2023-10-18 12 浏览
約左網友在佐郭交收,時間未到,逛逛周邊的餐廳,看到一間新店,剛好有人用完餐走出來,偷看了2眼,侍應就好好禮貌地向我們招手,我和朋友就決定了今晚的用餐地方😂餐廳有4張4人枱,其他便是吧台,7時用餐人數不多,到8點就座無虛席我倆點了三色飯(自選三款)(Optional Three-Color Rice)配沙律及非酒精飲品精緻三色飯以一小碗一小碗呈上,我誤會是平常的一碗上有三款刺身的,早知2人可以點6款不同的試試,沒關係啦,起碼都是自己喜歡的。🆙三文魚親子飯井(Salmon parent - Child Bowl):三文魚肉質飽滿,配上爽脆親子,鮮甜爽滑🆙火炙右口魚邊飯井(Flounder Fin Rice Bowl):右口魚經火炙後,入口既化,油脂佈滿了整個口腔🆙樱花蝦(Sakura Rice Bowl):以炒飯形式搭配親子,一級棒喔~蝦香滿溢🆙鰻魚飯井(Eel Rice Bowl)經過炭火燒烤後,鰻魚的皮脂會滲出,外表會形成一層脆皮,內部則保持柔軟嫩滑另外還有其他三色飯選擇:🆒葱吞拿魚腩飯井(Green Onion Tuna Bowl)🆒吞拿魚飯井 (Tuna)🆒二色吞拿魚腩飯井(Two

🆙鰻魚飯井(Eel Rice Bowl)

另外還有其他三色飯選擇:
🆒吞拿魚飯井 (Tuna)
🆒二色吞拿魚腩飯井(Two Colors Tuna Rice Bowl)
🆒什錦魚生飯井(Chinashi Rice Bowl)

怕不夠飽又點了幾款串燒,肉質都燒得好好,色澤均勻,口感滑嫩
🆙燒牛舌
🆙燒雞皮
🆙燒雞全翼
🆙燒雞肉蘆筍
🌟🆒燒吞拿魚下巴 - 要重點介紹,第一次試,吞拿魚皮燒到卜卜脆,一口咬下去,碎碎會掉到枱上,挾開肉的中間,會看到魚熱辣辣的油脂在翻騰,口感更是滑捋捋,好吃到不得了👍

• 吞拿魚下巴
  • 櫻花蝦井
去完冰島好想食日本野🇯🇵聽講佐敦有間性價比超高嘅日本料理😋人均$780就超多野食🤤🔸前菜飛魚籽香醋沙律🔸刺身四點重點推介華漣蠔🦪比較爽口,加埋自家製梅酒啫喱真係好鮮甜🥃肚腩至愛紋甲魷魚包海膽😚魷魚有咬口,輕輕燒一下,加上入邊濃郁嘅海膽,夢幻嘅滋味👼帶子、油甘魚同象拔蚌刺身都好厚切新鮮🥰🔸煙熏刺身先用蘆葦火燒刺身,再用蘋果木煙熏🍎赤身、舌拿魚面珠墩味道超獨特,鯖魚油脂好香,加上蘿蔔好夾🥕🔸壽司八件👑👑👑👑鰈魚邊壽司:俗稱右口魚,對比養殖嘅左口魚,純天然捕捉,肉質更厚,油脂更香💯👑👑👑黃豆魚子醬甜蝦壽司:甜甜嘅黃豆紙包住壽司,甜蝦蓉令蝦身中間嘅甜味得以爆發🦐加上魚子醬😍人間美味👑👑吞拿魚鮫、吞拿魚魚皮壽司:香港人對拖羅有迷之執著,骨膠原滿滿嘅拖羅,油賭大爆發🤤🤤👑北海道銀鱈魚壽司:師傅話全日本都有銀鱈魚,得北海道嘅先可以做刺身,食落去有啲蒜香,幾好食👍🏼其他壽司唔少得時令秋刀魚🗡️赤身、好受當地人歡迎嘅魴鮄魚🐟🐠🔸花蛤湯三隻花蛤超大粒,冇沙👍🏼抵讚🔸甜品推介芝士雪糕,好似食緊芝士蛋糕咁😍🔸熟食我地聽師傅推介,都加左啲熟食,廚房都好掂💗✨白鱔加啤酒一流😋免治雞軟骨串加玉子多肉,火侯控制恰當🍳成

