2019-03-14 145 浏览
作為嗜辣魔人,看到四川麵店總是要進去試一試的,看裡面的裝潢雖簡單卻很有特色, 決定進去一探究竟。除了飯、麵套餐,也有小火鍋可以選擇。但今天只有一個人,就簡單的吃碗麵好了。貴味辣雞涼拌麵 $66這款貴味辣雞口感很特別,質感在四川辣子雞與雞煲之間,冇辣子雞咁乾身。配上芫荽和蘿蔔絲,很是惹味。麵偏向幼身,口感較硬,也很吸湯。雖然是中辣,但係食落唔會令人喉嚨痛,辣味停留在口腔。店員推薦下次可以試試他們的上湯或是紅燒牛肉粉,雖然不辣,但是湯底鮮甜,別有滋味。苦丁茶 $9苦丁茶也是雲南四川一帶的特產,味苦,微甘,剛吃完辣喝點苦丁茶清熱解毒正好。

除了飯、麵套餐,也有小火鍋可以選擇。
但今天只有一個人,就簡單的吃碗麵好了。

貴味辣雞涼拌麵 $66

麵偏向幼身,口感較硬,也很吸湯。

雖然是中辣,但係食落唔會令人喉嚨痛,辣味停留在口腔。

苦丁茶 $9

2019-02-27
2019-03-11 181 浏览
今天天氣非常潮濕,所以都想去食辣食物,在openrice找到有間食辣的牛肉粉都材料幾多而且不少人話好食,所以就去食,行了不用十分鐘就到都幾方便,見到有不少人食緊,而待應就介紹這裡的牛肉粉和飲品,都講得幾詳細,等了不用十分鐘飲品和食物都來到了。紅油牛肉粉 小辣,辣程度剛好而入面的三骨原湯,用三種不同的骨整成,湯底鮮甜而竟然吾太油有驚喜,忍唔住都飲左幾口, 牛肉原來是牛𦟌,口感淋身有肉味,粉是用米造而成幾好味又夠滑身,再配一個 苦丁茶 ,淨飲少苦但如果食完辣就飲好味又解辣,來到這裡食辣野推介。

2019-03-10 128 浏览
睇左咁多好評, 諗住試下,叫左辣雞湯粉(粉轉左麵, 當中的泡菜及滷蛋係另加),點知同期望相差較遠。 麵:煮得太耐或者放係個外賣盒裡面太耐,偏腍 。如果係因為放左太耐而腍, 可以理解。湯: 味道算係正常。辣油: 麵配搭的辣油, 味道層次唔係好突出, 真係'辣' 及'油', 而唔係令你食落去回味無窮果一種辣油。可能我對辣油要求有D高, 唔好意思( ̄⊥ ̄)雞:雞的鹹味夠但肉質偏硬, 有D似用黎煲湯的雞肉, 俾湯吸收晒精華。滷蛋: 味道都算OK,如果再入味D就更好泡菜: 酸味適中兼爽口, 算係成碗麵中的焦點。可能其他款的湯粉會好食D, 但就我今日食依碗, 我覺得其實仲有空間可以慢慢提升 ;-) 不過值得一提, 店員好用心用保鮮膜包好個塑膠碗, 驚倒瀉, 我覺得貼心的部份值得讚~

湯: 味道算係正常。

滷蛋: 味道都算OK,如果再入味D就更好

泡菜: 酸味適中兼爽口, 算係成碗麵中的焦點。

辣雞湯粉
外卖送餐
2019-02-25 235 浏览
係銅鑼灣放工,又無約人,於是就上Openrice望下有咩餐廳好食,見到依間店咁多好評就黎試下。鋪頭位置都好方便,係地鐵F出口直行5分鐘左右就到。鋪頭比我既第一印象係幾溫馨,除左因爲門口有好幾個OL放工一齊打邊爐,仲因爲入面細細地,但擺設同佈置就充滿民族風。店員亦都好熱情,同食客有傾有講。一坐低店員就好nice咁問我食唔食得辣,其實我去譚仔只係食得十小,所以就照實同佢講唔係好食得,於是佢推介我食清湯牛肉粉,話如果想食辣可以加枱上既辣椒粉。野飲方面,我好好奇苦丁茶係咩黎既,店員就話係可以清熱解毒既綠茶,好受歡迎,於是我又叫左杯。食物好快就到,牛肉好腍好易入口,D粉亦好特別,幾爽口。椰菜醃過酸酸地,中和到湯底既少少油膩感。雖然係清湯,但都唔會食到口淡淡,香料充足,相當開胃。苦丁茶亦好清熱,苦中帶點甘,同味濃既牛肉粉配搭得相當好。

