2024-06-08 109 浏览
位於天后的「頭啖湯」的裝潢係典型地道style,環境闊落,座位坐得都幾舒服。除了四人枱,亦有五六人大枱,適合一班人聚餐打邊爐👍呢間火鍋店只做晚市,愈夜愈多人呀✨️我較早前已經預訂座位,店家會於下午Whatsapp是日新鮮海鮮餐單比我,如果揀啱海鮮,可以通知店家預留海鮮😋我都預留左2款,迷你貴妃蚌及虎皮蜆😊招牌椰子雞煲 (半隻) $178椰子雞湯係以印尼椰子🥥和嫩雞🐥細火熬煮而成,一送來時,陣陣椰子香味芬芳撲鼻,味道清甜而且層次分明。開始打邊爐前,建議先品嚐一碗椰子雞濃湯👍即使食到咁上下,要添加湯頭,店家都係加番椰子湯架❤️越南迷你貴妃蚌 $28/隻迷你貴妃蚌其實都唔迷你的,肉質爽彈,味道鮮甜味美又juicy😍越南虎皮蜆 (2人份) $88虎皮蜆啖啖肉,味道鮮甜滑嫰又無沙,蜆肉肉厚脹卜卜,打邊爐一流👍手切牛肩胛 (小) $108由於肩膊經常郁動,令肉質嚼勁十足,油脂分佈平均,整體嫩滑有咬口。炸午餐肉 $42即叫即做的‼️上桌時還是熱辣辣的,炸到外脆內軟,可以即食或者放到鍋裡打邊爐咁食。韭菜餃 拼 魚皮餃 $48韭菜餃用上半肥瘦豬肉,口感豐富多汁;魚皮餃粒粒飽滿實在,口感豐富。魚腐 $22魚腐色

招牌椰子雞煲 (半隻) $178
招牌椰子雞煲 (半隻)

越南迷你貴妃蚌 $28/隻
越南迷你貴妃蚌 (2隻)

越南虎皮蜆 (2人份) $88
越南虎皮蜆 (2人份)

手切牛肩胛 (小) $108
手切牛肩胛 (小)

炸午餐肉 $42

韭菜餃 拼 魚皮餃 $48
韭菜餃 拼 魚皮餃

魚腐 $22
魚腐色澤金黃,軟滑可口,放到湯鍋裡吸盡椰子雞濃湯精華,味道甘香濃郁😊
魚腐

白粟米 $26
白粟米粒呈現象牙白的顏色,皮薄豐潤,食落真係好清甜可口。

冷泡蜂蜜茉莉茶 $58/壺
以冷泡技術新鮮沖泡,減低苦澀味之餘,入口更回甘,將蜂蜜和茉莉花茶混合而成,甜味溫和。
冷泡蜂蜜茉莉茶

✨️火鍋醬油 $10/位
2024-06-03
招牌椰子雞煲 (半隻)
越南迷你貴妃蚌 (2隻)
越南虎皮蜆 (2人份)
手切牛肩胛 (小)
韭菜餃 拼 魚皮餃
魚腐
冷泡蜂蜜茉莉茶
2024-06-03 67 浏览
天后同炮台山中間嘅打邊爐舖頭訂咗枱之後,下午就會有侍應WhatsApp你問吓你有冇特別海鮮想食~ 因為每日都有時令海鮮🦞保證新鮮收到佢個短訊後我都訂咗半筒桶蠔,果然好大隻仲大隻過隻手指公👍食落口有鮮甜嘅味道湯底我哋揀咗滋潤椰子雞🥥椰子雞,基本上係我哋每次打邊爐嘅湯底😝 但呢度嘅椰子湯就比起其他舖頭更加正宗,食得出係冇落味精💛而且冇晒湯之後再加嘅湯都係椰子湯,所以一直都係好滋潤嘅感覺💛四個人食左半隻雞,都幾嫩滑係個湯滾咗之後再焗多1分鐘就食得食之前記得要飲咗啲湯先另外湯底入邊都有其他配菜,例如菇菌 山竹 紅棗❤️一份六粒既安格斯牛丸好juicy ,牛味好重 唔使落豉油都已經好夠味❤️大份嘅牛肩胛 肉味都好充足 而且好腍 基本上十幾秒已經食得 原汁原味❤️芝士竹崙嘅芝士爆曬出嚟 好正❤️台灣正宗嘅豆腐紙 一擺落湯底就基本上即刻食得 1秒已經鎖晒啲湯嘅味道 食落好似腐竹 不過係再諗啲 幾搞笑❤️黃金魚皮 係有啲鹹蛋黃喺上高 好香口 即食脆卜卜 浸一浸都得 再加埋稻庭烏冬、蔬菜、啤酒
天后同炮台山中間嘅打邊爐舖頭
食落口有鮮甜嘅味道

