2022-06-23 120 浏览
𝘁𝗵𝗲 𝗯𝗲𝗮𝘂𝘁𝘆 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝘁𝗲𝗽𝗽𝗮𝗻𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗶𝘀 𝘁𝗵𝗲 𝘂𝗻𝗶𝗾𝘂𝗲 𝘀𝘁𝘆𝗹𝗲 𝗲𝗮𝗰𝗵 𝗰𝗵𝗲𝗳 𝗯𝗿𝗶𝗻𝗴𝘀 𝘁𝗼 𝘁𝗵𝗲 𝘁𝗮𝗯𝗹𝗲. 𝘆𝗼𝘂 𝗺𝗶𝗴𝗵𝘁 𝗻𝗼𝘁 𝗯𝗲 𝗮𝗯𝗹𝗲 𝘁𝗼 𝘀𝗲𝗲 𝘁𝗼𝘀𝘀𝗶𝗻𝗴 𝗶𝗻𝗴𝗿𝗲𝗱𝗶𝗲𝗻𝘁𝘀 𝗶𝗻 𝘁𝗵𝗲 𝗮𝗶𝗿 𝗮𝗻𝗱 𝘀𝗽𝗶𝗻𝗻𝗶𝗻𝗴 𝘀𝗽𝗮𝘁𝘂𝗹𝗮 𝘁𝗿𝗶𝗰𝗸𝘀 𝗵𝗲𝗿𝗲, 𝗯𝘂𝘁 𝘆𝗼𝘂 𝘄𝗼𝘂𝗹𝗱 𝗯𝗲 𝗮𝗺𝗮𝘇𝗲𝗱 𝗯𝘆 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝗱𝗿𝗮𝗺𝗮𝘁𝗶𝗰 𝗳𝗶𝗿𝗲 𝗱𝗶𝘀𝗽𝗹𝗮𝘆𝘀. 𝗼𝘂𝗿 𝗳𝗮𝘃𝗼𝘂𝗿𝗶𝘁𝗲? 𝘁𝗵𝗲 𝘀𝗹𝗶𝗰𝗲𝗱 𝘄𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗿𝗼𝗹𝗹𝗲𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝘂𝗻𝗶 𝗮𝗻𝗱 𝗽𝗼𝗽𝗽𝗶𝗻𝗴 𝗯𝗼𝗯𝗮!.早排終於去咗創意程度爆燈嘅 @rakuteppanyaki,真係比佢個十八層海膽杯吸引到😛 海膽杯每層唔同都好足料,有齊拖羅、磯煮鮑魚、北海道松葉蟹、帆立貝、紫海膽等等勁滿足~ 另外最吸睛嘅一定係火焰甲羅燒,等火苗燒完後成隻甲羅燒呈現係眼前,放滿蟹肉、蟹膏、海膽、三文魚子同海葡萄,味道好鮮甜!A5威士忌和牛厚燒卷住海膽同紫蘇葉,配上蜜糖爆珠解膩又提鮮,整體嚟講食物質素高,如果唔介意無奢華裝修嘅可以一試~
A5威士忌和牛厚燒
法式煎鵝肝
A5威士忌和牛厚燒
法式煎鵝肝
2022-06-23 23 浏览
海膽😍 龍蝦😍蟹😍和牛😍 有咩抵得過一個餐有哂咁正既海鮮同和牛?! 講緊就係位於佐敦既樂Teppayaki推出既💮十八層海膽杯二人前Omakase💮既套餐! 除左套餐之外,仲有多款美食另叫。呢間主打鐵板燒既日本創意Omakase餐廳,採用高質新鮮海鮮同和牛,坐係吧枱睇住專業師傅在你面前炮製美食,真係享受!..先睇睇呢道極美的🦀火焰海膽甲羅燒甲羅燒裡面有蟹肉、蟹黃同蟹膏之外,仲有蟹籽同海膽同黑魚子! 係極矜貴奢華既甲羅燒啊🤩 首先一呈上時,會用紙包住再點火,包住成個甲羅燒咁燒香! 鍾意影相既朋友要把握機會拍低啦! 先品嚐最上面既海膽同黑魚子,好鮮美濃郁,再來將裡面既蟹肉、蟹黃、蟹膏、蟹籽同紫洋蔥粒撈埋一齊食,極濃郁既蟹味出哂來!! 脆卜卜既蟹籽,令到成個口感好豐富! 紫洋蔥加添左甜味,好好食!..再來就講下🔥十八層海膽杯二人前Omakase套餐啦! 當然唔少得呢杯身為主角登場既十八層海膽杯! 裡面有北海道紫海膽、黑魚子、帆立貝、凍璣煮鮑魚、北歐花膠、藍鰭吞拿魚拖羅蓉、北海道松葉蟹肉、海膽魷魚、明太子沙律、牡丹蝦、北海道粒貝、燒白飯魚脆片、鮮海帶碎、三文魚子同沖繩海葡萄! 超足料,極多矜貴
先睇睇呢道極美的🦀火焰海膽甲羅燒
再來就講下🔥十八層海膽杯二人前Omakase套餐啦!
當然唔少得呢杯身為主角登場既十八層海膽杯! 裡面有北海道紫海膽、黑魚子、帆立貝、凍璣煮鮑魚、北歐花膠、藍鰭吞拿魚拖羅蓉、北海道松葉蟹肉、海膽魷魚、明太子沙律、牡丹蝦、北海道粒貝、燒白飯魚脆片、鮮海帶碎、三文魚子同沖繩海葡萄! 超足料,極多矜貴既食材,逐樣擺落高杯度,排得好靚! 食材全部都係極新鮮,你可以逐樣品嚐都可以撈埋一齊食,各具風味!.
🦞活龍蝦
大大隻既龍蝦,一式兩味! 首先將龍蝦頭同身分開,烤香整條龍蝦身至尾,然後加上秘製醬汁同大量芝士在充龍蝦身尾上,讓芝士呈半溶狀態,超香! 再將龍蝦頭裡面既膏同肉挑出,以牛油煎香,就成為龍蝦既一式兩味啦! 兩款都好好味,因為龍蝦肉夠爽,不過要比較,我個人就鍾意芝士果款,因為真係好突出!!.
