餐廳:磯の水產 (觀塘)地址:觀塘海濱道133號萬兆豐中心地下3號舖唔知有冇人同我一樣鍾意時不時去吓唔同嘅海濱吹吹風散吓步🚶🏻‍♂️,享受一吓繁囂都市以外嘅寧靜空間。早幾日喺觀塘海濱行完之後,偶然咁見到海濱道開咗一間都算新嘅日本餐廳——磯の水產 未入餐廳已經體驗到濃厚嘅日本風格,餐廳裏面放置咗好多旗幟🚩、酒樽、武士等由日本買返嚟嘅裝飾擺設,迎合到香港人熱愛日本文化嘅口味🇯🇵。餐廳主打時令刺身,每兩三日就有唔同比較少見嘅新鮮飛機魚返貨✈️,最重要喺Keep住張單,2個星期內再去幫襯就可以享有85折優惠😍✝️炸櫻花蝦沙律 $78平時食沙律都喺以新鮮蔬果同肉類為主🥗,估唔到就咁加香炸過嘅櫻花蝦都幾好食,同本身嘅沙律菜形成口感上嘅對比🆚,帶嚟陣陣櫻花蝦香之餘仲非常香口😋卷物叫咗個牛油果軟殼蟹卷($88)同香辣吞拿魚卷($78),一份有六件,餡料都幾豐富,前者除咗有酥脆軟殼蟹喺壽司卷中間之外,面頭仲放咗牛油果🥑、三文魚籽同沙律醬;吞拿魚我個人幾鍾意🤩,外層用咗靚靚櫻花米紙包裹住壽司飯,中間有一層紫菜包住香辣嘅吞拿魚蓉,就算唔使蘸任何醬料都夠晒惹味👍串燒一客有兩串,叫咗牛舌串($98)同豬腩肉串($68
餐廳:磯の水產 (觀塘)
地址:觀塘海濱道133號萬兆豐中心地下3號舖

✝️炸櫻花蝦沙律 $78

吞拿魚我個人幾鍾意🤩,外層用咗靚靚櫻花米紙包裹住壽司飯,
串燒一客有兩串,叫咗牛舌串($98)同豬腩肉串($68),未食已經聞到燒烤香味🔥,
燒到輕輕焦脆仲令串燒口感滋味提升,加上調味料嘅配搭,令人食唔停口,不過價錢嘅定位就好似高咗少少🤏

