2022-04-05 100 浏览
Lunch omakase $788/pax-Appetiser The meal begins with an innovative Pork and Kombu rollThe Kombu is chewy and crispy Adding an extra layer to the relatively tender pork slicelobster Crystal is another soothing choiceThe semi cold jelly simply melts in your mouth !-oyster from HyogoNothing too overwhelming It’s a very fresh and straightforward choice Am in love with the jelly and Perilla on top which gives you some acidity and balanced really well with the oyster-SashimiEveryone knows I am an ark
Lunch omakase $788/pax

-Appetiser
The Kombu is chewy and crispy

-oyster from Hyogo
Nothing too overwhelming

-Sashimi
Everyone knows I am an ark shell fan
And I love this sashimi in yuzu sauce
Not only you can taste the umami of the shell but also the citrus aftertaste

-toro sandwich with sea salt
Am surprised when the chef mentioned toro
It’s quite rare to see any toro at the first half of a normal omakase
But turns out the timing is just perfect for me!
When i was not extremely stuffed
And can really enjoy the fatness fully

- Chawanmushi
First time to have eel larvae in a chawanmushi
As the “platinum” of eel
It’s rare and with a very interesting texture

-squid and sea urchin tempura
Am Delighted to have something other than prawn! Haha
This is a very bold and innovative dish that I didn’t expect in an omakase priced below $1000
The squid gives you a texture like the Chinese fish ball
Very chewy but nothing too flat with the sea urchin
I Recommend not to add the sea salt as
The sea urchin alone is already enough to balance out the flavour

-sushi
Enjoyed the sushis a lot
Instead of focusing only on the cut
The chef added different seasonings to give you an extra layer
Say the yellowtail belly is paired with raw SHICHIMI
And the squid is paired with 3 types of miso and mixed it into a liver liked sauce

-abalone rice bowl
-clams soup
-egg roll (without flour but with crab and prawn paste)
-hakata strawberry

Extremely Value for money!!!
Chef is very friendly and accommodating
almost full house on a Sunday late afternoon
Will definitely revisit
2022-04-04 217 浏览
食物質素正常 合格不過冇驚喜 壽司飯有點硬不過個師傅好唔掂 自己對食材唔清楚 望住自己上嘅頭盤 跟住呆咗10秒都介紹唔到全程黑面 同我哋冇交流Waitress同師傅對個Menu唔清楚 點做omakase 問我哋有乜嘢唔食 講咗唔食蠔 點知就上蠔俾我哋最搞笑係仲解釋話個Menu本身係冇生蠔 不過因為我哋坐房唔係坐廳 變咗有生蠔 當個客係白癡喺銅鑼灣要搵好嘅質素相同價錢嘅omakase 有好多選擇 呢一間只此一次個師傅真係真係好趕客
食物質素正常 合格不過冇驚喜 壽司飯有點硬
全程黑面 同我哋冇交流

問我哋有乜嘢唔食 講咗唔食蠔 點知就上蠔俾我哋

個師傅真係真係好趕客
Omakase
2022-03-31
呢間omakase 人氣爆登!小編去嗰日座無虛席😱,總共有5-6個師傅係到默默處理刺身,都算係少數係疫情期間撐得住嘅餐廳-呢間omakase嘅整體感覺十分好😎,每一品嘅刺身都有獨特之處,配合師博嘅講解真係好正,btw多謝師傅🐰小編學到野🙏🏻✨~-1️⃣「Omakase lunch set🍣($788)」-3貫前菜:🔸白坦貝 - 好入味,師傅已幫手處理好,貼心👍🏻🔸蝦凍 - 粉粉地,一陣淡淡嘅蝦味同甜味🔸蕃茄 - 香甜入味,幾開胃-4貫刺身sashimi: 🔸蜜柑鯛 - 鮮甜,有淡淡柑香🍊🔸北海道帶子 - 好爽口!🔸鯛魚 - 有蔥香,肉質鮮美彈牙🔸丁虎縣生蠔🦪 - 清甜唔腥,唔會好鹹,配酸汁jelly好開胃-3貫熟食 Cooked food:🔸螢光魷魚茶碗蒸🦑🔸天婦羅:海膽魷魚🦑+季節性蒜asparagus🔸湯 -10貫壽司Sushi🍣:(飯微暖、夠黏性、有少少 wasabi同醬油調味) 🔸深海池魚🔸銀雪魚bb - 滑d、刺身級別、炙燒令油香爆出黎,超好食👍🏻🔸生北旗貝 - 爽滑彈牙,超鮮甜,完全唔韌👍🏻🔸金目鯛 - 日本紅衫魚🔸赤貝 - 啖啖肉、超爽口!👍🏻🔸右口魚邊 - 超肥美,配紫菜嘅
1️⃣「Omakase lunch set🍣($788)」
3貫前菜:
🔸白坦貝 - 好入味,師傅已幫手處理好,貼心👍🏻
🔸蝦凍 - 粉粉地,一陣淡淡嘅蝦味同甜味
🔸蕃茄 - 香甜入味,幾開胃
4貫刺身sashimi:
🔸蜜柑鯛 - 鮮甜,有淡淡柑香🍊
🔸北海道帶子 - 好爽口!
🔸鯛魚 - 有蔥香,肉質鮮美彈牙
3貫熟食 Cooked food:
🔸螢光魷魚茶碗蒸🦑
🔸天婦羅:海膽魷魚🦑+季節性蒜asparagus
🔸湯
10貫壽司Sushi🍣:
(飯微暖、夠黏性、有少少 wasabi同醬油調味)
🔸深海池魚
🔸生北旗貝 - 爽滑彈牙,超鮮甜,完全唔韌👍🏻
🔸金目鯛 - 日本紅衫魚
🔸赤貝 - 啖啖肉、超爽口!👍🏻
🔸右口魚邊 - 超肥美,配紫菜嘅香味不得了👍🏻
🔸富沙灣名產 白蝦 - 膠質ok重,幾鮮甜
🔸沙甸魚 - 超靚,超新鮮,完全唔腥👍🏻
🔸大拖羅 - 油脂豐富嘅toro🤤👍🏻
🔸昆布醬漬鯖魚 - 昆布係前一晚醃制,好夠味👍🏻
🔸江戶前海綿蛋糕 - 好似蛋糕咁鬆軟,加左帶子代替麵粉
🔸鮑魚配肝醬 - 日本黑鮑肝混合而成嘅肝醬,-
鮑魚鮮嫩爽口,肝醬味道濃郁
🔸海膽手卷 - 海膽好creamy、夠鮮甜,份量夠多,正
另包:
🔸茶任飲Tea 🍵(店員會不斷幫你添加Keep on refilling)
🐰💬:論食物質素、環境、服務講性價比幾高,荷包鬆動啲嘅時候可以去試吓😏,都推薦大家去嗰度慶祝重要節日 🎂~Recommended 佢
Omakase lunch set
Omakase lunch set
2022-03-30 145 浏览
»《鮨本》𖠿 。゜這家日本料理店的出現成為了是小編的頭三甲相片太多 不能盡錄🥲————————————༓・⁺‧͙ • 午市廚師發辦 全廿六品 • ‧͙⁺・༓ $788 ————————————先付
𓎭石川里芋 𓎭糖茄 𓎭鮮螺頭 𓎭 慢煮鮟康魚肝𓎭 煙燻獅魚
味覺的亮點當然是在慢煮鮟鱇魚肝被日本稱為海底鵝肝 慢煮鮟鱇魚肝伴有山葵及醬油 外殼脆口餅塊,能中和魚肝的膩感 慢煮方式,保留了鮟鱇魚肝的綿密細膩口感煙燻獅魚是師傅特別送上的 煙燻味跟獅魚的魚味非常匹配煙燻味亦沒有蓋過魚的鮮味創新料理讓人回味——
造身
𓎭蜜甘鯛 𓎭依佐木 𓎭帶子𓎭 鮪魚腹肉生魚片共包括了以上四款每一種都很鮮甜刀工也很好,幾乎每片都入口即化。大腹相當優秀,入口清甜,油脂飽滿。芥末醬,岩鹽灑在拖羅之上,沒有多餘調味。——茶碗蒸𓎭螢光魷魚茶碗蒸——
寿司𓎭深海池魚 𓎭春子鯛 𓎭北海道牡丹蝦 𓎭醬油魚赤身 𓎭富山白蝦 𓎭銀雪魚ʙʙ 𓎭沙甸魚 𓎭火炙大拖羅𓎭 醃漬昆布鯖魚 𓎭 拖羅魚生寿司不時不吃魚材依季節而訂全部魚材都大有來頭尤其是那立方體的鮪魚油脂非常細緻,所以才會那麼粉嫩每一款食材簡簡單單地配上芥末醬及醬油去平衡返個油脂感令
»《鮨本》𖠿 。゜
𓎭 煙燻獅魚
味覺的亮點當然是在慢煮鮟鱇魚肝
被日本稱為海底鵝肝
慢煮鮟鱇魚肝伴有山葵及醬油
外殼脆口餅塊,能中和魚肝的膩感
慢煮方式,保留了鮟鱇魚肝的綿密細膩口感
煙燻獅魚是師傅特別送上的

