2017-05-27 139 浏览
上OPENRICE搵好吃的見LEE間餐廳好似幾特別於是行到攰攰地就過左黎試下主要係飲野為主睇到個MENU有LITTLE CREATURE0既CRAFT BEER都有少少SURPRISE, 於是叫左杯, 冇記錯佢只係得一款杯野黎到後連相都冇影, 因為實在...一D特別都冇即係好似大牌檔飲酒用果D玻璃杯咁其實以佢LEE個價錢..絕對可以再做好D(佢杯啤酒貴過去LITTLE CREATURE度飲)另外叫左2樣野食下咁其中一樣係椒鹽燒賣, 8粒盛惠38仲有個芝士HAM拼盤之類咁0既東西D芝士好細粒呀....仲要得一款勁失望,我預左吾多, 但未至於少到咁 題外話, 我睇OPENRICE以為係一間好有FEEL的餐廳/酒吧點知完全吾係環境好光猛, 有D家長帶住細路係度食野D細路就當然好嘈入面有個直身電視播住kpop..waiter我同佢講中文..佢同我講英文...明明佢都係香港人仲要勁難叫到waiter..有幾個係度..但好似冇一個會留意有冇客人有需要咁....應該冇下次了~
上OPENRICE搵好吃的
見LEE間餐廳好似幾特別
於是行到攰攰地就過左黎試下
主要係飲野為主
杯野黎到後連相都冇影, 因為實在...一D特別都冇
即係好似大牌檔飲酒用果D玻璃杯咁
其實以佢LEE個價錢..
絕對可以再做好D
(佢杯啤酒貴過去LITTLE CREATURE度飲)
另外叫左2樣野食下咁
其中一樣係椒鹽燒賣, 8粒盛惠38

