餐厅: 滿粥順德粥底海鮮火鍋
资讯:

2016-12-06 1118 浏览
入冬以來終於感受到一絲絲寒意 冬天冷冰冰就很想食點熱辣辣暖和一下 一直很想食粥底火鍋但耐何佐敦那間熱店一直訂不到位置 突然想起上次在新蒲崗覓食的時候 看到一間預備開業的海鮮粥底火鍋 既然就腳一於就同米飯班主去試下啦 餐廳分三個時段,六至八,八至十,十至十二我們八點去到餐廳十分旺場,好彩地剛剛好有一張二人枱 比我們遲一點的都沒位置,所以記得去之前要訂座 餐廳提供的粥底火鍋套餐,位位$198,醬料全包免加一飲品另計 有1款特色沙律,7款海鮮,5款自選配料,3款蔬菜,1款精選粥底,精美甜品 數量是按人頭計,唔夠可以追加 一坐下店員就先給我們送上沙律和粥底 沙律有各式各樣的蔬菜,蔬菜十分新鮮爽脆加埋千島醬酸酸甜甜十分開胃 粥底看起來雖然清淡但其實非常真材實料和健康 店鋪選用了日本珍珠米去煮粥水標榜唔落味精唔落油 入口雖淡但清甜而且仲可以食到的原汁原味既海鮮 店入面使用既更加係玫瑰防黐底煲 錦大家就可以專心食野,唔洗怕痴底 吃粥底火鍋原來是大有學問的第一步,是要先將粥底煮滾 然後再將七款海鮮按次序煮熟 ,為了讓顧客食到最新鮮的海鮮海鮮更是店員每天到市場挑選 ,務求讓顧客食到最新鮮的海鮮店裹還附上
入冬以來終於感受到一絲絲寒意

冬天冷冰冰就很想食點熱辣辣暖和一下

一直很想食粥底火鍋但耐何佐敦那間熱店一直訂不到位置

突然想起上次在新蒲崗覓食的時候

看到一間預備開業的海鮮粥底火鍋

既然就腳一於就同米飯班主去試下啦
餐廳分三個時段,六至八,八至十,十至十二

我們八點去到餐廳十分旺場,好彩地剛剛好有一張二人枱

比我們遲一點的都沒位置,所以記得去之前要訂座

數量是按人頭計,唔夠可以追加
一坐下店員就先給我們送上沙律和粥底

沙律有各式各樣的蔬菜,蔬菜十分新鮮爽脆加埋千島醬

酸酸甜甜十分開胃

粥底看起來雖然清淡但其實非常真材實料和健康

店鋪選用了日本珍珠米去煮粥水

標榜唔落味精唔落油 入口雖淡但清甜

而且仲可以食到的原汁原味既海鮮

店入面使用既更加係玫瑰防黐底煲

錦大家就可以專心食野,唔洗怕痴底
吃粥底火鍋原來是大有學問的

第一步,是要先將粥底煮滾

然後再將七款海鮮按次序煮熟 ,為了讓顧客食到最新鮮的海鮮

海鮮更是店員每天到市場挑選 ,務求讓顧客食到最新鮮的海鮮
店裹還附上timer 那海鮮就可以煮到最perfect池的狀況

唔怕太生或太熟
海鮮是用三層架送上
最高的那一層的是鮑魚和大蜆
中間那一層就是肉蟹
而最底層的是小蜆、沙白和多寶魚
而基圍蝦則因為是太新鮮送上來還跳跳札所以要用碗另上
首先吃的就是肉蟹, 肉蟹份量十足,膏也不少

