Chinese Michelin🌟🌟Fine Dining Cuisine❤️..平日食得刁鑽又愛試新野既我👻,呢晚捉埋朋友同我一齊黎試試位於灣仔既米芝蓮🌟 Michelin 私房高級中菜🥢,地方隱蔽,設獨立房間私穩度高,入內有種中西合壁既風格,服務有水準,今次來吃個中式Fine Dining🍽 「仲夏夜之貳」,菜式精緻,整體感覺都不錯!特飲:甘五年陳皮川貝燉檸檬 $50 each (清潤之選)醬油:自家製XO醬 & 頭抽洋蔥汁 (蘸點菜式更惹味)🔸粟米燕窩球(新鮮手拆粟米 泰國燕窩 海中蝦)海中蝦🦐 打成蝦膠將釀入泰國燕窩其中,最後沾上新鮮粟米,口感層次豐富!🔸上素釀羊肚菌(羊肚菌 野竹笙 雲南松茸)🔸咖哩洋蔥蟹肉春捲(自調巴基斯坦咖哩 雲南迷你红皮薯仔 松葉蟹)巴基斯坦咖哩🍛 用上大量溫室番茄🍅 及紫洋蔥💜,加上用自家製紅辣油調和而成。廚師更特意選上雲南迷你紅皮薯仔 & 松葉蟹🦀 造成春捲別有一番風味喔!🔸麥蘆卡蜂蜜魚叉燒(深海巨型龍躉背)店主Nansen 曾經在埃及四季酒店主理中餐,由於普遍埃及人都是回教徒不能吃豬肉🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♂️🙅🏻,所以別於製造出不一樣既叉燒。當中亦選用了不

特飲:甘五年陳皮川貝燉檸檬 $50 each (清潤之選)
醬油:自家製XO醬 & 頭抽洋蔥汁 (蘸點菜式更惹味)

🔸粟米燕窩球
(新鮮手拆粟米 泰國燕窩 海中蝦)

🔸上素釀羊肚菌
(羊肚菌 野竹笙 雲南松茸)

🔸咖哩洋蔥蟹肉春捲
(自調巴基斯坦咖哩 雲南迷你红皮薯仔 松葉蟹)

🔸麥蘆卡蜂蜜魚叉燒
(深海巨型龍躉背)
店主Nansen 曾經在埃及四季酒店主理中餐,由於普遍埃及人都是回教徒不能吃豬肉🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♂️🙅🏻,所以別於製造出不一樣既叉燒。當中亦選用了不同既糖🍯,令味道層次提升。魚叉燒🐟 特別用了麥蘆卡蜂蜜味道更match。

🔸松子金銀鱼湯羹
(九州手釣是日鮮鱼 頂级牙揀片翅)
鯊魚骨湯 & 鮮味魚湯做成既金銀魚湯🍲,加上手釣鮮魚🦑,充滿膠質又養胃喔!

🔸蟹黄珊瑚饌玉會冬林
(手拆蟹黃 北海道帶子 海蝦 龍蝦)
夏天必須吃上冬瓜消暑🤗,結合不同海產,帶給這個菜式鮮味靈魂!

🔸上湯油雞縱菌浸菜苗
(新鲜油雞縱菌)

🔸芝麻甜辣鵪鶉
(名古屋五色胡麻 澳洲专地鵪鶉)
特別邀請澳洲農場為他養殖走地鵪鶉,(有別於法國鵪鶉既嬌小),澳洲走地鵪鶉比較強壯巨型。廚師起骨後,沾上脆漿先慢火再用猛油炸好,加上甜辣醬爆炒,最後灑上名古屋胡麻,帶出先甜後辣。

🔸濃魚湯鳳尾雲吞麵
(日本冬菇 宮崎快樂豬肉 手做風乾麵)

🔸香芒層層疊
(宮崎完熟太陽之子 北海道3.6牛乳)

