由好寧靜嘅街道行人埋呢間小熱鬧舒適嘅居酒屋~全程都見到職員同食客有講有笑,好有溫度🫶🏻 食完就明點解會有熟客翻嚟,啲嘢食的確幾高質🔥👨🏻‍🍳🤳🏻小黃瓜紅蘿蔔沙葛漬物 每樣都有幾條,配埋佢地自家製嘅醬汁係幾開胃嘅小食👨🏻‍🍳🤳🏻香蔥牛牛質多汁肉嫩,有豐富調味, 仲有啲香蔥嘅香氣,又係好開胃✨👨🏻‍🍳🤳🏻雞翼串 香口大大隻,濃郁嘅調味配酒一流🍻👨🏻‍🍳🤳🏻介末雞肉串❤️‍🔥大大條介末係雞肉中間,食落個辛辣度真係啱啱好唔會太攻😍,雞肉嫰滑😚👨🏻‍🍳🤳🏻紫蘇葉雞皮蝦 呢個幾特別,係用雞皮包住蝦串去燒,雞皮非常香脆同時蝦唔會過熟,兩樣放埋一齊都幾好味而且滿足到想一啖食到唔同口感嘅口福之欲✨👨🏻‍🍳🤳🏻八爪魚燒餅 ❤️‍🔥個燒餅係大阪燒口感!! 大大粒嘅八爪魚味道一流,食完飲啖酒仲爽😍😍👨🏻‍🍳🤳🏻燒牛油果❤️‍🔥我同媽咪都鍾意食牛油果, 呢個面頭仲燒咗厚厚一層嘅芝士,軟滑嘅牛油果肉加上燒芝士嘅鹹香🤤 好想食多2個😋😋👨🏻‍🍳🤳🏻明太子日式燒飯糰 &三文魚飯糰 硬身脆口嘅燒飯糰, 中間分別放咗濃郁嘅明太子同埋燒三文魚,口感幾似食緊小食而唔係一個飯😆呢到裝修同燈光都幾有格調,岩幾個朋友放工嚟食飯消遣下🫶

👨🏻‍🍳🤳🏻小黃瓜紅蘿蔔沙葛漬物
每樣都有幾條,配埋佢地自家製嘅醬汁係幾開胃嘅小食

👨🏻‍🍳🤳🏻香蔥牛
牛質多汁肉嫩,有豐富調味, 仲有啲香蔥嘅香氣,又係好開胃✨

👨🏻‍🍳🤳🏻雞翼串
香口大大隻,濃郁嘅調味配酒一流🍻

👨🏻‍🍳🤳🏻介末雞肉串❤️‍🔥

👨🏻‍🍳🤳🏻紫蘇葉雞皮蝦

👨🏻‍🍳🤳🏻八爪魚燒餅 ❤️‍🔥

👨🏻‍🍳🤳🏻燒牛油果❤️‍🔥

👨🏻‍🍳🤳🏻明太子日式燒飯糰 &三文魚飯糰

呢到裝修同燈光都幾有格調,岩幾個朋友放工嚟食飯消遣下🫶🏻✨
2023-01-16 58 浏览
平時都好少會去西環,今次去探下朋友隨便食埋晚餐,我就去左朋友介紹嘅《曜謨》。淨係睇個名就估唔到食乜,原來佢地係食日式串燒嘅居酒屋。價錢相當親民,一於食餐飽。前菜$18青瓜雪梨蘿蔔,加上自家製嘅麵豉醬,開胃小食雞翼串 $36外層燒到好香脆,咬開裡面雞肉又鮮嫩多汁,好值得一試。月見豬肉棒 $38用豬肉碎整成嘅豬肉棒,外層燒到微焦,內層肉質好有嚼勁。食之前攪拌好日式生雞蛋再沾下蛋醬一齊食,口感會順滑好多。雞頸肉串 $32呢個部位嘅肉真係都好特別,我都係第一次食,肥瘦適中咬落有嚼勁八爪魚燒餅 $28用蛋漿混合八爪魚粒煎成燒餅,上面再加入木魚片。木魚片受熱氣推動變得好似識郁咁,好得意。食落蛋香味好重,內裡又好鬆軟,八爪魚又好彈牙。燒廣島蠔串 $38師傅預先用竹簽串起廣島蠔,咁食戈時就方便好多。食之前加幾滴檸檬汁,蠔身好飽滿蠔味又重。牛舌心串 $58雖然係厚切,但係食落其實好軟腍,牛肉味重又多汁。汁燒日本豆腐串 $28估唔到豆腐都可以燒到咁香脆,外層吸引哂秘製醬汁,食落咸香味一流。芝士燒牛油果$28燒牛油果又真係第一次試,平時居酒屋都好少會見到。上面放左芝士再燒乾,芝味濃郁,然後牛油果肉又好幼滑。

