2017-11-21
天氣一下子凍,連平時唔想出街食飯嘅朋友,都會約出嚟打邊爐,成班人圍埋一齊暖粒粒,感覺確實係唔錯。今次有識路嘅朋友帶我來食私房菜火鍋,真真正正的樓上鋪。如果你食慣咗特級安格斯牛頸脊就會知道大概價錢,$298 真係可以用抵食來形容。肉質柔軟,牛味濃郁,肥瘦均勻。我本人就淨係鍾意食牛肉,但都要照顧一下豬一般嘅朋友這一碟西班牙黑豚肉,望落去都真係幾靚,脂肪多,朋友食到拍晒手掌,應該都唔差嘅。跟住係個當晚特價$20幾蚊一隻鮑魚仔,新鮮彈牙,一定要試吓。跟住係阿姐極力推介嘅魚皮,重點係不是普通貨色,是白鱔皮,果然入口更加鬆脆,口感討好。冇理由淨係食皮唔食肉架?好新鮮嘅白鱔片 $88,份量足,鮮甜滋味,肉嫩滑口。另一推介就係美顏花膠筒 $108,同出邊街嘅真係爭好遠,夠晒膠質,滾完都仍然係大大片,口感一流。仲有乒乓波咁大嘅鮮蝦雲吞 $58,原隻鮮蝦真材實料,係真係幾好味道。其他手打丸都唔錯,烏冬又係好貨色,仲有第一次食紫色嘅淮山,今餐確實有驚喜。