🔸自家制里糖檸檬抽子冰淇淋伴琴酒
(Botanist Gin Islay)
淋上拔蘭地烈酒🥃,帶出柚子清新味道,作完美總結!
×××[鋒膳 -Flower Drum]×××
©灣仔石水渠街69-71號年威閣2樓B號舖
中菜嘅煮法層出不窮,絕對可以考驗到廚師嘅技巧,灣仔呢間樓上私房菜提供中式Omakase,設有圓枱/長枱,VIP房,難得節日要對自己個胃好少少😋.我呢度餐廳職員嘅服務態度亦都非常誠懇,每一道菜都會介紹,換碟、斟水呢啲服務照顧周到。.🥢飽魚配乾杞子 : 醉雞汁調味,浸泡2天,令鮑魚入味,鮑魚爽嫩新鮮,加埋未經浸泡杞子,增添硬身口感,同菜式既甜味。.🥢老人頭菌 :雲南高山採摘,非常珍貴罕有,含高蛋白質,非常爽口,一咬落去索索聲。.🥢黑椒牛面頰 :黑淑汁非常濃郁,但依然冇搶過牛肉嘅鮮味,帶出微辣,肉質非常軟身,易咬開。.🥢宮崎快樂叉燒👍🏻👍🏻 :豬隻使用穀物、乳酪喂飼,以蜜糖醬烹煮,肉質香甜、juicy ,肉肥37比例,咬落去軟而爽。.🥢爵士湯 : 用25年陳皮、豬展、螺頭哈密瓜去煲,配厚身大件花膠,花膠有一梳梳既口感,湯清唔油,又滋補。.🥢花雕汁帶子煎魚扒:日本手釣英倉空運到港,食材新鮮,蟹籽、細細粒既帶子增添口感.🥢XO醬炒北海道帶子皇:帶子超大粒,有膠質,加黑蒜、三色椒、蘆筍,炒得非常香。.🥢砂礓從戎陳皮燒雞:三黃雞肉質好滑,用砂鍋上菜,保持食物溫度。.🥢麻辣蕃茄手工涼麵手工麵口感爽彈,

🥢麻辣蕃茄手工涼麵
手工麵口感爽彈,辣椒醬唔會蓋過蕃茄醬味,先辣後食到蕃茄甜酸味,為味蕾帶來衝擊。

🥢雪耳木瓜燉白鴿蛋 :白鴿蛋質地特別,少少煙銀,加入雛菊花瓣燉,清甜滋潤,女士補品。

最後仲有個自家製嘅Rum酒雪糕,包藏住好多一粒粒用酒釀過嘅提子,上枱之後staff仲會淋Whisky落去,好好味,製作亦都非常用心。

2022-09-18 581 浏览
😊第一次食中菜omakase,正😍💕同朋友去左好有中秋氣氛既💙藍屋打卡,之後就去對面既✨💓鋒膳食好野。😍🌟環境古色古香有情調,服務貼心親切🥰一開始店員會上自家製頭抽乾蔥及xo醬,可以單獨食或作調味。💕三喜碟醉翁鮑魚凍鮑魚嫩滑,充滿酒香。鹽燒老人頭菌產自海拔8000米以上,富蛋白質,燒得香口,入口爽滑。川椒牛臉脥滑到入口即溶,調味惹味。✨招牌菜🐷 宮崎快樂叉燒啲款豬係食乳酪, 粟米,酵母同納豆大,肉質超嫩滑👍 食過最好食嘅叉燒👏😁🥄厚花膠爵士湯呢個湯都係招牌菜,用上新疆哈密瓜🍈, 螺頭, 瑤柱,25年陳皮及豬展,清甜潤喉。🥢3道主菜:🐟花雕汁帶子魚扒日本手釣英䱽魚扒肉質,配蟹子,帶子同充滿酒香嘅花雕汁,味道豐富。雙蒜帶子王北海道帶子王好大隻,配蒜蓉同黑蒜,炒得有鑊氣。松茸沙薑煎雞新鮮三黃雞肉質嫩滑, 砂鍋上桌熱辣辣🔥🥢主食:麻辣番茄拌麵拌麵手工製作好彈牙,伴荷蘭串茄。💕2款甜品:雪耳木瓜鴿蛋糖水鴿蛋好特別,比平時雞蛋更滑,糖水滋陰潤喉💯🍨自家製新疆吐魯番提子乾柚子蜜雪糕配whiskey 清新口味,不會太甜😍👏美點:☕🍵包咖啡或茶:我點咗🍯蜜糖鹹柑桔,朋友就點咗陳皮燉檸檬🍋,都係養生滋潤既
😊第一次食中菜omakase,正😍💕

🌟環境古色古香有情調,服務貼心親切🥰

一開始店員會上自家製頭抽乾蔥及xo醬,可以單獨食或作調味。

💕三喜碟

醉翁鮑魚

凍鮑魚嫩滑,充滿酒香。

鹽燒老人頭菌

產自海拔8000米以上,富蛋白質,燒得香口,入口爽滑。

川椒牛臉脥

滑到入口即溶,調味惹味。

✨招牌菜

🐷 宮崎快樂叉燒

🥄厚花膠爵士湯

🥢3道主菜:

