餐厅: 蟹慶
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
原來香港都可以食到日本質素嘅蟹宴!去咗銅鑼灣SOGO隔離嘅蟹慶,餐廳提供多款蟹套餐,豐儉由人,我哋揀咗最豐富嘅特選會席套餐($2988 二人前),一於食餐勁!先上前菜三道。松葉蟹肉三文魚子沙律擺滿絲絲蟹肉,加上鹹香嘅三文魚子,味道豐富。沙律上仲有一隻小小嘅炸清水蟹仔,口感香脆,口感十足。另外兩道前菜則係牛蒡同蜆肉,好開胃。蟹肉鍋巴配紅酒鵝肝好有創意嘅蟹肉料理!鬆化香脆嘅鍋巴上擺有一層軟滑嘅吞拿魚蓉,再鋪上鮮甜嘅蟹肉,配搭一層酸酸甜甜嘅柚子醋啫喱,爽脆嘅蟹籽,整個鍋巴嘅口感好有層次!鵝肝都好出色,帶濃濃紅酒香氣,恰好解去鵝肝本身嘅膩感!季節刺身四點是日刺身有牡丹蝦、深海池魚、赤貝、拖羅,刺身新鮮肥美,牡丹蝦柔軟鮮甜,深海池魚魚味突出,赤貝新鮮爽脆,拖羅入口即溶!黑魚子海膽蟹肉蒸蛋呢個茶碗蒸好有誠意。煎蛋上有黑魚子、海膽同蟹肉,三重鮮味同時迸發,絕對係幸福嘅感覺。蒸蛋底亦有蟹籽、元貝同白果,所以真係超級鮮甜!日本時令活蟹主角出場!要食原隻新鮮毛蟹嘅原汁原味,最佳方法當然係清蒸!餐廳亦非常貼心,所有蟹肉都一早拆好,所以可以食嘅時候啖啖肉,夠晒過癮!浜燒雪場蟹腳配和風辣汁雪場蟹腳肥美厚肉,燒過

先上前菜三道松葉蟹肉三文魚子沙律擺滿絲絲蟹肉,加上鹹香嘅三文魚子,味道豐富。沙律上仲有一隻小小嘅炸清水蟹仔,口感香脆,口感十足。另外兩道前菜則係牛蒡蜆肉,好開胃。

季節刺身四點

日本時令活蟹

浜燒雪場蟹腳配和風辣汁
雪場蟹腳肥美厚肉,燒過後蟹味更為濃郩,另外配有和風辣汁,鍾意惹味一D嘅可以一試,不過我就覺得唔蘸辣汁更加食到蟹腳嘅鮮味呢。

鹿兒島A5和牛配自家製蒜片及芥辣芥末籽
鹿兒島A5和牛油花密佈豐腴,肉味濃郁,配自家製蒜片及芥辣芥末籽可以平衡膩感。

松葉蟹雜炊
好好食嘅松葉蟹雜炊!松葉蟹嘅精華全部都滲入雜炊中,所以每啖都好鮮甜!雜炊內仲加咗香蔥、香菇及蛋花,口感豐富又健康!

汁物
海鮮湯好足料!入面有蟹肉、貝柱、魚肉同菇菌,味道鮮香!

甜品
真開心!甜品都有兩款!呢晚有芝士蛋糕抹茶紅豆奶凍配抹茶蕨餅。芝士蛋糕芝士味突出,甜而不膩,唔錯。抹茶紅豆奶凍都水準之作,抹茶味道濃郩回甘,仲加埋我至愛嘅蕨餅,滿足!
大家平日都忙,話一起食日本餐.蟹慶两個都叫了煎鵝肝和牛粒炒飯炒過既葱,惹味,加一支細sake,有輕爽感覺好好味,和牛粒炒飯,上面一片香煎鵝肝,一咬就溶入口內,本可配熱茶,可去肥膩.飲少少sake,酒精令大家輕鬆,美味既午餐.
大家平日都忙,話一起食日本餐.
蟹慶

