2018-05-25
從來都冇試過喺香港食蟹,以往食蟹都會幫襯日本嘅蟹道樂!去旺角食甜品嘅時候發現有間鋪頭好似蟹道樂咁,掛咗勁大隻蟹係上面,於是就再擇日去試啦叫左松葉蟹釜飯定食同空海盛豆腐好滑,配埋芝麻醬同蝦乾變得好有口感,味道豐富。麵豉湯毫不簡單,入面仲有成隻蟹鉗同勁多蟹肉,幾乎飲每一啖湯都有蟹肉食咬落煙煙韌韌,有炭燒嘅味道,配埋日式沙律醬好開胃一上枱已經有好大陣酒味😛 同埋佢好香好重牛油味,但食落又唔覺得膩和牛粒煮得啱啱好,咬落好韌,油香同肉香混合一齊好正🤤 配埋蒜片嚟食更有風味(用哂放相quota show唔哂)蟹腳刺身肉質好腍,發覺自己鍾意熟食蟹肉多啲~呢個真係不得了😍 味道適中唔會過鹹,蟹膏蟹肉多到嚇親人,食極都食唔完咁!我地用嚟撈落啲飯食,簡直係一流享受。。。海膽同帆立貝都好新鮮,食落鮮甜,忍唔住唔撈落飯就食咗🤣 啲蟹肉真係好多。。。 多到兩個女仔要嗌救命😛 蟹肉好嫩好鮮甜最後上嘅呢個是主菜,佢係一個釜飯,入面嘅餸都係蟹肉撈蟹膏,其實都好似我自己本身個食法,撈上面兩個餸嚟食,但呢個唔同之處就係成個都係熱食我自己試咗柚子雪葩,入面有幾舊柚子肉,味道清新呢到係一個同旺角完全唔一致嘅地方,入面好安靜,
叫左松葉蟹釜飯定食同空海盛
咬落煙煙韌韌,有炭燒嘅味道,配埋日式沙律醬好開胃
(用哂放相quota show唔哂)
蟹腳刺身肉質好腍,發覺自己鍾意熟食蟹肉多啲~
我自己試咗柚子雪葩,入面有幾舊柚子肉,味道清新
呢到係一個同旺角完全唔一致嘅地方,入面好安靜,燈色稍為昏暗,有一張長枱可以坐八個人,成個格局就好似一個小型居酒屋~ 再有機會可以同男朋友試下👯