2019-06-27 15 浏览
小編果日係TST行到悶,發覺係一個唔顯眼既位置,原來有一個海鮮蒸汽火鍋。小編久膽粗粗嗌左一個“有蒸汽石鍋牛肉餐,包含(花甲,清蒸花蟹,大連鮑魚,紐西蘭聖子,冬菜蒸馬友,安格斯牛小排,手剁墨魚丸,甜梅菜蒸菜苗,黃豆鮮腐竹粥,蕃薯糖水。)六隻花甲,每一個都無含有沙,飽滿又鮮甜多肉清蒸花蟹,呢個係屬於花膏蟹,而且蟹肉好清甜。大連鮑魚好新鮮,肉質好鬼爽口彈牙紐西蘭聖子下面放落粉絲,聖子既鮮味全部入曬粉絲。冬菜蒸馬油好罕見,因為馬友通常係摞黎整鹹魚,但摞黎蒸都好滋味安格斯牛小排小編好驚艷,因為超級濃既牛肉味,而且肉質都既軟下。手剁墨魚丸小編一食就知道係自己手剁,因為尤其彈牙,呢d心機野唔係機器可以整出黎。甜梅菜蒸菜苗,唔知係咪之前蒸鍋海鮮,所以d菜特別鮮甜黃豆鮮腐竹粥,食落去好清好適合夏天食蕃薯糖水陪姜糖水,作為晚餐啱啱好我真係真金白銀卑錢食

六隻花甲,每一個都無含有沙,飽滿又鮮甜多肉

清蒸花蟹,呢個係屬於花膏蟹,而且蟹肉好清甜。

大連鮑魚好新鮮,肉質好鬼爽口彈牙

紐西蘭聖子下面放落粉絲,聖子既鮮味全部入曬粉絲。

甜梅菜蒸菜苗,唔知係咪之前蒸鍋海鮮,所以d菜特別鮮甜

黃豆鮮腐竹粥,食落去好清好適合夏天食

蕃薯糖水陪姜糖水,作為晚餐啱啱好

我真係真金白銀卑錢食
2019-06-24 107 浏览
媽媽對蒸氣海鮮迷戀的程度真是無人能及,上星期吃過之後,今晚又想再吃過,所以下班後我帶媽媽去尖沙咀的有蒸氣海鮮石鍋專門店過一過蒸氣海鮮癮。我們選了328元的有蒸氣石鍋海鮮餐,這包括沙包蜆,竹串海中蝦,大連鮑魚,日本元貝,清蒸美國桶蠔,薑葱蒸鮮魷,手剁豬肉丸及墨魚丸和金銀蒜蒸勝瓜,粥底則選南瓜排骨粥。在吃蒸氣鍋前,我們先調好稍後沾點配料的醬料,我們每款調味各混搭一些。調配完醬汁後,我們輕輕鬆鬆吃著手拍青瓜和花生,等待店員為我們蒸煮海鮮。店員首先將南瓜,排骨,生米倒進鍋中,然後蓋一蓋,一滴一滴收集蒸氣海鮮的鮮汁,用其濃郁甘甜的湯汁熬煮南瓜排骨粥,點點美味在於此。然後店員把大連鮑魚和沙包蜆放進蒸鍋裡,蒸到每顆沙包蜆張開口來,代表我們可以開動了。沙包蜆肉十分飽滿,一口咬下,肉質非常滑嫩,蜆汁就像濃縮大海的精華,滿鹹鮮的。大連鮑魚上的草蟲花給得不手軟,蟲草花的鮮香滲透鮑魚當中,肥厚的鮑魚肉質鮮彈,因為蒸煮的關係,鮑魚更為水嫩,吃完後元氣滿滿。控制日本元貝蒸煮的時間頗為重要,過火的話元貝會變老韌不好吃,碩大的元貝蒸得剛好,口感軟嫩多汁,底下墊著的粉絲正好吸收元貝的鮮汁,好不滋味。打開鍋蓋,竹串海中蝦