🐟花雕汁帶子魚扒

雙蒜帶子王

北海道帶子王好大隻,配蒜蓉同黑蒜,炒得有鑊氣。

松茸沙薑煎雞

新鮮三黃雞肉質嫩滑, 砂鍋上桌熱辣辣🔥

🥢主食:

麻辣番茄拌麵

拌麵手工製作好彈牙,伴荷蘭串茄。

💕2款甜品

雪耳木瓜鴿蛋糖水

鴿蛋好特別,比平時雞蛋更滑,糖水滋陰潤喉💯

🍨自家製新疆吐魯番提子乾柚子蜜雪糕配whiskey

清新口味,不會太甜😍👏

美點:

☕🍵包咖啡或茶:

我點咗🍯蜜糖鹹柑桔,朋友就點咗陳皮燉檸檬🍋,都係養生滋潤既選擇😊❤️

2022-09-13
2022-09-17 356 浏览
地點乾淨闊落,座位舒服~粟米燕窩球~蝦肉彈牙,蝦球裡還放了泰國官燕窩,更顯矜貴~上素釀羊肚菌~上湯濃郁,羊肚菌很香,內裡還放了竹笙及松茸等材料~咖哩洋蔥蟹肉春卷~香脆而惹味,帶點微辣,內裡有很多蟹肉~麥蘆卡蜂蜜魚叉燒~用龍躉背魚肉代替豬肉,魚肉更多一份嫩滑感~松子金銀魚湯羹~用了頂級牙揀片翅,魚翅份量多,每啖均能吃到一堆,魚肉鮮甜,加上烘香的松子,層次十足~蟹黃珊瑚饌玉會冬林~有龍蝦、海蝦、帶子、魚肉及手拆蟹黃,帶子超大粒,是珍寶刺身級,蟹黃很多,每口也充滿鮮蟹味~上湯油雞縱菌浸菜苗~菜苗新鮮爽脆,幼嫩好吃~芝麻甜辣鵪鶉~用上澳洲走地鵪鶉,肉嫩而香脆,漿汁甜辣適中,有點像韓國辣醬汁,芝麻多種顏色,好靚~濃魚湯鳳尾雲吞麵~麵質爽彈,是自家製的,雲吞較小,剛好一口一粒~甜品有香芒層層疊~尾聲甜品細細件剛剛好,芒果的甜酸味也剛和中和剛剛吃的食物肥膩感~自家製黑糖檸檬柚子冰淇淋~提子乾用了青提及紅提,青提子乾甜一點,紅提子乾剛多肉一點,配上清新的檸檬柚子味雪糕,令人滿足又驚喜~
地點乾淨闊落,座位舒服~

粟米燕窩球~蝦肉彈牙,蝦球裡還放了泰國官燕窩,更顯矜貴~

咖哩洋蔥蟹肉春卷~香脆而惹味,帶點微辣,內裡有很多蟹肉~

上湯油雞縱菌浸菜苗~菜苗新鮮爽脆,幼嫩好吃~

2022-09-16 334 浏览
早前朋友帶我食好西😋😋,去咗位於灣仔石水渠街嘅《鋒膳》食私房菜。 💗😍中式嘅廚師發板真係第一次食,未食已經先興奮♥️餐廳主打巧手精緻的粵菜,環境優雅,座位闊落,有兩間獨立房間,用垂簾分隔, 古色古香。😘負責serve 我地嘅店員,非常友善。每一道餸上枱時都細心為我哋介紹材料同來源地。用餐期間,仲不斷同我哋有講有笑🥰 服務果然係omakase嘅級數👍🏻🍽三喜碟伴上頭抽乾蔥+ 自家製XO醬,作為調味料1.醉翁鮑魚冰凍咗嘅鮑魚片非常爽口,帶有酒香,非常開胃。2.鹽燒老人頭菌食材非常珍貴,來自雲南野生海拔8500米上採摘,蛋白質非常豐富3.川椒牛面頰口感豐富,肉質軟腍,膠質好豐富,配料非常惹味。🍽招牌菜宮崎快樂叉燒🐖點解叫做快樂叉燒?店員話係因為由日本宮崎豬從小都係食乳酪、納豆 、粟米 同酵母等高質飼料長大,所以食落去特別好味,入口即溶😋🤤🍽厚花膠爵士湯材料非常豐富,有螺頭、25年陳皮、花膠、豬展、瑤柱同新疆哈密瓜 🍈 ,飲落非常凊甜滋潤。🍽主菜1.花雕汁帶子煎魚扒日本手釣英䱽魚空運到港,食材新鮮,配以一粒粒帶子,食落非常有口感,花雕汁充滿酒香。2.雙蒜帶子王有手掌咁大粒嘅帶子,來自北海道,配以