2023-05-11
2023-06-16 74 浏览
東京嘅food tour行程太緊密,所以都冇安排到食蟹,貼心嘅👦🏻就話香港補食返😍 去咗蟹慶享受咗一餐超級豐富嘅蟹宴,質素媲美日本,完全高質!松葉蟹肉三文魚子沙律松葉蟹肉三文魚籽沙律開胃清新,炸清水蟹仔脆卜卜,增添口感。伴菜仲有牛蒡同蜆肉。蟹肉鍋巴配紅酒鵝肝鍋巴上舖有一層吞拿魚蓉、一層滿滿嘅蟹肉、一層柚子醋啫喱再撒上爽脆嘅蟹籽,口感好有層次!鵝肝口感creamy帶酒香,都有驚喜!季節刺身四點是日刺身有深海池魚、牡丹蝦、赤貝、拖羅,全部都新鮮肥美,特別係赤貝,爽脆又鮮甜!黑魚子海膽蟹肉蒸蛋茶碗蒸蒸得嫩滑,面頭舖有矜貴嘅黑魚子、海膽同蟹肉,三重鮮味。蒸蛋底下原來仲另有乾坤,有蟹籽、元貝同白果,難怪每一啖都咁鮮甜!日本時令活蟹清蒸原隻新鮮毛蟹,味道原汁原味,非常鮮甜!最正嘅係所有蟹肉已經拆好晒,食落啖啖肉,超級滿足!蘸少少蟹醋更加帶出蟹鮮!浜燒雪場蟹腳配和風辣汁蟹腳好粗身,肉質彈牙厚肉,輕輕燒過嘅蟹腳肉味更加濃郩突出,配辣汁就比較惹味。鹿兒島A5和牛配自家製蒜片及芥辣芥末籽A5和牛油花均勻漂亮,入口即溶!松葉蟹雜炊呢鍋雜炊好正好正!每啖都充滿蟹嘅鮮香,加埋香蔥、香菇及蛋花,好好食!汁物湯用茶

去咗慶享受咗一餐超級豐富嘅蟹宴,質素媲美日本,完全高質!

松葉蟹肉三文魚子沙律

季節刺身四點

日本時令活蟹

鹿兒島A5和牛配自家製蒜片及芥辣芥末籽
A5和牛油花均勻漂亮,入口即溶!

汁物
湯用茶壺盛載保溫,飲嘅時候倒落茶杯度慢慢飲。呢個海鮮湯好有誠意,原來入面仲有蟹肉、貝柱、魚肉同菇,好多料!

甜品芝士蛋糕及抹茶紅豆奶凍配抹茶蕨餅
芝士蛋糕creamy香滑,甜而不膩。抹茶紅豆奶凍濃郩回甘,配Q彈嘅蕨餅,完滿嘅一餐!
2023-06-14 47 浏览
「蟹慶」是一家蟹專門店,每道菜都非常用心,味道鮮美。餐廳的裝修也很有日本風情,營造出了舒適的用餐環境。1. 肉鍋巴配紅酒鵝肝:鍋巴炸得香脆,搭配紅酒鵝肝的濃郁醇香,口感非常豐富。2. 黑魚子海膽蟹肉蒸蛋:蒸蛋綿滑,黑魚子、海膽蟹肉鮮味。3. 日本時令活蟹:蟹肉新鮮美味,蟹膏濃郁。4. 季節刺身4點:每款刺身都非常新鮮,特別是帶子,非常鮮甜美味。5. 浜燒鱈場蟹腳配和風辣汁:燒到恰到好處,配搭和風辣汁,別有一番風味。當然蟹腳十分新鮮6. 鹿兒島A5和牛喜之次:肉質鮮嫩多汁,配搭蒜片, 十分美味7. 從葉蟹雜炊:暖胃之選,啖啖蟹肉8. 松葉蟹肉三文魚籽沙律:蟹肉新鮮,搭配三文魚籽,開胃前菜。9. 汁物:非常有特色的一個菜式,開頭以為是茶,打開原來是海鮮和菇類熬製而成的湯,非常美味。10. 甜品:是一道非常美味的甜品。

