📍釧(尖沙咀)🍣位於尖沙咀半岛酒店 · 超絕高質日本料理,食材新鮮,原創特別又有新意嘅日本料理。環境非常好,簡約的日式風格,料理台乾淨舒適,一餐飯食完都係好舒服嘅心情。🏮釧-$2,880五款前菜、四款一品料理、八貫壽司、吸物及甜品▫️北海道左口魚左口魚本身夠新鮮,魚油香濃,質地煙韌,加上配料更突出魚嘅鮮美,食落滿口甘香。🔸北海道香箱蟹底層鋪滿蟹膏,中間係蟹肉與蟹籽的結合,最上層是拆好肉的蟹腿。用勺子挖著吃太滿足了,口感層次都是一流,這個季節的蟹好肥美好甘甜。▪️北海道牡丹蝦他他上層:牡丹蝦肉中層:紫蘇葉番茄啫喱底層:蝦頭膏奶凍三者融合度滿分,非常特別同有創意。蝦肉好肥、有彈性,一入口就可以品嚐到鮮味。下面兩層啫喱,一層酸甜清新,一層濃郁鮮香,真係好有驚喜。🔹塘鱧魚(筍殼魚)塘鱧魚好高水準,魚肉厚身鮮嫩,清蒸保留原汁原味,魚脂香濃。香煎到金黃嘅魚皮,灑滿烏魚子,又香又脆。配埋濃郁嘅山葵米麴汁,層次豐富,香甜鹹鮮完美平衡,真係冇得挑!▪️大分縣剝皮魚魚肉清甜甘美,口感煙韌好彈牙,鋪上肝醬,搭配起來相互呼應。▫️秋刀魚秋刀魚正係時令之選!第一次食秋刀魚刺身,原先仲驚接受唔到,但係刺身品質真係好高。油
📍釧(尖沙咀)

🏮釧-$2,880
五款前菜、四款一品料理、八貫壽司、吸物及甜品

▫️北海道左口魚

🔸北海道香箱蟹

▪️北海道牡丹蝦他他
上層:牡丹蝦肉
中層:紫蘇葉番茄啫喱
底層:蝦頭膏奶凍

🔹塘鱧魚(筍殼魚)

▪️大分縣剝皮魚
魚肉清甜甘美,口感煙韌好彈牙,鋪上肝醬,搭配起來相互呼應。

▫️秋刀魚
秋刀魚正係時令之選!第一次食秋刀魚刺身,原先仲驚接受唔到,但係刺身品質真係好高。油香同鮮味十足,配埋薑蓉蔥花,已經好夠味。

🔸北海道鮟鱅魚肝
我不嬲最驚食到有些味嘅魚肝,好多時候唔敢食。但係呢個慢煮將啲魚肝整到好似鵝肝咁滑嫩,油香豐富真係完全冇腥味,一入口就即化。配埋帶有酒香嘅日本西瓜奈良漬同柚子皮,清新解膩。

