2017-05-16 184 浏览
新開一段時間服務唔錯,refill算快,環境夠闊夠大,冷氣大咗啲,不過用pad落單就……估唔到部pad有問題,不停自己 restart, 最後要搵職員落單!雪糕,乳酪嘅配料較少,希望將來增加多啲啦~同埋乳酪機好快冇晒,仲係黃金時間喎!li點有啲唔開心。去牛一前睇咗食評,見足90cm就算未夠3歲都要收錢,唔知係咪比人投訴過定一早有張memo呢?不過張memo唔太顯眼!屯門冇日式葛絲,但li間有,正呀~感覺上li間啲自助食材較少款,可能仲係新啦~其他分店會15分鐘前通知客人last order,比啲客可以有預備,但li間就夠鐘即cut即熄爐, 要枱客出去埋單,li方面真係要改善。

2017-05-14 189 浏览
要講到放題式打邊爐既始祖 點會無牛一以前中學每次gathering 都一定會有人suggest 牛一~事隔多年 終於家附近都開左 一定要去一尋當年回憶-由於我本身就係食肉獸 仲要係好鍾意食牛個隻~緊係要叫極上美國牛肉而朋友就話想試新野 不如食豚肉 可以share -湯底就緊係一直鍾情既壽喜燒湯底係我字典入面 無野配壽喜燒湯底同生雞蛋係唔好食的~牛既質素非常高 脂肪比例岩岩好 唔會只係食到一口肥膏~薄薄既一片 淥一淥就食得 真係好快食完一盤又refill講到放題最擔心既一定係refill frequency好驚會叫極都唔refill 既餐廳 不過呢度算refill 得幾快豚肉食落都唔差 唔會好鞋口不過我都係鍾情於牛肉多D~-除此之外 都好多野食可供選擇最叫我驚喜一定係 最近大熱既紫薯~仲有汽水茶自助任fill 總算無破壞到當年回憶
要講到放題式打邊爐既始祖 點會無牛一
事隔多年 終於家附近都開左 一定要去一尋當年回憶
由於我本身就係食肉獸 仲要係好鍾意食牛個隻~

緊係要叫極上美國牛肉

而朋友就話想試新野 不如食豚肉 可以share
湯底就緊係一直鍾情既壽喜燒湯底
係我字典入面 無野配壽喜燒湯底同生雞蛋係唔好食的~
牛既質素非常高 脂肪比例岩岩好
唔會只係食到一口肥膏~

薄薄既一片 淥一淥就食得 真係好快食完一盤又refill
講到放題最擔心既一定係refill frequency
豚肉食落都唔差 唔會好鞋口
不過我都係鍾情於牛肉多D~

除此之外 都好多野食可供選擇

最叫我驚喜一定係 最近大熱既紫薯~
仲有汽水茶自助任fill 總算無破壞到當年回憶
2017-05-03
今次同家人係元朗食飯,睇到元朗廣場新開牛一分店就決定一齊去食。星期日既夜晚都算好多人,大約等左半個鐘先入到去。價錢百幾蚊位,有九款湯底選擇。飲品雪糕啤酒任飲任食。店鋪空間大,座位寬敞舒適,乾淨整潔。意道係用平板電腦下單,全晚無漏單,上得好快。今次我地叫左蕃茄濃蝦湯湯底。用石鍋滾,煲夠深,可以放到好多火鍋配料,又晤洗成日加湯,個人覺得好方便。美國牛肉,顏色鮮豔,油脂分佈平均,亦不會太肥得脂肪。肉味濃,真係打邊爐好好的選擇。豬肉新鮮夠薄身,不會鞋口,令我對豬肉改觀。另外,自助式取火鍋配料,種類選擇繁多。有丸類、蔬菜、樣樣都好新鮮,整齊擺放。最有驚喜,有健康羽衣甘藍。整體來說環境服務好,價錢抵食,坐得舒服。
1967 浏览