2. 黑魚子海膽蟹肉蒸蛋:蒸蛋綿滑,黑魚子、海膽蟹肉鮮味。

3. 日本時令活蟹:蟹肉新鮮美味,蟹膏濃郁。

7. 從葉蟹雜炊:暖胃之選,啖啖蟹肉

10. 甜品:是一道非常美味的甜品

餐廳名為「蟹慶」,位於銅鑼灣,裝修以日本風情為主。這是一家以蟹為主打的日本菜海鮮餐廳⭐️松葉蟹肉三文魚籽沙律:新鮮的蟹肉搭配三文魚籽和清爽的沙律醬,口感鮮美,非常開胃。⭐️ 肉鍋巴配紅酒鵝肝:鍋巴上的拖羅蟹肉、柚子啫喱和魚子,加上香脆的鍋巴和濃郁的鵝肝,口感豐富,非常美味。⭐️季節刺身4點:每一種刺身都非常新鮮,色澤鮮豔,入口即化,非常適合愛吃生魚片的人。⭐️黑魚子海膽蟹肉蒸蛋:蒸蛋口感綿密,融合了黑魚子、海膽和蟹肉的鮮味,非常美味。⭐️日本時令活蟹:活蟹新鮮,蟹肉鮮美,口感十分爽脆,是非常值得嚐試的菜式之一。⭐️鹿兒島A5和牛喜之次:和牛油花分佈均勻,入口即化,肉質鮮嫩多汁,是一道非常美味的牛肉料理。⭐️浜燒鱈場蟹腳配和風辣汁:蟹腳肉質鮮美,燒得恰到好處,搭配和風辣汁,口感非常開胃。⭐️松葉蟹雜炊:蟹肉的鮮味和米飯完美結合,口感鮮美,非常適合當作主食。⭐️汁物:海鮮湯清爽鮮美,海鮮和菇類的鮮味融合在一起,非常適合當作開胃菜。⭐️甜品:朱古力奶凍配蕨餅,奶凍滑順,搭配蕨餅口感豐富,是一道非常美味的甜品。「蟹慶」是一家非常值得一試的蟹專門店,每道菜都非常用心,味道鮮美。

閨蜜一期一會~順便慶祝生日,今次揀咗食蟹慶~特選會席套餐$2988 二人前💠松葉蟹肉三文魚子沙律松葉蟹腳肉起肉配三文魚子沙律清一清作開始炸清水蟹仔係亮點~脆卜卜細細隻但蟹味濃郁🤩💠蟹肉鍋巴配紅酒鵝肝超鍾意呢個! 香脆嘅鍋巴上有蟹肉碎、拖羅蓉、柚子醋啫喱同蟹籽,口感同味道都非常豐富鵝肝口感好creamy 食到紅酒味~兩者配襯得幾好~好開胃💠季節刺身,四點金目鯛、帆立貝、赤蝦、拖羅全部厚切肥美,非常新鮮拖羅油脂甘香,入口即溶🤤💠黑魚子海膽蟹肉蒸蛋茶碗蒸吸收左蟹肉鮮味,同時保留好香蛋味,口感順滑配,上黑魚子海膽, 好elegant ar💠日本時令活蟹清蒸新鮮毛蟹🤩蟹殼嘅蟹膏好鮮,蟹肉清甜,店員建議將佢哋放埋一齊食,味道平衡番😋💠浜燒雪場蟹腳配和風辣汁有少少焦香,配埋辣汁好惹味,口感彈牙~好味💠鹿兒島A5和牛配自家製蒜片、芥辣芥末籽 & 日本蔥油A5和牛入口即溶,油花甘香,個人覺得配日本蔥油超好味😋💠松葉蟹雜炊蟹嘅鮮甜滲透每一粒米,話咗唔食澱粉質嘅我,最後都食咗兩碗✌🏻💠汁物有蟹、蝦、貝柱和菇菌,味道清甜,茶壺好保溫,用少少茶杯飲,有feel😌💠甜品芝士蛋糕 & 抹茶紅豆奶凍配抹茶蕨餅食到呢度
閨蜜一期一會~順便慶祝生日,今次揀咗食蟹慶~