𓎭蜜甘鯛 𓎭依佐木 𓎭帶子
𓎭 鮪魚腹肉
生魚片共包括了以上四款
每一種都很鮮甜
刀工也很好,幾乎每片都入口即化。
大腹相當優秀,入口清甜,油脂飽滿。
芥末醬,岩鹽灑在拖羅之上,沒有多餘調味。

茶碗蒸

寿司不時不吃
魚材依季節而訂
全部魚材都大有來頭
尤其是那立方體的鮪魚
油脂非常細緻,所以才會那麼粉嫩
每一款食材簡簡單單地配上芥末醬及
醬油去平衡返個油脂感
令鮮美的魚油味不會太膩口
不是每一道的味道都很重,
而是循序漸進的加重味道,這樣吃起來也比較有層次。

卷物
𓎭馬糞海膽手卷
接下來是最期待的海膽環節
鮨店用上北海道溫室馬糞海膽
海膽給的量都挺大方
原條海膽,無添加醬油、山葵,只吃其鮮味。
達到預期的幸福感

溫物
𓎭鮮魷魚鮮海膽 𓎭子蒜
𓎭鮑肝醬鮑魚
炸衣十分薄脆。新鮮鮮魷 子蒜裹上特調的麵衣
油炸後的外皮清爽薄脆,再添加細海鹽等做點綴,別具風味!
南非鮑蒸煮3小時,質感特別嫩而且味道濃郁

吸物
𓎭真鯛清湯
用真鯛煮的清湯,味道清澈,
裡頭的料也不少,
魚超級嫩滑鮮甜。
在香港鮨店根本很少鮨店會重視湯這一環節。
甘味
𓎭日本蜜瓜

沒想到午市套餐如此豐富🥰
*⑅︎୨୧┈︎┈︎┈︎┈︎┈︎┈︎┈┈︎┈︎┈︎┈︎┈︎୨୧⑅︎*

*—₊—*—₊—*—₊—*—₊—*
𝗥𝗘𝗖𝗢𝗠𝗠𝗘𝗡𝗗 ᵤₚ
🤍廚師發辦
𝗥𝗲𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁 : 𝗬𝗘𝗦
*—₊—*—₊—*—₊—*—₊—*
2022-03-28 109 浏览
《鮨本》聽聞呢間位於銅鑼灣新開既omakase 幾出色,鍾意試新嘢既我緊係唔執輸~~ 因為新開業關係佢地都做緊優惠~ 原本$1288既omakase set 做緊$788~ 於是就叫咗呢個set 試下!店內大部分坐位都係吧枱,可以同師傅互動交流,師傅們都幾熱情善談,氣氛唔錯!🍭前菜3食包括螺肉、蝦啫喱,桃太朗蕃茄~ 師傅細心提示我地按先後次序食:果凍,蕃茄,最後鮮螺~ 前2者酸酸甜甜好開胃,螺肉好大好鮮,唔錯!🍭鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝一向係食佢既濃香味,呢個絕對高質,首先我未食過咁大厚身同大份既魚肝,然後食落係好有鮮味,入口勁香,好食!🍭刺身3味包括金鯛,北海道帶子同針魚~後2者真係不得了,北海道帶子勁厚身肥美,底下有檸檬提味,食落香滑鮮甜!針魚爽口,上面有薑同蔥粒😋🍭螢光魷魚茶碗蒸👍👍👍算係我食過數一數二好食既茶碗蒸,亦都係最多餡料既!有蝦、魷魚、菇、丸、蟹柳,元貝,好鮮好食,蛋蒸得好滑好滑!🍭海膽魷魚天婦羅呢款天婦羅真係第一次食😮😮😮 估唔到原來海膽都可以整天婦羅!食落海膽味唔算出,但食到佢既香~ 魷魚好鮮嫩!天婦羅最重要係炸粉薄同脆身,呢個完全合格有多!另外佢仲有香蔥天婦羅都好香口惹味
《鮨本》

🍭前菜3食

🍭鮟鱇魚肝

🍭刺身3味

🍭螢光魷魚茶碗蒸👍👍👍

🍭海膽魷魚天婦羅
呢款天婦羅真係第一次食😮😮😮 估唔到原來海膽都可以整天婦羅!食落海膽味唔算出,但食到佢既香~ 魷魚好鮮嫩!天婦羅最重要係炸粉薄同脆身,呢個完全合格有多!另外佢仲有香蔥天婦羅都好香口惹味!