竹串海中蝦

打開鍋蓋,竹串海中蝦滿滿炊煙,其若隱若現的模樣,實在令人食指大動。海中蝦超級新鮮,不用沾點豉油,可以直接感受蝦肉的鮮甜。
清蒸美國桶蠔

清蒸美國桶蠔蒸畢沒有怎麼收縮,依然厚實,渾圓極致。幼嫩的桶蠔將它的精髓通通逼出來,甜美度破表,媽媽吃著,不禁露出幸福的微笑。
薑蔥蒸鮮魷

我們第一次吃蒸氣火鍋嚐到薑蔥蒸鮮魷,嚼感比預期中好,不會老柴,挺有彈性,不賴的吃。至於豆卜個人建議沾點醬料較好,豆卜吸飽醬油鹹鹹的才好吃。
手剁豬肉丸及墨魚丸

圓滾滾的手剁豬肉丸及墨魚丸比其他食材蒸煮時間較長,確保豬肉真的熟透,安心食用。手剁豬肉丸肥瘦剛好,肉味濃重,墨魚丸白滑爽彈,相當飽嘴。
金銀蒜蒸勝瓜

吃完一大堆海鮮總有絲絲罪惡感,這時金銀蒜蒸勝瓜的到來太好了。勝瓜蒸完後軟腍翠綠,顏色仍然好看,加上蒜蓉天然的調味,太棒了。
南瓜排骨粥

清空所有食材後,最精彩的部份正式開始,店員問我們需添加些菜脯,蔥花於粥中,我們當然要。全部海鮮精華全部匯聚在底部的熱粥裡,濃厚鮮美味道佳,南瓜軟綿,排骨肉嫩,即使肚子很撐,我們卻忍不住嗑好幾碗。
2019-06-24 27 浏览
今晚又同豬隊友食好西, 朋友今次真係無介紹錯, 唔止海鮮新鮮, 服務仲好好。入到店舖, 店員安排座位後便安排俾茶我哋飲再介紹石鍋海鮮餐有啲乜嘢食, 因為我同豬隊友兩人都喜歡食海鮮多過牛肉所以嗌咗個有蒸氣海鮮餐,沙包蜆 & 竹串海中蝦店員細心將沙包蜆同埋竹串海蝦放在蒸氣石鍋上. 再冚蓋較埋時間, 夠鐘幫我哋夾起沙包蜆同埋海中蝦。雖然沙包蜆同埋竹串海中蝦唔會好大隻, 不過勝在夠新鮮同埋夠甜, 同埋蒸得唔會過火大連鮑魚日本元貝鮑魚洗得好乾淨, 加咗蟲草花來蒸鮑魚, 好香蟲草花味又唔會搶咗鮑魚味, 爽口彈牙清蒸美國桶蠔桶蠔雖然唔係好大隻, 但勝在新鮮肥美。Yummy Yummy薑蔥蒸鮮魷用咗薑蔥蒸鮮魷更加帶出魷魚鮮味手刴豬肉丸及墨魚丸由細到大阿媽教落食肉餅同肉丸1定要自己刴先至有質感, 很少喺出面食到手刴肉丸同埋墨魚丸的確係有驚喜,同埋係極好食的。金銀蒜蒸勝瓜食完肉同埋海鮮, 係時候食吓瓜菜類, 用金蒜同埋銀蒜蒸出嚟勝瓜, 唔駛講都知好味啦XDD最後食全晚精華, 我哋選咗南瓜雞做今晚的粥底, 完全吸收曬今晚所有海鮮同埋肉類精華,再加埋南瓜同埋雞本身甜味, 咁就完滿結束咗美味晚餐

