2023-08-07 64 浏览
到处试新店的我今天来尝试的是铜锣湾的鮨本,选择的是午市780的套餐,整体表现是不错的,师傅也很热情。首先是蟹肉茶碗蒸,蟹肉挺多的。之后是剥皮鱼配肝酱,非常好吃。之后是吉列魔鬼鱼,出乎意料的juicy好吃。然后是寿司的部分包括春子鲷 伊佐木 北极贝 池鱼 花竹虾 赤身酱油渍 缟虾 小肌 白海胆 大托罗这些。寿司整体正常好吃,最为惊艳的是花竹虾,师傅烧的大约3分熟,恰到好处,里面是糖心的,很好吃。最后干瓢卷我不喜欢,师傅还很慷慨的换成了鮟鱇鱼肝手卷,也非常好吃。

2023-08-07 57 浏览
好耐冇食Omakase😚今次生日朋友帶左黎鮨本,食左個$1880套餐,包括左20道菜食左個野菜小頭盤,然後就開始食刺身刺身有九州白象拔蚌,加入左海鹽及青檸汁更能提升鮮味,口感爽脆,十分鮮甜然後就有鰤魚,上一面加左少少芥辣,魚味濃郁日本真蠔上面加左酸汁啫喱,肥美又Creamy然後仲有煙燻鰹魚然後就開始食壽司🍣啦!我就比較鍾意以下幾款金目鯛輕輕火炙表面令魚油滲出,增添美味原隻既石恒貝好厚身又鮮味,好食到同朋友食野果陣直程唔想開口講野白海膽大大件非常鮮甜濃郁野生時不知鮭(三文魚)比平時食既更有嚼勁及更濃既魚味大拖羅入口即化,係幸福既感覺呀個香箱蟹好有驚喜,揭開蟹蓋就見到一個电蟹籽、蟹羔及蟹肉既波波,啖啖蟹肉鮮味!然後就到熱食,個枝豆豆腐好特別,好滑又有香濃枝豆味日本赤鮑好彈牙,食完個鮑魚飲埋個鮑魚湯非常鮮呀慢煮既鮟鱇魚肝濃郁creamy最後就係玉子燒、湯同甜品!同朋友都食到好滿足呀
好耐冇食Omakase😚

食左個野菜小頭盤,然後就開始食刺身

然後就有鰤魚,上一面加左少少芥辣,魚味濃郁

日本真蠔上面加左酸汁啫喱,肥美又Creamy

然後仲有煙燻鰹魚

然後就開始食壽司🍣啦!我就比較鍾意以下幾款

金目鯛輕輕火炙表面令魚油滲出,增添美味

白海膽大大件非常鮮甜濃郁

野生時不知鮭(三文魚)比平時食既更有嚼勁及更濃既魚味

大拖羅入口即化,係幸福既感覺呀

然後就到熱食,個枝豆豆腐好特別,好滑又有香濃枝豆味

日本赤鮑好彈牙,食完個鮑魚飲埋個鮑魚湯非常鮮呀

慢煮既鮟鱇魚肝濃郁creamy

最後就係玉子燒、湯同甜品
同朋友都食到好滿足呀
2023-08-07 38 浏览
今次食左有15道菜既套餐($1480)首先食個前菜,係野菜再加魷魚🦑有露荀、茄子、蕃茄仔刺身有以下3款鰤魚:魚味好濃,上面有少少芥辣更能刺激味蕾日本真蠔:厚肉又creamy, 上面加左酸汁啫喱更能提升鮮味真名鰹:煙燻過後味道更香壽司有8款包括金目鯛、石恒貝、時不知鮭、馬糞海膽、新子、中拖羅醬油漬、赤竹海老同大拖羅馬糞海膽好鮮甜、石恒貝好厚肉勁鮮味又爽口,好耐冇食過咁正既貝類,大拖羅油份充足入口即溶然後就係香箱蟹,係由蟹籽、蟹羔及蟹肉整成既蟹肉球,除左蟹肉鮮味仲有好香蟹膏味然後熱食有個炸枝豆豆腐同埋炸鰹魚枝豆豆腐好滑又香枝豆味,個炸鰹魚好滑又夠香,油炸後脆卜卜又多一份油香最後就係江戶前玉子燒、雞湯同甜品甜品有日本哈蜜瓜同水信玄餅,整體真係幾好呀
今次食左有15道菜既套餐($1480)

