2024-06-28 232 浏览
🔹️一心諗住到中環 “蒲田” 食個三點三, 到達時間剛好3:15pm, 原來last Order是3:30pm, 4pm前要離坐, 但經理好好人, 沒有催促我們, 落埸時間還招呼周到🧑‍💼 真心抵讚💯👍 食材優質、師傅烹調味道一流👨🏻‍🍳 價錢合理💰 🔸️冰鎮南日鮑🧆鮑魚肉質厚身, 口感爽口彈牙, 味道鮮甜👍🔸️百秒黃花魚🐟百秒黃花魚只用一百秒蒸熟魚, 熟度剛好, 肉質幼細嫩滑, 配上清香鮮甜魚湯, 滋味有益😋🔸️風味燘涼瓜🥘師傅以秘製醬汁烹調, 更特顯出涼瓜甘甜🤤🔸️福建海鮮滷麵🍲以魚湯底、麵身幼滑容易入口, 海鮮以蝦、蜆和八爪魚, 新鮮滋味🥢🔸️桂花陳皮燉雪梨🍐味道甘香清甜, 滋潤養顏💃

🔸️冰鎮南日鮑🧆
鮑魚肉質厚身, 口感爽口彈牙, 味道鮮甜👍

🔸️百秒黃花魚🐟

🔸️風味燘涼瓜🥘
師傅以秘製醬汁烹調, 更特顯出涼瓜甘甜🤤

🔸️福建海鮮滷麵🍲

🔸️桂花陳皮燉雪梨🍐
味道甘香清甜, 滋潤養顏💃

下午茶
2024-06-27 1968 浏览
這間來自新加坡的國際知名餐廳獲獎無數,主打地道福建菜,其中一間分店位於中環L Place,店內環境摩登華麗,空間感十足,設有包廂座位,適合約會或多人聚會。莆田哆頭蟶 - $219/兩道採用官方認證的福建哆頭蟶鐵板鹽焗蟶以原生態黑泥養殖的哆頭蟶,有著金黃色的外殼,夠肥美飽滿,入口脆口鮮甜。鐵板鹽焗煮法是連續七年銷量冠軍,保留蟶子本身的鮮味及溫度。蒜蓉煎海蟶鮮嫩的肥蟶鋪滿濃濃的蒜蓉,淋上熱油,油脂更能帶出其鮮味。黃金荷葉包 - $38/1金黃酥脆的荷葉包鋪滿白芝麻粒,切開好鬆軟濕潤,夾著鹹香的肉絲及爽脆的洋蔥,香氣濃郁。芋泥香酥鴨 - $98酥而不膩的香酥鴨,有著厚厚綿密軟糯的芋泥好香甜,中間包裹著厚切的滷鴨肉,柔軟多汁。鹹香黃花魚 - $88黃花魚以蒜瓣肉著稱,魚肉如蒜瓣般塊塊分離,很容易去骨,完全不怕有魚刺,鹹香脆嫩。石鍋滑豆腐 - $98熱呼呼的石鍋現煎又能保持溫度,底部有一層煎蛋皮,滑豆腐外焦內嫩,更有肉碎及爽滑彈牙的蝦仁,鹹香的醬汁帶點微辛。薄荷枇杷凍 - $48以枇杷汁熬成果凍,鮮嫩多汁充滿彈性,有天然的枇杷酸爽。酥炸冰心榴槤 - $58新加坡特色甜品。金黃酥脆的炸衣毫不油膩,

