2016-08-09 1387 浏览
在元朗走一轉,店舖林立,H&M,Zara等服裝店都已經在Yoho Mall開了店,也有不同的高價食店。走到舊區,想要吃日本菜有有名氣的壽司和拉麵店 ; 想要懷舊一下也有舊茶樓老麵店 ; 想偷閒半日喝杯咖啡便有一排的咖啡店 ; 要吃潮些有打冷要大吃大喝有放題,應有盡有,猶如一個小城市,真的是「足不出戶」也可以享受美食。當時慕名走到中環吃那間翠華的奶油豬仔包,走到旺角吃那十八座狗仔粉,也在元朗立了足,雖然有美食我當然歡迎,但那些小店老店那些元朗風味才是我想要的。朋友問我元朗有什麼好吃的推介,西關粥品會是我想起的其中一間,食物有質素亦有特色。這店的位置不是在大街上,若你平時不會繞過商場到處走走的話也不會留意到,而且門外的招牌也已經脫了色。店裡只有幾張古色古香的圓檯,頗有古裝電視劇大戶人家品荼那種高尚的感覺,整整齊齊。若你問我,十八座狗仔粉比較好還是西關粥品的粉仔好吃,我只能說大家賣的粉仔根本就是不同的。十八座狗仔粉的是港式粉仔,起源於六十年代 ; 而西關粥品的是廣州西關一帶的西關瀨粉,各有特式。老闆是關西人,就像是餐牌上的水墨畫,這些美食都是由廣州遠到而來的。西關瀨粉 $30港式粉仔的做法是

