2023-12-01 105 浏览
我同個朋友係元朗行左勁耐嘅街都未揾到岩嘅餐廳食☺️特然係門口見到呢間嘅餐牌真係好吸引,呢間係正宗嘅川菜🌶️係門口已經見到好多人排緊隊,因為間鋪頭係正宗地道川菜大師傅做主厨,又有10年老店嘅名稱,食落去已經好好食,份量又多👍🏻真係川菜天花板,真係要試下先🌟酸菜桂花魚 $219我今次叫左例牌份量同BB辣🌶️呢份酸菜魚食落去係好嫩又好滑,無骨 ,啲魚煮到好入味🐠加少少麻,又加左好多嘅酸菜,下面都有薯粉,好彈牙,真係好足料🌟小米炒土豆絲 $79呢個我係第一次食,用左小米去炒,啲土豆絲食落去係好有鍋氣,好香口🥔好爽口,而啲小米係好有嚼勁,成份都勁多☺️🌟爆炒香辣花甲 $139一送到黎已經聞到好香,食落去好香辣🌶️又整到好入味,個花甲洗得好乾淨,完全冇沙,份量又多,食落去好香口😋好鮮甜,真係食到舔舔脷🌟經典口水雞 $69個雞食落去係有少少麻,但吾係好辣🐥啲雞食落去好嫩,吾會好老,又吾會好肥,值得一試🌟粒粒芒果沙冰 $39杯野飲顏值真係好高,下面用左純芒果🥭去整沙冰🍧上面仲有一舊舊嘅芒果,飲落去係酸酸甜甜,芒果味真係好濃郁

🌟酸菜桂花魚 $219

🌟小米炒土豆絲 $79

🌟爆炒香辣花甲 $139

🌟經典口水雞 $69

🌟粒粒芒果沙冰 $39

又到一年一度與中學同學聚會❤️兩個無辣不歡的人口味相夾🥰一齊食酸菜魚🐟元朗分店都食過幾次,以前都係同家人大班人食今日二人中午到達,單點酸菜魚桂花魚$219 🐟食好啲,揀桂花魚,真係物有所值,好滑,有魚味,完全無骨啖啖肉😋最愛用粉絲底,吸晒湯精華爆炒香辣花甲$139 🥢最期待這個菜,非常有獲氣,粒粒脹卜卜,無沙,好鮮美兩杯非常解渴的特飲🍹至尊健康水果茶$46,好足料,賣相又靚,西瓜片🍎🍏🍉蘋果片紅色火龍果片,粒粒百香果,好清新金橘青檸特飲$39 🍹酸酸甜甜,好解辣經典口水雞$69 🐔雞髀肉🍗小小辣,好過癮🌟回頭值高🌟服務好
元朗分店都食過幾次,以前都係同家人大班人食

金橘青檸特飲$39 🍹
酸酸甜甜,好解辣

經典口水雞$69 🐔雞髀肉🍗小小辣,好過癮

🌟回頭值高
🌟服務好
再訪元朗一定要搵番特色美食,繼上次烤魚,見到附近有間水煮酸菜魚專食川湘菜式,望落裝修又幾精緻,今晚決定係佢喇😁坐底無耐,已經爆場,相信質素一定有保證✨酸菜桂花魚 (小辣)仲有鱸魚選擇,但今次揀左桂花魚,貪其肉質會較實有彈性。首先湯頭既酸度同鹹味都恰到好處,我最怕個湯校到又酸又鹹,依個入口balance唔口渴,要激讚👍🏻魚肉明顯有先走油,嫩滑、無骨又唔會一夾就散,仲食到魚既鮮味,「例牌」size但酸菜同魚肉份量都好足,仲有粉絲墊底索湯,簡直係酸菜魚界天花板,酸魚控一定無投訴😋✨涼拌花甲 (小辣)花甲本身肉質鮮美,柔嫩鮮甜,味道微辣又帶d酸爽,仲沾滿大量蒜蓉,每啖都香濃入味👍🏻✨手撕包菜 (小辣)雖然只係炒蔬菜,但一上枱就香氣四溢👀(究竟係咩秘技呢🤔)入口小辣,椰菜又脆嫩又爽口,味道濃但唔會覺好油膩,讚👍🏻✨蒜香炒茄子 (走辣)見手撕包菜咁出色,即刻叫多個菜😂竟然用左獨子蒜再加大蒜片同炒,茄子快炒仲保持鮮艷既紫色,而且食到超有鑊氣,無叫錯😂✨泡椒炒肥腸 (小辣)依味用上醃過既辣椒,屬於唔會太辣,而且唔酸既泡椒。肥豬腸好香嫩,加上西芹、萵筍同唐芹同炒,惹味到爆,送飯下酒一流👍🏻

