2018-06-11
除左食甜品,甚少到廣華街附近走過,但原來又有隱藏美食。「空海」店頂放有大大個立體蟹模型,配一道素色日式趟門,近看平凡、遠看特別。將趟門趟開更覺驚喜,就好像走入了另一個空間,全店燈光暗淡偏黃,間中會有射燈把射燈光放到枱上,稍有情調 ; 店面不大,只放一張八人長枱,即是說同一時間就只能招待八位食客,而且大家對望而坐,但由於枱亦闊身,大家有一定距離,也不感尷尬。不過這情調下就最好收細音量,實行食不言寢不語,享受一刻鬧市中的平靜、感受一下日式禮儀吧!餐牌上大部分都有松葉蟹,但我就被三式丼吸引著,價錢中位,又滿足到三個願望!不過這還未夠,我仍要多份松葉蟹葱花玉子卷先飲蟹肉味噌湯三式丼定食,松葉蟹、三文魚籽、海膽賣相靚到唔捨得食,食嘅時候都要就住就住食,最好就將一半餸拎出黎先,如果唔係會一路食一路跌。選用日本米,沒有醋味反而食到飯香,而且還有點暖意。米飯其實唔多,配一絲絲清甜松葉蟹肉 ; 圓碌碌脆卜卜咸香三文魚籽 ; 片片果粒清晰濃味海膽,完全係超級大滿足!松葉蟹葱花玉子卷一碟四件,亦是放有大量松葉蟹肉,今次是加熱過,蟹肉有點乾身,但味道更出更香
先飲蟹肉味噌湯
三式丼定食,松葉蟹、三文魚籽、海膽
選用日本米,沒有醋味反而食到飯香,而且還有點暖意。 米飯其實唔多,配一絲絲清甜松葉蟹肉 ; 圓碌碌脆卜卜咸香三文魚籽 ; 片片果粒清晰濃味海膽,完全係超級大滿足!