2019-06-13 51 浏览
有部分朋友住係荃灣區,加上大家都幾鍾意食打冷,星期五夜晚放工後飲下酒,再食住野呎吹水就岩哂。明記已經係第二次幫襯,雖然環境唔算太衛生,但食物勝在幾夠鑊氣。加上可以同朋友吹水吹好耐,都算好坐。石鍋啫通菜通菜顏色青嫩,口感爽脆新鮮。以石鍋盛載幾有風味,放得耐通菜都係熱辣辣。椒鹽鮮魷魷魚上嘅椒鹽味夠重,好治味。炸粉唔會太厚,炸得唔會太耐,香口酥脆。煎蠔餅蠔餅係打冷必備,酥香不太油膩,點上醬汁令蠔餅更增加少許鮮味。滷水三拼(豬耳、豬肚、墨魚)豬耳爽脆,豬肚口感頗軟韌,墨魚有嚼勁。炒排骨呢款菜式唔記得咩名,印象中係醬汁炒排骨個類。排骨肉質軟稔,送飯一流。
加上可以同朋友吹水吹好耐,都算好坐。

石鍋啫通菜
通菜顏色青嫩,口感爽脆新鮮。
以石鍋盛載幾有風味,放得耐通菜都係熱辣辣。

椒鹽鮮魷
魷魚上嘅椒鹽味夠重,好治味。
炸粉唔會太厚,炸得唔會太耐,香口酥脆。

煎蠔餅

滷水三拼(豬耳、豬肚、墨魚)
豬耳爽脆,豬肚口感頗軟韌,墨魚有嚼勁。

炒排骨
呢款菜式唔記得咩名,印象中係醬汁炒排骨個類。
排骨肉質軟稔,送飯一流。
2018-09-14
2019-06-12 393 浏览
今晚的晚飯在荃灣「明記」,一間主打潮洲美食~~打冷~~的專門店。三人行,每人楝一款心儀菜譜,結果,炸物佔優勢:黃金魷魚$128、脆皮炸鮮奶$88、明記荔枝骨$108、白飯$14。黃金魷魚,肉鮮且爽,脆漿卜卜脆,大家都很喜愛。我很久沒有吃脆皮炸鮮奶,熱氣騰騰的大大塊炸鮮奶,有著無比的吸引力,外脆內軟綿,啖啖奶香!明記荔枝骨,甜酸的排骨吃來很開胃,幫助化解炸物的油膩。「明記」還奉送鹵水拼盤一碟(中):有鹵水豬肉片、墨魚片、腸紅、豬大腸、鵝腸、鵝腎片和大豆芽菜,鹵水拼盤好味道,墨魚片、鵝腎片與鹵水豬肉片都夠爽脆。真係估不到三碟餸都份量很足,還有免費奉客的鹵水拼盤,為免浪費,我們不要餐前小吃:魚乾仔和鹹菜,雖然有加一小費,但沒有收茶錢,人均消費$129,好食又抵食。下次要約齊朋友打冷,一嘗潮洲打冷風味啦!

黃金魷魚,肉鮮且爽,脆漿卜卜脆,大家都很喜愛。

黃金魷魚

脆皮炸鮮奶

明記荔枝骨,甜酸的排骨吃來很開胃,幫助化解炸物的油膩。
明記荔枝骨
奉送鹵水拼盤一碟(中)

下次要約齊朋友打冷,一嘗潮洲打冷風味啦!

2019-06-12
黃金魷魚
明記荔枝骨
奉送鹵水拼盤一碟(中)
2019-05-30 134 浏览
同屋企人食飯,因為長輩都鍾意食中菜,有時候會去明記食潮州菜。明記嘅菜式好大份,有時都見到好多年輕人聚會嘅時候去食。小店入面有圓枱、有卡位,今次坐卡位有啲迫迫地,空間唔係咁寬鬆。今次都點左好幾個小菜:滷水三拼(滷水墨魚、滷水大腸、滷水五花朒)($108 )正宗潮州味道,墨魚片好爽👍🏻菠蘿生炒骨( $78 )酸酸甜甜,外面嗰浸生粉唔厚,送飯一流,食完一件又一件。魚香茄子煲( $70 )夠穫氣,茄子唔會散開晒淋啤啤,又係送飯之選。雜菌炆伊面( $88 )中規中矩,同一般嘅伊面味道差唔多。石鍋啫芥蘭( $78 )芥蘭好爽好清甜,好多醬汁。

今次都點左好幾個小菜:

