石板街內隱藏優質燒鳥店,師傅全日本人並即席於客人面前用備長灰燒煮,串串充滿炭香味!🤤對比普通串燒店,確係與別不同.更加嘅係感覺猶如置身於日本居酒屋內加上優良服務,但串燒平均價都只係$30-$45每人一份以下選項,人均都不過$500🤩係中環區內確性價比高✨Skewers :🔸Kitsune($45)非常喜歡依串紫蘇葉雞卷! 紫蘇葉散發着獨特香氣,被雞卷包裹住,紮實而味道濃郁,再加上炭香,非常有層次!🔸Wing ($45)師傅細心地將雞翼起骨,啖啖肉.雞皮香,雞肉嫩.但個人比較喜歡吮骨,相信骨位附近香氣會更好🔸Green Onion Roll($45)雞肉包裹住厚厚香蔥,香氣濃郁,清新而實在🔸Chicken oyster($45)雞生蠔為稀有部位.,背部靠近大腿兩塊小而圓嘅肉.軟嫩且多汁,外層雞皮薄脆而充滿炭香味🔸Shiitake mushroom($35)少許簡單調味已食到椎茸香氣,口感軟熟亦有厚度🔸Tsukune($45)日式串燒必叫,免治雞肉加軟骨棒!以蘭王蛋,加上嘅醬汁,非常香濃🔸Chicken Stock Carbonara Udon($88)並非傳統卡邦尼而係日式洋食,同樣有煙

每人一份以下選項,人均都不過$500🤩
係中環區內確性價比高✨

Skewers :
🔸Kitsune($45)

🔸Wing ($45)

🔸Green Onion Roll($45)
雞肉包裹住厚厚香蔥,香氣濃郁,清新而實在

🔸Chicken oyster($45)

🔸Shiitake mushroom($35)
少許簡單調味已食到椎茸香氣,口感軟熟亦有厚度

🔸Tsukune($45)

並非傳統卡邦尼而係日式洋食,同樣有煙肉,並且蛋香味濃.每條充滿彈性嘅烏冬都掛滿醬汁,用雞湯作底汁,感覺不油膩

🔸Ice Cream with BlackHoney Kinako($58)
圓滿嘅終結!😍脆身薄片內放入濃郁綠茶味雪糕,配搭表面黑糖及黃豆粉.用手食更有雪糕三文治感覺,非常滿足
2023-06-30 137 浏览
📍🐈 鳥匠 -中環🐈‍⬛📍#chowweisik鹹#chowweisik中環今次食咗喺中環長期要訂位嘅專門食雞🐓串燒店🍢,所以都早咗幾個禮拜book~一入到去,炭燒師傅會用日文同你打招呼。聽講呢間係用日本備長炭串燒,唔怪得入到去就好香(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)整體係好高質嘅串燒店😍🌼一🐾 thigh|$ 42🐾 chicken oyster |$ 45🐾 chicken belly|$ 42🐾 chicken wing|$ 45🐾 chicken gizzard|$ 42整體🐓雞串燒都好出色雞皮燒得超級脆!!雞肉都嫩滑!!🥰可以試吓各個部份建議大家食雞翼嗌咗兩次每個串燒上枱嘅時候都配上左少量鹽同胡椒粉🧂調味剛剛好~🤩一🐾 pork belly|$ 40🐾 asparagus roll|$ 42🐾 quail egg |$ 32🐾 egg roll skewers|$ 35🐾 shiitake mushroom|$ 35鵪鶉蛋烤到啱啱有流心嘅感覺✨超水準~玉子燒冇想像中咁滑😳但蛋上邊有洋蔥碎都增加咗個層次~蔬菜方面就叫咗蘆筍卷同埋金菇煙肉包住嘅蘆筍卷增加咗個鹹香味爽脆🥓🥒豬腩肉🍖上面都有柚子胡椒
📍🐈 鳥匠 -中環🐈‍⬛📍

🐾 asparagus roll|$ 42
🐾 quail egg |$ 32
🐾 egg roll skewers|$ 35
🐾 shiitake mushroom|$ 35