特選會席套餐$2988 二人前

💠松葉蟹肉三文魚子沙律
松葉蟹腳肉起肉配三文魚子沙律清一清作開始
炸清水蟹仔係亮點~脆卜卜細細隻但蟹味濃郁🤩

💠蟹肉鍋巴配紅酒鵝肝
鵝肝口感好creamy 食到紅酒味~兩者配襯得幾好~好開胃

💠季節刺身,四點
金目鯛、帆立貝、赤蝦、拖羅
全部厚切肥美,非常新鮮
拖羅油脂甘香,入口即溶🤤

💠黑魚子海膽蟹肉蒸蛋
茶碗蒸吸收左蟹肉鮮味,同時保留好香蛋味,口感順滑
配,上黑魚子海膽, 好elegant ar

💠日本時令活蟹

💠浜燒雪場蟹腳配和風辣汁
有少少焦香,配埋辣汁好惹味,口感彈牙~好味

💠鹿兒島A5和牛
配自家製蒜片、芥辣芥末籽 & 日本蔥油
A5和牛入口即溶,油花甘香,個人覺得配日本蔥油超好味😋

💠松葉蟹雜炊

💠汁物

💠甜品
芝士蛋糕 & 抹茶紅豆奶凍配抹茶蕨餅
食到呢度其實已經好飽,不過甜品唔可以唔食😂好在呢度嘅甜品唔會太甜,好味

今餐真係實在太豐富👍🏻十級滿足❤️可以欣賞到唔同面向嘅蟹,而且起晒肉,食得好方便

唔使飛日本都品嚐到咁高質嘅蟹宴👏🏻鍾意食蟹嘅朋友,一定唔可以錯過
庆祝纪念
生日
  • 黑魚子海膽蟹肉蒸蛋
  • 鹿兒島A5和牛
  • 浜燒鱈場蟹腳
  • 蒸毛蟹
2023-06-09 101 浏览
專程來「蟹慶」吃蟹慶,二人前會席套餐$2988,豐盛的一餐。10道菜,每道菜都精緻美味,十分滿足。***蟹主角篇:以蟹為主角的有三道菜:- 時令活蟹- 松葉蟹雜炊- 冰燒雪場蟹腳配和風辣汁時令活蟹上枱時讓人一陣騷動,擺了陣的姿勢好像不想給你吃的,但我們偏要吃。鮮!甜!無!比!值得一提,蟹膏一絕。松葉蟹雜炊又是全隻蟹,蟹肉鮮嫩,雜炊入味。本以為橙紅色的是蟹膏,原來是蘿蔔,中和了濃郁的蟹味,淡淡清新。浜燒雪場蟹腳配和風辣汁燒得乾身,鹹鹹的,美味。 ***蟹配角篇:有三道菜用了蟹肉做配角,做出不同層次的味道和口感:- 松葉蟹肉三文魚籽法律- 蟹肉鍋巴配紅酒鵝肝- 黑魚子海膽蟹肉蒸蛋松葉蟹肉三文魚籽法律三文魚籽爽脆,蟹仔連殼食,像食日本蟹餅的感覺。蟹肉鍋巴配紅酒鵝肝小小一塊餐前小食,卻有著四層味道,魚籽、柚子肉和拖羅,配紅酒鵝肝,加上鬆脆的鍋巴,唯美精緻。黑魚子海膽蟹肉蒸蛋含四種食材,最喜歡是蒸蛋,非常滑嫩,在配上味道各領風騷的黑魚子、海膽、蟹肉,真心好吃。***其他非蟹類季節刺身有蝦、帶子和拖羅,清爽新鮮!鹿兒島A5和牛和牛入口即溶,佐脆蒜片和黑椒醬汁,賣相沉沉的,但味道卻出神入化。海鮮湯湯
***蟹主角篇:
以蟹為主角的有三道菜:
- 時令活蟹
- 松葉蟹雜炊
- 冰燒雪場蟹腳配和風辣汁

浜燒雪場蟹腳配和風辣汁
燒得乾身,鹹鹹的,美味。
冰燒雪場蟹腳配和風辣汁
***蟹配角篇:
有三道菜用了蟹肉做配角,做出不同層次的味道和口感:
- 松葉蟹肉三文魚籽法律
- 蟹肉鍋巴配紅酒鵝肝
- 黑魚子海膽蟹肉蒸蛋

松葉蟹肉三文魚籽法律
三文魚籽爽脆,蟹仔連殼食,像食日本蟹餅的感覺。
***其他非蟹類
季節刺身
有蝦、帶子和拖羅,清爽新鮮!
海鮮湯
湯裡有魚、蝦等,店員建議先喝一口原味,然後加入青檸汁再一嘗,青檸把海鮮味升華到天花板上,忍不住喝了好幾杯!
甜品
甜品是芝士蛋糕和Oreo奶凍,滋味。
芝士蛋糕
2023-06-06
冰燒雪場蟹腳配和風辣汁
1K
2023-06-05 38 浏览
本身同朋友諗住去這邊搵食,行過見到佢嘅裝修,門口放滿了蟹,突然間好有衝動,就係咁就入去了,餐廳在澳門逸園中心地庫,行一層樓梯或乘升降機都可以到達,樓梯兩旁都掛了不同同蟹相關嘅東西!一入餐廳就係個大魚缸,內有大量毛蟹,非常生猛!座位以卡位為主,今晚就點了特選會席套餐,點計佢都係最多口味同有不同嘅蟹可以品嘗!突然又想起在鄉下時以蟹為主題嘅美食!松葉蟹肉三文魚籽沙律,內有松葉蟹肉,本身蟹肉鮮甜多汁,一啲都唔乾身,再配上超有爆口感嘅三文魚籽,旁邊放了隻炸得十分香脆嘅澤蟹仔,同新鮮嘅沙律菜,作為今晚嘅開始!蟹肉鍋巴配紅酒鵝肝,本身在香脆鍋巴上放滿了鮮甜蟹肉絲再配上醋汁入口份外清新,口感豐富!還有個紅酒鵝肝,師傅已經切粒方便入口之餘,個種入口即溶化感覺同陣陣紅酒味在口中回盪感正!再來就係季節刺身4點,有大大隻肉質鮮甜嘅帆立貝,大大件肥厚嘅吞拿魚,肉質細緻爽口帶油份,味道甜美嘅深海池魚,大隻彈牙配上工文魚籽嘅赤蝦!接住黑魚子海膽蟹肉蒸蛋,在香濃蒸蛋上放滿了蟹肉外,還有海膽同黑魚子一齊,顏色同味道已經讓人心花怒放!今晚嘅重點日本時令活蟹,在門口有大量嘅毛蟹,當然就係主角,師傅已經將整隻毛蟹分件,中間嘅