✨酸菜桂花魚 (小辣)

✨涼拌花甲 (小辣)

✨手撕包菜 (小辣)

✨蒜香炒茄子 (走辣)

✨泡椒炒肥腸 (小辣)
2023-11-29 44 浏览
天氣涼了,又想吃辣來暖身,元朗朋友介紹,這家“辣媽”味道不錯,下班立刻就來吃。座位很多,食客也多,證明沒來錯。估不到店員都很熱情,招呼行週到,主動過來添水和介紹食物。這裡是做川菜的十年老店,有正宗地道川菜大師傅坐鎮,打卡網紅都讚這裏味道絕絕子好,是川菜天花板,酸菜魚必定要試。涼拌花甲,作為頭盤絕對令人開胃,花甲肉鮮甜,沒有沙,粒粒開口,醋味非常香,微甜,不會酸得嗆,大量蒜蓉增添香味,還有蓮藕片墊底,口感爽爽的,雖然是冷盤,但酸酸鹹鹹的帶微辣,真的超惹味!推介要試!酸菜鱸魚例牌,二人吃絕對夠份量。鱸魚片很滑溜,無骨,上桌時熟度剛好,要趁熱吃。這裏配料可以選擇轉薯粉,但我們決定試試原配粉絲,原來粉絲比薯粉更能吸收湯味,幼細又爽滑,配料很有心思啊!湯底很好喝,味道酸得來又有魚湯鮮甜,中辣的辣度剛好,不會遮蓋魚湯的味道,朋友連湯也喝了三碗。酸菜芽菜份量適中。味道好,配料充足增加口感,我們吃得津津有味,差不多連湯都喝光光。蒜香炒茄子,來個炒小菜,非常有鑊氣!香油爆炒過的茄子,吃著很香,茄子多汁,調味料有青紅椒和蒜蓉,而這道菜是不辣的,如果吃飯配小菜的話,這裏也是一個好選擇。至尊健康水果茶,爆多水

至尊健康水果茶,爆多水果,當水果盤吃絕絕子好。味道比較酸,因為有百香果,飯後消滯解膩。

Hoegaarden啤酒的特別口味,配餐買一送一,我們選了蜜桃味和柚子味,大家都喜歡蜜桃的,很香甜像有汽果汁;柚子味則比較清新,吃辣的話,配這種清甜啤酒原來很不錯啊!
總結,我們點的三道菜都非常好吃,特別是頭盤涼拌花甲,很值得試試這個味道。
2023-11-16
2023-11-29 42 浏览
雖然餐廳個名叫辣媽,但好多菜式都可以揀BB辣,就算唔太食得辣都可以好好享受川湘菜嘅滋味🌟酸菜桂花魚(例牌)$219超級抵食,魚片又厚份量又多,湯底夠酸,揀咗BB辣但係都好香麻味,薯粉彈牙滑溜🌟蒜香炒茄子 $79茄子條大小均勻,每一面都沾上蒜醬,同椒粒蔥粒一齊炒色彩繽紛🌟乾煸脆肥腸 $99超級邪惡成碟除咗肥腸就係辣椒,肥腸所有肥油已經炸乾左,剩低只有鬆脆口感而唔覺肥膩🌟膠原脆皮豬手 $99欣賞佢已經分好五份好方便食,豬手皮夠脆、筋夠滑,用炒香咗嘅蔬菜粒淋上面作少少點綴味道更豐富🌟炸饅頭(半打) $59饅頭炸得勁靚,面頭畫咗兩刀更好睇,點煉奶好掛汁,甜絲絲作結尾