仲有個芝士HAM拼盤之類咁0既東西
D芝士好細粒呀....仲要得一款
勁失望,我預左吾多, 但未至於少到咁

點知完全吾係
環境好光猛, 有D家長帶住細路係度食野
D細路就當然好嘈
入面有個直身電視播住kpop..
仲要勁難叫到waiter..有幾個係度..
但好似冇一個會留意有冇客人有需要咁....
應該冇下次了~
2017-05-25 1654 浏览
早幾日,有個fd拉我去呢間bar談心,不過呢間同我想像中既bar有啲出入,而且菜式仲相當有港式味道,唔通係香港人bar館?呢間餐廳仲以開放式做招徠,空間感望過去好大。座位間距做得唔錯,除左圓枱之外仲有吧枱,而且可以坐出去空中花園,座位都好多,而且夠晒氣氛。吧枱都較受好酒人士歡迎,一邊品酒一邊傾計,而我同fd最後都坐左係吧枱呢到。港式菜式當然香港人比較多,呢到都唔少happy hour既都市人,而且大部份人都係室外進餐品酒。咩都唔好講住,食野最緊要xd!餐單上其實可以話係中港合壁,有意粉又有撈丁,撈丁係bar黎講真係第一次見~不過我地都比較想食西式野,所以大家都各揀左一份再加件cake,被唆擺下我都嗌一杯Cocktail黎飲。班尼迪蛋鬆餅,一碟兩份鬆餅,層層疊既架構,有班尼迪蛋、Parma Ham 、鬆餅三層,一切開蛋漿已經好似溶岩般流出,蛋汁滲入至鬆餅入面,令個皮既口感冇咁硬,而蛋白位夠滑口,可以中和Parma Ham帶出黎既咸香味,雖然蛋漿味未算好濃,但感覺都唔錯~卡邦尼意粉,一直都覺得卡邦尼意粉既煮法要掌握得好先會唔覺膩,而今次比我遇到了!香味非常吸引,又意粉方面彈牙有韌性,加上卡
早幾日,有個fd拉我去呢間bar談心,
不過呢間同我想像中既bar有啲出入,
而且菜式仲相當有港式味道,唔通係香港人bar館?
呢間餐廳仲以開放式做招徠,空間感望過去好大。
座位間距做得唔錯,除左圓枱之外仲有吧枱,
而且可以坐出去空中花園,座位都好多,而且夠晒氣氛。
咩都唔好講住,食野最緊要xd!
被唆擺下我都嗌一杯Cocktail黎飲。
班尼迪蛋鬆餅
而蛋白位夠滑口,可以中和Parma Ham帶出黎既咸香味,
雖然蛋漿味未算好濃,但感覺都唔錯~
卡邦尼意粉
香味非常吸引,又意粉方面彈牙有韌性,加上卡邦尼既加乘,
口感更細滑,而卡邦尼調節既稠度岩岩好,微稠得黎又唔覺膩,
味道芳香滑溜,可想一食再食!!十分推薦~
熊本縣牛奶蛋糕
熊本縣牛奶蛋糕,原本以為係平平無奇既一件蛋糕仔,
但上到黎出奇地精緻,足足有三層cream呢~
味道方面亦都唔錯,牛奶未算好出但口感幼滑,creamy感做得唔錯。
Smimoff green apple
Smimoff green apple,好少機會品酒所以我會評得較主觀,
入口果下係清香既青蘋果味,但再到喉嚨果陣就係濃濃既酒精味,
酒精濃度比我想像中高,不過咁少份量一定唔會醉xd
熊本縣牛奶蛋糕
Smimoff green apple
  • 班尼迪蛋璧餅
2017-05-21 121 浏览
幫襯過咁多餐廳食店,好難次次都食到好嘢,有時都會誤信食評以為得,點知中晒伏,呢間係其一。「辦館」係銅鑼灣新食廈Tower 535裡面,即係世貿隔離。環境好好,樓底高,人唔多,如果只計hea的話真係唔錯。佢提供All day breakfast、意粉、飯、小食等等,招牌菜係沙嗲安格斯牛肉撈丁,用高級牛肉包裝茶餐廳食物,都有點gimmick。佢有個算抵的茶餐,$88包牛肉撈丁(選牛肉+$5,或不加錢選其他配料,共兩種)、小食拼盤、多士、奄列、飲品(需知單點牛肉撈丁要$78)。我的組合係沙嗲牛肉+午餐肉撈丁,牛肉係切粒唔係片狀,沙嗲醬好多,但係非常鹹(連我鍾意重口味都覺鹹),牛肉又食唔出有安格斯的級數,勉強食晒,但要狂飲水。厚切午餐肉冇咩特別,配合沙嗲牛肉係鹹上加鹹。多士叫左烘底(+$2),但效果同冇烘冇分別。奄列質素都無特別之處。反而最值得一吃係小食,係沙律小多士,調味好好,口感豐富,多士香脆。另外叫左松露叉燒炒飯($88),上枱已覺得賣相麻麻,飯粒黐埋一pat pat,雖然聞到松露香但不見蹤影。食一啖,果然飯煮得太腍身,水分太多做炒飯係唔會好食,無論材料幾好都無補於事,何況松露同叉燒都少
另外叫左
松露叉燒炒飯($88),上枱已覺得賣相麻麻,飯粒黐埋一pat pat,雖然聞到松露香但不見蹤影。食一啖,果然飯煮得太腍身,水分太多做炒飯係唔會好食,無論材料幾好都無補於事,何況松露同叉燒都少得要命,點值$88?
我諗呢度主打酒類,夜晚過來飲杯嘢hea下還可,食主餐?免了。
2017-05-20 92 浏览
去食 lunch, 每個 set大約58-78。但係分量少。門口有個牌寫住是日特餐,但係埋到枱又冇嗰個餐牌,搞到唔記得/唔知到可以叫特餐。先嚟個擔擔薯條,出嚟係一碟薯條,有少少醬喺中間,再有多啲醬做伴碟。味道完全係似食緊鐵板牛排伴薯菜,但係冇咗件牛排。名有啲怪,唔明點同「擔擔」扯上關係。點咗個臘腸 risotto, 最後係碟 risotto 上面鋪咗幾片臘腸,好奇怪。唔會再嚟。計埋小食,要$110 一個人,但係未食完嗰餐已經諗緊之後去買串燒賣。味道不太差,但係整體都有好多進步空間先稱得上為一間合格嘅餐廳。
2017-05-16 122 浏览
呢排都想搵啲好有feel嘅地方同朋友飲野,而同事就介紹咗我黎銅鑼灣世貿中心附近嘅辦館LOF10 Bar Dining座落係落成冇耐嘅tower 535甲級寫字樓,辦館LOF10 Bar Dining主打cocktail,中西菜都有。佢嘅裝潢俾人一個好特別嘅中西式感覺,裏面係富有中式味道嘅設計,有獨特嘅舊式霓虹燈招牌。至於餐廳出面嘅露天範圍就比較西式,可以望到銅鑼灣夜晚嘅景色!如果你想坐bar枱或者普通食飯咁就可以揀裏面,但你想同朋友好relax又有情調咁用餐,不妨選擇坐露天嘅範圍!今次,我地就揀咗坐露天位!首先,我地急不及待咁叫咗兩杯cocktail,分別係APPLE JUJU 同 GINSENG HONEY!APPLE JUJU重蘋果味多啲易入口啲 啱哂鍾意甜野嘅女仔GINSENG HONEY就重酒果少少,但係檸檬嘅酸味加蜜糖嘅甜味撞埋嘅感覺好正,檸檬愛好者值得去一試。至於帕馬臣芝士松露薯條好好食,佢嘅松露香氣好濃,薯條上面嘅芝士好夠加上松露醬,真係好重芝士同松露味。另一個要讚嘅就係主菜 - 卡邦尼意粉本身都好鐘意食意粉,今次呢個意粉嘅cream感好夠,加上蛋嘅配合,食落口啱啱好呢間
呢排都想搵啲好有feel嘅地方同朋友飲野,