🔸前菜
飛魚籽香醋沙律

🔸刺身四點
重點推介華漣蠔🦪比較爽口,加埋自家製梅酒啫喱真係好鮮甜🥃

帶子、油甘魚同象拔蚌刺身都好厚切新鮮🥰

🔸煙熏刺身

🔸壽司八件

🔸花蛤湯
三隻花蛤超大粒,冇沙👍🏼抵讚

🔸甜品
推介芝士雪糕,好似食緊芝士蛋糕咁😍

🔸熟食
免治雞軟骨串加玉子多肉,火侯控制恰當🍳

成晚氣氛都好好,有講有笑🗣️漬物嘅白蘿蔔都係自家用柚子浸泡🍋肚腩仲lur 左師傅請我食份鮟康魚肝😆朋友點左$480經濟套餐,都好夠飽😚咁嘅價錢,咁有心思,會再encore 😝
平時因為佐敦多錶位,有時都會走去果邊食飯,今次竟然比我發挖到呢間新開嘅寶藏餐廳$450一位就可以食到Omakase Dinner。———————————————🌟前菜先係有飛魚子沙律作為前菜,飛魚子海水味都幾濃郁帶有獨得嘅咸味,入面除咗有蕃茄仔同沙律菜,仲有海帶同水母,水母個口感其實好似海蜇,每樣野食落都可以稱之為爽口,但食落其實係唔同嘅口感,感覺好豐富。.🌟刺身刺身一共有六款,由左至右食,先係北海道仙鳳趾,唔算話好大隻,但我個人覺得呢個大細啱啱好,上面仲有青瓜醋啫喱同蔥,酸酸甜甜更帶出蠔嘅鮮甜味。厚切油甘魚咬落真係冇得頂,帶子本身同檸檬放埋一齊,奇落鮮甜再帶少少檸檬香。跟住係彷彿魚片包海膽再加日本溫室芽蔥,上面仲加有少少類似飯素,食落海膽甜味最出,最後再帶有少少香蔥味。最後係青瓜包松葉蟹肉連膏,味道非常濃郁青瓜就啱啱好起返中和作用。.🌟茶碗蒸一打開就已經聞到好香嘅黑松露味,蛋好滑身,入面仲有鮑魚、帶子同蟹肉,用料非常高級,每啖入口都充滿鮮味。.🌟壽司壽司一共有十貫,中間食得最多就係拖羅,有中拖羅、大拖羅跟住仲有燒拖羅,全部都好肥美,特別係燒拖羅將魚油逼出嚟入口即溶。.有幾款壽司都值得
———————————————
🌟前菜
🌟刺身
🌟茶碗蒸
🌟壽司
有幾款壽司都值得同大家再推介下,有款係大荳子菜包赤蝦非常特別,赤蝦加咗蝦豉油味道更濃,不過略嫌咸咗少少蓋過咗本身解味。
筋子壽司都係一款令人有驚喜嘅,筋子係指冇去除卵巢薄膜嘅三文魚卵,餐廳事前已經用自家製醬汁醃製過,食落口好甜同時帶有酒香,咬落去果種爆汁感覺真係好正。
最後想推介果款就係好似cupcake果款,大家一定冇諗過佢係連紙都食得,張紙係一種叫磯之雪嘅昆布,入面包住有拖羅、海膽、三文魚子再加蔥同紫菜,成舊放入口味道真係令人回味無窮。
🌟甜品
甜品分別可以選擇芝麻、芝士同綠茶雪糕,特別推薦芝士味,食落好濃郁,雖然係甜芝士但又唔係cream cheese果種,非常值得嘗試!
🔸整體評價🔸
性價比真係極高啊😍點會諗到呢個價錢都可以到咁高質嘅Omakase,基本上可以話係100%回頭率!!大家如果有需要泊車仲可以事前打電話講聲,餐廳仲會教你泊邊好🤭
今天小編想介紹的是一間新開業的日式廚師發辦餐廳———泓料理。餐廳用料上乘,廚師手藝精湛,但價錢相當實惠。只需$4xx便能品嚐到20道菜,其中包括刺身料理和串燒料理,相當抵吃‼️🌟餐廳menu有分3款廚師發辦套餐,和自選三色丼,全部都相當抵吃。小編和朋友點了一個$4xx的廚師發辦套餐和一個$280自選三色丼。1️⃣廚師發辦套餐💁🏻‍♀️水母飛魚子野菜沙拉水母片口感爽口彈壓,有點像魷魚。野菜清新爽口,淋上醋吃相當開胃。💁🏻‍♀️刺身四點帶子嫩滑鮮甜;油甘魚的油脂豐富,味道濃郁;海膽魷魚卷這個組合好特別,口感軟彈的魷魚包著順滑的海膽,表面還點綴著一粒粒飛魚子,口感層次超豐富;大拖羅口感十分軟嫩,入口即溶。💁🏻‍♀️兵庫縣昆布森蠔新鮮的蠔豐滿飽滿,底層鋪滿了昆布,以提升其清新感。在生蠔面舖滿了啫喱醋,讓其味道酸酸甜甜的。💁🏻‍♀️十二款壽司「魴鮄」肉質柔嫩,帶有淡淡的甜味,口感綿密;「池魚」的質感蓬鬆,帶有淡淡的甜味;「深海池魚」肉質緊實,帶有些許的彈性;「油甘魚」體型較長,脂肪含量豐富,口感豐潤綿密,魚油味香濃;「鉬鯛」肉質緊實,口感細膩;「喜之次」的肉質柔嫩,魚皮部分被廚師炙燒過,味道香口;「甜蝦蓉」的

