2016-04-24 2269 浏览
復活節假期老公多請了一天假期, 難得星期五可以一家三囗到銅鑼灣食午餐。可惜沒有時間預先計劃, 唯有隨意在openrice上找間韓國烤肉店。其中有間「達人燒肉」的評語不錯, walkin 上去都不用等位, 莫非大部香港人都仍然放假中? 門口沒有令人難忘的佈置, 也找不到餐廳名字, 只有餐牌及掛上不少食客照片的鐵絲綱。這裡一貫新派韓國烤肉店的裝潢, 圓形的烤肉枱, 伸縮抽油煙機, 及圓鐵罐(空心設計供客人擺放私人物品)。另外, 新派韓國烤肉店主攻年輕人市場, 店內當然有個特大投影機不停播放k-pop。餐廳充滿工業風, 沒有太多的佈置, 簡約正是新派韓國烤肉店的特色吧!佈置中竟然驚見這張五花腩照片上用花朵砌成的心, 又奇怪又老土的佈置。午餐有十款熟食, 每款午餐只不過四、五十元又包汽水, 真抵食! 很難相信銅鑼灣有這麼抵食的韓國午餐。到韓國烤肉店當然要親手烤肉, 這裡有兩款烤肉午餐: $200的2人豬肉餐 及$250 的2人牛肉餐。包汽水、包加一服務費的二百多元的烤肉午餐真抵食!!傳統的韓國烤肉店有七、八碟的小食, 可是新派的烤肉店是不會出現, 換來的是這三小碟。泡菜是必有, 但每次筆者都退

傳統的韓國烤肉店有七、八碟的小食, 可是新派的烤肉店是不會出現, 換來的是這三小碟。泡菜是必有, 但每次筆者都退回。另外兩款是煎魚肉片及魷魚。魚肉片夠薄身, 表面香口, 肉質爽口。魷魚口感煙韌, 味道帶微辣, 十分惹味。兩款皆是開胃惹味的小食。
店員隨後再送上沙律、芽菜及用來包肉吃的生菜。
新派韓國烤肉店的特點必定是這個特製烤爐, 有三個凹位用來加入蛋漿做成爐邊蛋, 又可加入泡菜做成爐邊泡菜蛋, 另外粟米芝士。客人要一眼關七, 又要烤肉, 又要留意這三個爐邊蛋, 一不留神便把食物弄翻。
烤爐火力不平均, 因此爐邊蛋每個位置的熟透情況都不太一樣, 賣相及味道大打折扣。
四人圓枱但枱上放滿食物, 真豐富! 新派韓國烤肉店的服務不及傳統烤肉店那麼細心, 店員比較年青但服務就真係麻麻。叫了多聲才勉強有些反應, 太早未瞓醒?
$250 的 2人餐有兩款牛肉, 這份《特級牛肋排肉》粉紅色的肉色, 油脂分佈平均, 想像不到會有這個質素。另外牛肋排肉擺放有心思, 賣相加分不少。
經燒烤後, 牛肉的油脂溶化令表面多份光澤外, 咬下去這份油脂感特別惹味。牛肋排肉的肉質鬆軟而且肉味重, 最重要無根無渣。另外不經醃製的牛肋排肉更加讓筆者品嘗到牛肉的原味, 不錯的選擇。
套餐內另外一款牛肉就是這個《LA牛仔骨肉》。肉的色澤呈深紅色, 油脂分佈明顯, 牛仔骨肉有厚度, 賣相對辨。份量又多真抵食!
這個牛仔骨肉牛肉味比較重, 而且肉質比較煙韌有咬感。
《韓式韓醬湯飯》湯及飯分開上, 飯只有一小碗但湯有一大碗, 比例不成正比。
湯的味道微辣, 就是韓式醬的獨有味道。越食越辣, 但這個辣只停留在口腔, 因此多食都能夠抵受得住。湯內有不少材料, 豆腐、金菇及牛肉。
今個午餐實在太抵食!
题外话/补充资料: 有wifi, 有baby chair但有油
2016-04-08
2016-04-21 1065 浏览
特級牛頸肉 Prime beef chuck flap tail •達人護心肉 Dalin special skirt meat •紅酒五花腩肉 Wine grilled pork belly •秘制牛五花肉 Thin sliced fresh beef belly •香腸 Sausages $520雖然冇飯冇湯 睇落好似好少野食但其實絕對夠三個人食🙈而且爐邊蛋好好味 芝士加粟米勁甜勁香😭最緊要係生菜無限添加 食左好多菜😂😂因為好似好健康咁 又大減油膩感😍咁多種肉最好味都係護心肉~紅酒五花腩肉就係用錫紙包住個個 紅酒味比想像中重🍷香腸唔好以為好簡單 燒幾下就爆芝士🧀!!
香腸 Sausages $520