🌟酸菜桂花魚(例牌)$219

🌟蒜香炒茄子 $79
茄子條大小均勻,每一面都沾上蒜醬,同椒粒蔥粒一齊炒色彩繽紛

🌟乾煸脆肥腸 $99

🌟膠原脆皮豬手 $99

🌟炸饅頭(半打) $59
2023-11-26
  • 膠原脆皮豬手
2023-11-29 29 浏览
一聽到辣媽呢個名就知專食辣野,去開附近順便去埋晚飯,7點入到去都差唔多坐滿,認真多人!黎得辣媽當然要食返啲四川特色菜!酸菜桂花魚 (例牌) $219呢度既酸菜魚可以揀桂花魚或者鱸魚,我地揀左前者,魚肉幾滑,但有部分有骨,要小心啲食。例牌份量大約2人份,入面有酸菜、米粉、辣椒、芝麻等等。揀左bb辣,食落完全無辣味,岩哂bb level人士食。味道亦吾會好酸,不過個人覺得個湯比較多油。膠原脆皮豬手 $99見附近有好幾枱都有叫,貌相都幾吸引。豬手可以揀辣或者走辣,拎上手都幾重手,孜然味幾重,豬皮有少少脆口,咬落幾多筋,膠原滿滿。蒜香炒茄子 $79同樣可以揀辣或者吾辣,蒜香味好香好濃,除左茄子之外仲有少少西芹,餸飯一流,略嫌佢比較多油。水果茶 $46好多生果既一杯水果茶,有西瓜、蘋果、火龍果、橙、藍莓等等,食辣野配返一杯都吾錯,不過叫左正常甜度,個人覺得都偏甜,建議大家落單時可以少甜。

酸菜桂花魚 (例牌) $219

膠原脆皮豬手 $99

蒜香炒茄子 $79

水果茶 $46

【元朗十年老店超人氣川菜🌶️ 辣媽川湘私房菜】-今日要介紹嘅係媽咪👩🏻❤️最愛嘅餐廳『🌶️ 辣媽川湘私房菜🌶️』佢係元朗開咗十年架啦❗️次次去食都大排長龍🚶🏻‍♀️🚶🚶🏻‍♀️🚶🚶‍♂️主打酸菜魚同埋各類川菜小炒,味道正宗👅連唔食得辣嘅小編🤤流曬鼻水都食唔停口😳推薦‼️-😋小米炒土豆絲🥔$79+1必食推介😋好耐無比咁高分了🥹呢碟簡直係炒土豆絲嘅天花板🥔土豆絲份量唔少,而且好爽口😛仲加咗藜麥增加口感🌾重點係脆卜卜嘅豬油🤩令到成碟餸更加香口😙夠晒鑊氣,無論味道定口感都一流好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖-😋椰皇燉雞🥥$59+1論盡嘅小編未飲就瀉咗😀椰青水嘅清甜撲鼻而來,搞到我成條裙都有充滿香氣😋碗湯好足料,有人蔘、蟲草花、紅棗、杞子同雞肉🐣加埋原隻椰皇去燉,飲落好鮮甜😍倒瀉左真係超可惜😮‍💨好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋膠原脆皮豬手🐖 $99+1份量好充足😳本來以為得兩三隻,點知有成❺隻,最後食唔晒要打包走😛豬手外皮整得好脆,入面又充滿骨膠原😍好香口 好惹味🤤好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘-😋酸菜桂花魚(例牌)🐟$219+1酸菜魚用咗最正宗嘅桂花魚🐡肉質嫩滑仲冇骨😝酸菜嘅酸味好濃郁,酸酸辣辣,仲有少少麻香令人好開胃😋而且湯底飲完都唔會
【元朗十年老店超人氣川菜🌶️ 辣媽川湘私房菜】