今次同家人係元朗食飯,
睇到元朗廣場新開牛一分店就決定一齊去食。
星期日既夜晚都算好多人,
大約等左半個鐘先入到去。

價錢百幾蚊位,有九款湯底選擇。
飲品雪糕啤酒任飲任食。

店鋪空間大,座位寬敞舒適,乾淨整潔。

意道係用平板電腦下單,全晚無漏單,上得好快。

今次我地叫左蕃茄濃蝦湯湯底。
用石鍋滾,煲夠深,可以放到好多火鍋配料,
又晤洗成日加湯,個人覺得好方便。

美國牛肉,顏色鮮豔,油脂分佈平均,
亦不會太肥得脂肪。
肉味濃,真係打邊爐好好的選擇。

豬肉新鮮夠薄身,不會鞋口,令我對豬肉改觀。

另外,自助式取火鍋配料,種類選擇繁多。

有丸類、蔬菜、樣樣都好新鮮,整齊擺放。

最有驚喜,有健康羽衣甘藍。

整體來說
環境服務好,價錢抵食,坐得舒服。

放題,無論是哪一個範疇類型都深受香港人的歡迎和愛戴。當中尤以日式火鍋放題最為厲害,每次經過總是人頭湧湧,門前擠滿等侯的食客。元朗繼之前牛陣的開設後,最近更有"牛一"加入戰團,令區內的日式火鍋放題店更百花齊放,新店的開幕當然是吸引一眾嘴饞之人到來,90分鐘的放任博殺,火鍋配料任挑任吃,肉類更是無限量的供應,絕對是挑戰戰鬥力跟胃納的一場競技。 牛一元朗新店位於元朗廣場,佔地也不少, 通過入口便是放題食物自助區,然後才走到用餐區,大多設有梳化座,而梳化卡位私隱度更高,座位之間保持空間,坐得舒適。點菜落單全自動化,使用設於檯側的平板電腦輕易方便又環保。 收費按肉類的選擇與級數而定,由基本的$138起跳,到最貴的極上日本和牛、豚肉餐$348,而且分有小童和成人的價錢,豐儉由人。而這晚選擇了中位價的極上美國牛肉、豚肉餐$178。 湯底有8款選擇,如: 麻辣湯、芝士豚骨湯、鮮茄濃蝦湯、三文魚豆乳湯等,可以加$18做鴛鴦湯底,不過我最喜歡的始終是壽喜燒湯底,因為當牛肉給那濃濃甜甜的湯滾過後,那種美味簡直是令人欲罷不能呢,而且壽喜燒湯底還會附送日本雞蛋一隻。 90分鐘時限由入座一刻開始,選好湯底跟肉