🦀北海道松葉蟹腳
師傅挑選最肥美既蟹腳,然後簡單煎香,本身已經貼心地挑開哂蟹腳外殼,蟹腳真係啖啖肉啊!! 好鮮甜!!.
🪱烤鰻魚
無諗過鰻魚既皮可以烤到咁脆!! 脆到好似乳豬皮果種程度!! 超香!! 加埋鰻魚醬汁一齊燒,好Juicy!!.
以為呢個餐主要係海觧? 唔係啦仲有另一個重頭戲,就係和牛!!!
🥩A5 威士忌和牛厚燒 (岩手縣)
哇呢個真係驚為天人!我地食左第一啖都一齊叫左一聲!! A5和牛入口即溶,油脂係口腔裡面爆發,肉味濃郁細緻! 呢個A5和牛,來自日本岩手縣,老闆介紹採用既牛,本身真係有用威士忌來餵牛隻,而呢個都係呢款和牛肉香味濃既秘密! 師傅用左3大片和牛煎香,要讚下師傅真係好細心,佢會切走每片和牛側邊既白色肥膏,然後將每片卷埋一舊,再鋪係已經烘香左既多士上,所以每片多士上有3卷和牛片,拎住多士同上邊鋪上既和牛一起進食。而碟上仲備有醬油,老闆介紹係海膽豉油!!! 就算已經夠肉味都要點下先得! 真係好惹味!! 由於和牛一向係油脂比較多,所以連埋烘香既多士食,肉汁流哂落多士度勁香! 完美! 一定要食!.
🦆法式煎鵝肝配時令水果
呢個就唔包括在套餐內,係另叫既。煎香鵝肝就一定無死,因為夠香,入口即溶,不過今次講下鵝肝旁伴既配菜同甜品一樣好特別! 師傅煎香左日本山藥然後整成pancake咁樣,原來係將鵝肝擺上山藥度食,原理好似鵝肝多士咁! 不過呢個既質地就唔係脆,軟身。隔離既甜品小吃好特別,係紅酒燉雪梨,所以係深紅色咁,一咬落去,勁濃香既紅酒汁同梨既甜,真係甜入心! 再加埋醃梅,清新哂!.
🍲吸物 - 特色紙包花膠羊肚菌蜆湯
師傅將湯同料放在保溫袋直接成袋擺上鐵板度燒熱,然後直接放碗開來飲。好鮮甜,完全無落調味料,裡面有大蜆肉同花膠,正.
🍆燒野菜
分別有茄子、南瓜同細紫薯,茄子係橫切圓身面,上面釀左木魚乾同醬汁,好好食!! 完全無左茄子本身有既草青味! 南瓜燒過後質地比較爽,實身質地;而紫薯係細細粒咁,再切開一半,中間夾住粒細棉花糖,好甜!! 可以當係甜品食.
🍳黑松露煎日本蛋炒飯
師傅將蛋炒飯同椰菜花粒同黑松露一齊炒,再另外煎香日本蛋整成荷包蛋卷埋放蛋炒飯面,充滿黑松露香,簡單美味.
完美作結今次晚餐😎
2022-06-20
  • 火焰海膽甲羅燒
  • A5 威士忌和牛厚燒 (岩手縣)
2022-06-22 33 浏览
壽司嘅Omakase大家食得多鐵板燒omakase大家又食過未?由師傅用最新鮮當造嘅食材做出款款美味諗返起都想再食呀!前菜日式沙律用上藜麥同幾款雜菜最特別仲加左苦瓜醬汁唔係普通嘅胡麻汁有少少辣辣地,幾特別一個幾新鮮嘅開頭柚子沙葛食完辣沙律就食個甜甜地嘅柚子沙葛沙葛相當清涼爽口解暑不錯哦~蝦。豆腐蝦仁爽口豆腐香滑簡簡單單第一道主菜十八層海膽杯賣相美得驚人面層鋪上北海道紫海膽同沖繩嘅海葡萄相映成趣一個綿滑一個爽脆然後下面每一層都有新鮮嘅海鮮配混和其中嘅紫海膽相似豐富!食完冷盤慢慢進入海鮮熱食只見樂師傅一手捉起鮮活嘅龍蝦放上鐵板上熱身再蓋上蓋子就知一陣有龍蝦食喇!但!呢道唔係普通龍蝦係龍蝦兩食一邊用西式芝士配烤龍蝦一邊用龍蝦醬炒龍蝦肉味道不分千秋不過我更愛炒龍蝦肉個蝦膏好香令龍蝦肉味道更加昇華🤩🤩🤩第二道熱盤又見師傅拎住火槍燒燒下原來係一道西京燒銀鱈魚味道非常非常甘美銀鱈魚經過鐵板香煎魚肉仍然保持嫩滑魚皮就變得焦脆對比大多了第三道海鮮蝦汁北寄貝先將北寄貝煎香再加上蝦汁調味令海鮮味更加突出綠色鳥巢非常可愛😍第四道海鮮神神祕祕咁要侍應喺我地面前點火!🔥隨住火勢熄滅後就見到一道海膽甲羅燒將烏魚子海
壽司嘅Omakase大家食得多
鐵板燒omakase大家又食過未?
由師傅用最新鮮當造嘅食材
做出款款美味
諗返起都想再食呀!