中式嘅廚師發板真係第一次食,未食已經先興奮♥️

🍽三喜碟

伴上頭抽乾蔥+ 自家製XO醬,作為調味料

1.醉翁鮑魚

冰凍咗嘅鮑魚片非常爽口,帶有酒香,非常開胃。

2.鹽燒老人頭菌

3.川椒牛面頰

口感豐富,肉質軟腍,膠質好豐富,配料非常惹味。

🍽招牌菜

宮崎快樂叉燒🐖

🍽厚花膠爵士湯

🍽主菜

1.花雕汁帶子煎魚扒

2.雙蒜帶子王

有手掌咁大粒嘅帶子,來自北海道,配以蒜蓉同黑蒜。

3.松茸沙薑煎雞

新鮮本地三黃雞,肉質嫩滑,食落仲有陳皮絲,用砂鍋上碟熱辣辣🔥

主食:🍜

麻辣蕃茄伴麵

自家製嘅手工麵非常爽口彈牙,配以蕃茄味重嘅荷蘭串茄,少少麻辣,簡直一絕🔥

兩款甜品

1.雪耳木瓜鴿蛋糖水

非常滋潤,好啱女士補一補

2.自家製新疆吐魯番提子乾柚子蜜雪糕🍨配Whiskey 🥃

提子乾加柚子皮, 配搭新鮮特別而有咬口的雪糕, 喜歡吃甜品的定會喜歡。

咖啡或茶☕️🍵

點一杯川貝燉檸檬🍋,潤一潤喉。

• 爵士湯
2022-09-16 430 浏览
地點私癮度高,地方大而裝修高檔,服務也很好,每道菜也會換碟,感覺很乾淨!前菜有粟米燕窩球,蝦球裡放了泰國官燕,蝦球很彈牙;上素釀羊肚菌只是擺碟已很美,羊肚菌內放滿了竹笙及松茸,上湯很濃郁;咖哩洋蔥蟹肉春卷則很香脆,惹味微辣,內裡還加了松葉蟹肉;麥蘆卡蜂蜜魚叉燒,是創新菜式,用龍躉背魚肉代替豬肉製叉燒,質感彈滑但有叉燒味道!湯類有松子金銀魚湯羹,很多魚肉,上湯濃味,配上頂級牙揀片翅,不得了!而蟹黃珊瑚饌玉會冬林,用了海蝦、帶子、龍蝦、魚肉及手拆蟹黃,鮮味十足!上湯油雞縱菌浸菜苗,菜葉鮮嫩而爽脆;芝麻甜辣鵪鶉更是惹味,有點像韓式甜辣醬味,但卻用上嫩滑得澳洲走地鵪鶉,好吃;最後是濃魚湯鳳尾雲吞麵,魚湯鮮甜,配麵吃勁正!甜品有香芒層層疊,芒果肉下有兩片脆片,幾得意;還有自家製黑糖檸檬柚子冰淇淋,味道特別,清新又解膩!

叉燒煎蛋飯 HK$185究竟你想做一隻快樂嘅豬定係憂傷嘅蘇格拉底🐽喂,其實你又知豬生真係快樂?🤔呢間餐廳選用嘅就正正係21日乾熟成宮畸快樂豬叉燒,要養成一隻快樂嘅豬🙂聽講係每日都要聽音樂架🎶仲只係食有營飼料🌽咁一個悲傷嘅人食快樂嘅豬又咩味道?肉質緊緻而且比較瘦,肉香味幾出,唔洗咁多甜醬遮遮掩掩,不過話真係人間美味,又唔太覺🤣反而九州太陽蛋就好正!🍳🤩煎蛋串茄焗豬扒飯 HK$190肚腩覺得呢個就真驚艷啦😍都係快樂豬,佢個豬扒係好嫩🤤雖然瘦但做到入口即融的效果,個蕃茄醬好有層次🍅係用荷蘭蕃茄、洋蔥🧅蘑菇🍄等煮成,串茄則令到酸甜度更適中😋所以就唔係得一款味咁單調,熱食簡直係一絕🔥就算凍左啲都依然好好味👍🏼每個餐都跟爵士湯,由哈密瓜、陳皮、螺頭、花膠同豬展熬製而成,非常清甜同埋健康🍏不過如果有小小湯渣就更正😚值得一讚係裝修靚,環境舒服安靜,唔太聽到隔離講咩,不過冷氣有啲大,記住帶褸❄️
叉燒煎蛋飯 HK$185

