銅鑼灣素食私房菜💚生日去食左反傳統嘅素食私房菜估唔到會咁驚喜(以下為最鐘意的菜式)前菜*照燒茄子 🍆食落外脆內軟 味道岩岩好*素湯用西蘭花🥦煮嘅湯 好濃同creamy *小食豆腐蛋春卷配蕃紅花汁食落好熱脆 但食唔到蕃紅花汁嘅味主菜*素沙爹串燒配蝶豆花飯串燒由菇同芋頭整食 食落不過不失沙爹有d辣😫🌶甜品*奇亞籽奶凍配菠蘿🍍雪葩 食落好新鮮 奶凍好滑*紅棗桂圓桃膠(需要預先安排)甜度適中 桃膠份量十足💕總捨而言 個到嘅環境好舒服💕 而且員工們都好有禮貌同招呼好好 食物質素都唔錯❤️ 如果想試下素食嘅話 都不訪試下! 不過記住要book枱!
銅鑼灣素食私房菜💚
生日去食左反傳統嘅素食私房菜
估唔到會咁驚喜
(以下為最鐘意的菜式)
前菜
沙爹有d辣😫🌶
甜品
*奇亞籽奶凍配菠蘿🍍雪葩
食落好新鮮 奶凍好滑
*紅棗桂圓桃膠(需要預先安排)
甜度適中 桃膠份量十足💕
總捨而言
個到嘅環境好舒服💕 而且員工們都好有禮貌同招呼好好
2020-07-12 364 浏览
出街食飯又想健康少少走肉 ofcoz食素~素.喜.館係素食私房菜餐廳 一個月轉一次Menu 想食就要提早book位🤪餐廳菜式上枱個下好驚喜 冇諗過素食都可以好似fusion菜 好精緻🥳.👉🏻晚市套餐($275/1person)前菜▪️梅漬涼瓜▪️涼拌沙葛黑木耳▪️日式醬燒茄子▪️葵花籽南瓜糕主菜▫️蜜桃西瓜沙律▫️綠色全蔬菜湯▫️脆炸藜麥豆腐蛋卷拌番紅花醬▫️蝶豆花飯拌印尼沙爹串▫️奇亞籽椰奶凍鳳梨雪葩▫️玫瑰甜菊薄荷茶//////////////👉🏻 前菜店員提醒我地前菜要由左至右食 最左嘅木耳味道咸咸地 幾開胃中間茄子調味較重 但多汁入味🤧最右嘅南瓜糕加左葵花籽 口感豐富.👉🏻 蝶豆花飯拌印尼沙爹串蝶豆花顏色令到菜式賣相升級🤪沙爹串有菇同芋頭 組合幾特别但稍嫌醬汁調味較濃.👉🏻 玫瑰甜菊薄荷茶菜味香濃 配素菜感覺好清新 菊花味可以更重😚店員仲會幫我地refill~

👉🏻晚市套餐($275/1person)
前菜▪️梅漬涼瓜

但稍嫌醬汁調味較濃
👉🏻 玫瑰甜菊薄荷茶
菜味香濃 配素菜感覺好清新
菊花味可以更重😚
店員仲會幫我地refill~
2020-07-08
  • 前菜
2020-06-30 1540 浏览
同事介紹另一間素食做得好出色嘅小店, 位於登龍街樓上。 定位比較新派 ~fusion。每星期都有一天希望可以食素, 所以都好期待。小店寧靜優雅 ,裝修簡約, 給人舒服平和嘅感覺。晚餐時間套餐為主。 包括前菜小食,,沙律  ,餐湯,主食 ,花茶~ 非常豐富。醋漬子薑子薑好嫩,薄薄一片, 醋漬味道酸中帶少少甜。 木耳夠爽。決明子菊花杞子茶 甫坐下已經送上花茶, 養生明目, 配素菜 適合不過。一拼3款嘅前菜也各有特色。涼拌秋葵, 健康美味。韓式烤粟米, 塗上韓式嘅甜辣醬和灑上芝士碎 ,特別惹味。 很細心把粟米切開小段 方便吃。羅勒蕃茄烤蔬菜丸子, 蔬菜切得幼細,味道細緻, 極有蔬菜嘅甜味。 表面嘅羅勒蕃茄同時精髓所在, 令丸子更添美味。石榴籽青木瓜沙律還是首次品嚐石榴籽, 細細粒清甜冇澀味, 配合切得幼細爽脆嘅木瓜絲別具口感,味道清新開胃。牛肝菌花椰菜湯花椰菜味道好突出, 濃郁幼滑, 配自家焗製嘅鬆軟麵包, 打碎了的牛肝菌和花椰菜味道平衡, 平日少做西湯的我這個味道真是十分喜愛。黑松露芝士炸薯球咬開之後 聞到極香嘅黑松露味, 配合軟滑嘅芝士忌廉, 味道濃郁,炸薯球外皮夠脆又香口, 即叫即炸熱