雖然冇飯冇湯 睇落好似好少野食
但其實絕對夠三個人食🙈
而且爐邊蛋好好味 芝士加粟米勁甜勁香😭
最緊要係生菜無限添加 食左好多菜😂😂
因為好似好健康咁 又大減油膩感😍
咁多種肉最好味都係護心肉~
紅酒五花腩肉就係用錫紙包住個個 紅酒味比想像中重🍷
香腸唔好以為好簡單 燒幾下就爆芝士🧀!!
2016-04-13 1152 浏览
其實一早已決定嚟呢度食LUNCH,但去到樓下又想睇其他樓層食咩,點知接咗一張傳單後就好似有個千手觀音響你面前咁,其他人嘅傳單都隊晒比你,上到去更加覺得生意好難做,因為全場得兩枱客咁大把,唔怪得樓下咁進取啦! lunch menu都好多選擇,最終叫咗個2人年糕煱($145),前菜隨即奉上~ 泡菜-唔算太辣但爽脆,魷魚絲-甜甜地,就係魷魚絲咁囉,豆腐皮-都係甜甜哋無咩特別。食食吓前菜醒起好似有汽水送架,問吓店員姐姐,佢先話係呀,有可樂同ZERO兩種。可能係送嘅所以選擇少D呱! 雖然得兩枱客,但都等咗成20分鐘主菜先到,原來好鬼大鍋,呢個應該叫做部隊年糕鍋,因為D材料其實都差唔多。 麵-夠煙UN,好彈牙大量年糕-都幾煙UN,OK菜肉餃子-有成5粒,可能一路煮住,太過稔,菜肉都煮到無晒質感咁腸仔-一般脆皮腸咁雞蛋一隻半另外都有足夠蔬菜,可以減少油膩感,包括有紅蘿蔔,翠玉瓜,大蔥,洋蔥,京蔥食食吓,店員隊多碗紫菜飯過嚟,真係當堂眼都突埋!雖然我都好食得吓,但呢個SET真係兩個男人都未必食得晒! 紫菜飯嘅紫菜好脆帶點點咸味,再加埋芝麻同生雞

麵-夠煙UN,好彈牙

大量年糕-都幾煙UN,OK

腸仔-一般脆皮腸咁

雞蛋一隻半

紫菜飯嘅紫菜好脆帶點點咸味,再加埋芝麻同生雞蛋,無得頂呀!

趕住返工,竭盡所能都未能食晒成盤年糕,下次都係揀個冷麵算啦,或者問吓可唔可以3個人食呢個set呢!