壽喜燒湯底
90分鐘時限由入座一刻開始,選好湯底跟肉食後,當然要爭取時間到放題食物區巡視。
置中的食物檯放了各式丸子: 芝士腸、麻糬魚腐、腸仔、獅子狗卷、花之卷、魚蛋、牛丸、墨魚丸等,款式之多但胃納有限,考慮到要跟牛肉豚肉搏鬥,要作出相應的取捨呢。
野菜區的選擇也是豐富: 菠菜、椰菜花、秋葵、金菇、木耳、鮮南瓜片、翠玉瓜、蕃茄、唐生菜、羽衣甘藍 、法國菠菜等,肉食之餘也需要蔬菜來平衡一下。
麵食選擇可不少,除了常見的烏冬、粉絲、公仔麵、薯粉外,一瓶瓶的蕎麥麵、素麵、葛絲就最受歡迎,各有捧場客,蕎麥麵是我們的喜愛,彈牙煙韌的口感與濃甜的壽喜燒湯也是很配合,而且一瓶的份量也足夠二人分享。
蕎麥麵
麵食以外也有飯類的供應,白飯、炒飯,隔離還有一大煲濃稠非常的日式咖哩汁,打開煲蓋那濃郁咖哩香迅速撲鼻而來,就算是飽肚之選也忍不住要淺嚐一口呢!
日式咖哩汁配白飯
火鍋除湯底外,蘸點的醬料也是其精髓,選擇亦有不少,基本的蔥花、辣椒粒、蒜泥、胡麻醬、柚子醬外,更有黑蒜醬油、日本大蔥絲、蘿蔔蓉等,其中黑蒜醬油蘸牛肉,柚子醬蘸豚肉最為配合。
蘸點的醬料
飲品除有自斟汽水機外,也有柑桔綠茶和橙汁,另外放置於大雪櫃內的汽水都是任飲,不好凍飲的也可選擇熱茶,獨立茶包的提供方便又衛生。
飲品
傳統壽喜燒會把滾好的食物蘸點打發好的生雞蛋漿吃,不過礙於健康風險,還是喜歡打落壽喜燒湯底,來一個美味的半熟蛋。壽喜燒湯濃甜又不會過膩過鹹,滾過的食物基本上已附帶鹹鹹甜甜的味道,其實不蘸醬汁已很夠味。
極上美國牛肉、豚肉餐
日本雞蛋
排得整齊的極上美國牛肉跟豚肉的品質也是不俗,切得厚薄適中,色澤均勻,油花分佈尚算平均,入口嫩滑無筋,輕輕灼過後已是最佳的進食狀態。
豚肉
而且往後再追加的質素也不算太參差,質素也不賴令人滿意,值得追加,而且所點的數量也沒有遺漏呢。
元朗新店限定優惠 - 北海道黑豚腩片,肉香不俗,蘸上柚子醬,不可不試的惹味。
北海道黑豚腩片
其他配料經過壽喜燒的湯汁"洗禮"後,也顯得相當吸引。南瓜的腍軟甜香、豆卜是吸湯之選、紫薯獨特的糯香,都叫人吃不停口。
最後用胃納僅餘的位置衝刺甜品甜品區提供的是乳酪雪糕,有原味、雲尼拿味及青蘋果味,想吃幾多、想吃哪種味都可自由選擇,拉好雪糕後就選擇加面的配料。
甜品-乳酪雪糕
九款配料分別有朱古力碎、彩色朱古力針、椰果、棉花糖、提子乾、益力多爆珠、芒果爆珠、玄米粒和布丁Q果,二話不說選上玄米粒、益力多爆珠和芒果爆珠這些喜歡的類別,跟酸甜的乳酪雪糕十分配合。
甜品-乳酪雪糕
環境質素以及價位,就是吸引門外人山人海之處,壽喜燒的甜膩更是令人意猶未盡。吃日式火鍋放題又多個好去處、好選擇。
蕎麥麵
日式咖哩汁配白飯
極上美國牛肉、豚肉餐
2017-05-13 2279 浏览
作為一名元朗人,行黎行去都係元朗廣場。近日,收到張傳單話原本美心餐廳個位轉左手俾牛一啦!!新店開張,當然先去嘗頭啖香睇返個價錢先,基基本本揀個極上美國牛肉 ‧ 豚肉都只係$158加一。再加上,9:30PM打後消費滿HK$350,OPENRICE有優惠券減返HK$100計返條數都真係幾花算!!裡面的位置比想像中的多,我地兩人甚至仲坐埋入六人座度以咁既價格都仲可以坐得咁舒服,真係唔錯!!!新店開張,到夜晚時分都人頭湧湧依家做緊優惠海蝦 (5隻) $36,美國桶蠔  $68我地都覺得只食牛肉、豚肉都唔係幾夠喉,所以專登再額外再點現場成為牛一會員仲有100蚊優惠券同牛舌卷送埋添~~~立馬成為會員吧!!極上美國牛肉呢隻美國牛肉的肉味更濃郁! 脂肪分佈平均!碌一碌,就會見到肉質的紋理!!!點上自己調味料也蓋不住本身的牛肉肉汁感 豚肉也一樣的令人喜出望外,薄薄的一片,放在水上一滾立即捲起一團,也見到脆卜卜的軟骨位,吃上來爽爽聲,非常清脆佢地既極上美國牛肉 ‧ 豚肉都用PAD入機點食,直接落ORDER入廚房,店員仲好快手上菜真係唔怕你菅單就怕你食唔曬~~~完全無漏單,非常滿意美國桶蠔也是非常肥美、大大

新店開張,當然先去嘗頭啖香
計返條數都真係幾花算!!

裡面的位置比想像中的多,我地兩人甚至仲坐埋入六人座度
以咁既價格都仲可以坐得咁舒服,真係唔錯!!!

新店開張,到夜晚時分都人頭湧湧

依家做緊優惠海蝦 (5隻) $36,美國桶蠔  $68
我地都覺得只食牛肉、豚肉都唔係幾夠喉,所以專登再額外再點

極上美國牛肉
呢隻美國牛肉的肉味更濃郁!
 脂肪分佈平均!
碌一碌,就會見到肉質的紋理!!!
點上自己調味料也蓋不住本身的牛肉肉汁感

豚肉也一樣的令人喜出望外,薄薄的一片,放在水上一滾
立即捲起一團,也見到脆卜卜的軟骨位,吃上來爽爽聲,非常清脆
真係唔怕你菅單就怕你食唔曬~~~完全無漏單,非常滿意

美國桶蠔也是非常肥美、大大件。更重要的是不管煮它多長多久都非常嫩滑
因為我同朋友都怕煮得不熟就由一開始就已經放落去煲,結果最尾拎起仲係滑滑的,仲滲著裡面的汁鮮
海蝦非常大隻同埋新鮮,因為滾後個肉質非常脹卜卜,同埋彈口
由外面自助區帶來的食材
我拿的都是蔬菜類、丸類。
極力推介的是它們的爆醬丸同埋年糕魚蛋,都係我地平時少接觸得到的

