2024-09-27 3036 浏览
🇯🇵 昨天晚上,朋友介紹我來到旺角一間吃omakase的日本餐廳用餐。餐廳裝修很日式,每個座位都有它的特色。菜品以傳統日本爐端燒餐廳的船槳長板上菜,儀式感滿滿!🏯 這裏的廚師發辦有兩個價位,分別是$468/$680。我們叫了長阪12旬彩席間料理 $468/位 的套餐。這裏的食物質素很高,難以置信只是$468,我和朋友已經約定下次再來嘗試$680的套餐!🎏長阪12旬彩席間料理 🍱🌙🏮☘️ 海鮮菠菜豆腐雲·磯煮鮑魚·胡瓜漬胡瓜漬面頭有醬油,味道較重,建議從右側開始享用🐚 帶子底部鋪有醋,無需再點豉油,味道鮮美🐠 間白細條的油甘魚搭配海膽和白蝦,口感豐富 🥚 魚子醬鵝肝蒸蛋外形像個鳥巢,賣相吸引。蒸蛋香滑可口,鵝肝的豐腴與魚子醬的鮮美完美結合🐟 竹鮫魚上面有啫喱,配上紫菜和蔥一起吃,不用點豉油🍢 自家製免治雞肉卷·蘆筍豚肉·牛空腹燒得好惹味的串燒,配搭自家製醬汁味道一流🐡 燒風乾馬友魚魚皮煎得香脆,配薑芽同檸檬汁,令整道菜好出色🍤 南瓜海老天婦羅搭配抹茶鹽、蘿蔔蓉和天婦羅汁,口感酥脆🐚 燒時令貝牛油燒元貝,侍應會即時磨柚子皮在上,帶來清新感 🦀 蟹籽炒飯·魚乾·蜆肉鯛魚湯蟹籽炒飯使用日本米,口

長阪12旬彩席間料理 🍱🌙🏮

☘️ 海鮮菠菜豆腐雲·磯煮鮑魚·胡瓜漬
胡瓜漬面頭有醬油,味道較重,建議從右側開始享用

🐚 帶子
底部鋪有醋,無需再點豉油,味道鮮美

🐠 間白
細條的油甘魚搭配海膽和白蝦,口感豐富

🥚 魚子醬鵝肝蒸蛋

🐟 竹鮫魚
上面有啫喱,配上紫菜和蔥一起吃,不用點豉油

🍢 自家製免治雞肉卷·蘆筍豚肉·牛空腹
燒得好惹味的串燒,配搭自家製醬汁味道一流

🐡 燒風乾馬友魚
魚皮煎得香脆,配薑芽同檸檬汁,令整道菜好出色

🍤 南瓜海老天婦羅
搭配抹茶鹽、蘿蔔蓉和天婦羅汁,口感酥脆

🐚 燒時令貝
牛油燒元貝,侍應會即時磨柚子皮在上,帶來清新感

🦀 蟹籽炒飯·魚乾·蜆肉鯛魚湯
蟹籽炒飯使用日本米,口感香糯;魚乾香脆可口 ;蜆肉鯛魚湯鮮美無比

🍉 百香果汁·香蕉朱古力捲蛋·日本西瓜
百香果汁上面有個泡泡,好適合打卡,果汁喝上去清新香甜;香蕉朱古力捲蛋味道濃厚,好好吃;日本西瓜甜美多汁,簡直是夏天的絕佳享受!

🥃 另外叫了杯52度高粱梅酒+Sake
有兩大粒梅子在杯裏,飲落酸酸甜甜,有點似話梅的味道
2024-09-25
2024-09-24 3360 浏览
看到有人說了這裡改了菜單,變成了有點像廚師發辦的感覺,不過價錢不算貴,而且款式挺多的,而且套餐外還可以加點刺身串燒等,性價比不錯!長板12旬彩席間料理(12品)(468元/位)前菜分別有鮮嫩的海膽豆腐,爽滑的磯煮鮑魚和濃香的醬魚,整體開胃。然後是刺身,分別有八爪魚和象拔蚌,前者很有彈性但又很嫩滑,後者非常鮮甜!接著還是刺身,分別是北海道海膽配白蝦和油甘魚刺身。海膽和白蝦都非常新鮮,味道鮮甜,接近入口即化的口感。油甘魚刺身配上蔥絲和洋蔥一起,味道更清爽。之後的看似是一道甜品,但其他不是!分別是加了魚的蛋卷,吃起來感覺像吃蛋糕的感覺,挺特別的。另一個就是最中內放上了吞拿魚蓉和三文魚籽進去,一口吃下去味道鮮甜,入口爆汁!接著是開始熱食了,一開始就是魚子鵝肝蒸蛋,鵝肝經過煎香,入口即化,油香口感,配上嫩嫩的蒸蛋。然後是日式燒豆腐串燒,剛剛燒好,外脆內嫩的,裡面非常熱,有豆香,加上木魚碎和蔥花來調味。之後是燒油甘魚鮫,魚鮫非常肥美,吃起來入口即化,帶有濃濃的油甘魚香,配上酸汁解膩。接著是天婦羅,分別有南瓜和帶子。個人喜歡南瓜多一點,因為又香又甜的!帶子炸到五成熟,味道挺嫩,但又有質感。跟著是燒北
長板12旬彩席間料理(12品)(468元/位)