前菜$18
青瓜雪梨蘿蔔,加上自家製嘅麵豉醬,開胃小食

雞翼串 $36
外層燒到好香脆,咬開裡面雞肉又鮮嫩多汁,好值得一試。

月見豬肉棒 $38

雞頸肉串 $32

八爪魚燒餅 $28

燒廣島蠔串 $38

牛舌心串 $58
雖然係厚切,但係食落其實好軟腍,牛肉味重又多汁。

汁燒日本豆腐串 $28

芝士燒牛油果$28

日本雪糕 $25
是日雪糕係豆腐味同埋抹茶味。我自己就最鍾意豆腐味,豆味香濃又唔會膩。

✨人均200

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!曜謨
2022-12-14 44 浏览
曜謨串燒居酒屋今日嚟咗西環呢一區食飯,當我哋好無頭緒食啲咩之際,竟然俾我見到呢一間隱細日式居酒屋,啱晒我同朋友靜靜哋chill下。餐廳環境唔算太大,但勝在夠寧靜,可以令到我哋放低煩惱,坐喺呢個咁舒服嘅環境傾偈,而且裝修亦都好有日本嘅格調。由於我哋叫咗好多唔同種類嘅嘢,其中有幾樣食物我都比較難忘,同埋特別推介的。蔬菜條職員附上餐前小菜,配上自家醬汁,食落去非常爽口,令人感覺清新開胃。牛舌心串本人十分鍾意食牛舌,冇諗過今次燒得咁好味,外面十分彈牙,而入面好淋同夾口,豚肉蘆筍卷薄薄既豚肉包上爽脆的蘆筍,感覺好考功夫,因為將豚肉切到咁薄,同新鮮嘅蘆筍配搭非常新鮮,可以令到我食到豚肉嘅咸香之餘重食到蘆筍嘅爽,口感非常豐富。汁燒日本豆腐食嘅時候有少少似日本大阪燒嘅味道,但亦都唔會蓋過豆腐嘅香味,每啖都令我好想即刻飛去日本嘅衝動。唐揚日本池魚仔上菜嘅時候見到啲魚仔炸到金黃色,即刻胃口大開,每一件魚仔都炸到好香脆,食落嘅時候啲味道調配得好好,好適合佐酒。
曜謨串燒居酒屋

蔬菜條

牛舌心串

豚肉蘆筍卷

汁燒日本豆腐

唐揚日本池魚仔

2022-12-10 52 浏览
🍽 A La Cart💰 ~HK$300pp (dinner, 10% service charge)Haven't had skewers for awhile. Today we went to @yiumo2021, a newly opened restaurant which locates in Sai Wan. This is our first time visiting this restaurant and the decoration was in a Japanese style. For a second we thought we were back in Japan. 🎎We picked a few skewers and beef udon tonight. Chicken Wing ($28) - The texture of the meat was very juicy. Loved it so much!Beef Small Intestine ($36) - First time trying this but surprisingly g
🍽 A La Cart

Beef Small Intestine ($36) - First time trying this but surprisingly good.

Asparagus & Pork Roll ($32) - My all time favorite skewer. Pork and asparagus roll with a bit salt on the outside layer.

Pepper ($18) - Slightly spicy. If you love spicy, you should order this!

Beef Japanese Inaniwa Udon ($88) - A big bowl of udon with a few slices of beef inside with the udon. The portion was great and it was good to consume after eating the skewers.

Crab Stick ($36) - Very crispy indeed. Some crab filling with mashed potato.