佢嘅裝潢俾人一個好特別嘅中西式感覺,
裏面係富有中式味道嘅設計,有獨特嘅舊式霓虹燈招牌。

如果你想坐bar枱或者普通食飯咁就可以揀裏面,

今次,我地就揀咗坐露天位!

GINSENG HONEY就重酒果少少,
加上松露醬,真係好重芝士同松露味。

另一個要讚嘅就係主菜 - 卡邦尼意粉
本身都好鐘意食意粉,今次呢個意粉嘅cream感好夠,
加上蛋嘅配合,食落口啱啱好

呢間餐廳真係冇介紹錯,我最欣賞呢到嘅侍應
佢地好有熱誠咁同我地介紹,又會幫我地安排。
下次同朋友想搵地方relax,可以選擇黎辦館!
店名的設計有一種懷舊的風格, 但店內裝潢是走現代風的, 連同Tower535的格局, 有一種高級的感覺, 店內會播放不同音樂, 氣氛很輕鬆 ,價錢親民, 很適合跟朋友聚會, 聊聊天,  服務也很好, 老闆店員也滿好聊的😂本來是想吃一些飽肚的食物, 看圖片又覺得它好像很特別的 所以連它名字是什麼也沒看就叫了  來了之後,  怎麼裏面只是餐肉蛋呀“表情   可!是! 吃了才知這不是普通的三文治! 喜歡吃蛋的朋友一定不要錯過!因為這個蛋好好吃喔~ 它是熟的但吃起來像是吃流心蛋的那種感覺 好滑 配上醬汁 有吃西餐的感覺 加上餐蛋治的元素 有點中西合璧的感覺本人一直喜歡吃XO醬炒蘿蔔糕 看到這個這麼特別竟然是配薯條 就決定叫來試一下!一吃下去有一點點蝦醬的味道, 整體鹹鹹的 ,很惹味!不知不覺就吃完一碟了這杯Apple Juju一喝下去已經有淡淡的蘋果香, 但又不是假的那種蘋果味, 跟whiskey的味道配得剛剛好, 如果同朋友一邊聊天一邊喝這個還滿合適的!裏面還有紅棗做材料, 所以想飲cocktail又不喜歡太大酒味的不妨一試本身對酒不是太有研究 所以上網特地找了 原來Calvados是用蘋果
  來了之後,  怎麼裏面只是餐肉蛋呀“表情
本身對酒不是太有研究 所以上網特地找了 原來Calvados是用蘋果酒蒸餾的白蘭地, 所以這杯Snow Fungus都是用水果做材料的, 水果的味道會重一些, 會蓋過vodka的味道 ,個人覺得滿適合女生喝的
2017-05-05
  • 媚婦餐肉蛋三文治 Egg Slut Sandwich
  • 秘製XO醬薯條
  • APPLE JUJU
  • SNOW FUNGUS
2017-05-12 88 浏览
之前聽住喺銅鑼灣嘅朋友講起呢間好有特色嘅餐廳於是就同朋友來睇睇。呢間餐廳係喺銅鑼灣一幢寫字樓入面,一上完 電梯就見到餐廳嘅招牌。 有別於其他西式餐廳,他的招牌富有濃厚的香港味道,霓虹燈的感覺。 一走進餐廳的左側便是吧枱,再行入少少就可以去到露天茶座。 由於今日天氣很好,我們決定到外面用餐。 聽講這間餐廳的特色是港式和西式的結合,於是我們特別點了crossover嘅餐點,也點了一些正常西餐小食,雞尾酒和朋友聊聊天。Egg benedict($88)由於本人太喜歡食egg benedict,不過還是點了一份試試。 不過這裏也帶給了我一些驚喜,平時的egg benedict 只是在表面淋上蛋黃醬,但這裏的卻另外再烤過,有火炙的香氣,卻也不會蓋過蛋和巴拿馬火腿的鹹香。Parma ham, salami and cheese board($88)這裏的parma ham和salami 味道剛剛好並不會太鹹, 作為頭盤或者配搭cocktail也很夾。 另外芝士的奶味很濃,口感偏粉,是我喜歡的口感。雙重滋味雞蛋仔($78)講到crossover我哋當然要試吓雞蛋仔。 食完主食後,我們就開始食甜品。雞

