2018-05-24 208 浏览
Happy Friday的深夜約了朋友去中環飲野慶祝生日,收工先到了近蘭桂芳的櫻花日本料理食餐完美的生日飯先。餐廳的環境好寧靜,有卡座和吧台選擇。空間感寬敞。點了以下:日本近江和牛(100G)-hkd$480壽喜燒(100G)-hkd$480辣吞拿魚手卷-hkd$90炸軟殼蟹-hkd$140辣吞拿魚手卷-hkd$90先點了一客辣吞拿魚手卷。脆卜卜的紫菜裡包住超新鮮的吞拿魚,還有脆卜卜的是麥嗎?口感富層次感,既腍滑,又香脆。炸軟殼蟹-hkd$140原隻的炸軟殼蟹外層超香脆,裡層的蟹肉超鮮嫩。日本近江和牛(100G)-hkd$480來自日本的近江和牛入口即溶、脂香四溢,肉汁多到爆錶!壽喜燒(100G)-hkd$480暫時是我食過最好食的壽喜燒。牛肉超級嫩滑的,大約5至6成熟吧。牛的肉汁和肉味好濃郁。那種細緻而綿軟的口感令人回味無窮。另,配菜的蔬菜很多:冬菇、娃娃菜等等,吸盡牛肉的精華變得份外甜鮮。甜品我們點了信玄子。醮上黃豆粉和黑糖,味道既甜蜜,又清新,是很適合夏天食的甜點。特別一提,這裡的綠茶和啡茶的味道都好香好醇,茶香撲鼻。職員超貼心的,幫我換了兩次熱毛巾。那男職員超似周國賢的,有禮又
Happy Friday的深夜
約了朋友去中環飲野慶祝生日,
收工先到了近蘭桂芳的
櫻花日本料理食餐完美的生日飯先。

餐廳的環境好寧靜,有卡座和吧台選擇。
空間感寬敞。

點了以下:
日本近江和牛(100G)-hkd$480
壽喜燒(100G)-hkd$480
辣吞拿魚手卷-hkd$90
炸軟殼蟹-hkd$140
辣吞拿魚手卷-hkd$90

先點了一客辣吞拿魚手卷。
脆卜卜的紫菜裡
包住超新鮮的吞拿魚,
還有脆卜卜的是麥嗎?
口感富層次感,既腍滑,又香脆。
炸軟殼蟹-hkd$140
原隻的炸軟殼蟹外層超香脆,
裡層的蟹肉超鮮嫩。

日本近江和牛(100G)-hkd$480
來自日本的近江和牛
入口即溶、脂香四溢,肉汁多到爆錶!

壽喜燒(100G)-hkd$480
暫時是我食過最好食的壽喜燒。
牛肉超級嫩滑的,
大約5至6成熟吧。
牛的肉汁和肉味好濃郁。
那種細緻而綿軟的口感令人回味無窮。

另,配菜的蔬菜很多:
冬菇、娃娃菜等等,
吸盡牛肉的精華變得份外甜鮮。

甜品我們點了信玄子。
醮上黃豆粉和黑糖,
味道既甜蜜,又清新,
是很適合夏天食的甜點。

特別一提,
這裡的綠茶和啡茶的
味道都好香好醇,茶香撲鼻。
職員超貼心的,幫我換了兩次熱毛巾。

那男職員超似周國賢的,
有禮又親切,害我食好西都不能專注XD (錯重點XDD~~)
2018-05-24 138 浏览
朋友應該是「無事常相見」的,有朋友建議去中環蘭桂芳試這間櫻花日本料理,主要是食鐵板燒的,亦有提供刺身及壽司,我都好耐未食過日式鐵板燒了,就去試一試啦。晚餐 Set Menu 得三個餐,我們四個人,當然每人叫不同的餐來試啦。四個人已經可以開一間房,我們那間房最多可坐六個人,等廚師為我們主理鐵板燒。當海鮮送到來的時候,隻鮑魚真是超大隻,足足有成隻手掌咁大,而且非常新鮮,仲識得郁。呢塊日本近江和牛的花紋好靚。好似是 A5 來的。未食鐵板燒前,先上個前菜,店員介紹應該跟次序食,次序為:左下(蛋黃醋蟹肉)、右下(櫻海老團子)、上(翡翠冬瓜)跟著上刺身三點,金目鯛鮮甜而沒有魚鯹味,我真是要推介,牡丹蝦及活赤貝亦很鮮甜。配上新鮮即磨而不刺鼻的芥辣,真是絕配。鐵板鰻魚,廚司煎得個魚皮極脆,上碟時亦有鰻魚汁伴碟,但我個人覺得味道偏淡,可能是我食得太多傳統的日本燒鰻魚的關係,鰻魚總覺得是要超多汁才行。四成熟和牛粒真是入口即溶,配日本蒜片食,好夾。跟著上沙律,左邊的白飯魚 BB 令這個沙律變得不平凡,白飯魚 BB 極鮮味,簡直是成個沙律的神來之筆。炒飯,個人建議,用蒜片來炒飯,應該會比用蒜蓉來炒飯來得更香更
朋友應該是「無事常相見」的,有朋友建議去中環蘭桂芳試這間櫻花日本料理,主要是食鐵板燒的,亦有提供刺身壽司,我都好耐未食過日式鐵板燒了,就去試一試啦。

新鮮海鮮

日本近江和牛(厚燒) 150g

呢塊日本近江和牛的花紋好靚。好似是 A5 來的。

刺身三點

跟著上刺身三點[左(金目鯛)、中(牡丹蝦)、右(活赤貝)],金目鯛鮮甜而沒有魚鯹味,我真是要推介,牡丹蝦及活赤貝亦很鮮甜。
配上新鮮即磨而不刺鼻的芥辣,真是絕配。
鐵板鰻魚
日本近江和牛

四成熟和牛粒真是入口即溶,配日本蒜片食,好夾。
蒜蓉炒飯

炒飯,個人建議,用蒜片來炒飯,應該會比用蒜蓉來炒飯來得更香更好食。
焦糖多士
呢個是店方請我們食的焦糖多士,加了牛油,實在太香了,但煎得有少少過火,所以有少少苦味,不過這可能就是焦糖獨有的味道罷。
黑糖水信玄餅