鵪鶉蛋烤到啱啱有流心嘅感覺✨超水準~
玉子燒冇想像中咁滑😳
但蛋上邊有洋蔥碎都增加咗個層次~
蔬菜方面就叫咗蘆筍卷同埋金菇

最後揀咗親子丼🍳
但有少少失望🥹
蛋份量來講算多
但係雞肉肉質比起串燒來講真係差好遠😐
同埋飯嘅份量,真係比較少
但係有海苔又絲嘅layer 又加分咗🤭

🐾Shochu fresh lemon sour|$78
🐾Shochu grapefruit sour|$68

Fresh lemon 🍋清爽偏酸好啱配埋串燒一齊🍻

🚏

鳥匠 (中環)
中環雲咸街79號夏利里拉行地下地層
2023-06-29 2475 浏览
🔹️中環雲咸街 “鳥匠” 主打日式串燒(備長炭燒 )環境簡潔舒適, 抽風系統良好, 看見每一串串燒🍡師傅也用心烹調👨🏻‍🍳🔹️店員服務稱心, 值得試試😋🥢🔸️Chicken Stock Carbonara Udon🍝以雞湯配卡邦尼烏冬 ~ 濃郁鹹香的芝士味和胡椒香, 加上雞湯炮製, 好Creamy, 口感幼滑, 意想不到的好味🤤🤤🔸️Chicken Oyster 🍡肉質結實有彈性, 啖啖肉, 能保持肉汁🥢🔸️雞翼 🐔色澤金黃, 皮脆肉嫩🤤🔸️雞軟骨 🍢軟骨晶瑩剔透, 口感爽脆👍🔸️玉子卷🫔以厚切玉子, 玉子上還有蘿蔔蓉, 充滿濃濃蛋香味😋🔸️魚籽海膽和牛串🐮以厚厚和牛, 充滿濃郁牛香味, 還加了滿滿的北海道海膽 , 入口即溶, 經醃製的鹹香魚籽, 口感充實💯😋🔸️五花腩串🐷以薄切五花腩肉, 不會太油膩, 腩肉上加了柚子, 十分甘香惹味👍🔸️黑蜜黃豆粉抹茶雪糕最中餅🥙超濃郁芬芳抹茶味雪糕(2球)Yummy 😍配上最中餅, 十分香脆😋🔸️綠茶🍵淡淡的綠茶, 味道好清醇, 冰凍解渴🤤

🔸️Chicken Oyster 🍡
肉質結實有彈性, 啖啖肉, 能保持肉汁🥢

🔸️雞翼 🐔
色澤金黃, 皮脆肉嫩🤤

🔸️雞軟骨 🍢
軟骨晶瑩剔透, 口感爽脆👍

🔸️玉子卷🫔
以厚切玉子, 玉子上還有蘿蔔蓉, 充滿濃濃蛋香味😋

🔸️魚籽海膽和牛串🐮

🔸️五花腩串🐷

🔸️黑蜜黃豆粉抹茶雪糕最中餅🥙

🔸️綠茶🍵
淡淡的綠茶, 味道好清醇, 冰凍解渴🤤

午餐
2023-06-24 139 浏览
最近去完大館影相,覺得好肚餓,就去咗附近嘅鳥匠度食好西,入到去,就見到兩位日本師傅喺度忙碌緊,而且該店係寫明用備長炭,令到我即刻好期待柚子雞皮:作為前菜嚟講相當開胃,柚子汁酸甜,雞皮已經燒過,有咬口雞串:分別試左thigh, belly等部位,thigh比較多汁,belly少油脂味,而比較稀有既chicken oyster就爽嫩彈牙。另外有特色一d既試左大蔥雞卷,蔥香十足,仲有kitsune,即腐皮雞卷,加上紫蘇葉,味道有層次。免治雞肉串係我每次去居酒屋都一定想試,呢串嘅雞肉就比較散,雞味出。師父主要都係用鹽簡單調味,客人可以食到食材嘅原味其他食物:玉子燒,蛋味香,口感鬆軟。燒豬腩,入口係肥肥既油脂。燒牛肉配雲丹海膽及三文魚子,三文魚籽嘅鹹鮮代替咗鹽,挑選既海膽唔錯。炸豆腐,略遜,配上薑蔥調味。去食串燒梗係配酒,我就試左一隻叫蓬萊嘅純米吟釀,曾經係攞個獎嘅,飲落好香醇,食完成餐飯之後已經成身發燙