Egg benedict($88)

雙重滋味雞蛋仔($78)
講到crossover我哋當然要試吓雞蛋仔。 食完主食後,我們就開始食甜品。雞蛋仔剛剛出爐便端上來了,上面配有雪糕。但當我們吃下去的時候發現中間有些煙肉粒洒在雞蛋仔上,而且雞蛋仔亦加入蜜糖。一甜一鹹的配搭,有趣亦很特別,值得一試。雞蛋仔亦外脆內軟, 不過記得一定要趁熱食,加上雪糕,一冷一熱和吃心太軟的原理差不多,很有心思。

雪糕曲奇三文治($58)港式奶茶味
最後我們還有一個甜品,就是雪糕曲奇三文治。我們亦特意試奶茶味的雪糕。由於對奶茶味雪糕太好奇我們就率先吃了雪糕,結果和真實的奶茶味很相似但有更濃郁的茶味。除此之外,曲奇是朱古力曲奇,剛剛好包着雪糕,和茶味雪糕一起吃,很搭,就像飲一杯奶茶,配曲奇。

SNOW FUNGUS($88)
我和朋友各自點了一杯cocktail, 聊天。 朋友少飲酒,於是聽從店員的推介選擇了這杯。杯子的上端是雪耳, 聽調酒師解釋,這款酒是參考中式糖水, 冰糖雪耳而成。味道偏甜適合少飲酒或喜歡偏甜的人。

GINSENG HONEY($88)
我這杯是人參蜜糖雞尾酒,一飲下去有驚喜的感覺,用人參泡的酒,嗅上去有淡淡的人參香氣,飲落甘甘甜甜。但由於蜜糖較清新,因此酒的苦澀味也會對濃烈,較適合喜歡酒味偏重的客人。

就這樣我們聊天聊了一個晚上,飲飽食醉過後,明天還是要上班,下次有機會再來chill一下。
2017-05-12 186 浏览
放工去左銅鑼灣行街,同朋友黎試下呢間 辦館LOF10 Bar Dining,呢間餐廳所有裝飾都好有風格,場內有古代燈籠裝飾,入到去坐低,燈光和bar枱又有現代酒吧既feel,都估到應該食fusion菜。先講炸雞,份量雖然不算多,但食落脆口而又不會厚粉,旁邊有蜜糖作為炸雞件既醬,蜜糖並不是用上一般燒烤蜜糖,而係用上真既蜜糖,蜜糖帶清幽花香既味道,再配上炸雞,真的是幾近完美既配搭。跟著到parmesan cheese松露薯條。今次友人話好中意食黑松露,咁就試下啦。見到芝士粉和松露平均曬在薯條上,每一條薯條入口都會有濃厚芝士和松露香味而又不會咸,如果有更多黑松露醬就更好。依個蟹肉扁意粉軟硬度煮得剛剛好和汁既味道夠濃,再加埋用上新鮮蟹肉,意粉充斥蟹既鮮味,好夠cream。再黎擔擔麵略嫌麵質稔身,肉碎夠大粒有咬口,如果可以多些花生會更好。呢到店員好細心啊,我地未出聲佢就主動拎碗比我地分!野飲方面叫左杯VARIOUS, 有個酸酸甜甜仲有個木耳係入面好搞笑,感覺好特別但又無木耳既味,令到杯野飲生色唔少! 呢間主打中西合璧既fusion菜,係間幾有格調既地方可以坐低飲下野仲會有埋唔同地方既特色小食,係