每星期都有一天希望可以食素, 所以都好期待。

小店寧靜優雅 ,裝修簡約, 給人舒服平和嘅感覺。

醋漬子薑
子薑好嫩,薄薄一片, 醋漬味道酸中帶少少甜。 木耳夠爽。

決明子菊花杞子茶
甫坐下已經送上花茶, 養生明目, 配素菜 適合不過。

一拼3款嘅前菜也各有特色。
涼拌秋葵, 健康美味。
韓式烤粟米, 塗上韓式嘅甜辣醬和灑上芝士碎 ,特別惹味。
很細心把粟米切開小段 方便吃。

黑松露芝士炸薯球
咬開之後 聞到極香嘅黑松露味, 配合軟滑嘅芝士忌廉, 味道濃郁,炸薯球外皮夠脆又香口, 即叫即炸熱辣辣非常美味吸引!

日式蒟蒻配蕎麥麵
滿以為係凍的蕎麥麵,竟然係暖嘅。 灑上的白芝麻誘發香味, 蕎麥麵汁有好香嘅麻油味, 有別於一般的冷麵汁, 麵質夠爽, 和紫菜蒟蒻同吃真是美味可口!

壓軸嘅甜品也非常精彩。
士多啤梨豆腐布丁, 酸酸甜甜的士多啤梨,伴着 滑溜溜的 豆腐布丁, 估唔到豆腐味咁突出, 味道沒有被士多啤梨蓋過

午餐也有不少選擇

日式蒟蒻配蕎麥麵
話說父親節飯日咁岩撞正星期六(正日唔得閒😂)-小金平時習慣Green Saturday而唔係Green Monday😛咁就一於同屋企食餐有儀式感嘅素食私房菜啦私房菜價錢:$275/位開胃菜:醋漬子薑🍋子薑食落好刺激,好清爽,木耳夠酸又爽口,食完好開胃🥳前菜一:涼拌秋葵🥒秋葵事前有焯過👍🏻食落好爽口,個汁感覺好清涼,個味道幾好,令唔鐘意食秋葵嘅人都會清曬呢道菜😋前菜二:羅勒番茄蔬菜丸子🥫唔會一夾就散,同時粒丸唔會好實芯👍🏻以為係普通素丸/新豬肉啲朋友,但食落去係好香濃嘅蔬菜味,但唔係草青味😍而且個汁好香羅勒味同埋唔會過酸過甜又唔假,搞到我個一刻好想食肉醬意粉🤣前菜三:韓式烤粟米🌽個汁少少辣,超惹味🤤以為因為粟米好多水份會令味道淡左,但做唔到因為烤完,所以好入味,但粟米無想像中咁飽滿沙律:石榴籽青木瓜沙律🥗初頭望住分散嘅石榴籽思量緊點食好,最後我連核都吞埋😂青木瓜絲切得夠幼,所以沙律有口感得來唔會太硬,好泰式,好開胃😋湯:牛肝菌花椰菜湯🥦牛肝菌好香濃😍椰菜花打到好碎,令我覺得自己好似飲緊薯仔湯咁,口感都幾smooth,一啲都唔似食/飲緊椰菜花👍🏻炸物:黑松露芝士炸薯球🧀炸得好脆但一啲都唔油