午市免加一又唔駛等位,都確係一個不錯嘅選擇嘅!
2016-04-13
2016-03-28 1056 浏览
星期日太遲起身,出到銅鑼灣已經2:30pm, 好多餐廳3點落場,好彩比我地search到達人烤肉週末嘅呢個時間竟然仲有lunch set,一向聽聞呢間烤肉店品質唔錯,lunch set 好似serve到4-5點添。2:30pm左右到,裡面個場好大,得2-3客食緊。因為無乜人嘅關係,個場好靜,抽風又好,所以食得好舒服。雖然我地一早已經鎖定烤肉套餐,但係當然要八吓個餐牌啦!除左烤肉set,個 menu 仲有其他午市套餐揀,估唔到假日都有午市套餐,價錢仲要幾抵,我地想要嘅pork set燒烤套餐都只係$200!韓式泡菜湯飯、石頭鍋飯、大醬湯飯、韓式冷面等連汽水都係50幾蚊就有交易喇,仲要唔使加一,實在太抵喇!我地個豬肉烤肉套餐包五花腩肉、秘制豬肩肉、韓式冷面或韓式大醬湯飯、兩罐汽水。其實仲有牛肉烤肉套餐,但係好似睇食評大家都鍾意豬肉多,所以唸都無唸就叫左豬肉烤肉set。首先黎左前菜、汽水同埋個烤爐。前菜有魚餅、泡菜同埋芽菜。汽水得兩款選擇,7up或者可樂。爐邊竟然仲有蛋漿, 泡菜蛋漿,同埋芝士粟米!!午市特價套餐竟然都有,真係喜出望外,最鍾意就係爐邊蛋架喇!之後就黎埋主菜豬肉,份量一啲都唔孤
之後就黎埋主菜豬肉,份量一啲都唔孤寒,一塊好大好厚嘅豬肩肉加埋已經切好嘅五花腩肉,再加兩片菇,如果兩個女仔食真係未必食得哂。
我地真係太肚餓喇,所以即刻燒番幾舊食,肉質唔錯,食落豬肩肉同埋五花腩肉都好味,真係唔錯!
之後黎埋個韓式大醬湯飯,同時黎埋一碗醃製左嘅蔥,湯飯都好好食,我地好快已經清哂。
我地其實最後先知原來加一服務費都唔使收,無乜服務都可以理解嘅,成餐都係總共$200兩位,假日午市套餐真係抵食,下次一定再去過!
2016-02-24 1779 浏览
呢間 bbq 7080 都飯堂咁滯, 每次想食韓燒時都會去, 因為韓燒餐廳的質素, 價錢都分別幾大, 不喜歡進店給人搶著的感覺.今日去銅鑼灣逛街才知道這兒都有分店. 跟尖沙咀店一樣, 都是一個個圓筒形的臺, 不同的是這兒的抽風位沒有伸縮裝置, 而且有石英燈在頂, 影相靚好多.友人給我發板, 那就點套餐吧. 因為想吃牛仔骨, 所以點了貴100蚊的頂級套餐. 爐邊有的是雞蛋, 泡菜雞蛋, 芝士粟米等等. 要等到中段熟咗先食得. 泡菜雞蛋味道較怪, 雞蛋則軟軟的十分好吃. 還可以把肉和雞蛋, 芝士粟米等, 包在生菜加燒肉一起吃呢.頂級套餐, $620霜降牛肉名字漂亮, 油花不算多, 但吃下去不會乾, 軟軟的勁 juicy.竹筒五花腩肉店員一來到便把豬肉從竹筒拿了出來放上鐵板煎. 厚厚的五花肉肥瘦相間, 顏色粉紅. 其實在街市都難找到這麼漂亮的五花肉了. 四邊煎香後,店員走來把豬肉切成一片片薄片再燒. 薄片的五花腩, 油份己經迫了出來, 吃到的是爽脆, 不會一口都是油. 本身油脂己經足夠甘香, 沒有需要額外調味料, 吃燒肉都是五花腩最好.秘製特級牛仔骨友人竟然忘了如何弄這個牛仔骨, 就是把它如
頂級套餐, $620
竹筒五花腩肉
秘製特級牛仔骨
友人竟然忘了如何弄這個牛仔骨, 就是把它如棉被般碌出來就好了. 攤開後牛肉還長過燒板, 要快快剪開. 生肉時見顏色不佳, 曾擔心有問題. 進食時味道幾好, 應該是醃料塗得不好所以顏色怪怪的.
秘製牛舌
看著牛舌在鐵板上由紅色變成血紅色再變成咖啡色, 有點驚嚇, 但卻知道會更好吃, 見著肉汁全鎖在裡面沒流出來. 燒好後, 油花把牛舌弄得閃令令的, 牛味十足.
香腸(2條)
司華力腸燒了表面再切開一塊塊, 無祈望下都不錯. 切片後的腸仔好脆口, 又有少少厚度咬下咬下, 都係送韓國酒一流!
這餐又夠飽又夠暖, 吃飽後個身都唔大味.
2016-02-17
忙中偷閑,說的當然係我好友,因為她做會計工作,又要一邊考試,忙到一頭煙之際竟然抽空約會我,當然馬上say yes,大家見過面,來一個輕食晚餐!我哋就相約喺銅鑼灣,走到呢幢大廈,差不多全都是餐廳,有很多選擇,樓下有好多員工派發傳單,當中見到開業一周年七折優惠宣傳單張,亦都係尖沙咀有分店嘅達人烤肉 The Pan Dalin BBQ,平時見都有好多食客,唔該都不錯,所以就選擇左啦!餐廳跟大家熟悉嘅韓式烤肉店都差不多,圓枱中央有鐵板火爐,有抽風裝置,大約可以坐二至四人,電視就播放着K-Pop,音樂加上氣氛都令人暢所欲言,可以放鬆一下,我哋坐嘅位置旁邊係落地玻璃,可觀看着街道上擠擁嘅人流,大家下班都趕着回家等等。啱啱六點半就上到餐廳,我哋係第二枱客人,很好還有位置比walk in嘅食客,大約過多半個鐘就滿全場,看看Menu,2-3人份量餐$520、3-4人份量餐$620,豬肉類$75-150,芝士豬肋骨$320,飲品$50起!今日嘅同行好友都比較細食,好彩我都唔算肚餓,如果唔係我嘅食量一定嚇親佢 嘿嘿,就隨意點了三款肉類及飲品啦!先嚟一啲頭盤有芽菜、魚片、酸薯仔及洋蔥,等一陣食物好快就送到!藍
忙中偷閑,說的當然係我好友,

