2016-01-26 615 浏览
炸菜牛肉腸粉:牛肉腸粉就食得多,加咗炸菜唔知會點呢?食落去啲炸菜索索聲,不過有少少鹹,牛肉都好嫩滑,腸粉皮又幾薄,幾有趣!而且非常多料,多都唔覺自己食緊腸粉。而且切成6小塊,咁樣每塊都可以索滿豉油咁食喇!糯米雞:荷葉包住糯米,有雞肉、叉燒肉、鹹蛋黃蛋白、冬菇等。份量頗大,兩個人食一個絕對綽綽有餘。流沙包:其中一個係硬沙包,另一個嘅奶皇餡就好稀,一咬開個包就奔騰而出,小心又辣親個嘴....... 勝在奶皇餡唔覺得甜同漏香草沙律明蝦角:入面有好幾隻蝦,同埋幾隻蝦,雖然冇其他料,但係有淡淡嘅香草味。個皮炸得幾好,唔會過火,而且非常香脆,一擺落口就熱到辣親!鮮蝦腐皮卷:同明蝦角一樣,入面只有蝦。比明蝦角做更好,金黃外皮極度香脆,一咬就會有好清脆嘅裂聲,唔會濕到咬唔開,而且唔會煎到好勁油味,反而仲會食到腐皮味!雖然腐皮卷入面只有蝦,但係都好味到唔緊要喇!服務:全部人都太有禮貌喇,每次講完唔該之後佢哋都會'唔駛'返我。當所有點心到齊晒之後,有位短頭髮嘅女士專登走嚟問我哋駛唔駛蓋住先等佢唔會凍,又不斷為我地加茶。走嘅時候原來我地漏咗支筆,嗰位短頭髮嘅女士係專登走出嚟追住俾返支筆我地。我冇諗過食個點心

流沙包
炸菜牛肉腸粉
香煎鮮蝦腐皮卷
服務:全部人都太有禮貌喇,每次講完唔該之後佢哋都會'唔駛'返我。當所有點心到齊晒之後,有位短頭髮嘅女士專登走嚟問我哋駛唔駛蓋住先等佢唔會凍,又不斷為我地加茶。走嘅時候原來我地漏咗支筆,嗰位短頭髮嘅女士係專登走出嚟追住俾返支筆我地。我冇諗過食個點心姐,都可以咁好服務?!要大讚!!!!!

星期一至五,下午2-6時有85折,抵!
2016-01-25
流沙包
炸菜牛肉腸粉
2015-12-26 263 浏览
聖誕派對後、一個入又想飲茶,但又唔想去酒樓同人迫。想起黃埔有一間百勝點心工房,係即叫即蒸即食。蟹籽北菇燒賣,好香菇味道,用料是傳統的燒賣餡料,豬肉、蝦肉、肥肉加上冬菇等。味道唔錯。 晶瑩鮮蝦餃,蝦餃皮腍口、沒有嚼口、可能和登麵及麵粉比例有關。蝦肉調味方面品比較重味了,淹沒有蝦的鮮味。有點可惜! 雪山焗叉燒餐包,賣相都幾好,剛焗起包身及雪山皮比較鬆軟,叉燒餡料及芡沒有太稠。味道算是平均。 食物份量是一人份,正宗一盅兩件。帶有中式獨食文化。味道及價格非常合理、唔怪得給引不少街方客。

