2023-09-16 449 浏览
到參觀了朋友在元朗的新居後,選了舒適的日式居酒屋 - 逸之燒。門口有露天停車場方便泊車,餐廳環境很和系地道風格,以木為主調,暗黃的燈光,氣氛不錯,入座後奉上熱茶及餐前小吃,服務態度親和;餐廳開業9週年有新推廣,晚市惠顧全單有85折優惠!餐前小食燒鱈魚片,魚乾份量多,夠粗身,烤過後很脆口,沾上吉士醬,濃郁美味!黑椒牛脷串,一串三大塊,牛舌夠厚口感彈牙!鮮菠蘿串,焦糖香甜,水份充足, 甜甜酸酸十分醒胃!汁燒鵪鶉蛋串,一串有三隻,鵪鶉蛋濃香,汁燒後更有口感!露筍串,爽脆的露筍,賣相吸引,燒過後依然保留豐富水份,十分解膩!汁燒蒜芯串,表面燒得乾身脆口,味道非常香濃又爽脆!明太子翠玉瓜,脆口帶水份,翠肉瓜的鮮味很突出!加上明太子口味,更鮮甜!日本迷你蕃薯仔,入口後似食香甜嘅蕃薯蓉,燒得熟透,自帶香甜味道!芝士年糕,夾心層有煙韌的芝士年糕,外脆內軟!銀鱈魚西京燒,燒得相當出色,外皮微焦,金黃色的魚皮,外脆內裡魚肉質地嫩滑,鹽味淡淡的點綴,配上魚皮香口富油脂!七味雞皮餃子唐揚,少吃到雞皮餃子,滿滿的雞皮和雞肉很有咬口,口感豐富,比例恰到好處,外皮煎得香脆金黃,鎖得住了肉汁,更惹味!最愛的即叫即燒 鹽

汁燒鵪鶉蛋串,一串有三隻,鵪鶉蛋濃香,汁燒後更有口感!

最愛的即叫即燒 鹽燒沖繩赤蝦,燒過後將令蝦鮮味突出,非常大隻,時間燒得剛好保留了水份,配合海鹽帶出了鮮味。惹味非常的蝦頭是我的最愛!

美國肥牛湯稻庭烏冬加豚骨湯,賣相和材料豐富,美國肥牛肉質爽,肉味入口腍,加上各式菜類,十分吸引!豬骨湯頭鮮甜,而且份量也不少,非常推介!

最後加了椰子雪葩作甜點,中和一下油膩感,椰子外殼包住了雪芭,香甜的椰子味入口涼透心,又香又好吃,椰子雪葩的份量足夠二人食用,為晚餐畫上完美句號。

這餐廳價格合理環境又舒適,食物水準很好, 店員態度和善,環境舒式,在網上評價不錯,決定會再去!確是一間和朋友把酒暢聚之選的居酒屋!
  • 黑椒牛脷串
  • 鮮菠蘿串
  • 汁燒鵪鶉蛋
  • 銀鱈魚西京燒
  • 七味雞皮餃子唐揚
  • 椰子雪葩
2023-09-12 54 浏览
食在元朗,元朗美食多籮籮!郊遊下去踩單車🚴朋友介紹了一間食日本菜的居酒屋🏮鋪仔細細,菜式都不錯!和風魚生沙律🥗$48魚生厚切粒粒和菜配搭一齊食好開胃🤤豚肉紫蘇廣島蠔串$38 意想不到的好味,好有蠔味明太子雞翼$25居酒屋必食嘅,因為好好味😋蒲燒鰻魚$98好肥美啲魚,啖啖肉安格斯牛小排壽喜燒$158新鮮牛肉再點上生蛋一齊食,好鮮味嘅感覺黑松露和牛炒飯$128好香嘅黑松露味,飯好入味吉列蝦芝士🧀️反卷$58香濃的芝士加上吉列蝦一口啖上,滿足的一餐