😋小米炒土豆絲🥔$79+1

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖

椰皇燉雞

😋椰皇燉雞🥥$59+1

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

😋膠原脆皮豬手🐖 $99+1

😋酸菜桂花魚(例牌)🐟$219+1
酸菜魚用咗最正宗嘅桂花魚🐡肉質嫩滑仲冇骨😝酸菜嘅酸味好濃郁,酸酸辣辣,仲有少少麻香令人好開胃😋而且湯底飲完都唔會好口渴~

至尊健康水果茶

😋至尊健康水果茶🍹$46+1
水果菜超巨型,而且仲有好多唔同水果好似火龍果、橙、蘋果、百香果、士多啤梨同西瓜等等😗飲落好fresh🍉🍎🍊

粒粒芒果沙冰

😋粒粒芒果沙冰🥭$39
沙冰有好多原粒嘅芒果🥭,芒果味唔會好假,凍冰冰,解辣一流❄️

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

📍辣媽川湘私房菜 (元朗)
元朗西菁街10號好順泰大廈地下22-23及28-29號舖
💸人均消費:$300
椰皇燉雞
至尊健康水果茶
粒粒芒果沙冰
2023-11-27 906 浏览
#搞串個pantry10年老店🌶️打卡網紅📱超強川菜美食今次我哋繼續喺 #元朗 市中心搵嘢食🍴,呢度有好多餐廳都係地區限定📍,值得特登入嚟試下😆!今次我哋就喺呢一間四川菜餐廳食飯🍛,呢度仲有午市套餐☀️,好抵食。🐟酸菜桂花魚加粉絲(例, bb辣)($239)桂花魚片又嫩滑,魚味又香,推薦😋!酸菜嘅湯底味道好豐富,食得出酸菜🥗嘅酸香,少少辣味🌶️,仲有甜甜酸酸嘅感覺🍬,本身酸菜嘅用料幾好。加料嘅粉絲🍜份量好多,撈埋味道好正嘅酸菜湯底好夾💕。🍆蒜香炒茄子($79)茄子嘅大細啱啱好係一啖嘅size👅,而且口感好軟滑,又唔會太過爛🫦。蒜蓉炒嘅味道好香🧄,而且食得出用咗唔同嘅調味料,所以味道好豐富、好濃郁🤤,真係好惹味,無論鍾唔鍾意食辣🌶️,都推薦嗌呢個。🐷酸菜肥腸飯($66)以呢個價錢可以喺午市套餐☀️食到四川小菜,好抵食💰。酸菜同樣係酸酸、甜甜、香香,味道好吸引😍,配埋好香油脂香味嘅肥腸,真係好邪惡😈。🍝擔擔麵($39)唔想食得太辣嘅朋友都可以嗌走辣😆,裏面嘅花生醬味道好香濃🥜,而且有埋花生粒增加口感。仲有肉碎🥩、香蔥、同埋少少醋味嘅調味🧂,好食。🌊芥辣花螺($89)香辣嘅調味料最啱配埋海鮮⚓️。花螺本
#搞串個pantry
10年老店🌶️打卡網紅📱超強川菜美食

🐟酸菜桂花魚加粉絲(例, bb辣)($239)

🍆蒜香炒茄子($79)

🐷酸菜肥腸飯($66)

🍝擔擔麵($39)