首先食個前菜,係野菜再加魷魚🦑
有露荀、茄子、蕃茄仔

刺身有以下3款

鰤魚:魚味好濃,上面有少少芥辣更能刺激味蕾

真名鰹:煙燻過後味道更香

壽司有8款

然後熱食有個炸枝豆豆腐同埋炸鰹魚

最後就係江戶前玉子燒、雞湯同甜品
甜品有日本哈蜜瓜同水信玄餅,整體真係幾好呀

之前聽朋友介紹銅鑼灣呢間神級玉子燒omakase今日趁着happy Friday就book位同朋友食!今次我叫咗$580 omakase lunch 包括茶碗蒸、10件壽司、玉子燒、湯物、甜品食之前 師傅先端出一盤新鮮製起玉子燒外貌好似古早蛋糕 而且聞落去帶香濃蛋味令人好期待!然後分享其中四件我特別鍾意嘅壽司~當中我最鍾意野生大拖羅唔會好似平常大拖羅咁入口油膩而係油脂分布好平均中拖羅用上醬油漬 調味恰到好處海膽選用宮城縣海膽 口感綿密赤竹海老以半熟做法 師傅席前剝殼 入口肉質爽脆彈牙其餘壽司仲有昆布漬魴弗魚、地金目鯛、時不知三文魚、石垣貝、鰤魚、鯖魚每一件嘅製作方法及調味都好有心思好欣賞師傅嘅配搭~食完壽司終於上玉子燒!師傅切件之後再焗熱玉子燒選用江戶前做法口感好似蜂蜜蛋糕咁鬆軟蓬鬆入口有好香濃蛋味 仲有淡淡海鮮味第一次食呢款玉子燒!好驚喜!好喜歡!整體嚟講呢餐omakase lunch好滿意!我絕對會為咗玉子燒再返嚟食多次~整體性價比:🦖🦖🦖🦖鮨本地址:銅鑼灣渣甸街66號亨環9樓
之前聽朋友介紹銅鑼灣呢間神級玉子燒omakase
今日趁着happy Friday就book位同朋友食!

今次我叫咗$580 omakase lunch

赤竹海老
以半熟做法 師傅席前剝殼
入口肉質爽脆彈牙

每一件嘅製作方法及調味都好有心思
好欣賞師傅嘅配搭~

食完壽司終於上玉子燒!
師傅切件之後再焗熱
玉子燒選用江戶前做法
口感好似蜂蜜蛋糕咁鬆軟蓬鬆
入口有好香濃蛋味 仲有淡淡海鮮味
第一次食呢款玉子燒!好驚喜!好喜歡!

整體嚟講
呢餐omakase lunch好滿意!
我絕對會為咗玉子燒再返嚟食多次~

整體性價比:🦖🦖🦖🦖

鮨本
地址:銅鑼灣渣甸街66號亨環9樓
識得食omakase一定係揀晏晝時段過嚟,價錢經濟又實惠。餐廳係由朋友介紹,佢特別推介玉子燒,反而唔係壽司,所以令我非常難忘,所以就決定品嚐呢一間餐廳。-一入到餐廳,餐廳內大約有20個位以內,感覺私隱度極高。而且侍應亦都非常主動幫忙,好熱情。師傅第一道俾我哋睇嘅係玉子燒,外型似足古早味蛋糕,非常可愛。$750嘅餐單裏面包含了兩個酒肴菜式,分別係生蠔及鮟鱇魚肝,魚肝質素非常高,香甜可口,比起我之前食過嘅苦澀味完全冇喎!-首個頭盤就係茶碗蒸,茶碗蒸上面嘅用料充足,特別鍾意佢嘅蟹柳,蛋亦都好滑身。鍾意食拖羅嘅朋友,一定唔可以錯過, 10款壽司裏面有兩款係拖羅,分別係野生大拖羅及中拖羅壽司。而我特別推介係赤中海老壽司,蝦身好厚,而且肉質亦都好實,每咬一啖蝦肉汁就會喺口中慢慢消逝,非常可口。-另外壽司有幾款亦都經過昆布醃製及用稻草燒過,味道更加豐富,係口中徘徊嘅時間更加耐,令到我需要飲幾啖茶先至品嚐下一道壽司。-最後玉子燒放置最後,可能師傅都覺得好似甜品,佢嘅質感非常似蛋糕,要做到咁多層次嘅玉子燒,一定好考師傅嘅功夫!最最最後有湯及甜品雪糕,雪糕我揀咗開心果雪糕,味道非常特別,清新可口!