1️⃣廚師發辦套餐

💁🏻‍♀️水母飛魚子野菜沙拉

💁🏻‍♀️刺身四點

💁🏻‍♀️兵庫縣昆布森蠔

💁🏻‍♀️十二款壽司
「魴鮄」肉質柔嫩,帶有淡淡的甜味,口感綿密;「池魚」的質感蓬鬆,帶有淡淡的甜味;「深海池魚」肉質緊實,帶有些許的彈性;「油甘魚」體型較長,脂肪含量豐富,口感豐潤綿密,魚油味香濃;「鉬鯛」肉質緊實,口感細膩;「喜之次」的肉質柔嫩,魚皮部分被廚師炙燒過,味道香口;「甜蝦蓉」的鮮甜嫩滑,壽司上有彈牙飛魚子點綴,被可以甜甜的米紙包著,口感層次十足;「松葉蟹」由鮮甜的蟹肉絲和面頭鮮甜的海膽相當合襯,整體感覺好清新;「中拖羅」已經出色到入口即溶,「大拖羅」則帶有更加鮮明的魚香味;「三文魚子」為筋子的部分,每咬一下都有濃郁的魚子香氣在口中綻放,味道不會很鹹,反而好鮮香;「海膽」以三層堆疊的形式呈現,底層是吞拿魚蓉,中間是大量的海膽,面頭則是三文魚子,用一張可以吃的米紙包裹著。吞拿魚蓉口感綿密、海膽口感細膩,三文魚子彈牙爽口,口感味道豐富。

💁🏻‍♀️三款串燒
牛舌好厚,口感彈牙;豬頸肉帶有豐富的肉汁和炭烤香氣;肥牛包蘆筍口感外層鮮嫩內裡爽脆,口感豐富而平衡。

💁🏻‍♀️麵豉湯
湯的材料豐富濃郁,豆腐和海帶的清新口感有助解膩。

💁🏻‍♀️芝麻味雪糕
最後以濃郁順滑芝麻味雪糕作為結尾,為整餐劃上了完美的句號。

2⃣️自選三色丼
值得一讚的食每個丼的飯不會很多,反而魚生份量很多。

鰻魚飯丼的鰻魚皮脆肉嫩,口感豐富,醬汁香濃;火炙右口魚邊飯丼的右口魚邊感滑嫩,魚生表面微焦,魚油味超香濃;二式吞拿魚飯丼中一共有6片拖羅,可見餐廳好有誠意。普通拖羅塗上自家製的醬汁吃味道酸酸甜甜,大拖羅質感十分豐潤,魚油香氣濃郁,入口即溶。

🛎️注意:餐廳的套餐種類和價錢會因開業時間而變。
2023-10-13 32 浏览
佐敦新開居酒屋,性價比極高,絕對值得encore。有唔同嘅combo set,今日我地嗌左兩個唔同嘅餐,再互相分享。$780餐包括沙律/刺身4點/壽司12件/燒吞拿魚下顎/湯/甜品/生啤一杯。$450餐包括沙律/刺身3點/壽司10件/甜品/非酒精飲品一杯。✨水母飛魚子野菜沙律透明水母有啲似啫喱,滑嘟嘟又帶點爽口。加上爽脆飛魚子,口感豐富。酸酸地好開胃。✨刺身 - 油甘/帆立貝/海膽魷魚卷/中拖/鮟鱇魚肝。廚師會介紹建議食嘅順序,由淺色到深色,由味淡到味濃,更能品嚐箇中味道。好鐘意超肥美中拖羅;雪白彈牙魷魚包住鮮味海膽嘅海膽魷魚卷亦好有驚喜🙌🏻✨香箱蟹 香箱蟹出名鮮味出眾,滿滿嘅蟹肉且同蟹籽放係蟹蓋上,已經好吸晴😍鮮味更加唔使講🤤蘸上土佐醋更美味。✨鮑魚蒸蛋滑嘟嘟嘅蒸蛋舖滿蟹肉,加上鮑魚加持,鮮味十足。✨汁燒白子 口感綿密柔滑,帶有乳狀口感,味道好濃郁。✨柚子蘿蔔漬物以為好簡單嘅菜色但勁好味,清新又爽口。✨壽司 - 八角魚/喜之次/甜蝦赤蝦/吞拿魚腦天/赤身/筋子/火炙銀鱈魚/大拖羅/中拖羅/海膽/蝶魚魚邊。款款都鮮味十足好吸引🥹尤其鐘意 -💕甜蝦赤蝦壽司- 賣相勁靚,除左甜蝦赤蝦仲有蝦

✨水母飛魚子野菜沙律

✨香箱蟹

✨鮑魚蒸蛋
滑嘟嘟嘅蒸蛋舖滿蟹肉,加上鮑魚加持,鮮味十足。

✨汁燒白子
口感綿密柔滑,帶有乳狀口感,味道好濃郁。

✨柚子蘿蔔漬物
以為好簡單嘅菜色但勁好味,清新又爽口。

💕甜蝦赤蝦壽司- 賣相勁靚,除左甜蝦赤蝦仲有蝦膏同芝麻,完全唔需要蘸豉油。外層係大豆紫菜。整體有少許黏口同煙韌感
💕吞拿魚腦天壽司 - 筋少脂肪多,口感好柔滑,魚味香濃。加埋片蒜片,美味🥹
💕筋子壽司- 粒粒飽滿,口感爽彈,咬落有爆漿感
💕火炙銀鱈魚壽司- 炙燒後魚油非常香,卻不膩口
💕海膽壽司 - 會唔會太吸晴😍海膽加上三文魚籽,加上昆布外皮,鮮味充滿整個口腔🥹
💕火炙鰈魚裙邊壽司 - 火炙烤後油脂迫哂出黎,口感帶微軟糯感,好味到暈🤤