呢間主打中西合璧既fusion菜,係間幾有格調既地方可以坐低飲下野仲會有埋唔同地方既特色小食,係傾計relax既好選擇。
2017-04-27
2017-05-05 1588 浏览
友人約我放工後到銅鑼灣特色餐廳,約好到世貿中心等,還在想什麼是特色餐廳時,抬頭一望原來就是這間在中,上環也有分店的辦館,這名字老早從人口中聽過,不過小妹第一次去,還是有點輕奮。這間辦館位於世貿中心旁的新型大廈TOWER535內3樓,由地面上去3樓的短短2分鐘路程,大廈樓高寬敞,配上淡黃燈光,感覺很舒服,我已經說了不下5次地方好靚 (一直被嫌棄),直到我看到大大的一個綠色大招牌吊掛著和響起的音樂,我就知道我們已經到達目的地 - 辦館 。由於我們沒有訂位,店內又坐了差不多8成的客人,竟然也安排到座位,感覺很幸運! 他們分了 indoor 和 outdoor area,因為考慮到友人超級怕熱,所以安排了室內位置。我們的二人枱上放置了一盞變色小燈,而面對是一張長Bar枱,放置了各式各樣酒和水煙工具,可惜今次只有2人,下次人多的話可以一試他們的水煙。先來兩杯店內主打中西Cocktail 作這次晚餐的序幕,辛苦工作完一天,最休閒就是摸杯底的時間。友人點的是SNOW FUNGUS,隨酒附送雪耳一片,感覺新奇,果然中西合壁,貌似沒關系的兩樣食物卻又出奇的配合。而我點的APPLE JUJU,隨酒附送橙皮

而我點的APPLE JUJU,隨酒附送橙皮一片,喝下去也不會有大陣橙味,容易入口,甜甜的,適合女仕飲。

小食方面,在擔擔薯條和黑松露薯條中拉鋸,最後還是點了一個比較特別的擔擔薯條,擔擔醬味很足,而薯條是粗切的,沒有失望。建議可向店員索取茄汁,薯條頭尾可以點上不同醬,雙重享受。

黑松露叉燒炒飯,用上一個公雞碗載著,很可愛。明顯可見黑松露灑在炒飯面上,但味道不會太濃,因為本人很怕那股「漏煤氣」的味道,幸好只有淡淡的松露味道,恰當好處,值得一讚是飯炒得很乾身! 炒飯一上後,雖然我們沒有提出,店員卻很體貼的送上3隻匙羹給我們。

壓逐登場有沙爹安格斯牛肉撈丁,店內的鎮店之寶(好似係),這不是簡單的茶記沙嗲牛,是由安格斯牛肉組成的。隨丁附送半熟蛋,友人說半熟蛋煮得剛剛好,不會overcook,有流心效果,配上安格斯牛肉片,感覺升級。