最終來個甜品,水信玄餅我就食得多,但真是第一次食有金箔的水信玄餅,加了黑糖真是超好食。
2018-05-23
  • 金目鯛刺身
  • 活赤貝
  • 白飯魚BB
2018-05-23 56 浏览
為左同朋友慶祝生日 一於兩個人去食豪d 比我搵到呢間新開嘅日本菜環境非常舒適 因為我地打算食鐵板燒 餐廳安排左間房比我地 增加左私隱度餐廳好貼心 送上鱈魚片比我地試下 入口香脆 令我食唔停口呢度嘅鐵板燒有3 set選擇,今日就揀左中間嗰款龍蝦餐~<<水雲漬物>>用左水雲海髮菜 味道以酸味為主 非常醒胃 好適合做餐前菜<<刺身三點>>三點包括平政魚、牡丹蝦、赤貝 平政魚同牡丹蝦都非常鮮甜 記得一定要食埋蝦頭 蝦膏鮮味又甘香!而赤貝口感非常爽脆未食到主菜已經非常驚喜<<香煎鵝肝>>鵝肝煎得恰到好處 外脆內軟 非常欣賞師傅將鵝肝配上生果同果醬 幫助平衡油膩感<<旬の魚 - 金鯛魚>>師傳喺我地面前即場炸 口感皮脆肉滑 加埋特製嘅海膽松露油忌廉汁味道同炸魚非常夾 而且提升了魚鮮味<<伊勢海老 半隻>>大大隻龍蝦喺我地面前即燒即拆肉 未食已經流哂口水師傅介紹佢特製嘅龍蝦汁主要用龍蝦膏調製而成 所以食落唔單止有龍蝦肉本身嘅鮮甜 仲帶出龍蝦膏

餐廳好貼心 送上鱈魚片比我地試下 入口香脆 令我食唔停口

呢度嘅鐵板燒有3 set選擇,今日就揀左中間嗰款龍蝦餐~

<<水雲漬物>>

<<旬の魚 - 金鯛魚>>
味道同炸魚非常夾 而且提升了魚鮮味

<<伊勢海老 半隻>>
大大隻龍蝦喺我地面前即燒即拆肉 未食已經流哂口水
師傅介紹佢特製嘅龍蝦汁主要用龍蝦膏調製而成 所以食落唔單止有龍蝦肉本身嘅鮮甜 仲帶出龍蝦膏嘅甘香

食完主菜之後 餐廳安排左個沙律比我地 清爽一下 去除油膩感

<<蒜片炒飯>>
炒飯用上日本蒜片 香濃蒜味再簡單加埋雞蛋同葱花 已經非常香口
而且炒得飯粒分明 建議大家可以連埋淮山同蒜頭漬物一齊食 增加味道嘅層次

<<炒野菜>>
加入三種不同嘅香菇去炒 令其他菜都吸收到菇嘅鮮香

<<味噌湯>>
師傅好貼心地加埋剛才嘅龍蝦頭黎淆湯 所以比一般味噌湯更鮮甜味美

<<水信玄餅>>
外表晶瑩剔透 好似水晶球一樣 加埋金箔點綴 更顯雅緻
呢個玄餅本身就冇乜味道 但只要簡單加上黑糖、黃豆粉 就美味十足
絕對係夏日甜點嘅最佳選擇

<<焦糖多士>>
師傅好好人再特別整埋佢拿手嘅甜品比我地食 甜度適中 煎得非常香脆

雖然人均消費要$1000幾一位 但試過就真心覺得物有所值
因為鐵板燒主要品嚐食材嘅鮮味
而呢度小至一粒蒜頭都會選用較好嘅比客人 更重要係食得出師傅嘅創意同細心
服務亦一流!絕對值得我再Encore!
2018-05-23 824 浏览
有兩次去日本(關西、九州)都校正櫻花季節出行,不過,兩次都喺出發前個零月先話當地有寒流,比原定預測嘅開花時間遲個多星期,故跟櫻花再次緣慳一面。今日同朋友嚟到中環嘅「櫻花日本料理」,跟賞櫻無關,只喺老朋友聚舊食餐午飯而已。屬細街掘頭巷嘅和安里,不時都會經過,眼見越嚟多食肆進駐,短短一條街仔,已有超個10間食店。其實中環有唔少價位相宜嘅日本餐廳,不過,想同老友坐得舒服,輕鬆寫意用餐,所以,走過嚟「櫻花」。整體裝修簡潔高雅,枱與枱分隔好開,完全無擠逼感。入門口右邊一列鐵板燒吧枱位,喺欣賞師傅手勢嘅上佳位置。另一邊近窗則喺一排排卡位,通花木框間隔,令前後排卡位減低騷擾度,而卡位極之闊落寬敞,好坐舒服,喺小弟覺得最靜侷、最少騷擾嘅位置。而枱上嘅餐具都好精緻,茶杯、碗、醬油碟、筷子……都好配合環境。鱈魚片先嚟一小碟鱈魚片,喺店家小小心意免費奉送。如半塊麥芽餅乾大細嘅鱈魚片既薄且脆,沾少少沙律醬,感覺更香口。嚟得咁好環境嘅「櫻花」,就算食午餐,價位都預咗喺中等。不過咁,午市套餐都有平有貴,平則$170有交易,要豪華啲享受,貴到$780都有。而所有午餐都包括沙律丶蒸蛋丶麵豉湯丶咖啡(或者雪榚)。沙律既
鱈魚片

鱈魚片
沙律

既然喺食日本菜,沙律自不然帶和風味,簡簡單單嘅胡麻田園沙律,輪套餐嘅價錢相比,感覺喺有啲普通,不過,沙律菜冰涼爽口,芝麻醬亦非常之香。
胡麻田園沙律
蒸蛋

食完個沙律,嚟一道滾熱辣嘅茶碗蒸,啲蒸蛋滑溜到不得了,放入口瀡一聲滑落喉嚨。而蛋內有冬菇、銀杏、魚肉……等等,又有蛋香,正呀!
茶碗蒸
雜錦角切魚生丼 $200

我哋各人揀一款主食,不過,就一齊共享,試多少少嘢吖嘛。揀個角生丼,可以睇吓店家用料夠嚟夠鮮。咪睇個丼好似碗大大、飯少少,其實份量真喺一啲都唔少,啲魚生好似食極都有,而且,既新鮮,又有光澤,包括海膽、吞拿、油甘、池魚、拖羅、三文魚籽……等等,油潤、鮮甜味填滿口腔
;而米飯黏糯軟綿,已加入赤醋作調味,份外好食。
雜錦角切魚生丼
雜錦天婦羅定食 $220

另一道主食,心水一喺天婦羅,一喺吉列,因為可以試出店家嘅炸功,由老友決定,就揀個無咁熱氣嘅「雜錦天婦羅」。天婦羅包括有海老、日本南瓜、茄子、青椒仔,唔單止炸得好靚,粉漿夠晒薄,而且,香脆不膩,盡顯功架。此外,海老好爽彈,南瓜十分粉甜,足見用料不賴。
雜錦天婦羅定食
味噌湯