🍭壽司10貫
-深海池魚
-生北寄貝,好少可食生既北寄貝,食落煙韌中帶爽口
-右口魚邊+紫菜,呢個好味,滿口魚油豐富🤤
-富山娃甜蝦,特別之處係啲蝦好細隻,有10幾隻,配醋飯,好有咬口!
-金線鯛,即日本紅衫魚
-沙甸魚
-赤貝,好大份,算係食過最好食!
-拖羅,色澤好靚,入口即融
-鯖魚 配昆布葉,好夾
-海膽手卷,啲海膽一啲都唔臭,好鮮甜,高質!

🍭鮑魚伴鮑肝醬
有2大片鮑魚膽同少少既飯~ 重點係鮑肝醬!好香濃又唔膩,師傅特意提醒可以先食鮑魚點鮑肝醬,咁餘下既醬就可以一口飯既時候點晒佢唔會浪費~

最後仲有松茸熱湯,江戶前海綿蛋糕同好甜好甜既蜜瓜作結!呢一餐感受到佢地係用心選取最新鮮食材,簡單唔花巧,堅持傳統日本味道~ 絕對係滿足既一餐!

餐廳:鮨本 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣渣甸街66號亨環9樓銅鑼灣呢間1月7號先開嘅日式餐廳——鮨本 @sushimotohk 特別在於佢哋千變萬化嘅菜式🍣,最與別不同之處在於每一個幾兩個星期,餐廳師傅就會諗唔同嘅菜式同刺身配搭,而且用嘅刺身都比較上乘,性價比高,加上每個師傅有自己獨特嘅風格,希望帶到多啲變化比客人,令客人就算返嚟食同一個menu都可以有全新、截然不同嘅感覺同surprise🎊今次叫嘅呢個壽司10貫Omakase lunch原價要$1288,疫情底下early dinner做緊優惠只需要$788,呢個lunch set分咗9個部分,接近6折嘅價錢就食到接近20樣菜都幾抵食😎先嚟嘅喺前菜,有桃太郎番茄、北寄貝芥蘭同日本水螺。桃太郎番茄嚟自日本🍅,咬落皮薄肉細、鮮甜汁多;北寄貝加咗啲蛋黃同沙律醬去做配搭又幾特別😋再嚟嘅喺生蠔同刺身,生蠔用咗日本赤穗蠔🦪,每年11月到4月都係當地蠔嘅產季,除咗肥美飽滿之外仲好鮮甜,面頭加咗啲藻類啫喱,其實喺酸醋嘅一種,食落輕身帶有微酸嘅味道;刺身有四款包括甘鯛、鮫鰈、魷魚等,為今餐打響咗頭炮🎉,之後送上用紫菜包住嘅拖羅,當中加咗少少薄荷葉🌱,清香得
餐廳:鮨本 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣渣甸街66號亨環9樓

刺身有四款包括甘鯛、鮫鰈、魷魚等,為今餐打響咗頭炮🎉,之後送上用紫菜包住嘅拖羅,當中加咗少少薄荷葉🌱,清香得嚟連醬油都唔使蘸

之後有勁足料嘅蒸蛋,墨魚仔🦑、雜菌、蟹柳、帶子,豐富到爆🤩;
蟹膏燒虎蝦點可以唔提🦐,所用嘅花竹蝦喺日本稱為車海老,肉厚爽甜,鮮味得嚟有陣陣蝦香,仲一啲都唔溜,好想再食多幾隻🤣

壽司10貫有:深海池魚、鱸魚、北海道帶子
生北寄貝、魷魚🦑、金線鯛、鯖魚、銀鱈魚、拖羅同小川海膽手卷。平時北寄貝就成日食,生嘅北寄貝都喺第一次接觸,咬落比較爽嫩,有少少滑潺潺嘅感覺,幾鮮味;

魷魚放咗啲岩鹽喺面,望落就好似日本書法嘅點字咁,睇得又食得😆;
金線鯛所用嘅配料——三升漬令鯛魚更濃郁惹味;銀鱈魚用咗兩斤重嘅BB魚,炙燒過魚味唔香濃,不過油脂香就好出😌

食完壽司,師傅比咗件零麵粉、自家製嘅玉子燒我食,喺用日本長芋、松葉蟹肉🦀、蝦肉整成嘅江戶海綿蛋糕,口感同平時食嘅蛋糕差唔多,像真度超高!
另外仲有鮑魚肝醬飯、充滿野生菇香味嘅日本蜆湯同
日本蜜瓜🍈,成餐飯都勁滿足🥰

星期日嘅下晝4點嚟到,場內大約15個座位全部坐滿,要食就真喺要記得book位同早啲,值得一提嘅喺就算餐廳再忙,店員都不忘幫客人斟茶同收碟,好有禮貌,service確喺抵讚👏
2022-03-27
2022-03-28 67 浏览
今次食依間哦媽家姐好高質🤓 所有食材都好新鮮,嗌左個$788嘅set,都食到好飽,而且所有野食都好好食絕對值得一試😋😋🤩前菜有螺肉,蕃茄,昆布螺肉好大好肥味 蕃茄連火箭菜同沙律汁都好好食 而昆布配左啲酸汁好開胃👀蠔加兵庫縣啫喱🦪個蠔好鮮甜好肥美😍,肉質好滑,亦帶有好鮮甜嘅海水味,啫喱咸咸地,拎黎調一調味,亦有少少煙韌嘅口感,就算怕食蠔嘅人都唔驚😌青魚太卷,石班魚,象拔蚌石班魚有燒過 好香唔會腥,屬於淡味嘅魚,同熟食完全係兩個味道青魚刺身,有啲人怕食熟嘅覺得腥,但反而變左刺身無咁腥,淡淡嘅魚味象拔蚌爽口,腥味比前面兩樣重小小,要加多啲washabi中和返紫菜包拖羅加紫蘇葉拖羅燒過入口即溶,筋都咬得斷,紫蘇葉味道有一種特別嘅香味,蓋過小小腥味,加埋紫菜所有野好夾茶碗蒸🥚第一次食有魷魚嘅茶碗蒸,🦑好香,事前有調過味,唔會好淡,而且冇整到過熟,啱啱好,口感好滑😇 蛋入面仲有帶子,蟹柳,菇 好足料!海膽魷魚加蒜頭菜魷魚好爽口新鮮,好嫩滑!🦑 雖然係炸,但熟嘅程度啱啱好 無炸到過火,令魷魚嘅口感好好。海膽味唔重,始終份量上都小,但海膽係好新鮮,有小小甜甜地。另外配埋個好特別嘅蒜頭菜,識落嘅口感有啲

