2018-07-19 47 浏览
同男朋友睇完戲見肚仔有啲肚餓 我哋就揸車 周圍搵嘢食宵夜時段最啱就係食串燒 嘆啤酒估唔到咁夜仲咁多人 非常熱鬧 餐廳嘅環境一眼睇曬 雖然舖頭細細哋 但係感覺幾溫馨而且仲有開放式廚房 可以即席睇住廚師炮製美食 油煙抽風系統做得好 食完個身唔會臭崩崩。餐廳雖然細 但係識得善用空間 枱下面有個勾 可以畀女士們掛袋 非常貼心食物款式主要係串燒為主 大致分為豬 牛 雞 海鮮 蔬菜類等而且仲有酒類提供 生啤 梅酒 洋酒等等. ...A4和牛$98正正方方 一啖一口 入口有驚喜肉質非常嫩滑 非常軟熟 而且油份重鹽燒豚肉$36淡淡鹽香 提升肉質嘅鮮味豚肉一層肥一層瘦 表面燒至金黃香脆燒鱔$58肉質肥美完全冇骨啖啖肉 魚皮燒到脆卜卜 好鬼正帶子$48燒到啱啱熟 中間依然鮮嫩 一啲都唔鞋口馬甲貝$38緣分到就能吃 這是最後一隻 我真幸運馬甲貝肉質肥大 海水味十足 新鮮程度100分燒菠蘿$32表面有一層焦糖脆卜卜 咬入口有爆汁嘅效果 好甜餐廳採用嘅食材都係高質素 所以我覺得價錢 係合理嘅 本人對全部食物都有讚冇彈
同男朋友睇完戲見肚仔有啲肚餓 我哋就揸車 周圍搵嘢食

宵夜時段最啱就係食串燒 嘆啤酒

估唔到咁夜仲咁多人 非常熱鬧
餐廳嘅環境一眼睇曬 雖然舖頭細細哋 但係感覺幾溫馨

食物款式主要係串燒為主 大致分為豬 牛 雞 海鮮 蔬菜類等
而且仲有酒類提供 生啤 梅酒 洋酒等等. ...

A4和牛$98

緣分到就能吃 這是最後一隻 我真幸運
馬甲貝肉質肥大 海水味十足 新鮮程度100分

燒菠蘿$32
表面有一層焦糖脆卜卜 咬入口有爆汁嘅效果 好甜

呢間小店地點方便,由K11商場行去只需幾分鐘。店內乾淨企理,木式裝修感覺舒服。所有串燒即點即燒,適合與好友坐底一路慢慢食即燒串燒一路把酒談話。今次與好友點了白鱔、免治雞肉、大蔥雞肉、雞翼、牛舌、A4和牛、黑松露金菇牛肉卷、鹽燒豚肉、芝士年糕豬肉卷、露筍豬肉卷、明太子飯團、茄子、准山,另外點了當日廚師推介的炭燒雞卷。白鱔:一上台見到白鱔燒至外皮香脆,咬下去魚油豐富,令人口味。牛舌:一串有三件,而且是厚切,正。咬下去有口感、舌心仍然柔軟不韌。日本A4和牛:咬下去肉質柔軟、油脂豐富、油香撲鼻。完全是A4和牛應有既特質。黑松露金菇牛肉卷:上台時已經見到非常飽滿、而且表面燒至焦香,忍不住一口咬下去。牛肉卷焦香而帶醬汁既甜味,入面金菇多汁,再配合黑松露醬的獨特香味、簡直美味極佳。免治雞肉:此串燒一定要配合醬汁與新鮮蛋黃,混合一起食真的美味無比。大蔥雞肉:大蔥香甜,雞肉香口。鹽燒豚肉:此豚肉油脂豐滿,肉質爽有彈性。適合喜愛油花的朋友。芝士年糕豬肉卷、露筍豬肉卷:兩款豬肉卷各有特色。芝士年糕豬肉卷香糯,而露荀豬肉卷爽甜有口感。茄子:茄子表面介花,使醬汁容易吸收。咬下去茄子仍然保持爽身口感,不錯。淮山:

大蔥雞肉:大蔥香甜,雞肉香口。
淮山:第一次食燒淮山,燒至金黃色的淮山賣相不俗,咬下去仍保持爽口而帶少少淮山應有的黏口。
明太子飯團:飯團燒至表面金黃,賣相極佳。飯團食落焦香,入面香軟又平均沾到明太子,這絕對是廚師細心表現,搓飯團時將明太子與飯團平均搓均。與坊間做法將一堆明太子塞入飯團中間更勝一籌,值得一讚👍🏻👍🏻最後留了部份飯團與紫菜一起食😋😋
炭燒雞卷:店中掛有當日廚師推介的美食,我們點了炭燒雞卷。雞肉包住冬菇、大蔥等等,味道及口感佳。
2018-07-09 881 浏览
辛苦返工志在食,  來到開心星期五, 當然要跟朋友坐底一邊食一邊傾計朋友對吃完全沒有所謂, 本來對方就說吃什麼都可以, 但我總覺得不能吃得太隨便. 左思右想之下, 最後決定來「高木炭火鳥燒」, 貪其店子小小, 風味十足, 兩個人可以吃吃串燒喝上兩杯店子位於尖沙咀的棉登徑, 餐廳門面就是很典型的日式居酒屋風格, 門口邊掛著燈籠,日本居酒屋的味道.推門進去, 才發現原來店子真的不大,店內裝潢沒有太花巧, 偏向簡單帶點地道日本風味的居酒屋格局內裡多是二人或四人座位, 不過如果人多的話,如果獨個兒來的話, 更可以坐在店子的吧台, 看著前方的師傅弄串燒菜式都比想像中要多, 雞牛豬海鮮及燒蔬菜等等都不缺 價錢一般都在二十多至五十多一串左右; 而除了串燒之外, 亦都有一些單品料理, 沙律, 主食等等. 價錢以尖沙咀地段來說也算合理.燒年糕年糕十分厚身, 而且燒出來帶點焦香, 包上紫菜, 賣相的確吸引. 咬一口, 年糕外層燒得夠香, 部份位置更帶微脆, 當中嘗得到有點輕甜的醬油, 內裡質地紮實得來十分軟糯, 飄出陣陣米香牛肉看起來油潤亮麗, 燒出來的是剛剛半熟的程度, 入口肉質十分柔軟但肉味香濃, 油

菜式都比想像中要多, 雞牛豬海鮮及燒蔬菜等等都不缺
燒年糕

牛肉看起來油潤亮麗, 燒出來的是剛剛半熟的程度, 入口肉質十分柔軟但肉味香濃, 油脂度適中

左起: 明太子飯團、鹽燒豚肉、白鱔
明太子飯團表面燒得帶點金黃十分吸引. 咬開內裡的餡料都相當足夠,而且質地不乾

鹽燒豚肉沒有預期中那麼嫩口, 不知是否燒得過火, 但肉質仍帶彈性的, 感覺如果可以生一點, 吃起來會更嫩更爽口.
燒牛舌似乎是吃串燒的必點之物, 牛脷燒出來是剛熟的狀態, 而且油份不算多, 咬下去十分爽, 肉質甚有彈性, 剛熟的中間還帶點粉嫩, 完全不會鞋口. 其實這個也是滿有水準的.
喜之次
厚身既魚肉燒起出奇地嫩滑 而且好juicy 大大啖魚肉連皮食 成口充滿魚油香味
2018-06-21
2018-07-06 538 浏览
好友就快臨盆在即,我地要爭取時間出街四周圍吃吃喝喝😜,生咗小朋友之後就好難再有時間可以咁休閒,咁自由自在😢好友突然想食日式串燒,記得早排路過棉登徑發現一間新開小店,於是就決定同好友試試。店家空間不算太大,但裝修精緻好有日本feel,我地被安排bar枱位置,位置舒適。先order枝豆作前菜,之後再慢慢選擇。串燒種類都算多,我地可以邊食邊叫,保持新鮮。枝豆先煮熱再灑上鹽調味,味道清甜,豆粒爽口,最啱一邊傾計一邊享用。鷄翼外皮燒到金黃香脆,雞肉juicy鮮嫩。茄子茄子燒到岩岩好,爽口多汁,口感非常好。燒白鱔外皮脆卜卜,入口有微微焦香味,鱔肉爽嫩肥美,油脂豐盛。黑松露金菇牛肉卷牛肉味濃有咬口,金菇吸收咗燒汁加牛肉汁,又軟身又juicy , 面頭的黑松露醬十分濃味,令整個牛肉卷更加滋味。炭燒雞卷是日special menu , 雞肉卷住冬菇,大蔥,紅蘿蔔,西芹等饀料,再用炭火燒烤,切件上碟,外脆內軟,味道香口軟嫩,底層鋪上調味沙律菜,可以減低油膩感。七味魚翅干魚翅干先煎碎再慢慢燒烤,沾上日本沙律醬+七味粉,咸香惹味,配上啤酒一絕。餐廳食品有水準,而且完全做到外脆內軟,金黃香脆,值得一讚👍🏻