▫️鰤魚
野生鰤魚魚肉肥美,油脂豐腴,特別是秋季特別肥美,入口好香甜。

🔸北海道筋子
成串三文魚卵用清酒同醬油醃過,顆顆飽滿晶瑩,一入口就爆汁,鮮味濃郁到爆。

▪️北海道喜之次
炙燒魚皮帶著少少煙燻味,魚肉嫩滑彈牙,充滿膠質,一啖咬落滿嘴都係濃郁嘅魚香。

▫️山口縣赤鮑
北海道赤鮑魚大到誇張,仲要經過7-8個鐘嘅慢火蒸煮,將鮑魚嘅精華完全釋放!肉質厚實又彈牙,一啖咬落軟糯入味。配埋濃郁嘅鮑魚肝醬,甘香四溢。

▪️北海道鱈場蟹腳
蟹腳係炸過嘅,炸衣好薄可以食到蟹嘅鮮味,加入少少青檸汁好解膩。仲有一件炸紫蘇葉,味道都好濃郁。

🔸馬友魚
魚肉很厚實,吃起來卻很細嫩,魚皮非常脆,搭配自家秘制調料,由炸蔥、炸蒜、炸茄子共同組成,真係好正。

🔸北海道車海老
蝦肉真係超大,雖然係烚嘅,但係蝦肉超q彈。

🔸北海道大極上馬糞海膽
海膽新鮮開蓋,粒粒鮮豔橙色好新鮮,食落去入口即化,有一陣奶香鮮甜的味道。

▫️北海道釧路中拖羅
中拖的油脂豐富,沒有筋,魚味濃郁。

▫️北海道大拖羅
大拖更有風味,油脂更加豐富,有一些筋有咬口,整體口感很豐富。

◆ 鵪鶉清湯
湯味香而濃郁,入邊仲羊肚菌,鮮甜爽嫩,整體好滋補香味十足,再加一滴管濃縮蘑菇汁,蘑菇味道很濃,鮮味十足。

▫️玉子燒
好似一塊布甸,蛋味好濃香。

甜品 (2選1)
🔻豆乳奶凍福袋
呢個真係直中我的心頭好。豆乳香很濃,腐皮脆脆包著豆乳味的奶凍,鮮甜搭配太完美了。沾上胚芽、黑糖一齊食真係好正。

🔻黑芝麻白朱古力
特別要讚下呢個黑芝麻朱古力,黑芝麻真係超級香,好濃,朱古力唔會搶噻味道,襯著黑芝麻味道讓層次分明,仲有nuts包喺入邊令層次更為豐富。

🔻和式盛盒
呢個顏值已經一百分,真係好精緻,好啱打卡吖。

❁焙茶蛋捲,蛋白做成嘅外皮,充滿著濃郁的培茶香氣,入邊仲有nuts搭配,層次豐富。

❁北海道雷電蜜瓜,果肉大塊又甜蜜,多汁爽口。

❁青提子蒟蒻沙冰,呢杯嘢飲既有提子的甜果香,又有紫蘇花的特別花香。一杯細膩的沙冰里還有蒟蒻果凍,真的清爽又解渴。

❁意大利雪糕有芝士同埋柚子加入其中製作而成,非常順滑細膩,充滿奶香味。

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

🍴餐廳:釧 (尖沙咀)
📍地址:尖沙咀梳士巴利道半島酒店B1樓Bw1, Bw3 & Bw5號舖
💸消費:2880

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
2024-10-25 1354 浏览
我今日生日我老公帶我食生日lunch , 我哋食咗一個最貴嘅餐同一個最平嘅餐,然後share嘅食材就可以食到晒所有嘢因為我本身唔係食得太多嘢,所以我又驚食唔晒好浪費。上咗個頭盤已經覺得唔錯,然後再食壽司我又覺得真係好好食其實服務都好好因為每一樣食物服務新都會解釋清楚點樣食先食到原材料嘅味道,所以我就跟住佢哋一道一道菜咁樣食。今次食得好開心我覺得值得推介係因為佢食到好多鮮味,現在秋刀魚當做當然都有食秋刀魚果然真係好肥美。仲有野生鮮魚個味係好新鮮同埋食到好香,左口魚佢有兩個食法,一個就係用酸汁浸住另外一個就幫我燒過嘅皮,然後搭埋一齊上。最尾我好欣賞佢嗰個芝麻朱古力真係做得好好食。。仲有佢嗰個更紙,我之前喺尖沙咀第二間食過係好好痴牙好痴口,所以我發誓以後唔食的經過師傅推介極力鼓勵我食多一次,我真係覺得今次一啲都唔黐牙,而且仲好食。師傅話原來整法唔同,所以個口感都會唔一樣,我以後都唔食麵豉整嘅根子我淨係用醬油浸過嘅根子就唔會咁黐牙啦!今次食呢一個lunch我又可以學到嘢了同埋解釋得咁清楚佢嘅做法🩷仲有啊,一定要飲佢哋自己嗰支清酒釧sake 非常好飲,雖然係$1580一支,但係真係好好飲好香👍
我今日生日
因為我本身唔係食得太多嘢,
所以我又驚食唔晒好浪費。
上咗個頭盤已經覺得唔錯,
然後再食壽司我又覺得真係好好食
其實服務都好好
因為每一樣食物服務新都會解釋清楚點樣食先食到原材料嘅味道,
所以我就跟住佢哋一道一道菜咁樣食。
今次食得好開心
仲有野生鮮魚個味係好新鮮同埋食到好香,左口魚佢有兩個食法,
一個就係用酸汁浸住另外一個就幫我燒過嘅皮,
然後搭埋一齊上。
最尾我好欣賞佢嗰個芝麻朱古力真係做得好好食。。
仲有佢嗰個更紙,
經過師傅推介極力鼓勵我食多一次,
我真係覺得今次一啲都唔黐牙,
而且仲好食。師傅話原來整法唔同,
所以個口感都會唔一樣,
今次食呢一個lunch我又可以學到嘢了
同埋解釋得咁清楚佢嘅做法🩷仲有啊,一定要飲佢哋自己嗰支清酒釧sake 非常好飲,雖然係$1580一支,但係真係好好飲好香👍🏻
我真係好真心推介鍾意食Omakase 的朋友🫰🏻♥️
2024-10-25
庆祝纪念
生日
  • 釧sake
  • 黑芝麻朱古力
2024-10-18 1730 浏览
釧 Kushiro成日總係覺得喺半島酒店嘅餐廳會非常昂貴,但係今次呢一間 Omakase 令我大開眼界,價錢同出面嘅高級同系店體齊,食物發揮都做到得幾好,夠碼而且有佢哋自己嘅風格。熟食方面由於有西餐部加持,醬汁配搭好特別而且唔會overpower ,甜品亦都有別傳統,份量非常多,好飽!當晚餐單:北海道 鱈魚白子 配烏魚子松葉蟹牡丹蝦他他 高糖蕃茄啫喱拌龍蝦膏 魚子醬燒塘鱧 烏魚子酒躹皮剝 肝付北寄貝筋子喜之次北海道秋刀魚慢煮北海道鮟鱇魚肝 西瓜奈良漬山口縣産 赤鮑 肝醬北海道 雪場蟹炸米通金鯛立鱗焼羽立水產白海膽鰤北海道噴火湾産 中拖羅北海道噴火湾産 大拖羅鵪鶉燉湯 羊肚菌精華玉子燒甜品
釧 Kushiro