跟著是燒北寄貝,味道超鮮甜,口感又嫩又彈,連湯都一起喝掉!
還有就是炒飯和湯了,炒飯用上日本和牛去炒,所以油香特別足,而且挺有鑊氣的,蛋香也挺足,還有黑松露香。湯是鯛魚湯,裡面還有鯛魚片和大蜆,魚味突出,味道鮮甜!
最後就是甜品了,分別有水蜜桃蛋卷,西瓜和百香果梳打,水蜜桃蛋卷挺有驚喜的,吃起來還有果肉!
2024-09-19
如果想帶啲老闆上司同事食個有Omakase水準,上菜又夠快嘅quick lunch,可以試下呢間嘅商務午餐。今日我地一份會席御膳, 一份丼飯三品御膳。食材非常、非常新鮮,選用嘅魚生好岩胃口(我地最鐘意拖羅、赤蝦、帶子)。印象最深刻二百蚊business lunch 除咗廚師發辦嘅刺身同壽司,仲有 🔥 高質爐端燒(火喉掌握好真係好好味),真係一石二鳥!雙重滿足!//旬彩會席御膳前菜:帶子刺身沙律,蜜糖芥末醋汁刺身三點:拖羅、帆立貝、赤蝦;伴三文魚籽、雞冠草沙律壽司三貫:金目鯛手握壽司、吞拿魚蓉飯捲、角切魚生一口飯爐端燒三品:蘆筍豚肉卷、鹽燒雞軟骨、日本青椒仔雜錦天婦羅:炸大蝦、炸秋葵、炸甜薯主食:壽喜燒滑蛋牛肉丼甜品:雪米糍//三品御膳前菜:車厘茄沙律、麵豉湯魚生沙律:金目鯛、三文魚、吞拿魚、三文魚籽、沙律菜刺身:赤蝦刺身迷你海鮮丼(其實好大碗好正):松葉蟹、海膽、吞拿魚蓉、三文魚籽、玉子燒、紫蘇葉、日本珍珠米醋飯(廚師發辦會根據時令食材改變用料)

今日我地一份會席御膳, 一份丼飯三品御膳。食材非常、非常新鮮,選用嘅魚生好岩胃口(我地最鐘意拖羅、赤蝦、帶子)。印象最深刻二百蚊business lunch 除咗廚師發辦嘅刺身壽司,仲有 🔥 高質爐端燒(火喉掌握好真係好好味),真係一石二鳥!雙重滿足!

//旬彩會席御膳
前菜:帶子刺身沙律,蜜糖芥末醋汁
刺身三點:拖羅、帆立貝、赤蝦;伴三文魚籽、雞冠草沙律

壽司三貫:金目鯛手握壽司、吞拿魚蓉飯捲、角切魚生一口飯

爐端燒三品:蘆筍豚肉卷、鹽燒雞軟骨、日本青椒仔

雜錦天婦羅:炸大蝦、炸秋葵、炸甜薯

主食:壽喜燒滑蛋牛肉丼

甜品:雪米糍

//三品御膳
前菜:車厘茄沙律、麵豉湯

三品御膳

魚生沙律:金目鯛、三文魚、吞拿魚、三文魚籽、沙律菜

刺身:赤蝦刺身

三品御膳

廚師發辦會根據時令食材改變用料)
三品御膳
𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍旺角區高質日式料理相比起其他地區,真係少之又少🥹 聽朋友介紹有間好日本特色嘅居酒屋🎏,可以享受到仿似置身日本嘅爐端燒用🛶船漿上菜,想好好感受一下日本文化,又有滿滿儀式感,就記得要留定吧枱座位啦😚𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍餐廳環境佈置日式格調,不只有席前吧枱,還有舒適卡座❣️ 餐廳晚市主打兩款廚師發辦套餐,價格實惠$468/ $680 一位,午市都有超值定食唔洗HK$100添❣️ 而且餐廳都會因應季節不時會換上新嘅菜式,帶來不同嘅新鮮感🥰𓏸𑁍𓏸𓈒𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓂃𓏸𓈒𑁍ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ長阪十二旬彩席間料理 超抵價$468/位前菜:𓐎北海道白玉栗米🌽𓐎高糖蕃茄🍅燒藍鯨吞拿魚根沙律𓐎白象拔蚌配芥辣蜜糖醬汁 𓏭菜三味上碟好精緻,新鮮玉米清甜;而沙律菜聽師傅講解係高糖蕃茄🍅,佢比一般蕃茄糖度高1.5倍,含有豐富濃縮營養架😍 佢配合炙燒藍鯨吞拿魚做沙律,感覺好fresh😌而象拔蚌配芥辣蜜糖醬真係第一次食,感覺都好特別,唔錯👍🏻𓐎鮮甜刺身:赤貝,八爪魚配以昆布底🌱𓐎熟成五日的蓮子鯛配紫蘇葉,海膽吞拿魚小妹覺得刺身配紫蘇葉係好夾,可以令食材嘅味道更加突出,海