✝️蛋黃醬焗蠔 $98
一客有2隻,將明太子蛋黃醬放上連殼嘅蠔上面拎去焗,用筷子刮出完整嘅蠔肉再一啖放入口🦪,鹹香嘅口味難以抵擋😋

✝️牛肉烏冬 $88
用咗牛肉濃湯去煮嘅牛肉烏冬,食落每啖都有滿滿嘅牛脂香,
烏冬食落彈牙,牛肉份量都唔少🐮,為咗佢嘅湯底都值得一試🤓

最後叫咗個椰子雪糕($78)同桃雪葩($78)作結,呢兩款甜品喺日式餐廳或者居酒屋都幾常見,清香桃味配上雪條質感嘅雪葩🍑,香甜椰子配上綿滑雪糕🥥,依家呢個天氣食就最啱☀️
2023-04-18
2023-04-15 26 浏览
我最近到海濱道的磯の水產用餐,這是一家以日本料理為主打的餐廳。我和我的朋友點了刺身拼盤和壽司拼盤,以及一些熱葷。刺身拼盤包括深海池魚、油甘魚、帶子、三文魚和吞拿魚。每片刺身都非常厚實,新鮮的魚肉質感極佳,口感鮮美,能夠品嚐到魚的天然甜味。我的最愛是帶子和深海池魚,而我的朋友則喜愛油甘魚腩,因為它的油脂豐富。壽司拼盤包括拖羅、油甘魚腩、三文魚、真鯛、帶子、金目鯛和三文魚子。這些壽司非常值得一試,拖羅入口即化,油脂豐富,非常美味;而金目鯛則非常鮮美。此外,我們還點了一些熱葷,包括牛肉湯烏冬、炒蔬菜和串燒,都非常美味。牛肉湯烏冬非常豐盛,湯頭鮮美,而炒蔬菜則是用牛油搭配花椰菜和蘑菇,味道非常鮮美,非常適合素食者。串燒則是配有日本雞蛋,看到蛋黃流出來真的令人垂涎。整體而言,磯の水產是一家非常值得一試的日本料理餐廳。食材非常新鮮,分量十足,價格也非常合理。刺身和壽司都非常精湛,而熱葷也不容小覷,尤其是炒蔬菜非常美味。店內的環境也非常舒適,服務態度也很友善。如果你喜歡日本料理,那麼我強烈推薦你來試試磯の水產。
整體而言,磯の水產是一家非常值得一試的日本料理餐廳。食材非常新鮮,分量十足,價格也非常合理。刺身壽司都非常精湛,而熱葷也不容小覷,尤其是炒蔬菜非常美味。店內的環境也非常舒適,服務態度也很友善。如果你喜歡日本料理,那麼我強烈推薦你來試試磯の水產。
2023-04-14 27 浏览
觀塘海濱行到傍晚有啲餓,比對面馬路一間掛滿燈籠嘅餐廳吸引咗,入到去發現係間日式居酒屋,橙紅燈光下充斥住好香嘅燒物味。壽司拼盤(七件)由廚師精選,每日都會供應唔同嘅時令海鮮,今次就有帶子、三文魚腩、油甘魚、拖羅、魚子、池魚、炙燒左口魚。上枱見到真係冇得輸,刺身每件厚身飽滿、色澤明亮鮮豔、食落十分鮮甜。有啲魚味濃郁紮實、有啲軟滑細膩、有啲油脂感滿,各有出色之處。蟹肉牛油果沙律面頭滿滿嘅蟹肉,用上唔同款式嘅沙律菜墊底,加入牛油果同埋沙律醬,天衣無縫嘅配搭。口味清新怡人,材料簡單但好食,份量仲一啲都唔少。燒豬腩肉串串燒火候拿捏得剛好,肉唔會太乾,但係又有焦香感,豬味濃,亦幾有咬口。重點係面頭嘅調味食得出唔會好單一,唔係死鹹,淡得來幾有層次,提升到肉味。燒蠔面頭嘅醬汁好多好濃郁,夠晒creamy。原本嘅蠔亦相當出色,好大隻,入口爆汁,鮮味十足,相當邪惡又滋味,推薦。呢到嘅燒物果然出色,下次一定會再試多幾款!鰻魚炒飯看似一小盤,但3人食都夠,值得一讚係主角鰻魚份量好足。不論望落去定係實際食,每口都滿佈鰻魚粒嘅足跡。炒飯配料雖簡單,有蘿蔔粒、紫菜、蔥蒜等,但配上有嚼頭嘅米粒,食得好滿足。

壽司拼盤(七件)

蟹肉牛油果沙律

燒豬腩肉串

燒蠔

鰻魚炒飯
2023-04-13 30 浏览
最近天氣好 下班逛逛海濱吹下海風也不錯多次經過留意到這間居酒屋環境不錯 裝修佈置都很有日本風味終於約了朋友一起去試試食物款式多樣化 刺身 壽司 燒物 主食通通都有刺身沙律先來一份開胃沙律 柚子醬酸甜開胃配了三款刺身 三文魚 吞拿魚 油甘魚 款款新鮮 當中油甘魚最厚切 非常鮮味 牛油果軟殼蟹卷軟殼蟹不會太油 配上牛油果三文魚籽 多種口感雞肉丸串中間夾雜著許多雞軟骨 好爽脆沾點月見汁 甜甜的醬汁充滿蛋香 金菇牛肉卷最怕有些餐廳用上肥牛會好肥膩 這個牛肉肥瘦適中 醬汁非常惹味雜錦天婦羅點一份已經吃到炸海老 穴子 鯛魚 冬菇 蕃薯 小青椒天婦羅衣又薄又脆 除了天婦羅汁還有抹茶鹽跟天婦羅海鮮很搭最後來一碗野菜烏冬湯底是蔬菜的清甜味 稻庭烏冬很滑溜
最近天氣好 下班逛逛海濱吹下海風也不錯