最後與友人拿著酒杯,走到外面的平台看看,雖然已經半隻腳搭入了夏季,但私毫不覺熱,反而有點涼快。
望著平台有大銀幕投放黑白片,餐廳既擺設,銅鑼灣既夜景,可以放慢腳步,忙中偷一點閑,感覺真的很好。
2017-05-04 1036 浏览
好耐冇同好姊妹見面啦😆食完飯又冇咩好做又行到攰咁就喺銅鑼灣搵個地方坐下啦可以傾吓計😎😎呢間辦館喺上環都有分店,而銅鑼灣呢間店就好似吧咁😆比我地relax下都唔錯喎~個餐牌有好多款小食同飲品俾我地揀!搞到心大心細添🙈🙈我地揀左秘製XO醬薯條,呢個配搭幾特別喎,首先薯條本身已經炸得好好幾香脆,薯味幾重,配上惹味嘅XO醬汁估唔到幾夾喎😋仲好惹味添👍🏻👍🏻揀咗一個小食係燒明太子,我哋都第一次試明太子,估唔到海水味幾重喎!好鮮味🤗配埋塊青瓜可以中和返個咸味,唔錯🙂雙重滋味雞蛋仔唔單止係相機食先,食落都幾有驚喜,雞蛋仔外皮香脆入面係實心有微微蛋香👍🏻👍🏻幾鍾意同啲煙肉碎嘅配搭,令個味道更加有層次,再加埋同雪糕一熱一凍既食法好滿足呀,仲食到有蜜糖同朱古力醬嘅甜味添😋😋最後我哋揀咗杯cocktail,叫做P R U N E L L A C O L L I N S 😙佢係夏枯草嘅酒精飲品黎,原來夏枯草咁中式嘅飲品都可以同酒咁夾喎,就算我哋唔係好識飲酒都覺得佢好好飲😍呢個酒味唔會好強烈剛剛好~整體黎講氣氛服務同食物都唔錯,兩個人三百幾蚊幾抵😎

個餐牌有好多款小食同飲品俾我地揀!搞到心大心細添🙈🙈

整體黎講氣氛服務同食物都唔錯,兩個人三百幾蚊幾抵😎
2017-05-04 109 浏览
今日出去銅鑼灣同朋友食完下午茶,朋友介紹話有一間餐廳叫做「辦館LOF10 Bar Dining」好食,而且食物一流,所以今日就去食晚餐試吓有幾好食。原來呢間餐廳係商場入面,個商場仲要好靚,係翻新重建的,而且好近鬧市,商場外圍大大隻字寫住「535」,所以好易就搵到!入到去原來有「室內」同埋「室外」位置比客人用餐,由於我啱啱病好關係,所以就揀咗室內坐,對住個Bar枱,而且空間闊落,坐得好舒服,以紅色格調為主。行出去「室外」,原來好有情調,加上場外播放好rock既音樂,頓時變得精神左!室外環境唔錯,啲燈光比較暗,最適合情侶同埋傾心事嘅朋友聚會嘅地方,而且望出去都係一棟棟高樓大廈,好有Feel!一坐低店員就比兩杯水我哋,好體貼!跟住睇吓餐牌,佢有好多cocktails酒精飲品介紹,好多款式,一望到佢個酒水吧已經知道呢間餐廳提供多款式嘅酒精比客人選擇,而且佈局好有氣派。由於我同我朋友都有揸車,所以我哋都唔會叫酒精飲品,留返下次一大班朋友先至再嚟過飲,所以我哋就揀咗兩樣主菜,一款甜品試下。主菜就係「蟹肉扁意大利粉」同埋「煎三文魚配薯角」,知道呢度比較出名「雪糕三文治」,最後我哋揀咗個「宇治抹茶口味

主菜就係「蟹肉扁意大利粉」同埋「煎三文魚配薯角」,知道呢度比較出名「雪糕三文治」,最後我哋揀咗個「宇治抹茶口味嘅雪糕三文治」,而且原來有兩款口味選擇,可以比客人按口味選擇。如果想食蛋糕,鋪頭門口有個櫃,入面都有幾款蛋糕推介,而且有實物。

我哋兩個都好肚餓,終於等到啲食物嚟啦,「蟹肉扁意大利粉」賣相好吸引,而且佢冇乜油,睇落去好乾爽,好多蟹肉!加上少少好creamy嘅醬汁,同埋少少蘿蔔絲,食落去好惹味,唔會好「流」,佢比我想像中仲好食,必食!

而「煎三文魚配薯角」,望落去三文魚煎得好香口,而且塊皮好脆,上面仲有好多調味料,果然好足料!啲薯角炸得好香口,食落去外脆內軟,仲要熱辣辣,點埋茄汁好好味呀!
整體來講成碟都好好味,好少會食到啲煎三文魚入面仲係橙色生生地, 外面就熟透,好正呀,好想再encore!