西關瀨粉 $30
港式粉仔的做法是把粉仔煮好,然後再加上熱湯 ; 而西關的是把湯跟粉仔一同烹煮,所以也會看到湯比較濃稠,顏色也因粘米粉而變得比較白。而粉仔的長度和形狀也有所不同,比港式粉仔較長身而且非頭尖尾尖的。這碗粉仔配料也很多,有像豬皮一樣的豬油渣 、雞蛋、冬菇的鮮、土魷的爽脆、叉燒和鯪魚肉的香,口感和味道豐富。
再學老一輩一樣加上辣菜脯提味,味道和口感更上一層樓。在餐牌寫著這裡的西關粉仔每日限量供應,也曾試過來晚了真的吃不到。但那天差不多一點鐘,粉仔還源源不絕的供應,不知是否老闆決定大量供應呢。
西洋菜陳腎燒骨粥 $30
除了粉仔,還有我最喜愛的西洋菜陳腎燒骨粥。這一次這個粥應該叫生菜粥,由於夏季西洋菜不當做只好選了生菜代替。碗內放了大概五至六件燒排骨,排骨肉厚細嫩,味道鹹香,十分惹味 ; 而陳腎爽脆,為這碗粥增添口感,如虎添翼。即使加了燒排骨,但整碗粥不油、不膩,雖然生菜不及西洋菜香口,但卻份外清新、清甜,在夏天吃意外地合適! 有些人吃比粥喜歡比較綿,比較稠,認為這裡的比較稀,但這碗粥挺適合我的胃口。
香煎咸肉粽 $35
端午節時吃裹蒸粽也吃得多,初見煎粽時覺得新奇有趣! 很多人叫一碗粥或粉仔外,也要多點一份香煎咸肉粽。外面香脆內裡糯米柔軟,煎粽每一件都平均分佈了五花肉跟蛋黃,令味道更香。我喜歡吃甜些,沾一沾糖,更好吃。
香煎蝦米腸 $30
一塊塊扁平的煎蝦米腸看起來別具特色,米腸香脆,但內裡嫩滑。蝦米跟蔥花香氣十足,帶出淡淡的米漿的味道,口感亦豐富。
醬香牛腩腸 $30
看到一件件牛腩放在腸粉上面,對我來說確是比香煎蝦米腸更具吸引力,牛腩跟腸粉的配搭亦較少見。 牛腩烹煮得入味,肉質細嫩多汁 ; 底下的腸粉吸收了滿滿的牛腩汁,雖然腸粉比布拉腸粉厚,但還是又滑又香,令人難忘。到荼樓吃叉燒腸、滑牛腸、鮮蝦腸時,還是會有點想念牛腩腸。
XO炒蘿蔔榚 $38
雖然XO炒蘿蔔榚有點普通,但要吃到有蘿蔔絲鮮甜的蘿蔔榚卻不易。這店的自家製蘿蔔榚,有滿滿的臘肉和冬菇,微微煎過的外皮更吃起來更有口感,XO醬的香辣配上蘿蔔榚,當然惹味。
煎餃子 $30
在南方吃餃子皮要簿,北方餃子皮要厚,這邊的餃子皮厚度適中,渾圓豐滿。外皮煎得香脆,豬肉餡料內軟肉汁豐盈,配上爽脆的蔬菜口感清新,點上醋更有風味。
除了以上幾款本人較喜歡的,餐牌還有多款有趣有特色的美食等待大家發掘的。我想我會給西關粥品一個笑臉,不是說特別得要特地來到元朗就是要吃它的粉仔。除了一份情,更多的是食物裡頭的那份誠意,那份用心,令我吃得心感到很溫暖。
物價高漲,想起粉仔也由$23加至$30了,好像變得不再平民。但即使漲了價,在因租金上升不斷店換店的時代裡還能繼續吃到這間店的老廣州小食,還是感到慶幸。
2016-08-06
一入到店舖內,開放式的廚房可以見到廚師在埋頭苦幹牛腩腸粉 HK$358.5/10⭐️腸粉滑溜!牛腩味濃!腸粉上面鋪滿牛腩,滿滿的牛腩汁令人一試難忘!關西鹹湯圓 HK$307.5/10⭐️好像艇仔粥的配料,加上圓圓的粉團,口感十分新鮮,值得一試!食粉圓的時候,可以加他特製的香辣配料,十分野味!當日天然有機荔枝檸蜜賣完,很可惜,下次我一定要再去試!西關粉仔,每日限量發售,今次我食唔到,下次一定要食到!這裏還有好多特色粥品和小食,最令人吸引的是XO炒蘿蔔糕,我之前食過一次,十分野味,極力推介!
一入到店舖內,開放式的廚房可以見到廚師在埋頭苦幹
牛腩腸粉 HK$35
8.5/10⭐️
關西鹹湯圓 HK$30
7.5/10⭐️
好像艇仔粥的配料,加上圓圓的粉團,口感十分新鮮,值得一試!
食粉圓的時候,可以加他特製的香辣配料,十分野味!
當日天然有機荔枝檸蜜賣完,很可惜,下次我一定要再去試!
西關粉仔,每日限量發售,今次我食唔到,下次一定要食到!
2016-05-03
  • 西關粉仔
  • Xo炒蘿蔔糕
2016-05-18 1269 浏览
之前見朋友網上post 呢間西關粥品既食物相已經流晒口水,今日係特登慕煎糭之名而黎黎到大概等左15mins 先有位, 但聽說15mins 已經好快. 奇就奇在無得拎飛仔, 店員只會叫你門口等,但門口又無一條正式既人龍,多人d 真係唔知佢點安排??入到黎立即order 野食。 當然order 左個煎糭, 從來無諗過咸肉糭可以切成一片片煎香再點沙糖。 非常香口, 開頭諗住會太漏食唔晒點知煎糭最快食晒!仲有order 左碗粉仔。 之前做左功課粉仔手快有會好早賣晒, 竟然比我order 到! 開頭覺得平平無奇有d 失望, 但朋友提醒我要加埋辣菜甫之後,立即覺得超好食! 菜甫夠辣,而且將粉仔既味吊晒出黎!我先明白店主應該想配合唔同人不同口味,所以菜甫要自己落!我超中意食辣就當然狂落啦最後order 埋個艇仔粥。 因為我同朋友都唔食牛, 呢碗艇仔粥係無牛粥底都算綿,但對比起煎糭同粉仔,我中意煎糭同粉仔多d

粥底都算綿,但對比起煎糭同粉仔,我中意煎糭同粉仔多d
2016-05-01
2016-05-16 786 浏览
有機會黎食唔同味腸粉既西關,當然要食個特別啲味道啦。而且價錢唔算太貴,同茶樓價錢相若香菇雞絲腸 hk22由於有冬菇一齊蒸,香味濃郁,就算雞肉無咩腌都能夠食到陣好香既味。而且腸粉皮好滑,薄度普通,不過剛啱蒸完拎出黎份外好味,配上豉油,味道剛好。由於係雞肉,咬口惗身,但菇味重,帶出鮮甜味煎餃子 hk25皮身較厚,但煎得好香,脆卜卜,熱辣辣。咬落口香脆,肉汁幾多,雖然豬肉味唔濃,但勝在夠juicy,而且加上醋食,味道更好更豐富。份量有10隻,好多,要拎走一啲先得總括,價錢算中等,份量亦不錯,雖然味道唔算好出色,但勝在款式特別
香菇雞絲腸 hk22
香菇雞絲腸