2019-02-16 183 浏览
上次食過紅油涼皮,一直都念念不忘,一心想黎食紅油涼皮,點知原來夏天先有,問過staff, 話4,5月先會有,心裡有點失望其實碗碗香的招牌係牛肉粉,不過我卻被紅油拌涼皮吸引住,冇涼皮,就叫拌麵頂住先其實拌麵唔比涼皮差,配料調味跟拌涼皮都係一樣,我走左莞茜,反而拌麵仲比拌涼皮冇咁油膩,我最中意佢既酸辣調味,唔會得個辣字,唔會辣而不香,我揀左BB 辣,我個人覺得都已經好辣了,明明唔太食得辣,但又要去食辣,冇計,真係好香,重口味野岩我,麵都是較爽口的,成碗麵會食到人好開胃苦丁茶簡直係解辣神器,飲完即刻解哂辣,爽

全蛋素拌麵

苦丁茶簡直係解辣神器,飲完即刻解哂辣,爽

全蛋素拌麵
苦丁茶
銅鑼灣呢間食貴州菜嘅小店非常有特色!辣食同唔辣都咁好味,啱晒我呢個辣妹!貴陽清湯牛肉粉湯底用了花椒粉及胡椒粉,雖然係清湯一點都唔辣,但係非常惹味!店員仲教我地正宗當地人既食法係先飲啖湯,想食辣的話可加入特製辣粉。麵條有點似烏冬,但比烏冬粗身。麵條呈圓柱形,非常滑嘟嘟!貴味辣雞涼拌麵雖然涼冰冰,但愈食愈感受到辣勁...好快就食到舌頭發熱,冷熱交替,味覺大挑戰喔!中意食辣既我,非常喜歡這碟涼拌麵喔!苦到茶係清熱解毒,係貴州特有產品,絕對係食辣既良伴呀!

麵條有點似烏冬,但比烏冬粗身。麵條呈圓柱形,非常滑嘟嘟!

苦到茶係清熱解毒,係貴州特有產品,絕對係食辣既良伴呀!
2019-01-29 231 浏览
今次同朋友嚟到呢一間碗碗香食正宗貴林牛肉粉,大廚同侍應都係以鄉下話溝通,感覺夠地道。同朋友兩個人叫咗紅油牛肉粉(微辣)同清湯牛肉粉配兩杯苦丁茶。首先試咗清湯湯底,湯底加左花椒粉同胡椒粉,所以即使唔係食麻辣湯底,依然會有舌頭麻痹嘅感覺(注:麻辣的麻味來自花椒,辣味來自辣椒),清湯得來又唔會太清淡。至於紅油湯底,湯底落咗辣椒油,呢個就辣味比較重而無麻味,同時亦落左酸菜,識落酸酸辣辣,非常開胃,如果鍾意酸味較重嘅人可以要求加酸菜!兩碗牛肉粉都用左牛腩同牛肉片作為配料,兩者肥瘦適中,肉質非常軟嫩,份量都夠多。而米粉比較粗身,粗幼度同烏冬差唔多,食落夠滑溜彈牙!如果食到覺得好辣,可以飲苦丁茶,有清熱下火嘅功效,飲完的確非常解辣。

清湯牛肉粉
清湯牛肉粉
2019-01-29 181 浏览
碗碗香是我的心水飯堂, 不知道消磨了多少個中午和晚上.碗碗香的店面不大, 但菜色一點都不含糊, 主打重慶菜, 味道正宗, 為適應客戶的需要, 也可選不同的辣度.我喜愛的碗碗香菜式太多太多, 似乎沒有不喜歡的, 但不細述了, 直接分享連續兩晚同朋友在碗碗吃重慶小火鍋的歡樂.碗碗香以賣小菜, 套飯, 重慶粉為主, 只在冬季限定時間提供重慶小火鍋. 雖然我常去碗碗香開飯, 但因為湊不齊人數, 至今才初試小火鍋. 店主建議是2人1鍋的, 但我們愛吃、胃大, 盡管只有4、5人, 也砰砰砰一口氣點了3鍋,  手作丸子, 麻辣牛肉, 辣子鷄. 小火鍋有多好味, 看圖就清楚, 不重複.  想強調的是, 需要菜量很大, 但實在無法抗拒誘惑, 我們還是全清了, 吃滿一肚子的菜, 離開埋單時, 出乎意料的便宜. 在銅鑼灣這麼高消費地區,  用這麼實惠的價錢吃了一桌好菜, 歡樂休閒地享受一個晚上, 教我如何不一再回味.
碗碗香是我的心水飯堂, 不知道消磨了多少個中午和晚上.