和風魚生沙律🥗$48
魚生厚切粒粒和菜配搭一齊食好開胃🤤
豚肉紫蘇廣島蠔串$38

意想不到的好味,好有蠔味
明太子雞翼$25

居酒屋必食嘅,因為好好味😋
蒲燒鰻魚$98

好肥美啲魚,啖啖肉
安格斯牛小排壽喜燒$158

新鮮牛肉再點上生蛋一齊食,好鮮味嘅感覺
黑松露和牛炒飯$128

好香嘅黑松露味,飯好入味
吉列蝦芝士🧀️反卷$58

香濃的芝士加上吉列蝦一口啖上,滿足的一餐
2023-09-10 60 浏览
朋友相約聚會,帶我來了「逸之燒」,想不到元朗有間這麼高質的居酒屋,刺身串燒樣樣皆精,十分驚喜美味😋😋二人雜錦刺身盛🍱🍱有劍魚腩、海膽、帶子、鮑魚、池魚等豐盛刺身魚片,十分鮮甜味美,絕對要點一個打頭陣,以享用更多美食。皇帝蟹炒飯🦀🦀皇帝蟹的肉質鮮嫩、甜美,與炒飯完美結合!炒飯的米粒鬆散且具有微妙香氣,而皇帝蟹肉則增添豐富的海鮮風味。炒飯以熱騰騰的狀態上桌,讓顧客享受到一碗熱氣騰騰、香氣四溢的皇帝蟹炒飯,每一口都能品味到蟹肉的鮮美和米飯的香甜。燒鵝肝多士🪿🪿燒鵝肝的質地豐潤,帶有濃郁的香肝味和醇厚的口感。搭配多士,多士的外酥內軟的口感能平衡鵝肝的濃郁風味。這種搭配帶來鮮明的口感對比,吃來口感更豐富。鹽燒豬頸肉車厘茄串🐷🐷豬頸肉具有豐富的肉汁和嫩滑的質地,非常適合燒烤。搭配車厘茄串燒,車厘茄的酸甜和多汁增添一種爽脆的口感。鹽燒使肉類更加鮮嫩多汁,同時帶來一種淡淡的鹹香。明太子翠玉瓜🥒🥒明太子鹹香和微辣,翠玉瓜則十分嫩,口感清脆,含有豐富的水分。明太子的鮮味和翠玉瓜的清爽相互融合,帶來豐富的口感和風味。汁燒月見免治雞肉棒🐥🐥免治雞肉通常是由雞肉碎肉製成的,質地細嫩。燒烤後,肉質更加香嫩多汁。汁