藍色檸檬特飲 $50、柚子特飲 $50
柚子香氣突出,藍色特飲賞心悅目,檸檬調味可以再重手啲喔!
藍色檸檬特飲 $50、柚子特飲 $50
生活中,時不時會出現有一個寂寞嘅時刻,因為從前喺校園嘅生活,每日都可以見到一班朋友同學,由早上大家一早辛苦爬起身返學,有時要趕頭趕命跑過斜坡先返到,仲會一邊上堂一邊偷偷做功課,上堂中會為食癮起,靜靜雞襯老師唔發覺偷食嘢,午飯過後,飯氣攻心嘅現象就嚟啦,頭不停中向,開始瞌眼瞓,然後俾導師罰企,但一群同年紀嘅女仔過著學生生活,所有當時覺得痛苦嘅事,依家睇返都係小事,亦都令人好回味!

秘製牛頸肉 $198
Prime Beef Chuck Flap
肉質鮮嫩紅潤,脂肪都比較少,將肉放落火爐,一定要用心控制火候,最好慢慢一片一片咁燒,另外每一片都可以半熟,品嚐到最濃郁嘅牛味,不過牛頸肉未經調味又何以秘制呢?
秘製牛頸肉
秘製牛頸肉
依家因為工作時間都穩定,當我掛住啲朋友仔,就會第一時間face time視像通話佢哋,感覺有啲似係異地,幸好嘅係冇時差,大約12點幾大家都返晒屋企,多數一傾就傾到好夜,可以catch up一下大家嘅近況,當然最好就係約出嚟見下面,沒有全日嘅時間,亦可以約個晚飯,大家閑聊一下,就係最好嘅休息時間。

紅酒五花腩肉 $128
Wine Grilled Pork Belly
五花腩用紅酒醃製過,送上時用錫紙包裹着,仲以為就咁放上去整熟,真傻瓜,之後店員就幫我地慢慢煎好再剪開,當佢行過就幫我地反轉一下燒肉,另外一面都燒至金黃色帶點焦燶,真係有圖有真相!都食得出有紅酒香氣,口味新穎,可惜係Menu上寫着竹筒紅酒五花腩,不知竹筒去了哪兒呢,整體都幾滿足。
紅酒五花腩肉
如果讀者你係讀緊書嘅學生,千祈唔好再埋怨返學有幾辛苦,讀書有幾攰,其實,另一方面你可以好好享受輕鬆嘅時光,爸爸媽媽不會吹趕你,向你要家用,只要係有時間溫習一下,參加一些課外活動,認識更多朋友及導師,學習不同的事物,才令你發掘到你喜歡的,再好好發揮,對你日後一定有幫助。
紅酒五花腩肉
對我來說,剛二十多歲,可以搵到一份有興趣的職業,身邊朋友知道時都恭喜我,機會不是垂手可得,有能力把握機會就好好爭取,當做得好時,就變成你影響工作,工作模式都隨著你轉變,生活都變得輕鬆!

另外不得不提,爐端旁邊有位置可以燒玉子,無限任加,鍾意食半熟蛋或全熟嘅食客都可以食到飽,其中一邊仲有泡菜係底,零舍惹味呢!仲有芝士粟米,食太多都會有少少罪惡感 哈哈。
秘製制級牛仔骨 $210
Prime Spare Rib
到韓燒店,最令我深刻印象嘅係牛仔骨,要係牛肉上切到一大片完整嘅肉,非常巧刀工,另外,韓國人係醃肉方面有一個小智慧,會加上水梨,即係我哋香港人嗌嘅風水梨,將果汁加入牛肉後果酸可以軟化牛肉組織,亦可以增加一份天然嘅甜味!亦可加一啲燒熟左嘅香蒜,兩個味道衝擊令我印象深刻!
秘製制級牛仔骨
今日睇咗一個網絡短片《我在香港慳錢的日子》,最後主角總結提到,人生中冇話邊一段時間比較值錢,每一段時間都係咁珍貴,如果工作中捱到已經唔識得笑,倒不如笑住咁捱,大家要懂得喺生活中尋找快樂,開心、唔開心都可同家人朋友分享傾訴,享受一下同知已一齊嘅時候!