煎蛋串茄焗豬扒飯 HK$190

2022-08-05
出名識飲識食嘅好友帶我嚟到灣仔這間私房菜,包我有驚喜咁話🤣🤣地方比較隱蔽,喺一樓,入到去地方非常大,座位寬敞服務很好而且非常有格調中西合璧😜😜有人幫我揀定菜式,當然也有很多季節性菜式啦!鷸蚌相爭(廿五年西班牙黑醋 加拿大象拔蚌 新鮮三黃雞)😋😋夏天好多食材都份外新鮮,特別用清甜嘅加拿大象拔蚌加雞尾濃的新鮮雞做一個菜式!打開胃口!素三蔬不盡綠無窮🥰🥰(板栗南瓜 合掌瓜 山藥 野竹笙 松茸 羊肚菌)三種蔬菜加三種野生菇菌, 配上上湯加菠菜蓉, 清洗未來後準備體驗一輪豐富嘅晚餐。咖哩洋蔥蟹肉春捲 (斯坦咖哩 雲南迷你紅皮薯仔 松葉蟹)巴基斯坦咖哩用上大量溫室番茄及紫洋蔥加上自製的紅辣油調和而成。特意選上雲南迷你紅皮薯仔和松葉蟹造成春捲別有另外一番風味。桂花糖牛叉燒(美國三十天乾式熟成Prime Grade肉眼心)牛叉燒特別用了桂花糖。八寶迷你冬瓜盅(夜香花 蟹肉 瑤柱 冬菇 竹笙 火腿絲 火鴨粒 田雞片)加入田雞片令湯頭更清甜。夏天嘅菜式代表連冬瓜都特別清甜過人拎支胃口大開🥳🥳海鮮汁野菌香煎魚柳(九州手釣是日鮮魚)龍蝦鮮蝦鮮魚製成的海鮮汁, 配上時令野菌, 煎日本手釣鮮魚, 不一樣的中餐😎😎

有人幫我揀定菜式,當然也有很多季節性菜式啦!

鷸蚌相爭
(廿五年西班牙黑醋 加拿大象拔蚌 新鮮三黃雞)😋😋

素三蔬不盡綠無窮🥰🥰
(板栗南瓜 合掌瓜 山藥 野竹笙 松茸 羊肚菌)

咖哩洋蔥蟹肉春捲
(斯坦咖哩 雲南迷你紅皮薯仔 松葉蟹)

桂花糖牛叉燒
(美國三十天乾式熟成Prime Grade肉眼心)
牛叉燒特別用了桂花糖。

八寶迷你冬瓜盅
(夜香花 蟹肉 瑤柱 冬菇 竹笙 火腿絲 火鴨粒 田雞片)

海鮮汁野菌香煎魚柳
(九州手釣是日鮮魚)

上湯百合菜苗
湯頭份外鮮甜一定要將湯飲晒佢啊
椒鹽鵪鶉
(澳洲走地鵪鶉)
澳洲走地鵪鶉比較強壯巨型, 精湛刀功起骨後, 上脆漿先慢火再用猛油炸好, 香脆可口。

濃魚湯鳳尾雲吞麵
(日本冬菇 宮崎快樂豬肉 手做風乾麵)
煮食來講真係控制得非常好份量唔太多,魚湯非常之鮮甜面底也非常彈牙呢雲吞一口一啖剛剛好!

香芒層層疊
(宮崎完熟太陽之子 北海道3.6牛乳)
自家制黑糖檸檬抽子冰淇淋伴琴酒🤩🤩
柚子雪糕 Gin Islay,少少酒味更加提香口味獨特

果然係非常特別嘅私房菜🤭🤭高質得來不失高貴
店員服務仲係酒店級,非常滿意必定會再回頭🥳🥳
2022-09-07 284 浏览
成日都見到其他人食,一直都心思思想試下,今日終於約埋好朋友一齊去食啦。夜晚飲中式茶怕訓唔著,我地就要左竹蔗水,清甜解渴。粟米燕窩球用海中蝦整成蝦球,爽口彈牙,中間包住滿滿官燕,用料十足。上素釀羊肚菌羊肚菌入面放左松茸和竹苼,一咬開口感非常豐富。咖哩洋蔥蟹肉春捲自家調製巴基斯坦咖喱香濃,薯仔吸收哂醬汁十分惹味,加上松葉蟹棒味道鮮甜,春捲炸到脆卜卜。麥盧卡蜂蜜魚叉燒第一次食魚叉燒,做到以假亂真,用左深海龍躉背,厚肉唔鞋。松子金銀魚湯羹用左金古魚肉加上魚翅整成湯羹,十分足料,鮮甜美味,啖啖精華。蟹黃珊瑚饌玉會冬林北海道帶子厚肉鮮甜,海蝦和龍蝦爽口彈牙,加上手拆蟹黃令到成個冬瓜都昇華不少。上湯百合菜苗蘭州九年百合爽口,菜心苗幼嫩。芝麻甜辣鵪鶉澳洲走地鵪鶉嫩滑多汁,個皮炸到香脆可口,加上甜辣醬好惹味。濃魚湯鳳尾雲吞麵雲吞啖啖肉好彈牙,魚湯鮮甜濃郁。香芒層層疊自家制黑糖檸檬柚子雪糕伴琴酒