一入餐廳就係個大魚缸,內有大量毛蟹,非常生猛!

突然又想起在鄉下時以蟹為主題嘅美食!

今晚嘅重點日本時令活蟹,在門口有大量嘅毛蟹,當然就係主角,師傅已經將整隻毛蟹分件,中間嘅蟹殼內放滿了毛蟹嘅香味濃郁嘅蟹膏,可將蟹腳拆肉一齊食或獨享入口都得,而蟹肉可配上醋汁入口味道更入味!要完整地拆蟹確實十分需時,但將蟹肉拆出又係另一種體驗!

接住就係鹿兒島A5和牛,師傅燒得剛好,並已分件大小剛好,入口即溶的細膩油花和柔嫩多汁的牛肉,配上芥末籽醬同炸蒜片入口,真係食後齒頰留香!

浜燒鱈場蟹腳配和風辣汁,蟹肉非常鮮美,帶有少許咸味,肉質極之鮮嫩甘甜,口感微彈,完全不會因為燒過而令水份流失,再加埋少少和風辣汁就夠晒刺激惹味!

松葉蟹雜炊,一鍋用上了松葉蟹腳煮成嘅粥,味道十分鮮味之餘,粥底十分香綿!

汁物,就係以茶壺煮成嘅海鮮湯,在茶壺內放了不同海鮮煮成,入口清新鮮味!

最後甜品就係香濃嘅芝士蛋糕!

整體食物質素高,店員服務有禮,以蟹為主題,一次過可以品嘗到不同口味,真係可以止一下思鄉嘅情緒!
2023-06-03 50 浏览
呢間真係bookmark左好耐,終於來食,店員安排大大卡位坐得舒服,仲有可愛的蟹蟹公仔😂果然無令我失望,超級豐盛的蟹宴👍🏻.🦀特選會席套餐 $2988 二人前成個set係勁吸引😍我地睇完個menu都超級期待!.➡️松葉蟹肉三文魚籽沙律第一道沙律清新開胃的前菜,沙律菜上係三文魚籽和蟹肉,最特別中間有隻小澤蟹,食落脆口好得意!伴碟鯖魚酸酸甜甜不錯👍🏻.➡️蟹肉鍋巴配紅酒鵝肝鍋巴脆卜卜,上面鵝肝、蟹肉、蟹子,口感非常豐富超級好食🤤味道酸酸地岩哂而家天氣!.➡️季節刺身四點四款刺身:金目鯛、大拖羅、赤蝦、帆立貝,全部都肥美鮮甜!最愛拖羅超正🤤.➡️黑魚子海膽蟹肉蒸蛋蒸蛋上舖滿海膽、魚子醬、蟹肉,細滑鮮味,超級好食!.➡️日本時令活蟹大大隻蒸毛蟹兩食:點中間的蟹膏/點水雲蟹醋,Jo大愛這款醋好提鮮!蟹肉又淋身多汁超級正😋.➡️鹿兒島A5和牛A5和牛入口即溶的幸福不得了,配上自家製炸蒜的脆口、芥末籽、日式蔥油,一個字:正!.➡️浜燒鱈場蟹腳啖啖肉超鮮有咬口,最喜歡呢碟!食到停不了.➡️松葉蟹雜炊其實已經好飽,本身諗住食一啖就放棄,咁好食粥真係太難得,大大隻蟹啖啖鮮味,最後我係食哂😂.➡️汁物用茶壺裝住海鮮湯好有特式

🦀特選會席套餐 $2988 二人前
成個set係勁吸引😍我地睇完個menu都超級期待!