平均消費$ 245 /位,2位,3款肉類 + 2杯飲品

達人烤肉 The Pan Dalin BBQ
星期一至日: 12:00-01:00
銅鑼灣駱克道491-499號京都廣場3樓
Tel: 2351 0880
分店:尖沙咀
秘製制級牛仔骨
2016-02-19 1096 浏览
新年伊始,相約好姊妹團拜。過去幾年團拜都是到酒樓飲茶,今年就來過特色,去吃韓燒。地點選擇銅鑼灣區,方便大家。最後決定到京都廣場的達人烤肉。店舖頗大,裝修得很地道韓式烤肉店格局,有長長的吸油煙機,椅子是可打開的大鐵桶,手袋外套都放進桶内,避免沾上油煙味。我們一行四個女孩點了個頂級套餐(3-4人份量)($620),怕不夠,再加多個芝士豬肋骨($320)。此店最特色就是烤盤旁的芝士粟米和烤蛋。粟米和蛋槳已預先放好,一會待燒熟就可吃。韓燒當然少不了泡菜,洋蔥絲,還有薯仔和魚餅,吃完可無限潻加。肉到了。侍應先燒五花腩。厚厚的一塊,待其油脂溶化後再放腸仔和雞脾菇。這樣可以去卻五花腩的油膩,而其油脂亦可滋潤腸仔和菇塊。燒得差不多後侍應細心的把五花腩剪成小塊,方便食用。當然,生菜亦是無限量供應。我喜歡生菜上加塊五花腩,洋蔥絲,蒜片,再加少許豆板醬,捲起整個放進口。嘩,好好味呀。五花腩油脂香腴,洋蔥絲和蒜瓣的辛辣解除膩感,完美的配合。接着輪到燒牛肉,首先燒霜降牛肉,見牛肉油脂分佈平均,吃進口果然牛肉味濃,但又香軟腍滑。另外牛肋骨也不錯,比較有嚼頭,牛肉味比霜降牛更濃郁。燒完牛肉後,侍應把烤盤清潔乾淨,因