前菜
日式沙律
用上藜麥同幾款雜菜
最特別仲加左苦瓜
醬汁唔係普通嘅胡麻汁
有少少辣辣地,幾特別
一個幾新鮮嘅開頭

慢慢進入海鮮熱食
只見樂師傅一手捉起鮮活嘅龍蝦
放上鐵板上熱身
再蓋上蓋子
就知一陣有龍蝦食喇!
但!呢道唔係普通龍蝦

隨住火勢熄滅後就見到
一道海膽甲羅燒
將烏魚子海膽蟹膏蟹肉混合起黎
非常非常鮮甜
將海鮮滋味一次過大爆發!

每食下一道菜前
我地都會飲佢席前嘅一杯蔘茶
加上小青欖嘅蔘茶
應該都幾下火
啱晒怕食鐵板燒會熱氣嘅人~

除左蔘茶

炒飯更香更甜🤤🤤

特式紙包花膠羊肚菌蜆湯
師傅將紙包放上鐵板加熱
望住湯包
勁飽都想試下佢~
個蜆湯真係好香

仲可以欣賞到師傅席前表演
超開心!
2022-06-12
2022-06-22 12 浏览
今晚放工去了佐敦食久違的鐵板燒,經openrice訂座更有八折優惠。餐廳門口用上木製趟門,甚有和風特色,入到去有吧檯位置可以觀賞陣間師傅烹調鐵板燒嘅精彩過程。今次叫左呢一個18層海膽杯鐵板燒set,包括前菜、沙律、18層海膽杯、燒海鮮、燒和牛、燒野菜、炒飯和吸物等。另外燒海鮮的部份,我加了$150升級做龍蝦。當然唔少得店舖招牌之一,額外加了$298點了火焰海膽甲羅燒試試佢。前菜-大蝦豆腐和藜麥羽衣甘藍沙律,清新開胃。18層海膽杯呢個打卡一流嘅18層海膽杯,唔止睇得仲食得,用上香檳杯裝盛的刺身都係第一次試,果然別有一番滋味。外表靚靚,入面包含左好多款刺身粒粒,每一層都唔同,有三文魚、北寄貝、吞拿魚、玻璃魷魚、螺片和海膽等,新鮮鮮甜,整個package好有心思。鐵板燒上場了!燒海鮮的部份有升級左嘅龍蝦,師傅製作左兩個口味版本,一邊係用上海膽芝士焗,另一邊用蟹膏蟹頭秘制方法烹調,惹味到呢!我自己就更鍾意海膽芝士焗嘅方式,龍蝦肉爽配上個特調醬汁真係無得輸。醬燒北寄貝賣相可口,北寄貝好新鮮好好味啊!燒野菜有燒日本甜薯、洋蔥和茄子!日本甜薯中間仲要夾住燒過嘅棉花糖粒粒,好可愛啊!蒲燒鰻魚蒲燒鰻魚超

前菜-大蝦豆腐和藜麥羽衣甘藍沙律,清新開胃。

18層海膽杯

鐵板燒上場了!

醬燒北寄貝
賣相可口,北寄貝好新鮮好好味啊!

蒲燒鰻魚
蒲燒鰻魚超級脆口,食唔停口。

重點來了,額外加左呢份火焰海膽甲羅燒,食之前仲可以睇表演,火焰慢慢燒至外層,好震撼。海膽甲羅燒超足料,海膽配上蟹膏、刺身、三文魚籽,一定要全部拌勻先可以食啊!

下一部分就係燒和牛!A5威士忌和牛厚燒,今次食呢款和牛來頭唔細,飲開威士忌大,所以食落會有酒味架,夠曬特別。配上海膽醬油一齊食鮮味更出。

接下來就係炒飯了,師傅功架十足,飯炒到金黃色,粒粒分明。最有誠意之作係師傅額外更會每位特製煎蘭王荷包蛋鋪上面層,蛋汁慢慢滲透炒飯,好滿意。

最後吸物部份係特色紙包花膠羊肚菌蜆湯,夠曬滋補。大蜆好大粒又夠甜,無沙。湯好鮮甜,用料好足啊,又有花膠、羊肚菌、冬菇等,以此作結。

今晚食呢個鐵板燒套餐,一個價錢可以食到咁多款菜式和鐵板燒,性價比高,下次要再嚟食過啊。
2022-06-20 105 浏览
今天對我們來說是一個特殊的日子,所以我們選擇了一家好的餐廳來慶祝。樂 Teppanyaki套餐性價比高, 我們決定試一試。我們order18層海膽杯套餐+火焰海膽甲羅燒+法式煎鵝肝配時令水果!前菜: 羽衣甘藍沙律、柚子漬沙葛、豆腐野菜配鮮蝦, 清新的味道打開我們味蕾!18層海膽杯!!!賣相極打卡,睇得有食得!用不同新鮮食材,有紫海膽、鮑魚、墨魚子、花膠、拖羅蓉、帆立貝、蟹肉、三文魚子、帆立貝、蝦、吞拿魚蓉、魷魚、貝、明太子、海葡萄、白飯魚脆片等!活龍蝦!!!師傅係我們面前處理,龍蝦尾用海膽芝士醬汁,龍蝦頭肉和膏用牛油醬汁,非常爽口又惹味!鮑魚!!!非常嫩,鮑魚膽配青檸醬,好好味!鰻魚!!!非常滑,鰻魚皮超級脆!燒野菜!!!有茄子、南瓜同甜薯夾棉花糖,出色又有新意的棉花糖!鵝肝!!!加淮山,鵝肝食落唔會太油膩!火焰海膽甲羅燒!!!有魔術表演睇!紙遮著蟹蓋,點火燒著!賣相極打卡!有松葉蟹肉、蟹膏、三文魚籽、海膽、海葡萄等,口感豐富!A5威士忌和牛厚燒!!!和牛油花+麵包,非常配搭,解膩!炒飯都好好味!!!蘭王煎嘅太陽蛋,蛋香濃郁,撈飯一流!特色紙包花膠羊肚菌蜆湯!!!睇得表演,材料放入紙,

鮑魚!!!非常嫩,鮑魚膽配青檸醬,好好味!

鰻魚!!!非常滑,鰻魚皮超級脆!

鵝肝!!!加淮山,鵝肝食落唔會太油膩!

A5威士忌和牛厚燒!!!和牛油花+麵包,非常配搭,解膩!
炒飯都好好味!!!蘭王煎嘅太陽蛋,蛋香濃郁,撈飯一流!

特色紙包花膠羊肚菌蜆湯!!!睇得表演,材料放入紙,裝成一袋,放鐵板加熱!湯有花膠、冬菇、海帶,好鮮味!

甜品!!!蛋糕配蕨餅,perfect ending!