➡️松葉蟹肉三文魚籽沙律

➡️蟹肉鍋巴配紅酒鵝肝

➡️季節刺身四點

➡️黑魚子海膽蟹肉蒸蛋
蒸蛋上舖滿海膽、魚子醬、蟹肉,細滑鮮味,超級好食!

➡️日本時令活蟹

➡️鹿兒島A5和牛

➡️浜燒鱈場蟹腳
啖啖肉超鮮有咬口,最喜歡呢碟!食到停不了

➡️松葉蟹雜炊

➡️汁物
用茶壺裝住海鮮湯好有特式,再加少少青檸 ,好清甜😋

➡️甜品
最後的甜品一樣好出色,芝士蛋糕綿綿細滑濃厚芝士,綠茶紅豆奶凍,香濃抹茶口味帶點回甘,口感細滑,超飽都食哂😂
成餐飯都講咗好多次好好食🤣喜歡食蟹一定要來試下!
2023-06-01 65 浏览
食物不錯…埋單$1166 當中切蛋糕費收取$250但朋友不知我們買蛋糕🍰,巳經走開提職員上蛋職, 職員一個推一個,最後行前枱前問兩次係咪上蛋糕,咩驚喜都無之類,無服務,唔識do… 我哋都肯比$250切餅費…但提供這些服務,真係不得了!昨晚無乜人,連請我哋離開,都無禮貌不值這價錢吃了兩個炒飯,兩個餸,一個湯…😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤
食物不錯…
埋單$1166
當中切蛋糕費收取$250
但提供這些服務,真係不得了!

昨晚無乜人,連請我哋離開,都無禮貌
不值這價錢
吃了兩個炒飯,兩個餸,一個湯…

😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤
2023-05-31 49 浏览
終於考晒試,今日要同女朋友慶祝吓,呢間蟹慶就十分適合嚟慶祝,一個套餐有晒咁多嘢食都幾抵。首先黑魚仔海膽蟹肉蒸蛋 - 呢道菜味道好香好味,蒸蛋好滑好嫩,海膽鮮甜可口,再加埋黑魚仔同蟹肉嘅豐富口感,真係一口接一口咁食。總體黎講係一道好好味嘅創意料理。蟹肉三文魚籽沙律 - 呢道沙律好靚好吸引人,蟹肉同三文魚籽嘅鮮味搭配得好好,加上清新嘅沙律醬,令人感受到夏天嘅清新和愉悅。蟹肉鍋巴配紅酒鵝肝 - 呢道菜用嘅材料好豐富,口感好豐潤,鵝肝同蟹肉嘅搭配非常啱,再加上鍋巴嘅香脆口感,真係好享受。紅酒嘅香氣仲令到呢道菜更加豐富,係一道好精緻嘅創意料理。毛蟹 - 呢道菜嘅蟹肉好豐腴,肉質好鮮甜,加埋豐富嘅蟹黃同蟹肚,真係一口接一口咁食。雖然開蟹有啲麻煩,但係呢道菜嘅口感絕對值得一試。松葉蟹肉雜炊 - 呢道雜炊嘅米飯煮得剛剛好,唔會太軟或太硬,再加上濃郁嘅松葉蟹湯頭同鮮美嘅蟹肉,整道菜口感好豐富,非常適合當做一道慰勞自己嘅美味料理。A5和牛扒 - 呢道牛扒嘅肉質好嫩滑,口感非常柔軟,加上肉汁嘅鮮美同濃郁嘅牛肉香味,令人食得好享受。配埋清爽嘅沙律同香煎嘅蔬菜,整道菜嘅口感更加豐富。鱈場蟹腳浜燒 - 呢道菜嘅鱈

鱈場蟹腳浜燒 - 呢道菜嘅鱈場蟹腳好鮮美,肉質好鮮嫩,外皮烤得香脆,但內裡仲保持住鮮美嘅口感。配埋滑溜嘅湯頭同清爽嘅沙律,整個菜色非常適合當做一道清爽嘅夏日料理。