夜晚飲中式茶怕訓唔著,我地就要左竹蔗水,清甜解渴。

粟米燕窩球
用海中蝦整成蝦球,爽口彈牙,中間包住滿滿官燕,用料十足。

上素釀羊肚菌
羊肚菌入面放左松茸和竹苼,一咬開口感非常豐富。

麥盧卡蜂蜜魚叉燒
第一次食魚叉燒,做到以假亂真,用左深海龍躉背,厚肉唔鞋。

松子金銀魚湯羹

蟹黃珊瑚饌玉會冬林

上湯百合菜苗
蘭州九年百合爽口,菜心苗幼嫩。

芝麻甜辣鵪鶉
澳洲走地鵪鶉嫩滑多汁,個皮炸到香脆可口,加上甜辣醬好惹味。

濃魚湯鳳尾雲吞麵
雲吞啖啖肉好彈牙,魚湯鮮甜濃郁。

香芒層層疊

自家制黑糖檸檬柚子雪糕伴琴酒
2022-09-01 2365 浏览
屋企人生日 始終都係食中菜好 預早訂定位 餐廳服務很貼心 可以預早跟餐廳安排好菜式 經理亦畀咗好多很好的建議 整餐飯大家都食得很滿足當然我功勞最大 揀到一間很好的餐廳鷸蚌相爭 用上加拿大象拔蚌和新鮮三黃雞象拔蚌肉質非常爽脆 口感很好 雞肉非常嫩滑有好濃濃雞味新鮮雞的確是不同的 配上25年西班牙黑醋調味亦非常到位 另外值得一提的 餐廳提供自家製xo醬 用料十足素三蔬不盡綠無窮看似平平無奇 實質暗藏玄機 材料都是精挑細選板栗南瓜 合掌瓜山藥 野竹笙松茸 羊肚菌餐廳將素食亦烹調得出色 家人最鍾意的菜式咖哩洋蔥蟹肉春捲將松葉蟹拆肉 配自家調製的巴基斯坦咖哩 啖啖蟹肉 咖哩亦非常香 這個春捲即叫即做 熱辣辣 外皮卜卜脆桂花糖牛叉燒這個菜盡顯這裏廚師的創意在這裏可以食到好好食而出面又食唔到的菜式美國30天乾式熟成prime grade肉眼心 表面應該是以製作叉燒的方式處理 這個配搭 令本身高貴的食材增加了不少玩味和立體感八寶迷你冬瓜盅一人一盅 雖然係迷你 但很足料數過真係有八種材料 湯很清甜 而家很少地方可以飲到海鮮汁野菌香煎魚柳九州手釣時日鮮魚日本空運鮮魚 時令食材 不鮮不食上湯百合菜苗 蘭州九