性價比高的樂 Teppanyaki!You must have a try, foodies!
2022-06-14
之前book左呢間鐵板燒同daddy mammy慶祝父親節母親節🥰嘩~真係第一次咁正又咁豐富嘅鐵板燒omakase😍🧡十八層海膽杯Omakase 一人前 $1388❤︎時令前菜🦐(日日唔同)首先有個蝦同日本豆腐嘅冷盤~好驚食海鮮嘅我為大家認證,呢隻蝦一啲腥味都無!食得出勁新鮮因為啲肉質好爽口彈牙🤩然後豆腐真係好滑溜~下面仲有啲雪菜/梅菜,啲菜都有醃製過,所以就算冇醬汁都依然好甜好有味🥰~仲有一碟沙角,其實我係第一次食呢樣野~味道清甜而且口感爽脆,好似無雪梨味嘅雪梨咁~仲有啲柚子皮喺面,所以都會有啲柚子味❤︎時令沙律 今日嘅沙律係羽衣甘藍沙律~除左羽衣甘藍之外,仲有啲苦瓜同溫室青瓜片,🙋🏻‍♀️唔食苦瓜嘅人表示呢個用左靚嘅白苦瓜,值得一試~ 而且沙律混左啲辣汁同胡麻醬,份量足夠而且非常醒胃~❤︎十八層海膽杯最期待係呢間店嘅呢個主打菜式😍果然無令人失望!金黃色嘅海膽超級新鮮!一啲臭味腥味都冇,又大舊又多😋連本身唔食海膽嘅母上大人都係咁讚好😚側邊嘅白飯魚乾就燒得好脆好有香烤味, 🌟師傅話啲海膽係要連埋白飯魚乾同啲綠色波波一齊食~師傅果然冇講錯,咁樣真係好食啲~🌟然後下面咁多層就係由各種刺身粒粒組成,

🧡十八層海膽杯Omakase 一人前 $1388

❤︎時令前菜🦐(日日唔同)

❤︎時令沙律

❤︎十八層海膽杯
十八層海膽杯

側邊嘅白飯魚乾就燒得好脆好有香烤味,
然後下面咁多層就係由各種刺身粒粒組成,食得出有拖羅、 海帶、三文魚、三文魚子、明太子沙律、松葉蟹肉、鮑魚、魷魚、牡丹蝦、帆立貝等多到講唔完~ 超級igable同埋真係好足料~材料亦都真係超級優質!如果你係鍾意食刺身嘅話真係唔可以錯過!因為一杯可以滿足哂你所有願望❤️

❤︎時令貝類
時令貝類

鐵板夏夷鮑-隻鮑魚真係好高質~又大舊又有回彈力又無腥臭味,而且真係燒到好香燒烤味~師傅仲用左檸檬、香草同一啲鮑魚膽打左個汁出黎,酸酸甜甜咁~將鮑魚片蘸個咁特別嘅醬汁都真係別有一番風味~冇諗過鮑魚都可以整到咁開胃咁fresh🤤

❤︎時令海鮮
時令海鮮

鐵板鰻魚- 第一次唔係食鰻魚唔係食燒汁鰻魚!OMG真係食過鐵板燒嘅鰻魚就返唔到轉頭啦😍舊鰻魚首先好肥美,而且佢係偏有口感,唔會好似平時食開啲鰻魚咁淋身~之後最緊要係:佢個魚皮夠哂厚度,燒得好脆口又惹味🤩真係會完全顛覆咗我對鰻魚嘅概念同印象~原來鰻魚都可以整得咁好食~

❤︎Open Item- 海膽芝士醬燒龍蝦 +$150
海膽芝士醬燒龍蝦

隻龍蝦超級大隻😳~然後師傅整左兩款口味~
第一款就用左海膽芝士醬同沙律醬黎燒龍蝦~芝士味好重同埋拉到絲🤩,一向芝士同龍蝦都係perfect match😚
第二款就係用左龍蝦頭啲精華同埋牛油咁樣燒同炒~本身對呢款無乜特別期望嘅我真係感到又驚又喜😳因為佢個牛油味同龍蝦肉好夾而且入哂味~意外地濃味又夠鮮味,冇諗過咁樣整都可以咁好味😋真係十級推薦啊!

❤︎ A5威和牛厚燒(岩手縣)
A5威和牛厚燒(岩手縣)

呢個dish係我未食呢個set之前最期待嘅dish no.2! 師傅同店員話啲和牛係飲whisky大嘅🤣 果然零舍唔同啲😆嗰幾塊和牛極重牛味😍身為牛魔王嘅我真係覺得好香牛嘅油味而又重牛味真係嗅覺同味覺嘅雙重享受🤤而且和牛肉質鮮嫩又滑溜,真係入口即溶!講真真係同我以前去日本食過嘅同level~係日本嘅味道啊🥹

❤︎食事
時令煮食-日本炒飯
時令煮食

師傅用左福花/椰菜花、蔥、蒜蓉同埋黑松露炒左個飯~個飯真係食得出係一粒粒嘅質感,用料天然但炒得夠哂入味同乾身~上而仲要加隻荷包蛋~吉穿蛋黃一齊食又已經變左另一個dish~創意滿分😚

燒野菜

燒野菜-有超香甜嘅日本南瓜、撒左木魚碎喺面頭個樣成粒帶子嘅茄子、同埋超級甜同軟綿嘅日本紫薯+綿花糖,三樣野都燒得好食😆

❤︎特色紙包花膠羊肚菌蜆湯
特色紙包花膠羊肚菌蜆湯

真係好推薦呢個海帶蜆肉湯,真係我飲過最清甜最有鮮味嘅湯~我會話比你聽隔左成個星期,我都依然對佢念念不忘,回味無窮🤣齒頰留香留到而家都仲有😍湯料都真係好足料,花膠又大大片,蜆肉又大大嚿,又有南瓜又有冬菇仲有其他海鮮🥰

🖤火焰海膽甲羅燒🦀 $298
火焰海膽甲羅燒

我地仲加左個招牌嘅海膽甲羅燒~原來呢個甲羅燒係有表演睇!開始之前店員會提示你手機要ready🤣📸
呢道菜真係又有睇頭又高質~用料比一般食嘅甲羅燒豐富好多~有洋蔥、蟹籽 、爆多蟹肉蟹膏、肥美嘅拖羅同海膽😍雖然細細個但五臟俱全,真係好值得叫~