二人雜錦刺身盛🍱🍱

皇帝蟹炒飯🦀🦀

燒鵝肝多士🪿🪿

鹽燒豬頸肉車厘茄串🐷🐷

明太子翠玉瓜🥒🥒

汁燒月見免治雞肉棒🐥🐥

汁燒安格斯牛肉大蔥串🐮🐮
安格斯牛肉非常肥美,搭配燒烤的大蔥增添香氣,十分美味。

炸沖繩芝麻雞翼🐣🐣
雞翼炸至金黃酥脆,外皮變得脆口,內部肉質保持多汁。芝麻的加入帶來獨特的香氣和口感。

逸之燒 (元朗)
地址:元朗鳳攸南街9號好順利大廈2座商場地下57號舖
電話:2885 1102
2023-08-24 87 浏览
我最近入咗呢間餐廳,食咗幾樣野都好正🤭分別係二人刺身雜錦盛、皇帝蟹炒飯同埋火炙三文魚飯。首先,講吓二人刺身雜錦盛。呢道菜真係色香味俱佳!盤上面擺滿咗各款新鮮嘅刺身🤭😋有多款魚生同海鮮,有三文魚、油甘魚、拖羅、希靈魚、鮑魚、海膽、帶子同蝦,每一款都好新鮮鮮甜。刺身肉質鮮嫩,入口即化。配上啲醬汁同芥末醬,更加提升咗味道層次。呢間餐廳嘅豉油好好味,海鮮鮮味好出🤩皇帝蟹炒飯。賣相好靚,炒飯放喺個大蟹蓋上面,炒飯粒粒分明,每粒飯都有好香嘅蟹肉味同蛋味,好香。最後,我試咗火炙三文魚飯。呢個火炙三文魚飯真係冇得彈。三文魚片都有幾多片,有成10塊咁多😧火炙得剛剛好,唔會整得太熟,外面微煎香脆,入面仲保持住嫩滑嘅口感。飯底係好正嘅壽司飯,同三文魚片絕配。😋食落去真係好開胃又滿足!
我最近入咗呢間餐廳,食咗幾樣野都好正🤭
分別係二人刺身雜錦盛、皇帝蟹炒飯同埋火炙三文魚飯。

2023-08-22 56 浏览
係呀我又食居酒屋又係串燒刺身壽司不過呢間多元化選擇多仲有鍋物同火鍋食 (๑'ڡ'๑) ▸ ▸ ▸ ▸ ▸ ✐☡ 前菜餐廳提供了中華沙律……刺身……魚生肉身無未溶透冰塊而且鮮甜無腥味▸ 文甲魷魚海膽刺身海膽鮮甜綿滑入口即溶魷魚晶瑩剔透爽脆軟韌中間夾塊海苔無違和感滑溜有嚼勁口感豐富🤤▸ 劍魚腩刺身厚切淡粉紅色魚腩肉質軟綿滑嫩口感細膩脂香……壽司……▸ 池魚皇壽司▸ 油甘魚壽司飯質(應該係赤醋飯)淡香醋味不易散 兩者都幼滑甘甜魚味鮮香……燒物…… ▸ 燒廣島蠔 (醬燒)肉質非常肥美飽滿燒至剛剛熟外表焦香咬下去很多鮮甜肉汁醬汁微甜令蠔鮮香更出▸ 豚肉蒜芯串(醬燒)軟嫩肉片卷著爽口蒜芯淡淡蒜香味帶甜雖蒜芯有點老但整體不錯▸ 牛脷串(鹽燒)不會燒得太乾肉質軟而不韌少少鹽且越食越有牛味▸ 豬頸肉車厘茄串(鹽燒)角切豬頸肉很嫩腍肉邊燒至焦香脆口味不咸帶有淡淡蜜糖香配上車厘茄解肉膩▸ 燒雞皮串每次食串燒都一定叫非常香脆可口又咸咸地略嫌一小口有點細塊……熱食……▸ 海膽炒飯以為海膽會跟飯一齊炒其實只在炒飯上放海膽炒飯粒粒分明軟硬適中飯中亦混有不少日式叉燒咸道剛好加上多蔥夠香口雖然味道很不錯可惜偏油……其他
係呀我又食居酒屋