燒物 -
✨燒吞拿魚下顎 - 大愛💜外層焦脆,內裡軟嫩熱辣辣,超香口。加少少檸檬汁,高質🙌🏻
✨額外加左燒豬肉露筍卷同燒白鱔。白鱔燒得好出色,色澤又靚,最重要保持到一面嫩滑一面脆身。

最後食埋個芝麻/綠茶/芝士雪糕,大滿足🙌🏻
2023-10-06
2023-10-13 22 浏览
在佐敦看完醫生 行經長樂街時看到這間應該開業不久的日本料理店這店原來主打Omakase 店舖不大 反而增加了食客與店員以及師傅的溝通和互動💕Omakase的食物質素與價錢相對其他日本料理店我覺得性價比是挺高的👍🏻🥗雜菜沙律 上面滿佈鮮味的飛魚子 酸酸甜甜好入味🦪浜庫縣生蠔另一開胃小食 生蠔口感Creamy 配上酸味啫喱 非常開胃🐟刺身三點套餐1包括深海池魚|鯛魚加海膽|銀鱈魚|池魚池魚有芽葱令味道變得清新 海膽很甘甜炙燒過既銀鱈魚油香十足🐟套餐2包括深海池魚|墨魚海膽卷|中拖 |銀鱈魚墨魚口感爽口,獨特中拖羅入口細緻油脂適中🦀香箱蟹|松葉蟹香箱蟹佈滿了滿滿的蟹膏,蟹子和蟹肉 食既時候可以先吃原味再嘗試將蟹膏,蟹子和蟹肉混合蟹味十分濃郁喜歡的話可以再沾上蟹醋而松葉蟹則是涼伴吃法 蟹肉口感清爽配上筋子海膽一起吃同樣十分鮮甜🐟 金目鯛紀州梅醬配在金目鯛,酸酸甜甜🍤甜蝦切粒後混合了蝦膏一起配上壽司飯蝦味濃郁破表🐟赤身很新鮮魚味最濃郁🐟池魚十分有口感白身魚之中味道濃🐟喜之次非常珍貴經過炙燒後帶有獨特油香,配上獨特的燒汁非常出色🐟炙燒中拖羅另一款炙燒的壽司,同樣是油脂豐富但吞拿魚味道本身也很突出🐟

在佐敦看完醫生 行經長樂街時

🐟套餐2包括深海池魚|墨魚海膽卷|中拖 |銀鱈魚
墨魚口感爽口,獨特
中拖羅入口細緻油脂適中

🦀香箱蟹|松葉蟹
香箱蟹佈滿了滿滿的蟹膏,蟹子和蟹肉
食既時候可以先吃原味
再嘗試將蟹膏,蟹子和蟹肉混合
蟹味十分濃郁
喜歡的話可以再沾上蟹醋
而松葉蟹則是涼伴吃法 蟹肉口感清爽
配上筋子海膽一起吃同樣十分鮮甜

🐟 金目鯛
紀州梅醬配在金目鯛,酸酸甜甜

🍤甜蝦
切粒後混合了蝦膏一起配上壽司
蝦味濃郁破表

🐟赤身很新鮮魚味最濃郁

🐟池魚十分有口感
白身魚之中味道濃

🐟喜之次非常珍貴
經過炙燒後帶有獨特油香,
配上獨特的燒汁非常出色

🐟炙燒中拖羅
另一款炙燒的壽司,同樣是油脂豐富
但吞拿魚味道本身也很突出

🐟鰈魚裙邊
入口溶化的鰈魚邊

🐟鯖魚卷
用大豆紫菜卷起鯖魚 飯粒 加上麵豉醬
創意十足之餘十分好吃

🐟燒吞拿魚下巴
吞拿魚皮燒得很香脆,吞拿魚肉十分嫩滑

🔅赤海膽配筋子
整個紙兜是用昆布造的
吃的時候可以整件放入口
兩款珍貴的食材赤海膽和筋子在口中散發

2023-10-12 22 浏览
一直都好想食omakase最近搵左間新餐廳叫左一份$450 set,一份$780 set share食🥰每個set除左有前菜,仲有刺身,壽司,立鏻燒,串燒,野飲,甜品,780仲有茶碗蒸同湯 魚生同壽司都鮮味十足,另外好中意吞拿魚沙律,茶碗蒸,立鱗燒吞拿魚沙律🥗吞拿魚係師傅係面前燒完再切厚粒放入沙律,加埋大量飛魚籽😍 茶碗蒸🥚係食過最好食既,好驚豔! 入面有鮑魚,貝柱同蟹柳個蛋軟滑仲充滿貝柱既香味🤤 立鱗燒🐟勁精緻,食落魚皮脆卜卜,魚肉結實美味,加埋黑松露醬汁口感豐富有層次😊💜
一直都好想食omakase
最近搵左間新餐廳