Ox Tongue ($58) - It was slightly chewy with a soft interior and a crunchy crust. YUMMM!
2022-11-24 35 浏览
近排想食串燒 見到呢間居酒屋好似唔錯 所以一於試吓 唔知好唔好食呢😚👅雞翼串(一串) $36佢嘅雞翼燒得好香 雞肉唔會燒得太乾😋雞皮脆脆地 調味唔錯 幾好食😆👅八爪魚燒餅 $28呢個味道同大阪燒差唔多 同埋都食到八爪魚粒 唔錯😛👅豬肉棒(一串)$38佢嘅豬肉棒口感幾好 唔會太過鬆散或者紮實 同埋好似食到少少軟骨係入面🤣令口感更加豐富 點埋蛋汁一齊食一流🤤👅自家製雞皮串(一串)$28雞皮燒到卜卜脆 幾特別😙👅安格斯牛排串(一串)$68呢個幾正 佢嘅牛肉幾軟腍😍調味啱啱好👅燒日本番薯串(一串)$26食落甜甜地 鍾意食番薯條嘅人要試吓😝👅紫蘇葉雞皮蝦(一串)$76👅日式燒飯團 $30👅三文魚飯團 $30總括嚟講 呢間居酒屋嘅嘢食幾好味🥰同埋坐得幾舒服 大家不妨嚟呢度一試🙈😋 好味:8.19/10🤑 價錢:7.75/10🤗 服務:7.99/10😝 環境:7.89/10😚 衞生:7.78/10🤩 整體:8.11/10

👅雞翼串(一串) $36

😝 環境:7.89/10
😚 衞生:7.78/10
🤩 整體:8.11/10
2022-11-22 21 浏览
前排bookmark左既居酒屋,門口都好有日本既感覺,成間店主打食串燒燒物,平日7點去到未算多人,但係8點左右,就已經開始多人,差吾多坐滿哂🤡.👁‍🗨紫蘇葉雞皮蝦(7.5/10)💲38.➰幾有特式既串燒,咁既配搭都係第一次食🥹用左紫蘇葉包住啲蝦肉,外層再用雞皮去包住成隻蝦,雞皮燒到好香脆,陣陣油脂既香味出哂離🤤紫蘇葉既香味同蝦肉好配搭,個人幾推介.👁‍🗨汁燒日本魷魚筒(7.5/10) 💲158.➰原隻日本魷魚🦑好岩打卡😂魷魚既size一啲都吾細,感覺食極都有咁🥲配上左日本既燒汁,同樣惹味,但食得多就會覺得有些少咸🥹魷魚腍身彈牙,魷魚鬚就好有咬口,而且仲帶有微微燒烤既味道,多人既話叫呢個魷魚筒就最好不過.👁‍🗨香蔥蒜牛柳 (7.5/10) 💲58.➰好惹味,係重口味之選😂面頭鋪左好多蔥同埋蒜蓉,食落會有蒜既辛辣味😬我就覺得太辣,掃走左少少蒜蓉先食😂牛柳燒得好腍身,幾juicy.👁‍🗨豚肉芫茜卷(7.5/10) 💲26.➰平時麻麻地芫茜既我,出奇地接受倒呢個豚肉芫茜卷😮豚肉燒到好香脆好香口,有啲啲椒鹽味咁,食落完全吾似係豚肉😂雖然有好多芫茜係入面,但係芫茜味可能因為比豚肉搶左,所以食落芫

👁‍🗨紫蘇葉雞皮蝦(7.5/10)💲38

👁‍🗨汁燒日本魷魚筒(7.5/10) 💲158

👁‍🗨香蔥蒜牛柳 (7.5/10) 💲58

👁‍🗨豚肉芫茜卷(7.5/10) 💲26

➰平時麻麻地芫茜既我,出奇地接受倒呢個豚肉芫茜卷😮豚肉燒到好香脆好香口,有啲啲椒鹽味咁,食落完全吾似係豚肉😂雖然有好多芫茜係入面,但係芫茜味可能因為比豚肉搶左,所以食落芫茜味吾濃,易入口,呢日我都可以自己清哂一串😇
👁‍🗨芥末雞肉串(7.5/10) 💲28

➰雞肉正常,都嫩身juicy 🤓配埋極多既芥末,完全係增加左層次感,幾嗆鼻🥲
👁‍🗨八爪魚燒餅(7.5/10) 💲28

➰八爪魚燒餅用左大阪燒既方式去整,所以食既時候其實同食緊大阪燒冇咩分別😂面頭有好多木魚絲,醬汁就係大阪燒一向用既燒汁同蛋黃醬,燒餅粉漿幾香,食到少少粒粒八爪魚,好有日本既感覺🤤
👁‍🗨日式燒飯團(7.5/10)💲30