啖啖肉 ,而且蟹肉非常鮮甜結實

就算一向不太好蟹的小妹也搶著食

之後就是蝦, 新鮮就唔在講

而且蝦肉質爽口彈牙 盡是滋味
再來就是鮑魚,鮑魚鮮甜味美,

肉質彈牙,好味道

大蜆
大蜆十分肥美,質地爽口彈牙

細蜆跟沙白

十分新鮮乾淨沒有沙 肉質鮮甜結實,

粒粒都是美味
最後就是多寶魚, 魚肉十分嫩滑不腥

不過略嫌骨多了一點
食完海鮮,就係時候落蔬菜到粥裹熬一下

蔬菜包括南瓜粒、芋頭 和粟米,務求令粥底更鮮甜

之後就可以食自選配料了

我們選了鮮滑雞件、墨魚滑、蟹粉蝦子、美國肥牛和黃金響鈴
美國肥牛
肥牛肥瘦適中,肉質軟嫩

有牛味可惜份量不夠多

蟹粉蝦子
就是平時食到的蟹籽丸

不過絕對不是佳寶質素

黃金響鈴
響鈴有好多層而且新鮮鬆脆,唔會有油抑味

食完火鍋配料後就是重頭戲海鮮粥啦

店員先為我們分別加上粥膽和粥的配料
粥的配料有雞蛋、蔥、芫茜、菜脯、冬菜和豬油渣

不過由於小妹唔食芫茜蔥,所以我們只加了其他

一路煮就已經聞到好香 由於加入了南瓜

所以最後更加變成了金黃色的海鮮粥,十分吸引

粥食下去十分鮮甜美味,除左是海鮮所有的日月精華外

還有南瓜,芋頭粟米帶來的甜味,雞蛋則為粥帶來淡淡的蛋香

而加入的菜脯、冬菜和豬油渣令粥更有層次感和口感,十分大滿足

整括而言, 食材十分新鮮有質素,特別是海鮮

而海鮮粥更是食到我們津津有味。

除了食物出色外,店員服務更是細心和周到

冬天食實在是十分滿足
2016-12-03
  • 鮑魚
秋意漸濃,天氣也慢慢轉涼,又到了吃火鍋的好時機!🌬 身為吃貨的我,佐敦粥底火鍋名店食得多, 但近日發現有間粥底火鍋新店在小編所住的小區附近開張,當然要帶小妹一試啦!😏  和普遍的粥底火鍋店一樣,全店熱賣粥底火鍋套餐,每位$198,醬料全包,又免收加一, 唯飲品另計,有汽水、啤酒、涼茶等。  這個套餐由沙律到甜品有共18款食物; 包1款特色沙律、7款不同海鮮、5款其他自選配料及3款蔬菜,1個粥底火鍋和1份精美甜品, 每晚有三個時段可以選擇, 而我和小妹二人選擇了8pm時段。 一坐低,餐廳就會提供調味醬料給我們自由調配出個人口味的醬油, 有蒜蓉、蔥粒、莞茜和紅辣椒, 不過如果有炸蒜就更好了!🙈  隨後店員便端上沙律給我們, 沙律裡有青瓜、車厘茄、椰菜和紫椰菜等,配上酸甜的千島沙律醬,爽脆清甜而且令人開胃。😌  之後到主角出場了!🤗 店家標榜選用日本珍珠米所煮的粥水, 主張不用油鹽味精,入口原味清淡, 而且用粥水作火鍋湯底比較健康,又可以突出食物的原汁原味,涮海鮮就最適合啦!😆 店家還很貼心地用上玫瑰煲防煲粥黐底呢~ 不過吃粥底火鍋是有步驟的!  首先涮海鮮, 每日7款時令海鮮用三層架一
秋意漸濃,天氣也慢慢轉涼,又到了吃火鍋的好時機!🌬

身為吃貨的我,佐敦粥底火鍋名店食得多,

唯飲品另計,有汽水、啤酒、涼茶等。

這個套餐由沙律到甜品有共18款食物;

每晚有三個時段可以選擇,

而我和小妹二人選擇了8pm時段。

有蒜蓉、蔥粒、莞茜和紅辣椒,

不過如果有炸蒜就更好了!🙈

隨後店員便端上沙律給我們,

特色沙律
 之後到主角出場了!🤗

店家標榜選用日本珍珠米所煮的粥水,

主張不用油鹽味精,入口原味清淡,

店家還很貼心地用上玫瑰煲防煲粥黐底呢~

不過吃粥底火鍋是有步驟的!

首先涮海鮮,

每日7款時令海鮮用三層架一拼送上,相當精美呢!😍

海鮮
 最高層的是鮑魚和蚌,中層的是肉蟹,最底層的是小蜆、大蜆和多寶魚。

基圍蝦則用碗另上,

因為基圍蝦還是生的,在碗裡不停地生蝦咁跳,

所以要用蓋子蓋著,防止走「蝦」。😂🙈

可見「滿粥」的海鮮真的很新鮮呢!