2015-12-26
2015-10-23 729 浏览
又來幫襯了, 消費者就是這樣無記性, 上次食過, 不太滿意, 經過一段時間, 就忘記得乾淨. 這間店是隔幾條街的百勝酒樓的分支店. 客觀一點, 這間的點心, 雖不是做得很好, 但也比那間總店好一些, 而且點心的賣相也設計得不錯. 估計是因為這店的負責人是由兒子管轄, 而總店是由老一輩的人打點.與上次一樣, 蝦餃, $16, 一籠兩件, 大隻品種, 不是我杯茶, 最好當然係細隻而給三件啦, 最起愛的蝦餃大小, 非利苑莫屬. 還好, 蝦餃皮尚算煙韌, 也不厚. 蝦仁…. 無期望, 也當然不會失望吧..鳳爪排骨飯, $32, 一碗, 唔係”一盅”. 鳳爪完整無爛, 皮彈牙, 醬汁適中, 味道好. 白飯做得乾身, 一粒粒看得見, 加了些少豉油, 甜味尚好. 排骨, 不滿意, 肥多瘦少, 只有一件是”一字排”切出, 其他的都是”岩岩巉巉”, 肥肉之間, 又切唔斷, 好差!!鮮竹陳皮牛肉球, $16, 個名好勁, 陳皮?? 可能有, 但sorry, 真係食唔出. 鮮竹, 一小小小片在底, 唔錯呀! 口感滑. 牛肉的肥瘦部份未攪得勻循, 眼見仍有很多白色一點點的肥膏. 至於牛肉味??... 現時香港
鮮竹陳皮牛肉球, $16, 個名好勁, 陳皮?? 可能有, 但sorry, 真係食唔出. 鮮竹, 一小小小片在底, 唔錯呀! 口感滑. 牛肉的肥瘦部份未攪得勻循, 眼見仍有很多白色一點點的肥膏. 至於牛肉味??... 現時香港… 牛肉無”牛肉味”是常識吧.. 無投訴啦..
下午4時, 不多客, 蝦餃和牛肉, 很快上檯, 但鳳爪排骨飯, 足足等咗24分鐘, 無作大, 睇住隻錶, 望住張單上印住既”時間…. 繼續努力吧, 我都唔想你執笠… 全黃埔區唯一的一間點心店.....
2015-09-09
2015-08-29 275 浏览
晨曦早茶 一大早七點一個人不知吃什麼,想飲茶但又不想去茶樓,於是 就去了點心工房。雖然有早晨套餐平D,但就是任性叫了燒賣、鷄扎 一個人吃剛剛好,點心一般,燒賣味道平平不太新鮮,鷄扎的材料也不多,少了火腿但芋頭粉粉的好吃,可能是蒸定的所以味道真不怎樣(我一落order啊姐就在門口的大蒸籠裏取給我不用等,真太快!其實我不趕時間)如果是即叫即蒸應該會好些吧!(可能太早)。3元茶錢無限添飲無加一共$37,裝修簡约地方整潔,服務也不錯,D阿姐蠻親切的。
晨曦早茶
)如果是即叫即蒸應該會好些吧!(可能太早
2015-06-19 440 浏览
最驚喜嘅係呢味四色甜品,估唔到係茶樓會有d咁新派嘅食物。四款甜品有石榴慕絲,朱古力慕絲,芒果布丁同焦糖布丁。石榴味嘅甜品真係好少見,但係真係有好香石榴味,值得一試。其他三樣甜品同平時食開嘅都差唔多,但係相比之下夠哂滑,好新鮮。所以作為下午茶,單點呢個甜品真係好唔錯。
四色甜品