地點選擇銅鑼灣區,方便大家。最後決定到京都廣場的達人烤肉。

燒五花腩
腸仔和雞脾菇

牛肋骨
燒完牛肉後,侍應把烤盤清潔乾淨,因為要燒牛舌了。牛舌薄薄一片,一烤即熟。味道實在不賴,三兩下就把整份牛舌幹掉了。
燒牛舌
吃罷牛肉,到芝士豬肋骨上場。滿滿的一盤,共有十件豬肋骨,旁邊伴有韓式辣年糕,還有一整行芝士。待芝士燒溶,侍應會把芝士纒在豬肋骨上一同吃,這樣除了吃到豬肋骨的鮮味外,還伴以濃郁芝士香,非常不錯。此外還送我們五顆波波飯糰,小巧精緻。我一共吃了兩個,好味嘛!
芝士豬肋骨
這晚吃得很滿足。但願各位姊妹來年都似今晚一樣,豐富滿足。
2016-02-18 918 浏览
今天和珊珊慶祝生日,真開心! 我們去了銅鑼灣的達人烤肉吃韓燒!我們4人到了京都廣場3樓吃達人烤肉韓燒,没想到七時也有位置,我們叫了一個頂級烤肉套餐和芝士豬肋骨窩一起好好地分享!頂級烤肉有秘製特級牛仔骨用上自家製的醬汁,感覺真很地道, 肉汁滿溢在嘴巴中 !五花腩半肥瘦但也很爽很香! 秘製牛舌也很薄,入口即溶!  霜降牛肉也很入味,點了醬汁,胃口大開!到了芝士豬肋骨窩送上,香噴噴的芝士包着新鲜的豬肋骨,放在嘴巴裏又香又軟,旁边的蛋又甜又香!我們吃得又飽又滿足!
我們吃得又飽又滿足!
2016-02-09
  • 芝士豬肋骨
2015-11-10 4654 浏览
I was looking for some KBBQ to satisfy my craving and we stumbled onto this place. We ordered two orders of the pork BBQ and also got the lunch box and soy bean paste soup. The side dishes were all very good and there was tons of variety as well. The pork itself was okay nothing special. The lunch box was very fun to shake up and mash up. But the overall flavour of the place only deserves a 6/10 Nothing particularly memorable but nothing that totally threw me off either The soy bean soup was act
The soy bean soup was actually pretty flavourful and somewhat authentic according to my Korean friend.
2015-09-04
2015-10-08 5038 浏览
環境方面:每張圓檯上均設有直長筒抽風機,凳子是空心鐵鑵,是給客人放背包、外套等,滿滿的韓國特色。前菜方面:辣泡菜、洋蔥絲、蒜頭、甜芽菜、生菜、芝士粟米、烤蛋(可添加)份量算足夠。味道都好正宗我地叫左個Set!咩都有的,講下味道喇!!秘製特級牛仔骨 - 肉質非常鮮嫩,而且醬汁夠香濃,入口多汁,滿口牛香五花腩肉 - 份量大件,貼心的韓國侍應更是會幫你烤肉,你可以自己決定烤多久。肉質皮脆肉嫩,豬味濃郁,脂肪和瘦肉很均勻,入口味道很讚!烤蝦 - 蝦夠大隻,蝦身晶塋剔透,口感爽口彈牙,味道鮮甜。不錯!整體不錯,除了食物一流外,服務也很周到。
份量算足夠。味道都好正宗
套餐
我地叫左個Set!咩都有的,講下味道喇!!
整體不錯,除了食物一流外,服務也很周到。
题外话/补充资料: 食飽有甜品送, 類似雪米糍咁, 甜甜的, 解下油膩
2015-08-24
2015-09-29 5537 浏览
相约友人到銅鑼灣飯聚,當天卻收到老公來電:七月十四,不准夜歸。  原來當天是七月十四,又稱鬼節。這種日子,我可不想在這天晚上在街上流連呢!   會合過友人後,決定吃韓燒,貪其人氣旺盛吧!果然,漢拏山已告滿座,惟有退而求其次,選同層的達人烤肉。久仰「達人」這品牌多時,既包車又熨烤的,感覺充滿玩味感,就試試吧!    店內客人寥寥可數,難道是鬼節效應?不過,我的擔心是多餘的,這兒愈夜愈熱鬧,年輕真好,百無禁忌。既與漢拏山同層,不免要拿來比對一下。老實説,在装潢上,除了漢拏山較新外,基本就是一個模樣兒。一樣的油桶燒烤,一㨾的街頭風格,畢竟就是韓風效應吧。不過,這兒光顧的韓人不少,被韓語環境包圍着的我倆,倒有點分不清身處何處了。    一坐下,前菜佐醬早已備妥,店員極速調好爐火,並遞上餐牌。早有協議速食速逃,也不多作考慮,二話不説就點了特級套餐(2-3人用)($520)。  未開動前先吃前菜,前菜只有泡菜、韓式魚片和辣醬大豆芽,大豆芽鮮辣惹味,韓式魚片也不錯。前菜不多,亮點在於爐邊烤蛋和芝士粟米! 烤蛋是沒有泡菜的版本,風味始終不及喜來稀肉,惟有自已動手DIY吧! 芝士粟米卻是人見人愛,溶化了
相约友人到銅鑼灣飯聚,
當天卻收到老公來電:七月十四,不准夜歸

原來當天是七月十四,又稱鬼節。
這種日子,我可不想在這天晚上在街上流連呢!

會合過友人後,決定吃韓燒,貪其人氣旺盛吧!
果然,漢拏山已告滿座,惟有退而求其次,選同層的達人烤肉

店內客人寥寥可數,難道是鬼節效應?

一坐下,前菜佐醬早已備妥,店員極速調好爐火,並遞上餐牌。

前菜不多,亮點在於爐邊烤蛋芝士粟米! 烤蛋是沒有泡菜的版本,風味始終不及喜來稀肉,惟有自已動手DIY吧! 芝士粟米卻是人見人愛,溶化了的車打芝士,無論是單吃或是捲肉來吃也很滋味,即使再添要多付$20,友人仍是在所不計
沙律中規中矩
泡菜蒜粒可自由添加於蛋汁中

特級套餐(2-3人用)($520)份量不算大,
勝在款式多,可以試勻不用肉品。
特級套餐

特級牛頸肉(150G)

油脂不算太多,肉質較有彈性且有牛香,但驚喜不大
特級牛頸肉

達人護心肉(150G)
切成長條狀的護心肉烤熟有一定難度,還是請侍應代勞吧。
外層微微焦香,護心肉甚有彈性,肉味甚濃,很有嚼頭,一直是我的心水。
達人護心肉

紅酒五花腩肉(150G)
第一次嘗到以酒醃製的烤肉,吃時不覺酒香,相信是為着令肉質鬆軟而用上紅酒吧! 此五花肉由韓藉老闆為我們燒烤,切成片狀的五花腩呈金黃色,入口脂香豐腴,肉質鬆軟得很,是眾多烤肉當中最出色的。
紅酒五花腩肉