基圍蝦
 店家很貼心地提供烹調指引和計時器予食客,

並囑咐適當的烹調次序和每款海鮮的烹調時間,

以確保我們品嘗到海鮮最佳狀態。

先吃的是肉蟹,🦀

原隻肉蟹斬件上枱,驟眼看來斤兩十足,😍

涮熟後啖啖肉,絕對唔係水蟹。

而且蟹肉鮮甜嫩滑,正!👍🏻

基圍蝦都幾大隻,

不用涮太耐,一變色就已經可以食。

肉質紮實而爽口彈牙,鮮甜美味。😋

然後吃的是鮑魚,

口感柔韌有彈性,略帶鮮味,不錯!

鮑魚
 蚌大大隻,一睇就知道不是便宜貨!😳

肉質肥美鮮甜,口感嫩滑。

兩種蜆的大細適中,

洗得十分乾淨,完全沒有沙,

蜆肉肥美又鮮甜,

唯份量不多,完全唔夠喉!🙊

最後才吃多寶魚,多寶魚是比目魚的一種,🐟

多寶魚
 魚肉肉質十分嫩滑,但對個人來說骨比較多,

但由於魚很新鮮,所以沒有很重的魚腥味,還滲透着淡淡的魚香!😌

多寶魚
 食完7道海鮮,就先落3款特選時蔬:南瓜粒、芋頭 和粟米,

要先讓它們熬出味,後來的粥膽才好吃,

之後才下自選火鍋配料。

我們選了鮮滑雞件、墨魚滑、蟹粉蝦子、美國肥牛和黃金響鈴。

美國肥牛

肥牛鮮紅有光澤,肥瘦適中,

美國肥牛
涮熟後肉質軟腍,咬落散發出陣陣的牛肉香。

值得一讚的是鮮滑雞件!

鮮滑雞件
 小編是愛雞🐓之人,對雞的要求甚高,

而「滿粥」的雞肉就令我相當滿意!

雞件肉厚,口感嫩滑不嚡口,而且雞味濃郁,一定要試!😋

墨魚滑雖然其貌不揚,

但味道卻相當不錯。

墨魚滑
 味道彈牙香口,份量不少,值得一試~

原來蟹粉蝦子係我平時最愛吃的蟹籽包,

燒野食打邊爐必備!😆

蟹粉蝦子
黃金響鈴涮完之後外皮微軟,裡面仍然保持香脆,

而且裡面的層數不少,相當有口感呢!😬

黃金響鈴
 所有海鮮或火鍋配料如果食得唔夠喉,仲可以添加呢!

當我們吃完所有火鍋配料後,終於可以做海鮮粥了。😌

店員首先把早前加入粥水裡的南瓜和芋頭粒壓成蓉,然後再加粥膽和粥的配料。

由於粥的配料有雞蛋、蔥、芫茜、菜脯、冬菜和豬油渣等,

所以店員加之前還很細心地問我們有咩粥料唔食。

由於小妹唔食芫茜蔥,所以我們沒有加。🙈

比較與眾同業不同的是,

「滿粥」還把雞蛋弄成朵朵美麗的小蛋花加到粥裡,令粥散發着陣陣蛋香。😌

最後成為呈淡黃色的海鮮粥!

可能煮的時間不夠,

南瓜和芋頭未夠軟腍,海鮮粥也比較稀,

但仍能淺嚐海鮮的鹹鮮,

而且菜脯、冬菜和豬油渣等粥料令粥更有口感。

最後每人還有一粒雪米糍作甜品為今餐畫上一個完美的句號呢!

整體來說,

「滿粥」的粥底火鍋相當不錯!

海鮮新鮮之餘,價格又合理,

粥料豐富又鮮味的海鮮粥令我們很滿「粥」呢~

凍冰冰的天氣最適合食暖笠笠的粥底火鍋了!☺️

不過看來「滿粥」每晚都很旺場,建議食之前要提早訂座啊!