湯底我哋揀咗滋潤椰子雞🥥

四個人食左半隻雞,都幾嫩滑

係個湯滾咗之後再焗多1分鐘就食得
食之前記得要飲咗啲湯先
另外湯底入邊都有其他配菜,例如菇菌 山竹 紅棗

❤️芝士竹崙嘅芝士爆曬出嚟 好正

再加埋稻庭烏冬、蔬菜、啤酒
2024-05-28 105 浏览
今晚出街食飯~去左一間之前已經bookmark左既火鍋店度打邊爐🥰位於炮台山東岸公園附近首先店員非常好禮貌,會同我地傾計重視食物質素,介紹食物俾我哋💕我地今晚叫左佢地招牌「滋潤椰子雞煲(半隻)」,奶白色嘅椰子雞湯底,勁多雞同配料!特別鐘意佢哋冇落味精!岩曬小朋友🥰用blend爛咗既印度耶子,湯底超級鮮甜濃郁!店員仲話當湯底滾起後,等一分鐘,然後要先飲左第一啖湯😍三黃雞肉質鮮嫩😋就算係個鍋店滾左好耐都仲系好嫩滑!另外仲叫左其他配料:✨台仙桶𧐢(半桶):大大隻🤩每隻都好肥美!充滿海水鮮甜味~✨新鮮肥鵝腸:個人推薦!咬落口感鮮甜爽口!食得出真新鮮!食材本身好高質👍🏻✨雙拼手打墨魚丸:又係強烈建議要食!係佢地自己親手打出黎,口感彈牙,味道好鮮。✨牛肩胛:肉多油花少!店員都話呢隻最好食🤤肉味濃咬落有彈性!✨稻庭烏冬✨橙汁一壺✨ Whisky Highball double 餐廳每日都會搜羅新鮮既海鮮,然後再話俾客人知當日有咩海鮮提供,所以款式同價格每日都會有少少吾同~

位於炮台山東岸公園附近
首先店員非常好禮貌,會同我地傾計
重視食物質素,介紹食物俾我哋💕

另外仲叫左其他配料:

✨台仙桶𧐢(半桶):大大隻🤩每隻都好肥美!充滿海水鮮甜味~

✨稻庭烏冬
✨橙汁一壺
✨ Whisky Highball double

2024-05-27
2024-05-25 70 浏览
呢間身邊朋友有推介過 但一直未有機會去食早幾日就終於約咗朋友嚟喇朋友推介必食椰子雞煲 所以一坐低就即刻劃咗先叫半隻就夠啦 因為想試埋其他嘢點吓點吓 點咗9樣嘢食 2個女仔咁嘅份量嚇到老闆叫我哋唔好再落單住haha 🤣 老闆好cute 🫶 個鍋一嚟到就為我哋介紹個椰子雞湯係blend爛咗啲印度椰子煮成嘅佢哋再加湯都係椰子湯嚟㗎絕❌️味精超鮮甜 I love it 😀 滾起咗就飲“頭啖湯” 好味到飲咗2碗 🔹️手切安格斯雪花牛肉重牛味 一碟都好多塊 夠我哋食 😆 🔹️安格斯牛丸彈牙就一定啦 仲要一咬爆汁 sorry my friend 🔹️台灣豆腐紙呢個好特別 咁大個人都未食過即使喺台灣都無印象見到有得order老闆見我哋未食過 就親自示範一次wowwww 嗦埋個湯底 超正 呢個真係必點呀 🔹️炸午餐肉當小食咁食 炸到脆卜卜 生暗瘡都要照食 🔹️雙拼餃 (魚皮餃+韮菜餃)🔹️三拼丸 (墨魚丸+白魚蛋+芝士丸)🔹️炸響鈴🔹️萵荀🔹️冬瓜片切得名薄 易熟 又吸到精華 🧉柚子蜜🧉冷泡蜂蜜茉莉花茶
呢間身邊朋友有推介過 但一直未有機會去食