祕製牛五花肉(130G)
首見牛五花肉作薄切,兩邊輕烤一下便食用,夾起來薄可透光
不吃牛的關係,就由友人獨享了。牛五花油脂不少肉嫩彈性,轉眼就被友人吃光光了。
祕製牛五花肉

烤扇貝(3PCS)
扇貝挺厚身,烤熟後也不會大幅收縮,雖然口感不差,但欠鮮美,要蘸醬來吃才稍微好一點。
烤扇貝

吃到只剩下香腸時,才發現這二人套餐份量只是剛好夠飽的。
香腸
Hite啤酒
幸而有芝士粟米和無限添加的爐邊蛋搭救,離開前還可自取一份雪米糍
在細節上達人還是做得挺地道的,加上套餐價格不貴,也難怪有不少韓人光顧了。
2015-08-27
達人護心肉
Hite啤酒
祕製牛五花肉
2015-09-22 4078 浏览
銅鑼灣美食多不勝數,有選擇困難症的我對晚餐吃什麽都很困擾。朋友推薦說達人烤肉好吃。這次便和朋友來試試看,我們8點多到門口,沒人在等候,我們很快就入座。環境方面:每張圓臺之間距離都挺寬闊的,燈光比較暗。燒烤爐有長筒型的抽氣筒,而且凳子是空心的,讓我們把手袋放進裏面。服務方面:服務員的態度還算親切,可能人比較多,服務員有時會手忙腳亂。芝士排骨-芝士夠多。奶香濃濃,有點咸咸的,味道恰到好處。
芝士排骨
芝士排骨-芝士夠多。奶香濃濃,有點咸咸的,味道恰到好處。

芝士排骨
2015-09-17 3746 浏览
完滿生日飯~阿妹生日,今年就帶咗佢去達人烤肉滿足佢鍾意食韓國嘢嘅欲望,我哋一家三口就叫咗個頂級套餐同石鍋雞肉飯,嗰 set入面有霜降牛肉、竹筒五花腩肉、祕製特級牛仔骨、祕製牛舌、炸大蝦、香腸同香菇,初時見到以為唔夠食,但食落份量又啱啱好,所有配菜又任添,感覺真係幾好~當中我覺得最好味嘅係祕製特級牛仔骨,醃得好好味,唔會太咸,又肥瘦適中,燒完後極香肉味,無論單食,定包菜食都係無得彈!第 2最愛就係竹筒五花腩肉,望落好似幾肥,但燒完後 d油花出晒嚟,加上我仲燒到四面都有少少起焦,食落真係爆脆口,而入面又保留咗滿滿嘅肉汁,每一啖都極香,完全唔覺肥;而石鍋飯嗰伴汁亦同樣精彩,每啖都會令人想一食再食;成餐飯可謂無咩缺點,一定會再翻兜食過!!
2015-09-16 3224 浏览
韓燒是跟我妹外出用餐的頭號選擇,她不僅對古今韓劇、任何種類的韓國音樂抑或韓食都十分鍾愛,簡直是韓中毒,這次一時聽我妹訴說最近那一套韓劇令她著迷,一時聽我弟取笑我妹對男主角的取好,不過這總比留她在家「電視撈飯」好得多﹔而今次達人就是位於銅鑼灣中心點,地址在地鐵站口對出,十分方便,順便幫我省回不少找路的時間﹔達人佔全層,座位、通道都見寬闊,抽風算不錯,不會有油煙味﹔安排好入座之後,一檯已經伴菜,芝士粟米、爐邊蛋和泡菜亦已準備就緒,就只差我們開爐那一剎那﹔對於韓燒,我妹絕對是無肉不歡,即使是霜降牛肉抑或五花腩,都可以照樣全收,詢問過店員頂級套餐份量正常也較划算,二話不說點這個嘗試嘗試﹔頂級套餐($620、三至四人份量),有霜降牛肉、竹筒五花腩肉、祕製特級牛仔骨、祕製牛舌、大蝦和香腸。用一整個拼盤上菜,材料十分豐富﹔最先上的是竹筒五花腩肉,只能用一磚去形容它的五花腩肉紋理算分明,店員幫忙整磚腩肉放在爐上燒,不過怕肉太厚容易導致表面燒燶而內裡未熟透,所以把表面燒金黃後便剪成細塊逐件燒,有肉汁之餘肉質亦軟腍﹔用爽甜生菜包住五花腩肉再分別選擇點蘸大醬、酸甜醬或油鹽可以中和腩肉膩感﹔韓燒一貫以燒牛肋肉