值得一提的是仲有宵夜優惠,

10:30pm後全單85折,好抵呀!岩晒我呢個住附近的街坊。😂🙈

2016-11-22
2016-11-27 567 浏览
轉冷的天氣,同老婆搵食,老婆大人提議食家中附近的新食店。岩岩好門口可以泊車。店名好特別,叫「滿粥」,原來係用粥來打邊爐,幾有新意。套餐只有一款,包沙律、海鮮、火鍋生料、蔬菜、粥底。任何日子同時段都係同一價格$198全包,十分簡單。套餐內唯一要用腦的就是自選五款火鍋生料。先上沙律,在等待粥水滾起時,可以頂下肚,唔駛眼金金。粥水奶白色,頗為清淡,但及後就食到佢的美味之處了。沙律食得七七八八,粥水滾起之際,就係海鮮架上台之時。份量之大,都幾震撼,有三層滿滿的。蜆肉同鮑魚非常厚肉,甚有睇頭,食落鮮味十足,口感一流。我最鍾意的蟹肉,大大隻霸住第二層。落粥煮後蟹膏蟹黃大大量浮出。蟹肉都好豐滿,夠鮮味。淥過海鮮後的湯變成黃金色,好濃郁的鮮味。隨後就是五款自選生料,質素都唔低,比普遍的任食火鍋佳。我地加左一份要科水的手切肥牛,油脂分佈好均勻,有好香濃牛肉味,而且份量都好足。食到差唔多,店員就會過來加入一份蔬菜,煮好再下粥底。粥底煮均後再來一隻生雞蛋,令粥底更杰更有口感。成了!粥底米氣足,再吸收哂所有海鮮的精華,非常鮮甜好味!火鍋食得多,呢個形式算係第一次,又幾新奇。價格只有一款,入到去咩都唔駛諗,店員
先上沙律,在等待粥水滾起時,可以頂下肚,唔駛眼金金。
粥水奶白色,頗為清淡,但及後就食到佢的美味之處了。
蜆肉同鮑魚非常厚肉,甚有睇頭,食落鮮味十足,口感一流。

淥過海鮮後的湯變成黃金色,好濃郁的鮮味。
隨後就是五款自選生料,質素都唔低,比普遍的任食火鍋佳。
食到差唔多,店員就會過來加入一份蔬菜,煮好再下粥底。
粥底煮均後再來一隻生雞蛋,令粥底更杰更有口感。
成了!粥底米氣足,再吸收哂所有海鮮的精華,非常鮮甜好味!
火鍋食得多,呢個形式算係第一次,又幾新奇。價格只有一款,入到去咩都唔駛諗,店員到時到候會做下一個step,清清淡淡最後仲有個粥,幾有趣的體驗。
2016-11-23
2016-11-26 123 浏览
唔係睇細細間, 坐唔迫, 料新鮮, 選擇唔多但貴精不貴多。單食set已經夠晒飽, 但點都要encore, 建議食豬腩肉, 好食過肥牛 (唔係手切果種, 冇試) 。魚鰾好食, 又爽好滑。響鈴好香唔似一般貨式, 證明老闆選料用心。淥海鮮時店員會計時然後分比客人, 呢種服務係香港真係少見, 有而且, 廁所仲好乾淨