當然我功勞最大 揀到一間很好的餐廳

日本空運鮮魚 時令食材 不鮮不食

上湯百合菜苗 蘭州九年百合

椒鹽鵪鶉 澳洲走地鵪鶉 可能係走地原因 鵪鶉肉非常鮮嫩

濃魚湯鳳尾雲吞麵

看似普通 卻是用上高質食材 最推薦嘅係個湯真係好甜好甜一定要飲

食材用上日本冬菇宮崎快樂豬

最後重試埋佢哋嘅甜品

香芒層層疊 自家製黑糖檸檬柚子冰淇淋半琴酒
估唔到甜品都整得咁好

全部製作都一絲不苟 選料全部係最高質最時令 店員質素亦很高👍
庆祝纪念
生日
2022-08-27 365 浏览
生日月很有食神, 品嚐過唔同菜式, 而今晚就有好姊妹特意安排去咗灣仔一間樓上中菜食中式OMAKASE, 第一次食, 真係超期待!餐廳面積唔算大, 圓檯、長檯都有, 坐得闊落。單看今晚MENU, 用料講究, 而所有菜式均為每位份量上檯, 擺盤精緻。先講飲品, 呢度嘅竹庶茅根水, 非常清甜, 飲得出唔係加糖水果種死甜。健康得黎當晚encore咗兩round。侍應送上兩款自家製調味料, 左邊醃製過嘅洋蔥, 比較生, 爽脆有搶口感; 右邊為XO醬, 辣辣地, 香口惹味。粟米燕窩球:金黃色炸蝦球比起成人拳頭細小小, 表面平均附有栗米粒, 一切開粟米粒四散, 蝦球中心釀滿泰國官燕, 非常足料! 蝦球鮮甜味十足, 夾集粟米粒一齊食, 更有層次。上素釀羊肚菌:茨汁好滑, 墊底冬瓜好林又清甜, 配有羊肚菌、野竹笙、雲南松茸, 清香菇味, 配搭清新又健康。咖哩洋蔥蟹肉春卷:春卷炸得金黃香脆, 餡料有鮮味梳梳松葉蟹肉同埋好林嘅紅皮薯仔, mix埋餐廳自調巴基斯坦咖哩, 香辣味跟春卷皮取得平均, 唔會覆蓋蟹肉鮮味, 咖哩汁仲幾惹味。專蘆卡蜂蜜魚叉燒: 呢款菜式令人諗起分子料理, 以龍躉背同埋專蘆卡蜂蜜共同製成
餐廳面積唔算大, 圓檯、長檯都有, 坐得闊落。
粟米燕窩球:

上素釀羊肚菌:
咖哩洋蔥蟹肉春卷:

專蘆卡蜂蜜魚叉燒:
呢款菜式令人諗起分子料理, 以龍躉背同埋專蘆卡蜂蜜共同製成嘅仿叉燒, 賣相都幾神似, 口感實肉唔鞋, 做到真叉燒梳梳肉嘅質感; 而表面掃上專蘆卡蜂蜜, 甜甜地, 尤其邊緣位刻意燒濃, 食落有dd焦香, 正!
松子金銀魚湯羹:
呢個湯羹同樣足料, 加入了金古魚肉、頂級牙揀片翅, 啖啖食到豐富食材, 而且加咗大量薑 (但口感食唔出), 鮮香得黎, 又有搶口感, 層次超豐富。
蟹黃珊瑚饌玉會冬林:
超林冬瓜墊底, 超清甜, 茨汁好滑。北海道帶子為8成熟, 海蝦、龍蝦肉都很爽甜, 伴有手拆蟹黃, 啖啖鮮味。
上湯百合菜苗:
上湯好清甜, 菜苗盡索咗個上湯, 味道回甘。
芝麻甜辣鵪鶉:
鵪鶉炸皮超薄, 平均沾上甜辣汁, 再灑上芝麻。一咬脆得有聲, 鵪鶉超嫩滑多汁, 炸皮上甜辣汁稍為辣咗d, 偏重口味, 還好有墊底脆卜卜嘅窩巴, 平衡到些少辣度。
濃魚湯鳳尾雲吞麵:
湯底有濃郁鮮魚味, 雲吞皮超薄, 包住宮崎快樂豬肉, 豬肉餡料粉嫩juicy, 麵底為手做風乾麵, 稍為索咗個湯汁令麵質林。
香芒層層疊:
兩片不同薄脆上放上芒果卷, 以芒果肉小片圍成花再加入芒果醬, 整體唔會太甜。
自家製黑糖檸檬柚子冰淇淋伴琴酒:
黑糖檸檬柚子雪糕球上檯時再加上少量琴酒, 令味道更為濃郁; 雪糕夾集咗柚子皮, 而雪糕整體味道有如奶茶味, 幾正。
2022-08-24
2022-08-25 231 浏览
同班丫太去咗灣仔食高級私房菜, 呢間私房菜野食同服務都唔錯,見佢地推出自家製月餅, 當然要支持買盒啦!呢盒月餅匯集咗中日食材製作而成, 包裝設計簡約兼富有日系風「北海道牛乳奶黃月餅」(六件裝) HKD350全手工製作, 金沙奶黃以九州雞蛋、濃厚北海道牛乳相配製成, 再加入湖北鮮鹹蛋黃, 將三種各具獨特味道融合埋一齊,食之前放入微波爐叮大約30秒, 暖暖入口, 香滑嘅牛乳平衡了乾乾硬硬鹹蛋黃質感,稍為軟化到厚實口感, 同時散發濃郁奶黃香
見佢地推出自家製月餅, 當然要支持買盒啦!
呢盒月餅匯集咗中日食材製作而成,
包裝設計簡約兼富有日系風