煎餃子 hk25
煎餃子

2016-05-14
2016-05-15 500 浏览
雖然已經病好,口仍淡淡又胃口不佳,心想吃熱烘烘的東西,緩和病情。回想起之前聽過朋友的介紹,今次特意前來附近的西關粥小店,食點清淡口味的食物,位於元朗富逹廣場附近的粥店,實而不華,再看看價錢,一般粥只是$35,非常經濟實惠。《艇仔粥》待應端上來是熱騰騰的,粥蓋面而餸沈底,一般粥店做法。用匙輕輕一抹,已經知道非常足料,當中有魷魚、魚片、油炸鬼片及我愛吃的豬皮等等,重點是一隻大鮮蝦,爽甜彈牙,粥底綿腍的,配以蔥花和花生,賣相悦人。所有粥料都非常新鮮!豬皮沒有怪味、魚片切得很薄,十分鮮甜!油炸鬼有幾片,吸收粥的味道,特別軟綿綿旳。魷魚沒有完全熟透,仍保留爽口,十分難得。食完整碗粥沒有出什麼汗,就是店內冷氣足夠,而且隨時可在飲水機飲水,服務是周到。整碗只售$35,完全是超值呀!

《艇仔粥》
  • 艇仔粥
自從睇雜誌介紹西關仲有古早製法的粉仔(不是烏冬),又食過,證實係堅o既之後,我不時會抽起條筋入元朗整番碗。今日山長水遠入天水圍補習,我特登早啲出門,在元朗落車食返碗。照例一坐低就柯打,但叫完揭一揭餐牌,至知它又加咗價!我由18蚊食到而家30蚊!4年唔夠,加價60%! 加得你價,配菜確係多咗。呢度的粉仔不嬲都唔止有豬油渣,仲有叉燒絲、蛋絲、土魷絲、冬菇、蝦米、豬皮和鯪魚餅條,加咗價之後,呢堆配菜的份量多咗,粉仔本身一樣軟軟糯糯,其中杰杰哋的湯底更是靈魂,是我童年回憶的核心~但我想講其實粉仔根本唔需要落咁多配料,唔需要整到咁豪華,你用落多啲料作為加價的補償,我唔受囉~我記得小時候食小販檔粉仔,最正就是個湯,個湯底會一路keep住杰杰哋,唔會食到尾散晒、變水o既。研發好個湯底至加價,我就服囉,但依家就未必會再幫襯了~

西關粉仔

研發好個湯底至加價,我就服囉,但依家就未必會再幫襯了~

2016-02-25
2015-10-29 1173 浏览
週中假期,閒適生活。午餐自煮,傍晚才出門到郊外走走。下車後有點不適,本想吃食口福的雞,但越走越遠,把心一橫,吃西關粥品。款色甚多,但門口寫營業至2100,實際賣光便關門。這天2000,客人進店時,店員已告訴客人賣光了,下次請早。最想試試煎粽子,卻也賣光,算,下次再試。咸湯圓是甚麼?大開眼界,猶如年糕的質地,芋圓的口感,珍珠的大小,相當有趣,咸咸的湯底,味精不太濃,細細顆陳腎咸香一流,大量菜絲在底下。咸湯圓小小的,幾顆一口,又伴點湯,微咸帶腎香。想不到像小吃糖水般的咸湯圓,吃著吃著竟有飽肚感覺。及第粥圖片看來,餸菜配料鋪滿粥,端來實質在底下,豬潤微微有點老、豬肚爽而乾淨、豬肉丸林散、豬腰較老。

西關粥品

最想試試煎粽子,卻也賣光,算,下次再試。

咸湯圓是甚麼?
西關粥品

大開眼界,猶如年糕的質地,芋圓的口感,珍珠的大小,相當有趣
西關粥品

咸湯圓小小的,幾顆一口,又伴點湯,微咸帶腎香。
想不到像小吃糖水般的咸湯圓,吃著吃著竟有飽肚感覺。

及第粥
西關粥品

圖片看來,餸菜配料鋪滿粥,端來實質在底下,豬潤微微有點老
、豬肚爽而乾淨、豬肉丸林散、豬腰較老。
2015-10-28
  • 咸湯圓
2015-04-27 1688 浏览
食得好野多,食到喉嚨痛,唯有食返清啖啲啦!元朗粥店選擇唔多,今日就哩間啦~ 店面裝修幾特別嫁,雖然唔大,但都有啲風格。 窩蛋雙牛粥賣相都好特別,雙牛係指有牛肉片同碎牛,肉質好滑,粥底好靚,好綿,加埋個滑蛋食落仲滑啲! 叉燒腸粉皮薄餡靚,因為叉燒係叉燒絲而唔係叉燒粒,所以叉燒味道更突出!魚片豬潤粥粥底一樣咁靚,豬潤同魚片都一樣好大片,豬潤好滑,魚片好鮮甜。