➰燒飯團真係好似吾多地方有,食既次數真係5隻手指數得哂😂佢有三款味道可以揀,有明太子,梅同埋三文魚🤓飯團外層燒到乾身香脆,明太子餡吾算太多,梅味既飯團入面真係有一大粒梅,甜甜地
🔛 整體評分(7.5/10)
2022-11-11 36 浏览
前2日去左堅尼地城食串燒。8點去到,見到餐廳門口閂左門,好似好有神秘感咁。拉門入去,餐廳細細間,牆上掛左啲海報,感覺似舊時既日本style。當晚啲串燒真係幾好食。臨走果陣仲見到門口個lunch menu。好抵食!可惜我住同返工都唔近西環 …lunch就食唔到啦,唯有食dinner啦😂漬物 $183款蔬菜漬物,點麵豉醬食,可以清下個味蕾。燒白鱔 $58/串呢個燒得出色,4個字 : 皮脆肉爽。雞頸肉 $32/串有好濃既雞味,肉質比平時食開既雞肉更有嚼勁。豚肉露筍卷 $32/串薄薄一條豚肉包住露筍。平時食開既露筍都較乾身,但呢個咬落去係JUICY架!有驚喜。紫蘇葉雞皮蝦 $38/串好鍾意個紫蘇香味,雞皮脆,蝦彈牙。雞翼 $36/串外皮脆,夠曬咸香。芥辣雞脾肉 $28/串Wasabi唔太辣,雞脾肉少少乾,比起其他串燒呢個稍為遜色。日式燒飯團(梅) /三文魚飯團 $30/個我暫時食過最好味既燒飯團應該就係佢啦。燒得好靚,好似食緊香脆飯焦咁。雖然三文魚味唔太出,但梅味酸酸地我幾鍾意。

漬物 $18
3款蔬菜漬物,點麵豉醬食,可以清下個味蕾。

燒白鱔 $58/串
呢個燒得出色,4個字 : 皮脆肉爽。

雞頸肉 $32/串
有好濃既雞味,肉質比平時食開既雞肉更有嚼勁。

豚肉露筍卷 $32/串

紫蘇葉雞皮蝦 $38/串
好鍾意個紫蘇香味,雞皮脆,蝦彈牙。

雞翼 $36/串
外皮脆,夠曬咸香。
芥辣雞脾肉 $28/串

日式燒飯團(梅) /三文魚飯團 $30/個
我暫時食過最好味既燒飯團應該就係佢啦。
燒得好靚,好似食緊香脆飯焦咁。
雖然三文魚味唔太出,但梅味酸酸地我幾鍾意。
2022-11-04 24 浏览
是日去咗堅尼地城做啲野,順便約埋附近朋友見面吹水,朋友介紹呢間串燒小店,十足十日本居酒居格局👍 燈光柔和,啱晒拍拖傾偈嘅朋友,仲要零油煙味,串燒即叫即燒,誠意十足👍🌟雞翼串(2串)$72款式都比較齊全,至少我鍾意嘅全部都有☺️ 串燒推介首選雞翼,皮脆肉嫩點埋自家製醬汁,惹味又香口🫶🏻🌟牛舌心串(2串)$118牛魔王必食之選,夠冧又juicy兼熱辣辣,越食越開胃😋🌟雞髀肉串(2串)$48上面嘅芥辣起咗畫龍點睛嘅效果,雞髀肉好鮮嫩多汁😋🌟牛油燒粟米$48粟米食落鮮甜冇渣,夠大串,食完感覺己有足夠澱粉質,好飽肚😆🌟清酒煮沙白$68沙白好肥美冇沙,隱約聞到清酒香味,更有層次☺️🌟八爪魚燒餅$28性價比高,似食緊大阪燒,唔好錯過👍🌟雞冠(2串)$76見餐牌有少見嘅雞冠串燒,大膽試兩串,果然冇失望,外皮香脆似食雞皮好香口😆