麻辣牛肉火鍋
  • 香菇鷄
  • 口水鷄
  • 排骨
2019-01-10 283 浏览
今日放工之後同朋友去銅鑼灣搵野食,行過加路連山道,見到一間食貴陽牛肉麵既小店,就入左去試。入面既環境係咁,你可以睇到少少廚房。打開餐牌,見到有唔少選擇,唔知點揀好,就問侍應有咩推介,佢就介紹左呢度既招牌菜-紅繞牛肉麵。不過,我既朋友係完全唔食得辣既,所以佢就叫左碗唔辣既,而我就叫左碗BB辣既。BB辣望落去都唔算好辣,如果食得辣既可以自己再加辣椒油。下面就係清湯牛肉麵。碗湯真係好香,唔怪得間店叫碗碗香,而牛肉又煮得好腍,入口即溶。我地仲叫左兩杯苦丁茶,侍應話食辣野最好配苦丁茶,我係第一次飲呢款飲品,故名思義,佢就係有少少苦既,飲完佢又真係好解辣喎,所以建議大家黎呢到食野都要點黎試下啊!埋單總共食左$150,銅鑼灣黎講都算ok。

入面既環境係咁,你可以睇到少少廚房。

下面就係清湯牛肉麵。

埋單總共食左$150,銅鑼灣黎講都算ok。

2019-01-04 234 浏览
約左舊同事聚會,好彩7點左右到,唔駛等位原本想食火鍋但老闆話店外先可以食 所以最後叫左套餐食我地叫左3個套餐分別係《貴味口水雞面》《紅燒牛肉面》《貴味辣子雞面》+ 老闆勁推既《苦丁茶》最中意《貴味辣子雞》炒得岩岩好又好香 辣得黎有少少麻 口感有D層次至於口水雞同牛肉就正正常常老闆介紹既《苦丁茶》好特別未食野前飲一啖覺得苦苦地 之後食完辣野再飲就變得甘甘地 好解渴同辣無介紹錯每個套餐既面值得一讚 好多菜呀湯底又唔會太咸之後再後加1個小食《貴味鹵拼盤》驚死唔肥甘  最中意食個牛肚 好好味未食過既可以去下
約左舊同事聚會,好彩7點左右到,唔駛等位

最中意食個牛肚 好好味
未食過既可以去下

2018-12-03
2018-12-23 259 浏览
喺呢一條唔顯眼嘅大街, 竟然有一間好食嘅面館, 重慶酸辣米線 已經食多咗好多次每次食完都會覺得好辛苦,因為實在太過麻辣, 呢個生肉湯咪就係重慶酸辣米線嘅溫和版。 店員介紹苦丁茶係一個好好嘅解辣飲品。<解辣飲品: 凍苦茶>每一塊葉同埋籽, 連放入口都會食到苦味, 食完之後又會帶有少少甘甜< 辣油 ,醋><有豬,有牛,有魚><外賣9折>一人75hkd, 好多旅客都黎order外賣<紅油牛肉粉>重料牛腩,肥瘦適中,十幾塊,重手蒜頭,有芽菜等配料<<小辣>呢間小辣都有2個grades... 仲有bb辣,店員話bb辣一般香港人都可以受到,平時都食得下辣,想叫小辣,最後聽左店員建議,只係叫左bb辣,唔係既話真係出哂眼水。

<解辣飲品: 凍苦茶>

< 辣油 ,醋>

<有豬,有牛,有魚>

<外賣9折>
一人75hkd, 好多旅客都黎order外賣

<紅油牛肉粉>
重料牛腩,肥瘦適中,十幾塊,重手蒜頭,有芽菜等配料

<小辣>
唔係既話真係出哂眼水。

2018-12-21
2018-12-17 214 浏览
尋日lunch求奇去搵間鋪頭試下,但又唔想去茶餐廳,於是見呢間咁有特色就去試下啦,點知就中伏了,我好求奇見門口個餐牌有咩餐就揀啦,見個I餐貴川牛筋飯,就叫黎試下重點係佢完全無標價錢,但我心諗一個Lunch餐唔會貴過$60掛,就係咁出事啦,外賣自取9折,扣咪$81唔緊要俾$81個lunch就俾返$81㗎質素我,我叫咗小辣,真係小辣但都有啲辣,個牛筋係靚㗎份量ok味道係川菜,如果好鐘意川菜㗎我推介呢間,老實講味道ok但價錢真係太貴啦