食得好野多,食到喉嚨痛,
唯有食返清啖啲啦!
元朗粥店選擇唔多,
今日就哩間啦~

店面裝修幾特別嫁,
雖然唔大,但都有啲風格。

窩蛋雙牛粥
賣相都好特別,雙牛係指有牛肉片同碎牛,
肉質好滑,粥底好靚,好綿,加埋個滑蛋食落仲滑啲!

叉燒腸粉

魚片豬潤粥
粥底一樣咁靚,豬潤同魚片都一樣好大片,
豬潤好滑,魚片好鮮甜。
2015-04-23
2015-04-03 1481 浏览
剛剛搬到元朗,見咁多食評介紹,假日早上醒來,急急趕去試煎糭,懷舊粉仔,西洋菜陳腎燒骨粥,鋪頭位置真係幾難揾,好彩唔使等位,入到去見到D食物份份都大件又飽肚, …………
…………
煎糭
西洋菜陳腎燒骨粥
$70 (早餐)
煎糭
西洋菜陳腎燒骨粥
2015-01-04 1828 浏览
元朗少有特式粥...款式不少…呢間係來自西關…我諗大概係我國傳統食品掛…^^!但招牌食品係粉仔同湯圓…粉仔仲要係每日限量供應… 當然首選左粉仔先啦…咪睇佢細細碗…都有 好多料>>土魷、豬皮、冬菇、火腿、旦絲、蝦米、魚肉、咸肥豬肉等等…菜甫亦有辣同唔辣…自由添加…基本上除左多料之外…同普通粉仔無咩分別…另外叫左個粥…蟲草花味重…幾乎多到啖啖粥都有…d粥先比佢染到咁黃…雞係鮮雞…有4、5件…夠滑…蝦潤腸原來係雙併黎…每樣一條…仲以為兩者放埋一條腸粉內別有風味添…腸粉微暖…未必係即刻蒸…仍算軟屬…蝦尚算大隻…豬潤就“鞋”左d...料並不多…蘿蔔糕煎得幾夠“濃”…蘿蔔份量適中…亦有臘味咬口…不會太多粉太硬…算幾香口…另外仲有其他小食…賣相也不錯…不過多數都係煎炸野…太熱氣啦…要留待下次試吧…
但招牌食品係粉仔同湯圓…粉仔仲要係每日限量供應…

當然首選左粉仔先啦…咪睇佢細細碗…都有
無咩分別…
冬虫草雞粥
豬潤蝦腸
豬潤蝦腸
蝦潤腸原來係雙併黎…每樣一條…仲以為兩者放埋一條腸粉內
蘿蔔糕
吧…
题外话/补充资料: 除左粥同小食…呢度仲有粉麵選擇…
2015-01-02
  • 腸粉,蟲草花滑雞粥,蘿蔔糕
2014-12-28 1687 浏览
之前喺雜誌睇過元朗名人鄧達智對西關粥品嘅介紹, 但始終未有機會去試. 今日要入元朗富達廣場嘅入境事務署攞passport, 終於可以嚟試喇. 我哋一家三口攞完passport就去搵呢間西關粥品嘅位置, 傻傻地兜了富達廣場一個大圈, 終於搵到了. 但竟然未開門喎, 原來係開12:00. 望下錶仲有半個鐘, 咁我哋惟有去千色廣場行過圈再過嚟啦.我哋12:05過返嚟, 只係淨返兩張吉枱咋. 坐低就拿拿林叫咗兩碗出名嘅粉仔$28.00同埋煎鹹肉糭$30.00. 之後再加多碗西洋菜陳腎肉丸粥$33.00粉仔嘅湯底同平時食開嘅完全唔同, 係杰撻撻似粥嘅質地. 配料都好豐富有蛋絲、叉燒、冬菇、豬油渣、鯪魚肉、金華火腿......百厭仔食得非常滋味, 添完一碗又一碗.煎鹹肉糭一碟有六件, 咬落非常香脆, 同屋企自己煎係無得比. 糭身略嫌"削"咗啲, 實返些少會更美味.西洋菜陳腎肉丸粥-粥底夠綿, 陳腎出奇地爽口(唔似煲完湯嘅死實)又夠鹹香, 配上青綠脆口西洋菜, 掂! 埋單$119.00