沙包蜆 & 竹串海中蝦

大連鮑魚日本元貝

用咗薑蔥蒸鮮魷更加帶出魷魚鮮味

手刴豬肉丸及墨魚丸

2019-06-24 12 浏览
有一陣子無同朋友聚聚了, 今日友人選了呢間火鍋店, 佢話因為佢未食過蒸氣鍋!餐廳遠離咗煩忙嘅尖沙咀, 有一定私隱度, 而且餐廳很大, 空間很足, 唔會同隔離枱好貼近我地選了套餐, 有肉有菜有海鮮!海鮮除左新鮮之外, 仲有好多款包含在套餐內, 而且又好大隻第一個來的是蒸蛋, 好香好滑牛肉雖然每人只得兩片, 但同樣很大塊, 嫩身!手打丸每款一粒, 彈牙, 肉味夠最後飲埋個湯, 唔會過咸或太油, 有冬菇粒同少少肉碎在裡面, 我飲咗 4-5 碗! 要贊一贊呢度服務, 好周道又不時換碟, 全部食物都有侍應蒸好, 岩哂懶人!
我地選了套餐, 有肉有菜有海鮮!
海鮮除左新鮮之外, 仲有好多款包含在套餐內, 而且又好大隻
第一個來的是蒸蛋, 好香好滑
牛肉雖然每人只得兩片, 但同樣很大塊, 嫩身!
手打丸每款一粒, 彈牙, 肉味夠
2019-06-18
2019-06-24 10 浏览
好耐冇食過粥底火鍋啦,今日去到尖沙咀同屋企人就黎左試呢間。呢間出左地鐵站都仲要再行少少路,地方好大好舒適。我地叫左南瓜排骨粥,原本見到佢冇加水落去,原來水係煲底到出黎架。我地食既係海鮮火鍋餐,店員會幫我地較好時間蒸,我地每人有蝦,花甲,鮑魚,蠔,扇貝,魷魚等等。海鮮全部都好新鮮同埋大粒,扇貝好好食,上面仲有粉絲,一齊食好夾。最後食埋吸晒海鮮汁既粥底,好清甜,食左兩碗!呢到仲有甜品可以食架。

2019-06-24 18 浏览
今天約了很久不見的友人吃在尖沙咀晚飯,我們決定吃蒸氣海鮮,挑了一間在鬧市中比較安靜的餐廳,很合適我們靜靜地聊天餐廳裝修十分漂亮,地方亦寬敞,還有多間廂房,很合適喜歡安靜,需要私隱度較高的人~我們點了個海鮮套餐,全程有店員幫我們處理,不用自己動手去蒸,有賓至如歸的感覺蒸海鮮前,店員會先將米、南瓜和排骨放進鍋底,當蒸海鮮時,海鮮的精華會跟米一起煮,變成了一碗海鮮精華的粥我們吃了鮑魚, 十分新鮮和彈牙. 另外蛤海水味非常突出, 很鮮甜。之後有蟶子皇, 非常多肉, 比起平時吃的肉多了2, 3倍!店員對火侯掌握得非常好,肉質爽彈,比起家裡蒸的好之後還有花蟹、魚、牛肉等等,每種食材都十分新鮮,吃得出原來的味道