肉質軟綿滑嫩口感細膩脂香
……壽司……
▸ 池魚皇壽司
▸ 油甘魚壽司
飯質(應該係赤醋飯)
淡香醋味不易散
兩者都幼滑甘甜魚味鮮香
……燒物……
▸ 燒廣島蠔 (醬燒)
肉質非常肥美飽滿
燒至剛剛熟外表焦香
咬下去很多鮮甜肉汁
醬汁微甜令蠔鮮香更出
▸ 豚肉蒜芯串(醬燒)
軟嫩肉片卷著爽口蒜芯
淡淡蒜香味帶甜
雖蒜芯有點老但整體不錯
▸ 牛脷串(鹽燒)
不會燒得太乾肉質軟而不韌
少少鹽且越食越有牛味
▸ 豬頸肉車厘茄串(鹽燒)
角切豬頸肉很嫩腍
▸ 皇帝蟹肉蒸蛋
內有蟹柳外也有冬菇
蛋香嫩滑整體不會太咸
2023-08-08 69 浏览
又去到去到鳳攸南街搵野食,今次去左依間串燒餐廳,睇到餐牌唔只串燒,各類日式料理也有,連酒都好多種類。十分適合一班朋友聚會呢!燒鵝肝多士鵝肝表面燒得香脆可口,但入面仲保持軟滑,配上多士,十分香口,必食!本鮪赤身壽司,火灸三文魚壽司,皇帝蟹柳壽司壽司都唔錯,食材新鮮,唔會有雪藏味。火灸三文魚有少少油脂,味道突出。雜錦串燒十本呢個組合非常抵食, 有幾款比較特別汁燒免治雞肉棒,串燒店必試的料理。燒雞肉配上蛋汁,雞味濃郁。 鹽燒豚肉荔枝,荔枝的甜同燒豚肉的香一齊放入口, 配搭非常新穎。 汁燒豚肉鵪鶉蛋, 豚肉嘅香味同鵪鶉蛋嘅香味配合上都係非常特別。鹽燒豬頸肉車厘茄串用鹽燒另豬頸肉個味道特別香,不過會有d油膩,所以一口豬頸肉一口車厘茄平均番汁燒安格斯牛肉大蔥串雖然有大蔥係中間但係都當唔住香格安格斯牛肉嘅香味, 兩種味道一齊喺個口裡面但散發出嚟Affogato 天氣咁熱梗係要食個雪糕啦,Affogato 由雲呢拿雪糕配上香濃嘅咖啡,2種味道混在一起要親自試先明白其美味的原因

燒鵝肝多士

本鮪赤身壽司,火灸三文魚壽司,皇帝蟹柳壽司

雜錦串燒十本
呢個組合非常抵食, 有幾款比較特別

鹽燒豬頸肉車厘茄串

汁燒安格斯牛肉大蔥串

Affogato
經過元朗想食返啲地道嘅日本菜,就揀左呢間逸之燒, 環境嘢食可以話係一間居酒屋,裝修得好傳統日本風🎏,連杯杯碟碟都係好日本風,頓時置身於日本嘅感覺。先試試左口魚裙邊壽司, 魚肉實好新鮮,油脂味好香濃,溶入口係大餐既一個好開始豚肉紫蘇廣用豬肉片包住廣島蠔 加一塊紫蘇葉黎燒 呢個組合真係未食過,蠔燒完仲係好大隻,豬肉片包住啲蠔汁。加埋甜甜地既醬汁,好開胃燒皇帝蟹膏估唔到咁大陣仗,仲有埋個石燒同埋麵包,石燒真係好靚,打卡一流。蟹膏連埋有蟹肉嘅感覺,份量好多,好濃蟹味同埋麵包食,膽固醇爆煲了鵝肝壽司又帶咗一個膽固醇高嘅系列, 鵝肝煎得好香,有壽司飯中和左油膩感👍🏻甜蝦刺身中規中矩嘅甜蝦刺身,size唔算細隻,少少甜味,亦算新鮮。吉列紫薯栗餅炸得超級香脆,但唔油,有一整粒栗子喺裏面夠晒足料。鹽燒牛脷牛利厚度剛剛好,好夠juicy ,唔會靭。燒黑椒安格斯牛肉串燒到少少焦香味,但係入邊仲係好滑好有牛味。黑糖梅酒冰淇淋好特別既甜品梅酒加雪糕原來可以咁好味,雖然梅酒個酒精濃度太高,但係梅酒香味已經可以同雲呢拿雪糕互相輝映❤️