玉子燒
石援背
赤中海老
玉子燒
石援背
赤中海老
平時食親omakase,多數都會去日本食,因為有信心保證,香港嘅omakase質素就比較參差,所以就揀食午餐omakase小試牛刀先😆但依間一啲都唔差之餘,直頭同我平時食開嘅有得揮,非常值得一試👍🏻大推👍🏻🤩😍😋.😌蟹肉茶碗蒸唔係普通茶碗蒸,係有啲似蟹肉羹😋有一疏疏嘅蟹肉😍味道中上.😌海膽真心正☺️😍👍🏻我喺香港食親嗰啲海膽,唔係臭臭地就係腥腥地,但係今次真係完全唔腥唔臭,係開心係正🫶🏻仲要係北海道產😍🤩我愛北海道海膽☺️👍🏻.😌你哋估吓係乜嘢嚟😛係玉子燒🤣係咪估唔到呢?😛超得意,好似蛋糕咁樣,軟林林,勁好味😍係用蝦、蛋、山芋蓉整出嚟㗎,超級無敵得意,正😋.😌半生熟赤竹海老 睇相你就知🤩賣相打卡一流😍食落去係新鮮到,好味到唔知講咩好🥹.😌七日熟成中拖羅醬漬好肥美,油脂分布平均,色澤鮮艷☺️.😌 粒貝清湯清甜,每一啖都好似叫我慢活咁樣,好舒服,仲有幾粒小粒貝😌.😌神奈川黃金池魚新鮮得來,池魚上面就係有薄荷點綴☺️ 有啲開胃同清新嘅感覺.😌天然鰤魚完全感受到歷經冬季海洋鍛煉過嘅體質😋唔單止肥美,仲係有彈性😌係一種享受,你喺普通壽司店唔會見到嘅鰤魚,真心要試下🫶🏻.😌石垣貝.😌金目鯛係有火炙過,我勁
😌蟹肉茶碗蒸
唔係普通茶碗蒸,係有啲似蟹肉羹😋有一疏疏嘅蟹肉😍味道中上