前菜
有螺肉,蕃茄,昆布

蠔加兵庫縣啫喱🦪

青魚太卷,石班魚,象拔蚌

紫菜包拖羅加紫蘇葉

茶碗蒸🥚

海膽魷魚加蒜頭菜

魷魚好爽口新鮮,好嫩滑!🦑 雖然係炸,但熟嘅程度啱啱好 無炸到過火,令魷魚嘅口感好好。海膽味唔重,始終份量上都小,但海膽係好新鮮,有小小甜甜地。另外配埋個好特別嘅蒜頭菜,識落嘅口感有啲似蔥,幾香口

深海池魚壽司🍣
以下落嚟幾款嘅魚都比較重魚味
依款池魚好爽口,壽司飯好好食,唔係普通嘅醋飯,啲飯咸咸地,已調過味

銀雪魚bb壽司
bb魚口感更滑,火炙後燒過嘅位入口即溶,無燒過嘅位置亦好爽口,魚味重

北寄貝壽司
好爽口好新鮮!質感都滑,不過有小小腥但可接受

紫菜包右口魚魚邊

右口魚屬油分重嘅魚,所以魚味好重好好食!入口即溶,有紫菜中和魚油嘅油膩感

盧魚壽司
好爽口,魚油分無右口魚咁重,但魚味都好夠

鮑魚干醬飯

飯甜甜地質感有小小似糯米,鮑魚干醬有啲似蟹膏咁,鮑魚片亦超新鮮鮮,好爽口,所有野加埋一齊食好夾

拖羅壽司🍣

好多雪花脂肪多,所以油份多,入口即溶

蛋糕仔
味道有小小似台灣古早味蛋糕,質感幾鬆軟幾好食

湯味道一般,啲蜆好多沙,有小小失望

沙甸魚壽司
依款魚本身屬於味道重,魚腥味都好重,唔係個個接受到,不過口感幾爽口

海膽

超多海膽,而且勁新鮮!海膽有一種甜甜地好似荔枝咁嘅味道,超正😍

蜜瓜
好甜!!好多汁🍈

整體性價比都好高,lunch食會比晚市平好多,除咗今次食嘅 set,仲有其他價錢嘅set揀 (💰1088 💰588 💰488),啱曬想試omakase但驚好貴既人去。餐廳環都好舒服,唔會坐到好逼😇

2022-03-25 68 浏览
最近冇咗夜市,冇咩時間去食好野🥹好彩呢餐好高質,食得好滿足🥰今次試呢間係銅鑼灣新開既鮨本,$788 午市omakase 🌟我星期日1600去,冇諗過個場都幾full喎。但師傅同staff都好nice👍🏻師傅介紹佢地係選取最新鮮食材,做法比較傳統不花巧,堅持傳統日本味道🌟前菜酒漬蕃茄、里芋燒、日本螺肉蕃茄酸酸甜甜,最啱做前菜幾開胃里芋燒,係比較細小既芋頭,食落口感都係粉粉既螺肉爽口彈牙,帶少少甜味🌟刺身蜜柑鯛、北海道帶子、伊佐木 師傅介紹取名因為係用蜜柑去養,食到最後口中會有淡淡柚子香味,幾特別北海道帶子真係超厚超肥美嘅一款刺身,而且夠鮮甜🌟鮟鱇魚肝味道甜甜地,口感有啲似鵝肝,但食落冇咁膩,香味濃郁🌟拖羅用香脆嘅紫菜同紫蘇葉包住,已經加咗wasabi 同鹽去調,食落味道幾豐富🌟雪花拖羅師傅即場開拖羅,呢個部位係最肥美既位置,油脂較重,入口即溶。🌟螢光魷魚茶碗蒸雖然細細一盅,但材料都好豐富,有蝦、蟹柳、菇。蒸蛋又滑又有鮮味。🌟魷魚海膽天婦羅用魷魚捲住海膽去炸,魷魚唔係好韌爽口個種,炸粉唔會太厚,配埋海膽一齊食,鮮味十足壽司 10貫🌟深海池魚,呢件係腩位,比較肥美,食到尾有辣椒既香味🌟春子鯛

最近冇咗夜市,冇咩時間去食好野🥹
好彩呢餐好高質,食得好滿足🥰

🌟前菜
酒漬蕃茄、里芋燒、日本螺肉
蕃茄酸酸甜甜,最啱做前菜幾開胃
里芋燒,係比較細小既芋頭,食落口感都係粉粉既
螺肉爽口彈牙,帶少少甜味

🌟刺身
蜜柑鯛、北海道帶子、伊佐木
北海道帶子真係超厚超肥美嘅一款刺身,而且夠鮮甜

🌟鮟鱇魚肝
味道甜甜地,口感有啲似鵝肝,但食落冇咁膩,香味濃郁

🌟拖羅

🌟雪花拖羅

🌟螢光魷魚茶碗蒸

🌟魷魚海膽天婦羅

壽司 10貫
🌟深海池魚,呢件係腩位,比較肥美,食到尾有辣椒既香味
🌟春子鯛,連埋魚皮加左啲蔥,呢款平時比較少食
🌟北海道赤牡丹蝦,上面有蝦子,蝦肉彈口,蝦味重,味道偏清甜,鐘意👍🏻
🌟醬油漬赤身配熟成紫蘇葉,兩樣味道好夾,幾好食
🌟白蝦撒上竹炭鹽,仲有梅酒果涷,梅酒果涷好好食,好易入口
🌟銀鱈魚BB,BB比較細條 ,魚肉更嫩,火炙後香味仲濃,放上熟成辣椒,食落好香
🌟沙甸魚,放上蔥同姜蓉,味道唔差,不過唔係特別鍾意食沙甸魚
🌟大拖羅配山葵葉,最肥美既部份,火炙左表面,油脂好香,超鍾意食拖羅😍
🌟關西鯖魚配昆布心,鯖魚用昆布醃製過,帶少少酸味。個配搭都幾特別
🌟拖羅碎三文魚籽,經典嘅一款,又係超好食😋