鳥匠 📍中環雲咸街79號夏利里拉行地下地層 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━每次燒鳥都覺得很期待~ 這回到訪的是位於中環的鳥匠 原本想嘗試很多菜單上的稀少部位 但當天只有兩種供應 不過幸運地坐到了正對師傅的位置 所以可以看著師傅控制火候的過程呢! 整體吃下來 很喜歡他們的燒汁 鹹甜適中 又不太搶味 不過鹽燒對我來說會偏鹹些 應是比較貼近日本當地的口味呢😌━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐔 鶏胸肉の桜〆 櫻花漬慢煮雞胸 $78 +10%▶︎ 切成小塊的慢煮雞胸配櫻花雞湯啫喱 另外有山葵和醬油可以自行添加~▶︎ 雞肉經慢煮後再冷藏 因此口感是冰爽的 外層有肉感 內裡Q彈 ▶︎ 本身已有鹹味 雞湯啫喱更是增添鹹香 略有淡淡櫻花味點綴 也頗特別!好味指數:●●●◐◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐔 かしわ 雞大腿 $42 +10%▶︎ 雞腿部分給的很豪爽! 入口很有炭香 肉質綿軟細膩 沒有雞腥味也不肥膩👌🏻好味指數:●●●●◯🐔 手羽中 雞翼 $45 +10% ▶︎ 相比之下 雞翼油香頗重 仍能感受到雞皮保有膠質 而且餐廳把雞翅去

鳥匠
📍中環雲咸街79號夏利里拉行地下地層
每次燒鳥都覺得很期待~ 這回到訪的是位於中環的鳥匠

🐔 鶏胸肉の桜〆 櫻花漬慢煮雞胸 $78 +10%

🐔 かしわ 雞大腿 $42 +10%

🐔 手羽中 雞翼 $45 +10%
▶︎ 相比之下 雞翼油香頗重 仍能感受到雞皮保有膠質 而且餐廳把雞翅去骨 吃起來很是滿足呢

🐔 はつ 雞心 $42 +10%
▶︎ 雞心配了少許薑蓉去腥味 燒得很乾爽
▶︎ 口感上偏有嚼口 沒有腥味

🐔 レバー 雞肝 $45 +10%
▶︎ 這裡的雞肝接近全熟 口感沙沙的 接受不了生的也可以大膽嘗試🫶🏻
▶︎ 咀嚼之下內臟味道跑出 但不是腥味哦!

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🐔 はらみ 雞橫膈膜 $42 +10%
▶︎ 這個部位應該是第一次吃到 我蠻喜歡的~ 是略帶Q彈 有嚼勁
▶︎ 雖然感覺是有點筋的位置 但卻不會肥膩呢😙

🐔 そりれす 雞蠔 $45 +10%
▶︎ 雞蠔比起雞大腿更為軟嫩 保有肉汁~
▶︎ 加分的地方在於皮很脆 因此吃起來口感上很不錯😌

🐔 つくね 免治雞肉棒 $45 +10%
▶︎ 試了這麼多家的免治雞肉棒 感覺家家的風格都不一樣呢 這款肉質緊實 略帶少許脆骨 不是我最喜歡的類型但還不錯~
▶︎ 不過很喜歡這個蛋和燒汁 是數一數二蛋黃味道濃郁的!

🐔 きつね 腐皮免治雞肉串 $45 +10%
▶︎ 頭一次見這種搭配 也是蠻有驚喜的一串~
▶︎ 甜甜的燒汁跟腐皮很搭 雞肉存在感不太重 加上內裡的紫蘇解膩 整體很和諧😉

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🍝 鶏出汁カルボナーラうどん 雞湯卡邦尼烏冬 $88 +10%
▶︎ 會說這道是本次的焦點所在 強烈建議留些肚子吃這道! 感覺會為了它回訪🤣
▶︎ 濃郁卡邦尼烏冬 另外有培根 生蛋黃 胡椒粉點綴
▶︎ 不像卡邦尼意粉 也不像雞湯烏冬 但卻結合兩者精華 既有濃郁忌廉蛋黃味道 也有鮮美的湯底 簡直想把湯都喝光🙉
▶︎ 烏冬口感我也很喜歡 煙韌彈牙 也很掛汁呢!
好味指數:●●●●●

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
🍨 抹茶黒蜜きな粉アイス 黑蜜黃豆粉抹茶雪糕 $58 +10%
▶︎ 最中餅夾著兩球抹茶雪糕 另外有黑蜜和黃豆粉點綴
▶︎ 抹茶味道頗濃郁 覺得黑蜜跟黃豆粉很點睛 私心想要多些🥹