2019-06-23 114 浏览
慶祝父親節,揀左呢間同屋企人食蒸氣海鮮鍋!🦐🦀🐚.餐廳位於尖沙咀天文台道,環境唔錯,枱同枱之間都隔幾遠,又有包廂,私隱度幾高。.我地嗌左翡翠海中寶套餐,每位$398 + 10%。湯底係冬瓜盅,有原個冬瓜放落鍋底🦐🦀🐚.呢道嘅鍋火氣好高速,唔洗等好耐就有得食!.首先有黑松露蒸蛋,呢個超出奇意料地好食!蛋蒸得十分嫩滑,入面係好似鏡咁滑,一粒氣泡都無!蛋嘅面頭加上黑松露,好香好好味😍👍🏻👍🏻👍🏻沙包蜆好清,肉厚而且幾大粒😋😋😋.花甲套餐本身睇係跟海中蝦嘅,但因為冇晒蝦,轉了做花甲🐚花甲幾清,食到海水鮮味😋花蟹🦀花蟹非常新鮮,鮮甜而且有豐富蟹膏!每人都分到有蟹殼,蟹肉同埋蟹螯✌🏻.大連鮑魚鮑魚用咗蟲草菇蒸,清清地又爽口彈牙👍🏻.日本元貝😋最愛蒜蓉粉絲了!惹味得黎同彈牙嘅元貝十分之夾!🍜元貝大大粒,嫩口好味😋..以上嘅海鮮逐樣蒸完之後就可以打邊爐,冬瓜盅湯底仲有排骨同埋啱啱嘅海鮮水份淆製而成,所以湯底非常鮮甜,真材實料,用料新鮮😋.美國桶蠔😍超肥美嘅桶蠔,大粒過個碗🤩頓時感覺抵食返晒!.西班牙黑毛豬腩片豬腩片肥瘦均勻,幾香肉味🥰肉嫩多汁!手打四寶丸+娃娃菜有蝦丸,鯪魚丸,墨魚丸,豬肉丸,全部都係
慶祝父親節,揀左呢間同屋企人食蒸氣海鮮鍋!🦐🦀🐚
冬瓜盅湯底

呢道嘅鍋火氣好高速,唔洗等好耐就有得食!

沙包蜆
好清,肉厚而且幾大粒😋😋😋
花甲
沙包蜆+花甲

花蟹🦀
花蟹

大連鮑魚
鮑魚用咗蟲草菇蒸,清清地又爽口彈牙👍🏻

美國桶蠔
😍超肥美嘅桶蠔,大粒過個碗🤩頓時感覺抵食返晒!

西班牙黑毛豬腩片
豬腩片肥瘦均勻,幾香肉味🥰肉嫩多汁!

手打四寶丸+娃娃菜
有蝦丸,鯪魚丸,墨魚丸,豬肉丸,全部都係店家手打嘅😝

冬瓜盅湯底
  • 秘製花甲
  • 鮑魚
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
2019-06-23 16 浏览
除咗打邊爐之外,我男朋友最鍾意嘅就係海鮮,出去食海鮮而家多咗好多選擇,小炒,更加多左無數款蒸氣海鮮,蒸氣海鮮食到原汁原味,只要夠新鮮,彈牙口感已經冇得輸!由天文臺道行入去會見到一條斜路,行入去就會見到呢間主打蒸氣海鮮鍋既店,雖然嗰日係平日,不過幫襯嘅人都唔少叫咗個每位$328既海鮮套餐,另外在叫咗一隻龍蝦,一開始就蒸左蜆同蝦先,等左幾分鐘就食得啦!蒸氣火鍋底層預先加咗米同排骨,以蒸氣加熱我令到海鮮催熟,呢度嘅海鮮都幾新鮮架!沙包蜆完全冇沙,食落去帶點鹹鹹香香,海蝦煮得啱啱好,彈牙嘅口感完全唔使點任何調味料已經好好味。呢個套餐入邊係有鮑魚食架!鮑魚口感紮實,味道唔錯,不過每人得1隻有啲唔夠喉😂😂😂辣椒蒜蓉粉絲蒸元貝,呢個味道好鮮甜,不過個人覺得炸蒜蓉味都有點蓋過元貝,如果蒜蓉可以之後自行加配更加好食主角啦主角啦!另外加配嘅龍蝦,龍蝦放咗適量嘅蒜蓉喺面,新鮮嘅龍蝦即叫即劏,所以口感真係一流!食咗一段段海鮮當然要食返啲菜平衡返個身體啦,勝瓜蒸完口感唔會口感都唔會太過林,二呢度嘅手打豬肉丸同埋墨魚丸感覺好似係自己整嘅一樣,因為墨魚丸比出邊食嘅味道同質感都好唔一樣,兩款肉丸當中我自己就最鍾意墨魚

食咗一段段海鮮當然要食返啲菜平衡返個身體啦,勝瓜蒸完口感唔會口感都唔會太過林,二呢度嘅手打豬肉丸同埋墨魚丸感覺好似係自己整嘅一樣,因為墨魚丸比出邊食嘅味道同質感都好唔一樣,兩款肉丸當中我自己就最鍾意墨魚丸!