先試試左口魚裙邊壽司, 魚肉實好新鮮,油脂味好香濃,溶入口
係大餐既一個好開始

豚肉紫蘇廣

燒皇帝蟹膏

鵝肝壽司

甜蝦刺身
中規中矩嘅甜蝦刺身,size唔算細隻,少少甜味,亦算新鮮。

吉列紫薯栗餅
炸得超級香脆,但唔油,有一整粒栗子喺裏面夠晒足料。

鹽燒牛脷
牛利厚度剛剛好,好夠juicy ,唔會靭。

燒黑椒安格斯牛肉串

燒到少少焦香味,但係入邊仲係好滑好有牛味。

黑糖梅酒冰淇淋

好特別既甜品

• 鵝肝多士
  • 燒皇帝蟹膏
  • 燒鵝肝多士
2023-07-04 127 浏览
逸之燒是一間日式居酒屋,位於元朗教育路附近。餐廳提供多款日本菜式,包括刺身、壽司、串燒、燒物、鍋物等,選擇多元,價錢合理。我最喜歡的是燒鵝肝多士,兩片多士上放了一塊鵝肝,經過火炙後,鵝肝更香濃,多士則脆口,兩者的口感和味道相輔相成,令人回味無窮。安格斯牛小排壽喜燒也很美味,牛小排切得薄而均勻,肉質嫩滑多汁,配上鮮甜的湯底和豐富的配料,如金菇、娃娃菜、豆腐等,十分滋味。地金目鯛是廚師推介的刺身之一,四片厚切的金目鯛放在冰盤上,魚肉新鮮爽口,油脂豐富,沾上醬油和芥末,更能提升鮮味。服務態度親切友善,上菜速度快。
逸之燒是一間日式居酒屋,位於元朗教育路附近。餐廳提供多款日本菜式,包括刺身壽司、串燒、燒物、鍋物等,選擇多元,價錢合理。我最喜歡的是燒鵝肝多士,兩片多士上放了一塊鵝肝,經過火炙後,鵝肝更香濃,多士則脆口,兩者的口感和味道相輔相成,令人回味無窮。安格斯牛小排壽喜燒也很美味,牛小排切得薄而均勻,肉質嫩滑多汁,配上鮮甜的湯底和豐富的配料,如金菇、娃娃菜、豆腐等,十分滋味。地金目鯛是廚師推介的刺身之一,四片厚切的金目鯛放在冰盤上,魚肉新鮮爽口,油脂豐富,沾上醬油和芥末,更能提升鮮味。服務態度親切友善,上菜速度快。
2023-07-02 728 浏览
在元朗如果想吃日本菜,逸之燒是一個不錯的選擇。這家位於元朗鳳攸南街的日式餐廳,主打日式料理,串燒、刺身壽司和壽喜燒,裝潢走和式簡樸風。餐廳食物多元化,手卷、刺身、串燒、壽喜燒等都應有盡有。燒鵝肝多士燒鵝肝超厚身,濃郁的鵝肝味道必須連同香脆多士食,口感豐富,滑嫩而不油膩,超美味。刺身方面點了沖繩赤蝦刺身、三文魚腩刺身和活赤貝刺身。沖繩赤蝦刺身鮮紅鮮亮,肉質鮮嫩,帶有海洋的清新味道。口感豐富,帶有微妙的甜味和海水的鮮味,令人愛不釋口。切成薄片的三文魚腩,肉質纖維緊密,口感細膩,帶有豐富的油脂,讓人感受到魚肉的豐富滋味。活赤貝刺身肉質富有彈性,口感脆嫩,帶有海洋的清香味道。串燒方面,明太子翠玉瓜串、黑椒豬頸肉串、鹽燒豬頸肉車厘茄串、汁燒豚肉車厘茄串、汁燒安格斯牛肉車厘茄串、汁燒安格斯牛肉大蔥串和日本迷你蕃薯仔都很好吃。明太子翠玉瓜串搭配了鮮美的明太子醬汁,口感鮮美、香甜,帶有微妙的辣味和鹹味,是一道非常開胃的美食。黑椒豬頸肉串豬頸肉肉質柔嫩,搭配了香辣的黑椒醬汁,讓味道更加豐富,口感嚼勁十足,令人一試難忘。鹽燒豬頸肉車厘茄串這道串燒以燒烤的豬頸肉和車厘茄加入適量的海鹽,單純的調味讓食材本身的