• Kitsune
  • Carbonara
2023-06-20 905 浏览
呢間串燒店雖然位置隱蔽 但已經久仰大名好耐今次終於同朋友嚟咗試試 果然都唔失望!每樣串燒都係用備長炭即叫即燒 經日本匠人主理之外仲可以食到唔少稀有部位🐮Beef & Sea Urchin & Salmon Roe $198和牛超級厚身 口感好嫩滑 油脂感十足 同肉味平衡得啱啱好上面鋪咗嘅鹹鮮味十足嘅三文籽同埋超鮮甜嘅北海道海膽啲料仲多到滿瀉 視覺效果爆哂燈😍碟邊放咗一坨wasabi 混合咗大量西芹粒粒配合牛肉可以解到油膩感 唔會好快滯🥬Green Onion Roll 青蔥雞卷 $45mvp of the meal🏆青蔥吸滿暖暖嘅雞汁軟化咗食完齒頰留香之餘唔會有好生嘅草青味雞肉卷嫩滑彈牙加上爆汁青蔥真係估唔到咁夾!整體有濃濃嘅麻油香 惹味又多汁🥚Tsukune免治雞棒 $45 免治雞肉混入少少雞軟骨 口感軟綿之餘又爽脆沾醬係自家製醬油加埋金黃色嘅蘭王蛋黃 令整體更濃郁順滑🐔Thigh $42雞腿肉肉質厚實 彈牙又嫩滑上面一層薄薄嘅脆雞皮而且雞味濃郁 配上少量鹽同胡椒粉已經好夠味🍄 Shiitake mushroom $35燒冬菇肉質軟稔無諗過雖然表面睇落無汁好乾爽 但咬落超多汁配埋wa
呢間串燒店雖然位置隱蔽 但已經久仰大名好耐
今次終於同朋友嚟咗試試 果然都唔失望!
每樣串燒都係用備長炭即叫即燒
🥬Green Onion Roll 青蔥雞卷 $45
mvp of the meal🏆
青蔥吸滿暖暖嘅雞汁軟化咗
食完齒頰留香之餘唔會有好生嘅草青味
雞肉卷嫩滑彈牙加上爆汁青蔥真係估唔到咁夾!
整體有濃濃嘅麻油香 惹味又多汁
無諗過雖然表面睇落無汁好乾爽 但咬落超多汁
配埋wasabi食好有衝擊
Iced Green Tea
🍵 Iced green tea $78
原本見到佢喺soft drinks嗰欄以為係有氣嘅綠茶 原來係常見嘅冰凍綠茶🤣
佢無茶嘅苦澀味 反而係清香淡雅嘅綠茶幽香
而且佢真係超級夠凍 好似飲到尾都係凍嘅!
🍵Matcha lce cream with Black Honey & Kinako $58
最中餅香脆可口 夾住帶微微回甘嘅抹茶雪糕
Shiitake mushroom
Iced Green Tea
  • Iced green tea
2023-06-18 205 浏览
之前因為睇到有咁多好評,所以就決定來試試。由一去到餐廳就feel到第一個侍應態度好差 一開始以為自己問題。之後發現個個都係咁 。嘢食味道非常一般。成餐飯好似我得罪佢咁 態度同我去茶餐廳差不多。明明舖頭收10點。九點就開始想趕人走。之後一個個態度越來越差。 坐得十分唔舒服。最後我同朋友連嘢都未飲完就走咗,以後唔會再嚟 one of the worst experience I had in a Hong Kong restaurant.
  • Kitsune
  • Carbonara
2023-06-15 132 浏览
我自己一直都好鍾意食日式串燒,所以今日特登約咗朋友嚟試吓呢間評價好高嘅餐廳。雖然要行上一條好斜嘅斜路,但係真係值得㗎 !因為我哋冇預先訂位,所以好驚嚟到已經好多人,所以我哋特登早少少諗住5一開門就入嚟,香港站行到上嚟,早咗3分鐘,店員都好有禮貌咁樣同我哋講話叫我哋喺外面等多3分鐘,等佢哋正式開門先,呢份堅持係咪有啲似日本人嘅堅持呢!入來之後先知原來師傅都係日本人!我地首先叫左d小食,我覺得超出色:Smoked radish and cream cheese $68,每一啖都有層次感,加埋cream cheese好creamy,raddish又爽口。Stewed duck loin $88 係冷盆,清涼可口。呢到主打雞串燒,我地叫左幾樣都好食,我覺得必點包括Wing $45,同一d稀有部位,例如Chicken oyster $45同Heart joint $45。Green onion roll $45 超多蔥超好味!Fried tofu $45都好好食。最後連甜點Matcha ice cream witth black honey and kinako $58 都好高水準!