先order枝豆作前菜,之後再慢慢選擇。
串燒種類都算多,我地可以邊食邊叫,保持新鮮。

枝豆

鷄翼
外皮燒到金黃香脆,雞肉juicy鮮嫩。

茄子
茄子燒到岩岩好,爽口多汁,口感非常好。

燒白鱔
外皮脆卜卜,入口有微微焦香味,鱔肉爽嫩肥美,油脂豐盛。

黑松露金菇牛肉卷

炭燒雞卷

七味魚翅干

2018-07-05
  • 茄子
  • 七味魚翅干
2018-07-04 43 浏览
Happy Friday來跟朋友chill一chill,食吓串燒!如同店名「高木炭火鳥燒」一樣,店內當然是主打燒物/串物,食物質素好好,令人不自覺點了一串又一串!串物的選擇豐富。安格斯牛:外脆內軟,調味適宜,不搶牛味,肉汁飽滿。牛舌:牛舌厚切呈上,夠爽口,加上少少胡椒辟牛羶味,口感一流。燒年糕:年糕夠煙韌,而且夠米香,作為煙韌食物愛好者,個人表示十分喜歡白鱔:大力推薦!魚皮燒得焦香脆口,而魚肉則帶點彈牙,魚油甘香可口,非常味美。鹽燒豚肉:一層爽口肥膏配一層有嚼口的肉,口感豐富,即使調味簡單,但味道都不錯,略嫌燒得乾身。油甘魚鮫脆卜卜的魚皮包着滑嫩的魚肉,魚肉比例比想像中多。啖啖魚肉夠鮮美,魚味重但不腥,唧上少少檸檬,更見清新可口,值得一試。
串物的選擇豐富。
安格斯牛:外脆內軟,調味適宜,不搶牛味,肉汁飽滿。
油甘魚鮫
2018-07-02 118 浏览
放工去做運動,為免運動後勁餓,多吃了東西,所以運動之前便去吃一點東西。來到尖沙咀綿登徑的盡頭,有一間鮮為人知的日式串燒店,店舖不大,只有十多個座位,但食物選擇也不少,看見一排的食物名牌掛在牆上便略知一二。除了恆常的食品外,還有廚師推介,聽廚師話食材天天由市場運至,保證新鮮。因為早來,剛巧遇到廚師精心煉製醬汁,齋聞也令人垂涎三尺🤤。餐廳還有早鳥優惠,但我剛巧六時到,相信不能半小時內用膳完畢,看來要下次再來享受優惠了。等食時間,發現有網上落單服務,在附近返工也不錯。個人非常欣賞餐廳商標設計,雞和豬串連起來,一看便知是串燒店。先吃點菜—燒日本青椒,不辣,有點清新的青草味,不太熟,保留了淡淡的青椒味,咬了一口,微微的青椒汁流進口裡,感覺青椒生氣勃勃的氣息。日本燒茄子,廚師細心地在茄子上𠝹了花紋,茄子燒起來顏色艷麗,廚師把茄子燒得剛好,外面香脆,中間保留最多水份,醬汁的味道也配合得宜,鹹甜適中,相信便是剛才看到的那一大桶醬汁了,而且茄子肉口,整個感覺十分滿足。跟着便是芝士燒大啡菇,通常燒大啡菇會有點濕潤,因為本身啡菇的水份不多,廚師為了讓啡菇熟透,會不停的加上水份,或先把啡菇用水浸透,讓燒大啡菇

因為早來,剛巧遇到廚師精心煉製醬汁,齋聞也令人垂涎三尺🤤。

等食時間,發現有網上落單服務,在附近返工也不錯。

跟着便是芝士燒大啡菇,通常燒大啡菇會有點濕潤,因為本身啡菇的水份不多,廚師為了讓啡菇熟透,會不停的加上水份,或先把啡菇用水浸透,讓燒大啡菇時不會太乾,所以水份的掌握是很重要的。今次廚師嘅手藝就非常了得,沒有多餘的水份,讓芝士能完整的包着大啡菇,每一口都是人間極品。

燒牛舌又是另一傑作,師傅採用牛舌嘅最中間部份,我們俗稱牛心死,一來肉質幼嫩又有𡁻口,只佔整條牛脷的三份一,材料費也真不小啦。師傅把牛舌燒到好嫩,而且非常之厚,口感非常之好。