莆田哆頭蟶 - $219/兩道
採用官方認證的福建哆頭蟶

蒜蓉煎海蟶
鮮嫩的肥蟶鋪滿濃濃的蒜蓉,淋上熱油,油脂更能帶出其鮮味。

黃金荷葉包 - $38/1

石鍋滑豆腐 - $98
薄荷枇杷凍
薄荷枇杷凍

薄荷枇杷凍 - $48
以枇杷汁熬成果凍,鮮嫩多汁充滿彈性,有天然的枇杷酸爽。

酥炸冰心榴槤 - $58
新加坡特色甜品。金黃酥脆的炸衣毫不油膩,包裹著榴槤果肉餡,香氣濃郁且又甜又綿密,更有香甜的南瓜醬。
紅毛榴槤汁
紅毛榴槤汁

紅毛榴槤汁 - $88/渣
完全不同於榴槤,味道近似百香味的酸甜,充滿營養又清新,濃稠又順滑。
2024-06-26
2024-06-26 528 浏览
Eiko又去莆田食晚餐💗果然是Michelin Star推介餐廳🌟上年海蟶節回歸 還有更多選擇👍🏻莆田環境寬敞 大大的圓形卡位 優美舒適✨空間感一流 店員親切有禮 💕 服務態度仍然好👍🏻👍🏻 👍🏻🏖️每年4月起是吃蟶子的最佳時節莆田貼心地設計了不同蟶子美食務求滿足不同人士口味✨蒸炸煮焗炒樣樣齊$219可品嚐2道菜 性價比極高💓🪸鐵板鹽焗蟶鹽焗聖子上年第一次食 今年再Encore使用高溫鐵板再配上特製的鹽焗調味充分帶出蟶子原有鮮味 和鹹味完美結合🐚紅菇蟶湯分別用了蟶子與紅菇兩款福建名物煮成味道清甜入心 又有嚼勁 更有潤肺補腎 滋陰養顏等功效 紅菇配蟶子 鮮上加鮮椒鹽豬手🐷 必食推介外表金黃酥脆 散發出令人難以抗拒的香氣豬表皮炸至酥脆 咬下去時發出脆爽的聲音充滿了誘人的口感經過獨特的處理和烹調 保持了水分呈現出外酥內軟的口感和香氣四溢的味道肉質鮮嫩多汁 入口即化椒鹽的香氣與豬肉的鮮甜相融合讓人回味無窮的佳餚🐟百秒黃花魚是我在莆田最愛 顧名思義 只煮100秒的黄花魚 鮮甜美味魚肉鮮甜非常滑 魚湯的湯色清澈散發出鮮甜香氣🐓脆皮蒜香雞外表油光透亮 皮酥肉嫩 蒜香特別濃重香口惹味 🥬上湯莧菜莧菜亦

Eiko又去莆田食晚餐💗

☘️ 薄荷枇杷凍
夏天最適合清涼消暑的甜品
將枇杷熬成汁 再凝固成凍 口感爽滑
2024-06-24 110 浏览
每年不同季節莆田都會推出時令菜式,今晚知道推出了蟶子,便來到這裏。八種吃法一次點兩$219兩道,鐵板鹽焗蟶、蒜蓉蒸海蟶酒。鐵板鹽焗蟶,鐵板非常之熱,要小心觸碰到,否則灼傷就不好了。聖子味道鮮甜,加上鐵板的熱力令到鹽份發揮,帶出了蟶子的原本味道。蒜蓉蒸海蟶:蒜蓉的香味令到蟶子的鮮甜味道更佳,加上蔥花和醬油,已經非常美味。芋泥香酥鴨$98,香脆的外皮包裹着軟糯的芋泥,中間更夾着鴨肉,這個菜式非常美味。鹹香黃花魚$88 ,黃花魚香脆可口,帶點鹹香味道,每次來到,都必點這道美食。酒香竹筒蝦$48蝦肉爽口彈牙,帶着酒的香氣,這個菜式非常精緻。白果芋泥$48,芋泥甜度適中,雖然沒有潮州食肆做得這麼出色,不過亦可以解除相思之苦。薄荷琵琶凍48,這個甜品,對喉嚨及肺部非常有幫助,又不會過甜。酥炸冰心榴槤$58,榴槤肉表香脆的炸醬包裹着,沒有擋得住榴槤的美味。冬瓜薏米水一渣 $68 ,冬瓜薏米具有清熱作用,而且不會過甜。