老闆見我哋未食過 就親自示範一次
wowwww 嗦埋個湯底 超正 呢個真係必點呀

🔹️炸午餐肉
當小食咁食 炸到脆卜卜 生暗瘡都要照食

🔹️雙拼餃 (魚皮餃+韮菜餃)
🔹️三拼丸 (墨魚丸+白魚蛋+芝士丸)
🔹️炸響鈴
🔹️萵荀
🔹️冬瓜片
切得名薄 易熟 又吸到精華

🧉柚子蜜
🧉冷泡蜂蜜茉莉花茶

好想好想打邊爐🥘 但夏天打邊爐吾太想食麻辣湯底 清新既椰子雞煲湯底就岩哂啦🥥🐥 呢一間位於炮台山既「頭啖湯」🥘 既椰子雞煲湯聽講系招牌黎 梗系吾可以放過啦🤩滋潤椰子雞煲 (半隻) $178選用左印度椰子🥥 同三黃雞🐥 當湯底滾起後 椰子香味撲鼻而黎 店員告知一定要飲左第一啖湯先☕ 湯底好鮮甜又濃郁 好正😛 而三黃雞肉質鮮美嫩滑 骨細味濃 發現就算滾左好耐再食都仲系甘肉嫩😙餐廳每日都會搜羅新鮮既海鮮🤩 然後再告知客人當日有咩海鮮提供 所以款式同價格每日都可能有少少吾同😌米埔野生海蝦 $108 / 2人份海蝦有成10隻甘多😆 肉質鮮甜彈牙 蝦味又濃郁🦐越南珍珠蜆 $98 / 2人份珍珠蜆份量有10粒😆 蜆肉顏色比較淺 但味道鹹鮮 又煙韌彈牙🐚越南大貴妃蚌 $68 / 隻平時自己去街市都未必買既Jumbo size 超大隻!!😍 肉質鮮美無比 甘脆嫩滑🦪手切安格斯雪花牛肉 (小) $138安格斯牛肉外觀上油花漂亮 亦有油香 肉味鮮🐮手切牛肩胛 (小) $108牛肩胛肌肉多油花少 肉質結實有彈性 肉味濃🥩另外我地仲嗌左其他火鍋配料同飲品🥘• 唐生菜 $32• 白粟米 $26 (超鮮甜❕)• 稻

滋潤椰子雞煲 (半隻) $178

手切牛肩胛 (小) $108
牛肩胛肌肉多油花少 肉質結實有彈性 肉味濃🥩

另外我地仲嗌左其他火鍋配料同飲品🥘
• 唐生菜 $32
• 白粟米 $26 (超鮮甜❕)
• 稻庭烏冬 $20
• 冷泡蜂密茉莉茶 $58 / 壺
• 麒麟啤酒 $48 / 枝