2023-05-25 43 浏览
鳥森是一家以燒肉為主打的餐廳,提供多種創意料理。🍢梅子雞胸:雞胸鮮嫩多汁🍢雞掌心:雞掌心的肉質極為嫩滑🍢雞胸軟骨:這道菜式口感韌性十足,搭配特製醬汁,味道鮮美🍢雞胸肉:雞胸肉的肉質鮮嫩多汁,加上醬汁的調味,味道恰到好處🍢雞腸:雞腸的口感有嚼勁🍢 月見雞肉棒:這道菜式口感酥脆,內裡有蛋黃餡,加上特製醬汁,味道豐富🍢雞心軟(雞心血管):雞心軟的口感細嫩,搭配特調醬汁,味道清爽🍢牛舌心:牛肉的口感嫩滑🍢白鱔:白鱔的口感彈牙有嚼勁🍢雞腳筋:雞腳筋的口感有嚼勁,搭配特製醬汁,味道鮮惠比壽炭親子丼:這道菜式中的肉和蛋黃結合在一起,口感豐富,搭配白飯非常美味。紅豆蛋白牛乳奶凍:這道甜點的香濃牛乳味道和甜蜜的紅豆味道完美結合,口感滑順,是一道非常美味的結尾。鳥森的菜式口感豐富,味道獨特,每道菜都有其特色和風味。無論是用餐還是聚會,鳥森都是一個非常好的選擇。
鳥森是一家以燒肉為主打的餐廳,提供多種創意料理。

🍢梅子雞胸:雞胸鮮嫩多汁

🍢雞掌心:雞掌心的肉質極為嫩滑

🍢雞胸軟骨:這道菜式口感韌性十足,搭配特製醬汁,味道鮮美

🍢雞腸:雞腸的口感有嚼勁

🍢牛舌心:牛肉的口感嫩滑

🍢白鱔:白鱔的口感彈牙有嚼勁

🍢雞腳筋:雞腳筋的口感有嚼勁,搭配特製醬汁,味道鮮

2023-05-23 376 浏览
❤️經常見到其他朋友分享豐富蟹宴😘我都終於訂位到了銅鑼灣sogo旁的 🦀蟹慶食蟹 。今晚食得好一點,❤️😍特選會席套餐😋💗$2988/2人前品嚐到不同烹調方法的🦀蟹滋味。🥗松葉蟹肉三文魚籽沙律炸蟹仔好可愛,松葉蟹肉鮮甜、三文魚籽飽滿,加上明太子同牛蒡兩款前菜非常開胃。🦀蟹肉鍋巴配紅酒鵝肝🍷蟹肉足料,鍋巴鬆脆。紅酒鵝肝質感綿密,滿滿酒香。😍🥢🍣四點刺身刺身非常高質,食得出的新鮮,深海池魚及拖羅肥美,赤蝦及北海道帆立貝鮮甜。🥚黑魚子海膽蟹肉蒸蛋 黑魚子同海膽賣相矜貴,加上新鮮蟹肉,蒸蛋格外鮮甜。😍💗日本時令活蟹蒸原隻毛蟹大大隻好吸引,蟹膏豐富,廚房已經剪開,蟹肉好容易就拆到,一梳梳蟹肉結實鮮甜。🐂🐃鹿兒島A5和牛 和牛嫩滑,充滿油香,配炸蒜片、芥末食。🦀鱈場蟹腳配水雲酸汁 蟹腳多肉鮮甜,燒完保留肉汁,有炭香味💗配水雲酸汁好開胃。🦀松葉蟹雜炊最後食個好似粥嘅雜炊,米粒吸收曬鮮甜味,100分💯🥣汁物海鮮清湯清甜,加少少青檸汁更能引出海鮮味。🥧🍮甜品多款精美甜品,有奶凍, 抹茶蕨餅及日式芝士蛋糕,非常滿足💕👍