🌟卷物
海膽手卷,好甜好creamy,一啖就食晒,真係滿足😆

🌟鮑魚伴鮑肝醬
南非鮑魚有兩片,一片試吓原本嘅味道,另一片可以點鮑肝醬一齊食,鮑肝醬用南非同日本鮑魚製成。

🌟湯
食完壽司,會有個清清地嘅湯,裏面有啲蔬菜同魚。

🌟甜品
到最後有個時令水果作為甜品,今日呢款係蜜瓜,好遠好甜

📍 鮨本 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街66號亨環9樓
最近日日留於家中,上星期因有要事到銅鑼灣,就趁機放自己一日假,外岀堂食一餐🙈 機會難逢,當然首選在家吃不到的廚師發辦🤩最後選定了新開不久的鮨本,因為地點方便又有優惠!⁡👉🏻食物: 4.5/5$788位包括了刺身、前菜、茶碗蒸、壽司十貫、卷物、和食、湯及甜品等🤗 ⁡整體菜式入口新鮮、清新,沒有過濃的調味或花巧的設計,主要品嚐食物原味,相當適合春夏季節品嚐🥰⁡▪️前菜有酸甜、皮薄肉細的桃太朗蕃茄,螢光 魷魚配爽口海草,以及鮮甜梅貝。⁡▪️蠔配酸汁啫喱 來自兵庫縣的蠔爽口,鮮中帶海水咸味🤩頗喜愛酸汁啫喱,能點綴而不蓋過原味。⁡▪️刺身攞盤精緻🥰魚太口感彈牙,帶微微檸香。象拔蚌配上少許柚子碎,極爽口又鮮甜。竹籤魚輕輕火炙過,面層有木魚絲,入口帶少許黑椒味,完全不用再沾醬油,已十分惹味。🤤⁡▪️拖羅手卷師傅介紹是選用吞拿魚最好的部位😍油花極美!配上紫蘇葉、再用鹽及芥末調味,清新不膩!值得一讚是紫菜非常香脆😋⁡▪️蒸蛋💯💯💯💯💯超有驚喜的一道菜!一放入口嚐到蟹肉鮮味,口感滑嫩到感覺一下子就滑到喉中🥰滑嫩程度令人驚艷🤗中間有蟹肉、蝦、菇及帶子,鮮味到我連湯都飲到一滴不剩!⁡▪️天婦羅海膽魷魚口感軟腍,返而蒜芯天

👉🏻食物: 4.5/5

▪️前菜

▪️蠔配酸汁啫喱

▪️刺身

▪️拖羅手卷

▪️蒸蛋

▪️天婦羅
海膽魷魚口感軟腍,返而蒜芯天婦羅非常香口惹味🤤

▪️壽司
🔺密柑鯛
入口細嚐會有淡淡密柑味的餘韻🥰

🔺深海池魚
用生七味粉調味,魚肉爽口

🔺鰤魚
火炙過,帶油香

🔺北海道帶子
面層加上柚子碎,帶子軟腍,整體十分清新

🔺赤貝
超爽口,但個人不太喜愛赤貝的餘韻

🔺銀雪魚
火炙後充滿油香!師傅說是選用了銀雪魚BB,只有BB入口才能有如此嫩滑的效果。

🔺鯖魚
師傅介紹關西鯖魚肉質比較硬,因此特意按紋路切了幾刀,令入口更順滑。

🔺拖羅
今次選用最肥美的部位,預求做到入口即溶🤤

🔺白蝦配梅酒果涷
蝦肉非常腍,我被清香、入口順滑不嗆的梅酒果涷深深吸引🤩

🔺海膽
鮮甜無異味

▪️鮑魚伴鮑肝醬
屬店内心機之作兼重點推介!師傅分享鮑魚足需蒸3小時😱難怪入口不韌,沾上甜甜的鮑肝醬享用。
▪️帶子玉子
整個像一件蛋糕,原來用了帶子作食材,完全令人難以置信!入口富蛋香亦甜!
2022-03-22 72 浏览
日本🇯🇵櫻花季節開始了,今年不能到日本品嚐地道美食,但可在香港體驗日式Omakase ❤️鮨本用料新鮮上盛,讓客人品嚐原材料的鮮味🐠💕前菜三食💕咸咸甜甜的果凍 酸甜蕃茄🍅鮮螺頭 🐚日本兵庫縣生蠔🦪鮮甜飽滿🐟刺身有右口魚、鮮味帶子和爽甜針魚🦑螢光魷魚茶碗蒸🥚蒸蛋滑溜配以小元貝和香菇❣️天婦羅鮮魷魚🦑包着新鮮海膽,沾炸粉變成天婦羅🍤外脆內軟,新奇有趣配上兩款醬汁:日本青檸和岩鹽另一款是淡味的蒜🧄🍣壽司十貫🍣右口魚油甘魚BB:味記較濃富山白蝦深海池魚生生寄貝沙甸魚金線鯛:即日本紅衫魚醃漬昆布鯖魚:小編最愛拖羅海膽手卷用上北海道溫室馬糞:creamy 鮑肝醬鮑魚,濃香四溢湯🥣鮮甜可口,中和壽司的油膩🍰以日式江戶前海綿蛋糕作結,香甜鬆軟優惠價$788

鮨本用料新鮮上盛,讓客人品嚐原材料的鮮味🐠

💕前菜三食💕
咸咸甜甜的果凍
酸甜蕃茄🍅
鮮螺頭 🐚

日本兵庫縣生蠔🦪鮮甜飽滿

🐟刺身有右口魚、鮮味帶子和爽甜針魚

🦑螢光魷魚茶碗蒸🥚
蒸蛋滑溜配以小元貝和香菇

❣️天婦羅
鮮魷魚🦑包着新鮮海膽,沾炸粉變成天婦羅🍤外脆內軟,新奇有趣
配上兩款醬汁:日本青檸和岩鹽

金線鯛:即日本紅衫魚
醃漬昆布鯖魚:小編最愛
拖羅
海膽手卷用上北海道溫室馬糞:creamy

鮑肝醬鮑魚,濃香四溢

湯🥣鮮甜可口,中和壽司的油膩

🍰以日式江戶前海綿蛋糕作結,香甜鬆軟

優惠價$788

2022-03-22 695 浏览
係網上無意中發掘到呢間位於銅鑼灣既omskase新店就趁住今個我週未得閒即刻book位去試下!整個體驗都好舒服流暢,食材用料新鮮無太多花巧以突顯食材自身味道.Omakase lunch set hkd$788前菜。日本螺質感彈牙,唔需要額外調味已經好甜又鮮味。酒漬蕃茄大片蕃茄清甜多汁,食落無蕃茄腥味酸酸甜甜好開胃。瑩光魷魚迷你size既魷魚入口爽口而且同樣充滿鮮味.刺身。日本室津蠔配柚子啫喱蠔身肥美得黎又唔會過重鐵銹味,鮮甜滑溜,再配柚子啫喱令蠔原來既鮮味更突出。日本斑配紅柚子醬魚肉彈牙唔會過重油份,配上紅柚子醬令整體更清新.。象拔蚌肉身厚而爽脆,咬入口完全唔會韌,帶蚌鮮香。竹筴魚魚身厚而富油脂,肉質彈牙,配上木魚碎令味道更濃厚。拖羅肥美無筋性,夾上香脆既紫菜再配紫蘇葉食令拖羅層次感更豐富熱食。海膽魷魚嫩香鮮味十足既魷魚再配埋creamy及同樣鮮甜既海膽帶出雙重鮮味.外層炸漿薄身唔油膩.一件同時帶出3重口感,外脆內彈牙及軟滑.配菜配以子蒜,味道無平時食既蒜咁濃及嗆口,唔會蓋過海膽魷魚既味道蟹肉茶碗蒸蛋香滑而且帶出一陣鰹魚湯香味,配上蟹肉令茶碗蒸增添一份鮮味壽司10貫。拖羅腩以拖羅滿佈雪