跟天婦羅海鮮很搭

最後來一碗野菜烏冬
湯底是蔬菜的清甜味 稻庭烏冬很滑溜
2023-04-11 30 浏览
好鍾意去觀塘喺海邊,吹下風思考下人生,今日嚟到📍兆萬豐中心地下3號呢度有好多唔同嘅刺身、丼飯、定食⋯等環境又唔錯,地方光猛👍🏻🔥刺身定食6點(根據當日邊樣刺身新鮮就用咩刺身,所以每次嚟到都唔同👍🏻)🔥特海上鮮當丼飯(成碗丼飯滿晒刺身,仲有海膽同三文魚子)🔥燒青魚(好厚)每個定食都有跟麵豉湯同茶碗蒸有碗紫色好似雪糕嘅原來係紫薯蓉😂紫薯蓉再加麻醬又幾好味喎!磯の水產 (觀塘)📍觀塘海濱道133號萬兆豐中心地下3號舖
好鍾意去觀塘喺海邊,吹下風思考下人生,
今日嚟到📍兆萬豐中心地下3號
呢度有好多唔同嘅刺身、丼飯、定食⋯等
環境又唔錯,地方光猛👍🏻
🔥刺身定食6點
(根據當日邊樣刺身新鮮就用咩刺身,所以每次嚟到都唔同👍🏻)
🔥特海上鮮當丼飯
(成碗丼飯滿晒刺身,仲有海膽同三文魚子)
🔥燒青魚
(好厚)
每個定食都有跟麵豉湯同茶碗蒸
有碗紫色好似雪糕嘅原來係紫薯蓉😂
紫薯蓉再加麻醬又幾好味喎!

磯の水產 (觀塘)
📍觀塘海濱道133號萬兆豐中心地下3號舖

2023-04-10 25 浏览
《海濱chill嘆居酒屋🏮》———————————————#磯の水產 🌊-早排去咗觀塘海濱,意外發現呢間小店,好有日式居酒屋感覺🎌-刺身拼盤一共有五種類,包括咗三文魚、帶子、油甘魚、深海池魚同吞拿魚腩,所有都好新鮮,口感幾正🎏我特別鍾意吞拿魚腩,肉質鮮嫩,啖啖肉~-雜錦天婦羅炸得好鬆脆,炸得剛好,唔會太油,包咗蝦、穴子、鯛魚、番薯、青椒仔同冬菇☺️店員建議我哋,肉類點抹茶鹽,野菜類就蘸天婦羅汁,配搭得唔錯👍🏻-另外我哋仲叫咗海葡萄沙律,十分開胃😙豚肉蘆筍卷味噌香濃郁,野菜烏冬夠晒飽肚😆-最後仲有個亮點,就係椰子雪糕🥥同白桃雪葩🍑,造型特別,味道香甜,為呢餐畫上完美句號❤️-⭐價錢參考:(另收加一)刺身拼盤: $328雜錦天婦羅: $148海葡萄沙律: $68豚肉蘆筍卷: $68野菜烏冬: $58🍌抵deal 指數:7/10💰人均消費:$370
《海濱chill嘆居酒屋🏮》
———————————————
#磯の水產 🌊
早排去咗觀塘海濱,意外發現呢間小店,好有日式居酒屋感覺🎌
⭐價錢參考:(另收加一)
刺身拼盤: $328
🍌抵deal 指數:7/10
💰人均消費:$370
2023-04-08
2023-04-09 23 浏览
今日黎到觀塘海濱,試左附近既日本餐廳,選擇多環境都唔錯🫶🏻我地叫左 👇🏻💛 飛魚子沙律 $68呢個有大量青瓜絲,每條都切得好幼,食落好有口感,份量都好多,3-4人食都唔過份🤭💛 雞肉丸串 $78燒汁好香,肉丸串入面有雞軟骨粒粒,食落有口感,幾驚喜,配埋蛋汁同燒汁食就更加帶到雞肉味出黎💛 金菇牛肉卷 $68牛肉唔會太肥,啖啖肉,火候控制得唔錯,可以一試💛 芝士炸雞 $128份量幾多,炸雞都有好多件,鋪滿曬成碗飯,性價比之選💛 壽司8點定食 $168帆立貝非常厚肉,魚類都新鮮有鮮味,壽司飯唔會太散,如果有選擇困難症揀呢個set食都幾好值得一讚係假日都同樣有lunch set menu,跟餐附送茶碗蒸,前菜同麵豉湯,相對上幾抵食📌人均消費: $201-400#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #steak#foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #壽司定食 #hkfoodpic#hkfoodblog #bistro #cafe#
今日黎到觀塘海濱,試左附近既日本餐廳,選擇多環境都唔錯🫶🏻