私房菜價錢:$275/位

開胃菜:醋漬子薑🍋
子薑食落好刺激,好清爽,木耳夠酸又爽口,食完好開胃🥳

前菜一:涼拌秋葵🥒

前菜二:羅勒番茄蔬菜丸子🥫

前菜三:韓式烤粟米🌽

沙律:石榴籽青木瓜沙律🥗

湯:牛肝菌花椰菜湯🥦

炸物:黑松露芝士炸薯球🧀
炸得好脆但一啲都唔油,外層唔厚,薯蓉好滑,芝士好流質但唔會量太多,黑松露醬比得比我想像中多,成個波波好香但唔算好邪惡😈

主食:日式蒟蒻伴蕎麥麵🍲
蒟蒻好q彈🥰蕎麥麵淋左少少,個汁唔太濃,飲曬都唔過份,但我諗要凍少少會好啲😂

甜品:士多啤梨豆腐布丁🍮
呢個食落好似豆腐花,但我真係唔係豆腐(花)控,佢太香豆味。上面嘅士多啤梨醬略嫌太甜

茶:決明子菊花杞子茶🍵
菊花味較淡,但感覺飲完對眼會好啲😂
  • 黑松露芝士炸薯球
  • 前菜
2020-06-25 1059 浏览
身邊有一位吾食地上生物嘅朋友,簡單啲黎講就系吾食豬牛雞,同佢出街食野都幾難揀食咩,不離都系西餐同埋日本菜,因為呢兩種菜式算系比較多海鮮。素食當然都有同佢食過,食過一次咁大把啦,因為我自己本身就麻麻哋食素🙊今次咁啱搵到一間素食私房菜,又幾特別,醒起自己都好耐冇食過私房菜。裡面嘅座位比想像中更少,我諗有20個座位左右,但系同時客人都比我想像中多,我去戈晚系座無虛席㗎,可想而知呢家都真系多咗人系中意食素。裡面嘅環境比人感覺好舒服,側邊有綠色嘅百葉簾,令人感覺好清新。晚市只有晚市套餐,前菜小食有4款,主菜有6款,200幾蚊呢個價錢都有啲進取,不過試咗好冇食先再下定論。決明子菊花杞子茶向來吾系好識品茶嘅我,我諗只會識講好飲同埋吾好飲😂呢度嘅茶我起碼都叫做識講系咩味,裡面有幾粒杞子,聽講杞子有明目嘅作用茶味香濃,飲落吾知點解有好重嘅蕎麥味?養生嘅feel好明顯,飲多幾杯都吾怕,重點每飲完一壺,店員都會幫我地refill一次㗎,呢一點真系非常好。然後一黎就黎咗幾道前菜,分別系醋漬子薑、涼拌青葵、韓式燒粟米同埋羅勒蕃茄蔬菜丸子。醋漬子薑:薑我系吾食架🙈不過我食入面嘅雲耳,沾埋啲薑汁幾開胃。涼拌青葵:我

醋漬子薑:薑我系吾食架🙈
不過我食入面嘅雲耳,沾埋啲薑汁幾開胃。

涼拌青葵:我原本系麻麻哋,但食落又覺得吾錯,將秋葵切成一粒粒易咬好多。

韓式烤粟米:呢個真心推介,之所以叫韓式烤粟米,原來系因為上面有啲辣醬,所以有韓式風味,而更加估吾到嘅系粟米同韓式醬汁竟然match到
粟米好清甜。

石榴子青木瓜沙律

沙律就食得多,石榴子青木瓜沙律真系第一次食😳石榴子嘅口感原來系脆脆哋咁,咬落口有啲似爆珠,一咬就會爆開😂仲有花生、木瓜絲同埋青檸,幾樣野加埋一齊比我想像中match,仲好開胃tim。

牛肝菌花椰菜湯

平時嘅西湯黎講,好多款我都啱,尤其系野菌湯同埋忌廉湯最為得我歡心。呢個湯我會覺得好似野菌湯,表面咁樣睇已經見到大量嘅野菌喺湯入面,味道非常香濃!中意菇類嘅人一定會好中意呢個湯。跟住講吓椰菜,椰菜事先被打成蓉,飲落口就feel到大量嘅椰菜花蓉,口感好豐富。

黑松露芝士炸薯球

呢道應該會系我最中意嘅菜式,一黎我中意黑松露,二黎中意食芝士,三黎中意薯仔,簡單啲黎講就系冇可能吾中意呢道菜

切開一半比大家睇吓,系滿滿嘅黑松露同埋薯仔呀!黑松露味非常香,芝士嘅數量都吾少,但比人感覺又吾會話好漏呀,呢樣野好難得。薯仔嘅味道同埋口感都同薯茸好似,綿綿哋咁

日式蒟蒻伴蕎麥麵

架吾中行戈啲零食店同埋某間大型過江龍日式雜貨店,都吾難見到一隻蒟蒻啫喱嘅零食,但點諗都冇諗過蒟蒻可以配蕎麥麵黎食
同我記憶中嘅冷麵一樣,有大量嘅紫菜絲,伴以蕎麥麵黎食,美味又健康
重點想講講蒟蒻,同我平時食戈啲蒟蒻嘅口感系一樣嘅,林林哋咁,不過喺呢度就變咗鹹味。