ᵂᴴᴬᵀ ᵂᴱ ᴼᴿᴰᴱᴿᴱᴰ
長阪十二旬彩席間料理 超抵價$468/位

前菜:
𓐎北海道白玉栗米🌽
𓐎高糖蕃茄🍅燒藍鯨吞拿魚根沙律
𓐎白象拔蚌配芥辣蜜糖醬汁
而象拔蚌配芥辣蜜糖醬真係第一次食,感覺都好特別,唔錯👍🏻

𓐎鮮甜刺身:赤貝,八爪魚配以昆布底🌱
𓐎熟成五日的蓮子鯛配紫蘇葉,海膽吞拿魚
小妹覺得刺身配紫蘇葉係好夾,可以令食材嘅味道更加突出,海膽同吞拿魚仲要係我至愛😋

𓐎魚籽蟹肉蒸蛋
蒸蛋上枱超驚喜🤩🤩🤩好吸睛嘅鳥巢造形🥚🥥 好可愛,打卡度爆燈⭐️⭐️⭐️
味道更加無可挑剔,蛋好奶滑,而魚子加蟹肉根本就係絕配❣️

𓐎蝦肉夾餅 だてまき(蛋+魚蓉撈勻再煎)
🌸夾餅入面有爽口彈牙嘅 蝦肉,甜蝦🦐,
味道豐富,可以享受到不同層次口感😋
伴碟仲有美味嘅伊達卷,日本新年必食嘅料理之一,傳統做法係用白肉魚嘅魚漿將加上調味,再落蛋液去煎而製成,食落少少甜味的蛋卷💛

𓐎🍢串燒: 蘆筍豚肉,牛空腹,自家製雞肉丸
燒得好Juice嘅串燒,配搭自家製嘅醬汁味道一流。

𓐎藍鯨吞拿魚配薑芽
極罕有鮪珍品- 拖羅鄂位(カマトロKama Toro) 係鮪魚最頂級嘅部位,真係爆油感極強❣️
職員仲好貼心提示呢道菜一定要熱食,因為會較少油膩感㗎🫶🏻

𓐎天婦羅松葉蟹腳配抹茶海鹽
天婦羅青椒🫑和松葉蟹腳🦀,炸得入口香脆,美味而不油膩,仲要係原隻松葉蟹腳,好yummy😋

𓐎牛油炭燒鮑魚
炭燒過嘅鮑魚好爽口彈牙,牛油味又不會蓋過鮑魚嘅鮮味👍🏻

𓐎櫻花蝦炒飯、潰物:沙甸魚乾、鯛魚魚湯
鯛魚魚湯先係先將鯛魚魚肉先炒香,之後經過大廚精心烹煮8小時,味道較清淡但可以品嚐到原汁原味嘅精華👍🏻
再加上炒得好乾身嘅櫻花蝦炒飯真係好飽🫣

甜品
𓐎十勝紅豆🫘配軟綿綿原味蕨餅
𓐎清新海鹽檸檬蛋糕🍋🍰
𓐎煙燻汽泡🫧西瓜汁菠蘿汁

* ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ *
餐廳職員服務貼心,會緊貼住你食嘅進度,同講解每一道菜式,又不時會加熱茶,聚會或慶祝都十分推薦嚟一試❣️
2024-06-23 5331 浏览
呢間野變左餐牌我無留意係我唔岩,咁岩朋友生日就去食飯,結果成餐9唔搭8首先,我openrice訂位已備注「生日飯」,無諗過佢地怪我無request卡位,得番吧台真係笑左,都算…問佢地有冇甜品/蛋糕供應,佢地話有甜品可以寫Happy birthday,但寫唔到名..(我:?)其實都唔緊要,最可怕個貌似經理既長髮小姐話寫唔到原因係咁臨時我地無師傅寫(我:咁又寫到Happy birthday?)佢話係前一晚「用淨」先有,所以寫唔到名,用淨你地係翻用比客人?我唔知,所以唔敢要,話唔使了。之前佢晚市好多選擇,有壽司有串燒有熱食,都正常,唔係特別好食又唔係難食咁…今次再去,佢明焗人食佢「omakase」其實真係唔想揀,佢餐牌得番壽司同串燒😒我地揀左$468。上菜都好笑,店員同師傅都唔知上左咩打咩,上左前面果碟,影影下相忽然拎住後面3碟問:呢樣食左未呀? 下,問番個客咁得意之後經理同廚房肥果個師傅指住我地吧台果邊指指點點🤣🤣🤣原來無溝通,omakase係方便餐廳將正常份量既野分做勁細碟咁上,又可以賣貴啲,食食下又發覺,呢個set就係之前佢地lunch賣緊$198果份😀個天婦羅唔記得左影,咩蟹腳勁難食