達人佔全層,座位、通道都見寬闊,抽風算不錯,不會有油煙味﹔
頂級套餐($620、三至四人份量)
竹筒五花腩肉
韓燒一貫以燒牛肋肉、五花腩肉為主要,不過達人其中一個優勝之處是提供無限量爐邊蛋另外也有芝士粟米,要查看爐邊蛋是否熟透而又未變「老蛋」,可以從蛋的兩則看到蛋漿呈鵝黃色而中間位置呈橙黃色,表面似有層衣的邊爐蛋就是剛剛熟透﹔
爐邊蛋
這個時候的爐邊蛋就最嫩滑似豆花一樣﹔
而芝士粟米的芝士還可以牽絲,不過要添加的話就要$20/次了,有點不太划算﹔
芝士粟米
祕製牛舌,牛舌薄切先用醬汁調味,帶出牛舌的肉香更惹味,不過畢竟肉質太薄,感覺咬兩口肉的餘香便會隨之消失﹔
祕製牛舌
霜降牛肉,油花脂肪紋理分明,肉質鮮紅,放於燒邊上翻覆燒數下就可以食用,入口肉質柔軟有油香﹔
烤大蝦
祕製特級牛仔骨,一大片的牛仔骨,翻開足足跟前臂一樣長,在烤燒過程時也令我們有點手點無措,究竟是否需要連骨燒呢? 幸好,店員看到我們滿頭疑惑便主動過來幫忙,先把牛仔骨、肉剪開,燒至半熟再把牛仔肉剪細塊,肉質軟腍有些微嚼勁帶油脂香,特別在於醬料和肉味十分配搭,使牛仔肉肉味更濃更惹味,值得推介﹔
祕製特級牛仔骨
不經不覺我們便把整個套餐消滅,要是再來的話必定會再點祕製特級牛仔骨回味回味。
2015-08-20
爐邊蛋
祕製特級牛仔骨
2015-09-13 2652 浏览
約了多年好友一聚,談及當晚想吃甚麼菜,得知友人較少吃韓燒,便吃吃韓燒吧!也許是星期一,餐廳並不太滿,檯與檯之間有很大空間,感覺舒適。每張檯上有大煙卣已是韓燒餐廳既定的裝備,而另一樣是大油桶座椅。先點了韓國啤酒和果汁,味道不錯。點餐方面,好友沒意見,為方便,點了套餐,先送來了泡菜,沙律等,甚醒胃,而爐邊的坑在烤蛋漿和芝士粟米,要等待一會才可吃。侍應端來一大盤肉,好友說嚇了一跳,怕不知怎完成,其實,燒烤這玩意,邊燒邊吃,可以吃很多,細看種類,有八塊霜降牛肉,一大卷秘製特級牛仔骨,多片秘製牛舌,三隻烤大蝦及一些香腸,而竹筒另上的是五花腩肉。侍應先替我們燒五花腩肉,看來相當厚,要花點時間細燒慢烤才可得到好味的靚靚豬腩肉,過了一段時間,侍應又來替我們剪開成幾塊,烤得金金黃黃,頗吸引食慾,肥膏已溶化,肉的味道不錯。我愛吃牛,急不及待放霜降牛肉在烤爐上,牛肉的脂肪分佈很美麗,像雪花,好友大讚,然而烤一會便可,入口是豐腴的滋味,無與倫比,用生菜葉和洋蔥包著吃,更可吃得健康些。好友未吃過韓燒,當展示特級牛仔骨在爐上,她感到驚訝,原來像一綑布般打開,烤了一會,又要剪開一塊塊,肉味很濃,有點嚼勁但不算韌,質
好友未吃過韓燒,當展示特級牛仔骨在爐上,她感到驚訝,原來像一綑布般打開,烤了一會,又要剪開一塊塊,肉味很濃,有點嚼勁但不算韌,質佳!
烤大蝦,一般喇!因不算太大隻,肉質尚可,而秘製牛舌,切得薄薄,一烤即熟,頗滑,惹味;香腸,不過不失。
爐邊的烤蛋亦已烤熟,蛋味濃郁,而粟米芝士更可用烤肉點來吃也另有一番味道。
畢竟大家認識了多年,要說的事多得很,邊談邊吃,喝幾罐啤酒,所有的東西也吃掉,痛快!