再嚟一碗麵豉湯,細細碗,麵豉味濃郁,湯內嘅豆腐粒就非常嫩滑,雖然個湯較簡單,但好味就得啦。
味噌湯
雪糕

我哋不約而同都揀雪糕,口味喺咖啡味,雖然唔知咩品牌,但入口軟滑,奶味重,但咖啡味卻頗突出,而且,雪糕內更混了啲朱古力碎碎。
咖啡雪糕
整體,環境、食材、服務都叫人稱心滿意,而且,幽靜嘅環境,確喺好適合讓客人慢慢享受一頓午飯
。不過,唯一挑剔位,喺上完個丼飯,相隔頗耐先嚟個天婦羅,感覺無咁理想。
茶碗蒸
雜錦角切魚生丼
雜錦天婦羅定食
2018-05-22 85 浏览
🔆🔅最近我地小組未到半年已達標,組長識做請組員刷番餐。是夜組長帶我們到這間位於中環區的【櫻花日式料理】,餐廳的日式木系裝潢別具精緻,空間諾大無拘謹。我們一行六人坐在房間自成一閣,組長一番鼓勵說話舉杯慶祝,我們開懷大笑。前菜(山芋、胡蔴牛蒡、水煮銀杏)我很欣賞這道精緻的藝術品,清甜帶爽。如果只係看到三款很普通的菜式似乎很膚淺罷,我卻食得出充滿了內涵而不簡單,心機之作。鵝肝最出色的鵝肝煎得香口,還配搭清新的醬汁及水果,以平衡鵝肝的油膩感,比平常以多士配搭的食法又是另一種體會。晚餐沙律清甜爽脆,新鮮十足。黑松露炒粒貝將原隻嚮螺肉切粒(粒貝)煎香,另將黑松露微煎再混和粒貝一起炒,每舊粒貝都被黑松露包著,粒貝的爽口加上黑松露獨特的味道是美妙的配搭,食材炒得香之餘也能保留鮮味是師傅炒的時間掌握很好,不錯不錯。炒野菜剛炒出來菜香飄飄,爽口清甜,不錯。焦糖多士多士微濃帶甜,一口一件啱啱好。🥂大家飲甚歡,吃得差不多時,侍應走來和我們交流,並介紹餐廳設施及服務,餐廳有壽司吧枱、卡位座及鐵板吧房,而壽司吧枱旁有個大水缸養住各類海鮮,即撈即烹調保證新鮮。🥂不講不知,侍應說這餐廳老闆本身是開廠的,因為自身的食

前菜
(山芋、胡蔴牛蒡、水煮銀杏)

晚餐沙律
清甜爽脆,新鮮十足。

炒野菜
剛炒出來菜香飄飄,爽口清甜,不錯。

焦糖多士
多士微濃帶甜,一口一件啱啱好。

🥂不講不知,侍應說這餐廳老闆本身是開廠的,因為自身的食餐體驗,明白到服務的重要性,老闆曾遇到一位鐵板燒師傅要應付太多食客而遲遲未有食物甚至乎漏了單,所以這餐廳的每間鐵板吧房慬有六個位,即一位鐵板燒師傅最多應付六個食客,綽綽有餘。

🥂侍應繼續滔滔不絕,原來餐廳的所有大大小小配套也由老闆親自去外地搜羅,好像我們食用的餐具,十分精緻,放上了美食即變成藝術品,果真是色香味俱全。

🥂侍應很熱情也很落力推介餐廳,以至餐廳老闆的親力親為都反映了餐廳的素質。辛勞有回報,餐廳得到我們的認同,就好像我組組員努力工作去完成指標並得到上司認同及讚賞,心中不禁歡喜,舉杯慶祝今晚夜,明天更努力地工作,下次慶祝再來吃過。〰️❗
  • 鵝肝
  • 黑松露炒粒貝
記得讀書時去日本exchange ,臨last day , 來自新加坡既roommate 請我食左一頓美味既Omakase。 之後大家就各散東西😭雖然見唔到面,但都有keep 住contact的。 今年,朋友黎香港工幹,當然要約出黎聚一聚啦!依個月佢生日,今晚我揀左中環依間日本料理❤️ -當晚book 左鐵板燒,有專屬的一間房牆上有一些掛畫,環境整潔、坐得舒服職員亦很友善,奉上熱毛巾、熱茶及餐牌選擇了菜式後,職員與鐵板師傳亦隨即為我們準備一道又一道精緻的菜式。-🌟前菜1️⃣岩石蛋、水雲醋物、素之籽▶️岩石蛋有兩層:蛋黃及蛋白,頂層是黑松露簡單食材花點巧思,做成了討喜的外型味道香甜▶️水雲醋物:健康的海藻、吃起來一絲絲黏黏滑滑的。以醋醃漬、酸酸甜甜、很開胃的前菜▶️素之籽:像蟹籽般的口感,但更為爽口,有種很清新的感覺。-2️⃣燒鱈魚餅薄而脆卜卜的鱈魚餅有驚喜燒鱈魚的微微咸香😋-3️⃣刺身三點有三款,分別是牡丹蝦、赤貝、目拔魚 ❤️牡丹蝦🦐較爽身、蝦味特濃❤️赤貝:彈潤的口感和鮮美的味道讓人難忘❤️目拔魚🎣是極高級的深海魚。口感軟嫩細緻-4️⃣黑松露炒粒貝肉質纖細幼嫩帶咬口,味道爽口清甜配合黑松露炒一炒,顏色帶金黃。香
記得讀書時去日本exchange ,
今年,朋友黎香港工幹,當然要約出黎聚一聚啦!
依個月佢生日,今晚我揀左中環依間日本料理❤️
當晚book 左鐵板燒,有專屬的一間房
牆上有一些掛畫,環境整潔、坐得舒服
職員亦很友善,奉上熱毛巾、熱茶及餐牌

🌟前菜
1️⃣岩石蛋、水雲醋物、素之籽

▶️岩石蛋有兩層:蛋黃及蛋白,頂層是黑松露
簡單食材花點巧思,做成了討喜的外型
味道香甜
▶️素之籽:像蟹籽般的口感,但更為爽口,有種很清新的感覺。
2️⃣燒鱈魚餅

薄而脆卜卜的鱈魚餅有驚喜
燒鱈魚的微微咸香😋
3️⃣刺身三點

有三款,分別是牡丹蝦、赤貝、目拔魚
❤️牡丹蝦🦐較爽身、蝦味特濃
❤️赤貝:彈潤的口感和鮮美的味道讓人難忘
❤️目拔魚🎣是極高級的深海魚。口感軟嫩細緻
4️⃣黑松露炒粒貝

肉質纖細幼嫩帶咬口,味道爽口清甜
配合黑松露炒一炒,顏色帶金黃。
香味濃郁、口感紥實
絕妙口感令人欲罷不能
4️⃣正宗法國鵝肝

鵝肝烹煎時有一股誘人的獨特香氣
鵝肝的口感,細緻綿密、濃腴豐美多汁
滑膩且入口鬆化口感,一點腥膻味也沒有
配搭水果(藍莓、無花果)及鮮水果整成的醬汁,酸酸甜甜,且不油膩
5️⃣燒季節魚(金鯛魚)

師傳很認真地測試油溫

要達180度高溫先可以炸至皮脆肉嫩
煲蓋加毛巾要防倒汗水
一邊看著師傅烹調,一邊交談長知識
金鯛魚皮金黃香脆,但肉質白滑嫩口
配上甜甜的海膽醬,視覺味覺極高享受
🌟主菜🌟
萬眾期待的第一道主菜:龍蝦❤️