🌊芥辣花螺($89)
香辣嘅調味料最啱配埋海鮮⚓️。花螺本身嘅質地都幾新鮮,彈牙,口感好好🥳,配埋醬汁,會忍唔住係咁食😝。

🍹葡萄紅柚冰茶($39)
真係有好多西柚嘅果肉🍊,撈勻咗之後每一啖都啜到一粒粒嘅西柚果肉🥤,配合埋西柚特飲,真係好正🤩。

🥭粒粒芒果沙冰($39)
份量好澎湃😝,有種糖水舖芒果冰嘅感覺❄️,沙冰棉滑,芒果味好香🥭,仲有芒果果肉,好吸引😍。
2023-11-25
午餐
2023-11-27 26 浏览
歡迎follow @eatwifme2k23 睇更多❣️𝟐𝟐/𝟏𝟏/𝟐𝟎𝟐𝟑今日食辣媽 ❣︎(唔係元朗西菁街開咗間辣媽川湘私房菜🌶️唔講唔知呢個品牌已經係十年老店啦係食到爆肚嘅程度!✨✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎1️⃣ 酸菜桂花魚(例牌)上枱嘅時候簡直震驚我本身諗住應該會細碟啲(因為仲有一個大啲嘅option)點知碟嘢咁大🫰🏼真係抵到爛啲魚肉好嫩滑,酸菜魚湯夠曬味除咗有少量魚骨之外,整體幾好!🐟2️⃣ 小米炒士豆絲呢個幾好!薯仔絲撈埋小米一齊炒薯仔絲好爽脆,加埋小米令佢口感好豐富!3️⃣ 鹽焗手撕雞我哋嗌咗中辣,但發現係我哋不自量力了😅佢嘅後勁太辣啦!!!真係頂唔順🌶️🌶️🌶️但後勁過咗之後又想繼續食,呢碟雞好邪惡呀!4️⃣ 擔擔麵呢個幾好食!係撈麵嘅形式店員會提醒要趁熱撈勻食🥹好貼心!唔好學我哋掛住影相搞到黐埋一嚿😓✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎幾鍾意佢哋嘅飲品,好清甜解辣🍊環境都好新淨企理👍🏼👍🏼幾好幾好!同埋我留意到隔離枱嗌嘅其他餸勁大碟下次再去一定要試下!
歡迎follow @eatwifme2k23 睇更多❣️

𝟐𝟐/𝟏𝟏/𝟐𝟎𝟐𝟑

今日食辣媽 ❣︎(唔係
元朗西菁街開咗間辣媽川湘私房菜🌶️
唔講唔知呢個品牌已經係十年老店啦
係食到爆肚嘅程度!✨

✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎

1️⃣ 酸菜桂花魚(例牌)

上枱嘅時候簡直震驚我
本身諗住應該會細碟啲(因為仲有一個大啲嘅option)
點知碟嘢咁大🫰🏼真係抵到爛
啲魚肉好嫩滑,酸菜魚湯夠曬味
除咗有少量魚骨之外,整體幾好!🐟

2️⃣ 小米炒士豆絲

呢個幾好!薯仔絲撈埋小米一齊炒
薯仔絲好爽脆,加埋小米令佢口感好豐富!

3️⃣ 鹽焗手撕雞

我哋嗌咗中辣,但發現係我哋不自量力了😅
佢嘅後勁太辣啦!!!真係頂唔順🌶️🌶️🌶️
但後勁過咗之後又想繼續食,呢碟雞好邪惡呀!