煎鹹肉糭
西洋菜陳腎肉丸粥
埋單$119.00
题外话/补充资料: 環境比較迫窄, 我哋坐最入嘅枱. 食完離開時見前路係背貼背, 都唔知點出去. 惟有打擾人起身讓路.
2014-12-27
午餐
煎鹹肉糭
西洋菜陳腎肉丸粥
2014-08-22 1947 浏览
偶然看到鄧達智先生的書,得悉在元朗區內有一間有賣粉仔的小店,口水登時已流過不停....我想不見此品供應,已有超過十年了吧....今天難得有假放,對我這個為食鬼來說當然是絕妙事,原因乃在於可以一個人四圍去找自己想食的東西。就算是地方遠一些也無所謂....就是這樣,小弟現在便身處在這間"西關粥品"內了....聽聞粉仔晚一點去的話便會沽清,所以吾也不敢怠慢,等店一開門便衝了進去....和兩三個人客一同走進,竟然不約而同都是叫兩款東西 --- 那就是粉仔加上煎鹹肉糭.....首先看那碗粉仔,湯底是呈米白色的偏杰身,呷及嗅落有著很重的蝦米味及香。湯的甜味來得很自然而嚐後的喉頭反應亦告訴我是沒有多下味精的;至於材料方面有冬菇、叉燒、豬油渣、鯪魚條、魷魚乾及蛋絲算是十分豐富,其中又以魷魚乾絲最吸引我,入口帶甜而不乾韌;叉燒的肉質則較為柴而偏硬;遺憾的是油渣並沒有被炸至脆香,滋味亦因而差了一大截;身為主食的粉仔一咬便散掉有點像吃糊仔feel,嗒落米香十足....許多友人說過煎鹹肉糉很好吃,試過後發現確實是名不虛傳 --- 糭以花生加綠豆及糯米裹成,另外內藏一件甘香而滑溜的肥豬肉 (真的是連丁點瘦的也不

就是這樣,小弟現在便身處在這間"西關粥品"內了....

許多友人說過煎鹹肉糉很好吃,試過後發現確實是名不虛傳 --- 糭以花生加綠豆及糯米裹成,另外內藏一件甘香而滑溜的肥豬肉 (真的是連丁點瘦的也不存在),食得人滿口豐腴,再加上已被綠豆及糯米中的鹹蛋黃,更是吃得一囗鹹香;而煎得金黃帶微脆的外皮醮點砂糖後熱呼呼的放入口更是要加分....
食得飽飽的走出來,順步再到又新街買了太太愛吃的花生糖。一個元朗的美食旅程,也是時候打住了....

2014-08-12 2249 浏览
從小便跟俗稱「粉仔」的一種食物,結下不解的情意!隨著時代變遷、舊物轉移,四處找不著這價廉物美、既能飽肚又富有情感的「粉仔」。也許您會跟我說某區的「粉仔」店處處,但我心目中的「粉仔」,只容許滲入不同個別鄉特式的小異,而實不能接受脫離固有的主體,尤其那些隨便找個粗身白麵條,盛在稀稀無意思的湯底中的所謂「粉仔」,因為「粉仔」是五、六十年代的「窮人恩物」,要做到飽肚,自製的「粉仔」(粉糰) 必定是黏黏綿綿、充滿澱粉質,湯底更是稠密得如粥糊,此乃「粉仔」又名「狗仔粥」的緣故。當年「九嬸」的「狗仔粥」是兩頭尖尖,中間胖胖的,所以是名符其實的「狗仔粥」。一直知道元朗的「西關粥麵」用自家打製粉糰,製造出富有西關特色的「粉仔」,可惜手工貨限量製作,每天售完即止。每次下午一、二時抵達,「西關粉仔」必是沽清。當天特早到達元朗,早起的鳥兒如願以償!除了可嚐到「西關粉仔」外,正值夏季亦可嚐到時令的天然有機荔枝檸蜜。採自荔枝的蜂蜜,具濃厚的荔枝芳香,味道清雅。注入檸檬汁的酸香,更能生津解渴,非常美味!「西關粥麵」亦為「西關粉仔」自製了原味及辣味的菜脯。菜脯不鹹,軟韌的質感帶點微酸,是能將「粉仔」畫龍點晴和不可或缺
天然有機荔枝檸蜜
菜脯
「西關粥麵」亦為「西關粉仔」自製了原味及辣味的菜脯。菜脯不鹹,軟韌的質感帶點微酸,是能將「粉仔」畫龍點晴和不可或缺的佐料!
西關粉仔
兩碗滿滿的「西關粉仔」端來了!穩約看見面上放有蔥花、雞蛋絲、煎鯪魚肉和花生,色彩鮮明!
西關粉仔
「西關粉仔」湯底呈奶白色、質感濃稠,樣子正宗得很!
西關粉仔
入口「粉仔」綿綿糊糊,味道以鮮味淡香為主,跟小時候「狗嬸」的「狗仔粥」有著類近的風格,不過「西關粉仔」的味道更為細緻!
西關粉仔
所用的配料非常豐盛,碗中備有蔥花、雞蛋絲、花生、豬油渣、煎鯪魚肉、水魷魚和豬皮,差上蝦仁和鮮魚片,便與「西關艇仔粥」的內容無異。用料當然與小時候「狗嬸」的平民版有著大不同之處,相對來說,「西關粉仔」顯得矜貴多了,也許昔日的西關大少們也是吃著同樣的「西關粉仔」。而對我來說這就是早起鳥兒才可味嚐得到的正宗「西關粉仔」!