其實真係唔想揀,佢餐牌得番壽司同串燒😒我地揀左$468。

個天婦羅唔記得左影,咩蟹腳勁難食無味🤣

湯無味,飯得2啖,唉,我寧願好似之前咁散叫正常份量,而家好似食爭鮮咁,見到師傅將魚微波爐叮完先去燒2下;食甜品果時睇到肥師傅分緊味勁怪既西瓜波蘿汁果時分唔晒佢即場飲…我唔知係唔係正常,個個師傅又唔帶口罩又無手套就處理食物…成件事勁差,埋單2個$1200,女仔都食唔飽,上餐一時一次上2-3樣,一時好耐都唔上,去唔去自己諗,我就唔會再去
庆祝纪念
生日
3天前 0 浏览
呢間餐廳10分抵食,晚市做兩款Omakase套餐,今次我同朋友試咗比較平嘅一款,菜式都非常豐富前菜- **海膽豆腐** 口感滑順,海膽的鮮香與豆腐的清淡完美結合十分開胃。- **機煮鮑魚** 醬汁入味,搭配的配料增添了風味,令人感受到海鮮的鮮美。- **水煮南瓜** 南瓜的自然甜味透出,十分健康**刺身** - **深海池魚** 魚肉的質地滑嫩,每一口都令人感受到海洋的味道。- **赤貝** 赤貝的肉質鮮美,鮮甜的口感。- **春魚** 春魚刺身新鮮,肉質滑順- **北海道海膽** 這道北海道海膽色澤金黃,鮮香四溢,口感滑溜,帶有海的風味- **帶子** 帶子的鮮甜味道在口中綻放,切工精緻,口感極佳,是一道不可錯過的刺身。蟹肉三文治用餅乾夾住蟹肉,非常有特色*海膽茶碗蒸** 滑嫩可口,海膽的鮮香融入蛋羹中,口感柔滑**燒豆腐** 外焦內嫩,搭配的醬汁香氣**燒油甘魚鮫** 肉質鮮嫩,燒烤的香氣撲鼻而來,正**天婦羅** 天婦羅外脆內嫩,菜品新鮮,今次食到嘅係魚肉同埋粟米,火候一流❤️**燒北寄貝** 燒烤後的香氣四溢,搭配的調味料提升了整體的風味**雜菌櫻花蝦

前菜
- **海膽豆腐**
口感滑順,海膽的鮮香與豆腐的清淡完美結合十分開胃。

- **機煮鮑魚**
醬汁入味,搭配的配料增添了風味,令人感受到海鮮的鮮美。

- **水煮南瓜**
南瓜的自然甜味透出,十分健康

**刺身**
- **深海池魚**
魚肉的質地滑嫩,每一口都令人感受到海洋的味道。

- **赤貝**
赤貝的肉質鮮美,鮮甜的口感。

- **春魚**
春魚刺身新鮮,肉質滑順

- **北海道海膽**
這道北海道海膽色澤金黃,鮮香四溢,口感滑溜,帶有海的風味

- **帶子**

蟹肉三文治
用餅乾夾住蟹肉,非常有特色

*海膽茶碗蒸**
滑嫩可口,海膽的鮮香融入蛋羹中,口感柔滑

**燒豆腐**
外焦內嫩,搭配的醬汁香氣

**燒油甘魚鮫**
肉質鮮嫩,燒烤的香氣撲鼻而來,正

**天婦羅**

**燒北寄貝**
燒烤後的香氣四溢,搭配的調味料提升了整體的風味

**雜菌櫻花蝦飯**
飯粒粒分明,搭配的菌類和櫻花蝦增添了風味,十分美味
3天前 0 浏览
想食高Cp值嘅Omakase🤔我推介「長阪燒」嘅長阪12旬彩席間料理(2客)😬.前菜(2客)🥢有磯煮鮑魚、海膽豆腐同南瓜🎃磯煮鮑魚彈牙😝海膽豆腐加上芥末更突出海膽味道👍🏻.先付(2客)🍽️有八爪魚同赤貝🐙加上辣蘿蔔蓉🥕醋、山葵菜🥬整個組合好Fresh💦.御造(2客)🐠間八魚厚肉,軟中帶彈性😗帶子新鮮大粒軟滑🐚海膽杯十分鮮甜🤤.蒸物(2客)🥚魚子醬鵝肝蒸蛋🪿蒸蛋滑溜,配上,味道層次豐富✨.食事(2客)💮最中餅入面有明太子同蟹肉🦀鮮甜蟹肉加上微微鹹辣嘅明太子,幾特別😉旁邊係由用全魚蓉整嘅伊達卷🥮入口既似蛋糕又似玉子燒🤪好特別.味自慢燒物(2客)🍢燒豆腐表面塗上甜味醬汁,入口外酥脆內嫩😆每一啖咬落去都超多湯汁滴出😍十分出色.時令燒魚(2客)燒比目魚🐟魚肉非常鮮嫩👍🏻豐富魚油香😋可以沾上沙律醬或連同薑芽同食🫚.天婦羅(2客)🍤有山藥同廣島蠔🦪意外地紫蘇葉同廣島蠔咁夾,而且蠔肉十分Juicy💯亦可以點蘿蔔蓉落天婦羅汁🥕又或者沾抹茶鹽🍵.燒時令貝(2客)🐚燒北寄貝喺上枱嘅時候磨上柚子皮🍊令牛油北寄貝增添Fresh嘅感覺🧈仲有唔少雜菌🍄‍🟫.飯(2客)🍚黑松靈帶子炒飯 🖤每一啖都食淡淡黑松露味😌帶子加
飯(2客)🍚黑松靈帶子炒飯 🖤每一啖都食淡淡黑松露味😌帶子加上蛋絲🍳好味道
湯(2客)🥣鯛魚濃湯🦈入面加入咗蜆肉同海帶,飲到香濃魚味又唔腥☺️
甜品(2客)🍮有草莓紅豆忌廉大福🍓🫘水上玄餅💮百香果泡泡梳打🍹
  • 甜品
  • 串燒
  • 刺身
5天前 17 浏览
廚師坐鎮吧檯,為食客即席準備料理,亦可選擇包廂坐位,與另一半靜靜地享受晚餐時光。食物方面,菜式多樣豐富,從前菜到甜品,每一道都充滿驚喜。最推薦的刺身如馬冀海膽新鮮甘甜;鹽味昆布與帶子非常夾;銀雪魚西京燒油脂豐富,帶有微甜的醬香;而天婦羅紫蘇炸蠔令人印象深刻。最後的鮮菇櫻花蝦釜飯配上文蛤魚湯,為整餐體驗畫上完美句號。餐單充滿心思,環境氛圍亦加分,員工服務友善,無論與朋友聚會或慶祝特別日子,都值得推薦的好去處。【長阪12旬彩席間料理】 $468✺前菜:磯煮鮑魚、海膽豆腐、蕃薯✺先付:海葡萄、八爪魚、赤貝✺刺身:石門鯛、鹽味昆布帶子、馬冀海膽✺蒸物:三文魚籽海膽蒸蛋✺御造:蟹肉最中餅 、伊達卷✺味自慢燒物:日式燒豆腐✺時令燒魚:銀雪魚西京燒✺天婦羅:紫蘇炸蠔 、炸粟米✺燒時令貝:燒牛油北寄背✺飯:鮮菇櫻花蝦釜飯✺湯:文蛤魚湯✺甜品:百香果梳打、日本直送蛋糕、大福