北海道噴火湾産 大拖羅
鵪鶉燉湯 羊肚菌精華
玉子燒
甜品
極具珍貴的歷史及建築價值的半島酒店,乃香港現存歷史中最悠久的酒店。其高級日本料理餐廳《釧》,更是小編的口袋名單之列。餐廳裝潢以「花朝月夕」為設計主題,將日本庭園風格糅合不同月相形象,獨具和風特色。食材方面,嚴選最優質及最時令的日本空運食材,配合一眾曾於米芝蓮星級餐廳擔任幕後策劃的廚師,為純樸的傳統日本料理綴以簇新的聯想,構築創新而涵蘊想像力的菜單,帶給食客臻於完美的品嘗體驗。🔸釧 $2880🔸含五款前菜、四款一品料理、8貫壽司、吸物及甜品🦋北海道鱈魚白子表面輕輕火炙過,口感綿密,細滑豐腴,灑上炒香了的烏魚子粉,增添一份咸香風味,鮮而不腥。🦋北海道松葉蟹將當造時令的松葉蟹先蒸熟再人手拆肉,配搭紫蘇花及魚子,芳香鮮甜,食指大動。🦋魚子醬牡丹蝦他他以水果蕃茄及龍蝦膏做成一層啫喱,配搭綿糯的牡丹蝦、奢華的魚子醬及濃郁甘甜的海膽,醇郁的海鮮風味在口腔內交纏,滋味滿分。🦋塘禮魚(筍殼魚)香煎過的塘禮魚,表面鋪滿了咸香的烏魚子,配搭以魚肉煮成上湯芡汁,令人賞心悅目。🦋北海道愛女魚色澤潤滑,味道清淡,口感彈牙且帶煙韌。🦋北海道北寄貝肉質爽厚,鮮甜無比。🦋手釣喜之次輕輕火炙過迫出脂香,一咬入魂。🦋秋刀魚

🔸釧 $2880🔸
含五款前菜、四款一品料理、8貫壽司、吸物及甜品

🦋北海道鱈魚白子

🦋北海道松葉蟹

🦋魚子醬牡丹蝦他他

🦋塘禮魚(筍殼魚)

🦋北海道愛女魚
色澤潤滑,味道清淡,口感彈牙且帶煙韌。

🦋北海道北寄貝
肉質爽厚,鮮甜無比。

🦋手釣喜之次
輕輕火炙過迫出脂香,一咬入魂。

🦋秋刀魚
魚味鮮郁,小編至愛。

🦋北海道根子
經清酒及醬油漬處理過,咸鮮豐腴且帶酒香,鮮味驚豔味蕾。

🦋北海道仙鳳趾
肉身肥厚龐大,海水味濃郁,爽口不帶腥味,蠔迷大滿足。

🦋北海道初鰤
色澤粉嫩,油份適中,配搭紫菜醬、蘿蔔漬及芝麻,味道鮮爽回味。

🦋赤鮑魚
大過手掌的北海道赤鮑魚,經過長時間蒸煮 7-8 小時,肉質彈牙且軟糯,配上鮑魚肝醬,完美呈現鮑魚的真味道。

🦋雪場蟹蟹腳
師傅將蟹腳跟米通包住一齊炸,配上炸紫蘇菜,香脆可口,讓人耳目一新。

🦋金鯛立鱗燒
外皮跟魚鱗半煎炸至挺身,入口香脆可口,魚肉保持多汁嫩清,配搭煙燻紅椒粉、日本青辣椒及紅椒油醋汁,風味獨特。

🦋噴火縣中拖羅
🦋噴火縣大拖羅
來自噴火縣的吞拿魚,中拖油香,大拖肥美,同樣誘惑吸引。

🦋玉子燒
入口彈滑,富蛋香。

🦋北海道白海膽
濃郁甘甜的白海膽,份量極慷慨,餘韻久久不散,美味到無法形容。

🦋吸物
以法式烹調做法的鵪鶉清湯,加入羊肚菌熬製,入口清甜暖心,可加上1-2滴濃縮蘑菇湯汁,增加香味及層次。

🦋椰子冰配焦糖沖繩菠蘿
🦋青提子蒟蒻沙冰
🦋雷電赤肉蜜瓜
🦋艾草杏仁餅配黃豆粉及黑糖蕨餅
多重驚喜的和式盛盒,擺盤精緻用心,充滿誠意,帶來不同的甜蜜味蕾衝擊。

🦋豆乳奶凍福袋
烘焗至脆身的腐皮盛載住豆味濃郁的京都豆乳,爆醬流出,配搭黑糖及肧芽朱古力,帶來多重口感滋味。

🦋黑芝麻朱古力
醇厚的朱古力味又帶迷人的芝麻香氣,甜而不膩,心思思好想吃多幾粒。
2024-10-14 1031 浏览
.五星級享受的一餐.晚市分兩個價位:$2880「釧」 及 $2280「瀧」,兩者主要分別差了2道前菜及1道一品料理。我哋今日所揀嘅係$2880「釧」,一共有五款前菜、四款一品料理 同埋八貫壽司,總括嚟講,就係會食到好多高級而且秋季時令嘅食材。呢到嘅晚市廚師發辦係會將前菜、一品料理同埋壽司環節交替咁出,令到成個用餐節奏有啲變化,我自己都幾喜歡呢一種安排。今晚好多秋季時令嘅菜式都有出到,包括一開始嘅鱈魚白子、壽司環節嘅秋刀魚,平時麻麻哋光物魚嘅我,都非常鍾意呢一件壽司。仲有幾款招牌菜式:魚子醬牡丹蝦他他、山口縣產嘅赤鮑魚,海膽方面都用上羽立白海膽。
.五星級享受的一餐.