另一個極品就係燒M5和牛!真係超多肉汁,超香口,入口即溶嘅感覺巨細無遺,真係一啲渣都冇。

最好食的燒雞翼,你來到日式串燒店,又怎能放過?今次點了燒明太子釀雞翼,你見到那隻雞翼脹卜卜,就知道釀了多少明太子於其內裡了,師傅真係一點兒也不吝嗇,絕無欺場。師傅將雞翼燒到金黃色,上枱已經令人食慾大增,雖然已經吃得很飽了,但還是二話不說的那兩隻雞翼吃完。

廚師閑談,原來廚師以當年明星級的串燒店的水準,帶到這間地道小店來,雖然店舖細小了,但那份用心的烹調一點也沒有減少,還與日俱增,這才能讓店舖經營10多年,做的都是熟客生意,今次以平民的價錢,享受到高級餐廳的食材和廚藝,真係令人興奮,下次一定要早點來惠顧,希望能成為餐廳下一個10年的熟客。
2018-06-27
2018-06-27 45 浏览
友人說棉登街有間日本餐廳的食物很有水準,特地相約我來一起午膳. 對於愛嘗新餐廳的我,一於就來試試! 餐廳裝潢相當和式,有吧枱也有4人餐桌. 如果晚上到來,不妨選擇望街的高身吧枱位,一邊喝酒一邊吃串燒,實在相當chill~ 午市定食由$85-$138,已包括: 前菜、味噌湯& 白飯,實在很豐富,而且更免加一呢! 味付螺肉 冰凍的螺肉爽滑美味,配上特製醬汁,味道鹹香,作為前菜小食剛剛好~ 味噌湯 熱度相當足夠,也有豆腐、海帶等,亦不會過鹹,很有誠意! 網燒安格斯肉眼扒定食 ($128) 即叫即燒的肉眼扒,需時約15mins,但絕對值得等候~ 肉眼扒已細心預先切成小件,方便我們享用. 牛扒肉味濃郁,亦很軟稔,配上有咬口的白飯,非常美味; 伴碟的沙律菜亦很新鮮,是一客均衡又豐盛的午餐. 龍蝦午餐定食 ($138) 可從3款串燒當中選2款,還包括燒飯糰,同樣相當豐富. 龍蝦肉爽口彈牙,鮮味十足,實在滋味; 燒冬菇也有水準,內裡很juicy; 淮山則爽脆可口,初次吃燒淮山,感覺相當特別; 燒飯糰外脆內軟綿綿,個人亦很喜歡. 個人對於這午餐相當滿意,會推介給身邊的

味付螺肉

味噌湯
熱度相當足夠,也有豆腐、海帶等,亦不會過鹹,很有誠意!

網燒安格斯肉眼扒定食 ($128)

龍蝦午餐定食 ($138)

個人對於這午餐相當滿意,會推介給身邊的朋友呢!

尖沙咀棉登徑13-15號地下

2018-06-26 66 浏览
(高木炭火鳥燒)在清風雅靜的尖沙咀棉登徑落户,附近也有各種日系小館,唯獨(高木)的傳統炭火燒實為吸引。適逢世界盃的六月,當然要先小酌一杯,邊看球賽邊目廚師父細心烹調。露筍豬肉卷 ($32) 經炭火輕燙的豬肉溢出double油脂,捲上鮮露荀味道頗夾。香蔥牛肉卷 ($42)香蔥牛肉甚為佳配,不用多説,香濃牛肉汁在口中爆發。燒日本年糕 ($32) 第一次嚐燒年糕,內外温度的差異讓其咬口更軟糯,感覺非常新穎。車厘茄煙肉卷 ($26) 本人更注重蔬果與肉類的mix and match,不太膩之餘也充滿肉香,oishi(好味)。烏冬 熱 ($68) 採用加倍濃縮鰹魚汁作烏冬湯底,讓掛湯能力高的稻庭烏冬更富鮮味。