明太子翠玉瓜串
黑椒豬頸肉串
鹽燒豬頸肉車厘茄串
這道串燒以燒烤的豬頸肉和車厘茄加入適量的海鹽,單純的調味讓食材本身的風味更加突出,肉質鮮嫩、車厘茄爽脆,口感清新、爽口。
汁燒豚肉車厘茄串
加入了汁燒醬汁,讓味道更加豐富,豚肉嫩滑、車厘茄爽脆,口感豐富、清爽。
汁燒安格斯牛肉大蔥串
這道串燒以優質的安格斯牛肉和大蔥為主要食材,加入了汁燒醬汁,肉質鮮嫩、大蔥爽脆,口感豐富、味道濃郁。
日本迷你蕃薯仔
迷你的蕃薯仔經過炭火燒烤後,口感綿密,帶有微妙的甜味和香氣。

壽司方面,火炙三文魚壽司經過火炙後,讓三文魚的油脂更加豐富、口感更加嫩滑,搭配壽司飯食用,讓味道、口感更加豐富。火炙左口魚裙邊壽司經過火炙後,裙邊部分變得脆嫩,口感豐富有嚼勁。

綜合來說,逸之燒是一家值得一試的日式餐廳,食物味道和口感都不錯,價錢也合理,環境舒適,值得推薦。
2023-06-29
  • 活赤貝刺身
  • 黑椒豬頸肉串
2023-06-25 120 浏览
位於元朗逸之燒,已經紮根區內多年,想食日本居酒屋料理就會諗起!今晚池魚皇厚切 寫黑板上推薦就叫一份試試,肉質鮮嫩肥美,脂厚油香,入口魚油甘香細膩,刺身能帶出池魚令人齒頰留香的油分☺️三文魚厚切脂肪比例適中,一啲腥味都無,表皮散發著亮銀色嘅光澤,魚片透明色澤潤 入口質感爽口鮮甜 接著魚油係令人欲罷不能黃花魚一夜干燒(半條)食起來有鮮魚的鮮嫩口感,又帶有風乾後的海洋鹹香味!鹽燒魷魚筒原隻大大隻的魷魚筒,厚實肉質,爽口富彈性,配上惹味醬汁,無論味道或是口感已令人著迷。豚肉金菇芝士串、豚肉蒜芯串都燒得唔錯!

今晚池魚皇厚切 寫黑板上推薦就叫一份試試,

鹽燒魷魚筒

豚肉金菇芝士串、豚肉蒜芯串都燒得唔錯!
2023-06-23 62 浏览
元朗串燒店很多,今次再到一間近元朗形點的日式串燒店,無論在形點I或形點II出口出發都只是約5分鐘路程。經過停車場已經看到多間餐廳,其中一間就是逸之燒!每次到訪都會揀廚師推介的菜單,另外就點海鮮、蟹、蠔的單品。赤貝壽司鵝肝壽司(一客兩件)赤貝常見切法就係蝶切,就係將赤貝中間切開再鋪平,造型像蝴蝶一樣而且味道鮮美、口感爽厚,感覺不錯原來赤貝營養價值很高,有助降膽固醇及降血脂!鵝肝壽司好香表面燒至有點微焦感覺入口外脆內軟,而且鵝肝濃厚香味及上微甜味道,很吸引而壽司紫菜可以中和油膩感,令口腔味道更加平衡黑椒豬頸肉串黑椒牛脷串黑椒豬頸肉串正常發揮燒到岩岩好反而黑椒牛脷串有點驚艷!無外加調味粉或醬,都感受到牛脷味道濃厚而且熟度岩岩好,容易咬開,仲感受到牛脂香味沖繩網燒鮑魚仔燒廣島蠔文甲魷魚海膽刺身沖繩網燒鮑魚仔呢款完全唔怕痴牙,口感軟彈而且鮑魚好入味微甜燒汁加埋炭燒香味,完全唔駛沾醬都夠味師傅仲好細心將鮑魚切開一半,方便食用之外,又唔駛怕無得share!燒廣島蠔係encore左多次的菜式一客有三件廣島蠔,屬於中size微甜醬汁唔會遮住蠔鮮味而且蠔厚身又軟滑,邊位少少焦香,好食!文甲魷魚海膽刺身食過