2024-10-05 956 浏览
星期六行街shopping 前要找好吃的,今天來到位於半島酒店下庫的釧,吃完直接可以到附近行街shopping,非常方便💫 這裡環境優雅,裝潢以淺木為主,設有小廂房、Table 枱、吧枱等,吧枱可以近距離觀魔師傅手藝,視覺上非常享受💫 而且職務態度友善,由帶位到食物介紹都非常細心,感覺餐廳非常有誠意,用餐過程愉快💫 午餐omakase分別有三個價錢 前菜基本是相同, 就看自己食量去點, 任君選擇 💫 🍣川 Kawa $1680 前菜5品,一品料理2 品,壽司8貫,卷物,湯,甜品 🍣華Hana $1280 前菜4品,一品料理,壽司10貫,卷物,湯,甜品 🍣幸 Kou $980 前菜3品,壽司10貫,卷物,湯,甜品 我點選了🍣 川 Kawa $1680🍂おつまみ 4品▪️北海道鱈魚白子 ,配上沖繩水雲,白子面頭微微燒過,配上水雲,口感非常嫩,而醋酸水雲中和了白子的肥膩感,配搭完美💫▪️左口魚蓮會紫蘇花,魚脂豐富,甘甜魚油會緩緩滲出,層次豐富,夾上清爽蓮會跟紫蘇花,味道又另一翻風味💫▪️煙燻春魚,入口鲜嫩、肉質细膩,煙燻過後油逼出油脂,入口更嫩滑,配上松子,可中和油膩感💫▪️鮑魚,用上多隻

🍂おつまみ 4品

▪️鮑魚,用上多隻鮑魚一同烹調,互相逼出香氣及吸收味道,鮑魚味極香濃,可先吃原味,再沾上鮑魚肝醬,再後再用飯點鮑魚肝醬吃,三款食法都滋味無窮💫

▪️北海道牡丹啫喱杯,用上鰹魚膏湯做啫喱,面頭放上金泊 、魚籽醬,吃時拌勻,蝦味香濃,鮮味無比💫

🍂一品料理2品
▪️茶碗蒸,用料十足,以法國藍龍蝦煙燻,再放上辣椒粉,入口微辣彈牙鮮味,蒸蛋加入南瓜蓉,更見香甜,豉油以份子料理做法呈現魚籽子外形,拌同蒸蛋一同吃,咸鮮香滑💫

▪️筋羽太,北海道東星班,配上日本燒汁,食時夾京蔥食,魚味更濃💫

🍂鮨8貫
🍣石垣鯛 - 已加上柚子、海鹽,油脂豐富💫
🍣秋刀魚 - 10月當造季節,非常肥咗💫
🍣筋子 - 連同薄薄的卵膜吃起來也較比軟滑,有淡淡酒香,又帶點蛋黃味💫
🍣金目鯛 - 外皮炙燒過,油脂含量適中,肉質細膩,味道鮮美💫
🍣赤身醬油漬 - 以秘製醬油輕醃,醬油的鮮香更能帶出赤身的鮮甜💫
🍣毛蟹 - 整棵蟹肉非常慷慨,比較比飯還要多,中間混入蟹膏,入口盡是滿足💫
🍣大拖羅 - 蛇腹位,肉身顏色偏白,油脂最豐富肥美,魚油會從筋位慢慢滲出💫