「北海道牛乳奶黃月餅」(六件裝) HKD350

全手工製作, 金沙奶黃以九州雞蛋、濃厚北海道牛乳相配製成,
再加入湖北鮮鹹蛋黃, 將三種各具獨特味道融合埋一齊,
食之前放入微波爐叮大約30秒,
暖暖入口, 香滑嘅牛乳平衡了乾乾硬硬鹹蛋黃質感,
稍為軟化到厚實口感, 同時散發濃郁奶黃香
下個月就係中秋節喇🥳!..又係食月餅既節日,你又準備好了嗎❓ 最近去開鋒膳 / 井巷子食飯,知道它家今年都有出月餅🥮,而愛試新野既我當然唔放過👻!「北海道牛乳奶黃月餅」$350包裝精緻既月餅禮盒,無論自用 or 送禮都一樣咁得體💕,而用料同樣講究!月餅之金沙奶黄蓉選用九州雞蛋🥚 與濃厚既北海道牛乳🥛 相配而成既金沙奶黃💛 特別香潤軟滑,加上湖北上盛鮮鹹蛋黃製成,三者味道融和滿有奶黃香,輕輕焗熱更滋味喔!..

下個月就係中秋節喇🥳!

又係食月餅既節日,你又準備好了嗎❓

「北海道牛乳奶黃月餅」$350
2022-08-19 162 浏览
一年容易又中秋🥮,不經不覺又踏入中秋節嘅日子🌕🌕(雖然天氣同盛夏無分別😅)往年都係由我去買月餅🥮,今年都唔例外。屋企人話想食奶黃月餅🥮。本來想方便係就近嘅大型連鎖麵包店買就算。不過今年比我搵到驚喜。鋒膳呢間餐廳🍽🍽唔知大家有無聽過。之前朋友帶過我一次去食晚飯🍴🥣。餐廳位於鬧市住宅大廈嘅二樓。適逢見到佢有賣北海道牛乳奶黃月餅。仲要係香港🇭🇰製造之餘仲要全手工打造。點可以唔支持下。月餅🥮之金沙奶黃蓉選用左九州雞蛋🥚同濃厚的北海道牛乳🥛相配而成的金沙奶黄特别香潤軟滑,加上優質的湖北鮮鹹蛋黃🍳製成。我選擇左放落氣炸鍋到炸熱嚟食,月餅🥮皮勁薄,食落勁香奶黃味🥚🥛。真心真係好高質。

外卖自取
2022-08-18 268 浏览
鋒膳 (灣仔).精緻中菜omakase. •鷸蚌相爭- 鮮味清新,加拿大象拔蚌爽口鮮味,黑醋開胃,一流•素三蔬不盡綠無窮- 精緻蔬果,南瓜,合掌瓜,山藥,竹笙,松苦加牛肚菌配上翡翠綠菠菜汁•咖哩洋蔥蟹肉春捲-香口之物,一咬咖哩味重左少少蓋過左松葉蟹嘅味,但細嚼後又滲出蟹味•桂花糖牛叉燒- Prime grade嘅美國肉眼,西式食材加入中式煮法再偽叉燒,因為宗教原因唔食得豬嘅人有口福•八寶迷你冬瓜盅- 呢個一人一個人頭上嘅冬瓜盅一啲都唔迷你,勁足料,入面有蟹肉,瑤柱,火鴨粒,田雞片,火腿絲等,每啖飲到湯之餘仲好有咬口.•海鮮汁野菌香煎魚柳- 店員介紹好似係叫金鼓魚,魚塊外脆內滑,最重要係個汁夠鮮味•上湯百合菜苗- 百金精瑩通透,乳白半透明,咬落微爽,菜苗無容置疑,嫩•椒鹽鵪鶉-又一香口菜式,鵪鶉肉真係無幾多地方有•濃魚湯鳳尾雲吞麵- 食到呢道菜已經非常之飽,但魚湯好好飲,雲呑都好好食!甜品部份: •香芒層層疊- 中式炸皮配上吉士忌廉,再用勁甜新鮮芒果做成玫瑰花🌹•自家製黑糖檸檬柚子冰淇淋配琴酒-完全唔甜,咬落有口感.鋒膳 (灣仔)灣水渠街69-71號年威閣2樓B號舖
鋒膳 (灣仔)
精緻中菜omakase

•椒鹽鵪鶉-又一香口菜式,鵪鶉肉真係無幾多地方有

甜品部份:

•自家製黑糖檸檬柚子冰淇淋配琴酒-完全唔甜,咬落有口感
鋒膳 (灣仔)
灣水渠街69-71號年威閣2樓B號舖