我地叫左 👇🏻
💛 飛魚子沙律 $68

💛 雞肉丸串 $78

💛 金菇牛肉卷 $68
牛肉唔會太肥,啖啖肉,火候控制得唔錯,可以一試

💛 芝士炸雞 $128
份量幾多,炸雞都有好多件,鋪滿曬成碗飯,性價比之選

💛 壽司8點定食 $168

📌人均消費: $201-400
#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #steak#foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去處 #hkfood #hkfoodlover #壽司定食 #hkfoodpic#hkfoodblog #bistro #cafe#LF觀塘#工廈美食 #美食推介 #觀塘美食推介 #觀塘美食推薦 #觀塘美食推介#觀塘美食 #觀塘工廈美食 #日本菜
又黎到觀塘覓食啦,見到有間裝修非常日本feel嘅居酒屋,座位闊落,空間感十足,所以同友人決定一試😆刺身拼盤5種 $268油甘魚、劍魚腩、三文魚、吞拿魚、帆立貝刺身夠厚切👍,肉質鮮甜,最愛劍魚腩,入口有即溶嘅感覺😍牛油果沙律 $68材料豐富,牛油果好甜,加上胡麻醬,開胃好食😋雞肉丸 串燒 $58雞肉好稔,醬汁好味,啖啖肉😋冬菇 串燒 $38燒到唔會乾身,上面沈左啲調味料好夠味秋葵 串燒 $38燒得剛好,新鮮爽脆日式炒什菜 $58醬汁濃味,椰菜同菇菌一齊炒更爽脆惹味👍牛肉烏冬 $88牛肉鮮嫩,湯底濃郁,手打烏冬都幾彈牙,加上d雜菜冬菇,細細碗但材料豐富❤️整體來說,食物味道偏濃,啱晒鍾意重口味嘅朋友,呢度環境十分清靜,同朋友可以慢慢傾慢慢食,盡情享受❤️美味指數🍽:8/10 環境指數📸:8/10整體表現💜:8/10CP值指數😎:8/10