🌟雞翼串(2串)$72

🌟牛舌心串(2串)$118
牛魔王必食之選,夠冧又juicy兼熱辣辣,越食越開胃😋

🌟雞髀肉串(2串)$48
上面嘅芥辣起咗畫龍點睛嘅效果,雞髀肉好鮮嫩多汁😋

🌟牛油燒粟米$48
粟米食落鮮甜冇渣,夠大串,食完感覺己有足夠澱粉質,好飽肚😆

🌟清酒煮沙白$68
沙白好肥美冇沙,隱約聞到清酒香味,更有層次☺️

🌟八爪魚燒餅$28
性價比高,似食緊大阪燒,唔好錯過👍

🌟雞冠(2串)$76

2022-11-01
2022-10-26 285 浏览
唔想食得太heavy又想食下啲香口嘢,食日式串燒係一個幾好嘅選擇👍🏻今次嚟到堅尼地城一間主打串燒嘅居酒屋,貼上藝妓嘅畫,環境幾有日本風情🎌廚師好識運用每種食材嘅特色,配以唔同嘅調味或者突出食材嘅原味,所以每款串燒味道都幾好😋😋蔬菜條前菜先嚟蔬菜條清一清味蕾,仲可以點少少麵豉醬食。香蔥蒜牛柳一入口就食到好強烈嘅蔥味😗面頭仲有啲柚子胡椒之類嘅醬,令到成個牛更惹味。牛肉肉質好淋滑仲有肉汁,作為呢餐嘅開頭幾唔錯😆😆雞翼串雞翼鹹鹹香香同樣惹味,燒到皮脆,肉質唔會燒到乾柴😛豬肉棒店家自家製嘅豬肉棒,軟滑嘅豬肉夾雜唔少軟骨,口感一流😚點埋蛋汁食,食到香甜醬油味之餘仲有蛋香味🤩🤩燒廣島蠔串連殼嘅燒蠔或者煮嘅蠔就食得多🦪串起嚟乾燒嘅蠔都係第一次食,有蠔味而且完全唔腥,唧上檸檬汁食都唔錯,搞到我都想試下返屋企整🤪鹽燒日本銀杏串燒至非常香口,食落居然香到有啲杏仁個種nuts嘅烘焙香,食到尾會有些微苦味,不過係甘香唔澀嘅味,都幾得意😆日式燒飯糰(明太子/梅)飯糰燒至外面焦脆,入口會食到crunchy嘅飯焦,口感幾正👍🏻👍🏻明太子個款相對淡口啲,我鍾意梅個款,食到濃烈嘅梅酸香,即時諗起係日本食過嘅風味。日本雪糕

蔬菜條
前菜先嚟蔬菜條清一清味蕾,仲可以點少少麵豉醬食。

香蔥蒜牛柳

雞翼串
雞翼鹹鹹香香同樣惹味,燒到皮脆,肉質唔會燒到乾柴😛

燒廣島蠔串

鹽燒日本銀杏串

日式燒飯糰(明太子/梅)

日本雪糕(椰子/朱古力)
兩款雪糕都好食🍨朱古力味好香濃,椰子味就清甜,仲有唔少椰子肉豐富口感,雪糕偏冰感質地,我自己幾鐘意🥰

人均消費:$290
推介指數(10分為滿分):8分
2022-10-25
2022-10-21 41 浏览
西環其實有好多高質隱世餐廳,行過路過就發現新大陸尋到寶🤭唔講以為去咗日本嘅居酒屋🏮🎎環境:7.5/10木為主嘅裝修,門口掛上2個燈籠🏮親民深夜食堂好有feel😚食物:7.5/101️⃣牛舌心串 x2 $116厚切牛舌油脂燒到出晒嚟,好肥美彈牙😍2️⃣汁燒日本豆腐串 x2 $56豆腐燒得外脆內滑,配上燒汁同木魚碎,好惹味😋3️⃣雞翼串 x2 $72燒雞翼必點之一,灑上小小鹽同檸檬汁,除咗辟到雞嘅雪味仲可以提鮮😋4️⃣ 豬肉棒 x2 $76每次食日本串燒最中意就係呢間豬肉棒,沾埋秘製醬汁同蛋黃好好味呀‼️5️⃣日式燒飯團🍙 梅子/明太子 $30出色😍!飯團嘅飯係成敗關鍵,水同飯嘅比例要岩岩好先做到粒粒分明!仲燒焦外面乾身好脆,紫菜包住食高質🥰6️⃣柚子酒 $48/杯💰性價比: 7/ 10 ($250/人) 平民深夜食堂,三五知己淺酌一杯嘅好地方🏮