最後到咗甜品時間,就係我至鍾意嘅「宇治抹茶雪糕三文治」,店員同我地講改咗個「法式包」夾住啲雪糕,我哋仲諗緊會唔會唔好食,點知個甜品嚟到, 賣相已經好吸引,佢中間夾住好厚嘅綠茶雪糕,好高難度啊!於是我就每一啖將少少法式包,加少少綠茶雪糕一齊食,兩樣嘢混合埋好夾,而且個法式包有少少脆,食落口簡直一流!好特別嘅甜品呀!

總括而言,全部野都好好食呀!因為我哋之前個下午茶食得好飽,所以我哋今次只係叫咗三樣嘢食,都已經好滿足,而且埋單兩個人都係$300左右,價廉物美,果然大師級嘅食品,難怪我朋友推介呢一間餐廳!下次真係要空肚過嚟食,因為佢啲嘢食真係好好食!必食推介餐廳!
2017-04-24
2017-05-04 101 浏览
經朋友介紹,今天去了銅鑼灣辦館餐廳。 地方都易找,去到等了一分鐘就進去了。店舖裝修很有特色,運用了中西合璧的感覺,令我留下深刻印象。 環境寧靜浪漫,有情調,黑黑暗暗中桌上的改動在環境中加了一些點綴。這裏設有戶外空中花園,方便顧客進食水煙,及觀賞銅鑼灣夜景。店務員服務周到,介紹了一些推薦食品和飲品,上菜速度都頗快。我們點了,雪糕三文治,雞蛋仔,兩杯酒精飲品,過了一個休閑美滿的晚上。1.雞蛋仔 外脆內軟,夠厚底,另外有雪糕和朱古力醬料作配襯,十分美觀,甜度適中,份量適中,適合2人進食,用作飯後甜點簡直一流。2.雪糕三文治 兩塊餅乾夾著一吋厚的抹茶雪糕,甜度適中,散發出陣陣的抹茶香味,十分清新,對於抹茶愛好者,簡直是天堂的享受。另外,雪糕三文治亦有一層厚厚的紅豆,紅豆配抹茶的配搭,甜度適中。3.A P P L E J U J U cocktail 酒精味不重,波有苦澀味,偏好甜味的酒精飲料,帶有陣陣的蘋果汁味道,酒精濃度不會太高,值得一試。4.V A R I O U S cocktail 酒精味較濃,帶有苦澀味,味道較濃烈。

店舖裝修很有特色,運用了中西合璧的感覺,令我留下深刻印象。

這裏設有戶外空中花園,方便顧客進食水煙,及觀賞銅鑼灣夜景。

店務員服務周到,介紹了一些推薦食品和飲品,上菜速度都頗快。

1.雞蛋仔

2017-04-12
2017-05-01 97 浏览
一直都想去辦館,貪佢嘅風格夠特別!下就去到嘅時候有set menu,所以就揀左呢款卡邦尼意粉😊意粉中央有一隻流心蛋,好動L😁切開即流心,做得吾錯嫁~😀意粉份量雖然唔多😊但係女仔都應該夠飽架!煙肉切開一粒粒💁💁💁每啖都食到煙肉,而且醬汁味道適中,好重芝士忌廉味😀比較稠身,建議可切開蛋黃再撈勻意粉食,口感更滑溜。😀😌😀😌😀另外配上巨峰梳打,味道略嫌甜咗啲,不過個杯影得都幾靚嘅🍇

另外配上巨峰梳打,味道略嫌甜咗啲,不過個杯影得都幾靚嘅🍇

2017-04-30 109 浏览
是日與朋友相約於銅鑼灣食飯係世貿中心附近周圍睇見到棟新建築物👀噢!原來係Tower535商廈好奇心驅使下走上前睇睇,發現上面仲有餐廳添!😳上左電梯見到間叫[辦館]既餐廳店員還介紹說餐廳外有花園可用餐我們聽到即刻相視而笑因為空中花園都是我們的菜 哈哈🙈室外的座位還可以看到銅鑼灣的地標 SOGO呢!餐廳還別出心裁於大廈外牆投影當時正播映一代默劇笑匠Charlie Chaplin的作品😎有點像外國露天影院的感覺 氣氛好好 Ps.店內還有提供水煙呢!因為只有枱面上的小燈,所以食物相都暗了點😅Carbonara $88配上一隻完整的水煮蛋煙肉很香口意粉好creamy,不過稍嫌麵條硬了點。Parma ham,salami & cheese board $88好好味芝士配parma ham,一流但份量好像少了一點 多人吃就不夠分喇😌Parmesan truffle fries $68朋友想吃薯條 就點了這個松露薯條單吃薯條就很香松露味 而且放耐左都仲係好脆口朋友就喜歡再加點parmesan,話好過點茄汁 😂😂Hot chocolate 普普通通 像麥當勞的貨色只是賣相比較好 多了拉花😌Kumamot
是日與朋友相約於銅鑼灣食飯
係世貿中心附近周圍睇
見到棟新建築物👀
噢!原來係Tower535商廈
好奇心驅使下走上前睇睇,
發現上面仲有餐廳添!😳