八種吃法一次點兩$219兩道,鐵板鹽焗蟶、蒜蓉蒸海蟶酒。

2024-06-23 237 浏览
最近去咗莆田食飯,真係有幾道餸菜值得推介俾大家。首先,要提到嘅係 姜母鴨。呢道菜用料新鮮,鴨肉嫩滑,湯底入味,帶有濃郁嘅薑香,同埋少少嘅辣味,食落去暖笠笠,非常適合冬天食。再來係 芋香鴨,呢道菜將鴨肉同芋頭完美結合,芋頭煮得啱啱好,入口即溶,鴨肉亦非常入味,兩者配合得天衣無縫,令人回味無窮。另外,農家擦粉亦唔錯。呢道菜係用粗糙嘅米粉炒製,加入大量蔬菜同肉類,味道香濃,口感豐富,充滿鄉村風味。蟶炒黃金蛋亦係必試之一。蟶仔肉質鮮嫩,炒得恰到好處,配上黃金蛋,味道鮮美,色香味俱全,食完一口仲想再食。最後一定要提嘅係蒜蓉蒸海蟶。呢道菜用蒜蓉同海蟶蒸煮,蒜香撲鼻,海蟶非常鮮甜,蒸嘅過程保留咗海蟶嘅原汁原味,非常清甜可口。總括嚟講,莆田餐廳係一間值得一試嘅地方,特別係佢哋嘅鴨肉系列同海鮮料理,真係令人一試難忘。

最近去咗莆田食飯,真係有幾道餸菜值得推介俾大家。

2024-06-22 137 浏览
莆田 - 特色中菜廳今日介紹一間位於中環區嘅中菜廳,喺港九新界都有分店,主打福建菜,仲會按着時令嘅食材推出限定嘅菜式。$219/ 2 道蒜蓉蒸海蟶最地道經典嘅食法,濃郁嘅蒜蓉加上蔥段,將蟶子嘅鮮味帶出。椒鹽哆頭蟶非常香口嘅,椒鹽配上鮮味嘅海蟶。辣汁花蛤 $98醬汁辣辣地夠晒野味嘅爽口蜆肉。芋香鴨 $98非常考功夫嘅一道菜,外層香脆包着綿綿嘅芋泥蓉,當中夾着啖啖肉嘅鴨肉。紅燒豬蹄鮑魚煲 $228超級濃郁甜味嘅紅燒醬汁加上啖啖肉骨膠原嘅豬蹄同埋爽口彈牙嘅鮑魚。
莆田 - 特色中菜廳

$219/ 2 道
蒜蓉蒸海蟶
最地道經典嘅食法,濃郁嘅蒜蓉加上蔥段,將蟶子嘅鮮味帶出。

椒鹽哆頭蟶
非常香口嘅,椒鹽配上鮮味嘅海蟶。

辣汁花蛤 $98
醬汁辣辣地夠晒野味嘅爽口蜆肉。

芋香鴨 $98

紅燒豬蹄鮑魚煲 $228
2024-06-21 93 浏览
呢間中環新店有好多卡位和圓枱,好啱三五知己聚會。最近海蟶節,做緊$218就可以食到兩款蟶子料理!👉🏻鐵板鹽蟶子蟶子新鮮肥美,鐵板上,有爆炒過嘅感覺,保留了原汁原味,鹽味恰到好處。👉🏻蒜蓉蒸蟶子大大份蒜泥放表面,上枱已經充滿香味,蟶子肉質鮮嫩多汁,入口甜甜地,口感佳。⁠Lunch hour可以食到set,可選兩款小食、一款主食、有燉湯甜品添,組合美觀,色香味俱全。餐盤由多格小碟組成,整體精緻。冰鎮鮑魚鮑魚肉質鮮嫩彈牙,冰鎮後口感更加爽脆。醬汁調味充滿酒味。蝦苗拌紫菜紫菜帶有清爽感覺,酸酸甜甜,入口凍冰冰,好開胃。莆田荔枝肉配白飯肉味香甜,口感軟嫩無骨,酸甜味特別醒神。金湯佛跳套餐佛跳牆湯料充足,鮑魚、海參、雞肉、瑤柱、花膠,湯汁由各種海鮮入味,味道濃郁鮮美。興化炒米粉米粉軟棉,跟各種食材如肉絲、蝦仁等一齊炒,係經典嘅福建炒粉。另外仲有滷水豆腐,冰鎮苦瓜和百秒黃花魚等小菜,全部的即叫即整,夠新鮮!
呢間中環新店有好多卡位和圓枱,好啱三五知己聚會。