呢個薑蔥蒸鮮魷煙煙韌韌,食到魷魚嘅鮮味,真係好新鮮!

食到7788 ,最後當然要食返下便嘅海鮮粥啦!
用上邊嘅海鮮應承嘅蒸氣令到下邊嘅咪返變成米粥,排骨海鮮粥加入左南瓜,食落去有淡淡的海鮮味,是南瓜雞味都好香,食完勁飽勁滿足

2019-06-13
  • 花甲
  • 日本大元貝
夜晚放工同媽媽兩母女去撐檯腳 因為我媽唔食⽜肉所以叫左個海鮮餐 每人$328 加⼀一入去要先上樓梯先到餐廳內部,坐底就先有兩碗小食可以醫肚先, 落單之後,就有侍應即時黎預熱個爐,海鮮會一碟碟擺係車仔度,到 預熱一個程度就會幫你逐碟放入去 蒸~~~先食左個清蒸沙包蜆同海中蝦,蜆幾鮮甜,海中蝦就正正常常。 再黎就係蟲草花蒸鮑魚,⼀⼈一 隻,鮑魚佢⽤左蟲草花鋪面,鮑魚 夠彈牙煙韌,花帶有少少咸味,可以不用點醬油食會有其鮮味下一樣就係蒜香粉絲蒸元貝,元⾙本身蒸既時間岩岩好,幾易咬, 連埋粉絲蒜香⼗分惹味 之後到清蒸桶蠔,毎人有兩隻蠔, 我雖然有隻食到有少少殻,但影響唔⼤,見到佢好飽滿,食落感覺鮮得有點帶腥。薑蔥蒸鮮魷,佢有埋⾖卜,個人就麻麻地D⾖卜,可能係就住鮮魷既煮食時間,⾖卜仲有少少硬,D鮮魷唔會蒸到好實好硬~~到左豬肉丸同墨魚丸,⾃己就覺得 豬肉丸入⾯D梅菜令佢咸左D,我 就鐘意墨魚丸多D,較淋滑。最後個⾦銀蒜蒸勝瓜,其實本人麻麻地勝瓜,覺得有種草腥味,但佢 好在蒸得夠熟同淋淋,加埋⾦銀蒜,令到我唔鍾意既腥味降到最低 仲有個南瓜 粥食架!其實每蒸完⼀度海鮮都 會將佢蒸左

先食左個清蒸沙包蜆同海中蝦,蜆幾鮮甜,海中蝦就正正常常。

仲有個南瓜 粥食架!

其實每蒸完⼀度海鮮都 會將佢蒸左出黎既⽔倒落蒸隔下面既粥底。其實除左南瓜底,仲有其他選擇架,同埋佢會叫你選擇放排 骨定雞⾁落去煮,我就揀左排骨,基本上兩母女清晒

呢度份量感覺少了點,不過材料係幾唔錯,而且服務都不錯👍🏻
今晚同男友想搵間私穩度高既地方食晚飯黎到尖沙咀 天文台道 搵到呢間食蒸氣海鮮石鍋既專門店門面唔算大 但原來上2樓既空間感好大有幾間vip房同幾張大圓檯我地揀左每位$398既翡翠海中寶套餐我地兩個人坐卡位 旁邊有掛牆小電視📺蒸海鮮前 店員先將冬瓜盅既食材放入蒸爐最底層黑松露蒸蛋🥚蛋質好嫩滑 黑松露味濃海蝦🦐+沙包蜆冬蟲草花蒸鮑魚香辣蒜蓉蒸日本元貝粉絲花蟹 (每人半隻)吸收哂所有海鮮蒸出黎既冬瓜盅湯 好鮮甜火鍋配料:手打四寶丸西班牙黑毛豬腩片美國桶蠔時菜- 娃娃菜
今晚同男友想搵間私穩度高既地方食晚飯