士多啤梨豆腐布丁

最後仲有甜品送,士多啤梨豆腐布丁表面有大量嘅士多啤梨醬,但系味道真系偏甜
如果淡番啲就perfect池,反而底下嘅豆腐布丁幾好食,豆腐味好明顯,有啲似食緊豆腐花
食落好smooth呀。

比較少講一間餐廳嘅服務質素,因為大多數都系咁上下,但呢度嘅服務質素真系非常值得稱讚!有位男店員叔叔,系得佢一個樓面,由入餐廳戈下去到我地用餐完戈下,態度都非常友善
如果系老闆就真系好親力親為,如果系員工就更值得稱讚,真系完全為客人著想。
2020-06-18
2020-06-23 700 浏览
潮流興食得健康,少鹽少油,同事介紹了一間很有質素的素食餐廳,位於銅鑼灣登龍街一棟不起眼的舊樓上面, 推門進去,驟見店內寬闊光猛,我們是第一批客人,被安排了坐在靠邊的座位。餐牌上只有一款套餐,每人$275,免加一,套餐有前菜小食四款,主菜四款,一款甜品和茶。服務員先泡了一壺《決明子菊花杞子茶》給我們潤潤喉,焗了一陣後,先嘗一口,茶味甘甜清香,這茶還有助睡眠呢!隨後送上前菜《醋漬子薑》,是雲耳加子薑,酸酸甜甜的,把胃口打開了。其餘三款前菜包括:涼拌秋葵、韓式烤粟米、羅勒蕃茄蔬菜丸子,要由左食到右,味道由淡至濃。《石榴籽青木瓜沙律》青瓜刨成絲,有石榴籽、車厘茄、花生碎伴著,把青檸汁灑在上面撈勻後食,非常清新開胃。《牛肝菌花椰菜湯》湯的熱度非常合適,熱熱的但不會燙口,牛肝菌菇被喻為最健康及抗氧化最強的菇,和花椰菜一起攪碎煮湯,味道很夾,飲完這碗湯和食完餐包後,感覺已有半飽。《黑松露芝士炸薯球》賣相非常吸引,薯球外層炸得脆脆的,裡面包裹住芝士和黑松露,咬一口,嘴裡芳香滿溢,味道豐富《日式蒟蒻拌蕎麥麵》蒟蒻能抑制血糖上升,改善糖尿病情,能瘦身降血糖,益處多多,混合蕎麥麵和紫菜絲一起吃,很適合這大熱

《日式蒟蒻拌蕎麥麵》蒟蒻能抑制血糖上升,改善糖尿病情,能瘦身降血糖,益處多多,混合蕎麥麵和紫菜絲一起吃,很適合這大熱天時。

《士多啤梨豆腐布丁》最後食埋這碗清涼的豆腐花甜品,很飽很滿足。

想不到素菜能做得如此精緻好吃,下次一定會再來。
2020-06-17
2020-06-21 374 浏览
之前都有講過我定期都會食下素排下毒咁,今次聽咗素食者朋友推介去咗一間素食私房菜,結果十分驚喜同好食,所以特登寫下感受推介下先~。因為佢晚市係晚晚轉菜單,所以我太仔細描寫我食咗咩都無咩大意思,因為你地去果日同我食啲嘢都唔會一樣,但重點要講返佢套餐係先上前菜,已經好精細同多款式,再上沙律,湯,炸物,主菜,甜品等等,一餐食到勁多嘢,全部都係有諗頭嘅配搭,唔係行貨,仲要好好食,夠晒滿足,鍾意素食嘅朋友一定會滿意!記得佢哋晚市只做預訂,所以要打去Book先呀。套餐$275免收加一,全部材料新鮮加fusion有創意,我果日最鍾意嘅食物有前菜嘅韓式烤粟米,佢係有小小辣再配咗芝士烤,我真係第一次食到粟米可以咁整,大愛~之後黑松露芝士炸薯球一聽就知會好好食,事實真係香味十足又脆口,好好味!同時要大讚個主食,我一向唔太喜愛蕎麥麵,因為我次次都覺得撈完都係無味,唔知食乜咁。。。但佢係我食過最有味道嘅蕎麥麵,恰到好處,配埋蒟蒻好有口感,一流呀!