相當有份量😋
龍蝦膏做醬汁,特別鮮味

粒粒飽滿龍蝦肉薰滿了蝦膏醬
蝦肉十二分爽口,甜美
每一口都有一份滿足感動
實在太好吃了
龍蝦頭拎去餚湯,期待
6️⃣和風沙律

食完第一道主菜,職員奉上冰涼既沙律
用作「清口腔」既作用
沙律🥗菜配醋汁味道很fresh
準備要品嚐第二道主菜呢
🌟主菜🌟
令人期待的第二道主菜:日本近江和牛 (150g)

師傳會先準備蒜片
因為炒香後要風乾一會,才會更脆口
師傳話近江和牛要有一定既厚度,才可煎至外脆內軟既口感
近江和牛油花細緻,色澤較深
一口咬下、入口即化,牛味較重、肉香味濃
7️⃣白飯魚炒飯

將一堆白飯魚先炒香
用日本米炒飯粒粒金黃飽滿,不油膩

加埋香蔥、雞蛋🥚等材料
每一口味道濃郁,有種幸福既感覺
8️⃣炒野菜
蔬菜嫩綠新鮮
9️⃣龍蝦味噌湯

加入龍蝦頭去餚既味噌湯
熱騰騰香噴噴的
更顯細緻風味
🔟甜品 (水信玄餅)

水信玄餅像水滴一樣晶瑩剔透
加入金箔,感覺更加高貴
配上黑糖蜜和黃豆粉享用,
味道清新,令人一試愛上
難忘的一頓美味鐵板燒
視覺、味覺都好滿足呢
2018-05-21 382 浏览
「🎼一天一火花 創造滿天星 如像窗框加上最完美風景……」張學友是我偶像,由佢出道至今的歌我也耳熟能詳,而我和太太也從聽學友歌互相認識,這晚是我和太太的結婚週年紀念,所以我想和她好好慶祝一番。除了一份心意禮物外,也想和她去一間餐廳享受美食。🌸櫻花日式料理位於中環蘭桂芳附近,這區入夜是另一個世界充滿了夢幻迷情,餐廳環境寬敞,大大小小佈置充滿了日風格調,是夜我們主食鐵板及刺身,被安排坐在一間房,甫入去即見到一張鐵板枱及六張椅,私隱度高,可和太太談談情說說愛。🌸坐下後服務員為我們遞上濃茶,並為我們介紹已叫的食物內容,誠意可嘉。稍坐一回,【結婚週年紀念櫻花宴】正式登場。刺身三點 (甘鯛 赤貝 牡丹蝦)🐟🐚🦐甘鯛🐟服務員說刺身是以不時不食的新鮮食材為主,其中的甘鯛是日本馬頭魚,魚肉帶有微微彈性,咬落魚味不會一下子衝出來,反而是慢慢的滲透出魚香清甜。赤貝🐚充滿光澤,口感彈牙具鮮味,不錯。牡丹蝦🦐看到外表華麗的牡丹蝦,尤其頭部的觸鬚甚具霸氣,蝦肉肥厚極富彈性,非一般甘蝦比美,蘸點醬油絕佳美味。龍蝦🥂負責鐵板燒食物的誠師傅,他的手藝一起一落一煎一反尤如表演般令我和太太目不轉睛,龍蝦在煎板上慢慢冒出煙,香

刺身三點 (甘鯛 赤貝 牡丹蝦)🐟🐚🦐
甘鯛🐟
服務員刺身是以不時不食的新鮮食材為主,其中的甘鯛是日本馬頭魚,魚肉帶有微微彈性,咬落魚味不會一下子衝出來,反而是慢慢的滲透出魚香清甜。

赤貝🐚
充滿光澤,口感彈牙具鮮味,不錯。

牡丹蝦🦐
刺身三點 (甘鯛 赤貝 牡丹蝦)

龍蝦🥂
負責鐵板燒食物的誠師傅,他的手藝一起一落一煎一反尤如表演般令我和太太目不轉睛,龍蝦在煎板上慢慢冒出煙,香氣隨之飄來,師傅添上醬汁並炒了一陣,我們期待著龍蝦上碟一刻終於出現了,龍蝦肉爽不嚡口炒得恰到好處,醬汁是很好配搭,不用再蘸其他調味,啖啖肉從未食得如此過癮。
龍蝦

餐湯🥄
剛才師傅拆開的龍蝦殼混在麵豉湯一起煮,湯濃郁味甜,喝在口中很舒服。
餐湯

甘鯛立鱗燒🐟
師傅將兩小鍋油加熱,然後將甘鯛放在油中炸,魚鱗遇到高溫就挺直的站立了起來,外觀相當艷麗,魚鱗的香脆與魚肉的軟嫩形成強烈有趣的對比,口感甘香妙哉!
甘鯛立鱗燒

蒜片炒飯
炒飯看似簡單,不過步驟卻不簡單,要將逐樣每款材料都炒一炒,然後再將所有混在一起再炒,飯炒得一粒粒很乾身很有飯氣,食完一碗意猶未盡。

水信玄餅
看到外表已透心涼,晶瑩剔透得任何人看到也心動,燈光照耀下更加閃爍,口感帶有淡淡甜味很順滑,配黄豆粉和黑糖的食法也很不錯。
水信玄餅

吃過甜品後,【結婚週年紀念櫻花宴】也進入了尾聲,整體食物好吃得沒有話說,價錢確實有點貴,若是計算埋餐廳的服務、食材質素、寬敞環境等,慶祝結婚週年食一頓豐富的當然很值得吧。
不過我未知太太是否滿意呢??
食後我們拖著手在餐廳的街道上陶醉聽著 張學友的歌:
「🎼一生一火花 擦亮這夢境 如像歌者加上了歌聲」一生一"火"花抑或是一生一"櫻"花都也讓我們沉醉了。
「🎼展開雙臂 分享千里 緣份以光速見證……」。聽聽下歌,太太突然問我:「我哋幾時再去食?」
我不用再問太太是否滿意了,因為答案明顯不過。

2018-05-17
刺身三點 (甘鯛 赤貝 牡丹蝦)
龍蝦
餐湯
甘鯛立鱗燒
2018-05-21 113 浏览
新開左2個月, 就同女朋友過來豪一次, 裡面很大, 有專用鐵板燒房, 叫左2個鐵板燒set<刺身三點>有牡丹蝦, 赤貝及平政魚, 好新鮮, 同出面食既完全唔同, 牡丹蝦爽甜, 赤貝彈牙, 平政魚清爽, 各有特色<三選一前菜 - 黑松露炒粒貝>新鮮原隻粒貝起肉, 加上蘑菇一齊炒, 撒上黑松露, 配搭得非常之好, 粒貝勁爽口彈牙, 配上蘑菇及黑松露的鮮味, 食唔停口<三選一前菜 - 燒鵝肝>唔同一般既鵝肝咁太重鵝味, 燒到外脆內軟, 一咬落去就好似溶出來咁, 可以配埋邊既蘋果醬, 甜甜地<炸金鯛>金鯛會反轉炸, 主要是炸魚皮, 肉向上加蓋焗熟, 出來效果皮脆肉軟不多油, 超一流水準 <沙律>食完前面幾個菜之後就會來一個沙律清一清口, 去一去油, 貼心既安排<三選一主菜 - 燒龍蝦>新鮮半隻龍蝦, 師博即場係鐵板上面折肉燒, 加上特製龍蝦汁, 極度好味<三選一主菜 - 燒近江和牛>100g和牛, 油花平均, 加上白蘭地燒到5成熟, 完全保持左肉汁, 加埋日式蒜片一齊食, 非常滿足&