蛋質好嫩滑 黑松露味濃

海蝦🦐+沙包蜆

冬蟲草花蒸鮑魚

香辣蒜蓉蒸日本元貝粉絲

花蟹 (每人半隻)

吸收哂所有海鮮蒸出黎既冬瓜盅湯 好鮮甜

火鍋配料:
時菜- 娃娃菜

2019-06-23 14 浏览
前兩日老婆係天文台道美容完,話唔週圍行嗱,係附近搵食啦,我地就揀左啲呢海鮮蒸氣鍋食晚飯。可能我地6點零去未多人,所以上到去就有枱。服務員好好,介紹我地食個冬瓜盅湯底海中寶套餐,天氣太熱嗱,非常適合我地,消暑一下!先食海鮮等食物,再飲埋湯!坐位闊落又舒適,環境光猛整潔!先開始倒哂湯既材料落鍋先,一大塊冬瓜,唐排,碎菇,瑶柱等等配料,超足料!4人份都差不多了😂超值一碟2份量既海鮮排開,一樣樣蒸。枱面有張時間表,可以跟住時間蒸反啲海鮮第一樣食係旦,時間拿捏得恰到好處,加上黑松露,滑嘟嘟,旦味香到不得了!再泥係食蝦同硯,硯無沙,蝦鮮甜虫草花鮑魚,大大一隻,起埋內臟,非常貼心!手打四寶丸,係墨魚,鯪魚,蝦,梅菜豬肉丸。各有特式,爽口彈牙。西班牙既豬腩肉,豬味濃,一啲都唔肥,易入口,有口感但唔un 桶蠔大隻。靚仔最後食埋個冬瓜盅,海鮮既精華流哂落去個湯到,鮮味到不得了,一人飲左3碗都仲未飲得哂。食埋啲湯渣,飽到滿足結尾仲有埋糖水,自家煲既渣喳,甜而不膩,料多。啲豆煲得夠淋又綿!整體來說,非常滿意,另外要提一下,文中有講過台面有個表係列明海鮮蒸既時間,但我地只係望過下,因為全程係有專人幫你較好時間,
坐位闊落又舒適,環境光猛整潔!
再泥係食蝦同硯,硯無沙,蝦鮮甜
虫草花鮑魚,大大一隻,起埋內臟,非常貼心!
西班牙既豬腩肉,豬味濃,一啲都唔肥,易入口,有口感但唔un
桶蠔大隻。靚仔
整體來說,非常滿意,另外要提一下,文中有講過台面有個表係列明海鮮蒸既時間,但我地只係望過下,因為全程係有專人幫你較好時間,食得夾埋俾你,每食完一樣仲幫你換碟,真係太好服務了吧!
2019-06-09
2019-06-23 7 浏览
今日女朋友返尖沙咀,女友話今晚想食豐富d同健康d,嘩!真係考起我了,又要健康又要豐富?!當然難唔到我啦,於是帶咗女朋友去呢間蒸氣石鍋,要留意唔好行錯丫,係呢面行上去右轉➡️呀佢地菜單有好多種類⭕️有蒸氣石鍋海鮮餐⭕️有蒸氣石鍋牛肉🥩海鮮餐⭕️有蒸氣石鍋龍蝦🦞海鮮餐⭕️阿拉斯加蟹🦀海鮮餐我哋揀咗龍蝦海鮮餐座位闊落,有卡位,私隱度幾高。同埋佢地D服務好好每碟餸都有專人幫我地整服務認真唔錯!佢地係蒸野食之前放D米去蒸,等到最後再拎出黎食瑤柱粥正呀 一陣最尾先食南非鮑魚好味到完全唔需要落調味料日本元貝 真係淡淡肉架薑蔥蒸海斑片 呢個真係最話分數 超新鮮滑dodo㗎 果然真係用料新鮮 同出面一般餐廳好唔同。相信呢間餐廳老闆對食絕對係好有要求雜錦手打四寶丸D丸都唔錯比較彈牙爽口加D豉油醬汁一流醬油仲係凍㗎 有別於一般餐廳常溫咁擺喺度真係要讚下主角通常留到最後 超級鮮甜的龍蝦店員調校到岩岩好 蒸完即刻食得,唔駛等最後當然是買個瑤柱粥啦 唔錯唔錯總括嚟講呢個龍蝦套餐 價錢唔係貴但可以食到d咁新鮮嘅海鮮 蒸汽鍋 絕對會再叫朋友一齊去
今日女朋友返尖沙咀,女友話今晚想食豐富d同
健康d,嘩!真係考起我了,又要健康又要豐富?!
當然難唔到我啦,於是帶咗女朋友去呢間蒸氣石鍋,