🍂巻物
🍣蔥拖羅蓉 - 拖羅剁成蓉,配上蘿蔔蓉,味道也很濃郁💫

▪️玉子布甸 - 輕盈香滑💫

🍂お吸物
地蚧赤麵豉湯 - 鮮甜而不膩💫

🍂デザート
甜品方面是吃過最豐富同賣相最美的一次。
▪️以方形木錦盒盛載著,焙茶味蛋捲、椰子冰條菠蘿 、提子沙冰蒟蒻 、北海道蜜瓜 💫

▪️豆乳奶凍福袋,福袋是炸腐皮,底層放滿胚牙,奶凍豆乳很香濃,炸過腐皮非常香脆💫

▪️芝麻卷朱古力,鎮店甜品,由開業一路保持著,芝麻味濃香,味道不會太甜,可以一次吃幾棵的💫
2024-10-04 897 浏览
想食一間質素高的廚師發辦,朋友介紹我到半島酒店的「釧Kushiro」,所以就訂枱今晚來,《瀧 Taki 》套餐:3 前菜, 3 一品料理, 8 壽司, 湯, 甜品3款前菜中,特別想推介:{龍蝦湯奶凍+櫻花蝦肉+魚子醬}底層為龍蝦湯整成嘅啫喱,加入蕃茄、牡丹蝦、俄羅斯魚子醬及食用花,呢道前菜工序繁多,很有心思。另外2款前菜分別是鱈魚白子及塘鱧魚,一樣咁出色!上完前菜,先來4款壽司,包括石鯛魚、北海道北寄貝、秋刀魚及黑鯥魚,由淡到濃,超級新鮮!再上3款一品料理,武士蠔、鰤魚配海苔蘿蔔漬物、炸金鯛魚,其中師傅把金鯛魚的魚皮炸得香脆可口,調味的汁帶點微辣,好夾。再來另外4款壽司,包括筋子、中拖羅、大拖羅,重頭戲當然就是新鮮海膽,大大件手握來食,大滿足!甜品亦都是令人回味無窮,有豆乳福袋、生果盒初志の宴及黑芝麻朱古力,不單止賣相精緻,味道更是上承。完美的一餐!
《瀧 Taki 》套餐:
3 前菜, 3 一品料理, 8 壽司, 湯, 甜品
2款前菜分別是鱈魚白子及塘鱧魚,一樣咁出色!

2024-10-04 886 浏览
在眾多廚師發辦Omakase的餐廳中,位於半島酒店B1的「釧」可算是首屈一指了,今晚和老公揀左這個set,絕對有驚喜!前菜及一品料理各有3款:🌟鱈魚白子這個部位含有豐富的蛋白質,形如卷雲,師傅已獨家調配的酸汁提升味道,作為第一道前菜很開胃!🌟魚子醬牡丹蝦他他啫喱杯好有層次的前菜,底層龍蝦湯奶凍,加上牡丹蝦蓉,再配頂層的俄羅斯魚子醬,一絕!🌟塘鱧魚師傅灑上烏魚子碎上面,底層有昆布及米糕煮成的湯汁,味道清新!🌟武士蠔非常新鮮,師傅還加了一些酸汁,好味!🌟鰤魚刺身配上紫菜蘿蔔漬物,帶出鰤魚味道之鮮味🌟炸龍皮鯛魚帶點微辣的鯛魚,皮脆肉滑,很喜歡它的辣味!🍣鮨8貫包括石鯛魚鹽(加柚子皮)、北海道北寄貝、秋刀魚、黑綠魚、筋子、中拖羅、大拖羅、海膽,每款都令人食得津津有味,尤其北海道北寄貝,與一般加拿大的北寄貝顏色不同,更鮮甜可口。🫕湯品羊肚菌雞鵪鶉燉湯,餐廳窩心的奉上這個滋潤的湯品,吃完生冷食物後飲湯好暖胃。🍮甜品~豆乳福袋:非常有特色之甜品,外皮香脆,內裏可以配合豆乳製成的奶凍一起吃,好正!~生果盒初志の宴:有沖繩菠蘿椰子冰條、靜岡縣鹿茸蜜瓜、葡萄沙冰、朱古力胞卷,賣相非常吸引,靚到唔捨得食!~
在眾多廚師發辦Omakase的餐廳中,位於半島酒店B1的「釧」可算是首屈一指了,今晚和老公揀左[瀧Taki]這個set,絕對有驚喜!

前菜及一品料理各有3款:
🌟鱈魚白子

🌟魚子醬牡丹蝦他他啫喱杯

🌟塘鱧魚

🌟武士蠔
非常新鮮,師傅還加了一些酸汁,好味!
🌟鰤魚刺身
配上紫菜蘿蔔漬物,帶出鰤魚味道之鮮味

🌟炸龍皮鯛魚
帶點微辣的鯛魚,皮脆肉滑,很喜歡它的辣味!
🍣鮨8貫
包括石鯛魚鹽(加柚子皮)、北海道北寄貝、

🫕湯品

🍮甜品

~黑芝麻朱古力:濃濃的黑芝麻卷內藏脆朱古力波波,很有驚喜!

總結這一餐實在無懈可擊,難怪很多枱顧客都是到來庭竹特別日子或生日呢!

2024-09-30 1121 浏览
睇社交平台見到$1000一位omakase在半島,抱一定期待。預約1:15分,1:04分抵達餐廳門口,等到1:10分才有人出來應接,酒店餐廳來說非常扣分。整個餐點,師傅處理魚是頗有功架的,可惜魚唔新鮮!魚無魚味!最值得入口的是秋刀魚,師傅刀工加持,去皮,更吃出肥美感。但拖羅味道竟然比秋刀魚淡!師傅介紹拖羅可能會有筋,因為近魚鰓骨位置,嗯⋯⋯但你不是應該處理好的嗎?無論如何,整到餐點的魚味、蝦味也非常非常淡。雖然蝦特別切成條狀再堆成一團,打造口中的層次感。但蝦味極淡,有層次感都冇用。師傅提及應該會稍濃的魚味也很淡。另一個可怕的重點,男待應在我們坐下的時候就為我們介紹餐點,中途也為我們送上餐點及添茶。他的服務態度很好,可惜他的口非常非常臭。希望員工自己可以主動留意一下,在食肆內為客人介紹的時候真的頗影響觀感。