每個set除左有前菜,仲有刺身壽司,立鏻燒,串燒,野飲,甜品,780仲有茶碗蒸同湯

魚生同壽司都鮮味十足,另外好中意吞拿魚沙律,茶碗蒸,立鱗燒

吞拿魚沙律🥗
吞拿魚係師傅係面前燒完再切厚粒放入沙律,加埋大量飛魚籽😍

茶碗蒸🥚
係食過最好食既,好驚豔!
入面有鮑魚,貝柱同蟹柳
個蛋軟滑仲充滿貝柱既香味🤤

立鱗燒
茶碗蒸
雪糕
2023-10-12 20 浏览
師傅由銅鑼灣轉到呢間,第一次在這間新舖試,更勝從前,魚生新鮮,這個月當做香箱蟹, 非常鮮味,地方環境方便、光猛、舒適,價錢合理,-定會再嚟,九龍區難得高質日本餐廳😊
2023-10-12
Omakase
2023-10-09 68 浏览
泓料理🎐今日嚟到呢一間氣氛超好嘅日本餐廳食omakase! 唔知你哋有冇呢個感覺,有時食omakase 硬係覺得師傅好嚴肅/場內氣氛比較靜焗,呢度就唔會啦!全程師傅同埋其他店員都同客人有講有笑,氣氛100分!🈵🈵我哋今次揀咗舖頭最平嘅套餐$480/head ,我諗算係做緊開張優惠,晚市做咁嘅價錢,應該係超級良心價,大家一定要快啲去試一試,唔試堅走寶!🙈🙈坐低首先會有野菜沙律同埋四款前菜,我哋今次嘅前菜包括有華蓮生蠔🦪、帆立貝(黑松露味&Wasabi味)、池魚碎切🐟、油甘魚🐠!然後就有幾款熟食,第一個就係立鱗燒,配上自家製黑松露白汁同大蔥絲先炸後燒,非常香脆而且無油份!😋😋再嚟就係豬肉露筍卷同埋新鮮雞皮串燒,佢哋嘅露筍非常之幼嫩,另外新鮮雞皮質感就係唔同啲!👍🏻👍🏻然後就去到壽司嘅部份,我哋今次有八款,分別係魷魚BB、深海池魚、八角魚、金目鯛、銀鱈魚、豆紙蝦蓉、金箔黑松露拖羅、右口魚,八款壽司都真係經過精心調味,各有特色!絕對唔係坊間求求其其嘅嗰種omakase!!然後師傅就會安排一個湯俾大家,我哋當日飲嘅係立魚奶湯,魚味非常香濃,不過又唔會腥,感覺上營養滿滿,超正!❤❤最後當然唔少得一
泓料理🎐

最後當然唔少得一個甜品作結,呢度個甜品有三款口味嘅雪糕可以選擇,我哋就揀咗芝士同埋綠茶味,芝士味係我食過最得意嘅雪糕味道,真係有好香濃嘅芝士味,抹茶就係唔會苦澀嘅抹茶味,兩個都好食,但係芝士味就比較特別,唔係周圍有~

總括嚟講,今餐omakase真係要用生命推介大家去試吓,睇得出佢哋製作食物既用心,同埋食材真係高質!個人認為餐廳晚市加價一倍都唔過分,所以覺得佢哋應該會好快加價🙈🙈我應該會盡快把握機會再食多次先🤣🤣
2023-10-08 16 浏览
Weekday 約咗朋友嚟呢間新開既日本料理餐廳食飯, 驚喜地好味! 試咗個$500 唔洗既Omakase, 由前菜到主食至最後個自家制雞湯用既食材都好新鮮。嗰晚坐喺bar 枱, 所以一邊食, 廚師會一邊介紹佢哋選用既食材同埋整法。睇得出佢哋好尊重食客, 喺食物制作既過程每用一隻調味料都好講究。廚師仲會講解食刺身既次序, 令我哋除咗享用美食仲有資訊吸收, 真係邊食邊學!唔係誇張, 呢個價錢配埋呢種質素, 出面真係搵唔到, 性價比超高。特別推介秋刀魚壽司, 未入口前以為會腥, 但點知出奇地肥美, 入口即溶。廚師仲會喺秋刀魚面稍為燒一燒令佢更香。中拖羅壽司都好色, 加咗魚子喺上面, 令件壽司既味道好豐富。平時食開啲八爪魚刺身通常都好韌好似橡筋,但呢間泓料理嘅八爪魚刺身唔單止唔韌,仲好爽口,再加埋三文魚子一齊食真又夠鮮味,又有口感!