要留意唔好行錯丫,係呢面行上去右轉➡️呀

佢地菜單有好多種類
⭕️有蒸氣石鍋海鮮餐
⭕️有蒸氣石鍋牛肉🥩海鮮餐
⭕️有蒸氣石鍋龍蝦🦞海鮮餐
⭕️阿拉斯加蟹🦀海鮮餐

我哋揀咗龍蝦海鮮餐

座位闊落,有卡位,私隱度幾高。
同埋佢地D服務好好每碟餸都有專人幫我地整

服務認真唔錯!

佢地係蒸野食之前放D米去蒸,等到最後再拎出黎食
瑤柱粥正呀 一陣最尾先食

南非鮑魚
好味到完全唔需要落調味料

真係淡淡肉架

薑蔥蒸海斑片
呢個真係最話分數 超新鮮
滑dodo㗎 果然真係用料新鮮 同出面一般餐廳
好唔同。相信呢間餐廳老闆對食絕對係好有要求

雜錦手打四寶丸

D丸都唔錯比較彈牙爽口加D豉油醬汁一流

醬油仲係凍㗎 有別於一般餐廳常溫咁擺喺度
真係要讚下

主角通常留到最後 超級鮮甜的龍蝦
店員調校到岩岩好 蒸完即刻食得,唔駛等

最後當然是買個瑤柱粥啦 唔錯唔錯

總括嚟講呢個龍蝦套餐 價錢唔係貴
但可以食到d咁新鮮嘅海鮮 蒸汽鍋 絕對會再叫朋友一齊去

• 南非鮑魚
  • 蟲草花蒸鮑魚
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
2019-06-21 9 浏览
今日去左尖沙咀食蒸氣海鮮,一入到去就好興奮咁點左每位$328有蒸氣石鍋海鮮餐,以乾瑤柱白粥作粥底。😊套餐包括沙包蜆、竹串海中蝦🦐大連鮑魚🐡日本元貝👍清蒸美國桶蠔🥰薑蔥蒸鮮魷👏🏻手剁豬肉丸、墨魚丸😇金銀蒜勝瓜😁各種海鮮本身食材已經很新鮮,再用蒸氣方式的食法更能把食材的水分鎖在食材中,更加鮮甜。蒸海鮮時所漏出的水份會跟粥一起煮,確保所有海鮮的鮮味在粥底能體現出來。🥰🥰餐廳服務十分周到,因蒸氣鍋是十分高温的,侍應會幫助整個烹調既過程,他們亦會把食物平均分比每一位,更幫助清理海鮮既殼之類既垃圾。除此之外,店員服務態度亦十分良好,問他們問題會耐心和有禮地回答,所以今餐真係食得好開心。👏🏻👏🏻💕