環境:7.5/10
木為主嘅裝修,門口掛上2個燈籠🏮親民深夜食堂好有feel😚

食物:7.5/10
1️⃣牛舌心串 x2 $116
厚切牛舌油脂燒到出晒嚟,好肥美彈牙😍
2️⃣汁燒日本豆腐串 x2 $56
豆腐燒得外脆內滑,配上燒汁同木魚碎,好惹味😋
3️⃣雞翼串 x2 $72
4️⃣ 豬肉棒 x2 $76
5️⃣日式燒飯團🍙 梅子/明太子 $30
6️⃣柚子酒 $48/杯

柚子酒
2022-10-17
柚子酒
2022-10-18 34 浏览
港島西食評系列 ~關鍵詞:1個人、工作日午餐第26站:厚和街28號店名:曜謨串燒居酒屋餐廳類型:日本料理提前訂座:有繼續1個人在港島西尋覓美食,經過堅尼地城厚和街,厚和街不算長,但食肆的比例高,挑了家日本料理試試。提前訂座曜謨串燒居酒屋,準時到達,點了午市定食,包括以下的:#野菜沙律:只有半片蕃茄和3片生菜,建議增加份量和蔬菜種類。#味噌湯:沒有過鹹,不錯。#蒲汁燒鰻魚:燒汁味道挺好的,但魚刺沒有挑乾淨,吃起來不方便。#溫泉蛋伴飯:米飯有點硬,一般。#抹茶冰淇淋:另加15元/球,本餐最好味是這個甜品,喜歡抹茶的回甘味。總體感覺:主打串燒的店,定食味道中規中矩,要試試串燒,才知道廚師的功力。
港島西食評系列 ~
關鍵詞:1個人、工作日午餐

第26站:厚和街28號
店名:曜謨串燒居酒屋
餐廳類型:日本料理
提前訂座:有

#味噌湯:沒有過鹹,不錯。
#溫泉蛋伴飯:米飯有點硬,一般。

2022-01-11
2022-10-15 205 浏览
終於結束身心疲累嘅一周😮‍💨,只想去食返餐好嘅犒賞下自己🥢,坐低慢慢品嚐順便傾下計,於是揀咗西環嘅哩間居酒屋🎏,可謂非常隱世。門面極簡約低調🚪,入內仿似穿梭到日本咁🇯🇵,非常地道嘅日式裝潢加上牆身滿溢日本元素嘅插畫,令人仿似進入另一個時空。▶️前菜🥗($18)前菜打頭陣,以新鮮甘筍、青瓜、白蘿蔔做成條狀,以層層疊嘅方式呈現,入口清脆,頗為開胃。▶️紫蘇葉雞皮蝦🦐($38/串)有心思嘅一味串燒,蝦已去頭剝殼,以紫蘇葉包裹,再用雞皮做外層,雞皮燒至香脆,而蝦肉則吸收了雞油,入口首先系脆,再食到紫蘇葉嘅香味,最後系彈牙蝦肉,十分推薦👍🏻。▶️日本津蠔🦪($58/隻)燒蠔一向系我至愛,蠔肉肥厚,帶點creamy和適中嘅海水味,經過網燒後離遠已經聞到香,食時擠上檸檬汁🍋,如果配返杯清酒就更是一流喇!▶️香蔥蒜牛柳🐄($58/串)由海量香蔥掩埋嘅牛串,調味出色,吾會太鹹但卻剛剛好帶出牛嘅鮮味,絕對系可以encore嘅選擇👍🏻~▶️曜謨豬肉串🐖($38/串)哩個豬肉串系令人印象深刻嘅一串,隨串燒奉上醬油生雞蛋🥚,食嘅時候先攪勻雞蛋和醬油,再用豬肉串沾上蛋漿。而豬肉串裡混有碎粒雞軟骨,啖啖爽脆,口感特別!▶️雞髀

▶️前菜🥗($18)

▶️紫蘇葉雞皮蝦🦐($38/串)

▶️日本津蠔🦪($58/隻)

▶️香蔥蒜牛柳🐄($58/串)

▶️曜謨豬肉串🐖($38/串)

▶️雞髀肉串🐥($24)
雞肉就正常發揮,但係上面嘅wasabi真係畫龍點睛,令串雞肉好滋味!