事實上,佢地提供還有其他。

粉麵類

素食類

汽水機

熱飲茶類

到左甜品既時間,擺放著各種各類的甜品配料
用來整的是乳酪
店內提供左個雪糕機唧乳酪,呢日開放的是蘋果味同埋芒果味
棉花糖、椰果、小脆片的提供下,我成就左以下料多既甜品

佢地既乳酪絕對係必食之一
唧出黎唔會好快就散,甜味岩岩好,蘋果味同芒果味都好突出,配料夠曬多,真係一杯接一杯~~~

記得夜晚夜D去食可以用埋Openrice 優惠劵
2017-04-19
2017-05-11 202 浏览
好耐無行元朗😆一行先發現元朗廣場開左間牛一🤤鐘意食牛又想嘆冷氣嘅我,手腳好唔受控制甘就去左拎飛排隊😂我揀左澳洲和牛配芝士湯底🐗🐷雖然湯底係芝士,但都唔會覺得好膩,又唔會搶左牛肉既鮮味👍🏻🙆🏼牛肉口感嫩滑,入口即化,食多多都唔想停呀🤤而每張檯都設有一部自助點肉機,如果想加肉就於機上選擇返肉既種類同數量就得架啦👍🏻仲可以自助形式出去拎蔬菜🥗🥗雖然餐廳主打肉食🙆🏼,但甜品方面都一d都唔馬虎。餐廳提供左乳酪雪糕做甜品,比普通雪糕更健康更輕盈,味道唔會過甜,罪惡感都少d呀🍦🍦而客人可以自行'吱'雪糕再根據自己需要配搭配料,甘就可以整個獨一無二既雪糕啦😏最後,餐廳會對食剩食物既顧客以百克計地收費,確保客人沒有製造廚餘,甘就可以為愛護地球出一力啦!😎