自從深水埗的「金滿仔」結業,真要多謝「十八座狗仔粉」的幾位年青經營者,使我不用再度迷失,與及四處遍尋正宗口味的「粉仔」。幾乎任何時刻也可享用得到這種民間美味。在剛過的世界盃賽事期間,老公為我送上不知多少碗外賣「狗仔粉」,每一碗都非常滋味,似是唯一我百吃不厭,發胖也得吃的食物!
2014-08-03
天然有機荔枝檸蜜
2014-05-19 1589 浏览
雖然天氣開始熱,但晚上約7點來到,仍然是滿坐的。裡面約有4張圓枱,一張大長枱,環境尚算坐得舒服。一看餐牌見有2款大特寫食品,一款是西關粉仔,而另一款串西關咸湯丸。但可惜去到時,粉仔已經賣哂喇!呢個咸湯圓都係第一次食,裡面除咗有糯米粉整成一粒粒嘅粉圓外,仲有蝦米、土魷、陳腎、冬菇、鯪魚肉、生菜、叉燒等,非常豐富,味道亦唔錯!生滾粥都有好多選擇今次揀咗艇仔粥,除了有鮮魚片外,仲有魷魚、豬皮,蛋絲、花生及蝦等料,個粥底仲綿,唔錯~仲有好多自家制小食今次試咗呢個,因為未食過煎粽,覺得好特別,果然真係唔錯!外面煎得香脆,內裡仍是軟綿綿的,中間夾住一舊豬肉及肥豬肉,值得一試!見到餐牌仲有自制河粉,下次都要試下先!
生滾粥都有好多選擇
仲有好多自家制小食
見到餐牌仲有自制河粉,下次都要試下先!
2014-05-17
  • 西關咸湯圓
2014-03-31 1516 浏览
西關艇仔粥為了這款舖上了蛋絲的艇仔粥, 我特意搜尋了一番傳統艇仔粥的背景, 才知道現時一般粥品店供應的艇仔粥都是慢慢演化出來的。那究竟西關艇仔粥, 是個進化版嗎? 是的。至少蛋絲並不常見, 可見廚師也花了一點心思。重要的是, 這碗粥是令吃者滿足的。材料魚肉、蝦仁、瘦肉、油條、花生、蔥花、豬皮、魷魚、蛋絲, 很難有一口不依附材料。粥底味道沒有很出眾, 口感則是稀稠度適中的。份量屬於合理水平。推介的。水餃看見食客都點煎餃, 同時Openrice用戶也只評煎餃, 所以我特意嚐水餃。無論外型或是薄薄的外皮都清楚地顯出這款餃子是特意為煎煮而製的。內餡雖很豐滿, 但調味並不出色。亦由於外皮太薄, 熱湯都滲透到餡料內, 令餃子的肉汁都被湯沖去, 而外皮同時也缺少了麵粉的味道。煎餃很可能會比較出色! 水煮的話我就不推介了。
西關艇仔粥

材料
粥底
味道沒有很出眾, 口感則是稀稠度適中的。
份量
屬於合理水平。

推介的。
水餃

煎餃很可能會比較出色! 水煮的話我就不推介了。

15 分钟 (外卖自取)