<刺身三點>

燒龍蝦

<三選一主菜 - 燒近江和牛>
燒近江和牛

<龍蝦頭味噌湯>
因為用左剩左龍蝦頭, 經理建議就加埋落去味噌湯度一齊煮, 令到D湯味道更濃更好味, 冇得彈, 飲完不斷想再飲
龍蝦頭味噌湯

<蒜片炒飯>
用左日式蒜片既雞蛋炒飯, 好香好夠味, 旁邊既係淮山漬物同埋蒜頭漬物, 配飯一齊食好正

<炒野菜>
用左3種唔同既菇來炒, 清清地, 係最後一道熱菜

<水信玄餅>
夏天既主題甜品, 加上金鉑, 增加美觀度

<焦糖多士>
這是師傅送給我們的, 煎到又甜又脆, 好好味
焦糖多士

服務超一流, 師傅整緊既時間經理會係邊講解食材同做法, 唔會好似食左咩都唔知咁, 每食完一樣野都會換碟, 茶都會常常倒滿, 唔會飲到凍冰冰既茶, 環境夠大抽氣又夠, 食完唔會好大陣油煙味, 性價比極之高, 以中環來講價格一D都唔貴, 仲要有咁高既水準, 如果唔食鐵板燒, 可以係出面單點食物, 鐵板燒1個set大約1,300-1,500左右, 絕對抵食
2018-05-14
燒鵝肝
炸金鯛
燒龍蝦
燒近江和牛
龍蝦頭味噌湯
焦糖多士
慶祝阿妹生日,為表隆重其事,我呢個阿哥當然要認真安排吓,一於搵間我哋至愛嘅日本料理作為生日晚餐。突然想起,之前東京旅行有晚住河口湖溫泉酒店,當晚所食嘅鐵板料理,每道菜都係廚師即席炮製,相當特別!喺香港就未食過此類料理,就以此為晚餐目標,發現一間一致好評餐廳「櫻花日本料理 」,一於即時訂位,兩兄妹係中環嚐「櫻花」慶祝啦!餐廳原來幾易搵,一岀地鐵向蘭桂芳那邊,未需上到蘭桂坊已見右邊的一條食街,行入少少就見一條特別半旋轉樓梯,就係「櫻花日本料理 」啦!訂座時已告知餐廳今晚會選擇鐵板Dinner Set,一到步服務員超有禮貌帶我哋入座,安排咗一間相當闊落嘅房,只有六個座位以U字型圍住鐵板爐,廚師就係面前即席表演廚藝。其實除咗Dinner Set,仲有Omakase Menu Set,仲有好多唔同種類散叫食物菜式。今晚我就分別選擇咗龍蝦&和牛主菜Dinner Set為阿妺慶祝生日啦⋯⋯yeah yeah!再看看飲品menu,當中清酒係食過嘅日式餐廳中最多款式選擇的一間,而且價錢亦好優惠。我好奇問問服務員,原來餐廳所供應的清酒之多,可迎合不同食客喜好,極適合一邊食日本料理、一邊嘆清酒。由於阿妹酒量

再看看飲品menu,當中清酒係食過嘅日式餐廳中最多款式選擇的一間,而且價錢亦好優惠。我好奇問問服務員,原來餐廳所供應的清酒之多,可迎合不同食客喜好,極適合一邊食日本料理、一邊嘆清酒。由於阿妹酒量好淺,唯有下次再同其他朋友嘆過

先講服務,好耐都無用”賓至如歸”來形容一間餐廳所提供嘅服務質素,完全感受到服務員係用心對客。服務員笑臉迎人之餘,每道菜每樣食物都細心講解食物來由和所伴醬汁食法,又時時刻刻留意客人所需,經常主動添茶,到上甜品前更換上新茶和毛巾,享受美食嘅同時,亦能享受到真正嘅服務,超讚

嘩、曄、嘩⋯⋯「主角」終於岀場啦,就係廚師與美食,哈哈哈
!未表演廚藝前,親切嘅廚師先show今晚我哋嘅新鮮美食,並逐一介紹各食物主角,眼前所見嘅鵝肝、龍蝦、和牛等,未品嚐先興奮⋯⋯哈哈哈

今晚嘅美食就以前菜作為序幕:

「前菜」兩首,第一道已有三款,簡直係一幅美畫供「嚐」,分別為 ——
水雲醋物:其實水雲係藻類食物浸上醋,酸酸滑滑的海藻,非常之開胃醒口,正!

素之籽:口感得意爽口,相當特別。

上層岩石蛋黃、下層蛋白再伴上黑松露:賣相當吸引,岩石蛋口感獨特又極富蛋黃香,再與下層蛋白+黑松露食,超正

前菜(水雲醋物, 素之籽, 岩石蛋)
燒鱈魚餅:燒得香口嘅鱈魚餅再點上少少沙律醬,兩道前菜後,我嘅胃口大開啦!
燒鱈魚餅

刺身三點(牡丹蝦、目拔魚、赤貝)——

牡丹蝦:超鮮甜爽口,大大隻牡丹蝦放入口中,勁滿足!
目拔魚:好特別,比較少食到嘅一款剌身,得知係魚班類的一種。鮮甜口感獨特,超正

赤貝:一樣超新鮮甜美,好好食!

剌身又係似一個藝術品般上枱,已先滿觀賞美感。三款剌身都超新鮮、超好味,口感亦各有不同、各俱特色,超掂

刺身三點(牡丹蝦、目拔魚、赤貝)

期待以久,到廚師岀場表演廚藝啦!先即席炮製煎鵝肝,大大舊嘅鵝肝經廚師幾吓功夫,煎岀邊邊金黃嘅色香味俱全!

鵝肝 —— 廚師告知這是真正的鵝肝,我哋食落去亦感覺到真貨分別,甘香的鵝肝配上藍莓或無茶果,簡直美妙至極

鵝肝

食緊鵝肝期間,廚師再表演黑松露炒粒貝,三兩下手勢已炒好菇類,再加上主角粒貝混合黑松露,又一道美食就在眼前。

黑松露炒粒貝 —— 粒貝爽口鮮甜,配上黑松露+茹類的獨特香味,簡直畫龍點睛般美味

黑松露炒粒貝

緊接到龍蝦岀場啦,大大隻來自日本嘅龍蝦就在鐵板爐上,廚師精湛技術將龍蝦反轉再拆肉,同時肉蝦膏煮汁,整個過程流暢熟練,半分嘅龍蝦變成一大堆蝦肉混以蝦膏汁就上碟啦!