2017-04-23
2017-05-09 1899 浏览
話說我們一家都很久沒試過外出吃火鍋,每次相約總會其中一個沒有空。難得今晚齊人,加上家人未吃過牛一的火鍋,我當然把握機會動議去牛一吧。(部份出自自己想吃火鍋的私心XD)首先必做的事一定是打探有甚麼好吃的火鍋配料~牛一居然有我最愛的蔬菜三寶: 南瓜、羽衣甘藍與紫心蕃薯。怕肚餓的可以挑粉麵吃,吃完定必飽肚。醬料方面樣樣俱備,鹹辣酸甜,任君選擇。無限供應的飲品凍櫃可隨意選取飲品。牛一還很貼心有熱茶供應,照顧不同客人的口味。媽媽一馬當先盛了日式牛肉咖哩與牛肉炒飯~火鍋湯底方面我們選了鮮茄濃蝦湯。當這蕃茄 湯鍋煮滾後,放些蟲草花、杏鮑菇、海帶、韮菜、豆腐等蔬菜煮,然後再喝一口湯。蔬菜與鮮茄濃蝦湯一點違和感也沒有,反而帶出蕃茄湯的酸甜滋味,令人驚艷。極上美國牛肉細緻的油花有如雲石般分佈得超美,厚度及長度我們都很滿意,然後我們急不及待把它放進蕃茄湯裡涮。那牛肉柔軟甘甜,香氣濃郁滋味實在太美妙,蕃茄湯底亦能顯現牛肉美味之處,好吃得令人幸福感滿溢。另一重頭戲豚肉也令我們驚呼連連,它的色澤如盛開的花朵般美麗,帶點豚肉的肉香。豚肉油脂不多但口感卻不乾柴,越嚼越能吃到它的鮮鮮甜,油脂入口不膩味,香甜可口。牛一
首先必做的事一定是打探有甚麼好吃的火鍋配料~
牛一居然有我最愛的蔬菜三寶: 南瓜、羽衣甘藍與紫心蕃薯。
怕肚餓的可以挑粉麵吃,吃完定必飽肚。
醬料方面樣樣俱備,鹹辣酸甜,任君選擇。
無限供應的飲品凍櫃可隨意選取飲品。
牛一還很貼心有熱茶供應,照顧不同客人的口味。
媽媽一馬當先盛了日式牛肉咖哩與牛肉炒飯~
火鍋湯底方面我們選了鮮茄濃蝦湯。
牛一 的火鍋蔬菜配料比一般多元化,在我吃過這麼多次任食自助火鍋中,牛一絕對能令食客喜出望外,這裡居然有羽衣甘藍、蟲草花與紫心蕃薯,我從未在任吃火鍋中見到😍當然要大吃特吃。
每顆粟米粒渾圓飽滿,賣相吸引,絕對不是空有外表,粟米香甜多汁。紫心蕃薯肉新鮮甜美,吃完後當下很有飽足感,而且蠻養生的,軟綿好吃。翠綠的羽衣甘藍微脆嫩口,同樣有益健康。
口感甜脆的娃娃菜,入口後清爽甜美的滋味令人百吃不厭。金黃的南瓜口口能吃到實在又濃郁的南瓜味,南瓜涮鍋後,吃起來格外香甜。
豆腐與玉子豆腐是火鍋必備的配料,豆腐十分軟滑,我們都覺得充分吸收蕃茄濃湯的豆腐是天上美味。
蟲花鮮甜溫潤,滋補非常,越熬越濃郁。海帶每一條都充滿淡淡的海味,軟軟脆脆,超級清爽,全部都被嗑光。
烏黑黑的肉丸竟然不是墨魚丸,一咬才知這是墨汁豬肉丸,挺有墨汁香氣,豬肉丸肉汁滿瀉,濃厚的豬肉味,誘人至極。
海膽丸內裡海膽餡料豐富,卜卜作響,滿口海膽。今次吃到最特別的丸子莫過於年糕丸子,年糕綿密富咬勁,十分嫩彈,魚糕夾著微甜的年糕搭配得很。
最後吃雪糕也是指定動作~
雪糕配料花多眼亂~
我一口氣吃了兩個芋頭雪糕,可是兩次都弄得不漂亮,家人都弄得美美的。
我唯有安慰自己雪糕好吃就好,外型不重要,不過雪糕確實美味,芋頭味香濃,入口絲滑。
2017-05-07 246 浏览
屯門牛一,屋企人已經好鍾意去食,食物選擇多,仲有自助乳酪... 今次一於起元朗食牛一,睇睇水準如何? 屋企人比較滿意元朗餐廳地方大,感覺令人更舒服。放題形式,食物飲品自助形式,牛肉豚肉可以追加,一份份上。牛肉價位分5個 由158 - 348 ,價位反映牛肉質素分別,我地選左第2個價位(極上美國牛肉豚肉 $178 加一)湯底款式有很多,分別有昆布清湯、干貝清湯、三文魚豆乳清湯、鮮茄濃蝦湯、中華麻辣湯、淡十勝芝士豚骨湯、蕃茄豚骨湯。我地呢個係鮮茄濃蝦湯,蝦味非常突出,喜歡蝦的朋友一定要試!湯夠晒味,材料吸晒湯個濃香。牛肉方面,極上美國牛肉,脂肪不多,肉質嫩滑,多吃也不覺得膩。這裡的肉類質素穩定,追加部分肉質一樣滿意。每張枱附有一部機 ,落單追加肉好方便。食物是自助,蔬菜好新鮮,店員亦都補食物補得快,蔬菜類連蟲草花、秋葵也有!飲品任飲,款式同樣多,有凍有熱,有汽水,有茶:)原味乳酪確實比軟雪糕受歡迎,喜歡的要預留時間去自助乳酪機
今次一於起元朗食牛一,睇睇水準如何?
屋企人比較滿意元朗餐廳地方大,感覺令人更舒服。
放題形式,食物飲品自助形式,牛肉豚肉可以追加,一份份上。

這裡的肉類質素穩定,追加部分肉質一樣滿意。
每張枱附有一部機 ,落單追加肉好方便。
飲品任飲,款式同樣多,有凍有熱,有汽水,有茶:)

原味乳酪確實比軟雪糕受歡迎,喜歡的要預留時間去自助乳酪機
窩夫與蝦子餅星期日在雷公田行山後去元朗吃晚飯,去了元朗廣場新開的牛一。在接待處被安排座位時要選定放題類別和湯底。湯底方面,窩夫與蝦子餅選了鮮茄濃蝦湯,其他選擇有昆布清湯、三文魚豆乳湯和中華麻辣湯等,三心兩意的朋友可加18元要混合湯底,一次過可選兩款湯底。坐下來不久,鮮茄濃蝦湯便送來了,效率極高,濃蝦湯的蝦味非常濃郁,番茄味似乎被蓋過了。窩夫與蝦子餅選了成人每位178元的極上美國牛肉‧豚肉放題,無限添加指定肉類,並可任食火鍋配料吧。飲品也是任飲的,除了一般汽水和熱茶,還有多款紙包飲品,拿了一盒復刻版陽光菊花茶,味道不錯,不會太甜。火鍋配料吧的配料種類繁多,有些更令一段時間沒有吃過日式火鍋放題的窩夫有驚喜。有木耳和紅莧菜等。豆腐陣有窩夫愛吃的玉子豆腐。日式葛絲和日本素麵都是窩夫的推介,葛絲煙煙韌韌,素麵很滑。第一輪送來兩碟極上美國牛肉和一碟豚肉。極上美國牛肉的脂肪分佈均勻,碌至剛剛熟,肉質很嫩滑,肉味很濃。雖然牛肉才是主打,但豚肉一點也不遜色。送了一碟日本豚肉,腩肉的賣相相當吸引,切得薄薄的不用滾太久便可以吃,窩夫與蝦子餅都覺得很好吃。吃日式火鍋,窩夫推介的醬料有左邊的芝麻醬,點牛肉一流,
2030 浏览