2023-10-08 134 浏览
第一次來佐敦南京街日本小店泓料理居酒屋小巧而食物質素不錯餐廳裝修得好有日本風, 一大班朋友圍座在師傅前氣氛十分一流食物方面都種類繁多,當然居酒屋提供的菜色都有,不過還是十分推薦餐廳主打的Omakase Set,刺身壽司、燒物,串燒,熟食都應有盡有。-前菜飛魚子沙律, 新鮮蔬菜好爽口~極上刺身盛時令刺身四款有齊秋刀魚卷、拖羅、油甘魚、海膽魷魚卷擺盤都十分精緻,油甘魚外觀潤澤,拖羅十分厚切,秋刀魚卷合季節勁鮮美海膽魷魚卷味道甘甜,大愛。-兵庫縣真蠔肉質爽口、味道鮮美而甘甜-壽司都出眾, 每件刺身都食得出很新鮮, 配搭也見心思  魴鮄肉質紮實,味道清甜帆立肉圓而爽甜,輕輕掃上醬油已好好食。炙燒三文魚生菜包, 炙燒過的三文魚油脂適中. 配炸番薯絲口感一流。-甜蝦口感Creamy海膽卷 - 滿滿的海膽入口甘香, 還有甜蝦加持, 無得輸呢~不過最喜歡還是右口魚, 魚油香好香, 入口保持嫩滑-串燒和燒物也讓人留下深刻印象,燒白鱔、牛舌和燒油甘魚,連魚皮來烤,燒得魚皮脆卜卜火候控制得宜,厚切牛舌外焦內嫩,超級推薦燒油甘魚,魚質肥美, 外皮焦香,咬落肥美嫩滑, 超好食~--泓料理油麻地長樂街28號
第一次來佐敦南京街日本小店泓料理
居酒屋小巧而食物質素不錯
餐廳裝修得好有日本風, 一大班朋友圍座在師傅前氣氛十分一流
食物方面都種類繁多,當然居酒屋提供的菜色都有,
不過還是十分推薦餐廳主打的Omakase Set,
刺身壽司、燒物,串燒,熟食都應有盡有。
前菜飛魚子沙律, 新鮮蔬菜好爽口~

極上刺身盛時令刺身四款

有齊秋刀魚卷、拖羅、油甘魚、海膽魷魚卷
擺盤都十分精緻,

油甘魚外觀潤澤,

拖羅十分厚切,秋刀魚卷合季節勁鮮美
海膽魷魚卷味道甘甜,大愛。
兵庫縣真蠔肉質爽口、味道鮮美而甘甜

壽司都出眾, 每件刺身都食得出很新鮮, 配搭也見心思

魴鮄肉質紮實,味道清甜

帆立肉圓而爽甜,輕輕掃上醬油已好好食。

甜蝦口感Creamy

不過最喜歡還是右口魚, 魚油香好香, 入口保持嫩滑
串燒和燒物也讓人留下深刻印象,
燒白鱔、牛舌和燒油甘魚,

連魚皮來烤,燒得魚皮脆卜卜火候控制得宜,

厚切牛舌外焦內嫩,

泓料理
油麻地長樂街28號
最近發現新開業既佐敦泓料理,入門版Omakase 由$450開始,更設有進階版$780 及豪華版$1080。當晚經Sam師傅講解後,決定選了 $1080 和 $780 之廚師發辦,令我和朋友都大飽口福😋📍$1080分別有 前菜+ 8款刺身 + 5款壽司 +熟食 +甜品拼盤📍$780 則有前菜+5款刺身 + 3款壽司 +熟食 +甜品 金飛魚籽沙律黃金色既飛魚籽,新鮮沙律菜,清新酸甜,開胃前菜深海池魚配海苔醬爽口肥美,配上秘制海苔醬,魚味更香濃更鮮味兵庫縣昆布生蠔生蠔肥美飽滿,質地爽彈鮮甜,配上青瓜醋啫喱,酸酸甜甜,感覺清新北海道馬糞海膽伴帆立貝帆立貝色澤鮮明且質地肥美,搭配入口即化海膽,倍增鮮味,加上芥末漬和粉紅岩鹽,味道層次更豐富北海道八爪魚足別岀心裁之作,肋子用上自家調配之醬油味調味,既不咸亦不腥。八爪魚足經炙燒過後爽口彈牙,富有嚼勁牡丹蝦配金箔蟹子牡丹蝦的肉質晶凝剔透,口感彈牙,以金箔點綴,更添奢華北海道香箱蟹蓋用上北海道香箱蟹蟹肉,味淡但超級鮮甜,蟹膏味道甘香而濃郁鮮味,令人回味無窮重量呑拿魚拖羅手卷大滿足!雙重吞拿魚,分量超班,非常吸睛!大拖羅夾著沙甸魚bb干,每口都充滿魚之甘

發辦,令我和朋友都大飽口福😋

金飛魚籽沙律
黃金色既飛魚籽,新鮮沙律菜,清新酸甜,開胃前菜

深海池魚配海苔醬
爽口肥美,配上秘制海苔醬,魚味更香濃
更鮮味

兵庫縣昆布生蠔

北海道馬糞海膽伴帆立貝

北海道八爪魚足

牡丹蝦配金箔蟹子
牡丹蝦的肉質晶凝剔透,口感彈牙,以金箔點綴,更添奢華

北海道香箱蟹蓋

重量呑拿魚拖羅手卷
大滿足!雙重吞拿魚,分量超班,非常吸睛!大拖羅夾著沙甸魚bb干,每口都充滿魚之甘香,魚香遍佈每個味蕾,吃岀幸福感❤️

花魚一夜干
魚肉紮實兼帶油脂香,肉質彈嫩新鮮,鹹香味十足

吞拿魚下巴
魚皮煎至香脆可口,油脂豐富,入口隨即嚐到魚之甘香

石垣貝
色澤光鮮,清甜彈牙

右口魚裙邊
右口魚肉質爽口幼滑,魚油非常豐富,鮮味甘香,比左口魚更勝一籌

甜品拼盤
雪糕最中餅
濃濃既芝士雪糕夾上鬆化香脆的最中餅,口感層次非常豐富 大愛

日本香印提子
提子巨型飽滿,清甜多汁,提子味香濃

原味千層蛋糕
不油不膩,甜度適中

整體來說,食物非常新鮮高質,性價比高,必定再到訪!