【長阪12旬彩席間料理】 $468
✺前菜:磯煮鮑魚、海膽豆腐、蕃薯
✺先付:海葡萄、八爪魚、赤貝
刺身:石門鯛、鹽味昆布帶子、馬冀海膽
✺蒸物:三文魚籽海膽蒸蛋
✺御造:蟹肉最中餅 、伊達卷
✺味自慢燒物:日式燒豆腐
✺時令燒魚:銀雪魚西京燒
✺天婦羅:紫蘇炸蠔 、炸粟米
✺燒時令貝:燒牛油北寄背
✺飯:鮮菇櫻花蝦釜飯
✺湯:文蛤魚湯
甜品:百香果梳打、日本直送蛋糕、大福
2024-12-07 0 浏览
最近好想食omakase,然後有朋友話最近發現旺角有一間超有特色嘅omakase店,我地早一晚打來定位都有位,今日收工就趕過來。果然,今晚真係食得好開心!今晚我哋揀咗平啲嘅omakase set, $468一位,但都已經好出色,一共有12道菜,食物質素真係好高質,不論係擺盤定係味道抑或係店員同廚師嘅態度,都令到成個食飯過程好開心!其中一檔我覺得最印象深刻嘅,就係個蒸蛋,佢完全係整到真係有一個鳥巢,入邊有一隻白雪雪嘅雞蛋,上面又有海膽同三文魚子,熱辣辣咁樣撈埋一齊食,真係勁正,而且打卡都一流!另外個燒風乾馬友魚都好出色,啲肉十分之嫩滑,而且魚油味好濃,加埋啲醬汁醋一齊食,就唔會覺得太滯,而且啖啖肉,真係想另外要多一碟!個天婦羅都炸得好酥脆,完全係算係我香港食過嘅天婦羅嘅數一數二,當然啦,因為佢有蓮藕片,所以我都另外有俾佢加分,而旁邊嘅抹茶鹽都真係幾特別。甜品方面,有個好特別嘅百香果汁,上面更加有一個泡泡,一定要用嚟打卡!

2024-12-05 0 浏览
▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼▼適逢紀念日當然要揀間有質素嘅餐廳慶祝❣️位於旺角嘅日式爐端燒餐廳「長阪燒」裝潢以木系為主🪵配搭明亮柔和嘅燈光、以及日本傳統嘅裝飾同藝術品,別具日式風格🎎我哋點咗「長阪12旬彩席間料理」omakase 套餐,每道菜都令人充滿驚喜,難以想象竟然有如此實惠嘅廚師發辦🤩鍾意食日本菜嘅朋友必定要試下!⚜️長阪12旬彩席間料理($468/位)🔸先付:海膽豆腐、磯煮鮑魚、胡瓜漬、菠菜沙律海膽豆腐濃郁嫩滑,磯煮鮑魚爽彈入味,胡瓜漬惹味帶辣,菠菜沙律酸甜開胃,每款都非常有特色💥🔸刺身:蓮子鯛、中拖羅、生蠔擺盤精緻,蓮子鯛口感緊實,中拖羅肉質軟嫩,入口充滿油脂香,生蠔鮮甜,帶海水嘅天然鹹味,上面放有海膽同魚籽,味道及口感層次相當豐富✅🔸魚子醬鵝肝蒸蛋造型別緻,打卡一流!蒸蛋口感滑嫩綿密,鵝肝入口即化,再以魚子醬點綴,大滿足💕🔸伊達卷初嘗以白肉魚魚漿製成嘅伊達卷,食落就像帶有甜味嘅蛋卷😋🔸甜蝦拖羅蓉米通米通香脆可口,上面放有鮮甜甜蝦及甘香拖羅,富有口感層次嘅一道菜👍🏻🔸秘製燒豆腐外層燒得金黃酥脆,內裏則口感柔軟細膩,再以秘製醬料調味,值得一讚💫🔸燒三文

⚜️長阪12旬彩席間料理($468/位)