2024-09-01 1740 浏览
坐落於尖沙咀半島酒店既「釧✨」,絕對係我品嘗過既餐廳中的第一位,上星期慶祝生日,豪一次品嘗佢哋既廚師發板,令我一嘗難忘,無論餐廳環境、食材質素、貼心服務、超卓既廚師等等,每一點都做到滿分。「釧✨」能夠帶比食客舌尖上既無限享受,佢哋既食材新鮮,質素極高,廚師會介紹每一道菜,令你了解食材更懂得欣賞。廚師發板主要有兩款選擇,而我點選左「瀧」,當中包括三款前菜、三款一品料理、八款壽司、湯及甜品。每一款食品服務員都會講解,令你品嘗之餘更懂得欣賞,而席前料理方面,可以直接同廚師交流,絕對係廚師發板既精粹。整體而言,「釧✨」絕對係無比挑剔既高級餐廳,下次慶祝節日一定再來品嘗。👍

2024-08-26 1429 浏览
「釧」 🍽️ 係位於半島酒店嘅高級日式料理餐廳,致力於為顧客提供最優質及新鮮嘅食材,配以細緻入微嘅烹調手法,呈現出極致的日式美饌。餐廳環境優雅高雅,裝潢別緻,是一個享受優質日式料理嘅好去處。今晚我食咗$2280一位的「瀧 TAKI」作晚餐☺️三道前菜:📍北海道響螺 🐚 ,嫩滑鮮甜,配搭金絲瓜加靜岡縣蕃茄 🍅 ,酸甜可口,開胃消暑。📍一品料理杯 🥣 ,魚子醬牡丹蝦配上一層蕃茄醬同埋蝦膏,口感細緻綿密,層次豐富,十分回味📍塘禮魚,配上以昆布和米糕整成嘅湯汁,淡雅清新,每一粒米都煮到恰到好處積物:薑 、牛蒡和青瓜 🥒 相當開胃鮨8貫 🍣 📍包括愛女魚、縞蝦 🍤、北海道鯰魚、赤陸魚、北海道筋子,以及青森大間野生吞拿魚的中拖、大拖,每一貫都新鮮可口,令人垂涎欲滴☺️ 最後,北海道馬糞海膽壽司 🍣 濃郁香醇,十分回味一品料理三品:📍武士蠔 ,鮮甜肥美📍沙甸魚磯邊卷 🍣 超驚喜之作,美味非常📍金鯛魚 🐟 皮脆肉滑粒貝繡球菌清湯 🍲 鮮甜爽口甜蛋 🍳 綿密香滑,令人意猶未盡最後以精緻非凡的甜品三款作結:📍菠蘿椰子奶凍,巨峰緹子沙冰,夕張蜜瓜,甜餅📍招牌豆乳奶凍福袋 🍨 📍芝麻朱古力 🍫 都是極富創意,清新可

三道前菜:

積物:
薑 、牛蒡和青瓜 🥒 相當開胃

鮨8貫 🍣

一品料理三品:
📍武士蠔 ,鮮甜肥美

📍沙甸魚磯邊卷 🍣 超驚喜之作,美味非常

📍金鯛魚 🐟 皮脆肉滑

粒貝繡球菌清湯 🍲 鮮甜爽口
甜蛋 🍳 綿密香滑,令人意猶未盡

最後以精緻非凡的甜品三款作結:
📍菠蘿椰子奶凍,巨峰緹子沙冰,夕張蜜瓜,甜餅
📍招牌豆乳奶凍福袋 🍨
📍芝麻朱古力 🍫
都是極富創意,清新可口的美味甜點

「釧」 👍 用新鮮的海鮮,精心製作嘅各式料理,都做到了極高水準,絕對能令人嘆為觀止。如果鍾意嘆頂級日式料理,一定要嚟呢間餐廳一試❤️

2024-08-26 1295 浏览
朋友仔生日想食日本野, 就試下半島酒店B1 釧 既Omakase 啦,以香港食omakase(Lunch)既價位,藏身於五星級酒店, 價錢完全可以接受**記得omakase 要揀壽司bar 枱**我地一行三人揀左華Hana , 只係比最貴既川kawa 少左一品前菜同一品料理,不過就可以食到10貫壽司一入座 staff 已經好細心介紹menu 同埋飲品原來佢仲係唎酒師,不過同行朋友都唔好酒,所以留返下次😫😫.午餐omakase 有三個選擇主要係前菜同一品料理既差別川 Kawa $1680前菜5品,一品料理2 品,壽司8貫,卷物,湯,甜品華Hana $1280前菜4品,一品料理,壽司10貫,卷物,湯,甜品幸 Kou $980前菜3品,壽司10貫,卷物,湯,甜品呢個係南瓜蓉茶碗蒸上面有龍蝦肉(勁爽口鮮甜)蒸蛋配南瓜蓉,一啖入口,蛋入面包含威南瓜蓉既甜, 係一種好穎既感覺, 好好食前菜~水雲酸酸甜甜好開胃北海道紫海膽,有別於香港常見既馬糞海膽味道較輕身,鮮甜❤️蟹肉壽司~一入口滿口蟹肉勁香原來中間伴左蟹膏甜品:我已經唔係好記得全名個真係好好食佢係一個炸既腐皮包住好細滑既豆乳cream 加黃豆粉,
**記得omakase 要揀壽司bar 枱**