而且, 廁所仲好乾淨
2016-11-25
  • 響鈴
  • 魚鰾
  • 豬腩肉
  • 海鮮
2016-11-25 274 浏览
作為無飯夫婦,周圍搵食成為指定活動。遲左收工又唔想太夜食飯,就唯有在家附近搵食。上兩星期,留意到Mikiki對面又開新餐廳,依家有機會一試了。晚飯時段非常爆滿,岩岩好只剩下兩個位比我地。有心一試的朋友,最好還是先訂台較穩陣。店內都見到店主不少心思。晚飯只有一個set,$198全包。另外可以單點較貴的肉類同海鮮同飲品。一坐低店員已經遞上沙律同粥水。沙律可以開開胃。再來就是海鮮架,一架三層有7款時令海鮮。當中蝦係活蝦,仲識郁的。一一煮熟後原來鮑魚最好食,大大隻彈牙又唔至於咬唔開,而且鮮味亦十足。煮海鮮過後,湯底已經充滿鮮味,為之後的配料做好準備。配料有幾十款,可以自選五款。油炸鬼最有驚喜,香脆無油憶味,拍得住傳統粥店,配海鮮粥底一流。大食的我們永遠都唔會滿足於Set Lunch,單點一份手切肥牛,竟然係意外驚喜。肥牛牛味非常香濃,肥瘦又均勻,細份都唔少,夠二人食。完美所有火鍋料後就係精彩的海鮮粥,店員會將少量配菜同粥底一起加入海鮮湯底中。軟綿綿的粥,鮮味十足,完美句號。
一坐低店員已經遞上沙律同粥水。沙律可以開開胃。
再來就是海鮮架,一架三層有7款時令海鮮。
當中蝦係活蝦,仲識郁的。
2016-11-23
  • 手切肥牛
2016-11-24 243 浏览
踏入冬天打邊爐可以話係港人既最愛, 但對食厭左傳統邊爐既我, 呢期愛上了粥底火煱, 見離屋企不遠既新蒲崗開左間粥底海鮮火爐店, 仲要每位$198 免加一免醬油, 絕對係街坊價, 就趁呢幾日甘凍去試下先...係寸金尺土既香港, 小店想生存的, 坐位就相對比較窄, 但絕對無損一班FANS對小店既熱愛, 每個時段都爆滿, 每兩小時一段, 分6-8PM ,8-10PM, 10-12PM, 所以黎食記得提早BOOK呀! 不然Walkin 就要碰碰運氣啦!!~~呢個價包7款海鮮, 有肉蟹, 基圍蝦, 鮑魚, 大蜆, 沙白, 細蜆同魚, 另外仲可以挑選五款火鍋配料, 如果唔夠飽, 還可以追加其他火煱配料, 而飲品就要另外收費, 但也是大眾化價錢的, 貼心小店還為客人準備左個計時器, 還有溫馨提示比客人知每類海鮮既烹調時間, 好窩心呀~~先上一個粥水煱底, 同時枱面已預先為我地準備齊晒一陣邊爐要用到既煮食工具, 我個肚個12個胃已經開動了...先黎個沙律比我頂住先, 有椰菜, 柴椰菜, 青瓜同車厘茄, 再配上千島醬, 非常醒胃, 哈哈~~~再混一混醬, 醬料有蔥, 芫茜, 蒜蓉同辣椒絲~~~到主角出場
再混一混醬, 醬料有蔥, 芫茜, 蒜蓉同辣椒絲~~~
到主角出場啦~~以西式HIGH TEA 三層架黎盛載呢七款海鮮, 上面個層有鮑魚同大蜆, 中間個層有肉蟹, 底層有沙白, 細蜆同魚, 另上有超級生猛既基圍蝦, 我以最高速開蓋加快手先影到一張相, 不然佢就彈出黎ga la~~
基圍蝦好鮮甜, 又夠大隻, 肉質又夠彈牙~~
鮑魚超新鮮, 未放落鍋前, 仲識郁ga~~ 肉質爽彈結實, 好想食多一隻呀~~
肉蟹應該是海鮮類中既王者, 爆多膏, 食落啖啖肉, 肉質超級勁鮮甜, 喜歡原汁原味既我, 沒有沾上任何醬油, 火速將蟹KO, 超級滿足呀!! 小店亦為客人準備左蟹鉗子, 方便客人進食~~
大蜆, 沙白同細蜆都好正, 處理得非常之好, 全部都無沙, 蜆類份量也不少, 同樣鮮甜美味~~
魚非常非常之嫩滑, 而且骨又唔多, 的確好新鮮呀~~
火煱配料我地點左雞件, 墨魚滑, 蟹粉蟹籽丸, 美國肥牛同黑毛豬腩肉...
雞件: 雞味香濃又夠滑, 肉質又夠結實
墨魚滑: 非常彈牙, 又帶墨魚香
蟹粉蟹籽丸: 喜歡有餡既丸
美國肥牛: 油脂分佈平均, 而且好有光澤, 牛味濃, 肉質鮮嫩
黑毛豬腩肉: 同樣油脂分佈平均, 而且好有光澤, 肉質鮮嫩又唔肥膩
另外再追加左魚皮, 芋絲, 蟹柳同鮮淮山, 每樣都只係十幾蚊, 非級低食~~
最後由店員幫忙加入粥料, 先加入南瓜同芋頭粒, 再加入米飯, 菜脯, 冬菜同豬油渣, 最後加埋雞蛋慢慢變成蛋花, 令粥底變成金黃色, 食落除有海鮮既鮮味而且又夠嚼口, 粥好綿又滑, 一人分到兩碗左右, 食完超飽, 非常之滿足~~
最後仲有雪米糍做甜品~~ 正!!
兩個人各自like 滿粥既Facebook 專頁, 仲有一罐汽水送tim~~ 低呀!!
夜鬼有著數, 夜晚十點半後仲有85折tim呀~~~宵夜低到爛呀!!
2016-11-23 150 浏览
I had a good memory of congee hotpot in Guangzhou around 2 years ago, but has not yet tried similar hotpot in HK. Heard of a new Shunde-style seafood congee hotpot in San Po Kong, it sounded good to try. Saw through the shop front, it looked like a small local small fry restaurant, quite clean and tidy. 2 of us ordered a standard seafood set in which 7 kinds of seafood including meet crab, shrimp, 2 kinds of calms, abalone, “Sha Pak” (calm-like shellfish) and fish.A bowl of watery congee broth (