中意呢啲既食材夠新鮮之外 更欣賞老闆無論對食物 定對客人既服務都有所要求💪🏻 由入座到離座都可以好好享受既一餐!!😉

2024-05-13
  • 麟麒啤酒
  • 冷泡蜂密茉莉茶
  • 稻庭烏冬
  • 白粟米
  • 唐生菜
  • 手切牛肩胛(小)
  • 手切安格斯雪花牛肉(小)
  • 越南大貴妃蚌
  • 越南珍珠蜆
  • 米埔野生海蝦
  • 滋潤椰子雞煲(半隻)
2024-05-23 1298 浏览
今次約左幾個朋友食飯聚下,就揀左一間火鍋店食,諗住可以慢慢食傾計耐左都唔怕,平時我揀去邊就多,今次就下fd子,過黎港島食就揀左呢間頭啖湯啦🥣呢間餐廳個老闆對食物有好高要求,見佢餐牌既海鮮大部分都寫時價,我覺得有d出奇,原來佢地既海鮮係即日去攞貨,我地訂座留左電話,佢當日會send個海鮮既價錢問我地想食咩海鮮,而去搵最新鮮既海鮮比客人,真係以客為先👏🏻👏🏻招牌椰子雞煲(半隻)($178)椰子雞煲半隻都幾多雞件,佢個湯底好好飲,非常清甜,而且連加湯都係加椰子湯,唔係加雞湯或者滾水,頭啖湯既湯底果然係掂🥥竹蟶子(時價)($128)個竹蟶子真係新鮮,上枱既時候仲係識郁,好鮮甜既味道,黎訂位真係值得叫海鮮🌊手切安格斯雪花牛肉(大)($258)手切肥牛都好靚,脂肪分佈均勻,食落好有牛味🐮西班牙黑豚肉($108)豚肉片唔會過肥,咬落肉質幾彈牙響鈴卷($38)響鈴卷最緊要就係唔好淋左,而佢係脆既,所以唔錯👍🏻炸午餐肉($42)呢度既午餐肉有炸同唔炸既揀,炸午餐肉係即炸脆卜卜,就咁食或者放湯都一樣好味🐷嫩鴨血($38)鴨血冇乜腥味,同埋口感幾滑🩸新鮮肥鵝腸($68)鵝腸老闆話淥佢10秒就食得,大大份,食

招牌椰子雞煲(半隻)($178)

竹蟶子(時價)($128)

手切安格斯雪花牛肉(大)($258)
手切肥牛都好靚,脂肪分佈均勻,食落好有牛味🐮

西班牙黑豚肉($108)
豚肉片唔會過肥,咬落肉質幾彈牙

響鈴卷($38)
響鈴卷最緊要就係唔好淋左,而佢係脆既,所以唔錯👍🏻

炸午餐肉($42)

嫩鴨血($38)
鴨血冇乜腥味,同埋口感幾滑🩸

新鮮肥鵝腸($68)
鵝腸老闆話淥佢10秒就食得,大大份,食落口感彈牙😋

台式豆腐紙($28)
呢個豆腐紙我都未見過,但係見佢係店主推介就試下,佢係放湯好快攞上黎就食,仲快過響鈴,吸左d湯就食得,口感比較滑,我覺得新奇又好食😍

韮菜餃($38)
韮菜餃塊皮算簿,幾好🥟

豬骨濃汁貢丸($48)
呢個貢丸有d肉汁係入面,係口度流汁出黎好正,最緊要睇住熱🤣

綜合水果茶($48)
個水果茶幾有型,用個量杯裝,好香甜既水果味,夠曬清新🍹

香橙茉莉茶($38)
呢個香橙茉莉茶感覺一樣咁清新,佢就冇其他水果咁酸酸甜甜,就係有橙既甜🍊

呢間餐廳好值得黎,員工對客人好好,又會教我地邊樣要煮幾耐,務求客人食到最好既食物,好好享受一餐咁走,而我就好有呢個體會,好鐘意d用心去做既餐廳🫡
2024-05-19
呢間店最主打就係佢地嘅招牌椰子雞煲🐔🥥鍾意飲湯嘅要黎試一試!真係超級清甜😋店員s服務亦非常周到又有禮貌👍🏻值得一讚~湯底:-🐔招牌椰子雞煲(半隻) / $178(呢度嘅主打!! 店名叫得頭啖湯緊係要先飲啖湯試試~天然清甜的棷子雞湯,飲完個湯之後都冇出現過口渴現象~證明湯底係零味精真材實料!飲哂個湯底之後會加番棷子水做底開始正式打邊爐~)當日新鮮海鮮:-🦐游水海中蝦 / $108 (約二人份有10隻)-🐚 越南大貴妃蚌 / $68(隻)超Jumbo size!勁鮮甜(餐廳會當日WhatsApp你即日海鮮種類同價錢,問你要唔要預留定海鮮,仲有其他海鮮類型如龍蝦花螺鮑魚活魚等等~)火鍋配料:-🐮手切牛肩胛(小) / $108-🌽白粟米(超級甜!)/ $26-🐷炸午餐肉 / $42-🤍墨魚丸 / $22-🦐鮮蝦滑 / $88 -💛冰豆腐 / $42飲品:-🍹冷泡蜂蜜茉莉茶 / $28醬油:-🧂醬位費 / $10 (每人)💵以上二人份量埋單$878,人均約$439左右~
呢間店最主打就係佢地嘅招牌椰子雞煲🐔🥥
鍾意飲湯嘅要黎試一試!真係超級清甜😋
店員s服務亦非常周到又有禮貌👍🏻值得一讚~