一入座 staff 已經好細心介紹menu 同埋飲品
原來佢仲係唎酒師,不過同行朋友都唔好酒,所以留返下次😫😫

.午餐omakase 有三個選擇

前菜4品,一品料理,壽司10貫,卷物,湯,甜品
幸 Kou $980
前菜3品,壽司10貫,卷物,湯,甜品

呢個係南瓜蓉茶碗蒸
上面有龍蝦肉(勁爽口鮮甜)

前菜~水雲
酸酸甜甜好開胃

北海道紫海膽,有別於香港常見既馬糞海膽
味道較輕身,鮮甜❤️

蟹肉壽司~一入口滿口蟹肉勁香
原來中間伴左蟹膏

甜品:我已經唔係好記得全名個真係好好食
佢係一個炸既腐皮包住好細滑既豆乳cream 加黃豆粉, cream 一入口勁濃既豆乳香味, 外脆內軟,
飽到喊既我都成個食哂😂😂😂

總括成個體驗非常好, 壽司司傅會每道菜介紹, 又會有小小溝通交流唔會太over 太拘緊
不過自己覺得前菜同一品料理比較岀色, 壽司就正常發揮(紫海膽,蟹肉比較推介)

2024-08-11 1349 浏览
潮流興食廚師發辦OMAKASE,為咗慶祝家人生日,今晚決定去到尖沙咀半島酒店食餐好,唔想來來去去食西餐,所以就揀咗地庫的一間日本廚師發辦餐廳-釧,見到Dinner Menu有幾款選擇,有$2280及$2880 Set,而餐廳座位呈L型,職員先給我們一杯暖茶,其後準備開始期待已久嘅晚餐!前菜有三款, 來自北海道的瀨尿蝦,配上江戶前赤醋汁,還有芽蔥配搭一齊食,味道鮮甜啖啖酒香,確實是夏天開胃之選!此外北海道北寄貝,配搭日向夏即日本蜜柑製成的醬油,煮到五成熟能keep到北寄貝清甜爽口嘅口感,而綠色部份是蓮藕的莖部,加咗海葡萄配搭一齊食好有口感!酒餚-平貝配烏魚子嘅配搭又幾特別,淡淡新鮮鮮美的平貝可以中和厚厚鹹鹹的烏魚子!熱食的燒箒羽太即係東升斑,用自家製醬油一齊燒,甜甜的醬汁好夾滑身魚肉,旁邊有大蔥絲提升鮮味!師傅建議食壽司係用手攞,是日本人嘅食壽司習慣,所以先用濕布抹一抹手指頭壽司方面有八款, 北海道愛女魚壽司, 赤鯥壽司,北海道縞蝦壽司,中吞拿魚腩壽司,池魚壽司,石垣貝壽司,大拖羅壽司,北海道白海膽 其實每一個壽司都好鍾意,不過最令我最回味嘅係好甜嘅北海道縞蝦,比牡丹蝦香濃及黏口更鮮甜,

其實每一個壽司都好鍾意,不過最令我最回味嘅係好甜嘅北海道縞蝦,比牡丹蝦香濃及黏口更鮮甜,而北海道愛女魚壽司肉質扎實爽口,肥美呈半透明,味道清甜鮮味,十分適合初夏季去品嚐,另外中吞拿魚腩壽司是採用澳洲野生吞拿魚,油脂含量適中比較滑身,食落去沒有筋沒有渣! 日本赤鯥魚是對馬島名貴魚
,經過炙燒過油脂豐富,食落去更加香喔!

食飽飲返碗湯,就係好清甜的螺頭繡球菇橘子湯

來到重頭戲甜品時間,生果盒初志の宴,這一盤精美的甜品有四款
第一款椰子冰條配沖繩菠蘿,中間嗰層用焦糖煮過,上面有新鮮菠蘿絲及椰絲,冰涼爽快嘅口感好適合夏天食!
第二款係青提沙冰,沙冰用湯力水整以及用提子皮整的提子汁,加咗自製的蒟蒻,上面有食用金箔及紫蘇花,可以解除口中的油膩感!
第三款係靜岡縣鹿茸蜜瓜,鮮甜無比!
第四款係艾草杏仁餅,是採用了香草,牛油cream加黑糖蕨餅,甜甜地的味道好滿足!
還有不能錯過超有特色的招牌甜品豆乳福袋,外皮香脆撈埋白色的京都豆乳製成之奶凍食,好creamy!
最後還有家人最喜歡的兩條黑芝麻朱古力為這一餐豐盛的廚師發辦晚餐作圓滿的結束!
2024-08-08 1027 浏览
間中都有人post呢間omakase,feedback都好好,一於就去咗食!今次就揀咗「瀧」呢個set!一開頭三款一品料理已經好驚喜!1. 北海道瀨尿蝦刺身 來自北海道嘅瀨尿蝦新鮮得嚟,仲要當造所以好多膏,蝦肉彈牙,而汁料食落好特別,師傅話呢隻汁都調咗成個禮拜,只係第一道菜,就已經感受到佢哋幾有誠意。2. 牡丹蝦龍蝦湯’奶凍’這個組合真係創意十足,而且好有驚喜!魚子醬同牡丹蝦嘅豪華口感,配上蕃茄啫喱嘅清新同龍蝦湯’奶凍’嘅細滑,好有層次!3. 北寄貝(熱食) 熱辣辣嘅北寄貝,外層烤得微焦香脆,內裡保持鮮嫩,呢個熱食真係提升咗整體體驗。跟住就係壽司,每一件都好特別,好有鋪排,展示咗師傅嘅心思同對食材嘅新鮮、當造期嘅要求。1. 伊左木2. 池魚3.石門貝:石門貝肉質鮮甜,質感爽口,重點係好新鮮,上枱嘅時候仲識郁。4.黑鱸魚平貝加烏魚子:黑鱸魚平貝的肉質鮮美,加上烏魚子的鹹香,口感層次豐富。5.鯖魚:鯖魚當造,食落非常肥美,油脂感好重,所以配搭漬物,食落冇咁膩。6.石池魚7.縞蝦:又係一種出邊比較少食到嘅蝦,食落鮮甜,質感彈牙8.超拖羅:一啖就已經食到,赤身同中湯嘅口感9.馬糞海膽: 海膽

