2023-11-24
個人比較喜歡午餐時間細嚐Omakase,通常都比晚上價錢平一截,但又可以以高級矜貴感受享用日本料理!今次特意找一家銅鑼灣上樓的Omakase,本地師傅用心經營製作!#Omakase Lunch $580,食齊茶碗蒸、壽司10款、玉子燒、湯、甜品!🏠餐廳: #鮨本📍地址: 銅鑼灣渣甸街66號亨環9樓👉🏻 @sushimotohk#茶碗蒸豐富蟹籽蟹肉味,食落去熱辣辣又好有質感,蛋同蟹肉味配搭好夾,暖胃Starter.#壽司 10款品嚐了: #骨膠原鯛魚 、#白象拔蚌 、#秋刀魚 、#北寄貝 、#稻草煙燻嘅鯛魚 、#半生熟赤竹海老 、#天上鰤 、#海膽 、#真蠔天草 、#中拖羅 。每款刺身都係新鮮奉上,最大記憶點骨膠原鯛魚,彈牙煙韌感覺,帶少少回韻感;半生熟赤竹海老,現場即煮即劏,即埸表現刀功的純熟,尤其是要將蝦腸分割,亦顯得新鮮彈牙可口;時令非常當造的秋刀魚,魚味極重;天上鰤用備長碳碳燒煙燻過,特別香口......真心享受!#玉子燒外表似係一件蛋糕,由蝦、蛋、山藥製做,輕輕再焗一焗特別香濃可口。#鮑魚清湯完全超清甜的湯品,有鮑魚勁易咬口,飲完回甘好好飲!最後簡單一個 #開心果雪糕 作甜美完
🏠餐廳: #鮨本
📍地址: 銅鑼灣渣甸街66號亨環9樓
👉🏻 @sushimotohk
#茶碗蒸
#壽司 10款
#玉子燒
#鮑魚清湯
完全超清甜的湯品,有鮑魚勁易咬口,飲完回甘好好飲!
最後簡單一個 #開心果雪糕 作甜美完結,整體食物質素環境感覺都好高分,值得一黎試試Omakase!