🔸先付:海膽豆腐、磯煮鮑魚、胡瓜漬、菠菜沙律

🔸刺身:蓮子鯛、中拖羅、生蠔

🔸魚子醬鵝肝蒸蛋

🔸伊達卷
初嘗以白肉魚魚漿製成嘅伊達卷,食落就像帶有甜味嘅蛋卷😋

🔸甜蝦拖羅蓉米通

🔸秘製燒豆腐

🔸燒三文魚鰭
三文魚鰭油脂豐腴,充滿魚油香,味道香濃吸引🎉

🔸炸天婦羅:海老、南瓜 配 抹茶鹽
即叫即炸熱焫焫,入口有淡淡抹茶嘅味道,蘸上蘿蔔蓉後味道瞬間昇華🆙

🔸燒新鮮北寄貝 配 新鮮柚子皮
北寄貝爽脆有嚼勁,加入柚子皮更能突顯其鮮味👏🏻

🔸鰹魚炊飯
炊飯嚴選日本米並以高湯製成,口感香糯鮮美,再加入魚乾調味,別有一番風味🐠

🔸文甲魚湯
湯品清香鮮甜,更配有蜆肉及紫菜,非常有誠意🥣

🔸甜品:紅豆湯丸子燉雪燕 配 雪米糍
足料甜品,配料相當豐富,為美味嘅一餐畫上完美句號🎊

▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲▲
成日都聽朋友介紹呢間日式爐端燒餐廳 @nagasakayaki ,據說可以用親民價格食到高質質素,所以就嚟試下。😌餐廳以船為主題,格局寬敞,設有吧枱同卡位。坐吧枱可以體驗呢度嘅特色「用船漿上菜」 ,幾過癮下。今次我哋叫咗個入門版嘅套餐,佢係以廚師發辦形式,會視乎當日有咩新鮮食材而俾咩菜式你,店員亦會簡單介紹返。❤️成個過程大概兩小時,係個幾愉快嘅體驗。🥳長阪12旬彩席間料理(12品)HK$468①前菜➡️ 海膽豆腐、磯煮鮑魚、魚乾🎣先上三樣前菜,豆腐質感軟滑,以海膽醬調味,有少少鮮甜感覺,但冇話非常突出。鮑魚易咬唔韌,醬汁煮得非常入味。魚乾甜甜哋,配埋核桃送酒一流。味道:7.5/10②先付➡️ 八爪魚、帶子刺身 🐙以醋漬調味,帶子軟腍肉厚,八爪魚爽口帶少少彈牙,味道鮮甜又帶少少酸味。配埋海帶,非常清爽開胃。味道:8.2/10③刺身 🐠➡️ 池魚、北海道海膽、蛋黃醬赤身池魚王肉厚肥美,鮮嫩爽脆帶油香。赤身都唔錯,完全冇筋,亦冇腥味,反而食到吞拿魚魚味。廚師以蛋黃淋上赤身,解決咗赤身油脂偏少嘅問題,所以食落口口感好滑,亦唔覺乾身。😙北海道海膽真係有驚艷感覺,口感細緻軟滑,口腔頂一頂已經融化。而且完

長阪12旬彩席間料理(12品)HK$468

①前菜
➡️ 海膽豆腐、磯煮鮑魚、魚乾🎣

味道:7.5/10

②先付
➡️ 八爪魚、帶子刺身 🐙

味道:8.2/10

刺身 🐠
➡️ 池魚、北海道海膽、蛋黃醬赤身
池魚王肉厚肥美,鮮嫩爽脆帶油香。赤身都唔錯,完全冇筋,亦冇腥味,反而食到吞拿魚魚味。廚師以蛋黃淋上赤身,解決咗赤身油脂偏少嘅問題,所以食落口口感好滑,亦唔覺乾身。😙北海道海膽真係有驚艷感覺,口感細緻軟滑,口腔頂一頂已經融化。而且完全冇平時廉價嗰種腥苦臭,而係有種creamy嘅感覺,甜甜哋帶奶香。😍😍

味道:8.5/10

④蒸物
➡️ 魚子鵝肝蒸蛋🥚

蒸蛋用原隻蛋殼裝住,上面擺放魚子同鵝肝,貌相相當吸引。蒸蛋的質地非常柔滑,入口即化,配合鵝肝嘅油脂讓蒸蛋更添濃郁感,魚子則增添了一絲鹹香。🤩

味道:8.5/10

⑤御造
➡️ 蟹肉餅、伊達卷🦀

廚師用日式最中餅包住蟹肉絲同八爪魚子,可以食到三層口感,其中以八爪魚子嘅鹹香味道最為突出,之後再食到蟹肉嘅鮮甜,層次非常之豐富。👍🏻伊達卷比較特別,係日本新年年菜「御節料理」絕對會出現的經典菜餚之一,以雞蛋、魚漿、糖、味醂等食材製成嘅蛋卷。呢個伊達卷色澤金黃,口味札實,蛋味香濃,味道偏甜。🍳

⑥味自慢燒物
➡️ 燒豆腐

店家話係自家製豆腐,豆腐外皮炸到脆卜卜,裡面嫩滑有豆香,上面配上木魚絲,雖然驚喜不大,不過幾香口。🙌🏻

⑦➡️ 燒時令魚🎏

金黃酥脆的外皮,燒得很香脆,內裡保持鮮嫩,口感對比十分吸引。因為燒嘅關係,避免過多油炸,保留魚嘅鮮味,配菜酸酸甜甜,值得一試!🫶🏻

⑧天婦羅
➡️ 松葉蟹腳、北海道南瓜🎃

天婦羅麵衣輕薄,口感鬆脆。配合啖啖肉嘅松葉蟹腳,口感非常之好。天婦羅可以配經典嘅天婦羅汁或者抹茶鹽。抹茶鹽鹹中帶苦,令層次更豐富。🍵至於北海道南瓜非常之香甜,口感偏爽,點返天婦羅汁好食啲。