鮮茄濃蝦湯

紙包飲品

木耳和紅莧菜

有木耳和紅莧菜等。
各式豆腐

豆腐陣有窩夫愛吃的玉子豆腐。
日式葛絲和日本素麵

日式葛絲和日本素麵都是窩夫的推介,葛絲煙煙韌韌,素麵很滑。
第一輪送來兩碟極上美國牛肉和一碟豚肉。

豚肉

雖然牛肉才是主打,但豚肉一點也不遜色。
日本豚肉

芝麻醬和柚子醋

吃日式火鍋,窩夫推介的醬料有左邊的芝麻醬,點牛肉一流,還有右邊的柚子醋,酸酸的味道很開胃。
羽衣甘藍和蟲草花等

窩夫與蝦子餅第一次用近期大熱的抗癌恩物羽衣甘藍和蟲草花來打邊爐呢。

牛一其中一個吸引之處就是有乳酪雪糕任食,還有三種味道選擇,分別是原味、雲呢拿味和蜜桃味。
蜜桃味乳酪雪糕

蜜桃味是窩夫的不二之選,吃乳酪雪糕又怎能可加配料,窩夫加了很多椰果,為豐富的晚餐劃上完美句號。
香港人對火鍋的熱情沒有因為天氣轉熱而冷卻,窩夫與蝦子餅離開餐廳時,門外站滿了等位的人呢。
2017-04-30
蜜桃味乳酪雪糕
  • 日式葛絲
  • 日本素麵
2017-05-03 190 浏览
入坐等候期間,待湯底煲滾,自助吧有數款煮好的菜式,包括和牛炒飯,和牛咖喱及白飯提供,值得一嚐。自助美食配料,以蔬菜為主種類繁多,包括蘿蔔、牛丸、鮮冬菇、雞髀菇、一口小豆腐等。適合我這些想試試多些花款,但眼闊肚窄的女生。
飲品包括有汽飲品,也有熱水能即沖玄米和烏龍茶與紙包飲品。
餐廳採用平板電腦添食,更高科技更方便,漏單情況較少。
自助醬油部,推介和式黑蒜醬油。愛蒜之人不要錯過,這醬油有濃濃的蒜香,肥牛點後滋味加分。當然,也有原味日式醬油提供。
牛肉色澤紅潤,口感不韌,厚薄適中。
小提示:成為牛一會員更可獲贈牛舌一客,這牛舌的味道也不錯。

飲品包括有汽飲品,也有熱水能即沖玄米和烏龍茶與紙包飲品。

餐廳採用平板電腦添食,更高科技更方便,漏單情況較少。

牛肉色澤紅潤,口感不韌,厚薄適中。

小提示:成為牛一會員更可獲贈牛舌一客,這牛舌的味道也不錯。

2017-04-30
2017-04-29 254 浏览
雖然天氣熱到咩都唔想食,但係心裡好想打邊爐,於是就去左元朗既牛一到滿足自己既慾望啦!原來呢間牛一係新開既,裡面既裝潢都唔錯而且仲好舒適添....我地就點左昆布清湯同埋澳洲和牛既任食...一上枱既和牛賣相十分之吸引,色澤紅潤而且脂肪分佈平均;豚肉都十分新鮮。除左牛豬肉可以任食之外,出而都有唔同種類既配料可以揀:蔬菜除左生菜、娃娃菜同油麥菜等等之外仲有紅莧菜同埋超級食物既羽衣甘藍添。終於食得啦,和牛食落好新鮮而且味道濃郁鮮甜,真係好值得試!豚肉爽口鮮甜,食落去一啲腥味都冇,味道濃郁....真係令我不停咁安哥。呢到既丸類都好多種類,例如有我最愛既墨汁墨魚丸,麻辣丸,貢丸.....每種都各有特色而且仲好彈牙好好味!食完仲有乳酪雪糕同埋牛奶雪糕食.....仲有其他配料可以添加...芒果乳酪雪糕味道好正而且芒果味好濃郁....為呢餐火鍋畫上完美既句號!