😌海膽

😌你哋估吓係乜嘢嚟😛

😌半生熟赤竹海老

😌七日熟成中拖羅醬漬
好肥美,油脂分布平均,色澤鮮艷☺️

😌 粒貝清湯
清甜,每一啖都好似叫我慢活咁樣,好舒服,仲有幾粒小粒貝😌
😌神奈川黃金池魚
新鮮得來,池魚上面就係有薄荷點綴☺️ 有啲開胃同清新嘅感覺

😌天然鰤魚

😌石垣貝

😌金目鯛
係有火炙過,我勁中意😍🫶🏻

😌海鰻魚
新鮮🫶🏻🫶🏻🫶🏻暖暖地勁好食😋

😌綠茶雪糕
又濃又滑👍🏻係為成餐飯畫上完美的句號🤩

2023-08-02 34 浏览
Omakase廚師發辦由主廚決定用餐內容,今次黎到好近銅鑼灣地鐵站呢間omakase食午餐。Lunch set主要有2種,一款$580,另一款$780。我今次就叫左$780呢個set。咁呢個set有茶碗蒸、2款酒餚、10件壽司、1件卷物、玉子燒、1碗湯同埋甜品。茶碗蒸上舖左好多蟹肉,口感豐富。茶碗蒸內有不小配菜,令茶碗蒸更特別。酒餚係北海道蠔,蠔好飽滿,好creamy,好新鮮。蠔上配上酸汁,令食慾大增,呢個配搭好好。另一酒餚係吉列真名鰹配他他汁,魚肉嫩滑。壽司10件最突出係石垣貝壽司,口感幾爽。另外師傅用左北海道霧多布嘅海膽,做左件海膽壽司,海膽新鮮鮮甜,非常好味。卷物係用左鮟鱇魚肝加拖羅碎做餡,配紫菜同壽司飯,好滿足。甜品配上抹茶雪糕👍🏽師傅服務非常好,細心講解每一道菜式嘅來源。總括嚟講係一個好好嘅用餐體驗。

卷物係用左鮟鱇魚肝加拖羅碎做餡,配紫菜同壽司飯,好滿足。

甜品配上抹茶雪糕👍🏽

2023-07-31 71 浏览
早上黎銅鑼灣睇完奧本海默,一套幾有深度既戲,滿心期待黎食book 左既鮨本,朋友推介呢間不貴既Omakese, 點左個$580 套餐🤤👍🏻套餐包茶碗蒸,壽司10貫,玉子燒,高湯,甜品/Coffee茶碗蒸有蟹肉蔬菜等不少配菜,高湯味濃郁,口感豐富,蛋味香濃油口魚壽司作為第一件,幾好食,油香好重,入口即化既感覺,米飯分明慢煮半熟帆立貝,都唔錯鰤魚魚腩 口感比較爽口,酸酸甜甜石垣貝 肉質爽口,魚腥咪較重希靈魚 加左蔥帶出左魚油香味赤足海老 熟蝦好甜又彈牙,暖暖地,我幾鐘意熟成中拖是omg 最期待,最鐘意食既壽司之一,油脂味超級出,肉質好腍室池魚 同樣加左蔥,魚味差唔多宮城縣無添加紫海膽 海膽份量多,味道也不錯鯖魚 配左紫菜 中間夾左干飄,好似羅白咁食落更有口感。玉子燒 江戶前做法,有d 似蛋糕,味道不錯整體而言,中上水平既Omakase,性價比高,不妨一試

套餐包茶碗蒸,壽司10貫,玉子燒,高湯,甜品/Coffee

茶碗蒸有蟹肉蔬菜等不少配菜,高湯味濃郁,口感豐富,蛋味香濃

慢煮半熟帆立貝,都唔錯

鰤魚魚腩 口感比較爽口,酸酸甜甜

石垣貝 肉質爽口,魚腥咪較重

希靈魚 加左蔥帶出左魚油香味

赤足海老 熟蝦好甜又彈牙,暖暖地,我幾鐘意

室池魚 同樣加左蔥,魚味差唔多

宮城縣無添加紫海膽 海膽份量多,味道也不錯

鯖魚 配左紫菜 中間夾左干飄,好似羅白咁食落更有口感。

玉子燒 江戶前做法,有d 似蛋糕,味道不錯

整體而言,中上水平既Omakase,性價比高,不妨一試
2023-07-30 349 浏览
經朋友多番推介,今次終於跟佢黎鮨本一試!lunch omakase有基本嘅580同780,我揀左780,多一款卷物同兩款酒肴!酒肴有兩款酸汁啫喱配生蠔-酸汁唔會太濃味,令肉質清爽既生蠔更為鮮甜!蠔味唔會太濃,係清爽既類型真明鰹配他他醬-鰹魚唔會炸到完全乾身,仍然保持魚肉濕潤,炸粉唔太厚,脆口感覺恰到好處,配他他醬特別香口!壽司十貫右口魚-油脂味非常香口,配白飯額外香!慢煮半熟帆立貝-肉質軟嫩味道鮮甜鰤魚魚腩-肉質厚實有咬口,魚味頗濃石垣貝-肉質爽彈,味道清甜,加些微微檸檬汁鮮味更突出希靈魚-肉質爽口,味道較淡,油脂香味十足,加上青蔥,味道更香!半生熟赤足海老-蝦味非常濃郁,而且非常鮮甜,肉質爽彈中帶點生蝦既質感,欲斷難斷,需要更多咀嚼,蝦既甜味不斷滲出,半生熟既做法果然有特色!熟成中拖羅-經過熟成微微帶酸,肉質入口即化室池魚-自身魚嘅甜味十足,肉質軟嫩,加上青蔥更香口宮城縣無添加紫海膽-海膽三大拕,賣相好澎湃!海膽味非道鮮甜,接住紫菜既香,海膽甜味last好耐!係清甜淡味既類型,鍾意鮮甜味一定要試!青魚卷物-青魚肉質香軟,味道酸酸帶甜,中間加左干瓢,口感爽脆更帶層次江戶前玉子燒,古式做
經朋友多番推介,今次終於跟佢黎鮨本一試!
酒肴有兩款
壽司十貫
右口魚-油脂味非常香口,配白飯額外香!