2018-06-19
2018-06-23 532 浏览
高木炭火鳥燒 - 位於尖沙咀棉登徑接近街尾位置,附近也有不少食肆,包括著名的一蘭尖沙咀店。店面細細,能坐不足二十人,但traffic不高,無須擔心等太久。也正好適合與三五知己靜靜的在這裡把酒言歡 吃吃串燒。除了單點串燒,若不想動腦子點選,還有晚市套餐供選擇,人均$250 - $300 (包加一) 能吃飽。黑松露金菇牛肉卷 ($42): 份量意想不到的大,超巨型卷物,薄燒牛肉包著勁量金菇,配上日式燒汁,非常香甜及Juicy美味,卷物上方還有黑松露醬,用以提升鮮味。 牛肋條 ($48): 一串大概有五至六件,牛肋條粒肉味也算香,肉質軟腍,未許太juicy,但加了少許香辣味粉,蠻惹味。露荀豬肉卷 ($32): 薄切豚肉片包著露荀燒,一客共有四件,兩者味道蠻配搭,也夠fresh,沒那麼油膩。喜之次 ($78): 在日本菜中非常typical的一款燒魚,不論是否喜歡都該嚐一嚐。魚味清甜,帶微微油脂香,肉質亦夠爽嫩。雞心 ($28): 一串五粒,一口一粒,燒得蠻香口,最重要是爽嫩有肉汁。

2018-06-20
2018-06-13 76 浏览
尖沙咀棉登徑開左好多餐廳,午餐時間去食仲有set lunch,質素高又抵食。呢幾日行過見到間類似日本居酒屋既餐廳,一直心思思想試,今日放lunch冇咩頭緒就決定去食。呢間餐廳叫「高木炭火鳥燒」,原來名字原由係因為佢出名食串燒。set lunch有串燒定食揀,好多款燒物種類,連龍蝦都有。我揀左雞翼、帶子、准山和冬菇。套餐配埋白飯、前菜同湯。前菜係味付螺肉,湯係麵豉湯,白飯是珍珠飯。串燒午餐定食(雞翼、帶子、冬菇、准山)$98即叫即燒,串燒黎到時仲係燒辣辣脆卜卜,好香呀!雞翼係剪開黎燒,跟足日式串燒做法。帶子大隻厚肉,肉質彈牙,味道鮮甜,仲好juicy。冬菇甜甜地,應該係掃左層蜜糖,食落仲有香烤味。最驚喜係燒准山,好好味,口感林林地帶小小脆口,好特別。除了串燒餐仲有烏冬定食及蓋飯之類,選擇都幾多元化。期待下次食佢個燒龍蝦定食。

串燒午餐定食(雞翼、帶子、冬菇、准山)$98

2018-06-13
2018-06-12 465 浏览
平時去居酒屋食串燒多數都係夜晚, 同D FD 吹下水, 飲下野又咬下串燒咁~今次我地好特別咁, 黎個串燒LUNCH~LUNCH SET由$85- $138~ 好多人都係黎食龍蝦, 原本都想試下, 但我呢排好似食得太癲狂所以都係揀返D 清清地既款式先.我地揀左串燒餐 $98可以SHARE 得黎又試多D款~落完餐因為係即燒既關係, 由於製作需時. 先黎個前菜, 係辣芽菜黎~ 店員姐姐好好招呼~  重有個麵豉湯~呢個串燒餐對選擇困難既人黎講都幾難既. 哈一人有4款串燒.我地揀左, 雞翼, 牛肋條, 帶子, 免治雞肉, 淮山同冬菇~然後好邪惡咁跟碗飯..(一見到飯又KO 哂成碗..冇眼睇自己)主角一上黎好香~ 有時食過D串燒菇可能會乾哂或燶左有苦味. 呢個唔會, 唔駛擔心~淮山咁樣串住燒好似第一次食. 都唔錯. 感覺唔駛成日食肉.可以解下膩, 健康D~雞肉捧捧如果有去過日本既, 呢味應該係最經典又一定會有得食.手打雞肉捧捧都幾花時間既~呢個都幾好食. 相對牛肋條, 呢個好食D~睇完得4串好似唔係好滿足咁, 當場食完係唔太夠飽既, 不過行出去後可能又落左格, 突然又餓左.HAHAHHA原本諗住去

LUNCH SET由$85- $138~
所以都係揀返D 清清地既款式先.

我地揀左串燒餐 $98
可以SHARE 得黎又試多D款~

店員姐姐好好招呼~

重有個麵豉湯~

呢個串燒餐對選擇困難既人黎講都幾難既. 哈
一人有4款串燒.