A bowl of watery congee broth (no rice inside) was served, waitress said we could cook the seafood separately according to different optimal cooking period. What a funny thing to try, we started to cook the seafood with the timer. The seafood with watery congee broth was quite light in taste, then owner reminded us to have the seafood with its special soy sauce, haha, it tasted really great.

It took us around an hour to finish all seafood, then waitress come over with a set of dried ingredients, a bowl of rice and egg sauce. She started to put rice into the watery congee broth, egg sauce then dried ingredients while she was stirring. We got a lovely egg rice in soup in hand, the taste was good with smell of seafood. Woow, this is a great full stop of the meal.

2016-11-20
2016-11-13 259 浏览
之前有食開粥底火鍋,路經見到此店(幾乎八成相似)諗住近近地試一試😅海鮮份量袖珍、而且貝類連殼都冇洗乾淨(黑卒卒😖)蝦又細,每人2只;蟹又細又冇膏(宜家呢個時候D蟹應該勁正);說好的鮑魚又話唔靚,以象拔蚌代替😪,細仔到........;魚都係一人2件(仲要1舊肉丶1舊骨咋)我哋一行6人,好似連一條多寶魚仔都冇!到自選果5款嘢:都係大約一人2件左右!如果對食冇乜要求都可以去下!唯一係:招呼算幾好,聽到我哋話D殻黑卒卒,咪話攞返去洗乾淨D(喂,咁污糟放落D粥度,諗起都肚痛)有圖有真相:個3層架放3人份量,碗雞同豚就6人份量!
到自選果5款嘢:都係大約一人2件左右!
如果對食冇乜要求都可以去下!
有圖有真相:個3層架放3人份量,碗雞同豚就6人份量!
首先這間店是很旺場的,6-8 8-10 10-12 每晚3個時段,建議提早訂座!!!如果walkin都有位那大家要買六合彩了哈哈海鮮是非常新鮮D蝦會跳出碗,蟹和鮑魚仲識郁。味道當然無可否認:鮮。甜。賣點:應該全港得呢間火鍋店是用3層架上海鮮吧!!一擺上台我都'哇'左一下,的確幾特別,胃口心情都靚d最後落南瓜芋頭和米=粥,真的好好味我們成煲吃清光XD 同埋想讚的是用粥水打邊爐真的唔熱氣好健康,同埋唔浪費,加反個粥膽變反粥,連之前海鮮的精華味道全部吃落肚,粥底火鍋真是偉大發明👏🏼👏🏼👏🏼尤其冬天吃真是暖胃不得了!中途同樓面人吹水,原來那個人就是老闆見佢親力親為每台都去親自介紹吃法又幫人夾野,談話中知道原來佢地都係80後新嘗試創業,呢間舖頭係無加一的,佢話最希望做好個招牌,真材實料滿足顧客喔呢d正能量好值得支持一下
哈哈