慢煮半熟帆立貝-肉質軟嫩味道鮮甜

鰤魚魚腩-肉質厚實有咬口,魚味頗濃

石垣貝-肉質爽彈,味道清甜,加些微微檸檬汁鮮味更突出

熟成中拖羅-經過熟成微微帶酸,肉質入口即化

室池魚-自身魚嘅甜味十足,肉質軟嫩,加上青蔥更香口

江戶前玉子燒,古式做法玉子燒係雞蛋蛋糕,外皮烤得微脆,中間非常香軟

最後用一碗熱湯結尾,立貝湯,夠清甜,略帶少少味噌味道,飲落非常舒服

甜品仲可以揀雪糕或咖啡👍🏻
  • 半生熟赤足海老
  • 石垣貝
2023-07-21 98 浏览
今次來到銅鑼灣這家日本廚師發辦餐廳,他們的午市抵食又好食!有茶碗蒸、酒肴、壽司10貫、吸物和甜品,十分豐富。茶碗蒸有蟹肉和不少配菜,口感豐富,蛋味也濃郁。酒肴有兩款,八爪魚配上柚子鹽入味又有咬口,但係又唔會太煙靭;酥炸多春魚冇用額外的鹽調味,但係已經非常夠味,連骨都食得😋壽司有好多款,首先來了金線鯛昆布漬,昆布淡淡的味道特別但同時又食到魚味。池魚是我最鍾意的一款。梭子魚肉質比較鬆,仲有幾款貝殼類都唔錯~石垣貝同埋北寄貝都非常爽口,半生熟的赤足海老夠晒大牙,但同時又有刺生蝦的觸感🤤稻草煙燻鰹魚比較重口味,也比較特別,中拖羅醬油漬比起平時吃的拖羅有額外的鹹味,超喜歡超大嚿的紫海膽!最後仲有好特別嘅干飄卷。食完壽司就會上江戶前玉子燒,好香嘅芝士味,而且焗熱之後有多種味道混合。