▶️豚肉蘆筍卷🍢($32/串)
豚肉切成薄片,包住蘆筍,上枱時熱辣辣,豚肉燒至滋滋作響,要趁熱食啊!

▶️牛油燒粟米🌽($48/支)
牛油令粟米香甜爽口,一支粟米破開兩份,兩人分享剛剛好。

頗有驚喜嘅串燒店🍢,現在還回味無窮~

• 香蔥蒜牛柳
  • 紫蘇葉雞皮蝦
  • 日本津蠔
  • 曜謨豬肉串
前幾日住西環附近嘅朋友話帶我去食隱世美食🤤走入一條小街 入左呢間好有風味嘅居酒屋🏮入到去見到師父即場燒串燒 香味瀰漫着成間舖🤤店面細細 但牆上嘅廚師推薦餐牌 同所有使用痕跡都令到餐廳感覺非常正宗又有人情味 好似去咗日本咁🇯🇵店員亦都好細心咁介紹是日精選同人氣串燒 🍢每碟都係即燒即上 好適合同朋友慢傾慢食👍🏻🥒pickies每台都會附一碟餐前小菜 係切好嘅生蔬果🥕🥒配上自家製沾醬 食落去鹹甜鹹甜嘅日式麵豉味清爽得來又好開胃 為一陣嘅串燒做準備🥰🐄安格斯牛小排串 ($68) 食第一啖就知道用嘅係靚牛 牛味好出又有口感🥹咬開中間仲係嫩粉紅色嘅 肉汁滿滿又有油香 大推!🥰🐓雞翼串 ($36)唔好睇小佢只係普通雞翼 真係燒得好好食🥹兩條骨已經細心幫你分開咗 方便食之餘關節位一定熟外皮燒得超級香脆 內裏肉質嫩滑又Juicy 💦只係普通用鹽調味已經好吊味又香口😋🐟燒白鱔串 ($58)隆重介紹吓呢支白鱔串 真心好有驚喜😍魚肉超有彈性 好有咬口 每啖都充滿魚油香魚皮燒得非常香脆 配上魚肉一齊食好有層次😋重點係一啲都唔腥 喺出邊好少食到咁好食嘅魚串燒🥹🐚清酒煮沙白 ($68)每一粒蜆都好大隻又脹卜卜咁 睇
前幾日住西環附近嘅朋友話帶我去食隱世美食🤤

🥒pickies
每台都會附一碟餐前小菜 係切好嘅生蔬果🥕🥒
配上自家製沾醬 食落去鹹甜鹹甜嘅日式麵豉味
清爽得來又好開胃 為一陣嘅串燒做準備🥰

🐄安格斯牛小排串 ($68)
食第一啖就知道用嘅係靚牛 牛味好出又有口感🥹
咬開中間仲係嫩粉紅色嘅 肉汁滿滿又有油香 大推!🥰

🐓雞翼串 ($36)
唔好睇小佢只係普通雞翼 真係燒得好好食🥹
兩條骨已經細心幫你分開咗 方便食之餘關節位一定熟
外皮燒得超級香脆 內裏肉質嫩滑又Juicy 💦
只係普通用鹽調味已經好吊味又香口😋

🐟燒白鱔串 ($58)
隆重介紹吓呢支白鱔串 真心好有驚喜😍
魚肉超有彈性 好有咬口 每啖都充滿魚油香
魚皮燒得非常香脆 配上魚肉一齊食好有層次😋
重點係一啲都唔腥 喺出邊好少食到咁好食嘅魚串燒🥹

🐚清酒煮沙白 ($68)
每一粒蜆都好大隻又脹卜卜咁 睇見都流口水🤤
酒精揮發晒但清酒嘅甜味仍然喺度 吊出蜆嘅鮮味
所以個湯又鮮又清甜 同朋友忍唔住用蜆殼當匙羹慢慢飲🤣
食咗咁多隻蜆都冇一隻有沙嘅 隻隻好有鮮味👍🏻