Omakase lunch set hkd$788
前菜
。日本螺
質感彈牙,唔需要額外調味已經好甜又鮮味

。酒漬蕃茄
大片蕃茄清甜多汁,食落無蕃茄腥味酸酸甜甜好開胃

。瑩光魷魚
迷你size既魷魚入口爽口而且同樣充滿鮮味.

刺身
。日本室津蠔配柚子啫喱

。日本斑配紅柚子醬
魚肉彈牙唔會過重油份,配上紅柚子醬令整體更清新.

。象拔蚌
肉身厚而爽脆,咬入口完全唔會韌,帶蚌鮮香

。竹筴魚
魚身厚而富油脂,肉質彈牙,配上木魚碎令味道更濃厚

。拖羅
肥美無筋性,夾上香脆既紫菜再配紫蘇葉食令拖羅層次感更豐富

熱食
。海膽魷魚

蟹肉茶碗蒸
蛋香滑而且帶出一陣鰹魚湯香味,配上蟹肉令茶碗蒸增添一份鮮味

壽司10貫
。拖羅腩
以拖羅滿佈雪花既腩底位炙燒,入口充滿馥郁魚油甘香,配以山葵帶點辛香降低膩感.

。蜜柑鯛
以蜜柑飼養既鯛魚,師父仲拎左佢地既認證標記比我睇,好特別.入口帶住淡淡蜜柑清甜既橘香,再配上鯛魚自身既甜味作為等一道壽司已經好有驚喜

。深海池魚配生七味粉
充滿光澤既深海池魚肉質相當鮮嫩,入口充滿魚甘油香既細膩感

。鰤魚
鰤魚正腩位配酒糟辣椒,輕輕燒香後將內裏既油份逼左出黎,口腔充滿豐腴油香,食完再配一口熱茶帶出一陣餘韻香

。北海道帶子
好有驚喜既帶子!相比平時食到既帶子更軟身爽口,充滿厚肉質感.味道清甜鮮香,配上柚子青檸汁令鮮味昇華

。赤貝
爽脆充滿貝魚香甘甜

。白蝦
白蝦口感好嫩滑,帶點綿密既黏性令口感更濃稠.配上竹炭鹽及梅酒啫喱中和返蝦肉膠口感大大提升香滑度及層次感

。銀雪魚bb
平時已經好鍾意食銀鱈魚!估唔到銀雪魚bb 又令我味蕾受到刺激!肉質嫩香細緻,帶住濃厚銀雪魚獨有油香又唔會好膩,aftertaste既魚油甘味濃厚

。關西鯖魚
以千層切割手法去處理原本肉身較為堅硬既鯖魚令入口變得爽脆香甜

。北海道根室海膽
極滋味享受,飽滿既海膽呈亮麗鮮橙色,入口即化味道甘香濃郁

。鮑魚伴鮑肝醬
店內重點菜式!以南非鮑蒸3小時,鮑包入口充滿細嫩口感又不帶韌性,再配上濃厚肝醬令鮑魚質感更濃厚鮮明

。真鯛清湯
清澈不帶半點油膩感既清湯剛好平衡左以上既膩感,飲一啖暖湯令胃感到一陣暖意.

甜品
。玉子燒
完全零麵粉砂糖所製成既玉子燒!當我第一下聽到都有d難以置信既感覺!原來係古時麵粉同砂糖都係上品食材,一般百姓都好難得到,所以會以帶子同雞蛋取代去製成甜品.呢一份帶子玉子燒雖然無麵粉同砂糖但仍然做出蛋糕有既綿密及濕潤感,食落帶出一陣陣帶子鮮甜香味及蛋香.

午餐
2022-03-22 82 浏览
銅鑼灣新開嘅鮨本,$788平平哋就可以食到omakase,用料好新鮮,而且食到好飽,cp值極高💰先嚟白螺、螢光魷魚、蕃茄,味道鮮甜,特別係螢光魷魚輕輕調味已經好開胃🤤再嚟嘅係嚟自兵庫縣嘅赤穗蠔,伴上酸汁啫喱,食落味道好清爽,蠔肉脆身😋然後有羽太、象拔蚌、竹籤魚刺身,都係偏向爽口清新,用上柚子提味夠哂match仲有無筋位嘅拖羅,厚身又無筋真係超正!配上紫蘇葉,鮮味up🥰茶碗蒸鋪上滿滿蟹肉,味道鮮美,比我之前食過嘅omakase更加滑溜👍🏻海膽魷魚、行者蒜天婦羅炸得酥香,又保留到魷魚嘅嫩滑同個嚼勁嚟到壽司10貫蜜柑鯛 食蜜柑大嘅鯛魚,食落真係有陣甜味,有驚喜🍊深海池魚腩 爽口鮮甜又不失油香,配上生七味粉更加鮮美獅魚正腩 輕輕燒過逼出魚油,但又唔會太over,配上酒糟辣椒食無咁膩帆立貝 本身已經好厚肉又鮮甜,加上柚子更加鮮赤貝 睇顏色就知好新鮮,夠哂爽甜富山灣白蝦 係我勁鍾意食嘅白蝦,比我想像無咁綿,但係連埋梅酒啫喱個配搭好有心思,即刻爽口哂銀鱈魚bb 肉質又滑又爽口,配上酒糟辣椒👍🏻👍🏻關西鯖魚 本身肉質較硬,配上千層方法切,即刻,個人好鍾意鯖魚嘅獨特魚香大拖羅 用上腩底最肥嘅部位,炙燒完
仲有無筋位嘅拖羅,厚身又無筋真係超正!
配上紫蘇葉,鮮味up🥰
海膽魷魚、行者蒜天婦羅炸得酥香,又保留到魷魚嘅嫩滑同個嚼勁