茶碗蒸有蟹肉和不少配菜,口感豐富,蛋味也濃郁。

2023-07-21 116 浏览
午市食Omakase容易啲訂枱又平啲😆今次試咗銅鑼灣呢間 sushimotohk 午市套餐最平$580起,已經食到10款壽司啦😍 其中最深刻有金線鯛昆布漬,魚味特別重!春子鯛輕輕火炙過🫶仲有幾款貝殼類包括石垣貝同埋北寄貝。半生熟的赤足海老即場剝殼好新鮮!仲有好特別嘅稻草煙燻鰹魚,最唔少得一定係中拖羅醬油漬,漸變嘅色澤超靚~壓軸出場嘅有紫海膽,海膽多到滿溢🤤最後嘅江戶前玉子燒都好特別,蝦味濃郁,冇用麵粉但係好似蛋糕嘅口感!食完壽司飲埋笠貝清湯,最後用海鹽雪糕作結真係好開心😋
2023-07-21 68 浏览
約咗朋友食Omakase,去咗銅鑼灣鮨本。我哋享受了15道菜的Omakase晚餐,$1,480 /位。其中包括前菜、酒餚、壽司、炸菜和甜品。每道菜都經過精心設計,味道和外觀都很出色。前菜開胃,味道酸酸地嘅啫喱配茄子及粟米仔,味道清爽。沙甸魚卷的外觀十分精美,味道也非常鮮美。酒餚方面,太刀魚一夜乾和BB青椒、八爪魚都是令人滿意的佳餚。壽司方面,我品嚐了針魚、石桓貝、半生熟赤足海老、白海膽、大拖羅、瀨尿蝦和熟成5日嘅赤身醬油漬。每一塊壽司都是獨特的,口感鮮美,味道深邃。其中,星針魚壽司的魚肉鮮嫩,口感豐富。石桓貝壽司則帶有淡淡的甜味,鮮美爽口。半生熟赤足海老壽司經過精心處理的海老肉質鮮爽。白海膽壽司口感濃郁,帶有濃厚的鮮甜味。大拖羅壽司的魚肉口感肥美,好滿足。瀨尿蝦壽司以新鮮的瀨尿蝦為主角,口感鮮美。熟成5日的赤身醬油漬壽司味道特別,魚味及醬汁的味道十分濃郁。另外,炸枝豆胡麻豆腐有驚喜。胡麻豆腐好香濃,外皮炸得香脆。蟹肉係我最鍾意嘅其中一道菜,蟹肉非常鮮甜,好味😋 剝皮魚配埋剝皮魚魚肝醬味道層次更多。燒玉子十分柔軟,充滿蛋香。而雞湯則是濃郁的鮮味,飲得出非常足料。總體而言,銅鑼灣鮨本的Om

石桓貝壽司則帶有淡淡的甜味,鮮美爽口。
半生熟赤足海老壽司經過精心處理的海老肉質鮮爽。
白海膽壽司口感濃郁,帶有濃厚的鮮甜味。
大拖羅壽司的魚肉口感肥美,好滿足。
瀨尿蝦壽司以新鮮的瀨尿蝦為主角,口感鮮美。

總體而言,銅鑼灣鮨本的Omakase晚餐給我留下了深刻的印象。每一道菜都是精心設計和製作,口感和外觀都很出色。餐廳的服務也非常好,是一個好好嘅用餐體驗。

2023-07-17 98 浏览
今次去咗銅鑼灣食Omakase,午市Omakase有$580同$780選擇,我就揀咗$780,分別是有茶碗蒸、酒肴、壽司、吸物同甜品。Omakase Lunch茶碗蒸茶碗蒸面頭舖滿蟹肉,口感順滑,蛋味香濃。酒肴2品酒希有慢煮魚肝同炸魔鬼魚面頰肉,魚肝同面頰肉都整得細滑軟嫩,非常好食。壽司10貫壽司有星針魚、手釣池魚、慢煮半熟凡立貝、熟成赤身、石垣貝 、半熟赤竹海老、小肌魚、梭子魚、野生中拖、海膽同青魚扒。魚生新鮮鮮甜,凡立貝同赤竹海老以半熟做法,保持鮮嫩口感。天草產手釣池魚,肉質特別細緻彈牙。亦食到平時比較少食嘅星針魚、梭子魚同小肌魚,給味蕾有新的記憶點。卷物蔥拖羅魚蓉入口軟綿,紫菜脆卜卜,口感豐富。江户前玉子燒玉子燒選用夢王蛋,蛋味濃郁,仲混合咗蝦同魚肉,味道特別鮮甜。吸物立貝清湯甜品甜品係開心果雪糕,開心果味濃郁芳香,質地細滑綿密。