最驚喜嘅係呢味四色甜品,估唔到係茶樓會有d咁新派嘅食物。
但係真係有好香石榴味,值得一試。

其他三樣甜品同平時食開嘅都差唔多,但係相比之下夠哂滑
,好新鮮。
所以作為下午茶,單點呢個甜品真係好唔錯。
四色甜品
2015-06-03 419 浏览
夏天是個令我又愛又恨的季節喜歡它的陽光明媚,卻討厭那種令人難耐的高溫悶熱碰巧遇上暴雨,心情也變得煩躁起來這樣的夜,只想食頓快得來又有質素的晚餐位於紅磡小街內的百勝點心工房,正合心意打開點心紙,價錢不貴,20至30蚊左右已有交易大路的蟹籽北菇燒賣、蝦餃及XO醬煎蘿蔔糕用料新鮮,味道對版這裡的蘿蔔糕少許偏辣,個人很是喜歡不過,說到較為驚喜的是這裡竟提供坊間大集團酒樓已不算太常見的懷舊點心懷舊豬潤豬肚燒賣懷舊豬潤豬肚燒賣味道不俗當晚最為驚喜的是這份鳳凰香煎珍珠雞外層香脆的蛋漿包裹著煙韌的糯米一口咬下,有兩種不同層次香而不膩,吃人上癮除了懷舊點心,試了幾款新派特色點心也不錯迷你一口豬扒包,大小剛好,中間的芥末醬汁也調配得不錯辛勁中夾雜清新氣息,充滿夏日感覺金盞大蝦沙律也是夏日之選爽彈的大蝦加上酸酸甜甜的沙律,很開胃泰國肉鬆炸兩腸賣相吸引可惜中間炸兩不夠脆,甚至有點乾硬另一樣值得推介的是白汁芝士雞批焗得正鬆脆的表層香氣誘人芝士、白汁與雞粒完美契合最後來一客甜品拼盤焦糖布丁、芒果布丁、朱古力奶凍、石榴奶凍整齊地排列芒果布丁上的笑臉,令我一掃雨天的鬱悶,那麼,我也給你一個笑臉回敬吧 (笑)
夏天是個令我又愛又恨的季節
喜歡它的陽光明媚,卻討厭那種令人難耐的高溫
悶熱碰巧遇上暴雨,心情也變得煩躁起來
這樣的夜,只想食頓快得來又有質素的晚餐
位於紅磡小街內的百勝點心工房,正合心意
打開點心紙,價錢不貴,20至30蚊左右已有交易
大路的蟹籽北菇燒賣、蝦餃及XO醬煎蘿蔔糕用料新鮮,味道對版
這裡的蘿蔔糕少許偏辣,個人很是喜歡
懷舊豬潤豬肚燒賣懷舊豬潤豬肚燒賣味道不俗
當晚最為驚喜的是這份鳳凰香煎珍珠雞
外層香脆的蛋漿包裹著煙韌的糯米
一口咬下,有兩種不同層次
香而不膩,吃人上癮
除了懷舊點心,試了幾款新派特色點心也不錯
迷你一口豬扒包,大小剛好,中間的芥末醬汁也調配得不錯
辛勁中夾雜清新氣息,充滿夏日感覺
金盞大蝦沙律也是夏日之選
爽彈的大蝦加上酸酸甜甜的沙律,很開胃
泰國肉鬆炸兩腸賣相吸引
可惜中間炸兩不夠脆,甚至有點乾硬
另一樣值得推介的是白汁芝士雞批
焗得正鬆脆的表層香氣誘人
芝士、白汁與雞粒完美契合
最後來一客甜品拼盤
焦糖布丁、芒果布丁、朱古力奶凍、石榴奶凍整齊地排列
芒果布丁上的笑臉,令我一掃雨天的鬱悶,
那麼,我也給你一個笑臉回敬吧 (笑)
题外话/补充资料: by Anna
2015-06-02 473 浏览
所以各款點心也是同出一轍。有時點心引發作起來, 但往往時間不容許一盅兩件, 小妹使會選擇點心專門店, 當中不乏供應快靚正的點心。旺角 是一個好例子。今晚和友人來到紅磡百勝點心工房, 點心是自家生產制作,全因百勝酒家為其母公司品質自然有保證。看看點心紙有點花多眼亂, 於是全統點心和新派點心各要一些。白汁芝士雞批放上枱已陣陣牛油飄香,撻面佈滿濃郁白汁和特多芝士覆蓋,微微焦香, 拉出一絲絲芝士絲,雞肉墊底, 增次感豐富。撻底亦做得十分鬆脆可口。熱辣辣小心熨咀。鳳凰香煎珍珠雞將珍珠雞壓扁加雞蛋再煎香,糯米多了一分脆口, 咬落更加煙靭,口感不是太油膩,十分飽肚。XO醬煎蘿蔔糕略嫌不夠香口, 煎蘿蔔糕一定要煎至糕邊起焦方為極品。xo除了辣仲幾 , 餘韻在咀巴內歷久不衰, 小妹認為味道溫柔一點,客人接受度會相對地提升。迷你一口豬扒包賣相唔差, 無奈豬扒味道及質感也十分奇怪, 有點像麥X雞,口感較硬,不太討好。豬潤豬肚燒賣懷舊點心之一,兩者味道十分夾,豬潤爽口有彈性,豬肚雖然有點老,但味道還好, 墊底魚肚也吸了肉汁鮮味, 好吃。晶瑩鮮蝦餃鮮蝦爽但不鮮,蝦餃皮亦不夠通透。泰國肉鬆炸兩腸炸腸排成一字,雪
所以各款點心也是同出一轍。