伊勢海老 (龍蝦) 半分 —— 日本龍蝦半分已份量十足,蝦肉特別鮮甜爽口,混以龍蝦膏嘅汁,簡直錦上添花,食咗一口已欲罷不能,超超超好味

伊勢海老 (龍蝦)

進食期間眼見廚師放了兩個鍋仔在爐上,我哋好奇嘅眼神已被廚師知道,即時告知係為下一道菜已準備嘅油鍋。廚師打開毛巾包住嘅蓋見到兩鍋仔油,非常認真一絲不苟以溫度計煮到某個油溫,季節魚(金鯛魚)隨即放下鍋仔起舞,好快兩朵魚花就在眼前

季節魚(金鯛魚) —— 又一個藝術品就在眼前,金鯛魚魚皮炸至金黃色嘅鮮花般開放,伴以海膽煮成嘅汁,魚肉鮮美嫩滑,又一超超超好味

季節魚(金鯛魚)

和風沙律 —— 餐廳非常細心,下一道主菜岀場前,以「和風沙律」作為一個緩衝作用,一嚐清新嘅和風沙律來清清口腔味道,迎接和牛岀場⋯⋯哈哈!
和風沙律

日本近江和牛 —— 一塊厚厚、脂肪分佈均勻嘅日本近江和牛已在鐵板燒上,廚師知道我哋要幾熟程度後,一舜間和牛上下兩層煎得準備就緒,此時廚師再表演火燒牛扒,簡直超級娛樂十足,一大碟厚燒近江和牛類送上

近江和牛比其他地區和牛真的脂肪好平均,完全唔會一口油,肉味十足,真係要入口先知道箇中滋味⋯⋯哈哈!隨碟一邊係炸蒜片,炸得起香脆,我少食蒜嘅都突然蒜片不離口。另一邊係胡椒鹽,但原汁原味食已經係最正,近江和牛真的不同凡響,超超超正

日本近江和牛

蒜片炒飯 —— 最後表演的係蒜片白飯魚炒飯,四種類不同嘅食物同時處理,白飯放在太陽蛋上好快炒至粒粒金黃色,再混以超香口嘅白飯+蒜粒,兩碗超香超好味炒飯就在咀被⋯⋯哈哈

炒飯
味噌湯 —— 因爲用之前的龍蝦頭蝦殼煲成,份外鮮甜突出,超棒!
醃菜 + 炒野菜 —— 跟炒飯一起品嚐,簡直有互相呼應,好好味。

水信玄餅 —— 今次鐵板燒晚餐的甜品,晶瑩通透的自家製水信玄餅閃耀著食用金箔,配上黑糖蜜和黃豆粉,簡直係一個完美句號

水信玄餅

「櫻花日本料理」可以講話食過嘅日本料理之最,今晚所嚐嘅所有美食+廚師廚藝,更優勝,更美味我上次於日本河口湖的那餐,而阿妹對這餐生日慶祝更係超級大興奮滿意⋯⋯哈哈

真正超超超大滿足的一餐日本鐵板料理、一餐深刻美味嘅生日慶祝、一餐極富互動+欣賞精湛廚藝表演嘅晚餐,再加上優越餐廳環境、一流服務水準、高超美味食物質素,「櫻花日本料理」已成為我品嚐日菜嘅首位
2018-05-15
刺身三點(牡丹蝦、目拔魚、赤貝)
黑松露炒粒貝
伊勢海老 (龍蝦)
季節魚(金鯛魚)
炒飯
2018-05-20 46 浏览
和安里—以前成日都來食越南河做lunch,但自從越南河無做就好少來衣條街喇,食飯經過見到差不多最入果度開左間日本餐廳,好似幾高級咁,睇下佢menu 鐵板燒都係1300-1600一個set,同尖沙咀果啲差不多價,咁就相約朋友一試~睇佢門面都知佢較為高級(只可以上載12張相,唔夠位😢)入到去侍應已經好有禮貌帶我地去一間房,入面有六個位,鐵板燒師父站在中間為客人制作鐵板燒,每一位客人都可以看到師父精湛嘅技術鐵板燒有3個set,價錢1380、1480同1580,當中係個main course 唔同,相信價格嘅差異在於食材嘅價格,咁我同朋友分別揀了最平同最貴個set share 食。一開始侍應為我們準備了小食,是鱈魚片,脆脆的,點了沙律醬,是不錯嘅開胃小食,等了不久前菜來了,賣相精緻,分別有水雲、數之子同岩石蛋,前兩個酸尾尾的好開胃,岩石蛋味道較淡。上網search 什麼是數之子,有一篇寫著「高級的數之子,是魚把卵產在昆布的雙面,切成長方形小片吃,兩邊黃中間綠」,這樣一看我食的是高級版~我不嬲都偏愛吃魚春同漬物,這前菜很對我口味❤️第二樣菜是刺身併盤,menu 沒有註明是什麼刺身,相信是看當天什麼

睇佢門面都知佢較為高級(只可以上載12張相,唔夠位😢)

第二樣菜是刺身併盤,menu 沒有註明是什麼刺身,相信是看當天什麼刺身新鮮才決定提供什麼給客人,睇來今日好好彩有中Toro食,入口溶,真係好正,其他兩樣都好新鮮,赤貝同牡丹蝦,赤貝爽甜,而蝦呢因該我鐘意食蝦膏,這隻蝦膏不太多呢。

鐵板燒之旅開始喇,師父/侍應每次喺食物制作前/完成後都會同我地介紹下食材/烹調方法,令我地對食材有進一步了解,感覺長智識。

衣間餐廳採用法國鵝肝,師父解釋係因為無咁多油份,但是香味都保持濃厚。看到碟上嘅鵝肝,的確幾乾身,而且佢唔係同平時出去食鵝肝要配麵包(吸油作用),而係單食。咬落去外面小脆入面軟綿綿,味濃,食完好有罪惡感,唔食罪惡感仲大🤣

之後就雜菌炒象拔蚌,味唔太咸,炒得乾身,但是啲食物唔乾🤣(自己都唔知自己講緊咩)好食

龍蝦係我覺得成個set 最好食嘅一樣餸(樣樣都好食,不過衣樣係「最」。師父用返龍蝦啲蝦膏做醬汁同龍蝦一齊炒,好香好好食,我覺得係鐵板燒必試👍🏻

跟住嘅一道菜係排喺「最」之後推介,唔明白點解可以整到咁😮師父係鐵板燒熱啲滾油至180度,再將金鯛放入去炸,炸脆晒啲鱗片,上碟時再配上海膽醬。食嘅時候完全唔明白點解鱗片可以咁脆但是魚肉可以咁滑,醮海膽醬好好食好夾。