真心呢間omakase好岩我口味同埋真係好開心搵到呢間隱世小店~真心想私藏啲野食賣相太靚(啲相又影得靚🙊)又太好食令到我都好想出文介紹~仲要佢而家加一後做緊九折,我自己覺得omakase黎講真係物超所值,因為啲野食真係好正~呢間果斷真係入must-encore list🥰👍🏻
2022-06-09
庆祝纪念
母亲节
時令海鮮
海膽芝士醬燒龍蝦
時令煮食
  • 特色紙包花膠蜆湯
  • A5威和牛厚燒(岩手縣)
2022-06-19 75 浏览
今日去了佐敦,朋友介紹的鐵板燒omakase .有師父在你面前用大大的鐵板煮食物。我們點了一個十八層海膽杯Omakase~十八層海膽杯,有燒白飯魚脆片黑魚子北海道紫海膽沖繩海葡萄帆立貝明太子沙律牡丹蝦北海道紫海膽海膽魷魚凍磯煮鮑魚北歐花膠藍鰭吞拿魚拖羅蓉北海道粒貝三文魚子北海道紫海膽北海道松葉蟹肉北海道紫海膽鮮海帶碎嘩!好豐富。😍😍😍時令前菜柚子沙葛~好爽口又清新。沙律~蝦沙律蔬菜沙律~🥗🥬很新鮮。海鮮~活龍蝦+$150原隻澳洲龍蝦,🦑兩食,一半就蝦膏炒,一半芝士焗,味道勁鮮甜,超正👍👍👍時令貝類~北寄貝好大隻又新鮮北寄貝,鮮甜爽口。~鐵板鰻魚,鰻魚皮煎到好脆口😋魚身肥美。~肉類A5威士忌和牛厚燒(岩手縣)A5威士忌和和牛是飲威士忌長大,油脂均勻肉味香濃。~食事創作時今主燒野菜~茄子,紫洋蔥,日本迷你番薯夾棉花糖。~火焰海膽甲羅燒 有蟹肉、蟹膏、魚籽,好美味😋,蟹味好濃郁。~椰菜花粒炒飯配蘭王蛋飯炒到粒粒分明很爽口配流心紅心荷包蛋,美味極。~吸物特色紙包花膠羊肚菌蜆湯,有大大隻蜆,味道甘甜又清香。我們都很滿意,回頭率高。
今日去了佐敦,朋友介紹的鐵板燒omakase .
有師父在你面前用大大的鐵板煮食物。
我們點了一個十八層海膽杯Omakase
北海道松葉蟹肉
鮮海帶碎
嘩!好豐富。😍😍😍

時令前菜
柚子沙葛~好爽口又清新。
沙律~蝦沙律
蔬菜沙律~🥗🥬很新鮮。

海鮮
~活龍蝦+$150原隻澳洲龍蝦,
🦑兩食,一半就蝦膏炒,一半芝士焗,
味道勁鮮甜,超正👍👍👍

~北寄貝
好大隻又新鮮北寄貝,鮮甜爽口。
~鐵板鰻魚,鰻魚皮煎到好脆口😋魚身肥美。

~肉類
A5威士忌和牛厚燒(岩手縣)
A5威士忌和和牛是飲威士忌長大,油脂均勻肉味香濃。

~食事
創作時今主
燒野菜~茄子,紫洋蔥,日本迷你番薯夾棉花糖。
~火焰海膽甲羅燒
有蟹肉、蟹膏、魚籽,好美味😋,蟹味好濃郁。

~椰菜花粒炒飯配蘭王蛋
飯炒到粒粒分明很爽口配流心紅心荷包蛋,美味極。

~吸物
特色紙包花膠羊肚菌蜆湯,有大大隻蜆,味道甘甜又清香。

我們都很滿意,回頭率高。
  • 火焰海膽甲羅燒
  • 活龍蝦兩食
  • 威士忌和牛燒
  • 鐵板鰻魚
2022-06-17 10 浏览
為食妹👧🏻揀咗*樂Teppanyaki*慶祝生日😍。十八層海膽杯Omakase $1388。✨小砵時令前菜✨沙律時令沙律✨主打菜式💥十八層海膽杯💥有四層北海道紫海膽。鍾意食海膽嘅朋友一定要試試❣️。燒白飯魚脆片黑魚子北海道紫海膽沖繩海葡萄帆立貝明太子沙律牡丹蝦北海道紫海膽海膽魷魚凍磯煮鮑魚北歐花膠藍鰭吞拿魚拖羅蓉北海道粒貝三文魚子北海道紫海膽北海道松葉蟹肉北海道紫海膽鮮海帶碎✨海鮮活龍蝦🦞有兩款味道海膽醬芝士焗龍蝦🦞輕輕一夾拉起長長芝士🧀龍蝦膏醬龍蝦肉🦞龍蝦肉配上龍蝦膏醬🤤誰可抗拒❤️。✨時令貝類原隻北寄貝輕煎兩邊。爽甜彈牙🤤。✨時令海鮮焦糖西京銀鱈魚一向鍾意食西京銀鱈魚。師傅特別加入焦糖再火炙。味道更上一層樓🥹。✨肉類A5威士忌和牛厚燒(岩手縣)🐮細細個飲威士忌🥃長大。和牛肉嫩肉汁豐富。麵包吸去多餘油份。少一點膩感❤️‍🔥。✨食事創作時令主食燒野菜甜薯棉花糖。燒南瓜。燒茄子。✨吸物特色紙包花膠羊肚菌蜆湯湯頭非常鮮甜。花膠養顏😍。大蜆大粒冇沙。單點🔥火焰海膽甲羅燒🔥用紙籠罩着。點火燒溶。非常igable🤩。甲羅燒食嗰陣拌勻食。底下有蟹膏😮‍💨。
為食妹👧🏻揀咗*樂Teppanyaki*慶祝生日😍。
十八層海膽杯Omakase $1388。
✨小砵
✨沙律
時令沙律
✨主打菜式
💥十八層海膽杯💥
有四層北海道紫海膽。鍾意食海膽嘅朋友一定要試試❣️。
燒白飯魚脆片
鮮海帶碎
✨海鮮
活龍蝦🦞有兩款味道
海膽醬芝士焗龍蝦🦞輕輕一夾拉起長長芝士🧀
龍蝦膏醬龍蝦肉🦞龍蝦肉配上龍蝦膏醬🤤誰可抗拒❤️。
✨時令貝類
原隻北寄貝輕煎兩邊。爽甜彈牙🤤。
✨時令海鮮
焦糖西京銀鱈魚
✨肉類
A5威士忌和牛厚燒(岩手縣)
✨食事
創作時令主食
燒野菜
甜薯棉花糖。燒南瓜。燒茄子。
✨吸物
特色紙包花膠羊肚菌蜆湯
湯頭非常鮮甜。花膠養顏😍。大蜆大粒冇沙。
單點🔥火焰海膽甲羅燒🔥