菠蘿生炒骨( $78 )
酸酸甜甜,外面嗰浸生粉唔厚,送飯一流,食完一件又一件。

魚香茄子煲( $70 )
夠穫氣,茄子唔會散開晒淋啤啤,又係送飯之選。

雜菌炆伊面( $88 )
中規中矩,同一般嘅伊面味道差唔多。

石鍋啫芥蘭( $78 )
芥蘭好爽好清甜,好多醬汁。
2019-01-29 353 浏览
荃灣有好多大排檔,小菜同潮州打冷地方。一直都知道明記開左一段時間而風評好壞參半,不過朋友喜歡當然要去一去啦。平日晚上只坐滿半場,最有趣嘅事係在座全是年青人。豉椒蒸白鱔賣相唔太掂,再加上可能白鱔本身唔靚,食落只有嫰而不滑,汁味過濃,遮了本身鱔肉味。椒鹽鮮魷魷魚爽口,外皮鬆脆,椒鹽味道不會過鹹。呢碟係當中最好食的一碟。豬紅不過不失。蠔餅雖然夠脆口,但蠔份量並不多,全部都係漿粉為主,啖啖都係粉漿味… 雖然區內名氣不俗確實帶點失望。
荃灣有好多大排檔,小菜同潮州打冷地方。

平日晚上只坐滿半場,最有趣嘅事係在座全是年青人。
豉椒蒸白鱔
椒鹽鮮魷
魷魚爽口,外皮鬆脆,椒鹽味道不會過鹹。
呢碟係當中最好食的一碟。
豬紅
不過不失。
蠔餅
雖然區內名氣不俗確實帶點失望。
2019-01-12 221 浏览
已經吾知第幾次黎明記食喇!呢到既菜好多樣都好好味 食過返尋味拉埋一堆朋友黎試更好 可以食多幾款菜!今次我地幾個人試左幾味餸都好好味!首先係每次都會叫既桶蠔~熱辣辣又入味~滷水拼盤都係吾錯的~豆腐同墨魚最吸引~仲有炸魚餅好彈牙荔枝骨係今次既驚喜!潮式蠔仔粥係每次食潮菜必點,呢間都吾會令你失望的!不過略為覺得攬菜豆角香口就香口但咸左少少~呢到野食都大大碟的,價錢都適中正常,感覺更加抵左!荃灣有兩間分店 兩間其實好近 一間無位即行去第二間就得整體今次都係吾錯的~會再黎!
已經吾知第幾次黎明記食喇!
呢到既菜好多樣都好好味 食過返尋味

拉埋一堆朋友黎試更好 可以食多幾款菜!
今次我地幾個人試左幾味餸都好好味!
首先係每次都會叫既桶蠔~熱辣辣又入味~
滷水拼盤都係吾錯的~豆腐同墨魚最吸引~
仲有炸魚餅好彈牙

荔枝骨係今次既驚喜!
潮式蠔仔粥係每次食潮菜必點,呢間都吾會令你失望的!
不過略為覺得攬菜豆角香口就香口但咸左少少~
呢到野食都大大碟的,價錢都適中正常,感覺更加抵左!
荃灣有兩間分店 兩間其實好近 一間無位即行去第二間就得

整體今次都係吾錯的~
會再黎!
2018-12-31 165 浏览
家人突然在荃灣話想食蠔餅, 荃灣有唔少打冷舖但又唔係間間都有得食蠔餅, 上網睇到推介明記, 嚟到店員話乜蠔都有得食, 就馬上上樓了。蠔餅果然超脆超香, 果然係聞名不如見面, 就是有點"插"口, 樓上地方大也容易找。 卤水鵝片$138 有啲UN潮式蠔仔餅$88 沙嗲牛肉炒芥蘭$98 比較普通招牌炒米粉$98 都唔錯~ 蠔仔肉碎粥$58 大大粒蠔仔, 美味!

卤水鵝片$138 有啲UN
潮式蠔仔餅$88
沙嗲牛肉炒芥蘭$98 比較普通
招牌炒米粉$98 都唔錯~
蠔仔肉碎粥$58 大大粒蠔仔, 美味!
2018-11-12
  • 蠔類
2018-12-03 176 浏览
近年出街食飯都係去一啲連鎖式食店,今日忽然醒起好耐無打冷,腦海就出現了“明記”,因為以前同朋友食過,記憶中係ok嘅,所以就不作他選,坐車去荃灣食返餐“好嘅”。由於6點左右到,唔駛等位,點了 #黃金鮮魷>夠份量好味 #豉椒炒蜆>夠份量但涼的,明顯係一早煮好 #啫啫芥蘭>夠份量但完全唔覺有啫啫feel #炸餅>夠份量味道唔錯,但餅底太厚 #水煮牛肉>聞到麻辣味,食落極少辣,唔掂。總括來說,一試無妨,但不要抱期望,當一般食店便可
總括來說,一試無妨,但不要抱期望,當一般食店便可
2018-12-02
2018-11-03 223 浏览
星期日同屋企人行完山,就黎到明記食晚飯,我因為未食過呢間,以為啲餸好似平時大排檔咁細細碟,所以六個人就叫左七碟餸,點知,上菜時很意外,好大碟,心諗,一定食唔晒。不過唔理咁多,食左先,食落好好味呀,碟碟餸都好正,我最愛炸黃金魷魚,好香,好好味好難忘,下次再去一定會再叫另外我屋企人話炸大腸都好味,不過我自己無食過,因為我唔食腸我地仲叫左水煮牛肉,因為我之前未食過水煮牛肉,見個賣相我驚會好辣,但原來食落唔算好辣,不過個口食完有啲麻麻地,但都好食嘅仲有蠔餅,好足料,好多壕,而且好脆脆最後真係食唔晒,下次都係叫人頭數減一,呢間啲餸真係好大碟
,心諗,一定食唔晒。