嚟到壽司10貫
蜜柑鯛 食蜜柑大嘅鯛魚,食落真係有陣甜味,有驚喜🍊
深海池魚腩 爽口鮮甜又不失油香,配上生七味粉更加鮮美
帆立貝 本身已經好厚肉又鮮甜,加上柚子更加鮮
赤貝 睇顏色就知好新鮮,夠哂爽甜
銀鱈魚bb 肉質又滑又爽口,配上酒糟辣椒👍🏻👍🏻
大拖羅 用上腩底最肥嘅部位,炙燒完真心不得了,用上山葵葉解膩提鮮
帶子玉子 成日食omakase都好期待有呢味,個淡淡海鮮味真心正
根室海膽手卷超級香濃creamy
紫菜輕燒完更加脆,好強嘅對比😋
鮑魚伴鮑肝醬 選用南非鮑魚,鮑魚肝醬就用咗日本同南非鮑魚mix埋嚟整,好香口
真鯛湯清甜又帶甘香,加埋菌類嘅うま味👍🏻
甜品 唔係當造期都食到咁清甜嘅蜜瓜🍈

食到尾聲好有滿足感之餘,都真係飽肚,帶埋男朋友嚟食都唔驚佢投訴唔夠飽🤣

如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
鮨本 (銅鑼灣)晚市禁堂食後好耐無食過omakase 🥺 難得今日放假,終於book 到位於銅鑼灣新開既廚師發辦餐廳!今次食$788/位午市套餐~前菜有3食,包括果凍、凍蕃茄🍅同埋白螺😊 前2款酸酸甜甜好開胃,白螺好鮮甜😋由於小編對蠔過敏,師傅特意安排了象拔蚌刺身🥰 肉質爽口,鮮味十足完全不需要額外蘸醬油~~而刺身3食有右口魚、鮮帶子和針魚😍 師傅說針魚係今季既時令魚,所謂不時不食,配上少少葱花和薑,令魚味更特出😋😋熱食有螢光魷魚茶碗蒸😍😍 唔會過鹹而且好足料! 入面加左元貝,而且蛋蒸得恰度好處,好滑身😆天婦羅炸蝦就食得多,炸海膽魷魚真係第一次食😝 可以加少許日本岩鹽和青檸汁,中和油膩感😉壽司10貫❤️右口魚❤️油甘魚❤️富山白蝦❤️深海池魚❤️北寄貝:師傅拍一拍北寄貝,好新鮮!❤️沙甸魚❤️金線鯛:日本紅衫魚,鮮甜~❤️昆布魚漬鯖魚: 昆布味融入魚肉中,充滿日式和風口味😋😋❤️拖羅: 入口即化!❤️海膽手卷:海膽好creamy, 紫菜脆身!鮑魚伴鮑肝醬完全唔會過熟好爽口,鮑肝醬好惹味😆😆,再飲埋碗有松茸既熱湯,滿足🥰甜品以日本蛋糕🍰作結,完滿的omakase 😆地址:銅鑼灣渣甸街66號亨環9樓
鮨本 (銅鑼灣)

壽司10貫
❤️右口魚
❤️油甘魚
❤️富山白蝦
❤️深海池魚
❤️北寄貝:師傅拍一拍北寄貝,好新鮮!
❤️沙甸魚
❤️金線鯛:日本紅衫魚,鮮甜~
❤️昆布魚漬鯖魚: 昆布味融入魚肉中,充滿日式和風口味😋😋
❤️拖羅: 入口即化!
❤️海膽手卷:海膽好creamy, 紫菜脆身!

鮑魚伴鮑肝醬

甜品以日本蛋糕🍰作結,完滿的omakase 😆

地址:銅鑼灣渣甸街66號亨環9樓
2022-03-19
我好鍾意試新嘢,新嘢好易有伏🙈但呢間絕對貨真價實,性價比極高🔝而且師傅同佢哋嘅staff都好nice,殷切介紹食材同做法,真係獲益良多,絕對唔會令你唔自在💯疫情呢段時間推出嘅優惠價,唔知做到幾時㗎,好驚大大力推我好難book到🙈🙈我都要book多次同摯愛食多次❤️👨🏻‍🍳$788廚師發辦OMAKASE午市由於而家無晚市所以book咗4-6pm 🥂early dinner ◽️前菜三點盛◽️兵庫縣赤穗蠔口感爽脆,蠔嘅鮮味配上酸汁啫喱👍🏻好開胃◽️刺身三點盛分別係羽太、象拔蚌同埋鯖魚羽太肉質爽口、象拔蚌鮮味十足爽脆彈牙最後係鯖魚,輕輕炙過表面減去油膩,反而係油脂甘香又爽口👍🏻順序由淡淡清新到肥美,脂肪喺口中溶化嘅過程,美食嘅享受◽️蟹肉茶碗蒸做得水準,雞蛋水潤滑嫩又滿滿蛋香除面頭一絲絲蟹肉點輟外,配料都係蟹肉份外鮮味味美😋◽️其間師傅show咗兩款拖羅,一款無根位夾著輕燒過紫菜,保持脆口配合柔軟拖羅,真係好幸福☺️☺️而另一款會做壽司🍣◽️和食 海膽魷魚 + 行者蒜薄薄天婦羅脆漿包裏著,海膽魷魚兩者味道幾夾,唔會搶咗個別味道,香脆內軟口感,◽️壽司十貫🔺用蜜柑餵飼嘅鯛魚,肉質味道帶清淡柚子,鮮甜🔺深海池魚油脂

👨🏻‍🍳$788廚師發辦OMAKASE午市

◽️前菜三點盛
◽️兵庫縣赤穗蠔
口感爽脆,蠔嘅鮮味配上酸汁啫喱👍🏻好開胃
◽️刺身三點盛
分別係羽太、象拔蚌同埋鯖魚
羽太肉質爽口、象拔蚌鮮味十足爽脆彈牙
最後係鯖魚,輕輕炙過表面減去油膩,反而係油脂甘香又爽口👍🏻
順序由淡淡清新到肥美,脂肪喺口中溶化嘅過程,美食嘅享受
◽️蟹肉茶碗蒸
做得水準,雞蛋水潤滑嫩又滿滿蛋香
除面頭一絲絲蟹肉點輟外,配料都係蟹肉份外鮮味味美😋
而另一款會做壽司🍣
◽️和食
海膽魷魚 + 行者蒜
🔺用蜜柑餵飼嘅鯛魚,肉質味道帶清淡柚子,鮮甜
🔺深海池魚
油脂豐富嘅深海池魚,口感甘香細膩
🔺鰤魚
師博指用上野生,腩位輕輕燒更能迫出油脂,齒頰留香😋😋
🔺北海道新鮮帶子 柚子皮
無論厚度同鮮甜度都🆙 加上柚子皮好似refresh一下清一清味蕾繼續餘下嘅🍣
🔺赤貝
帶厚度,同樣新鮮且爽口彈牙,顏色潤澤度都一流,係我其中一款鍾意食嘅貝類😍
🔺富山灣白蝦 梅果凍
擺得精緻優雅,用上十多隻細小白蝦砌成,
輕咬一口,鮮甜又清新,滑身而帶黏性配搭柔軟醋飯,真係啖啖滋味
🔺銀雪魚 bb
師博分享用上野生刺身級別,感覺較輕身口感滑溜,經過炙燒魚油好香,肉質依然細膩又嫩滑
🔺關西鯖魚
千層刀法更能食到層次口感
🔺拖羅
師傅巧妙配上wasabi莖減低油膩感,同樣入口柔軟滑溜🤤🤤
🔺根室北海道海膽
就好似雪糕一樣嘅海膽,軟滑之餘非常鮮甜,真係令人念念不忘‼️