的點心。旺角 [老點點心店] 是一個好例子。

今晚和友人來到紅磡百勝點心工房, 點心是自家生產制作,

全因百勝酒家為其母公司品質自然有保證。

看看點心紙有點花多眼亂, 於是全統點心和新派點心各要一些。

鳳凰香煎珍珠雞

口感不是太油膩,十分飽肚。

XO醬煎蘿蔔糕
略嫌不夠香口, 煎蘿蔔糕一定要煎至糕邊起焦方為極品。

xo除了辣仲幾 [梗], 餘韻在咀巴內歷久不衰, 小妹認為味道溫柔一點,

客人接受度會相對地提升。

迷你一口豬扒包

不太討好。

豬潤豬肚燒賣

墊底魚肚也吸了肉汁鮮味, 好吃。

晶瑩鮮蝦餃
鮮蝦爽但不鮮,蝦餃皮亦不夠通透。

泰國肉鬆炸兩腸
炸腸排成一字,雪白腸粉皮包著油炸鬼, 還有肉鬆點綴堵加咸香, 口感略硬

窩心位是付上的暖豉油。

法式焦糖燉蛋
焦糖香甜也不痴牙,蛋香濃郁,以迷你甜品結尾~ 爽!

• 白汁芝士雞批
平日工作繁忙,KsMeow基本上是沒有閒情到茶樓細味點心;但隨著點心小店愈開愈多,想隨時吃點心已非常方便!...那夜,KsMeow來到紅磡百勝點心工房,她家除提供特色點心外,亦有供應不少懷舊點心,讓味蕾遊走於不同年代!.「泰國肉鬆炸兩腸」外層腸粉滑溜,肉鬆下手大方;若內里包著的油炸鬼做得更薄更脆,會令人更愛!燒賣皮不算黏筷的「蟹籽北菇燒賣」豬肉肉質爽彈,配上大量脆口的蟹籽,不錯吃!「鮮蝦餃」外皮較厚,幸肉汁不少,蝦肉亦鮮!...「懷舊豬潤豬肚燒賣」賣相對板,份量亦多,愛舊式點心的朋友,不要錯過!.外表精緻的「迷你一口豬扒包」每個也是一口份量,方便進食!特別喜歡當中的芥末醬汁,帶點刺激,跟豬扒的味道很配合,亦能化去肉的膩感!.「XO醬煎蘿蔔糕」店員未有把蘿蔔糕煎透,未算香口;XO醬極辣,程度可以使人噴火(笑)...「鳳凰香煎珍珠雞」是當晚KsMeow的最愛!蛋漿包著珍珠雞,讓表面更香;內里的糯米粒粒煙韌,吃後更沒半點膩感,令人驚喜!.「白汁芝士雞批」剛焗好的酥皮鬆脆,包著芝士味道剛好的白汁及雞粒,啖啖惹味!.「甜品拼盤」包括焦糖及芒果布丁、朱古力及石榴奶凍,賣相可愛,絕對是「相機食先」的
平日工作繁忙,

KsMeow基本上是沒有閒情到茶樓細味點心;

但隨著點心小店愈開愈多,想隨時吃點心已非常方便!

那夜,

KsMeow來到紅磡百勝點心工房,

她家除提供特色點心外,亦有供應不少懷舊點心,

讓味蕾遊走於不同年代!

「泰國肉鬆炸兩腸」

外層腸粉滑溜,肉鬆下手大方;

若內里包著的油炸鬼做得更薄更脆,會令人更愛!

燒賣皮不算黏筷的「蟹籽北菇燒賣」

豬肉肉質爽彈,配上大量脆口的蟹籽,不錯吃!

「鮮蝦餃」

外皮較厚,幸肉汁不少,蝦肉亦鮮!

「懷舊豬潤豬肚燒賣」

賣相對板,份量亦多,愛舊式點心的朋友,不要錯過!

外表精緻的「迷你一口豬扒包」每個也是一口份量,方便進食!