2023-06-15 102 浏览
好耐都冇理過中環食飯,今日經過發覺呢度多咗好多餐廳,見到呢間食串燒嘅餐廳好吸引,首先就係門口裝飾好日式,一件又有好多位,超級有空間感,所以就決定入嚟試吓。入到嚟先發覺原來兩個廚師都係日本人,餐牌又係得日文同英文,所以叫嘅時候都有d亂叫,點知都大驚喜好好味!我地叫左好多野,我覺得呢d一定要叫:1)Beef and sea urchin and salmon roe $198 2)Chicken Thigh $423)Chicken Kitsune $454)Engawa part gizzard $405)Wheat gluten $40整體來講的確係雞最出色,每一款都燒得剛剛好,調味好之餘又唔會過鹹。個wheat gluten其實就係好似年糕,我超鐘意。最後都叫埋個Vanilla ice cream with old sake $48甜品。完美一餐!

我地叫左好多野,我覺得呢d一定要叫:
2)Chicken Thigh $42
3)Chicken Kitsune $45
4)Engawa part gizzard $40
5)Wheat gluten $40

可以喺石板街食燒烤真係一件幾chill嘅事,價錢上我覺得都算合理,無錯嘅,一件和牛海膽三文魚籽要$198,好似有啲貴,但食完之後發現佢係用A5+北海道海膽+中上品質三文魚籽,我覺得就還好啦。餐廳串燒價位其實唔算高,視乎人數啦,我一個人食,都係食幾串。餐廳抽風系統好,唔會有味,另外由於用備長炭燒,所以會有一陣獨特的炭燒香味。店員介紹我一定要食Chicken Oyster,我之前真係好少聽,亦都冇食過,但食完之後發現肉質結實,外皮烤得香脆,鎖住雞油肉汁,好豐富嘅味道。再之後就係呢份和牛海膽三文魚籽,北海道海膽入口即溶,三文魚籽醃過,大大粒好入味。再之後健康啲,叫返啲蔬菜菇類。Sweet Potato with Honey嘅蜜糖香好甜,師傅識咁樣配搭好叻。佢地自家製個布甸都係加左蜜糖,蛋味極濃,*超級好食*!最後出黎食野,點可以唔飲返杯Whiskey呢~

再之後健康啲,叫返啲蔬菜菇類。

佢地自家製個布甸都係加左蜜糖,蛋味極濃,*超級好食*!