刺身拼盤5種 $268
油甘魚、劍魚腩、三文魚、吞拿魚、帆立貝
刺身夠厚切👍,肉質鮮甜,最愛劍魚腩,入口有即溶嘅感覺😍

牛油果沙律 $68
材料豐富,牛油果好甜,加上胡麻醬,開胃好食😋

雞肉丸 串燒 $58
雞肉好稔,醬汁好味,啖啖肉😋

冬菇 串燒 $38
燒到唔會乾身,上面沈左啲調味料好夠味

秋葵 串燒 $38
燒得剛好,新鮮爽脆

日式炒什菜 $58
醬汁濃味,椰菜同菇菌一齊炒更爽脆惹味👍

牛肉烏冬 $88

美味指數🍽:8/10
環境指數📸:8/10
整體表現💜:8/10
CP值指數😎:8/10
2023-04-08 55 浏览
店裡店外都是日系的佈置🇯🇵,有日式掛畫、日本清酒還有招財貓等等的擺設,環境很寬敞舒適,還有落地玻璃窗..𐐂單點 (散叫) A La Carte 𐐚❥ 刺身拼盤5種Sashimi Platter (5 Kinds) HK$328有段時間沒吃刺身了,一大盤刺身擺在眼前還是覺得很驚豔🤩🙏🏻有拖羅、三文魚(鮭魚)、油甘魚 (鰤魚)、帶子 (鮮貝)和最為特別的蜜柑鯛拖羅入口即化,油甘魚肉質肥美油脂甘香,帶子鮮甜嫩滑 (碰到檸檬所以還有檸檬香😚),三文魚沒吃到骨刺平時吃刺身基本上都是那幾款,但還是第一次吃蜜柑鯛🤔,聽說這種魚的飼料中就有用上蜜柑果皮,所以養出來的肉也帶有橘香味😍果然吃起來有散發出淡淡的蜜柑味,有小驚喜😙刺身都是厚切而且新鮮,也有保持冷凍,吃起來更爽口,鮮味也更突出,很滿意😋👍🏻𐐂午巿套餐 Lunch Set 𐐚(包前菜、麵豉湯、日式蒸蛋和白飯)❥ 芝士(起司)炸雞飯定食Cheese w/ Fried Chicken Rice HK$128雞塊都很飽滿,肉質鮮嫩,外皮炸得香脆可口,表面沾了起司醬和甜甜的醬汁,起司味就在口腔裡散發出來,滿滿的起司香丫~😚另外,雞塊底下還有些蔬菜絲幫助去
𐐂單點 (散叫) A La Carte 𐐚

蜜柑鯛
拖羅

𐐂午巿套餐 Lunch Set 𐐚
(包前菜、麵豉湯、日式蒸蛋和白飯)

另外,雞塊底下還有些蔬菜絲幫助去膩

❥ 燒鯖魚定食 Grilled Mackerel HK$116
燒鯖魚定食 Grilled Mackerel
燒鯖魚定食 Grilled Mackerel

個人一向不是很愛吃鯖魚,只是為了它的營養價值,不過他們店做的鯖魚口感不柴,肉質也算細膩柔嫩,調味也恰到好處,而且跟附有的柚子醋很搭,沾一點就令味道昇華了,很下飯👍🏻

當天的前菜是紫薯球🤩一大球紫薯還沾了芝麻醬,風味更佳,而且裡面還有些紫薯粒增添了口感👍🏻滿足🤭
𐐂總括𐐚
食材新鮮,份量充足,很有飽足感
服務態度友善,而且會主動來幫客人添茶👍🏻
(っ◔◡◔)っ
2023-04-04
午餐
蜜柑鯛
拖羅
  • 刺身拼盤5種
  • 刺身拼盤
2023-04-07 23 浏览
呢間餐廳係觀塘海濱隔離,環境幾好😗裝修好有日式居酒屋既感覺,掛曬紅燈籠,夜晚去食唔會好多人,坐得幾舒服😛我地叫左刺身拼盤($328)、香辣吞拿魚卷($68)、豬腩肉串($68)、炸軟殼蟹($68)同野菜烏冬($58)🙌-個刺身拼盤有五款刺身,全部都係勁厚切,食落好鮮甜,唔會腥😍我最愛既帶子仲要好大粒!個吞拿魚卷好特別,佢外面用左食用花同類似米紙既野去包,賣相好吸引,咬落去D吞拿魚鮮美得嚟帶有輕微既辣,食落好開胃😗兩個小食都好味💕豬腩肉燒得啱啱好,夠香口,而且好夠鹹,啱曬我口味🤣軟殼蟹炸到好脆,亦唔會好厚粉😜最後整返個烏冬暖下胃填飽埋個肚🙈佢有冬菇、菜、同金菇做配料,同埋D彈牙既烏冬一齊食夠曬滿足!整體呢間既環境同食物質素都幾好,大家可以試下🤣