最近海蟶節,做緊$218就可以食到兩款蟶子料理!

👉🏻鐵板鹽蟶子

👉🏻蒜蓉蒸蟶子

冰鎮鮑魚
鮑魚肉質鮮嫩彈牙,冰鎮後口感更加爽脆。醬汁調味充滿酒味。

蝦苗拌紫菜
紫菜帶有清爽感覺,酸酸甜甜,入口凍冰冰,好開胃。

莆田荔枝肉配白飯
肉味香甜,口感軟嫩無骨,酸甜味特別醒神。

金湯佛跳套餐

興化炒米粉

2024-06-18 86 浏览
今晚約了細妹去中環莆田食海蟶😋,上次來過呢間分店覺得幾舒服,食物美味。😍餐廳今個月仲做緊莆田海蟶節,219元有2款海蟶菜式,有優惠當然要下單。✨莆田扁肉湯:有紫菜同扁肉,味道帶微酸,幾開胃。❤️椒鹽哆頭蟶第一次食呢個煮法,炸得非常香口惹味。❤️薑蔥炒海蟶海蟶肥美,吸收薑蔥的香味。✨莆田荔枝肉 每次必食先,酸甜香脆。🐐白切羊肉 特色福建菜, 食落有少少似燻蹄。😍金湯佛跳牆好矜貴嘅菜式,有鮑魚,花膠,竹笙及海參等貴價食材,湯底濃郁鮮甜。😘甜品:白果芋泥芋泥幼滑,不會過甜。

✨莆田扁肉湯:

有紫菜同扁肉,味道帶微酸,幾開胃。

❤️椒鹽哆頭蟶

第一次食呢個煮法,炸得非常香口惹味。

❤️薑蔥炒海蟶

海蟶肥美,吸收薑蔥的香味。

✨莆田荔枝肉

每次必食先,酸甜香脆。

🐐白切羊肉

特色福建菜, 食落有少少似燻蹄。

😍金湯佛跳牆

😘甜品:白果芋泥

芋泥幼滑,不會過甜。

2024-06-18
就嚟到👨🏻父親節,準備帶爸爸去食好西,不過爸爸一向嘴刁,所以我哋通常會食過覺得好食之後先帶佢去食。星期六就叫大嚿一齊同我去呢一間餐廳試一試佢哋個“雙親節套餐“諗住好食父親節就帶爸爸黎。.🥢家鄉燜筍乾:筍乾柔嫩無渣,燜得非常入味,甜甜地帶點醬油鹹香,入口油潤油潤的,很不錯。.🥢海參一品煲:海參爽口彈牙,裡面還有蟶子、燒肉、西蘭花、大蔥等等。燒肉是珍寶size,半肥半瘦,醬汁濃厚,好下飯。.🥢鮮貝燴絲瓜:本來以為只係套餐裡面嘅一個普通蔬菜,點知竟然好有驚喜,雖然比不上海參的名貴,但卻能同樣地令我好中意。鮮貝令絲瓜非常鮮甜,滑溜溜的每一口,清新且順喉,食完感覺好舒服。.🥢竹笙蟹肉魚鰾羹:鹹度剛好,竹笙蟹肉和魚鰾的份量都不少,還有些瑤柱和蟲草花等增加口感。.🥢興化炒米粉:一碟炒米粉內有多種材料,包括蟶子、脆花生、蜆肉、肉絲、蝦米、香菇、紫菜等等,味道口感都甚具層次,加點自家製辣椒醬就更為惹味。.🥢建蓮雪耳湯配紅團:雪耳湯冰凍消暑,熱辣辣的紅團外層黏糯好似芋圓口感,內層則是低甜綠豆餡,一熱一凍,互相配合,滿足。.🥢除咗套餐之外,見到佢哋做緊蟶子節優惠,$219可以order兩款蟶子菜式,所以我哋