2022-06-17 15 浏览
今日同朋友慶祝生日 同佢嚟到佐敦嘅呢間樂Teppanyaki 食鐵板燒 餐廳地方唔大 不過裝修非常典雅高貴 我哋坐咗鐵板燒吧檯 由樂師父親自主理叫咗個18層海膽杯omakase 前菜羽衣甘藍沙律 醬汁帶點胡椒嘅微辣非常開胃 沙葛爽脆活帆立貝原始燒 非常鮮甜有咬口脆皮煎白鱔 魚油十足 個皮煎得脆卜卜18層海膽杯 超級豐富打卡影相一流呀材料包括 魚子醬 海膽 海葡萄 三文魚子拖羅蓉 白飯魚乾仔 魷魚 鮑魚 明太子 蟹肉 昆布等等 不能盡錄呀鮮活龍蝦兩味 自家製芝士海膽焗龍 蝦頭膏牛油煎龍蝦 好多芝士超級邪惡龍蝦新鮮真係唔同啲 肉質彈牙有鮮味岩手縣威士忌和牛配海膽汁 質地入口即溶 油花好香火焰海膽甲羅燒 上面有蟹肉 三文魚子 等等十分豐富 蟹膏夠曬鮮甜紫薯棉花糖 南瓜 焦糖茄子 蘭王蛋 蟹膏炒飯 蛋香十足 炒飯粒粒分明功架十足啊特色紙包花膠羊肚菌蜆湯

叫咗個18層海膽杯omakase
前菜羽衣甘藍沙律 醬汁帶點胡椒嘅微辣非常開胃 沙葛爽脆

活帆立貝原始燒 非常鮮甜有咬口

脆皮煎白鱔 魚油十足 個皮煎得脆卜卜

岩手縣威士忌和牛配海膽汁 質地入口即溶 油花好香

紫薯棉花糖 南瓜 焦糖茄子

蘭王蛋 蟹膏炒飯 蛋香十足 炒飯粒粒分明功架十足啊

2022-06-16 26 浏览
上星期同男朋友黎到佐敦呢間隱世鐵板燒店😛 佢地有幾款鐵板燒嘅set,而家openrice 訂枱仲有八折,超級抵食 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و🦆法式煎鵝肝配時令水果 $368鍾意食鵝肝嘅朋友仔一定要試(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 米餅燒得好脆身,鵝肝好大件厚身,油脂感重(。・ω・。)ノ 清甜嘅紅酒蘋果中和咗本身鵝肝嘅油膩感,三者好夾,好食🤤 🔥火焰海膽甲羅燒 $298呢道菜嘅視覺效果一流(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 店員會點起牛油紙,包住蟹蓋嘅紙會着火,燒完就會見到一個海膽甲羅燒😍😍 甲羅燒好大個,上面鋪滿橙黃色嘅海膽,加埋蟹膏同松葉蟹肉好滿足٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و🧡十八層海膽杯Omakase $1388 / 位🥗前菜沙葛配柚子汁爽口清新,豆腐嫩滑,鮮蝦爽口彈牙。🧡十八層海膽杯重頭戲係呢個十八層海膽杯(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 打卡一流又好食♪(´ε` ) 第一層係滿滿嘅黑魚子同北海道紫海膽 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 配燒白飯魚脆片 好夾😛 另外仲有沖繩海葡萄、帆立貝、明太子沙律、牡丹蝦、海膽魷魚、凍磯煮鮑魚、北歐花膠、藍鰭吞拿魚拖羅蓉、北海道粒貝、三文魚子、北海道松葉蟹肉、鮮海帶碎等等(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)全部材料都好新鮮,值得一試😛🐚時令貝類時令貝類係燒北寄貝

🦆法式煎鵝肝配時令水果 $368

🔥火焰海膽甲羅燒 $298

🧡十八層海膽杯Omakase $1388 / 位

🥗前菜
沙葛配柚子汁爽口清新,豆腐嫩滑,鮮蝦爽口彈牙。

🧡十八層海膽杯

🐚時令貝類
時令貝類係燒北寄貝,北寄貝加咗黑椒,燒得好香好惹味😛

🐟時令海鮮
時令海鮮係燒鰻魚,魚皮炸過好香脆,鰻魚肉厚實,油脂感重,好好食😋

🦞新鮮活龍蝦 +$150 原隻
一隻龍蝦有兩款唔同配搭,一種係芝士焗龍蝦,另一種係加埋龍蝦膏,好邪惡 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 芝士焗龍蝦好香濃,龍蝦肉爽口彈牙,而龍蝦膏嗰款就食到龍蝦嘅鮮甜同原汁原味,好味😋

🥩A5威士忌和牛厚燒
呢款係黎自岩手縣嘅和牛,最特別係呢種牛係飲威士忌大🤣 牛味香濃突出,入口即溶(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

🖤黑松露蘭王蛋炒飯
炒飯係椰菜粒加飯,飯粒粒分明,好香黑松露味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 蘭王蛋蛋黃橙紅色,蛋香濃郁,蛋汁撈飯好好食٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