上左電梯見到間叫[辦館]既餐廳
店員還介紹說餐廳外有花園可用餐
我們聽到即刻相視而笑

因為空中花園都是我們的菜 哈哈🙈

室外的座位
還可以看到銅鑼灣的地標 SOGO呢!

餐廳還別出心裁於大廈外牆投影
當時正播映一代默劇笑匠Charlie Chaplin
的作品😎
有點像外國露天影院的感覺 氣氛好好

Ps.店內還有提供水煙呢!

因為只有枱面上的小燈,
所以食物相都暗了點😅

Carbonara $88
配上一隻完整的水煮蛋
煙肉很香口
意粉好creamy,
不過稍嫌麵條硬了點。

好好味
芝士配parma ham,一流

但份量好像少了一點
多人吃就不夠分喇😌

Parmesan truffle fries $68
朋友想吃薯條 就點了這個松露薯條
單吃薯條就很香松露味

而且放耐左都仲係好脆口
朋友就喜歡再加點parmesan,
話好過點茄汁 😂😂

Hot chocolate
普普通通 像麥當勞的貨色
只是賣相比較好 多了拉花😌

Kumamoto jersey milk cake $38
飯後就是要來個甜點

不過感覺就只是一般的忌廉海綿蛋糕
牛奶味也不重 。

整體來說,
餐廳環境真的很舒服
於這鬧市中的室外花園
一邊享受著自然風、看電影用餐
一邊又可與朋友傾計談心的好地方

2017-04-17 549 浏览
初次踏足座落銅鑼灣的Tower 535甲級寫字樓,為的便是到訪那裡的「辦館」。不說不知,原來辦館就是舊時的士多商店,主要售賣洋酒香煙和零食等雜貨,後來漸漸被連鎖超市及便利店取代。而這「辦館」則是一間既提供亞洲地道美食的餐廳,也有西方餐飲和水煙等的酒吧。裝潢走向摩登型格路線,樓底極高,空間寬敞,天花吊掛著一排紅色燈籠罩著的燈泡,帶點東方色彩。室外更設有空中花園,來這兒消遣環境不錯。<Snow Fungus>雪耳cocktail果然夠gimmick!容易入口,挺適合女生享用。雪耳本身淡而無味,但泡浸在酒精下,味道變得奇怪。<脆炸雞件>雞件炸得香脆嫩滑,肉質不乾身,吃完也沒有滿嘴油膩的感覺。<蒜香辣蝦扁意粉>意粉煮得al dente,煙韌有嚼勁,惟雪藏蝦仁口感未及彈牙。調味方面不錯,蒜香味重,帶點微辣更惹味。<沙爹安格斯牛肉撈丁>網上眾多好評,可惜賣相和味道只屬一般。麵質煮得軟腍,牛肉味也被沙爹醬給蓋過了。<Rose Latte> 咖啡奶味重,入口隨即嚐到幽香的玫瑰味道。
<Snow Fungus>
Snow Fungus
Snow Fungus
<脆炸雞件>
雞件炸得香脆嫩滑,肉質不乾身,吃完也沒有滿嘴油膩的感覺。
脆炸雞件
<蒜香辣蝦扁意粉>
蒜香辣蝦扁意粉
<沙爹安格斯牛肉撈丁>
沙爹安格斯牛肉撈丁
沙爹安格斯牛肉撈丁
<Rose Latte>
咖啡奶味重,入口隨即嚐到幽香的玫瑰味道。
Rose Latte
2017-03-28