最後出黎食野,點可以唔飲返杯Whiskey呢~

2023-06-14
睇左過百篇食評 (+大家好評🥰)就決定去呢間炭火燒鳥店 由日籍師傳一手包辦🔥每款特別配搭過 好食wor! 🍢平日夜晚都full哂😳要book定位~抽風系統唔錯 係正我地面前燒 空氣仍然清新零煙味🎋可惜稀少部分已賣光光🌟🍜Carbonara ($88)Creamy! 雞湯版卡邦尼烏冬😍芝士味好濃厚🤩烏冬掛汁煙韌 撈埋蛋黃食 都唔覺膩 雖然少鹹 但我仍然飲哂d湯🤣🌟🍳Egg roll skewers ($35)玉子燒好食 蛋味濃 微甜🤤生熟程度岩岩好 唔過熟 外皮燒到焦香🌟🍥Kitsune ($45)推薦 my fav! 係腐皮雞肉卷🫔加埋紫蘇葉呢個combo好夾 葉嘅獨特香味 好清新突出😍平衡返雞肉卷嘅膩🌟🧅Green onion roll ($45)推薦! 薄款雞肉卷 中間有大量香蔥🌿多汁又口感豐富 鐘意陣麻油x雞油香🍗Wing ($45)大大件 肉質juicy嫩滑🤤有陣備長炭香 薄薄雞皮 燒到又香又脆 仲去埋骨🦴Soft bone ($45)每塊雞軟骨之間有粒雞肉仔 食落爽脆中 帶d軟綿嚼感 口感最特別嘅一款🍨Matcha ice cream with black honey and
Carbonara
🌟🍜Carbonara ($88)
Egg roll skewers
🌟🍳Egg roll skewers ($35)
Kitsune
🌟🍥Kitsune ($45)
Green onion roll
🌟🧅Green onion roll ($45)
Wing
🍗Wing ($45)
Soft bone
🦴Soft bone ($45)
🍨Matcha ice cream with black honey and kinako ($58)
最中餅夾抹茶雪糕🍦🥠茶味中等濃 唔苦澀 面頭有d黑糖黃豆粉 正常表現
2023-06-08
Carbonara
Egg roll skewers
Green onion roll
Wing
2023-06-01 333 浏览
我哋推介呢一間餐廳係因為呢句說話 ”備長炭で焼きあげます” (翻譯年糕:備長炭烤製) ed小分享:備長炭係用超過1200度高溫燒制而成,所以炭入邊嘅水份和硫磺相對較少,燃燒嘅時候唔會產生咁多灰和煙連褲喺食物sir,而且備長炭所產生嘅火焰相對一般炭火高溫,能夠喺烹調過程中,令到整件食物內外受熱均勻,唔會燒到表面燶晒而入邊未熟。而日式燒雞串係日本傳統食物,講究嘅位有兩個,第一廚師嘅用料配搭及調味,第二即叫即燒。而呢間餐廳就絕對滿足到以上要求😍 每一串嘅價錢大約由$30至$60左右,相對有特色嘅我哋會推介:Gizzard 砂肝、Liver 雞肝、Skin 雞皮:燒雞嘅內臟,真係好考師傅嘅功力,特別係對火候嘅控制,太老就起柴,太生就對食客危險,太鹹就搶哂相應嘅味道,佢哋呢三款都燒得好出色,必試👍🏻 (唯獨是燒雞皮係汁燒,其餘兩款都係鹽燒)Pork Belly 燒腩肉:厚切,面頭放咗少少柚子胡椒,中和返個油膩,口感爽脆Asparagus Roll 豬肉蘆筍卷:燒得好好,調味唔錯,蘆筍中後段燒得都夠juicy,不過蘆筍頭相對燒得較老,少少扣分🤏🏻Egg Roll 玉子串燒:玉子調味剛剛好,不會太甜

Egg Roll 玉子串燒:玉子調味剛剛好,不會太甜,上面再放上一堆白蘿蔔蓉,最後淋上少少燒汁,食落去,口感平衡,蘿蔔蓉帶嚟嘅小小清新好有效咁中和返個油膩🥹

Chicken & Egg rice 親子丼:蛋黃和雞肉混合一齊撈飯一流,味道好出色,又好飽肚。唯一問題係有啲飯相對較硬,甚至乎未熟,不過都明嘅,師傅主打燒烤嘛🤣