赤貝壽司
鵝肝壽司(一客兩件)

而且味道鮮美、口感爽厚,感覺不錯
原來赤貝營養價值很高,有助降膽固醇及降血脂!

鵝肝壽司好香
表面燒至有點微焦感覺
入口外脆內軟,而且鵝肝濃厚香味及上微甜味道,很吸引
壽司紫菜可以中和油膩感,令口腔味道更加平衡

黑椒豬頸肉串
黑椒牛脷串

黑椒豬頸肉串正常發揮
燒到岩岩好

反而黑椒牛脷串有點驚艷!
無外加調味粉或醬,都感受到牛脷味道濃厚
而且熟度岩岩好,容易咬開,仲感受到牛脂香味

沖繩網燒鮑魚仔
燒廣島蠔
文甲魷魚海膽刺身

沖繩網燒鮑魚仔
呢款完全唔怕痴牙,口感軟彈而且鮑魚好入味
微甜燒汁加埋炭燒香味,完全唔駛沾醬都夠味

燒廣島蠔係encore左多次的菜式
一客有三件廣島蠔,屬於中size
微甜醬汁唔會遮住蠔鮮味
而且蠔厚身又軟滑,邊位少少焦香,好食!

文甲魷魚海膽刺身食過兩次
今次都係保持水準,魷魚同海膽好新鮮,口感好滑
而且海膽夠鮮甜,魷魚有札實感
兩者加埋口感有嚼勁,又唔會太膩

店員落單、餐廳上菜速度都快
而且定期會轉換餐廳菜單,大家可以一試
大家可以試燒蟹膏,餐廳也有提供多款蟹菜式、蟹火煱等等

2023-06-18 60 浏览
位於元朗的這家小店有著一個簡單的名字 - 「逸之燒」。但是在這裡,每一道菜式都有著精湛的手藝和美味的口感。我來到這裡品嚐了幾道招牌菜式。首先是開胃菜的是蟹籽沙律,這道菜式是一個新派的沙律菜式,結合了新鮮的蔬菜和細小的蟹籽。蟹籽鮮美的口感和蔬菜的清爽口感結合在一起,在口中爆發出一種豐富的層次感,讓人感到驚喜和體驗到食物的多樣化。接下來是汁燒安格斯牛肉大蔥串。安格斯牛經過即場燒烤。牛肉的質地鮮嫩,搭配上大蔥的清香,再經燒香後的大蔥及牛肉味道,更令人食指大動。最後是當晚的主菜,黑松露和牛炒飯是一道用料既高檔但不失親民的菜式。牛肉和黑松露的本身的香氣已是相當獨特,而且和牛的油脂香在炒香後,一陣微微的燒焦香氣混入飯中,及到每口都能夠品到細緻的食材和豐富的層次感。