海鮮是非常新鮮
D蝦會跳出碗,蟹和鮑魚仲識郁。味道當然無可否認:鮮。甜。
新鮮海鮮

最後落南瓜芋頭
和米=粥,真的好好味
我們成煲吃清光XD
粥底
中途同樓面人吹水,原來那個人就是老闆
呢d正能量好值得支持一下
  • 桶蠔
  • 黃金響鈴
  • 墨魚滑
2016-11-09 576 浏览
朋友早前在”滿粥”吃過粥底海鮮美火鍋讚口不絕,而最近秋意甚濃,加上我和母親大人都是海鮮控,不得不到”滿粥”一趟。雖然經朋友介紹下大致都知”滿粥”的粥底海鮮火鍋有甚麼吃,但我們還是好奇地看看他們的餐單。一看之下才發現粥底海鮮火鍋$198一位是完全不收加一又不收醬料費,這點已非常吸引。除此之外,這個火鍋餐由沙律到甜品有共十八款食物,對於饒嘴的我們絕對是一個喜訊。我們坐下不夠,他們立刻把醬料給我們,而他們的醬料都是一些基本上大多數人都喜歡的包括蔥、芫茜、辣椒和蒜蓉。然後他們即上沙律,沙律裡有青瓜、車厘茄、椰菜和紫椰菜再配上甜甜酸酸的千島沙律醬。沙律份量不但多,還非常爽脆清甜而且開胃醒神,相當不錯!可樂 $12/罐每次吃火鍋我們都必點可樂,這裡的可樂雪得非常冰凍,配火鍋一流的組合。跟著上的是七款時令海鮮。老實說我完全沒有想過他們竟然會用三層架盛載七款海鮮,看上去不但精美,還很適合相機食先的我,就連媽媽也目不轉睛的看著它。頂層的是鮑魚和蚌,中層的是蟹,底層的是兩款不同的蜆和左口魚。而大蝦則用碗另上及用蓋子蓋著,原本有點不明白他們為何用蓋子蓋著大蝦,但當我拿起蓋子跟大蝦拍照時,他們給我快快的跟它拍
可樂 $12/罐

頂層的是鮑魚和蚌,中層的是蟹,底層的是兩款不同的蜆和左口魚。而大蝦則用碗另上及用蓋子蓋著,原本有點不明白他們為何用蓋子蓋著大蝦,但當我拿起蓋子跟大蝦拍照時,他們給我快快的跟它拍照後隨即蓋上蓋子還跟我解釋由於大蝦太新鮮了還不停的跳動,加上以前試過有大蝦從碗跳了出來,所以大蝦一定要用蓋子蓋著,可想而知他們的海鮮真的非常新鮮。
食材新鮮外,他們還用計時器準確地計好每款海鮮的烹調時間以確保我們吃到海鮮最新鮮的一面。先吃的是蚌,蚌大大隻又鮮甜,完全沒有沙外還一點靭口的感覺也沒有,十分美味。
然後吃的是鮑魚,鮑魚跟跟蚌一樣,一點靭口的感覺也沒有,口感軟腍,醮些醬料更為美味可口!
一看到左口魚就已經知道它十分新鮮,外皮跟魚肉均有光澤,吃過了後更能証明與我初想的一樣新鮮。魚肉肉質嫩滑,味道鮮甜又滲出微微的魚香,的確不錯!
吃過左口魚後,就吃我們一向都很喜歡的海鮮之一大蝦,蝦肉紮實而爽口彈牙,味道鮮甜,醮不醮醬料也很美味。
 吃過出色的大蝦後,發現蜆也不容錯過,一點沙也沒有,蜆肉肥美又鮮甜,還帶海水的鹹香,不醮任何醬料更能吃出其原汁原味。
最後吃的一款時令海鮮是蟹,蟹肉鮮甜美味,啖啖肉吃得很滿足,不論是單吃還是醮醬料同樣出色。
魚皮餃

吃過了一輪出色的時令海鮮後,就是到了吃自選配料的時間。魚皮餃外皮煙靭不易破,所以肉汁不易流失。魚皮餃外皮值得一讚外,餡料也值得一讚,餡料較平時吃到的油份較高,所以吃上去都特別甘香。
醬爆貢丸

—向愛貢丸的我們又看到醬爆貢丸在自選配料餐紙上是推介之一,當然我們也要點一客。醬爆貢丸絕對沒有令我們失望,肉味香濃得來肉汁又多,當然吃肉汁多的醬爆貢丸要小心燙口。
肥牛