泓料理(佐敦)
📍佐敦長樂街28號地舖

佐敦既新開🎊既日本料理餐廳🥢壽司 • 刺身 • 拉麵 • 烏冬 • 串燒…當然有齊啦😌不過我夜晚去🌙就揀左食𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞慢慢嘆🥰(入門級$𝟒𝟓𝟎 • 特上級$𝟔𝟓𝟎 • 豪華級$𝟕𝟖𝟎)每位都係𝟑位數,真係夜繽紛🥳~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 👨🏻‍🍳 一人前泓料理 ($780) 👨🏻‍🍳(前菜 • 刺身 • 熱食 • 壽司 • 湯 • 甜品 • 生啤)(另有無酒精類,仲有童年回憶👧🏻波子汽水可揀)▪️(清新)柚子蘿蔔漬🍊 • (濃味)麵豉蒜頭漬🧄.▪前菜 沙律菜 • 勁多脆脆金飛魚籽💥(色素最少).▪刺身 (上至下)▫️池魚條 : 自家製薑醬油🤎▫️油甘魚 : 輕燒左魚皮🔥▫️帆立貝 : 岩鹽 • 黑魚籽🖤▫️海膽魴鮄魚卷 : 清甜魴鮄魚爽口少少黏,鮮甜海膽 • 𝐖𝐚𝐬𝐚𝐛𝐢漬 • 紫蘇花 • 金飛魚籽🧡. ▪兵庫縣 • 昆布森生蠔🦪 配自家青瓜啫喱,酸甜幾𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡💦.▪️拖羅三文治多重口感 • 滿滿魚油 • 肥美無筋🤤應該食過最有份量既」三文治」🥪三色呑拿魚腩,油份高中低既都齊曬😚師傅👨🏻‍🍳將魚油最豐富個件火炙,令油份逼曬出黎🔥上 • 下再
佐敦既新開🎊既日本料理餐廳🥢
壽司刺身 • 拉麵 • 烏冬 • 串燒…當然有齊啦😌
不過我夜晚去🌙就揀左食𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞慢慢嘆🥰
(入門級$𝟒𝟓𝟎 • 特上級$𝟔𝟓𝟎 • 豪華級$𝟕𝟖𝟎)
每位都係𝟑位數,真係夜繽紛🥳

👨🏻‍🍳 一人前泓料理 ($780) 👨🏻‍🍳
(另有無酒精類,仲有童年回憶👧🏻波子汽水可揀)
▪️(清新)柚子蘿蔔漬🍊 • (濃味)麵豉蒜頭漬🧄
▪前菜
沙律菜 • 勁多脆脆金飛魚籽💥(色素最少)
刺身 (上至下)
▫️池魚條 : 自家製薑醬油🤎
▫️油甘魚 : 輕燒左魚皮🔥
▫️帆立貝 : 岩鹽 • 黑魚籽🖤
▪兵庫縣 • 昆布森生蠔🦪
配自家青瓜啫喱,酸甜幾𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡💦

▪️拖羅三文治
多重口感 • 滿滿魚油 • 肥美無筋🤤
應該食過最有份量既」三文治」🥪
三色呑拿魚腩,油份高中低既都齊曬😚
師傅👨🏻‍🍳將魚油最豐富個件火炙,令油份逼曬出黎🔥
上 • 下再加埋魚仔薄脆片 • 再用紫菜包住🤲🏻

▪熱食
▫️串燒 : 厚切彈牙豬頸肉🐷 • 爽脆雞腎🐔
▫️立鱗燒 : 魚皮脆卜卜甘鯛 • 黑松露忌廉 • 大蔥絲 • 紫蘇花🐟

壽司 (醋飯 : 飯量 • 醋量適中)
▫️文甲魷魚 : 𝟏隻🦑只可以做到𝟐件壽司,表面加蔥花 • 薑蓉
▫️赤蝦 • 金飛魚子 : 蝦肉厚爽脆 ,中間加左少少(無添加色素 • 帶少少辣)明太子
▫️(火炙)帆立貝 : 沙律醬,唔韌唔痴牙🤓
▫️金目鯛腩 & 魚邊 : 自家紀州梅醬
▫️(火炙)呑拿魚腦天 : 𝟏條魚得𝟐片,軟滑味濃,師傅話油脂太豐富,只可以輕燒🫢
▫️中拖 • 魚蓉 • 三文魚籽 : 多重口感
▫️(火炙)右口魚邊 : 油份比左口魚更豐富🤩