⑨➡️ 燒時令貝 🍊

燒扇貝係原隻上嘅,上之前仲會刨啲柚子皮。扇貝肉質厚實,非常鮮味,帶少少焦香同柚子香,令佢有種清新嘅感覺,層次更豐富。大家記得要飲埋佢啲汁,全部精華喺晒到。

10 ➡️ 釜飯 🍚

釜飯係由高湯同菇煮成,之後仲會灑上櫻花蝦乾🍤。食落去飯粒圓潤飽滿,粒粒分明,夾雜住蝦乾香味同高湯香味。

①①➡️ 蜆肉魚湯 🥣
魚湯色澤奶白,味道偏清帶少少鮮味,蜆肉大大隻,配埋飯食好滿足。

①② 甜品
➡️ 巨峰瑞士卷、水玄信餅 🍇

瑞士卷巨峰味好香甜,蛋糕體鬆軟。水玄信餅照傳統食法,會有黑糖同黃豆粉,味道驚喜不大,但質感軟滑,又帶啲彈性。

➡️ 百香果乳酸梳打 🫧🫧

呢個真係好啱打咭!師傅會用泡泡槍整個泡泡放喺飲品上面,客人可以整爆佢🫧🫧,據同行朋友講係會有少少香味,聞完香味就可以試下個飲品,百香果乳酸非常香甜,梳打帶微微刺激感。飯後飲都幾爽。

抵食:8.2/10
服務:8.3/10
環境:8.2/10

長阪燒
地址: 旺角砵蘭街189號2樓

#hk #hongkong #hkig #hkfoodie #hkfood #hkeat #香港美食 #食評 #香港食評 #香港生活 #香港必食 #旺角 #旺角美食 #mongkok #日本 #日本菜 #炉端焼き #omakase #お任せ #sashimi #seafood #barbecue #grilled #刺身 #燒烤 #海鮮 #さしみ #やきも #dessert #甜品
2024-12-01 0 浏览
一直都好想試下omakase,最近見到好多人推介呢間高質日式料理餐廳,人均💲5️⃣0️⃣0️⃣就可以體驗到廚師發辦爐端燒,師傳仲會用船槳送餐,好有特色✨我地揀咗長阪12旬彩席間料理💕前菜有刺身,主食有串燒、燒物、炸物、櫻花蝦釜飯、最後仲有甜品,食物擺盤精緻,食材新鮮,印象最深刻係燒吞拿魚下巴,魚肉入口即溶,滿滿骨膠原🐟甜品好有驚喜,有一個大bubble,篤爆咗佢爆咗佢仲有煙霧效果,拎嚟打卡啱晒🫧

我地揀咗長阪12旬彩席間料理💕

2024-11-29 183 浏览
性價比高既Omakase<<長阪燒>>Total 12樣菜式我同best fd食既 佢豪氣地話橫掂都係食啦 梗係食最豪 佢請我 🥰🥰🥰我梗係萬萬歲啦 食好既食最豪既我哋坐咗喺廚師既對面 佢會將食物用長長長既板送去我前面 兩個人大概千五蚊左右🥰🥰🥰第壹式熟南瓜 夠軟又濃味水雲 有啲似海草香鮎魚少少刺但因為碎可以食核桃魚仔 好香口第貮式螢光魷魚松葉蟹豆腐 煮熟無光.jpg 魷魚煙煙韌韌配白豆腐仲有甜甜地嘅松葉蟹第參式刺身拼盤咸香昆布配真鯛魚清清地既檸檬味帶子 口感豐厚中拖羅 加上薑花 中和左刺身既油馬糞海膽 甜而不膩第肆式西班牙生蠔,配醋啫喱醬手掌禁大既既蠔 無任何腥味 好味道👅第伍式貴貴高糖蕃茄配淡雪鹽 入口即溶除左皮😂白梅貝 比起普通螺肉更加軟 溫暖既溫度好好食灸燒拖羅再加上少許海膽既紫菜飯 味道豐富,又新鮮第陸式海苔蟹肉蒸蛋 入口較淡 會有蟹肉嘅甜味,再加上少少豉油更加鮮味第柒式清酒煮南非鮑魚 好彈牙 好軟熟,再加上昆布作配料 再加上淡雪鹽第捌式帶子天婦羅 日本南瓜天婦羅 配上蘿蔔蓉 抹茶鹽帶子加鹽 好配 南瓜好creamy 但係我覺得帶子都係刺身好
性價比高既Omakase

清清地既檸檬味帶子 口感豐厚
中拖羅 加上薑花 中和左刺身既油
馬糞海膽 甜而不膩

第肆式
西班牙生蠔,配醋啫喱醬
手掌禁大既既蠔 無任何腥味 好味道👅

第伍式
貴貴高糖蕃茄配淡雪鹽 入口即溶除左皮😂
白梅貝 比起普通螺肉更加軟 溫暖既溫度好好食
灸燒拖羅再加上少許海膽既紫菜飯 味道豐富,又新鮮

第陸式

我仲識食到蟹肉一絲不留

第拾&拾壹式
舞菇櫻花蝦釜&海鮮湯
櫻花蝦好有蝦味 加埋菇同飯口味好多層次 非常之夠飽
海鮮湯好清香 佢用一個壺仔裝住海鮮湯好得意 將啲青檸汁加落去再到去一個杯仔裏面 再好似茶咁樣飲佢