4️⃣ 擔擔麵

呢個幾好食!係撈麵嘅形式
店員會提醒要趁熱撈勻食🥹好貼心!
唔好學我哋掛住影相搞到黐埋一嚿😓

✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎

幾鍾意佢哋嘅飲品,好清甜解辣🍊
環境都好新淨企理👍🏼👍🏼幾好幾好!
同埋我留意到隔離枱嗌嘅其他餸勁大碟
下次再去一定要試下!
2023-11-22
隆重介紹⏩⏩⏩川菜酸菜魚的天花板🎉元朗人私心推介,唔駛北上,又可以過下辣野口癮🌶️🌶️🌶️.特飲-新鮮果然好芒 $39新鮮芒果汁大大杯又有粒粒椰果同青檸,味道多層次,覺得太辣既朋友飲完好解辣.必食🎉yyds😎 酸菜桂花魚(例) $219先講呢道絕絕子的菜!滋味酸酸甜甜的酸菜,淋在香噴噴的新鮮桂花魚上,一咬下去,魚肉又嫩又滑,還帶著一絲絲酸菜的酸意,味蕾完被完全征服!🔥🔥😽大推!!本道菜除咗酸菜仲有一些椒麻和香料,使得酸菜魚的味道更加豐富,酸中帶鮮,爽口開胃。.口水雞 $69雞肉完全泡在辣油中香氣四溢,淋在雞肉上的滋味,為這雞肉增色不少!咬下去,雞肉鮮嫩多汁,每一口都讓人流下口水!食辣的朋友不要遲疑要叫大辣,辣到你會忍不住喊口渴~給你的味蕾開個PARTY!.擔擔麵 $39這碗擔擔麵口味獨特,花生🥜味濃郁,配料豐富。無論是辣食愛好者還是喜歡花生的人,都可以一試。麵上面還撒滿了花生粒和蔥花,當我第一口嘗試這碗麵時,麻辣的紅油湯底口感濃郁,辣度適中,給人一種熱辣的快感。麻味和花生醬相互融合,讓人回味無窮。麵條本身也很有嚼勁,口感彈牙,煮得恰到好處。.脆瓜拌皮蛋 $59青瓜皮切成細長的絲狀,配上黃金皮
特飲-新鮮果然好芒 $39

必食🎉yyds😎 酸菜桂花魚(例) $219

口水雞 $69

擔擔麵 $39

脆瓜拌皮蛋 $59
青瓜皮切成細長的絲狀,配上黃金皮蛋,皮蛋無「益」味,配上少少辣油好開胃。

小米土豆絲 $79
辣炒的土豆絲好惹味爽脆,配上小米又多重口感,一碟份量仲特別多,特別抵食。

以上就是口水雞、脆瓜皮蛋和桂花酸菜魚的介紹。它們都是川菜中具有代表性的菜品,辣媽的每樣菜色不僅美味可口,而且能夠讓您體驗到正宗的川味。絕對不會令你失望!😽🔥
2023-11-27 13 浏览
📍辣媽川湘私房菜(元朗) 午餐食辣菜,開個胃~呢度有最正宗地道川菜大師傅10年老店打卡網紅超強川菜美食 食既係最好味,口水流三尺既川菜!呢一間店,由開業到呢家都不停食,真係一食辣就諗起佢😚🔸 酸菜鱸魚(例牌)酸氣明顯又帶點微甜的濃郁湯頭,配上香麻滋味做點綴,超開胃🤤料多豐富,有酸菜,薯粉等,新鮮滑嫩的魚片吸附滿滿既湯汁,好滋味,重點重點係,魚冇乜大骨細骨,鮮甜又唔腥。🔸 膠原脆皮豬手外皮好香而且夠煙韌,食落唔會好油,膠質感滿滿,感覺好養身,肉質嫩口有水份,辣味香濃,夠哂驚喜😚🔸 小米炒土豆絲絕對係有鑊氣嘅小食薯仔切成一條條,酸酸辣辣好開胃🤤🔸 川味扣肉飯香醇肉嫩完美口感油香融合肥肉不油膩底部有梅菜加汁加埋炒過既花生更香口撈白飯一流😊🔸 經典肥腸酸辣粉手工麵湯頭辣得黎不油膩,肥腸不是軟爛的類型,是可以嚼彈口的口感,肥腸乾淨,切成一粒粒,仲有豬紅,午餐肉,豆卜,豆角配料,己經好豐富。手工麵吸飽了湯汁好鼓溜。好好食😋🔸 至尊健康水果茶一桶水果茶加入滿滿新鮮水果,用料超澎湃以酸甜百香果汁🍹喝得到天然的水果清香,香甜微酸清爽解渴😋有藍莓、蘋果、西瓜、橙等等生果混合而成,水果味清甜🍎🫐🍊🍉
📍辣媽川湘私房菜(元朗)
午餐食辣菜,開個胃~
呢度有最正宗地道川菜大師傅
10年老店打卡網紅超強川菜美食
食既係最好味,口水流三尺既川菜!
呢一間店,由開業到呢家都不停食,真係一食辣就諗起佢😚

🔸 酸菜鱸魚(例牌)