肥牛鮮紅而有光澤,肥肉也不少,但吃上去一點肥膩感也沒有反而非常甘香鮮甜,還帶陣陣牛肉香又嫩滑,又一出色之作!
鮮滑雞件

雞肉肉質紮實不鬆散,口感幼滑不嚡口,雞肉味香濃,愛吃滑雞的媽媽都吃得津津有味。
墨魚滑

墨魚滑比想像還要彈牙,彈牙度理想外,那墨魚香還很吸引,我們都很喜歡這個墨魚滑。
魚片頭 $20

吃過了五款自選配料後,我們還另外點了魚片頭。魚片頭非常香口富魚香,彈牙又爽口,又是一個不錯之選!
當我們吃完所有火鍋配料後,他們便細心地把早前加入粥水裡的南瓜和芋頭粒磨成蓉。
由於粥料包括雞蛋、蔥、芫茜、菜脯、冬菜和豬油渣,所以他們細心地問我們有沒有甚麼粥料不吃。然後把雞蛋慢慢的弄成蛋花,再因應我們對粥的稀稠度把粥膽日本珍珠米和其餘的粥料放進粥水裡,慢慢地攪拌成美味的海鮮粥。
海鮮粥不稀又不稠,口感綿綿,吃到海鮮的鮮甜味外還吃到南瓜和芋頭粒所帶來的甜味,而雞蛋、蔥、芫茜、菜脯、冬菜和豬油渣等粥料令粥吃上去更有層次和口感,絕對是味蕾的大滿足!
最後吃過雪米糍為今餐粥底海鮮火鍋畫上一個完美的句號。
今次這個粥底火鍋令我們吃得滿心歡喜,食材新鮮之極,配搭出色,海鮮粥更令我們一吃難忘。食物出色外,服務細心又周到,每一個細節都能夠照顧到,他們風趣又幽默還相當健談,價位又合理,絕對值得再次光顧的餐廳。
2016-11-08
2016-11-05 345 浏览
我對海產比較要求高,在朋友介意試一試……………………結果很好。1.海鮮生猛(蝦還在跳)2.粥底冇加味精比較健康及最後粥都是用剛剛食完海鮮再用粥膽做成海鮮粥,味道都可以3.有人教落先後次序,老闆都幾靚仔

1.海鮮生猛(蝦還在跳)

3.有人教落先後次序,老闆都幾靚仔
题外话/补充资料: 希望可以收卡
2016-11-01
  • 海鮮
2016-11-03 313 浏览
天氣剛轉涼 當然有一種打b爐的衝動 最近在友人口中得知新蒲崗新了一間粥底火鍋 二話不說 約了三五知己去試一試先由友人打電話去訂枱 約6:00晚餐開始 去到小店門口店人己經一半了 有一服務員 笑面迎人地出來招呼我們問 :小姐 訂左位 貴姓 之後服務員就帶我們進內 細心地爲我地介紹晚上的用膳一上台 一煲粥底 然後海鮮 配料等等 小店還細心地準備了海鮮食法的先後次序 在餐牌記錄了海鮮煮的時間還加了個計時器 夠細心 值得一讚用料新鮮 海鮮鮮甜 雞件好好味 一步一步地拆蝦拆蟹食鮑魚後 再六一六肥牛 雞件 貢丸 娃娃菜 之後煲精華粥底就出黎啦!最後 店員會細心地幫我地加入飯 豬油渣 莞茜蔥 蛋。。嘩!依碗好味到不得了既精華粥 食到唔停得口 正 重點係 有打b爐恩物 啤一啤 唔洗眼啤啤 同三五知己傾心事 一樂也 唔飲啤酒既 有涼茶 一樣爽整體黎講 小店痳雀雖小 但五壯俱全 服務好 氣氛好 仲食得出一份細心 讚 又多了一間飯堂 聚腳好地方

唔飲啤酒既 有涼茶 一樣爽

又多了一間飯堂 聚腳好地方

2016-11-02 206 浏览
我這個對海鮮比較奄尖的人都覺得很好,服務很好。1.海鮮生猛2.粥底冇加味精3.粥太好味,食左3碗4.有人教落先後次序(好專業)大家有時間可以試一試但是記得訂位,這間叫滿粥
我這個對海鮮比較奄尖的人都覺得很好,服務很好。
1.海鮮生猛

2.粥底冇加味精

3.粥太好味,食左3碗

4.有人教落先後次序(好專業

大家有時間可以試一試但是記得訂位,這間叫滿粥
  • 美國大桶蠔
2016-11-01 185 浏览
今日係新蒲崗行下行下,睇到間食粥水火鍋,198套餐 有18款食品 間餐廳裝修又有特式 所以決定去食 海鮮新鮮,配料好正,由其係黑毛豬腩肉,和出面食材不一樣,服務更不用說 體貼 我一邊食佢一邊介紹食法 還有計時器來計定每樣食材時間 一個字得 會再來 加油