整體呢間既環境同食物質素都幾好,大家可以試下🤣
2023-04-04 270 浏览
呢間日式居酒屋🏮主打各款日式美食餐廳鄰近觀塘海濱再加埋日式風格嘅裝潢喺呢到用餐真係幾寫意🔸蟹肉牛油果沙律呢道沙律份量都幾多,配料亦都相當豐富,有牛油果同車厘茄。沙律面灑上大量蟹肉,在以日式麻醬同沙律菜一齊撈勻,食落感覺好清新🔸燒魷魚筒店員非常貼心,會幫手燒埋。魷魚筒好大件好新鮮,燒完之後口感好彈牙,食落味道亦都鮮味十足🤩🔸甲羅燒甲羅燒係我最愛嘅食物之一,呢間餐廳嘅甲羅燒都好高質,蟹肉同蟹膏都好足料。燒緊嘅時候已經散發出好香嘅香味😍燒完後就咁食或配梳打餅食都得👍🔸軟殼蟹天婦羅師傅將原隻軟殼蟹拎去炸,上菜時都幾壯觀🤣軟殼蟹揸得好酥脆,而且唔會好厚粉,點埋沙律醬好好味😙🔸牛油炒雜菌上菜時已經香氣撲面,師傅配埋洋蔥同香蔥一齊炒,令到口感更具層次,加埋用牛油炒,十分好味😋🔸蛋黃醬焗蠔隻蠔都幾大隻,再加上蛋黃醬焗到好金黃,就係睇到流晒口水🤤食落蠔肉好肥美,同蛋黃醬好夾🤣🔸日式牛肉烏冬牛肉食落好嫩滑,牛味香濃。烏冬滑溜彈牙,個湯底清清哋幾好,加埋金菇、生菜、鳴門卷等等嘅配菜一齊食就仲夾☺️
呢間日式居酒屋🏮

🔸蛋黃醬焗蠔

🔸日式牛肉烏冬

2023-04-03
2023-04-01 170 浏览
和好閨密去咗觀塘海旁的一家日式居酒屋 磯の水產 來食晚餐,餐廳裝修充滿日式風情,居酒屋的裝修以和風木色作主調,店內懸掛了一些日本風格的掛畫和燈飾,垂簾等,讓整個空間更加有情調;此外,店內的牆櫃更擺放了很多日本清酒,陶瓷器皿和茶具,營造更濃厚的日本氛圍。 餐廳更設有bar 枱位置,可以邊食邊欣賞睇廚師利落的切魚生刀功呀! 🔮牛油果沙律    $68新鮮牛油果,蕃茄等配上日本芝麻沙律醬,清新開胃 🔮5式刺身拼盤  $268 一上枱真係嘩咗一聲出來,這個5式刺身拼盤,刺身每款三片,有齊帆立貝、三文魚腩、拖羅、油甘魚及深海池魚刺身,全部厚切肥美,鮮味十足,又fresh 又鮮甜 ,真的不得了!!不愧為水產屋,刺身高質又新鮮!大舉讚呀! 🔮上壽司拼盤(7件) $168🍣店家的壽司全部都是手握壽司,廚師發板做7款不同的壽司.壽司上面的魚生全部新鮮又肥美呀!絕無欺場! 🔸️帆立貝>肥厚鮮甜🔸️吞拿魚腩>油脂豐富🔸️三文魚>有入口即溶之感🔸️深海池魚>肉質甜美🔸️油甘魚>脂膏豐腴🔸️三文魚籽>鹹鮮有致🔸️金目鯛>鮮甜細嫩 🔮和牛牛肉烏冬   $118舖上枱有陣陣

🔮牛油果沙律    $68
新鮮牛油果,蕃茄等配上日本芝麻沙律醬,清新開胃

🔮5式刺身拼盤  $268

不愧為水產屋,刺身高質又新鮮!大舉讚呀!

🔮上壽司拼盤(7件) $168

🔸️油甘魚>脂膏豐腴
🔸️三文魚籽>鹹鮮有致
🔸️金目鯛>鮮甜細嫩

🔮和牛牛肉烏冬   $118
舖上枱有陣陣的和牛香,未食麵先飲湯,湯頭有鮮甜的牛骨味,烏冬吸收咗牛肉湯味,口感入味彈牙有嚼口!廚師用料十分新鮮,日本入口和牛,爽滑鮮嫩,牛味濃郁,牛脂輕輕滲出更提味,而且和牛份量十分多,足夠我們兩個ladies食呀!