Quail Egg 鵪鶉蛋:呢個真係好食到黐線,細細粒雞蛋,細細粒蛋黃,師傅可以燒到三粒都流心😱

Green Onion Roll 青蔥雞卷:估唔到雞肉和蔥係咁夾,食完之後齒頰留蔥香

Ginkgo 銀杏:燒得甘香,落少少鹽,簡簡單單,食落去冇苦澀味,我哋相信係日本銀杏,對身體好又好食

Soft bones 雞軟骨:佢哋嘅雞軟骨係用雞胸軟骨去燒,相對大件,而唔係坊間嗰啲一粒粒。雞軟骨,仲連埋少少雞肉,口感爽脆

Tsukune 免治雞棒:雞肉混上少少雞軟骨,在沾上自家製醬油和蛋黃食落去,成件事夾得嚟又有口感,正👍🏻

一個小小嘅總結,以串燒嚟講,呢間餐廳真係好高質,而且性價比唔錯,係宵夜嘅過程我哋見到日籍師傅專心一致咁燒好每一串,我哋完全感受到佢哋嘅 “串一本に魂込めて” (翻譯年糕:把靈魂融入每一串) 嘅匠人精神,亦都襯托返佢哋餐廳名稱 - 鳥匠,鳥之匠人。我哋建議大家可以一試,唔錯的
2023-05-31 114 浏览
♫𝄞 つくね 𝕋𝕤𝕦𝕜𝕖𝕟𝕖 $458/10🈵 店舖由日藉師傅主理,用備長炭燒,主打雞串燒咁當然唔少得試呢個雞肉棒係每枱必點嘅𝒾𝓉𝑒𝓂由免治雞肉加雞軟骨製成口感結實𝄞 鷄出汁カルボナーラうどんℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕤𝕥𝕠𝕔𝕜 𝕔𝕒𝕣𝕓𝕠𝕟𝕒𝕣𝕒 𝕦𝕕𝕠𝕟 $888/10🈵呢個地段級數餐廳先收88真係抵到爛日式洋食,所以唔係最正宗既卡邦尼,十分𝒞𝓇𝑒𝒶𝓂𝓎就算面頭好多黑椒都唔會搶哂味必點٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و𝄞 椎茸𝕊𝕙𝕚𝕥𝕒𝕜𝕖 𝕞𝕦𝕤𝕙𝕣𝕠𝕠𝕞 $3510/10🈵主打雞串燒既鳥匠連冬菇都可以整得咁好食燒到剛剛好,燒到外脆內軟亦到保留到菇汁冇過多既調味食落仲有啲似食緊多士咁無諗過冬菇都可以咁好食ε-(´∀`; )♫鳥匠 中環雲咸街79號夏利里拉行地下地層♫#e3e_in_中環♫#hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #hkfoodblogger #香港美食 #香港美食指南 #中環 #hkjapanesefood #燒鳥 #串燒 #日本菜 #備長炭 #備長炭焼鳥らいず #鷄串燒 #鷄串焼き #中環美食 #日式料理 #日式串燒 #燒鳥鳥匠 #yakitori #鳥匠 #yakit

𝄞 つくね 𝕋𝕤𝕦𝕜𝕖𝕟𝕖 $45
8/10🈵
店舖由日藉師傅主理,用備長炭燒,主打雞串燒
咁當然唔少得試呢個雞肉棒
係每枱必點嘅𝒾𝓉𝑒𝓂
由免治雞肉加雞軟骨製成
口感結實

8/10🈵
呢個地段級數餐廳先收88真係抵到爛
日式洋食,所以唔係最正宗既卡邦尼,十分𝒞𝓇𝑒𝒶𝓂𝓎
就算面頭好多黑椒都唔會搶哂味
必點٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

𝄞 椎茸𝕊𝕙𝕚𝕥𝕒𝕜𝕖 𝕞𝕦𝕤𝕙𝕣𝕠𝕠𝕞 $35
10/10🈵
主打雞串燒既鳥匠連冬菇都可以整得咁好食
燒到剛剛好,燒到外脆內軟
亦到保留到菇汁
冇過多既調味
食落仲有啲似食緊多士咁
無諗過冬菇都可以咁好食ε-(´∀`; )

鳥匠
中環雲咸街79號夏利里拉行地下地層

#e3e_in_中環

#hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #hkfoodblogger #香港美食 #香港美食指南 #中環 #hkjapanesefood #燒鳥 #串燒 #日本菜 #備長炭 #備長炭焼鳥らいず #鷄串燒 #鷄串焼き #中環美食 #日式料理 #日式串燒 #燒鳥鳥匠 #yakitori #鳥匠 #yakitoritorisho #yakitoritorishohk #免治鷄肉串
🤭次次經過石板街,都覺得佢嘅門面好靚,亦都好出眾。又去到中環食午飯嘅時間,今次就同同事仔happy long lunch, 先至夠膽book呢間。 😅🙇🏻‍♀️我哋好好彩坐正喺師傅面前,可以睇佢席前燒。三個師傅全部都係日本人,佢哋冇停過手喺廚房好有協調咁👍menu上有好多選擇, 基本上我樣樣都想試,呢間主打係燒鳥,所以我哋都落咗好多。燒雞腿,燒雞翼,免治雞肉棒,雞軟骨,雞肉捲 ,我哋都叫曬,每一樣都好出色好好味,燒得啱啱好,外脆內軟,味道又不會單一,因為有唔同嘅醃料同埋調味。 🍳玉子燒, 豆腐,🫛蘆筍,🍡冬菇,🍄雞髀菇, 🥓煙肉芝士卷,🐷豚肉蘆筍卷🫡全部都無可挑剔,因為真係師傅全程望住個火, 先後有序地處理食材同埋燒物。我哋仲有嗌咗個🍱親子丼,係上曬啲燒物後先至上。所有嘢都好step by step,基本上你落咗單之後就可以完全唔使理所有野,只係等食就得。🫨我哋都有留意到師傅係唔會理你先落單定係隔離枱先落單,佢哋燒嘢嘅次序真係會有佢哋嘅考量,例如先燒鳥,後燒其他,豚肉,野菜,然後佢哋會知道我哋嗌嘅燒物得七七八八,佢哋先至整親子丼。所有嘢都係師傅嘅掌控之中,呢種體驗好特別,好強迫症,哈哈。
🤭次次經過石板街,都覺得佢嘅門面好靚,亦都好出眾。