小朋友身高90cm要計小童價?香港d食肆好有問題…話說4月21號晚7:30同家人一齊去元朗廣場新開嘅牛一攞飛4大1小(自己忽略咗該店寫咗小童價)當叫到我哋號碼,我哋行埋去職員身邊俾張飛佢,職員叫我哋睇睇揀邊個價錢嘅餐同埋要咩湯底,之後就問我哋係咪4個大人1個小童,我家姐就問職員我個小朋友兩歲半BB都要計錢?佢食唔到依度d嘢架喎。該職員答:係呀冇辦法公司規定。同時該職員又問(用頭示意門口有個專為小朋友而設嘅度身高cm表)咁你小朋友過唔過90cm?我同家姐當時真係好無奈…(小朋友兩歲半過咗90cm有幾奇?小朋友都可以生得高d矮d肥d瘦d架喎,咁樣嚟做一個標準個人認為唔係好合理)之後我家姐答:咁個小朋友過咗90cm但佢得兩歲半又食唔到你d嘢都要收小童價?(我哋諗住真係收小童價錢就唔食,唔係錢嘅問題,係個小朋友真係唔食,冇理由夾硬要我哋蝕)職員就問:咁佢可唔可以手抱?我家姐答:咁如果你要我手抱我都可以手抱嘅。同時職員就話:因爲張枱比較細係張4人枱如果你可以手抱咁就唔計小童啦。咁我哋就揀咗價錢同埋湯底入咗去坐啦。其實全個過程大家都好禮貎嘅。但係我真係好想香港d食肆經營管理正視下依個小童身高過咗9
其實全個過程大家都好禮貎嘅。
但係我真係好想香港d食肆經營管理正視下依個小童身高過咗90cm要計小童收費嘅問題,真心覺得香港愈來愈多冇愛心嘅經營手法,大家諗下一個小朋友就算真係食呀食得你有幾多吖?免費食到3、4歲都唔會食得好多遮,日本好多食肆小童係唔計架,參考下啦!唔係叫你哋蝕,我知你哋做生意,不過攞個公平d嘅做法囉!點解唔可以做得有良心d將心比己呢?我相信d開依d食肆生意人你哋都會有自己小朋友啦!
講真d食肆每日產生啲廚餘嘅數目多好多好多啦以噸嚟計呀,既然你哋都咁浪費,點解唔可以當做d好事呢?
講番整體元朗牛一,由於新開人手有少許不足,補充食物冇咁快,蔬菜、瓜類都新鮮,空間比較逼坐得冇咁舒服。
2017-04-21
2017-04-27 261 浏览
約朋友到元朗廣場食晚飯,見到牛一新開張,一於就食牛一。朋友對牛一甚有好感,食過好多次,食物新鮮,環境舒服!入座前已經問定要咩湯底,所以坐到埋位好快就上湯底。我地叫左昆布湯底,清清地,算健康!因為我地叫左澳洲和牛Set,想品嚐牛肉既鮮味。澳洲和牛一客大約有6-7塊,雪花分佈平均。當湯滾起,滾5-8秒就食得,好滑,好易入口!豚肉都唔錯,有口感得黎唔會有渣。如果想食得清淡,可先放蘿卜、南瓜、冬瓜、粟米、蟲草花等等,再慢慢食和牛,的確唔錯!牛一既丸類算係選擇多,特別係墨魚丸,好味好彈牙!日式葛絲我最鍾意食!其實同薯粉差唔多,但葛絲比較清新,唔會有濟既感覺!食多d都唔怕啦!打完邊爐,食到好飽都有雪糕同乳酪做飯後甜品!今日有芒果味乳酪同雲尼拿味雪糕!加埋果凍粒好爽口!食完之後,個口都好舒服!原來元朗呢間分店有北海道黑豚腩片8片做緊會員價$38,係幾抵食既!下次一於試埋呢個!
牛一既丸類算係選擇多,特別係墨魚丸,好味好彈牙!
2017-04-25 1591 浏览