一開頭三款一品料理已經好驚喜!

1. 北海道瀨尿蝦刺身

2. 牡丹蝦龍蝦湯’奶凍’

3. 北寄貝(熱食)

1. 伊左木
2. 池魚

6.石池魚
7.縞蝦:又係一種出邊比較少食到嘅蝦,食落鮮甜,質感彈牙
8.超拖羅:一啖就已經食到,赤身同中湯嘅口感

9.馬糞海膽: 海膽份量十足,口感奶滑,味道鮮甜,用嚟收尾真係100分!

最後就係甜品,非常豐富!職員話呢度嘅甜品都係主菜!每款都精緻到唔捨得食,由傳統日式甜品到創新口味,每一款都係驚喜。

總結
今次Omakase體驗係好難忘,每道料理都體現咗極致嘅日本料理精神同匠心!
2024-08-08 776 浏览
一個月總要食返次 #Omakase好好地去獎勵忙碌嘅自己今晚就去到位於尖沙咀的半島酒店B1樓食呢一間一直 BookMark 咗好耐嘅日本廚師發辦晚餐「 釧Kushiro 」 @kushiro_peninsula主打日本廚師發辦餐的酒店餐廳最後我哋兩人揀選了🇯🇵 《 瀧 TAKI Omakase Set Dinner 》價值 $2280/位套餐有5款不同種類嘅食物咁吸引一於試吓先店員隨即安排我哋坐吧枱位置可以一邊睇住師傅整一邊食一邊慢慢品嚐先夠滿足‼️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨1️⃣ 「 Appetizers 」三款前菜擺盤各有着和風特色包括有北海道牡丹蝦他他北海道北寄貝及瀨尿蝦當中的我最喜歡好精緻的他他一共有四層不同的材料由面頭的粒粒魚子醬下一層牡丹蝦加蝦蓉做返個調味再下一層就係水果蕃茄啫喱而最底就是龍蝦蝦膏一羹舀到落底有一啖放進口裏好濃郁鮮味滿滿的而北寄貝是採用日本原產水果日 - 向夏調製的醬油製成口感非常清甜爽口2️⃣ 「 #一品料理 」一共有三款包括沙甸魚卷物平貝烏魚子酒餚及燒箒羽太可以親眼睇住師傅的即場整沙甸魚卷大大塊紫菜包裹着黃蘿蔔細蔥及芝麻粉去掉魚腥
一個月總要食返次 #Omakase

可以一邊睇住師傅整一邊食
一邊慢慢品嚐先夠滿足‼️

⊰⊹════════════════⊹⊱
💬 ✎ 食後感 :✨

1️⃣ 「 Appetizers 」

三款前菜擺盤各有着和風特色
好濃郁鮮味滿滿的

而北寄貝是採用
日本原產水果日 - 向夏調製的醬油製成
口感非常清甜爽口

2️⃣ 「 #一品料理 」
一共有三款包括沙甸魚卷物
平貝烏魚子酒餚及燒箒羽太
可以親眼睇住師傅的即場整沙甸魚卷
大大塊紫菜包裹着黃蘿蔔
細蔥及芝麻粉去掉魚腥
一件放進口裏肉質結實、鮮美爽甜
如果油香四溢、清爽不膩

3️⃣ 「 Sushi - 8 kinds 」

壽司有8款咁多
一邊睇住師傅即場手握新鮮嘅壽司
一邊食簡直就係雙重感官享受
🍣 池魚壽司 - 手釣嘅池魚肉厚,肉質鮮嫩肥美且脂厚油香,味道很香濃
🍣 石垣貝壽司 - 師傅即時拍打後令石垣貝肌肉收縮,從而品嚐到最彈牙飽滿的口感
🍣 大拖羅壽司 - 採用澳洲野生吞拿魚,富天然魚油脂加上肥美的大拖羅入口即溶,帶有一點筋

🍣 北海道白海膽 - 用紫菜包着滿滿的海膽,食落去鮮甜無比
還有北海道愛女魚壽司、赤鯥壽司、北海道縞蝦壽司及中吞拿魚腩壽司一樣新鮮美味

4️⃣ 「 SOUP 」
用上了螺頭+繡球菇製成的橘子湯
非常清甜又暖胃

5️⃣ 「 DESSERT 」
這麼豐盛滿足的甜品不得不推介
包括有生果盒初志の宴