🍅煙肉車厘茄 ($26)
車厘茄剛剛好中和左煙肉嘅油膩感同鹹味 兩者出奇地都幾夾 👍🏻

🐙八爪魚燒餅 ($28)
食落有啲似章魚燒同大阪燒嘅結合 食到粒粒八爪魚
啱啱整好熱騰騰上枱 見到柴魚片郁吓郁吓 好盞鬼🤣

🥣芥末章魚 ($28)
小菜我哋叫咗呢個冷盤芥末章魚試吓
芥末味偏重 同生嘅章魚一齊食 好有風味😋

🍙日式燒梅/三文魚飯團(梅)($30)
最後用碳水化合物做個圓滿嘅結尾🥰
燒飯團表面燒得乾身又香脆 仲有滿滿嘅醬油香
切開中間熱氣騰騰 個飯香真係冇得頂😋
珍珠米口感十足 配上內餡食 真係滿足晒🥰

出色的環境-整間店舖很有日本居酒屋feel😌餐廳唔係走豪華裝修嘅路線,但係整件事配搭出嚟非常令人眼前一亮,再加埋背景不斷播返好多被改編做廣東melody嘅日文歌曲,再加埋淡淡的黃色燈光,好有氣氛🧡.滿滿的人情味-坐喺度坐喺度可以直接望到廚房,全晚都可以直接同廚師對到話,店員都好有禮貌,亦都可以比到美食建議我哋🫶🏻.食物質素方面,整體水準都非常之高,食材好、火候好、調味好,好好好!當中香蔥牛肉,八爪魚燒餅、日式燒飯圍尤為讓人印象深刻🐮香蔥牛肉鮮嫩多汁,配上酸酸甜甜嘅醬汁,令人食指大動。🐙八爪魚燒餅-個感覺就好似係高級版嘅章魚,小丸子咁,不過形狀就由圓形變成長條型,但係咁樣燒法就可以品嚐到第二個風味,獨特嘅嘗試。🍙日式燒飯圍就酥脆香口,飯糰嘅口感燒到有啲似飯焦,咁當然就一啲燶味都冇啦,然後配上脆卜卜嘅紫菜,配上明太子或者梅餡,又係一道甘旨肥濃😋.最後黎埋日本雪糕(椰子味) perfect ending,おいしい而又美滿的一晚!
當中香蔥牛肉,八爪魚燒餅、日式燒飯圍尤為讓人印象深刻
🐮香蔥牛肉鮮嫩多汁,配上酸酸甜甜嘅醬汁,令人食指大動。
2022-09-27
2022-09-17 28 浏览
有無人都同我一樣鍾意食串燒?今日串燒友帶我去威威,去西環食串燒。餐廳係日式居酒屋風格,有開放式廚房,睇住師傅燒呀燒,然後味道就慢慢飄過嚟,真係令人食慾大增。 ◽️ 曜謨豬肉串(蛋汁)掛上店舖名兼自家製的豬肉串,外面帶少許焦香,食落有肉香,而蛋黃為口感提升嫩滑感。 ◽️ 明太子飯糰飯糰外層燒到極香脆,咬落有咔咔聲,內裡有滿滿鹹香惹味的明太子,很飽肚。 ◽️ 雞胸軟骨串燒至脆卜卜,脆脆的勁有口感。 ◽️ 燒廣島蠔串蠔味濃郁,嫩滑多汁。 ◽️ 鹽燒銀鱈魚微脆的魚皮配搭嫩滑的魚肉,味道亦好鮮美,有驚喜。 ◽️ 雞翼串燒至雞皮香脆,肉質依然有肉汁,帶點鹹味好好味。 ◽️ 豚肉蘆筍卷豚肉包住Juicy蘆筍,雙重口感。 ◽️ 八爪魚燒餅熱熱的上檯,鰹魚絲在燒餅上郁郁下,彷彿呼喚大家把握影相的時間,集不同的味道於一餅中,好味道。

◽️ 曜謨豬肉串(蛋汁)

◽️ 明太子飯糰

◽️ 雞胸軟骨串
燒至脆卜卜,脆脆的勁有口感。

◽️ 燒廣島蠔串
蠔味濃郁,嫩滑多汁。

◽️ 鹽燒銀鱈魚
微脆的魚皮配搭嫩滑的魚肉,味道亦好鮮美,有驚喜。

◽️ 雞翼串
燒至雞皮香脆,肉質依然有肉汁,帶點鹹味好好味。
◽️ 豚肉蘆筍卷
豚肉包住Juicy蘆筍,雙重口感。

◽️ 八爪魚燒餅