手打雞肉捧捧都幾花時間既~
呢個都幾好食. 相對牛肋條, 呢個好食D~

原本諗住去食糖水家, 不過最後就梗係冇食啦.
2018-06-04 96 浏览
串燒狂迷要試盡港九新界嘅串燒店,高木係尖沙咀勁方便收工去happy hour。呢間算中高價嘅串燒店,不過價錢同質量成正比。首先講下我極上癮嘅幾款先,發現佢肉類同海鮮做到特別出色。牛舌係最推,平時出面食牛舌,厚切牛舌往往會遇到一個問題就係好難咬開。但呢個唔會,佢係熟度岩岩好,食落去係感動嘅味道。燒安格斯牛係燒得剛好不過火,咬落去裡面仲有肉汁爽口嘅野係我至愛,所以黎串燒店必叫雞腎,鹽燒輕輕帶出鮮味,爽口不難咬燒鮑魚好怕太韌,呢個唔會,放心仲係勁甜勁鮮。帶子係輕輕燒過,所以絕對唔老唔痴牙!燒菠蘿 呢間菠蘿面頭有焦糖,脆卜卜,咬落去爆汁勁開心!同朋友黎飲下酒傾計都幾適合!

牛舌

安格斯牛;燒日本年糕
燒安格斯牛係燒得剛好不過火,咬落去裡面仲有肉汁

雞腎

藍殻飽魚
燒鮑魚好怕太韌,呢個唔會,放心仲係勁甜勁鮮。

帶子
帶子係輕輕燒過,所以絕對唔老唔痴牙!

燒菠蘿 呢間菠蘿面頭有焦糖,脆卜卜,咬落去爆汁勁開心!

柚子酒
同朋友黎飲下酒傾計都幾適合!
2018-05-31 65 浏览
這晚想吃串燒,友人提議去高木炭火鳥燒。餐廳地方很小,只有吧枱和幾張桌子,這晚人多,我們只能坐在吧枱。牛舌用上厚切,口感很好,燒得也juicy不乾,食落肉香味濃。雞皮蝦第一次見,點了一試,原來這「蝦肉」實則是雞皮包蝦,憑外型真的幾可亂真!雞皮燒至金黃色,一咬味道頗獨特,又像雞肉,又像蝦肉,我想是因為蝦肉吸收了雞皮的油香吧。黑松露雞脾菇多汁味美,上面少量黑松露令香味提升,有畫龍點睛之感。汁燒豆腐也燒得有水準,調味剛好。燒鰻魚價錢不貴,點了一份。甜甜的燒汁令鰻魚閃閃發亮,鰻魚肉質彈牙有膠質,如果肉厚一點口感更佳。
這晚想吃串燒,友人提議去高木炭火鳥燒。

2018-05-26 45 浏览
這晚和朋友來到棉登徑的高木炭火鳥燒晚餐,店子地方不大,木系裝潢,頗有日本的小店之感。我們被安排坐在吧枱,可以看到師傳製作食物的過程。雖然今晚沒有點酒,但我一向愛吃味醂魚干($68),故還是點了一份淺嘗。拿一條味醂魚干蘸蘸沙律醬,魚味特別濃郁惹味。燒鰻魚($68)肉質雖然不夠厚,但燒得外皮微脆,食落彈牙有膠質。每次見到油甘魚鮫($98)我都一定會點一份。油甘魚的鮫位黏著不少魚肉,這部份的魚肉特別嫩滑,而且魚油豐盛,簡單灑上鹽已經調出鮮味。明太子雞翼燒到表面金黃色,賣相討好吸引。雞翼不會燒得太乾,入面保留肉汁,咬落啖啖明太子,口感豐富。

2018-05-24 76 浏览
同事想食串燒,所以中午去了公司附近的高木炭火鳥燒食午餐。午餐除了有定食還有烏冬。所有定食都包前菜及味噌湯,前菜是牛蒡,帶點酸但爽口。味噌湯濃淡適中,有些豆腐及紫菜。朋友的龍蝦午餐定食,兩條龍蝦尾燒得爽口彈牙,旁邊還有些黑醋沙律及奇異果,可以中和油膩感,還配上燒茄子、淮生及燒飯團。我就要了串燒午餐定食,燒豚肉、帶子、茄子及淮山,淮出非常爽口,帶子燒到剛熟,豚肉油脂燒出,外面帶點脆,肉質爽口。整體食物質素不俗,午餐有串燒食都是約一百元,幾抵食。
同事想食串燒,所以中午去了公司附近的高木炭火鳥燒食午餐。

午餐除了有定食還有烏冬。

牛蒡

串燒午餐定食

整體食物質素不俗,午餐有串燒食都是約一百元,幾抵食。
午餐
牛蒡