湯底:
-🐔招牌椰子雞煲(半隻) / $178

當日新鮮海鮮:
-🦐游水海中蝦 / $108 (約二人份有10隻)

火鍋配料:
鮮蝦滑

飲品:
-🍹冷泡蜂蜜茉莉茶 / $28
醬油:
-🧂醬位費 / $10 (每人)

💵以上二人份量埋單$878,人均約$439左右~
2024-05-12
墨魚丸
鮮蝦滑
  • 招牌椰子雞煲
2024-05-20 46 浏览
邊爐真係一年四季都會想食嘅野😋今次去咗炮台山附近一間「頭啖湯」📍餐廳設有海鮮預訂服務✅預約當天會收到訊息可安排到街市購買海鮮 確保即日最新鮮嘅材料👐🏻而且明碼實價 方便又貼心👍🏻餐廳裝潢充滿港式風味 平日晚市都幾爆場 記得要先預約!!🔥今次想食惹味少少 所以叫咗重慶麻辣雞煲(半隻雞)再打邊爐雞件非常嫩滑👐🏻而且醬汁麻辣又香濃🤤半隻雞份量兩個人都幾夠食推介餐點🍴手切安格斯雪花牛肉🐮呢款肉味濃郁之餘唔會過瘦 油脂分佈平均 入口軟滑🙌🏻🍴台灣脆白鱔片🐟肉質爽口彈牙 完全無腥味👏🏻🍴響鈴卷邊爐必點之選✨無論係索雞煲香濃醬汁定加湯食都一樣滋味
邊爐真係一年四季都會想食嘅野😋

肉質爽口彈牙 完全無腥味👏🏻

🍴響鈴卷
邊爐必點之選✨無論係索雞煲香濃醬汁定加湯食都一樣滋味

2024-05-13 106 浏览
老公最愛打邊爐 天后嘅頭啖湯🫕湯底超濃郁無味精既椰子雞煲🐔天然清甜味👄好味又足料,重點係無味精🙅🏻‍♀️飲埋湯都唔會覺得好口乾🫦喱度仲有提供不同醬料,可以自己任意調配最啱自己嘅醬料 🙆🏻‍♀️湯底🍲以三黃雞🐔加上招牌湯底作主角,配以木耳,竹笙,蟹味菇,京蔥,蟲草花作點綴,帶出滋潤養生的美味湯底💁🏻‍♀️🍲 另外海鮮都係每日新鮮去街市買返黎🦐頭啖湯📍天后威菲路道15-19號萬順樓地舖#香港打卡 #抵食推介 #香港打邊爐 #靚料 #聚會首選 #抵食餐廳 #火鍋 #火鍋肥牛 #肥牛 #零味精湯底 #食在香港 #炮台山 #hotpot #打邊爐 #hkrestaurant #hongkongstyle #foodiehk

湯底🍲

頭啖湯
📍天后威菲路道15-19號萬順樓地舖

2024-03-26 204 浏览
已經bookmark 咗天后呢間火鍋店一段時間,今次行經天后剛好想食椰子雞煲,一試果然名不虛傳!晚市時段非常旺場,但老闆亦不忘熱情地招呼每一枱客人。招牌椰子雞煲非常清甜,未落其他配料前淺嚐幾口,甜而不膩👍🏻手打墨魚丸相比其他火鍋店更彈牙,而肥牛亦非常足料,配上椰子雞湯味道更為惹味!飲品方面點了冷泡桂花烏龍茶,淡淡桂花香增添咗茶味,最後邊食邊飲就飲咗兩壺,非常唔錯👍🏻惠顧適逢店家六周年,更明白到小店經營不易。如此有質素而用心嘅小店,值得更多人知曉同支持!