◽️鮑魚伴鮑肝醬
磯煮鮑魚3hrs,軟硬度啱啱好,一啲都唔韌,肝醬鮑魚飯蘸點肝醬好鮮好甘香,去到尾依然咁驚喜,矜貴又用心製作👍🏻
◽️厚燒玉子
雞蛋加上帶子調味製造而成,口感creamy香滑,吃下有厚實的質感好似食緊蛋糕一樣
◽️湯
◽️甜品

同師博傾開,伴碟嘅漬物原來都好講究,特別係薑,過咗幾次水去除辣味做漬物,嫩口無渣,鍾意食薑嘅朋友留意下👀
而飯粒咁好食都有原因,工欲善其事 必先利其器,除咗米用上幾種日本米種,仲有個Panasonic電飯煲都係好嘢嚟😋

2022-03-13
-🦄鮨本 @sushimotohk-LUNCH OMAKASE Hkd788Rating🌕🌕🌕🌕🌑-上個月喺鮨本享受咗疫情下嘅Tea Time Omakase@sushimotohk 都係近期先新開嘅鮨店 感覺都唔錯可能因為疫情嚴重 當日全間餐廳都只係得我一個好難得可以獨自一個包起咁好嘅環境 慢慢享受呢-而鮨本比我嘅感覺 真係Cp值好高 好抵食 好滿足無論係食物質素定係服務態度都比我期待嘅高好多可以話係我2022年暫時食過最好嘅鮨店 值得反兜無諗到只係食Lunch Menu都會有咁好嘅質素(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)-食材全部都好新鮮 根本唔需要過多嘅調味料呢🙈我終於明白 亦都感受到咩叫新鮮就係最好嘅調味料-感覺上係用午市嘅價錢 食到晚市嘅Quality 水準高同埋我好鍾意呢個期間限定嘅16:00-18:00時段🤪一向食開Early Dinner嘅我 真係好享受呢段時間 !!-♦️前菜三點盛▪️Rating🌕🌕🌕🌑🌑-師傅推薦嘅進食順序係💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️Broccolini👉🏻酸汁白子👉🏻熒光魷魚🦑-熒光魷魚其實我覺得未夠好肥美爆哂膏 不過不失啦-我好感動 嚟到2022年嘅2月尾 仲食到肥美嘅白子希
🦄鮨本 @sushimotohk

唔只係得魚嘅鮮味同埋脂肪嘅味道 感覺好特別
鋪喺底下嘅Kelp Noodles係好脆口 係新奇嘅配搭
♦️茶碗蒸•茶碗蒸し
▪️Rating🌕🌕🌕🌕🌑
茶碗蒸送上嚟係熱辣辣 亦都冇多餘or過分嘅調味~
最主要係食到雞蛋嘅鮮味以及係雞蛋香 簡單而幸福
第二塊就可以按喜好配上旁邊嘅海膽醬同埋青檸汁
配上海膽醬之後嘅味道更加濃烈 青檸又帶點小清新
青檸都係Made In Japan架 所以係高級版嘅清新感
唉…真係好誇張唔係講笑 好肥美 但係我鍾意呀😆
以下壽司會由師傅Serve嘅先後次序去介紹~
根據個人口味及喜好作出評價 並非專業分析

基本上係一舊行走中嘅脂肪 不過之後仲要打大佬
但係我齋食佢都覺得好幸福 因為真係好肥美ですね

♦️金線鯛 イトヨリダイ
▪️Rating🌕🌕🌕🌖🌑
外貌好靚 真係好靚 好似鑲金帶銀嘅貴族魚咁…
魚身好似有一道金線 閃閃發光 真係好特別
相比起之前食咗嘅壽司 呢款就會清爽返啲
暫時緩解一下油脂感同埋罪惡感 可以清醒下
入口好有魚味 好鮮甜 同時亦都好嫩滑 唔錯呢

♦️(炙燒)右口魚邊。かれい
Omg真係不得了 脂肪警報再一次響起紅燈🚨

顛覆咗我對一般鯖魚嘅感受 呢個好好食喎師傅
師傅仲加咗昆布以及紫蘇葉 同鯖魚一齊包住食
口感同埋味道豐富 亦都減低咗鯖魚本身嘅腥味
油脂分泌適中 肉質嫩滑 我好滿意呢件醋鯖魚🥸
♦️海膽手卷。うに。雲丹
仲記得師傅話過 而家啲日本🇯🇵飛機貨成本上漲
一盒海膽索價都可能要2000幾蚊 數目十分驚人
而因為疫情嚴重 喺多方面都會有影響 令人擔憂
所以 我好感謝師傅 竟然比咁大篤海膽我慢慢嘆
入口Creamy 海膽味濃郁又鮮甜 呢一口真是絕了

♦️燒玉子。玉子焼き

好多鮨店都有整自家製嘅玉子燒 估唔到鮨本都有
呢個玉子焼き用咗帆立貝去製作 無加入任何麵粉
所以會食到雞蛋香同埋帆立貝嘅鮮味 味道好特別
有別於普通傳統嘅玉子燒 多數得雞蛋味同埋甜味
呢件玉子燒真心好好食架 似帆立貝口味嘅雞蛋糕
不過更多嘅就一定係品嚐到師傅用心炮製嘅心思!!

♦️南非鮑魚配鮑魚肝醬。アワビ
鮑魚來自南非🇿🇦而鮑魚肝卻是來自澳洲🦘

♦️湯汁。汁物
最後要來個熱辣辣嘅汁物 清一清口腔 暖下個胃
清湯中夾雜住少許香菜及椎茸嘅味道 好清新👍🏻
喺清新中帶一點鮮甜 係簡單中帶一點幸福…不錯

♦️時令水果-蜜瓜。メーロ
呢個月份-2月尾都食到咁甜嘅蜜瓜真係好好彩呢
呢餐Omakase去到呢度就完滿結束 告一段落了