牛一終於係元朗都出現啦,之前同事已介紹過,今日咁啱黎元朗打完羽毛波,就要進補返啦!假日黎真係要早D黎排隊,7點到滿滿都是人,少則等30mins,耐就1hr,咁就知道有幾好食。我地4個人就等左45mins就有枱。時尚的裝修令到內裡環境感覺寬敞。90mins放題,我地揀左極上美國牛肉、豚肉$178,揀完湯底後可自己用枱下ipad追加肉類,十分hi-tech。蔬菜、丸和麵類可在入口處的大枱自取,選擇非常豐富,除左有基本多瓜菜,仲有紫薯和羽衣金藍,與時並進!另一邊廂,仲有咖哩飯和和牛炒飯。另有特色的墨汁豚肉丸和醬爆麻辣丸,在其他火煱店都未見過。醬汁都可以好革新,有日式胡麻醬、柚子醋和黑蒜醬油,可加辣椒蘿蔔蓉和日本大葱碎。配料、汽水、雪糕無限食,格局有D似酒店buffet。湯底有多種選擇,並非一般見到的,是有日本味道的三文魚豆乳湯、昆布漬湯、淡十勝芝士豚骨湯,我地試左干貝清湯,真係有濃濃的干貝味。極上美國牛肉色澤鮮紅、雪花分佈均勻,肉質不錯。平時都試開胡麻醬,今日可試試醮黑蒜醬油,帶黎新的味覺體驗,黑蒜的香為牛肉帶來不同的美味。粉紅色的極上豚肉可清楚見到豚肉的肌理,6一6就食得,肉質也十分嫩滑。
另有特色的墨汁豚肉丸和醬爆麻辣丸,在其他火煱店都未見過。
配料、汽水、雪糕無限食,格局有D似酒店buffet。
粉紅色的極上豚肉可清楚見到豚肉的肌理,6一6就食得,肉質也十分嫩滑。這個豚肉可醮柚子醋,味覺很清新。
豐富的蔬菜options帶黎超多纖維,hot pot都可以好健康。食菜的時候,也帶有干貝味,非常不錯。
加$68就有美國桶蠔4大隻,好肥美喔。
  • 極上美國牛肉、豚肉
2017-04-24 663 浏览
今次食牛一,係門口已經揀左極上美國牛肉 , 豚肉成人 $168 ,入座後好快有人送湯底,我揀左鮮廿口濃蝦湯。店員會先幫係落第1round牛肉、豚肉,然後店員會解釋俾你知跟住落嚟如果你想加點牛肉嘅程序,原來呢度會用tablet黎點牛肉比一般放題方便好多又唔會miss左單。跟住就可以自由去拎野食,限時90分鐘。自行取食物、配料、調味料、甜品等等,只有指定價錢的牛肉豚肉由店員送上食材都新鮮,送餐都好快,服務都唔錯,會早過你主動幫你加湯幫你收牛肉嗰啲嘅時候會問你使唔使再加牛肉。又會主動幫你收碟,唔駛張枱咁full除了牛肉正之外, 仲有多種蔬菜,例如娃娃菜、生菜、油墨菜、沙律菜、芝士腸、芝士魚腐魚片、獅子狗、韓國年糕、餃子、龍蝦丸等等,最特別嘅係有羽衣金藍,新款植物。還有金菇, 翠玉瓜、 硬豆腐、玉子豆腐、冬菇、腸等等,丸既種類都好特別,有墨汁豚肉、玉子花枝...好多我叫左既極上美國牛肉, 覺得好好食,唔太肥, 又有牛味,雪花分佈平均,色澤睇落吸引,牛肉質素好。豚肉,薄切好快熟,好食,唔會un個人追加桶蠔,超大隻飲品方面有汽水機,茶包,紙包飲品,蜂蜜香橘綠茶,柑橘茶,呢2款特製野飲好特別,好清新
入座後好快有人送湯底,我揀左鮮廿口濃蝦湯。
跟住就可以自由去拎野食,限時90分鐘。

又會主動幫你收碟,唔駛張枱咁full

除了牛肉正之外, 仲有多種蔬菜,

豚肉,薄切好快熟,好食,唔會un

個人追加桶蠔,超大隻
飲品方面有汽水機,
茶包,
紙包飲品,
蜂蜜香橘綠茶,柑橘茶,呢2款特製野飲好特別,好清新。
另外,甜品方面有乳酪雪糕,
有3隻味揀分別原味乳酪,雲呢拿,芒果味,個人最like雲呢拿。
配料有好多款芒果味q果,小脆片,爆珠,星星等等,有2 隻醬加,朱古力士多啤梨。任食任加,出面街食一杯都要30,呢道任食超爽。我個人最鐘意加爆珠,口感正!

P.s另外,醬汁推薦芝麻醬最夾牛肉豚肉