特別喜歡當中的芥末醬汁,

帶點刺激,

跟豬扒的味道很配合,亦能化去肉的膩感!

「XO醬煎蘿蔔糕」店員未有把蘿蔔糕煎透,未算香口;

XO醬極辣,程度可以使人噴火(笑)

「鳳凰香煎珍珠雞」是當晚KsMeow的最愛!

蛋漿包著珍珠雞,讓表面更香;

內里的糯米粒粒煙韌,吃後更沒半點膩感,令人驚喜!

「白汁芝士雞批」

剛焗好的酥皮鬆脆,包著芝士味道剛好的白汁及雞粒,

啖啖惹味!

甜品拼盤」

包括焦糖及芒果布丁、朱古力及石榴奶凍,賣相可愛,

絕對是「相機食先」的四位主角!

餐廳:百勝點心工房(Tel. 23246900)

地址:紅磡黃埔新邨船澳街99號佳富樓地下F號舖

感謝欣賞 KsMeow 小分享!

有興趣可按 【上回食記】 或 【主頁】 或 【Facebook】 欣賞其他文章!

有時間 ♥ 上嚟Fb Hea吓

Instagram: KsMeow

關注KsMeow微博

聯絡我:ksmeow@gmail.com

2015-05-31 233 浏览
我一直覺得中式點心就是西餐的Brunch,以前都習慣在早上或中午時吃的,逐漸點心又獨立地發展出專門店,有一間仲擺埋米芝蓮一星,從此又進一步將點心專門化及多樣化起來,有時我自己都會在晚上吃點心當正餐的呢!這次又約了地圖之友飯聚,地點是紅磡一間叫百勝點心工房的點心專門店,位近紅磡街市,恰巧當晚掛起紅色暴雨警告,但我們都沒有爽約,證明下雨根本不是一個不赴約的理由。而暴雨下能夠躲在店內跟好友們吃點心,都是一個很窩心的聚會。百勝開業只有幾個月,以做街坊生意為主,店子大約都容納三、四十人。看看點心紙,除了一般常見的點心例如蝦餃、燒賣、腸粉外,亦有一些特色點心,又有燉湯和粥飯,種類很豐富。先吃一些較傳統的點心,有晶瑩鮮蝦餃($16)、蟹籽北菇燒賣($14)、XO醬煎蘿蔔糕($26),三款點心,看得出師傅的手工很紮實,但XO醬煎蘿蔔糕就很辣,落料太重手了。很久不見的「懷舊豬潤豬肚燒賣」($22),我對這類懷舊點心情有獨鍾,特點是通常都大大件,又油淋淋,但吃起來又好飽滿和爽滑,這碟都做到以上幾點,值得一試。鳳凰香煎珍珠雞($30)聽見朋友點了珍珠雞,心裡一沉,以為又是那些常見的類型,誰知上菜後一見模樣,

晶瑩鮮蝦餃
蟹籽北菇燒賣
XO醬煎蘿蔔糕
懷舊豬潤豬肚燒賣
鳳凰香煎珍珠雞($30)

聽見朋友點了珍珠雞,心裡一沉,以為又是那些常見的類型,誰知上菜後一見模樣,有驚喜喎! 食落口更有驚喜,外層披著薄薄的蛋皮,好鬆脆,中間的糯米軟腍得來又不失咬口,內涵夾著的雞肉份量剛剛好,變成一件很香脆的煎炸小點。
鳳凰香煎珍珠雞
白汁芝士雞批($24)

外表擺放得像西餐廳的沙律雞批,有心思! 而做得又不錯喎,焗得鬆軟而好有香滑感,但不會成口奶油,我認為做得恰當。
白汁芝士雞批
金盞大蝦沙律($24)

像一朵花般,細細件,清新,滑溜。
金盞大蝦沙律
迷你一口豬扒包 ($22)

觀感是取勝是道,這點可以拿高分,而另一優點則在於細件,真的一口就吃掉,如果豬扒做得更脆一點會更好。
迷你一口豬扒包
雪山焗叉燒包 ($18)