🔸 膠原脆皮豬手

🔸 小米炒土豆絲
絕對係有鑊氣嘅小食
薯仔切成一條條,酸酸辣辣好開胃🤤

🔸 川味扣肉飯
香醇肉嫩完美口感油香融合
肥肉不油膩
底部有梅菜加汁
加埋炒過既花生更香口
撈白飯一流😊

🔸 經典肥腸酸辣粉手工麵

🔸 至尊健康水果茶
一桶水果茶加入滿滿新鮮水果,用料超澎湃
以酸甜百香果汁🍹
喝得到天然的水果清香,香甜微酸清爽解渴😋
有藍莓、蘋果、西瓜、橙
等等生果混合而成,水果味清甜🍎🫐🍊🍉

餐廳人氣挺高的,主打就肯定是各式各樣的四川菜式了,當中肯定少不了香港人喜歡的酸菜魚而且還有挺多比較少見的菜式,真的挺意外的!果然是能在元朗立足超過十年的存在!酸菜桂花魚(例牌)(219元)雖然是例牌,但份量還是挺多的,魚片放滿整個大盤,肉質吃起來鮮嫩,味道酸辣鮮香,十分惹味!我們選了小辣,辣度剛好,吃起來不會太搶味!而且這個特別的可以轉成滑嫩的薯粉,感覺就變成了酸菜魚粉一樣,挺特別的!湖南農家小炒肉(99元)飯桶必選之一!小炒肉加上辣椒和菇菌一起炒,配以蒜頭等調味料,肉片吃起來焦嫩的口感,味道濃香,特別是搭配辣椒一起吃,真的非常下飯!蒜香炒茄子(79元)這個吃起來蒜味特別足的,茄子炒得剛好,吃起來是入口即化的口感,濃濃的醬汁香,味道又帶點辣,也是很下飯!芥辣魚皮(59元)這魚皮我們選了走芥末,吃起來就是香辣魚皮的味道,魚皮非常爽滑。擔擔麵(39元)來到就盡快拌好,放久了會結成一團的,麻醬的份量挺多的,味道帶點辣,調味剛好,單吃就很夠味了!麵條有彈性!冰爽薄荷鹹檸7(39元)大大杯的飲品,喝起來非常清爽,鹹鹹甜甜的,帶點微酸,挺開胃的!至尊健康水果茶(46元)叫了少少甜,喝起來味道會酸一

酸菜桂花魚(例牌)(219元)

湖南農家小炒肉(99元)

蒜香炒茄子(79元)

芥辣魚皮(59元)

擔擔麵(39元)

冰爽薄荷鹹檸7(39元)

至尊健康水果茶(46元)

叫了少少甜,喝起來味道會酸一點,但還是可接受範圍,亦有茶香。水果的種類挺多的,有火龍果,橙,士多啤梨,蘋果,百香果和椰果!
2023-11-26
聽聞老闆同大廚都係四川人,開店以來致力還原最地道正宗四川菜🌶️由以前舊舖開始食到依家,味道依然好有水準✨❥ 招牌酸菜桂花魚 金湯酸香鮮美,以吸滿湯汁嘅粉絲同可口酸菜墊底,面層淋上一層精髓爆香蒜油同辣椒,味道分外誘人🤤主角桂花魚肉質細嫩,食落滑溜卻不乏肉感🐟 ❥ 涼拌花甲花甲份量好足夠,粒粒飽滿鮮甜💦 仲拌入少許脆口蓮藕。涼拌醬汁以醋酸為主調,十分開胃解膩👍🏻❥ 孜然牛肉牛肉沾滿香飄飄嘅孜然粉,片片入味帶勁又有鑊氣🐮仲有薯仔作伴,超有四川風味🥹下酒定送飯都好正✨❥ 黃金炸饅頭 金黃香脆嘅澱粉質我諗無人可以抵擋😳外脆內軟嘅饅頭蘸上甜絲絲煉奶,我願意為佢肥多幾磅🤣❥至尊健康水果茶水果茶超大杯好重手😝入面擺滿各式各樣水果🍉🍎入口味道酸酸甜甜,解膩又解辣