🔮靜岡蜜瓜/蜜桃梳打  $48
最後來個甜美的日本果味梳打!Feel so sweet and full!

店家還有其他特式風味燒物,日式小食等,我見到隔離台嘅食物個樣都好吸引!不過我地食得太飽喇!個人覺得這家居酒屋得性價比很高呀!環境又食,食物新鮮又好食,來開觀塘大家又多一個美食選擇喇!
  • 和牛牛肉烏冬
  • 上壽司拼盤
  • 5式刺身拼盤
2023-03-31 32 浏览
磯の水產地址: 觀塘海濱道133號萬兆豐中心地下3號舖唔好以為觀塘牛頭角無好野食,今日就等我介紹新野先😗~雞肉丸串🐥$78雞肉丸串燒得剛剛好,啖啖都有少少雞軟骨口感😙,加上自家燒汁都幾惹味。吉列炸蠔🦪$98金黃色熱辣辣香噴噴吉列炸蠔,外皮炸到好香脆可口🤩,而且啖啖蠔肉都食得出好鮮嫩美味,一啲唔會覺得好油膩🥰。鰻魚炒飯🪱$138炒飯份量都好多,鰻魚炒得好香好惹味😘,咬落去都仲會有少少魚油添,再配上濃郁嘅燒汁😋,真係效果幾好食,值得一試!蟹肉牛油果沙律🥗$78新鮮牛油果; 蟹肉同沙律菜🥳,加上惹味嘅芝麻醬真係胃口大開🤣。甜蝦刺身$98 + 油甘魚刺身🐟$78刺身十分新好鮮甜可口,油甘魚厚切好肥美有油脂🤤啖啖入口都好鮮甜清新,充滿着魚油香味,而且甜蝦都好味道濃郁鮮甜😍,不錯!牛油果軟殼蟹卷🦀$88軟殼蟹卷好鬆脆🤩,再上牛油果🥑味道更豐富更有層次感。椰子雪糕🥥$78雪糕椰香四溢突出,而且雪糕好軟滑唔會過甜😝,真係令人回味無窮,正。#nicefoodie觀塘
磯の水產
地址: 觀塘海濱道133號萬兆豐中心地下3號舖

唔好以為觀塘牛頭角無好野食,今日就等我介紹新野先😗~

雞肉丸串🐥$78

吉列炸蠔🦪$98

鰻魚炒飯🪱$138

蟹肉牛油果沙律🥗$78

甜蝦刺身$98 + 油甘魚刺身🐟$78

牛油果軟殼蟹卷🦀$88
軟殼蟹卷好鬆脆🤩,再上牛油果🥑味道更豐富更有層次感。

椰子雪糕🥥$78

#nicefoodie觀塘

2023-03-29 34 浏览
假日又出去走走,去咗觀塘海濱長廊散步,附近泊車都幾平🅿️ ,$4 / $10 半個鐘都有,可以一去再去!行到日落黃昏,去對面間居酒屋🏮食埋野先走,質素都唔錯👍🏻🥗 刺身沙律醬油伴三文魚、吞拿魚、油甘魚,鮮甜味美。再配沙律菜夠晒fresh ,撈埋啲沙律醋酸酸甜甜好開胃。🦐炸白蝦第一次食炸白蝦,質感香軟酥脆。蝦味非常突出,有法似食緊蝦條。炸得乾身,無油膩感,好食👍🏻🍢豬腩串燒、雞肉大蔥上到枱仲出緊煙,熱辣辣好惹味!每串都份量十足,好聚手🤣。豬腩燒到脂香撲鼻,食落又唔會太附脂肪,岩岩好。雞肉嫩嫩的,大蔥甜甜的,味道好夾。🦀牛油果軟殼蟹卷軟殼蟹炸得好酥脆,同牛油果🥑一齊食中和返炸物嘅肥膩感。牛油果控必食!🐠鰻魚炒飯去到邊都要食鰻魚炒飯😄。熱哄哄嘅炒飯用珍珠米炒成,飯粒分明好乾爽,而且每啖都食到鰻魚肉,好有滿足感。🍨 椰子雪糕飯後甜品椰子雪糕~!用新鮮椰肉製造,奶味香濃,口感似雪糕,其實是雪葩。