「添好運」的名物,其實很多點心店都有做,百勝比起該店,味道還可以,但包的厚度和鬆軟度則需要調一調。
雪山焗叉燒包
四式小甜品: 從下至上是呂宋香芒布甸、香濃朱古力慕絲、法式焦糖燉蛋、飄香石榴奶凍 (每款$9,四款共享 $32)
個人最喜歡笑臉,即香芒,吃完後心情也變得輕鬆了一點。

百勝雖然位於街坊地段,但水準一點也不馬虎,既有傳統,又肯創新,結合了中西特點,只要持續改善食物質素,應該能夠吸引年輕食客。

懷舊豬潤豬肚燒賣
2015-05-24 441 浏览
Usually dim sum is eaten during the day but here it is served all day and the prices are very reasonable.There are traditional choices and modern style dim sums available.Some dim sums come in twos which makes it easier to share between two people and you can order other dim sums as well.Here was what we had:★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★steamed prawn dumplings $16:The prawns inside were springy and the dumpling skin was not too oily.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★steamed rice rolls with pork floss:The steamed rice ro

Here was what we had:
steamed prawn dumplings $16:
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
The steamed rice rolls with sweet pork floss topping tastes nice but the doughstick in the middle was a little hard.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
steamed pork dumpling with crab roe $14:
Another dim sum classic, huge pork dumplings loaded with silky minced pork and fragrant Chinese mushrooms topped with crab roe.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Pan fried radish cake in XO sauce:
In general, everyone who tried it said the XO sauce was very spicy.
Baked chicken tart $24:
A modern chicken tart which was liked by everyone because it had pieces of creamy chicken on a buttery crisp tart base.
Fruit salad with shrimp $24:
A nice dim sum for summer and kids to eat because the sweet fruit salad is served on a crispy base with a prawn on top.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
Pan fried glutinous rice with egg $30:
This was chicken sandwiched in between two layers of glutinous rice coated in egg and pan fried resulting in a crispy and chewy texture with flavourful chicken in the middle.
Dessert platter $32:
Finished with a cute dessert platter of mango pudding, creme brulee, guava pudding and chocolate mousse.
My favourite was the chocolate mousse which had a strong chocolate taste with a velvety texture.
2015-05-20 367 浏览
飲茶吃點心,一盅兩件,已經成為香港人的生活習慣。現在有一個趨勢就是除了酒樓之外,有很多點心專門店的湧現,「添好運」就是一個好例子。這晚到訪紅磡的「百勝點心工房」,也找到相類似的特質。店舖位於橫街,開張約有五個月,專門吃點心。以下幾樣我覺得是不錯吃的,可供大家參考:「菠蘿焗叉燒包」新鮮熱辣焗起,可以說是點心界的「張家輝」。。。菠蘿皮沒有過甜,叉燒餡料調味亦恰到好處,吃的時候小心淥親咀仔!在我來說,若果皮焗得更加濃,就更 very good。「金盞大蝦沙律」應該會很受女士們的歡迎,爽彈的大蝦放在冰凍的沙律上,作為一餐的開始是不錯的。「鳳凰香煎珍珠雞」這個我是吃得相當多,很邪惡啊!糯米雞質感軟糯,始終我是上海仔,對糯米系的東西情有獨鍾,情意結也。難得是煎得不油膩,值得一試。「XO醬煎蘿蔔糕」同枱有朋友說它太辣,我自己很吃得辣,對我來說剛剛好。約你不吃得辣的話,記得要侍應輕手一點。。。「蟹子北菇燒賣」吃一盅兩件,怎能少了燒賣呢?這裏點心$20 -$30一碟有交易,一大班好友嘩鬼互相分享,是個不錯的選擇㖿。

「金盞大蝦沙律」

「鳳凰香煎珍珠雞」

「XO醬煎蘿蔔糕」

「蟹子北菇燒賣」
吃一盅兩件,怎能少了燒賣呢?