• 黑松露芝士炸薯球
呢排👦🏻對健康著緊左好多💪🏻 呢度提供一個清靜空間享受精緻創新味美既素菜😌 👦🏻係咁話好正同好好味呀😋 食完仲一躍成👦🏻素菜排行榜既首位😍 每晚名額有限要洗滌心靈&健康人生者記住預約呀❗️晚市套餐🍴💰$275(免加一)(呢度每晚只有晚市套餐呢個選擇🤗 毋需為食物煩惱😙 連選擇困難亦有效根治😚 煩惱無曬😌)1️⃣ 前菜小食 (共有4️⃣款)〰️醋漬子薑〰️涼伴秋葵〰️韓式烤粟米🌽〰️羅勒蕃茄蔬菜丸子4款都好精緻好吸睛👀️ 老闆仲推介我地根據呢個次序由淡至濃咁食👍🏻 素菜之旅由子薑雲耳既酸甜開胃開始☺ 最特別係帶點少辣既韓式醬料同少少芝士粹🧀 既🌽 味道好似食緊韓式年糕咁呀😎2️⃣ 4道主菜〰️石榴籽青木瓜沙律🥗木瓜沙律🥗味道好似將我地帶左返去泰國🇹🇭 顏色豐富令人食得好賞心悅目☺️ 花生🥜極度香口😌 應該係自家炒/焗出黎😳〰️牛肝菌花椰菜湯🥦花椰菜湯香濃而不膩🥄 花椰菜打得好溶👍🏻 原來除左湯仲有麵包提供點湯進食😋 麵包🍞分別係穀麥包&好似百力滋既麵包條🥰〰️黑松露芝士炸薯球🏅聽聞係呢度既招牌菜🏅 外層香脆而不油膩, 切開陣陣既黑松露香立即滲出😲 熱辣辣之餘餡料非常豐富👐🏻 食完已經好飽🙈〰️日式蒟蒻伴蕎麥麵🥢估唔到

晚市套餐🍴💰$275(免加一)

1️⃣ 前菜小食 (共有4️⃣款)