2018-12-17 178 浏览
今日約左朋友行銅鑼灣,一如平日都係咁人山人海,我同朋友去發掘美食。沿住利園後面恩平道行到加路連山道,原來呢頭都幾多野食,最後揀左呢間碗碗香。店面裝修都算別緻,都有幾好多人食,特別係多青年人之後我選擇困難症病發,侍應就主動推薦清湯牛肉粉,米粉係用貴州空運米粉,正宗整法粗、滑、有彈性、不糊湯。佢講到好似好好味咁,搞到我都好想食,於是就叫左清湯牛肉粉由於第一次食,我又唔係好食得辣,就叫左唔辣。碗嘅大小同其他米線類餐廳差唔多,但係入面嘅材料就差好遠啦~首先牛肉份量十足,有成十舊,比想像中多。咬落去多汁嫩滑,味道同調味幾濃,都幾夠風味。貴州米粉口感有啲似刀削麵,爽口彈牙,但中間唔會有粉嘅感覺。入口出奇地滑同彈牙,口感豐富,新奇但又不失美味。湯底入面有蒜蓉、蔥花、芫茜等,湯底亦十分濃郁入面仲有自家製嘅酸菜,好味又醒胃,又濃又香,正!最後再叫左杯苦丁茶送麵,茶味有少少苦,但之後回甘清涼感更為強烈,味道獨特仲有健康功效,清熱解毒。仲有好多款貴州粉可以揀,有辣有唔辣,好似我咁唔食得辣,叫清湯都係一個唔錯嘅選擇。

店面裝修都算別緻,都有幾好多人食,特別係多青年人

湯底入面有蒜蓉、蔥花、芫茜等,湯底亦十分濃郁
入面仲有自家製嘅酸菜,好味又醒胃,又濃又香,正!

每星期點都要有返幾日食辣野,今個星期日就去咗呢間碗碗香。之前無意中喺OpenRice search到呢間四川貴州辣辣粉,就去試一試啦。上一次試咗紅燒牛肉粉,原本係想叫牛肉麵嘅,店長一聽到我哋想叫牛肉麵就極力推介呢度嘅牛肉粉,佢話喎,呢度嘅粉係你出邊食唔到嘅好滑架試吓啦!一試冇死嘅,就好爽快叫咗紅燒牛肉粉啦!點知原來呢間嘅紅燒牛肉粉係唔辣嘅所以就有啲失望。所以今次再嚟就要試一試個紅油牛肉粉。紅油牛肉粉(中辣)呢度嘅紅油牛肉粉湯底調得幾好,唔太鹹,好香,好夠麻辣。牛肉粒方面好足料,一碗大概都有成六至八粒,炆得好入味,好林,真係幾唔錯。但係不足嘅係,廚房阿姐唔知聽左邊個人嘅意見,啲粉煮到冇上一次咁滑,仲半生熟。想食死人咩。啲粉一啲就煮到原本咁滑,一啲就未煮熟,硬柴柴。諗住硬嗰啲浸一浸都林啦,點知世事邊有咁簡單。半碗都係半生熟。。。。希望老闆識醒目啦⋯⋯希望下次去食唔會咁啦,難得個湯底幾好味。
每星期點都要有返幾日食辣野,今個星期日就去咗呢間碗碗香。

一試冇死嘅,就好爽快叫咗紅燒牛肉粉啦!

紅油牛肉粉(中辣)

紅油牛肉粉

想食死人咩。啲粉一啲就煮到原本咁滑,一啲就未煮熟,硬柴柴。

希望老闆識醒目啦⋯⋯
希望下次去食唔會咁啦,難得個湯底幾好味。
2018-12-02
  • 紅油牛肉粉
  • 紅燒牛肉粉
  • 红烧牛肉粉
2018-12-03 128 浏览
冬天就要食點辣暖暖身,係銅鑼灣鬧市中搵到依間貴粉,介紹說是正綜的貴州人煮出來的,辣得不一樣。老闆很熱心地為客人介紹,到我們的時候一樣,店裡面用的粉是貴州粉,是貴州帶過來的,香港很少見一定要試,苦丁茶也是,是完辣喝苦丁茶不上火。我點了紅油牛肉粉,要了小小辣,和一杯苦丁茶。湯底是貴陽地道三骨原湯,湯頭很清,喝起來很濃郁,而且香甜。我要的辣度剛剛好,香辣香辣的剛剛好,牛肉是牛腱,筋肉配合剛剛好,炆到好鬆軟入口即化。貴州粉到底是什麼口感呢,看起來很像米線但食起來完全不一樣,爽口起來好煙韌又很爽口,很特別的口感,可以吸收湯汁又不會爛丟。湯粉裡面還有自家製的酸菜,酸酸甜甜的很解膩。苦丁茶喝第一是苦澀的,喝上幾口之後就變甘甜了,而且喝了之再食辣真的會有不上火的感覺,而且解辣,食完辣我們都會口渴很想喝水,喝完苦丁茶之後我們逛了一整天才回家都不覺得口渴想飲水,苦丁茶的威力
  • 苦丁茶
  • 紅油牛肉粉