好難忘,下次再去一定會再叫

另外我屋企人話炸大腸都好味,不過我自己無食過,因為我唔食腸

仲有蠔餅,好足料,好多壕,而且好脆脆

最後真係食唔晒,下次都係叫人頭數減一,呢間啲餸真係好大碟
2018-10-28
  • 黃金魷魚
  • 炸大腸
  • 蠔餅
  • 水煮牛肉
2018-10-26 137 浏览
尋日食國金唔好食嘅糖水之後,今日唔憤氣,同朋友食完飯之後一定要搵返間糖水舖食返個糖水!今次去咗荃灣嘅名既,路德圍出晒名勁多糖水食,夜麻麻都超多人,其實間間我都覺得差唔多。今日就去咗呢間明記試吓囉!我好低能,唔知點解成日以為明記係歌星舖,我以為係方皓玟開架,因為佢叫小明呀嘛,但其實好似冇乜關係!睇怕係我諗多咗。今次我食嘅其實只係好普通嘅楊枝甘露但係非常足料,真係我諗我未食過咁多了嘅楊枝甘露!芒果係食到最底都仲有架,仲有好多嘅碌柚,同埋好重嘅奶味!我個人鍾意食買嘅,所以OK。如果你麻麻哋花奶咁你就要同佢講聲啦!唯一唔可以嘅就係,真係都幾唔好坐囉,因為間舖好細,不過今晚都唔係好洗等,所以都OK。同埋開頭時候帶位嗰位姐姐有少少燥燥地,不過講多兩句其實佢都有禮貌嘅,所以算啦!值得一試嘅。

2017-08-08 1306 浏览
咁朋友約埋一齊食飯,大家意見多就好難諗食乜,咁最後就決定去食好耐都冇去食既明記。咁我地一入去等左一陣就有位,之後叫左個脆皮牛腩,椒絲腐乳通茶,椒鹽茶樹菇,啫啫雞煲同埋鹵水拼盤。咁個鹵水拼盤不過不失,都夠入味,份量都有好多,而且入面有好多我最中意食既鵝腸,都清得好乾淨。椒絲腐乳通菜就夠獲氣,好食過一年前我地黎食果陣,今次食得出啲通菜同腐乳既味混和一齊。啫啫雞煲不過不失,但雞既份量少左啲,但豬潤既份量都幾多下,最緊要係啲豬潤入味同唔苦。椒鹽茶樹菇比我既感覺係送酒一流,炸得好乾身,同埋都仲食到茶樹菇既味,而且佢既份量仲要係超多,有機會我都會再叫黎食。脆皮牛腩,咁今次我地第一次叫黎食,咁佢比我地既印象都係唔差既,外貌好睇,做到外脆內軟,牛味都充足,只係食落去果下冇乜驚喜,真係一舊有脆皮既牛腩。

鹵水拼盤
2017-07-30
椒絲腐乳通菜
椒鹽茶樹菇
2017-02-07 1042 浏览
本人和丈夫一直都想試試明記的食物,終於在年初六晚上試試。上到一樓樓上,見裝修簡單有大排檔的風味。心想一試無妨,待應照呼水平基本。我們叫了清蒸鮑魚仔,蟹肉荳苗和滷水鵝片。旁邊的食客越來越多,很有熱鬧氣氛。食物很快便到了,一看⋯咦,為何鮑魚仔是無殻的?蒸熟後在碟上轉來轉去,一入口,感覺很硬,完全無鮑魚味,只有雪味! $58 一隻,只是感覺到是不新鮮的「彊屍」鮑魚。之後的荳苗十分老身,非常多纤維。另外的滷水鵝片比較鹹,只能配白粥。埋單$530,平心而論,水準低於正常,實在不值這價錢。第一次光顧也是最後一次,水準有待進一步改善。