〰️醋漬子薑

〰️石榴籽青木瓜沙律🥗

〰️牛肝菌花椰菜湯🥦

〰️黑松露芝士炸薯球🏅

〰️日式蒟蒻伴蕎麥麵🥢
估唔到最後一道主菜係日本🇯🇵蕎麥麵😮 成碗麵好多紫菜粹同芝麻☺️前面幾道菜已經食得好豐富好飽滿, 一小撮蕎麥麵配上蒟蒻條經已十分滿足🤗

3️⃣ 甜品🍮 及飲品

〰️士多啤梨🍓豆腐布丁🍮😍
👦🏻見到豆腐布丁已經雙眼發光🤩 係超香豆腐味道既豆腐布丁呀🥰 而且仲要超滑添😚 動L動L😆

〰️決明子菊花杞子茶☕️
差d漏左呢壺陪左我地食左成餐飯既消濟熱茶添😃👍🏻
素食主義慢慢成為都市人改變生活既一種健康習慣👍🏻 間唔中食下素菜感覺真係對調理身體有好大幫助😊 唔知<素喜館>下個月既菜單(每月一轉)又會係咩素菜黎呢😊 期待👉🏻👈🏻
  • 晚市套餐
2020-06-11 501 浏览
今晚約埋朋友仔Green Thursday🥬第一次食咁高質素同精緻既素菜👍🏻而家服務態度好好👏🏻環境舒適👍🏻 熊貓筷子座好可愛🐼好岩同朋友黎食住好西傾下計❤️我最鍾意食石榴籽青木瓜沙律🥗好開胃👍🏻石榴籽新鮮甜美❤️士多啤梨豆腐布丁好清新特別🍓杞子茶健康好味🍵好適合鍾意食好野但又想食得健康既朋友😊
今晚約埋朋友仔Green Thursday🥬
第一次食咁高質素同精緻既素菜👍🏻
我最鍾意食石榴籽青木瓜沙律🥗
好開胃👍🏻石榴籽新鮮甜美❤️
士多啤梨豆腐布丁好清新特別🍓
杞子茶健康好味🍵
好適合鍾意食好野但又想食得健康既朋友😊
2020-06-04 578 浏览
要喺銅鑼灣搵一間素食餐廳坐低傾計唔容易,今次就同朋友去咗呢間上樓嘅餐廳素喜館 💚地方唔算好大,但好整潔😉佢哋係私房菜形式,所以去到唔駛諗食咩,啱晒我呢啲揸唔到主意嘅人~ 晚市套餐($275)有九個菜式~💚香橙糖漬甘筍💚日式醬油蓮藕昆布💚焗白松露小蘑菇💚奇亞籽椰汁紫薯糕💚鮮淮山香芒沙律💚蕃茄全蔬濃湯 💚脆炸藜麥豆腐蛋卷配番紅花醬💚印度咖喱漢堡黃姜飯💚蜂蜜檸檬蝶豆花愛玉可能因為事先唔知有咩食嘅關係,反而每一碟菜都好有驚喜🤩最鍾意係個湯~好濃,好似舊式西餐廳飲嘅羅宋湯,仲跟埋麵包籃,前菜都好有特色好似小蘑菇就有啲似焗田螺😚而糖漬甘筍同香芒沙律酸酸甜甜,幾開胃🙂焗豆腐蛋卷外脆脆地,包住蛋同豆腐,口感好特別😊食到甜品已經唔係好食得落😅好在佢係啫哩,酸酸甜甜,好清新整體來講,菜式味道唔錯,而且食材嘅配搭都幾有創意~留意返,佢地個個月餐牌都唔一樣,最好whatsapp或者上佢哋社交平台睇吓先😉同埋記住要早啲book位呀

💚香橙糖漬甘筍

💚蕃茄全蔬濃湯

💚脆炸藜麥豆腐蛋卷配番紅花醬

💚印度咖喱漢堡黃姜飯

💚蜂蜜檸檬蝶豆花愛玉

食到甜品已經唔係好食得落😅好在佢係啫哩,酸酸甜甜,好清新

近排開始又餐餐係街食, 難免比較重口味同油膩, 有時真係想食得健康D,  朋友就搵左依間新派素菜餐廳試下,  晚市套餐 $275/位, 有齊前菜, 沙律, 湯, 小食, 主菜同甜品, 而且仲免加一, 上網睇過野食好似唔錯, 就去馬~餐廳環境裝潢簡單又淡雅, 有種屋企舒服既感覺。店員好有禮咁招呼我地入座後, 就呈上大麥甘草茶,  清淡既麥味, 飲落感覺舒適。前菜小食香橙糖漬甘荀, 香甜橙味配甘荀又幾夾。日式醬油蓮藕昆布鮮味咸香, 蓮藕爽脆。焗釀白松露小蘑菇好正, 松露味道好香, 而且小蘑菇好juicy! 奇亞籽椰汁紫薯糕紫薯味道濃郁, 口感綿密。而依四道前菜小食都好精緻, 令到我地好期待接下既菜式!鮮淮山香芒沙律芒果卷成玫瑰花形狀, 以沙律菜做葉, 最底層就係鮮淮山, 賣相好靚! 鮮淮山如果煮得over左就會變腍, 而依個解准山就係我最中意既口感, 十分爽脆~ 配上香甜芒果, 清新又開胃。蕃茄全蔬濃湯將蕃茄同其他蔬菜打成碎, 精華完全融入湯內, 濃稠度很好飲落亦覺得好有質感。除左濃郁既蕃茄味之外仲人伕到D西芹既清香。加上鬆軟加上穀麥既麵包, 好味~脆炸藜麥豆腐蛋卷伴番紅花醬非常特別既一道

脆炸藜麥豆腐蛋卷伴番紅花醬
非常特別既一道菜式, 表面薄脆內裡既腐蛋卷軟綿綿, 中心既藜麥增加左成個口感,  蛋香味濃郁而且香口, 我同朋友都勁中意! 相信係一般餐廳都唔會食到。

印度咖哩漢堡黃薑飯
咖哩香噴噴, 仲用埋正宗印度長米, 估唔到食素都可以食得咁FUSION! 漢堡係用西蘭花同薯蓉搓成, 估唔到經酥炸後味道咁夾, 而且香口味道依然, 讚!!

蜂蜜檸檬蝶豆花愛玉
最後食埋甜品加上蝶豆花既檸檬愛玉顏色好靚, 賞心悅目! 酸酸甜甜既檸檬愛玉消暑解熱之餘仲平衡番剛才既濃味既咖哩, 感覺餐廳真係有精心設計過MENU, 好欣賞!