❥ 招牌酸菜桂花魚

❥ 涼拌花甲

❥ 孜然牛肉

❥ 黃金炸饅頭

❥至尊健康水果茶
2023-11-20 56 浏览
天氣開始涼涼哋,食啲辣🌶️嘢可以幫助保暖,所以今晚就去搵辣嘢食。見到有間餐廳叫辣媽川湘私房菜,都幾多人食,門口都坐咗好多客人,我就決定入去試吓👍🏻餐廳的坐位設計好寛闊,坐得好舒服。原來餐廳主打最正宗地道川菜大師傅主理,真係要點啲辣嘢食吓👍🏻一坐低已經聞到好香嘅酸菜魚味,好多人點呢一味餸,店員介紹佢哋嘅酸菜魚係去到天花板級數✨,所以我都跟住叫酸菜魚。酸菜鱸魚 - 好大盤🍲,兩個人基本上係食唔晒,勁抵食。一上菜果一刻,啲香味不停攻入我鼻腔,聞到我流晒口水。佢哋可以選擇要貴花魚或鱸魚,我哋選了鱸魚。魚肉🐟鮮嫩香滑,啖啖肉又無骨,加埋湯嘅酸辣味,真係無得彈👍🏻 重慶辣子雞 - 雞肉🍗完全吸收晒辣椒嘅味道,加上特製嘅配料,令雞肉食起上嚟,有辣度,有麻感,又有咸味,好正呀。小米炒土豆絲 - 土豆絲一條條煮到好爽口,所以非常有咬感,加上少少辣味,用嚟餸飯一流🥰食咁多好味道嘅嘢,點可以唔配飲品,講真,配啤酒真係完美,可惜要開車,所以唯有下次先飲啤酒🍻我點了一杯新鮮果然好芒,好濃芒果味,又有果肉食,非常之好飲👍🏻 下次要再去食,試埋酸菜貴花魚同埋其他餸菜,最緊要配埋啤酒🍻

下次要再去食,試埋酸菜貴花魚同埋其他餸菜,最緊要配埋啤酒🍻
2023-11-19
宵夜
2023-11-15 61 浏览
難得一次來元朗,我們當然要找那裡居民都覺得很好吃得餐廳來嘗一嘗。這家餐廳在午餐時段非常火爆多人。後來オ知道原來這家店已經是 10年老店的超強川菜美食。←1) 炸饅頭(半打) $ 59這是我的童年回憶小吃,當然要先來一盤!饅頭炸得非常好,師傅特意劃開了三刀,那麼沾燻乳的時候就能非常均勻、咬下去簡直是 YYDS!外脆金黃,內裡的麵包依舊鬆軟,我們都護不絕口!2) 酸菜桂花魚(例陣) $219這個招牌桂花魚絕對是平民小店的天花板!!這個價錢,魚肉嫩滑,無骨!一口下去絕總子!而且辣度是可以選擇的哦,可見店家的貼心!果然是招牌菜式!←3) 水煮田雞 $139田雞非常多!而且田雞也很新鮮嫩滑: 整個調味都讓人著迷,吃到停不下來了!←4) 小米炒土豆絲 $79-炒士豆絲隨處可見,但是小米炒士豆絲,至少我是第一次吃。 土豆絲細細地,彰顯刀工,而且非常爽口,不黏牙,並不會說滿嘴的澱粉質感覺,而是非常爽口,真的大好吃了。—5) 金桔青檸特飲 $39+ 新鮮果然好世 $394吃川菜怎能少得特飲,超級推薦這兩個,特別是果然好芒,很好喝的喲!~#川菜#元朗#酸菜魚#土豆絲#炸饅頭煉乳 #hkfoodie #yu
超強川菜美食。←
1) 炸饅頭(半打) $ 59
黃,內裡的麵包依舊鬆軟,我們都護不絕口!
2) 酸菜桂花魚(例陣) $219
牌菜式!←