2016-04-25 1743 浏览
17/4, 是日放假與弟共晉晚餐,原一心想打邊爐去開麗都任食,可惜今晚冇蝦,細佬蝦癮發作,無蝦不歡,左諗右諗後就近去明記食打冷,叫小菜及海鮮,叫左墨魚,炒硯,啫啫芥蘭,同主菜蒜蓉開邊蒸中蝦,一碗潮洲粥及一枝嘉士伯後的總埋單價$390,全晚最好食當然係主角海中蝦
潮式墨魚
豉椒炒硯
啫啫芥蘭煲
蒸蓉蒸海中蝦
2016-04-17
啫啫芥蘭煲
蒸蓉蒸海中蝦
2016-03-21 1203 浏览
因為之前一路都好食 突然響一年前的一個晚上失左水準 細問下廚房轉左人 之後無再幫襯今晚 同個朋友慶祝生日再試多1次看看鹵水什拼...味道不過不失..不會偏甜或咸"獅堪" 朋友話好中意呢個"獅堪" 因為有陣陣酒香....佢強調自己整都冇咁入味...魚香茄子煲,微辣...茄子入味之外又足料 叫個白飯送一流....淡淡的wasabi配豬扒......好入味...好特別...炒花甲...個汁好香好濃..花甲有肉夠大..唯一美中不足係好多花甲都唔唔開口 蒜容開邊蝦..正...勁多蒜...個底D粉絲索晒..好入味..如果粉絲再多D仲正...另外沒有入鏡的通菜煲....都係有椒絲同蒜粒...多左d白飯魚仔同蝦米...而且石頭燒...可以keep到個菜嘅溫度...熱辣辣...!韮菜豬紅 豬紅入味 帶點微辣 惹味
因為之前一路都好食 突然響一年前的一個晚上

失左水準 細問下廚房轉左人 之後無再幫襯

今晚 同個朋友慶祝生日再試多1次看看
鹵水什拼...味道不過不失..不會偏甜或咸
淡淡的wasabi配豬扒...

...好入味...好特別...

另外沒有入鏡的

韮菜豬紅 豬紅入味 帶點微辣 惹味
2016-03-18
庆祝纪念
生日
食左幾次打冷, 呢間味道真不錯,價錢不貴, 比我地平時打冷的大排檔或簡單菜館, 呢度坐得好舒服呀, 係酒樓格局. 有幾款套餐,如A套餐是浸蚬/ 炒蚬,配鵝片拼盤$198 , 炒菜也夠大碟.  咸茶&花生好好味, 咸菜係有一次偏咸左d  , 螄蛤更一絕, 味道咸淡剛好,又新鮮.
2015-12-16
2015-08-19 427 浏览
完成今天的快閃行山,已是夜晚六點多近七點,幾個好友也在新界附近,便約好一起吃個便飯,最後選了荃灣的明記,去到門口才知道在同一條街開了新舖,雖然廚房的出品應該不同但也不妨一試。有些友人要遲到,便先點第一輪菜慰藉肚餓的人,這裡是打冷加小菜,所以點了紅腸墨魚,紅腸正正常常而墨魚爽口也吃得過;印象中沙薑雞腳用的雞腳通常比較大,這裡的是少一點的,雞腳沒什麼特別但覺得沙薑的味可以重一點。潮陽盬水炸豆腐夠熱夠脆已立於不敗之地,只是豆味不算重,唯有沾多一點醋來釣味;荔枝醬燒排骨仔應該是生炒骨的變種,味道跟生炒骨差無幾,吃著肉的部份真的不多,不過也酸甜惹味。豬油渣蝦乾生炒菜心苗炒得不錯,菜心苗幼嫩有不俗油香,而這個雖是菜類,但加上豬油渣肯定邪惡度爆升,而且豬油渣沒切粒而是一整條橫陳菜心當中,就算不吃它只吃菜也肯定吃到油渣味;一同上檯的炸九肚魚粉漿有點厚,但因夠脆和魚肉嫩滑所以也吃可以一吃;普寧豆醬燒雞是第一輪中比較不濟的菜式,普寧豆醬下得不夠也煮得不入味,雞沒有燒過的感覺,肉也過熟自然是比較粗糙。第二輪追加的有潮州也有飽肚東西,豬紅入口是爽口一類,而味道只是一般,感覺是煮豬紅的汁不夠濃凡關係;炒麵線出來
第二輪追加的有潮州也有飽肚東西,豬紅入口是爽口一類,而味道只是一般,感覺是煮豬紅的汁不夠濃凡關係;炒麵線出來夠熱,麵線有點咬口調味不過火,不消一會已給麵怪食友清了碟;最後的炆潮州春菜效果不錯,春菜夠軟爛,入口沒有苦澀也有吸收了同煮的肉味。
總括來說今晚的菜式不過不失,有個別好一點的也有令人比較失望的,但其價錢親民和地點也算方便,希望小店可以努力愈做愈好。
  • 潮州春菜
  • 豬油渣蝦乾生炒菜心苗