠔仔餅好大個,每一啖蠔餅都食到蠔仔,蠔仔肥美鮮甜,蠔餅絕對要襯熱食,外層酥脆,炸得好好,唔覺得好油膩,好好味。

飯前小食$20,脆魚仔,醃蘿蔔,送粥一流,因為單食有點咸。

客家黃酒雞煲 半隻$138