食左咁多嘢中間比沙律我地食話清清口腔。之後到和牛,我地要5成熟,師父話太熟就唔好食,師父放和牛喺個架到煎,到差不多就將酒淋落去,這是一個表演呢~等大火熄左砌粒就上碟了。選用近江和牛,肥瘦適中,其實我自己有啲怕食和牛,因為油份太重食兩三件就好膩,而衣份和牛平時和牛入口即溶嘅感覺,但是食多兩件都唔膩,配埋蒜片食好惹味好好食。

其實我食到衣度已經好飽,但是望一望師父仲煮緊,望一望menu 仲有炒雜菜少飯湯同甜品,要加多一點點油食埋佢

湯係用剛剛比我地食左嘅龍蝦個頭煮的,散發淡淡龍蝦味,配埋漬物,幾飽都要食。

炒飯炒得乾身唔油,唔係咁飽,食幾碗都得。

餐廳好細心食到衣度會幫我地換種茶,清返個油膩感覺,再來就係衣餐尾聲~甜品:水信玄餅配黑蜜黃豆粉,好好食,當初認識衣隻甜品已覺得佢擁有一個漂亮的名字及外表,當然佢都有內涵,係一個我好喜歡嘅和風甜點,為衣餐晚餐畫上完美句號。

真係飽到上心口

衣間餐廳除了鐵板燒外還有其他日本食物,下次要試一試佢嘅omakase。

同埋對比起其他鐵板燒我極度推介衣間,因為佢坐得舒服又好食,價錢亦都唔特別貴,大家想食鐵板燒不防一試衣間~
2018-05-20 55 浏览
呢間日本野係朋友介紹 佢話個魚生飯好正 咁啱今日係附近做完野 所以就試下啦佢既環境好舒服 我地安排坐卡位 卡位與卡位之間隔住左個屏風 而且其他枱之間唔會太密 我地兩個lunch set係包埋麵豉湯同蒸蛋 個蒸蛋好重雞湯味而且好滑〰️雜錦角切魚生丼〰️呢個係lunch set之一 我朋友就係推介我食呢個丼 呢知魚生飯有吞拿魚腩 金來鯛 深海池魚 海膽 三文魚子 呢d粒粒晚魚生真係鋪滿左成個飯面 食既每一啖飯都有魚生粒粒架 而且魚生粒粒配搭得好好 有肥美有清淡 唔會太膩〰️鐵板午時套餐 大蝦帶子 美國薄燒/牛柳100gm〰️本來我哋坐卡位嘅但係因為豬豬男朋友要呢個所以侍應安排我哋改坐鐵板燒枱 首先廚司整既第一樣就係蝦同帶子 煎得剛剛熟所以好爽口彈牙 而且仲個蝦頭勁多膏 第二樣就係呢個牛肉片 佢將蔥花捲左入中間 其實我係唔食蔥既 但係食落又唔覺得有蔥味 反而豐富左個口味 食到軟淋淋既牛肉之後再感覺到‘索索’既蔥花 好特別最後就係個炒飯同埋炒什菜 廚師知道我地share 食所以將佢一分為二 最後就係揀餐飲或甜品時間 我地一個揀左雪糕一個揀左咖啡 雖然係餐飲 但係杯咖啡都好有水準 個朱古力雪糕味道好濃

〰️雜錦角切魚生丼〰️

〰️鐵板午時套餐 大蝦帶子 美國薄燒/牛柳100gm〰️

最後就係揀餐飲或甜品時間 我地一個揀左雪糕一個揀左咖啡 雖然係餐飲 但係杯咖啡都好有水準 個朱古力雪糕味道好濃 一啖咖啡一口雪糕 正呀

2018-05-19 41 浏览
都市人普遍工作壓力異常大!我和好友近來工作都太消磨意志了,故好友相約我到公司附近的日本餐廳品嚐高級鐵板燒好,就豪一下吧 到達餐廳後,我們被安排於小房入座,房內有大鐵板在正中央,私隱度甚高。個人有選擇困難,尤其對選擇食物方面,有套餐的話我會二話不說就選我和好友點了2個晚市套餐,主菜有3款鐵板燒選擇,選了1份龍蝦(半隻)及1份日本近江和牛! 前菜分別是醋拌水雲、醋醃數之子及岩石蛋拌魚子醬。看賣相已非常精緻先嚐水雲,外表像海藻又似髮菜,酸酸的醋汁伴著水雲,非常開胃。數之子口感爽爽的,亦是用醋醃過所以非常刺激味蕾。岩石蛋的蛋鬆鬆的清清的,與魚子醬一併入口,能帶出魚子醬濃濃的味道!前菜已令我們感受到餐廳的用心製作 吃過前菜後,餐廳隨即送上脆脆的鱈魚片,點上日式沙律醬味道非常好是晚的主角是鐵板燒,由廚師即席以大鐵板為我們炮製食物!他深明現今「相機先吃」的大道理,所以在製作鐵板燒前都會先讓我們為食材拍照 在廚師預備製作鐵板燒期間,我們都沒有一刻空閒,因為店員已為我們送上刺身三點。三點分別是牡丹蝦、中拖羅及活赤貝全部刺身都非常新鮮!尤其喜歡中拖羅,油份非常充足很肥美,感覺很幸福!活赤貝非常鮮甜爽口 鐵
好,就豪一下吧

前菜

吃過前菜後,餐廳隨即送上
脆脆的鱈魚片,點上日式沙律醬味道非常好

刺身三點。三點分別是牡丹蝦、中拖羅及活赤貝

鐵板燒主菜來了!

法國鵝肝。廚師向我們介紹法國鵝肝油份較少,但較香!果然鵝肝口感軟滑、入口即溶但不會太膩

雜菌炒象拔蚌。鮮甜爽口!配以雜菌味道非常合襯!

燒龍蝦肉。蝦肉很爽,配以蝦頭膏燴的醬汁,很濃、味道十分好

炸金鯛。廚師解釋是用180度滾油炸連著魚鱗及魚骨的金鯛魚,完全不用擔心,因為魚經炸過後,魚鱗和魚骨都變香脆了!金鯛魚肉質非常嫩滑,配以面層脆脆的魚鱗,以幼滑的海膽醬作為醬汁真是尤其出色

嚐過鐵板燒後,店員突然奉上
和風沙律。可以趁機清一清口腔後再戰下一款食物

蒜片近江和牛粒。重點來了!因我很喜歡吃牛肉!廚師細心地詢問我們喜好牛肉熟的程度,知道我們喜歡較生的牛肉,建議為我們炮製5成熟的和牛粒。和牛肉質很嫩,完全沒有筋,肉汁封鎖得非常好,配以炸得香脆的蒜片,實在很好吃