行到日落黃昏,去對面間居酒屋🏮食埋野先走,質素都唔錯👍🏻

🥗 刺身沙律

🦐炸白蝦

🍢豬腩串燒、雞肉大蔥

🦀牛油果軟殼蟹卷

🐠鰻魚炒飯

🍨 椰子雪糕
2023-03-27 124 浏览
今日早放工約左舊同事在公司附近食飯聚下黎到觀塘海濱附近的磯の水產餐廳主打刺身、日式料理、串燒地點遠離市中心少少近海濱長廊喺牛頭角地鐵站行過去唔駛10分鐘其實都幾方便勝在可以靜靜地坐得舒服又方便傾計//刺身拼盤5種 $268//今晚我哋叫咗刺身拼盤5種,分別有三文魚、油甘魚、拖羅、帶子、金鯛,每款都有3件,全部都好厚身,刺身新鮮之外,仲好肥美口感一流金鯛魚好有咬口,有口感得黎又食到鮮甜味 幾特別!油甘魚係我最愛 好厚切 表面有一層油脂 入口鮮甜清新 每口都充滿着魚油香味三文魚腩又厚又肥美拖羅係鮮紅色,都係一樣厚切,入口新鮮肥美,同日本漁市場食到的無異!帶子夾左檸檬片食落好鮮甜餐廳個名叫得水產,魚生刺身新鮮最緊要,呢間居酒屋的確做到魚生刺身高質新鮮又鮮甜 //蔥吞拿魚腩卷 $88//吞拿魚砌成蓉,除咗加上香蔥,再灑上少少芝麻吞拿魚的份量很多,入面和上面都放的很滿,欣賞餐廳的用心製作整個卷物食落感覺很鮮甜爽口,不錯//鱈魚乾 $38//鱈魚脆片是新鮮烘烤的,上桌時還帶點烘烤的香味,鱈魚味香,配搭沙律醬,飲住酒傾住計食下食下好快就清空//明太子雞亦 $68//雞亦內釀了超多明太子粒,雞亦外層燒
今日早放工約左舊同事在公司附近食飯聚下
黎到觀塘海濱附近的磯の水產
餐廳主打刺身、日式料理、串燒
地點遠離市中心少少近海濱長廊
喺牛頭角地鐵站行過去唔駛10分鐘其實都幾方便
勝在可以靜靜地坐得舒服又方便傾計

//刺身拼盤5種 $268//
金鯛魚好有咬口,有口感得黎又食到鮮甜味 幾特別!
三文魚腩又厚又肥美
帶子夾左檸檬片食落好鮮甜

//蔥吞拿魚腩卷 $88//
吞拿魚砌成蓉,除咗加上香蔥,再灑上少少芝麻
吞拿魚的份量很多,入面和上面都放的很滿,欣賞餐廳的用心製作
整個卷物食落感覺很鮮甜爽口,不錯

//鱈魚乾 $38//

//明太子雞亦 $68//
雞亦內釀了超多明太子粒,雞亦外層燒至金黃香脆,雞亦肉質仍然保持鮮嫩而且多汁,一口咬下滿口明太子,明太子帶點辛辣但香口
不得不讚是餐廳雞亦切成件裝上,好細心,方便客人分享

//吉列蠔 $88//
吉列蠔炸至金黃酥脆,炸粉一點也不厚,熱辣辣香噴噴,食落完全唔會覺得油膩,蠔夠大隻,清楚食到蠔肉同蠔的鮮味

//野菜烏冬 $58//
最後仲點咗一個野菜烏冬,熱辣辣嘅烏冬,烏冬是日本手打烏冬,幼滑彈牙
鰹魚湯底都好好味,味道清甜,
配料亦相當豐富,娃娃菜、金菇、菇,
呢個烏冬暖胃飽肚,食完感覺非常舒服!
  • 刺身拼盤5種