套餐包括沙包蜆、竹串海中蝦🦐

大連鮑魚🐡

日本元貝👍

清蒸美國桶蠔🥰

薑蔥蒸鮮魷👏🏻

手剁豬肉丸、墨魚丸😇

金銀蒜勝瓜😁

2019-06-14 13 浏览
屋企人鐘意食海鮮, 今次帶左佢地黎食蒸海鮮, 聽人講好新鮮, 雖然有D貴, 不過食完又真係覺得貨真假實既~😂地點有D難搵, 不過平日都幾多人食!當日食左蝦, 蜆, 鮑魚, 桶蠔, 花甲等等, 份量唔係好多,大食既可能就要再加飯麵啦,  不過就樣樣都好好食! 😋我地揀左烏雞響螺湯底, 因為呀媽話平時少煲湯LOL 所有海鮮既精華都落晒個湯底, 所以最後飲湯係好甜好甜! 而每種海鮮都蒸得岩岩好, 洗得乾淨, 食落好鮮甜~調味唔多所以食得出本身味道。最後仲送糖水, 木瓜雪耳好滿足!
最後仲送糖水, 木瓜雪耳好滿足!
2019-06-14 1121 浏览
平時都會黎美麗華呢一頭但原來後面嘅天文台道有好多隱世美食行過條酒吧街 就會有好多遊客酒店同食肆.有蒸氣 算係食肆當中位置最隱蔽不過上到二樓就發現空間好大 有好多vip房就算唔係坐房 都唔會好嘈同熱牆上貼滿了明星的合照 eg. Bobby 阿sa Moon睇黎應該水準不錯 和看中了私隱度高 .一坐下來就有小吃花生🥜手拍青瓜🥒可選湯底/粥底(最後決定要🎃南瓜雞粥)直接乾身倒落去 水就會係每次蒸海鮮嘅精華店員話即叫即處理海鮮 所以上菜會耐少少.大連鮑魚✨蒸3分鐘鮑魚界了花紋 面頭放了蟲草花 好靚原來店員已經細心起左肉 好方便食落好滑 蒸得岩岩好 建議唔點醬會食到鮑魚嘅鮮嫩同微微的蟲草花香.花甲&海中蝦🦐蒸3分鐘蝦肉超紅 鮮甜彈牙 游水蝦此終比大蝦要甜花甲都好大隻 冇臭味 但有少少沙 可以接受.日本元貝❤️蒸3分鐘好好味啊 肉質好嫩滑 就連扇貝邊都會唔韌粉絲依然有爽口嘅感覺 重點係索哂扇貝嘅鮮味.美國桶蠔😍蒸2-3分鐘成晚最期待 蒸前蒸後size差不多有半隻手掌咁大 食落重鮮味 真係好滑好滑.豆卜鮮魷🦑蒸3分鐘又好靚咁界左花紋 所以見佢卷身就差不多熟好大塊 食落好滑唔會韌 點左辣椒豉油好惹味不過
平時都會黎美麗華呢一頭
就算唔係坐房 都唔會好嘈同熱
牆上貼滿了明星的合照 eg. Bobby 阿sa Moon
睇黎應該水準不錯 和看中了私隱度高
一坐下來就有小吃花生🥜手拍青瓜🥒
可選湯底/粥底(最後決定要🎃南瓜雞粥)
直接乾身倒落去 水就會係每次蒸海鮮嘅精華
勝瓜蒸完之後淋身又多汁 清清口腔
最後就係食粥底嘅時候🍚
加少少芹菜葱粒提升香味
南瓜同粥都夠淋 同時帶點鮮甜味
雞肉仲係滑身(真係意想不到)
不過男人係重口味啲 加啲鹽吊下味會更佳
整體好滿意 用料全部都好新鮮 乾淨冇臭味