今晚食得好一點,❤️😍特選會席套餐😋

💗$2988/2人前

品嚐到不同烹調方法的🦀蟹滋味。

🥗松葉蟹肉三文魚籽沙律

🦀蟹肉鍋巴配紅酒鵝肝🍷

蟹肉足料,鍋巴鬆脆。紅酒鵝肝質感綿密,滿滿酒香。😍

🥢🍣四點刺身

🥚黑魚子海膽蟹肉蒸蛋

黑魚子同海膽賣相矜貴,加上新鮮蟹肉,蒸蛋格外鮮甜。😍

💗日本時令活蟹

🐂🐃鹿兒島A5和牛

和牛嫩滑,充滿油香,配炸蒜片、芥末食。

🦀鱈場蟹腳配水雲酸汁

蟹腳多肉鮮甜,燒完保留肉汁,有炭香味💗配水雲酸汁好開胃。

🦀松葉蟹雜炊

最後食個好似粥嘅雜炊,米粒吸收曬鮮甜味,100分💯

🥣汁物

海鮮清湯清甜,加少少青檸汁更能引出海鮮味。

🥧🍮甜品

2023-05-22
2023-05-21 50 浏览
🏠:蟹慶📍:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心地庫💰:人均HK$300 这家日料比较出名的是蟹料理,奈何一个人实在是吃不了那么多,转头点了牛舌和蟹黄炒饭(在此诚征饭搭子 盐烤牛舌份量适中,很有嚼劲,美中不足的是盐洒得有点多,边上还配有柠檬可以自己挤。蟹黄炒饭份量很大,够两个人吃。这家可以外借充电宝但不知道为什么会把选址放在地下……………之前就想来吃,兜来兜去愣是找不到,还好这次看到了门口揽客的阿姨
🏠:蟹慶
📍:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心地庫
💰:人均HK$300

蟹黄炒饭份量很大,够两个人吃。
这家可以外借充电宝
2023-05-19 1315 浏览
前排生日飯食得太密,好似肥咗少少,所以今餐決定食日式全蟹宴🦀,豪華豐富得黎高蛋白質又唔會太高卡路里😋特選會席套餐$2988 二人前💠松葉蟹肉三文魚子沙律拆咗嘅松葉蟹腳肉,配有日式炸蟹原隻可以就咁食🤩另外有牛蒡漬&帶子裙邊💠蟹肉鍋巴配紅酒鵝肝有蟹肉碎、拖羅蓉、柚子醋啫喱和蟹籽,配上又甜又脆嘅鍋巴,口感和味道都非常豐富鵝肝口感好creamy好似雪糕咁~💠季節刺身,四點金目鯛、帆立貝、赤蝦、拖羅全部都新鮮得嚟又厚切肥美赤蝦好粗,仲好黏口同挑埋蝦腸添拖羅油脂甘香,入口即溶🤤💠黑魚子海膽蟹肉蒸蛋當中包含嘅材料矜貴又豐富,蒸蛋好香蛋味,口感極順滑💠日本時令活蟹清蒸新鮮毛蟹🤩蟹殼嘅蟹膏充滿海水嘅鹹香蟹腳肉清甜 唔痴殼將佢哋放埋一齊食嘅時候味道好平衡😋💠鹿兒島A5和牛配有自家製蒜片、芥辣芥末籽 和 日本蔥油A5和牛入口即溶,油花豐腴甘香,個人覺得配上日本蔥油係最好食最特別的~💠浜燒雪場蟹腳配和風辣汁浜燒雪場蟹腳比起清蒸的多了一份咸香,口感都有少少彈牙~不過有少少痴殼~💠松葉蟹雜炊充滿住蟹嘅鮮甜😋,除咗蟹肉之外,仲有香菇、蘿蔔、蛋花做配料💠汁物有蟹、蝦、貝柱和菇菌,味道清甜,湯壺仲好保溫添~💠甜品芝士蛋

特選會席套餐$2988 二人前

💠松葉蟹肉三文魚子沙律
拆咗嘅松葉蟹腳肉,配有日式炸蟹原隻可以就咁食🤩
另外有牛蒡漬&帶子裙邊

💠蟹肉鍋巴配紅酒鵝肝
鵝肝口感好creamy好似雪糕咁~

💠季節刺身,四點
金目鯛、帆立貝、赤蝦、拖羅
全部都新鮮得嚟又厚切肥美
赤蝦好粗,仲好黏口同挑埋蝦腸添
拖羅油脂甘香,入口即溶🤤

💠黑魚子海膽蟹肉蒸蛋
當中包含嘅材料矜貴又豐富,蒸蛋好香蛋味,口感極順滑

💠日本時令活蟹
清蒸新鮮毛蟹🤩
蟹殼嘅蟹膏充滿海水嘅鹹香
蟹腳肉清甜 唔痴殼
將佢哋放埋一齊食嘅時候味道好平衡😋

💠鹿兒島A5和牛
配有自家製蒜片、芥辣芥末籽 和 日本蔥油

💠浜燒雪場蟹腳配和風辣汁

💠松葉蟹雜炊
充滿住蟹嘅鮮甜😋,除咗蟹肉之外,仲有香菇、蘿蔔、蛋花做配料

💠汁物
有蟹、蝦、貝柱和菇菌,味道清甜,湯壺仲好保溫添~

💠甜品
芝士蛋糕 & Oreo奶凍配抹茶蕨餅