飲品方面點了冷泡桂花烏龍茶,淡淡桂花香
增添咗茶味,最後邊食邊飲就飲咗兩壺,非常唔錯👍🏻

2024-03-24
  • 椰子雞煲
2024-03-23 150 浏览
椰子雞火鍋🥘超級好味、足料的湯底、濃味得黎有新鮮的味道、加上椰子🥥味超出色、中和油膩雞的膩感、蝦特別新鮮、爽脆彈牙、仲有大大杯的水果汁 、雖獨去地址比較不方便!加埋叫左生菜🥬、鮮蝦、而且9點半過後有半價優惠
2024-01-21 557 浏览
星期日晚一家四口去食火煱,其實天后區有很多火鍋店,諗住支持小店,就選了頭啖湯。估唔到價格一點不便宜,我都明白而家來貨價高,但這店比我感覺食水太深,碟頭太細,$198一碟的肩胛牛肉只有13件,少得可憐,根本唔值,象拔蚌BB真係好細隻,盛惠$63一隻,算係幾鮮甜。湯底選了椰子雞湯,冇鮮味,得個咸字。醬油方面不太吸引,應該有的都有,如蒜蓉,芫茜,葱和辣辣都有,但豉油一般。招呼方面一般,冇特別。天后區其實有很多食肆,咁嘅質素,下次未必會再選擇。
招呼方面一般,冇特別。
天后區其實有很多食肆,咁嘅質素,下次未必會再選擇。
2024-01-21
2023-08-21 1361 浏览
嚟頭啖湯未食過椰子雞煲唔好話嚟過頭啖湯真材實料無味精椰子雞煲,唔似坊間一般火鍋店加椰青水死甜,雞煲上枱後店員話滾起可以先飲湯(就係正所謂頭啖湯),湯頭入口椰子味特出加上雞嘅鮮甜,呢碗頭啖湯真係不得了,雞肉亦好嫩滑鮮味,當晚點左幾樣海鮮每款都好新鮮,因為我係預早電話訂位,當日下午店家會whatsapp話你知當日海鮮價格,啱就可以先落單然後店家去街市相熟海鮮檔買,所以海鮮一定新鮮,當晚隻龍蝦由店員幫忙煮,煮嘅時間把握得相當好,蝦肉爽脆彈牙味道鮮甜,另花甲王同鱔片亦係相當好。小店位置喺天后同炮台山中間,位置雖然麻麻,但絕對值得支持,食物質素同價錢十分合理,要食好嘢不妨行多兩步,當下香港小店要靠大家一齊去支持。
嚟頭啖湯未食過椰子雞煲唔好話嚟過頭啖湯
2023-08-10 952 浏览
生日約了家人在這間餐廳打邊爐,諗住支持下小店。早早訂了位,餐廳會what’s app再確定並且會給予當日合時海鮮,有蝦、蜆、蚌、魚等等,就可以留定。環境唔算大,但服務員幾好,好親切又會同客人溝通傾談,是家庭式經營。會放上醬料讓客人自行調味。我哋叫咗兩個煲:一個係麻辣雞煲(BB辣),另一個係椰子雞煲,椰子雞煲個湯底好足料,未落材料之前可以先飲湯,好鮮甜好好飲;麻辣雞煲,BB辣都幾好食,啲雞肉好滑啖啖肉。我哋叫咗有啲海鮮同菜、丸、牛肉,我好推介過蝦同鱔非常之好食,墨魚滑都好好食,水餃雲吞都好好食,唯獨是係個牛有少少失色。這個係水果茶,都幾多水果,但係偏甜。
生日約了家人在這間餐廳打邊爐,諗住支持下小店。

醬料

會放上醬料讓客人自行調味。

椰子雞湯底
雞煲

牛肉
雜菜

這個係水果茶,都幾多水果,但係偏甜。
2023-06-23
  • 雜菇拼盤
  • 重慶麻辣雞煲
  • 脆鯇片
2023-07-04 779 浏览
昨天晚上訂了一隻麻辣雞煲外賣的,真係煮得好好之前已經幫襯幾次,但昨晚真係做得好出色,味道真係非常好有緣嘅食家真係要試一試怪不得這間店一直以來非常多捧場客的確實是真材實料!
怪不得這間店一直以來非常多捧場客的確實是真材實料!