最後係特色紙包花膠羊肚菌蜆湯,分別用上花膠、羊肚菌、蜆等,湯底鮮甜,好好飲😋

2022-06-15 17 浏览
今晚約左朋友食好西, 朋友話帶車車去食正正鐵板燒, 入到去餐廳好多人, 好好彩仲有一張枱😆, 一開始先會比柑橘茶你, 焗大約15分鐘到, 味不錯, 清新開胃, 車車都係第1次飲, 一嚟就咁特別所以非常期待d野食🙈🌟前菜前菜有三款, 分別係大蝦豆腐雜菜, 羽衣甘藍沙律同柚子沙角, 三款前菜當中, 車車超級推介柚子沙角, 食落口感極爽脆, 好似雪梨咁, 配搭抽子一齊食非常開胃🌟十八層海膽杯由燒白飯魚脆片/黑魚子/北海道紫海膽/冲澠海葡萄/帆立貝/明太子沙律/牡丹蝦/北海道紫海膽/海膽魷魚/凍磯煮鮑魚/北歐花膠/藍鰭吞拿魚拖羅蓉/北海道粒貝/三文魚子/北海道紫菜海膽/北海道紫海膽/鮮海帶碎整成,材料相當豐富同新鮮, 食嘅時候先食左燒白飯魚脆片, 海葡萄黑魚子同海膽, 食落好鮮甜口感相當豐富, 一層一層就咁睇到都好興奮, 打卡超掂🌟蟶子皇燒蟶子口感爽彈啖啖肉🌟鐵板鰻魚車車第2次食鐵板鰻魚, e到嘅鰻魚勁香口, 調味剛好, 有碗飯仲正🌟火焰海膽甲羅燒又係打卡一流嘅甲羅燒, 車車都係第一次見, 店員會將外層點火, 甲羅燒轉眼就會出現, 上面有蟹膏, 蟹肉, 海膽, 黑魚子同魚子, 簡直多重享受,

🌟前菜

🌟十八層海膽杯

🌟蟶子皇
燒蟶子口感爽彈啖啖肉

🌟鐵板鰻魚

🌟火焰海膽甲羅燒
又係打卡一流嘅甲羅燒, 車車都係第一次見, 店員會將外層點火, 甲羅燒轉眼就會出現, 上面有蟹膏, 蟹肉, 海膽, 黑魚子同魚子, 簡直多重享受, 啖啖鮮味超邪惡

🌟龍蝦
龍蝦肉口感結實爽彈, 仲有兩款唔同汁選擇, 分別係龍蝦膏汁/芝士汁, 車車比較中意龍蝦膏汁, 原隻龍蝦鮮味勁正!

🌟A5和牛多士
牛肉口感嫩滑, 燒得岩岩好, 配埋個海膽汁勁惹味

🌟法式煎鵝肝配時令水果
鵝肝肥美, 油脂滿溢, 食落口感軟綿, 入口即化, 配搭今日嘅時令水果漬梨同上面藍莓爆珠, 解膩之餘仲好開胃

🌟燒野菜
燒野菜有三款:南瓜/茄子/紫薯, 每款都超好食, 非常有誠意, 一開始其實唔知道係茄子嚟, 以為係菇, 食落甜甜地, 有驚喜! 師傅用左秘製醬汁嚟整茄子, 平時唔太食茄子嘅車車竟然想追加, 另一款係紫薯配棉花糖, 估唔到可以咁配搭, 食落似甜品咁, 口感豐富, 哄小朋友一流

🌟炒飯
炒飯炒得粒粒分明, 加埋隻太陽蛋無得輸

🌟吸物
吸物係紙包花膠羊肚菌蜆湯, 又係有驚喜😆, 用左個袋裝住, 上枱時店員會為你剪開個袋, 打開熱辣辣, 味道超級鮮甜好好飲
2022-06-06
依間細小餐廳,可能容納幾枱既客仔,所以想黎既你☺️一定要book 啊.🔅 小砵: 胡麻豆腐蝦🥗沙律:羽衣甘藍個醬汁有少少辣,好惹味.🍸十八層海膽杯 $1388個名都叫18層,甘當然真係18層啦😍想當吸引🤤入面有北海道紫海膽,北海道粒貝,藍鯨吞拿魚拖羅蓉,北海道松葉蟹肉等等其他新鮮食材組成😏認真要慢慢品嚐.🦞龍蝦因為原隻活龍蝦既關係🤤需要加$150,師傅係我地眼前即時為我地處理好成隻龍蝦🦞,龍蝦肉彈牙,師傅會加上秘制海膽芝士汁,然後火炙😍可以輕易做到拉絲效果😋龍蝦頭既肉同佢膏就用其他方式去煮,完全無浪費到個龍蝦🤤.🔅時令貝類-北寄貝爽口彈牙.🔅時令海鮮-鰻魚鰻魚皮煎到好脆口😋魚身肥美,嫩滑.🔅A5威士忌和牛厚燒啲和牛係飲開威士忌長大,油脂均勻😍肉味香濃.🔅椰菜炒飯配蘭王蛋啲飯炒到粒粒分明,再配合埋流心既蛋,真係可以黎多兩碗飯🤤.🔅 特色紙包花膠羊肚菌蜆湯師傅將湯預先放入袋中,再放入鐵板加熱😋個湯好鮮甜,每包湯都帶有數隻蜆🤤.🍡時令甜品蕨餅加小蛋糕🍰.🔅火焰海膽甲羅燒 $298超驚喜‼️有好鮮甜既蟹肉再加上蟹膏🦀再鋪滿三文魚籽同埋魚籽,層次感做得好好👍🏽食之前一定要撈勻,啖啖好濃郁嘅蟹味😍