非常值得一試既餐廳, 除左因為佢既菜式名夠特別, 精緻又好食之外, 仲好健康, 而已SERVICE好好, 店員會留意客人食完一道菜先再下一道菜, 又會主動加茶~

其實成餐飯食食下都唔記得左自己係食緊素, 顛覆左一般對素食既概念, 素食絕對可以靚, 可以打卡ABLE, 可以有豐富既味道同層次, 我同朋友都讚不絕口!
2020-05-28 429 浏览
星期一下班後,與友人異口同聲想吃素菜,但又不是想吃傳統中式以油炸菜式哪類餐廳。上網搜尋,得悉這家樓上走新派素菜fusion餐廳,於是便一試。到店發現店面不算太大,晚市設有指定晚市套餐。坐下來,店員會先安排一壺大麥甘草茶,茶香四溢,喝下去喉嚨有種舒暢感。在有種廚師發辦感覺下,於是我們倆點了兩個是日晚餐。先上的是前菜小食四款,包括:「香橙糖漬甘筍、日式醬油蓮藕昆布、焗釀白松露小蘑菇、奇亞籽椰汁紫薯糕」。四款都製作精緻,看得出廚房師傅的用心,四款都喜歡,個人覺得較特別的是焗釀白松露小蘑菇,而朋友欣賞的是香橙糖漬甘筍。接下來是「鮮淮山香芒沙律」,切成花形的香芒,賣相十分驚喜,配上爽脆淮山及特調沙律汁,夏日解暑之選,很清新呢。到暖心的「蕃茄全蔬濃湯」,濃濃酸甜的全蔬菜湯,繼續是開胃之選。「脆炸藜麥豆腐蛋卷伴番紅花醬」這個我和朋友同樣十分喜歡,香脆蛋卷,香口得來又不會油膩。「印度咖喱漢堡黃薑飯」吃不到辣的我,都接受到這個咖喱的辣度,煮得剛好的粒粒黃薑飯,吃過後其實已經有滿滿飽腹感。最後以「蜂蜜檸檬蝶豆花愛玉」作結,酸酸甜甜,很fresh,大滿足。整餐飯每一道菜都是用上很raw而且特別食材烹煮製作,

大麥甘草茶

香橙糖漬甘筍

脆炸藜麥豆腐蛋卷

印度咖喱漢堡黃薑飯

蜂蜜檸檬蝶豆花愛玉

整餐飯每一道菜都是用上很raw而且特別食材烹煮製作,真心配服菜單構思的師傅,在這艱難時刻,希望這類用心小店可以堅持下去吧。加油呢!
2020-05-18
大麥甘草茶
香橙糖漬甘筍
脆炸藜麥豆腐蛋卷
印度咖喱漢堡黃薑飯
  • 脆炸藜麥豆腐蛋卷伴紅花醬
2020-05-21 466 浏览
都市人愈來愈注重健康飲食❣️素食主義開始普及🌿今次就去左隠身於‪銅鑼灣鬧市‬中的新派素食館@suxi_cafe 和傳統的齋鋪不同烹調風格偏向西日fusion 菜✨.🍽 晚市套餐 $275/位.🥗 前菜小食➿香橙糖漬甘荀➿日式醬油蓮藕昆布➿焗釀白松露小蘑菇➿奇亞籽椰汁紫薯糕一共有四款開胃前菜 每一款都很精緻😍當中我特別喜歡椰汁紫薯糕💜紫薯糕口感細膩順滑而且有很重的紫薯味~.🥭 鮮淮山香芒沙律用一片片的香芒卷成玫瑰花的形狀🌹賣相100分! 用來打卡一流📸甜甜的芒果再加上黑醋酸酸甜甜超開胃(*´ω`*).🍅 蕃茄全蔬濃湯以蕃茄作為濃湯的基調除此之外也加入了西芹、南瓜、紅蘿蔔增加了纖維質令到湯更有質感 而且更有清腸胃的作用👍🏻.🍳脆炸藜麥豆腐蛋卷伴番紅花醬豆腐蛋卷炸到外酥內嫰咬落去脆卜卜 十分香口😋.🍛 印度咖哩漢堡黃薑飯雖然來到第五道菜已經有點小飽但咖哩超香口惹味 咖哩汁撈飯無得頂👍🏻漢堡不是用新豬肉 而是用西蘭花+薯蓉搓成軟綿的薯蓉再加上爽口的西蘭花 層次很豐富😋.🐝 蜂蜜檸檬蝶豆花愛玉最後一道是甜品😍檸檬愛玉平時就食得多但加上蝶豆花就真的是第一次試😝紫色的蝶豆花為愛玉加上色彩甘甜的檸檬愛玉
都市人愈來愈注重健康飲食❣️