我哋仲有嗌咗個🍱親子丼,係上曬啲燒物後先至上。

所有嘢都係師傅嘅掌控之中,呢種體驗好特別,好強迫症,哈哈。🤭

🖐️即管去食,早啲book,你亂叫任何嘢都好食,但如果畀我揀先讓我唔會encore,我會揀豆腐,煙肉芝士卷,蘆筍同埋冬菇。可能咁樣我就會有位食得落佢嘅甜品

📍鳥匠
中環雲咸街79號夏利里拉行地下地層 (石板街一直向上)

2023-04-04
於大館附近的石板街街尾 竟藏著一間高質串燒店!҉٩(*´︶`*)۶҉日本匠人主理 用備長炭燒~還可以食到雞的稀有部位呢以中環地段、精緻製修 及十分親切的服務來說一串$30-$40 的CP值真是好值得Encore和推薦啦!.𝘿𝙞𝙨𝙘𝙤𝙫𝙚𝙧 𝙢𝙤𝙧𝙚 𓄼 𝘐𝘯𝘴𝘵𝘢𝘨𝘳𝘢𝘮:  @𝘳𝘢𝘷𝘦𝘯.𝘥𝘪𝘢𝘳𝘺 𓄹—| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 |✎ 和牛海膽三文魚籽Beef&SeaUrchin&SalmonRoe $198超吸引 極吸睛 的必點~(꒪ˊ꒳ˋ꒪)ꕤ*.゚和牛上鋪著 滿瀉的三文籽 和 鮮甜海膽!omg✽好味指數:★★★★/5.✎ 雞生蠔 Chicken Oyster $45大腿附近的雞背上 髂骨背側凹陷處的黑色小圓肉每隻雞只有兩小塊的稀少部位肉質非常幼嫩多汁~ 而外層則燒得剛剛好的脆薄 (*´∀`) 不得了✽好味指數:★★★★/5.✎  紫蘇葉雞卷 Kitsune $45雞肉捲着紫蘇葉 葉香剛剛好中和油膩感~ 味道很夾✽好味指數:★★★★/5.✎  雞湯卡邦尼烏冬 Chicken Stock Carbonara Udon $88極吸晴的人氣烏冬(ㅅ´ ˘ `)烏冬質地彈滑 十分掛汁~而卡邦尼

於大館附近的石板街街尾
竟藏著一間高質串燒店!҉٩(*´︶`*)۶҉
日本匠人主理 用備長炭燒~
還可以食到雞的稀有部位呢
以中環地段、精緻製修 及十分親切的服務來說
一串$30-$40 的CP值
真是好值得Encore和推薦啦!

| 𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 |
Beef&SeaUrchin&SalmonRoe

超吸引 極吸睛 的必點~(꒪ˊ꒳ˋ꒪)ꕤ*.゚
和牛上鋪著 滿瀉的三文籽 和 鮮甜海膽!omg
Chicken Oyster

✎ 雞生蠔 Chicken Oyster $45
大腿附近的雞背上 髂骨背側凹陷處的黑色小圓肉
每隻雞只有兩小塊的稀少部位
肉質非常幼嫩多汁~
而外層則燒得剛剛好的脆薄 (*´∀`) 不得了
✎  紫蘇葉雞卷 Kitsune $45
雞肉捲着紫蘇葉
葉香剛剛好中和油膩感~ 味道很夾
Chicken Stock Carbonara Udon
極吸晴的人氣烏冬(ㅅ´ ˘ `)
烏冬質地彈滑 十分掛汁~
而卡邦尼與雞湯完美結合
質地濃厚 Creamy 但一點也不膩!
上面的黑胡椒碎與培根是點睛之處~
✽好味指數:★★★★☆/5
Chicken Soup
✎ 雞湯 Chicken Soup $28
嘩~ 這個很好喝!為什麼沒人提(  ー̀֊ー́ )
沒加水熬的雞高湯
十分濃郁 喝得出的原料原味!好正~~
✽好味指數:★★★★☆/5
𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙖𝙡𝙨𝙤 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙…
✎ 枝豆Green Soy Beans $45
Egg Roll Skewers

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |
⚐ 鳥匠  @yakitori.torisho.hk
地址: 中環雲咸街79號夏利里拉行地下地層
人均消費:HK$350 (ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑🪑/5