Omakase Lunch
茶碗蒸
茶碗蒸面頭舖滿蟹肉,口感順滑,蛋味香濃。

酒肴2品

壽司10貫

卷物
蔥拖羅魚蓉入口軟綿,紫菜脆卜卜,口感豐富。

江户前玉子燒

吸物
立貝清湯

甜品
甜品係開心果雪糕,開心果味濃郁芳香,質地細滑綿密。
2023-07-17 45 浏览
今晚食咗20品廚師發辦嘅套餐$1,880,真係食到好飽好滿足!整體上黎講,食物質素高,味道新鮮正宗,每一道菜都好味,好難揀出一個最喜愛嘅菜式☺️ 仲要今晚咁啱係Hugo師傅主理,睇返Omakase 關注組先知大有名堂😛開始嘅前菜有高之源茄子、菜、BB粟米配酸汁啫喱,夠晒開胃。特別推介粒貝,粒貝肉質鮮甜,配上青檸岩鹽、wasabi更加提升咗味道。沙甸魚卷都非常出色,魚肉新鮮,配上特製醬汁,入邊仲有啲細蔥、黃瓜,口感豐富。繼續嚟,慢煮鮟鱇魚乾腍身,有入口即溶嘅感覺。太刀魚一夜干配青椒🫑,魚皮香脆,魚質幼嫩。北海道櫻煮八爪魚🐙汁煮後腍得嚟又帶點爽口!壽司方面,星針魚細緻嘅腍身,味道鮮美。石桓貝超鮮爽,而且係剛開季嘅,味道更加鮮甜。赤身醬油漬,熟成5日,用熱水烚,入口滑身,鮮味十足,真係好好食。半生熟赤海老估唔到咁爽甜。中間有炸枝豆胡麻豆腐,呢一個外面薄薄嘅炸皮入邊係充滿胡麻嘅豆腐,質感滑滑嫩嫩,胡麻味香濃,好好食😋之後蟹肉都非常鮮味!上枱擺盤有蟹蓋,入邊裝住鮮蟹肉波波,超正!食完仲有白松露和牛三文治,和牛肉牛味香濃,配上白松露更加提升咗味道,好味🤤 剝皮魚配魚肝醬都好出色,魚肝醬creamy!

北海道櫻煮八爪魚🐙汁煮後腍得嚟又帶點爽口!

壽司方面,星針魚細緻嘅腍身,味道鮮美。

剝皮魚配魚肝醬都好出色,魚肝醬creamy!

之後又多壽司部份,稿蝦非常鮮甜,蝦肉細膩。白海膽當然冇得輸,一啖食晒非常鮮甜😍 好滿足!大拖羅口感好腍,油脂感剛好,肥而不膩。最後瀨尿蝦同海鰻魚都相當有水準。
最後嚟到玉子燒,用上夢王蛋玉子。夢王蛋玉子好滑好軟嘅蛋糕質感。之後飲返個清甜雞湯。甜品以日本哈密瓜🍈、水信玄餅作結。

整體上,20品廚師發辦嘅套餐真係價錢相宜,每一款菜式都有特色,質素高,味道正宗,值得一試!
今次到訪的「鮨本」食午市套餐,以午市這個優惠的價格來享受高品質的Omakasea是非常值得一試。午市套餐以$580的價格,有包括蟹肉茶碗蒸、壽司八貫、玉子燒、吸物和甜品的一整套菜式。首先是蟹肉茶碗蒸,用滑嫩的蟹肉和熱氣騰騰的茶碗蒸搭配,清淡的口味帶有淡淡的甜味,非常開胃。接著,是這頓午市套餐的重頭戲——壽司。八貫壽司中包括了關伊佐木、活北寄貝、半生熟赤足海老配龍蝦膏、小肌、十日熟成赤身、馬糞海膽、蛇腹拖羅和醬油漬赤身。每一個壽司都令人驚豔,尤其是馬糞海膽和醬油漬赤身,散發出濃郁的海洋味道,讓人回味無窮。接下來是玉子燒,外表好像一塊雞蛋糕,但入口充滿蛋味,而且入口鬆化,內裡柔軟,非常等別!吸物是日式湯品,清淡的口味讓人感覺很清爽,同時也帶有淡淡的海洋味道,非常適合搭配壽司。最後是甜品,牛油果雪糕,口感滑順,帶有微妙的果香味道,是一個完美的結束。整體來說,「鮨本」的午市套餐價格非常實惠,菜品質素也非常高,尤其是壽司,每一個壽司都呈現出師傅高超的技藝。如果你是Omakasea新手,這個午市套餐非常適合你來嚐試一下!

2023-07-02