平時拎快遞都會見到呢間日本餐廳經過嘅時候覺得好有feel 裝修係和式簡樸風見到有蟹粥´ސު`所以就過嚟試一試環境氣氛都好日式而且寧靜感覺好舒服免費附上前菜中華沙律試一試廚師推介嘅菜式-廚師推介-❀ 黑椒豬頸肉串豬頸肉既脂肪分佈平均配上黑椒調味惹味之選 -廚師推介-❀ 明太子翠玉瓜串明太子fans一定要叫啊,好好食!翠玉瓜清清地再加上味道偏鹹嘅明太子第一次嘗試呢個配搭 係超級好嘅配搭呀-廚師推介-❀ 甜蝦刺身大大隻好清甜 而且好新鮮❀三文魚刺身最近都冇咩胃口所以好想食壽司-壽司刺身類-所有壽司刺身都十分之新鮮ೃ•୭特別要講吓海膽壽司 好多時去小店食海膽都會好失望但佢個海膽意外地真係幾新鮮👍不錯,不錯~大家可以放心叫❀ 三文魚壽司❀皇帝蟹肉壽司❀ 帶子壽司❀ 海膽壽司主食❀松葉蟹粥本身我有個習慣食壽司之前一定要食熱食感覺上可以保護個胃冇咁凍🤣超級大兜!而且材料十分豐富有蔬菜紅蘿蔔冬菇勁多嘅蟹肉👍十分清甜 而且粥底好軟綿綿
平時拎快遞都會見到呢間日本餐廳

試一試廚師推介嘅菜式
❀ 黑椒豬頸肉串
豬頸肉既脂肪分佈平均配上黑椒調味惹味之選

❀ 明太子翠玉瓜串
明太子fans一定要叫啊,好好食!
翠玉瓜清清地再加上味道偏鹹嘅明太子

所有壽司刺身都十分之新鮮ೃ•୭
特別要講吓海膽壽司
好多時去小店食海膽都會好失望
但佢個海膽意外地真係幾新鮮👍
不錯,不錯~大家可以放心叫

❀ 三文魚壽司

超級大兜!而且材料十分豐富
有蔬菜紅蘿蔔冬菇勁多嘅蟹肉👍
十分清甜 而且粥底好軟綿綿

2023-05-24 134 浏览
逸之燒是元朗一家日式餐廳,以串燒和壽喜燒聞名。我品嚐了他們的招牌菜,包括鵝肝壽司、甜蝦壽司、牛油果軟殼蟹沙律和黑椒豬頸肉串。以下是我的感受:- 鵝肝壽司:這是一款將東方與西方結合的壽司,將燒鵝肝放在壽司飯上,再淋上黑松露醬。鵝肝香氣撲鼻,口感如絲絨,與壽司飯的軟糯相得益彰。黑松露醬則是點綴了鵝肝的層次,讓人垂涎三尺。這是一道令人驚艷的前菜,展現了廚師的巧思。- 甜蝦壽司:這是一種沖繩赤蝦刺身,新鮮甜美,蝦肉彈牙,蝦頭則是滿滿的膏汁。壽司飯則是溫熱的,與冰涼的蝦形成溫差,增加層次感。這是一款簡單而美味的壽司,展現了食材的本質。- 牛油果軟殼蟹沙律:這是一道清爽開胃的沙律,以牛油果、軟殼蟹、生菜和芝麻醬等材料製成。牛油果的口感細滑,有豐富的油香,與軟殼蟹的酥香相互映襯。生菜則是爽口清新,芝麻醬則是帶來一絲甘甜。這是一道色彩繽紛,味道平衡的沙律,適合夏日享用。- 黑椒豬頸肉串:這是一種串燒,以豬頸肉和黑椒醬為主要材料。豬頸肉經過炭火烤制,保持了肉汁和嫩度,有點彈性。黑椒醬則是帶來一抹辣味和香氣,刺激味蕾。這是一款適合配啤酒的小吃,讓人欲罷不能。

2023-05-16
  • 蟹子沙律
  • 鵝肝壽司
2023-05-21 122 浏览
菜單裏面我哋嗌咗燒鵝肝多士,汁燒黑椒安格斯牛肉串,雜錦串燒十本同松葉蟹粥。雜錦串燒海鮮種類非常豐富,貴價鵝肝好大舊,松葉蟹粥全個面都係蟹肉絲,成個餐啖啖肉。而店員上菜都好快,而且非常好招呼,值得推薦各位食家上門試菜^_^