這時,我們已經很飽了!但仍然有數款菜式未品嚐,要再努力一點了。

雜菜蒜片炒飯
龍蝦湯
炒野菜。蒜片炒飯很好吃

好不容易才有足夠胃納應付剛才的全部食物
店員此時為我們換上綠茶,說可以清一下我們的味蕾再嚐甜點,非常貼心

水信玄餅。類似蒟蒻的質感,韌韌的
餐廳毫不吝嗇地灑上金箔,令晶瑩剔透的水信玄餅顯得格外珍貴!配以黑蜜、黃豆粉品嚐,以這款甜品作結尾真是非常幸福

是晚我和好友談了很多,又吃了很多,捧著滿滿的肚子,又舒發了內心的鬱結,我們都舒服很多了
明天再努力工作吧

2018-05-15
2018-05-18 43 浏览
A Symphony of FreshnessIt’s almost the time when the heat shows no mercy in the city, and there’s nothing better to pump up your appetite than having fresh Japanese cuisine. If you are looking for a taste of delicate freshness, Sakura Japanese Cuisine is definitely the right place.We ordered a nine-course dinner set, which begins with asparagus salad with sesame dressing. Crunchy and slightly tart, it pampers your palate for the proteins that follow. The proteins include fish, shellfish and foie
A Symphony of Freshness

The proteins include fish, shellfish and foie gras. The fish were served as sashimi, which you could almost taste the ocean, and also deep fried and tossed on a herbal cream sauce.

As for the shellfish and foie gras, they were prepared in teppanyaki style. The flavors were elevated by the sharpness of the sea salt, and the juices just couldn’t stop drizzling. I would call the foie gras the highlight of the teppanyaki, as it literally melted in my mouth without taking even a single bite.

Before the dessert, we had meso soup with stock prepared from lobster, and garlic fried rice. The flavor of the soup is mild, so that the umami was almost singled out. The fried rice was prepared also in tappanyaki style, and the flavors of the previous dishes are well incorporated.

The dinner ends with caramel toast and raindrop cake. The caramel sticks well on the toast, giving it a nice crunch upon cooling. The raindrop cake tastes as good as it looks, which the subtle aroma of dark sugar syrup brings the finale to the dinner.

Even though the restaurant is slightly pricey, it is well-justified by the quality of the food. If you want to give yourself a little indulgence, Sakura Japanese Cuisine should be on the top of your list!
2018-05-17 461 浏览
本身過黎諗住食壽司,見到呢度都有鐵板燒,既然係甘就要試下啦,餐廳內仲設有壽司吧、雅座、日式貴賓房添,隨後我地簡左個伊勢海老鐵板燒套餐。🥢先黎鱈魚片,燒到焦香,魚香味十足 。🥢前菜左邊既昆布入口軟滑微酸,中間係魚子海帶,第一次食非常爽口,右邊既岩石蛋外型討喜,連同黑松露食香味十足。🥢刺身三點賣相漂亮,金目鯛鮮豔深紅色,肉質細緻鮮美。帶子鮮中帶青檸味,牡丹蝦肉甜,細綿帶爽。🥢鵝肝前既過程非常香,擺碟仲砌成心型,連埋生果汁、新鮮水果食,減少油膩感,又唔會搶左鵝肝本身既味道。🥢金鯛 外皮炸到酥酥脆脆,內裡魚身嫩滑,沾上海膽汁,夠滋味。🥢龍蝦新鮮處理後,再加上龍蝦膏、海膽汁,滲入龍蝦肉之中,鮮味再提升。🥢櫻花蝦 油炸至顏色金黃,金黃酥脆又帶蝦既鮮香味,送做或做零食一流。🥢沙律食到甘上下,再黎多個沙律清下熱氣,清下口腔,車厘茄好甜,沙律菜新鮮,醬汁酸甜開胃。🥄蟹肉麵鼓湯有新鮮蟹肉夠足料,不過個人覺得偏鹹。🥢蒜香白飯魚炒飯蒜香炒飯香噴噴,白飯魚仔亦含豐富鈣質,加上飯量超多,一人一大碗哂飽肚。🍴焦糖多士師傅即場用鐵板整,食落脆卜卜,多一份焦香。🍴水信玄餅像水滴一樣晶瑩剔透,內裡加入左金箔,底下有黑糖漿

🥢先黎鱈魚片,燒到焦香,魚香味十足 。

🥢前菜

🥢鵝肝

🥢金鯛
外皮炸到酥酥脆脆,內裡魚身嫩滑,沾上海膽汁,夠滋味。

🥢龍蝦

🥢櫻花蝦
油炸至顏色金黃,金黃酥脆又帶蝦既鮮香味,送做或做零食一流。

🥢沙律
🥄蟹肉麵鼓湯
有新鮮蟹肉夠足料,不過個人覺得偏鹹。

🥢蒜香白飯魚炒飯

🍴焦糖多士
師傅即場用鐵板整,食落脆卜卜,多一份焦香。

🍴水信玄餅
像水滴一樣晶瑩剔透,內裡加入左金箔,底下有黑糖漿,味道天然,一旁附有黃豆粉,可就個人口味自己斟酌使用。

附近周圍都酒吧為主,可以係呢個優雅寧靜既環境下食鐵板燒,別有一番風味。

2018-05-16
2018-05-17 63 浏览
今日陪老細見客,一齊去左中環食鐵板燒,因為食鐵板燒有獨立房間,所以好方便佢地傾野set lunch 係中環區黎講都唔算特別貴lunch 有鐵板,都有壽司or 定食set 鐵板set 包左前菜沙律,蒸蛋沙律都好新鮮,蒸蛋好滑我點左鵝肝,差唔多成隻手掌咁大而且好厚,伴碟有生果,清清地生果酸味減低鵝肝肥膩感,醬汁係生果汁,酸酸甜甜好醒胃鵝肝入口即溶,而且唔覺肥膩根雪魚,魚皮好脆魚肉好滑,好新鮮牛柳,外表岩岩熟入面仲見到紅卜卜,肉質鮮嫩肉汁留係口入面好香好軟好滑,少肥少根炒飯好香,加左雞蛋,香口炒菜其實食材都好新鮮,而且服務態度勁好
今日陪老細見客,一齊去左中環食鐵板燒,
因為食鐵板燒有獨立房間,所以好方便佢地傾野

set lunch 係中環區黎講都唔算特別貴

lunch 有鐵板,都有壽司or 定食set

鐵板set 包左前菜沙律,蒸蛋
沙律都好新鮮,
蒸蛋好滑

我點左鵝肝,差唔多成隻手掌咁大
而且好厚,伴碟有生果,清清地
生果酸味減低鵝肝肥膩感,
醬汁係生果汁,酸酸甜甜好醒胃

鵝肝入口即溶,而且唔覺肥膩

根雪魚,魚皮好脆

魚肉好滑,好新鮮

牛柳,外表岩岩熟
入面仲見到紅卜卜,肉質鮮嫩
肉汁留係口入面好香

好軟好滑,少肥少根

炒飯好香,加左雞蛋,香口

炒菜
其實食材都好新鮮,而且服務態度勁好