🥢建蓮雪耳湯配紅團:

🥢除咗套餐之外,見到佢哋做緊蟶子節優惠,$219可以order兩款蟶子菜式,所以我哋就叫咗哆頭蟶炒蛋同老酒豎海蟶試下。哆頭蟶炒蛋邊度好似奄列咁,貌相幾靚,裡面有洋蔥、香菇、蘿蔔、蟶子等等,最後再在表面撒上香蔥,整體幾香口同健康,唔會好油膩。雖然炒蛋唔錯,不過要說我嘅飛佛,還要老酒豎海蟶,海蟶飽滿無沙,老酒滲透入每一寸肌里之中,令海蟶鮮甜中更多了幾分酒勁香氣,令人食完都覺得意猶未盡。

工作既忙碌暫時解決不了,唯有調整心態平衡一下!上星期經過荃灣「莆田」諗起中環岩岩都開左新分店,媽媽又未食過😌就約媽媽去中環分店試下,位置唔難搵,都係喺食肆林立既L.place 😂我本身幾喜歡莆田既裝修,座位寬敞坐得舒服!眼睛眨眨原來又瓊了海蟶季節😂上次我食過鐵板鹽焗今次就換一換款色,叫左一份蒜蓉蒸海蟶同蟶炒金黃蛋,$219/2道菜真係好抵食,果然海鮮類蒸係最食得出精華,海蟶隻隻飽滿爽甜,蒜蓉醬帶出海蟶鮮甜味~~~阿元香草雞原來係冷盤,有點似滷水味道,口感札實都幾好食😋莆田荔枝肉必點😂無辦法我係生果菜式人~甜甜酸酸最岩我~石鍋滑豆腐佢個汁好好味,餸飯一流~玉子豆腐又帶蛋香❤️風味燜苦瓜我已經到左可以吃苦瓜的年紀🤣要篇中和一下的確很好!黃金荷葉包洋蔥肉絲夾入炸得香脆金黃既荷葉包,其實我一個人可以罎女哂二份🤣我仲想我個荷包好似佢咁飽滿金黃😆酥炸冰心榴槤召喚榴槤愛好者❤️我之前每次想點都賣晒,今次終於食到了!有點似炸鮮奶但換成榴槤蓉做饀料,好邪惡🤣**依家登記做會員仲有現金券送,詳情參閱佢地官方資料(因為我過目即忘,So Sorry!)

阿元香草雞
原來係冷盤,有點似滷水味道,口感札實都幾好食😋

莆田荔枝肉
必點😂無辦法我係生果菜式人~甜甜酸酸最岩我~

石鍋滑豆腐
佢個汁好好味,餸飯一流~玉子豆腐又帶蛋香❤️

風味燜苦瓜
我已經到左可以吃苦瓜的年紀🤣要篇中和一下的確很好!