▪湯
▫️蜆湯 : 清甜🥄
▫️鱲魚湯 : 鮮甜 • 加左豆腐 • 昆布🥄
甜品
芝士 / 黑芝麻日本雪糕🍨

▪生啤𝟏杯🍻
終於捱過一年一度的繁忙月份,相約好友出外覓食慰勞工作的疲倦。在食店林立的佐敦區,我們挑選了一間剛試業的日式居酒屋啤一啤暢談。採用日式純木風格,座位闊落,小小開放式廚房旁邊設有座位能觀賞烹調過程,一邊欣賞美食製作流程,一邊與大廚交流,氣氛更佳。我們選擇$780 omakase廚師發辦套餐,有啤酒、前菜、串燒、壽司、甜品,感覺食物源源不絕的送來,吃得很飽,我們都覺得性價比好高。沙律,沙律菜十分爽脆,配酸微微的沙律醬汁,喚醒味蕾準備迎接今晚豐富的盛宴。四色刺身,大廚指示味道由淡至濃吃,依次為帶子、真鯛、海膽魷魚卷及鮟鱇魚肝,厚切帶子滑溜清甜,薄切真鯛煙韌帶魚油香,馬糞海膽鮮甜搭網切魷魚卷入口creamy,最愛的海底鵝肝-鮟鱇魚肝加上蔥花,口感細滑,加上蔥香味也沒有鵝肝膩感。串燒鰻魚,外皮酥脆如炸過一樣,原來要燒 20分鐘,可見廚師火侯掌握得十分準繩,也很有心機,值得一試。牛舌串燒,配上特色的調味,牛舌燒到剛好,厚薄適中,咬下去帶爽口又惹味。燒花魚,用上傳統醃漬、風乾的處理方式,魚肉更為緊實,配上生姜及檸檬解膩,食慾大增油脂與香氣俱備。燒吞拿魚下顎,部位刁鑽,油脂豐腴、魚肉嫩滑,燒過後誘發出無

我們選擇$780 omakase廚師發辦套餐,有啤酒、前菜、串燒、壽司甜品,感覺食物源源不絕的送來,吃得很飽,我們都覺得性價比好高。

燒吞拿魚下顎,部位刁鑽,油脂豐腴、魚肉嫩滑,燒過後誘發出無窮鮮味!配上鮮檸及醬汁,帶出鮮味!

汁煮鮑魚,以鮑魚肝醬煮鮑魚,以原材料煮及調味,發揮最大原味道。鮑魚口感滑嫩、爽脆、彈牙,沾上濃郁肝汁,啖啖鮑魚香味。

壽司系列
金目鯛壽司 魚肉粉色質地柔軟細膩,有炙燒魚香,咬下去除了米飯的醋酸味外,還額外散發多了一種輕微酸的香氣。

池魚壽司 肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜。

中拖羅 吞拿魚的背部和腹部位置淡紅透白的顏色,口感豐富,入口即溶。

赤蝦壽司 赤蝦橙紅色肉質軟滑清甜,加上通透粒粒蟹籽,口感豐富。

馬糞海膽壽司,啖啖有大海的精華,大豆昆布紙竟然可吃,十分有趣,全部入口即化,海膽味道甘甜。

銀鱈魚壽司,肉質肥美豐腴,豐潤魚油香,入口細嫩滑溜。

拖羅壽司,佈滿精緻的魚油花紋,油香四溢,油脂豐富但不膩,鮮甜無比。

鰈魚魚邊壽司,即是鰈魚鰭附近的位置,應該即是我們平常熟悉的左口魚,輕輕炙燒過入口即融而魚油豐盛,十分香。

昆布魚湯,湯色奶白,魚味濃郁,盡收魚肉精華,營養豐富。

最後,當然少不了有濃濃的開心果味及芝士味雪糕劃上知足的句號,兩者都非常濃郁。
📍佐敦《泓料理》Happy Friday兩個人去嘆omakase🍣一人前壽司及刺身餐$450一人前泓料理$780 (多左*菜式)野菜沙津🥗兵庫縣生蠔🦪配醋汁啫喱 酸酸地好開胃伊左目海膽 一啖咬落去 d海膽流出黎生帶子海膽* 見到流口水🤤 帶子好新鮮 包住海膽 上面仲放咗啲魚籽醬同wasabi漬油金魚腩三色吞拿魚腩伴紫菜* 好滿足串燒:豬頸肉* 雞腎*立鱗燒:金鯛配黑松露忌廉🐟* d鱗炸到好脆 好香口👍🏻平時完全唔食鱗嘅我 都食曬🤪🤭壽司:魷魚Bb🦑深海池魚🐟赤蝦🦐燒帆立貝金目鯛大拖羅🐟 右口魚裙邊🔥好漏🤤好肥美👍🏻湯:立魚奶湯 精華所在😍好鮮甜 甜品:芝麻雪糕/芝士雪糕🍨飲品:soft drink/波子汽水/生啤*揸車嘅關係 所以冇揀到生啤😅師傅用心製作🙂 價錢又親民😊$480/set, $780/set仲唔使加一😱 成個過程都好享受😋滿足值得encore‼️
📍佐敦《泓料理》

Happy Friday兩個人去嘆omakase🍣
一人前壽司刺身餐$450
一人前泓料理$780 (多左*菜式)

野菜沙津🥗
兵庫縣生蠔🦪配醋汁啫喱 酸酸地好開胃