• 菠蘿焗叉燒包
  • 鳳凰香煎珍珠雞
  • XO醬煎蘿蔔糕
2015-05-14 346 浏览
終於嘗到了餐廳的四色甜品... 當中的焦糖燉蛋同石榴奶凍均使人一試難忘。法式焦糖燉蛋光看外表的色澤已經夠吸引; 它的表最表層係一層薄薄的焦糖,咬下去既香且脆,夾着香滑的燉蛋一起吃的話,更為可口。至於石榴奶凍最引人入勝的地方,則茣過於那陣鮮果的飄香。兩份甜品都係既精緻又美麗! 雖然份量較少,但四色甜品的價錢亦頗為合理,實屬下午茶的不二之選。
2015-04-28 267 浏览
原本都唔打算要寫呢間野o既食評,但係唔講出黎,我擔心大家會有一樣o既經歷朝早出完街返黎食下午茶,見佢都開左一段日子,於是黎試下入座時得3枱客,相比附近其他食肆,呢度真係好少人通常去呢類點心舖,佢都會俾一壺茶你自己慢慢飲,但呢度就唔係,你飲哂o個杯佢就加俾你,位位$3.所以唔知自己飲緊咩茶,亦覺得咁o既方式唔係太好.叫左以下幾樣:泰式肉鬆炸兩牛肉球燒賣(大粒o個隻)雞包仔個炸兩第一個到,皮稍厚,入面條油炸鬼"林"得好緊要,不過肉鬆都算唔少;問題就係佢d肉鬆係鋪面,如果包埋o係腸粉入面就會食得冇咁狼狽.點豉油係點極都唔覺得有味,只係黑色o既汁...燒賣話有蝦o係入面,但咁大粒燒賣入面隻蝦都係好細,感覺就係平時o既燒賣放大版.味道冇乜特別,而且因為佢大粒左所以覺得自己食左好多豬肉.雞包仔冇乜餡,味道一般,皮比較厚.最後牛肉球,我諗係最好食o個樣,都幾大粒,同埋個喼汁真係有喼汁味o既.呢個moment就出事喇...正當我諗住可以食完抖一抖飲多兩杯茶o既時候,大人示意佢腳邊有隻掙扎緊o既大小強 我即刻催佢快d走,雖然小強反左肚但唔代表佢唔會反返個身o係度四圍走 勁驚出去埋單時同個疑似店長講o
朝早出完街返黎食下午茶,見佢都開左一段日子,於是黎試下
入座時得3枱客,相比附近其他食肆,呢度真係好少人

叫左以下幾樣:
泰式肉鬆炸兩
牛肉球
燒賣(大粒o個隻)
雞包仔

雞包仔冇乜餡,味道一般,皮比較厚.

勁驚
出去埋單時同個疑似店長講o個度有小強,佢只係好大聲咁叫入面o既店員去睇下,彷彿唔信定唔覺得有問題亦冇唔好意思
雖然食肆有小強都唔係新鮮事,眼不見為淨,不過佢地處理手法有問題,所以我就絕對唔會再黎幫襯

2015-04-18
下午茶
2015-01-15 325 浏览
如無估錯, 這店應該係”紅磡灣中心”樓下的百勝酒樓分支食肆. 那間酒家....唔覺得佢好生意喎, 食物質素也... 已經唔太記得起了(因為太耐無幫襯了)...  是日已經到下午六時, 過了下午茶時段, 又未到晚飯, 全店無客. 我成了全店的一位顧客, 做了主角, 有些少不安….與店員要求一些辣椒油, 但來了一碟辣椒醬….唔…咿…跒.. 都好味鳳爪排骨蒸飯, 並非以一盅盅形式, 而是用普通的中型飯碗, 份量少, 感覺上太小家, 收$32, 定價過高, 一般的點心店, 就算較出名的, 盅頭飯最多都只收到二十八元. 鳳爪不過不失, 鳳爪皮半淋不彈口, 但味道合格. 排骨都好, 屬中間一字骨款式 (唔知其他是否都是如此, 但起碼面前的一碗是), 份量也不少(相對地, 以飯碗載, 變成米飯的份量不夠). 飯身也算可以, 不淋不硬, 適中. 無論如何, 定價略高, 只能算合格.蝦餃, 兩隻, $16, 大隻型品種, 咬開, 皮做得尚好, 不淋, 有些少彈牙. 內餡用全蝦, 大隻, 口感好, 蝦肉有彈力, 可惜無蝦味, 但這都是一般點心店的通病, 唔怪你囉..
2015-01-05