酥炸冰心榴槤
召喚榴槤愛好者❤️我之前每次想點都賣晒,今次終於食到了!
有點似炸鮮奶但換成榴槤蓉做饀料,好邪惡🤣

• 黃金荷葉包
  • 酥炸冰心榴槤
  • 蒜蓉蒸海蟶
2024-06-02 100 浏览
母親節同媽咪撐枱腳食個lunch,帶佢嚟呢間米芝蓮餐廳,價格合理,而且出品有保證!因為係lunch hour我哋order咗兩份莆田1人餐~前菜有家常豬蹄凍、頭水紫菜、冰鎮南日鮑、冰浸苦瓜,款款上碟精緻,可以食多幾款,最有驚喜係凍鮑魚,大大隻,入口彈牙,有酒香和鹹香,凍冰冰好入味👍主食:軟煎黃花魚金黃色澤表面呈現微微焦香,有濃郁魚香,肉質細嫩多汁。莆由荔枝肉肉質有適度Q彈感,即叫即整,外脆內入口味,酸甜口味,很有風味。另外散叫嘅椒鹽豬手和香甜金錢粿,椒鹽豬手外層金黃酥脆,內里軟嫩,筋位入口即化,有咸香,好香口。金錢粿香甜軟糯,口感層次豐富,作為甜品一流!

因為係lunch hour我哋order咗兩份莆田1人餐~

主食:
軟煎黃花魚

金黃色澤表面呈現微微焦香,有濃郁魚香,肉質細嫩多汁。
莆由荔枝肉

2024-06-01 91 浏览
午餐去吃,真的非常超值,特別是金湯佛跳牆套餐,性價比極高~黃金荷葉包~肉絲鬆軟,洋蔥吸肉汁後,味道更香甜,夾上酥脆的荷葉包,超好吃~芋泥香酥鴨~外層炸得非常香脆,內裡的芋泥很棉密,中間再夾上鴨肉,口感層次豐富~金湯佛跳牆~這個價錢太對得起了,平日只吃這個已要2百多,現在午餐價還會有興化炒米粉、飲品或甜品;佛跳牆材料非常豐富,有乾瑤柱、花膠、海參、雞、鵪鶉蛋、竹笙、鮑魚及松茸,湯底更燉足6小時,性價比很高;而興化炒米粉炒至爽身而帶點水份感,有鑊氣,加上炒香了的花生及紫菜等,味道更香口~莆田荔枝肉~排骨肉非常鬆軟,外層亦炸得薄脆,甜酸汁味道亦剛剛好~桂花陳皮燉雪梨~喉嚨不適的必吃,很潤喉,甜甜的桂花味亦很香~酥炸冰山榴槤~冰火交融,內裡濃香的榴槤肉是冰涼的,而外層卻是熱辣辣的酥脆外層,加上芒果汁同吃,清而不漏~
午餐去吃,真的非常超值,特別是金湯佛跳牆套餐,性價比極高~

成日見到廣告好吸引嘅$219兩道蟶子,一直都想食依間,最近中環開佐分店,今日收工終於約到朋友一齊去食一坐低就有一壺荔枝桂花茶,好濃桂花味,茶味回甘$219兩道蟶子,有8款煮法可以揀,我地就叫佐銷量冠軍嘅嘅鐵板鹽焗蟶,同寫住再次回歸嘅蔥姜炒海蟶💁🏻‍♀️🌟鐵板鹽焗蟶粗鹽同花椒上面放住一粒粒飽滿嘅蟶子,焗得乾身但又能鎖住蟶子原本嘅鮮味同肉汁🌟蔥姜炒海蟶蔥姜同所有海鮮都好夾,醬汁包住蟶子,咸香帶出蟶子嘅鮮甜海鮮味🐟砂鍋黃花魚湯我哋叫佐例牌嘅份量,但上到枱個鍋嘅份量比想像中多好多,起碼可以夠四至六人飲砂鍋盛住原條香煎黃花魚配上硬豆腐和芫荽,以慢火熬鎖住魚嘅鮮味,魚肉🐟嫩滑🥬馬來風光鮮鹹嘅三巴醬炒翠嫩嘅通菜🐤芋香鴨外面酥脆內裡軟滑嘅芋頭蓉包住鹹香嘅滷水鴨肉,特別鮮味。🍚鐵鍋包菜飯原個鐵鍋上枱,另外有碟花生、蝦米、蔥同芹菜粒,可以按照自己嘅喜好加落去個飯再撈勻。本身飯裏面有肉粒同聖子粒等海鮮,足料又好食。最後我哋叫咗兩個甜品❤️薄荷枇杷凍有原粒新鮮枇杷,下面係冰冰涼涼又滑捋捋嘅果凍,清甜爽口💛桂花陳皮燉雪梨清甜嘅圓過雪梨配上甜甜嘅桂花糖,清潤又香甜