➿焗釀白松露小蘑菇
➿奇亞籽椰汁紫薯糕
一共有四款開胃前菜 每一款都很精緻😍
當中我特別喜歡椰汁紫薯糕💜
紫薯糕口感細膩順滑而且有很重的紫薯味~

🥭 鮮淮山香芒沙律
用一片片的香芒卷成玫瑰花的形狀🌹
賣相100分! 用來打卡一流📸
甜甜的芒果再加上黑醋
酸酸甜甜超開胃(*´ω`*)

🍅 蕃茄全蔬濃湯
以蕃茄作為濃湯的基調
除此之外也加入了西芹、南瓜、紅蘿蔔增加了纖維質
令到湯更有質感 而且更有清腸胃的作用👍🏻

光是每個月轉不同的菜色就覺得這是一間用心的餐廳💗
2020-05-15
  • 印度咖哩漢堡薑黃飯
2020-05-13 557 浏览
因家人👨‍👩‍👧‍👦有人是吃長素關係,所以對平日吃素🥦的菜館都見慣不怪,吃厭了🤣🤣🤣但這家的🥦素菜菜式卻很特別,平日都看不到,是他們自己創新的😈而上菜時還跟足西餐般🍽,一道道的菜式上菜,感覺很新鮮😈🍊香橙糖漬甘筍🥕~燈汁味的甘筍,又幾正日式醬油蓮藕昆布~淡淡的咸香,前菜不錯焗釀白松露小蘑菇🍄~很香松露味,熱辣辣的,頂處焗得有點點脆身,好吃🍠奇亞籽椰汁紫薯糕~奇亞籽出名高纖健康,香脆像芝麻般,配上紫薯的軟棉,造出外脆內軟般的口感鮮淮山香芒沙律~芒果肉很有心機,切長片做出一朵花形,未吃都已感官滿分👍而吃下去,芒果肉還很重芒果味,不是一般的街市貨蕃茄🍅全蔬濃湯~濃湯超濃好喝,每口濃得也有蕃茄蓉😍脆炸藜麥豆腐蛋🥚捲伴番紅花醬~這個推介❗因從沒吃過🤣是春卷般的,包著豆腐及蛋,而蛋是玉子類那種,但沒那種甜,正👍印度咖哩漢堡黃薑飯🍛~漢堡是直接用菜包裹炸粉整的,不是素肉,但味道不錯~而黃薑飯的飯也不是我們平日一般吃的米飯,應該是印度米那種,較長身的蜂蜜🍋檸檬蝶豆花愛玉~很像喝凍檸蜜🤣但是很濃味的凍檸蜜,正😍大麥甘草茶~帶著少少甘味及抄米的味道,好喝😋

🍊香橙糖漬甘筍🥕~燈汁味的甘筍,又幾正

日式醬油蓮藕昆布~淡淡的咸香,前菜不錯

蕃茄🍅全蔬濃湯~濃湯超濃好喝,每口濃得也有蕃茄蓉😍

大麥甘草茶~帶著少少甘味及抄米的味道,好喝😋
2020-05-05 464 浏览
暫別灣仔嘅午餐想食清啲所以揀咗再嚟encore呢間素食館🖐🏻叫咗日式蟹菇意粉 跟set蟹菇意粉好入味,但菇可以再多啲另外有個番茄湯同沙律🖐🏻飲品叫咗紅菜頭汁連續兩次都係叫呢個飲品 好清新健康🖐🏻甜品就叫咗紅棗桃膠 滿意架❤️但因為小店人手唔算多所以都要預返大約20分鐘以上先會上菜
暫別灣仔嘅午餐
想食清啲所以揀咗再嚟encore呢間素食館
🖐🏻叫咗日式蟹菇意粉 跟set
蟹菇意粉好入味,但菇可以再多啲

另外有個番茄湯同沙律

🖐🏻飲品叫咗紅菜頭汁