🔅 小砵: 胡麻豆腐蝦
🥗沙律:羽衣甘藍
個醬汁有少少辣,好惹味
🍸十八層海膽杯 $1388

🦞龍蝦

🔅時令貝類-北寄貝
爽口彈牙
🔅時令海鮮-鰻魚
鰻魚皮煎到好脆口😋魚身肥美,嫩滑
🔅A5威士忌和牛厚燒
啲和牛係飲開威士忌長大,油脂均勻😍肉味香濃

🔅椰菜炒飯配蘭王蛋
啲飯炒到粒粒分明,再配合埋流心既蛋,真係可以黎多兩碗飯🤤
🔅 特色紙包花膠羊肚菌蜆湯
🍡時令甜品
蕨餅加小蛋糕🍰

🔅火焰海膽甲羅燒 $298
1K
2022-06-14 16 浏览
鐵板燒的師傅發辦開到柯士甸!這家小店只有6個發辦席,令師傅可專心料理,不用分心過多人的食物前菜 鮮柚子淮山淮山非常爽脆,柚子清香,好一道開胃前菜18層海膽杯北海道紫海膽 入口即化類的海膽,清甜薄身黑魚子 鹹香細膩 提升其他海鮮的層次感帆立貝 清甜幼滑 口味出眾明太子沙律 口感爽脆 10分特別藍鰭吞拿魚拖羅蓉 入口即溶!肥美!牡丹蝦 同樣清甜10分爽彈海膽魷魚 煙韌有嚼勁松葉蟹肉 鮮味濃郁沖繩海葡萄 鮮海帶碎 令整個海膽杯變得清新脆皮鰻魚外皮爽脆得像薯片,鰻魚肉卻非常稔軟,好吃炒北寄貝非常惹味的貝類,口感爽而不韌烤芝士龍蝦把能拉絲的芝士放在龍蝦上烤焗,口感非常creamy,另一邊的龍蝦肉跟蝦頭的膏拌勻,同樣有特色鵝肝多士厚切鵝肝非常好吃,juicy又彈牙,加上山藥餅及莓子醬,加入了些日式原素,減低了些油膩感海膽甲羅燒加入特別紙張燒得旺盛,海膽,三文魚子,蟹膏相輔相成,拌飯最好吃!燒野菜很有趣的蜜糖燒茄子十分甜燒南瓜爽脆非常番薯仔棉花糖外實內化,很有趣岩手A5和牛多士喝威士忌長大的和牛入口非常鬆軟,而且還事是A5級別,慢慢滲出的油脂相當香!蘭王旦炒飯眾所周知蘭王旦可以生吃,配上炒飯帶出了更

前菜 鮮柚子淮山
淮山非常爽脆,柚子清香,好一道開胃前菜

18層海膽杯
北海道紫海膽 入口即化類的海膽,清甜薄身
黑魚子 鹹香細膩 提升其他海鮮的層次感
帆立貝 清甜幼滑 口味出眾
明太子沙律 口感爽脆 10分特別
藍鰭吞拿魚拖羅蓉 入口即溶!肥美!
牡丹蝦 同樣清甜10分爽彈
海膽魷魚 煙韌有嚼勁
松葉蟹肉 鮮味濃郁
沖繩海葡萄 鮮海帶碎 令整個海膽杯變得清新

脆皮鰻魚
外皮爽脆得像薯片,鰻魚肉卻非常稔軟,好吃

炒北寄貝
非常惹味的貝類,口感爽而不韌

烤芝士龍蝦

鵝肝多士

海膽甲羅燒

很有趣的蜜糖燒茄子十分甜
燒南瓜爽脆非常
番薯仔棉花糖外實內化,很有趣

岩手A5和牛多士

蘭王旦炒飯
眾所周知蘭王旦可以生吃,配上炒飯帶出了更濃郁的蛋香,值得欣賞

日式海鮮袋
裏面除了昆布湯之外,還加上了蜆肉, 南瓜等美食,不俗

值得一讚,侍應服務態度相當良好

2022-06-12 24 浏览
今日想慶祝吓,Book咗呢間鐵板燒,門口有啲神秘感,望唔到入面。服務員都好細心解釋個餐牌,我地點左兩個唔同餐,同埋佢個主打菜18層海膽杯。個海膽杯打卡都打咗一陣,入面配料起豐富,真係要望住個menu黎食先食先緊咩,足足有十八種,第一道已經咁吸引,令到我們對後面啲食物好期待。樂師傅每道菜式都有好特別,擺盤靚到唔捨得食,北海道鱈場蟹腳用牛油煮,超鮮甜,好耐無食過咁新鮮。全晚印象最深刻係火焰海膽甲羅燒,服務員一上菜就叫我地準備拍片,係我地面前係好大火咁燒左十秒鐘左右,真係好特別,蟹蓋上鋪滿左海膽,中間仲有啲蟹肉同魚子,而入面啲膏好濃鮮味,咁既配搭都係第一次,食到非常滿足,下次一定會介紹朋友黎。
喺佐敦搵到間鐵板燒小店,有好多唔同套餐、有單點,非常豐富。比起港島區價錢更為親民。我哋揀咗一個好豐富嘅套餐,樣樣都有,再單點左幾款signature dish🤤一坐低店員就即刻比花旗蔘茶我哋飲,非常貼心。之後我哋叫咗$1388/位嘅🎀「18層海膽杯Omakase 餐」🎀小砵:爽口沙葛、新鮮沙律時令前菜:熟蝦、豆腐十八層海膽杯,呢個超級豐富!高高的一杯,必定要影低😍有燒白飯魚脆片、黑魚子、北海道紫海膽、沖繩海葡萄、帆立貝、明太子沙律、牡丹蝦、海膽魷魚、凍磯煮鲍魚、北歐花膠、藍鰭吞拿魚拖羅蓉、北海道粒貝、三文魚子、北海道松葉盤肉、鮮海帶碎等。到出嚟撈埋一齊食,非常豐富!時令貝類:象拔蚌做三食:身、膽、邊位時令海鮮:日本鮑魚,肉質彈牙!好味😋鰻魚個皮煎到好脆,鰻魚汁都唔錯! 燒野菜:甜薯中間夾住棉花糖、另外南瓜🎃、柴魚茄子。A5威士忌和牛厚燒,呢隻牛養嘅時候飲威士忌,所以叫威士忌🥃和牛。牛食落Juicy,牛味香真係帶少少威士忌味~特色紙包花膠羊肚菌蜆湯,非常足料、有花膠好養顏。最後炒飯上面仲有隻流心蛋、真係相當豐富。單點:甲羅燒有蟹膏、蟹肉、三文魚子,撈埋一齊食,蟹味又鮮又好味。上枱時用紙包

🎀「18層海膽杯Omakase 餐」🎀

小砵:爽口沙葛、新鮮沙律
時令前菜:熟蝦、豆腐

時令貝類:象拔蚌做三食:身、膽、邊位

時令海鮮:日本鮑魚,肉質彈牙!好味😋

鰻魚個皮煎到好脆,鰻魚汁都唔錯!

燒野菜:甜薯中間夾住棉花糖、另外南瓜🎃、柴魚茄子。

單點:
甲羅燒有蟹膏、蟹肉、三文魚子,撈埋一齊食,蟹味又鮮又好味。上枱時用紙包住、店員用打火機燒開、相當震撼~

燒鵝肝夠大件、厚身,鵝肝味好香濃!

小店都食到咁高質嘅鐵板燒,性價比高!