一坐低就有一壺荔枝桂花茶,好濃桂花味,茶味回甘

🌟鐵板鹽焗蟶

🌟蔥姜炒海蟶

🐟砂鍋黃花魚湯

🥬馬來風光
鮮鹹嘅三巴醬炒翠嫩嘅通菜

🐤芋香鴨
外面酥脆內裡軟滑嘅芋頭蓉包住鹹香嘅滷水鴨肉,特別鮮味。

🍚鐵鍋包菜飯

最後我哋叫咗兩個甜品

❤️薄荷枇杷凍
有原粒新鮮枇杷,下面係冰冰涼涼又滑捋捋嘅果凍,清甜爽口

💛桂花陳皮燉雪梨
清甜嘅圓過雪梨配上甜甜嘅桂花糖,清潤又香甜
2024-05-26 80 浏览
我會詳細分享在餐廳莆田品嘗的體驗。我吃過蒜蓉蒸海蟶,大大的蟶肉鮮嫩彈牙,飽滿飽滿的,沾滿了蒜茸汁水,香味四溢。蒜茸未有蓋過海鮮原有的甜鮮味,反而令它更加突出,回味無窮。這個做法可以真正突出海鮶的優質品質。再來就是蟶炒黃金蛋。蟶肉爽脆,與滑嫩如黃金般的蛋液完美融合,互相調和,互相襯托。一口咬下,蟶肉的彈牙配搭蛋液的濃郁,實在是人間美味,令人食指大動。最後介紹的就是姜母鴨。慢火熬製的湯汁濃郁香醇,帶點微微辣味,與肉質鮮嫩的鴨肉完美結合。姜的清香更為整道菜增添層次,回味無窮。這道菜暖胃又暖心,好適合在寒冷的天氣下細細品嘗。總括來說,餐廳莆田的菜色香味俱全,每一道菜式都別具特色,充分發掘食材的原味,實在是令人流連忘返。
我會詳細分享在餐廳莆田品嘗的體驗。

2024-05-25 58 浏览
今日我要分享我係莆田既食評,佢哋嘅菜式味道出眾,尤其係佛跳牆、蒜蓉蒸海蟶、蟶炒黃金蛋同芋香鴨等菜式。首先要講番佛跳牆,呢道菜真係令人記憶猶新。佢哋嘅高湯熬煮得好耐,湯頭濃。湯中有好多新鮮材料,例如鮑魚、海參、雞肉等等,入口即化。另一道驚艷嘅就係蒜蓉蒸海蟶。佢哋嘅海蟶肥美飽滿,加埋蒜蓉醬汁一蒸,蟶肉又彈又滑,帶點甜口,再加上蒜香調味,真係絕妙!海鮮控一定要試下呢道好好味嘅菜式。講到蟶炒黃金蛋,佢哋嘅蟶肉又彈又嫩,加埋蛋黃又香又滑,每一啖都被蛋香包裹住,爆發出滿滿嘅鮮味。最後要提嘅係芋香鴨。佢哋嘅鴨肉鮮嫩多汁,而且喺芋蓉上炸過,令鴨肉更加香濃醇厚,簡直係人間美味!總括嚟講,莆田嘅菜式可口,每一道菜都叫人難忘。佛跳牆、蒜蓉蒸海蟶、蟶炒黃金蛋同芋香鴨,全部都係堪稱經典嘅菜式。如果你鍾意食有特色嘅地道菜,我真係強力推薦你來試下佢哋嘅美食!