最後第拾貮式
泡沫熱情果小梳打 紅豆抹茶蕨餅 日本直送提子卷蛋
個泡沫實在是太得意影得太耐,影到啲煙都冇晒啦,仲要篤唔爛個波波😹😹😹😹俾人恥笑😮‍💨同個波波打打咗一場交
不過熱情果梳打好好飲,酸酸甜甜
紅豆抹茶蕨餅,再加上泡沫嘅cream好配襯
提子卷蛋酸甜到剛剛好
#美食[话题]# #美食探店[话题]# #香港美食[话题]# #omakase[话题]# #廚師發辦[话题]# #foodie[话题]# #food[话题]# #香港旅游[话题]#
2024-11-25
  • 海鮮醬燒龍蝦
2024-11-29 32 浏览
已經來過一次了,被這家店精緻的日式料理和實惠的價格吸引住,今天又來吃了!### 長阪丼三重丼包括有三碗華麗的刺身丼飯,每一碗都像是一幅精緻的藝術品。以三種不同的刺身為主角,分別是鮮嫩的吞拿魚蓉、鮮美的海膽和三文魚籽,滑嫩的三文魚號和帶子,用楓葉和菊花的裝點,真是十分賞心悅目!### 旬彩會席禦膳是一整個套餐包括了下面的菜品。前菜小食是香脆的細幹魚和核桃,讓人開胃!特選刺身三點:三文魚的色澤鮮紅,帶子則是潔白如玉,大蝦肉質緊實,口感滑嫩,這三種刺身的搭配,不僅在色澤上形成對比,口感上也相輔相成!三貫壽司盛合包含三文魚和魚籽壽司、吞拿魚紫菜壽司、以及白鰻魚壽司。每一貫壽司都是對味蕾的極致享受!精選爐端燒三品:可以品嘗番茄豚肉卷、秋葵和青筍豚肉卷,脆嫩的同時又有燒烤的香氣四溢!雜錦天婦羅無論是蝦仁、南瓜還是山藥,都是外皮酥脆,裡面卻保持著食材的鮮美與滑嫩!滑旦牛肉丼: 新鮮的牛肉滑嫩,配以醬油和米酒的特製醬汁,味道鮮美和絲絲香甜!這份精緻的套餐還有和風沙律,麵鼓湯和抹茶糯米糍!

### 長阪丼三重丼

### 旬彩會席禦膳是一整個套餐包括了下面的菜品。
前菜小食是香脆的細幹魚和核桃,讓人開胃!

這份精緻的套餐還有和風沙律,麵鼓湯和抹茶糯米糍!
2K
仲於月尾出糧要慰勞一下自己🤓 今次去咗朋友推介嘅呢間位於旺角新開嘅樓上日式餐廳 主打以平民價錢高級享受嘅料理同廚師發辦🥰 當晚叫咗呢set嘅12道料理都只係每位$468 仲可以坐喺席前 望住師傅烹調 用船槳送菜 儀式感同色水都滿分呀😆-🍱長阪12旬彩席間料理 $468/位有前菜 有刺身 亦都有主食 串燒 炸物 同甜品等 款款由上菜至擺盤都好有心機😊 唔會因為平民價而交Hea貨 抵讚👍🏻-🍱前菜三小品 腐皮 磯燒鮑魚 冬菇胡瓜漬🐙赤貝八爪魚藻物前菜好開胃 腐皮豆香好濃郁 另外赤貝八爪魚加上藻物 海味好出🌊-🍣刺身三品 帶子 鯖魚 水雲蟹肉三款刺身都新鮮肥美 帶少許海鮮嘅鮮甜😗-🦀松葉蟹最中餅 配傳統玉子燒松葉蟹都幾鮮甜 玉子燒用上傳統燒法 食落有啲似蛋糕-🐣魚子醬鵝肝蒸蛋賣相好吸睛 用咗原隻蛋蒸成🤣 加上魚子醬同鵝肝 肥美呀🥰-🍢串燒三品 雞皮 牛腹腔 煙肉蘆筍卷雞皮好鬆脆🤩 牛腹腔肉味濃郁 煙肉蘆筍卷層次突出😙-🍤天婦羅二食 南瓜及培根蝦滑炸衣薄薄一層 炸完一件件放上碟 好有天婦羅專門店嘅儀式感😗-🐟西京燒🐚牛油燒北寄貝另外兩個熱食都好精緻 西京燒油脂好香口 而北寄貝牛油香好香🥰-🍙櫻

🍱長阪12旬彩席間料理 $468/位

🐟西京燒
🐚牛油燒北寄貝

🍙櫻花蝦釜飯
🥣海鮮文甲魚湯
最後仲有釜飯 落咗好多櫻花蝦乾 好香口 仲有少少飯焦感😜 另外湯嘅味道好純粹 係淡淡魚嘅鮮甜😍
🍨紅豆湯丸子燉雪燕 配蘋果大福
最後當然唔少得甜品 有唔太甜嘅足料紅豆湯 同蘋果口味大福 perfect ending呀😋

📍長阪燒 (旺角)
旺角砵蘭街189號2樓