2018-07-28 54 浏览
<周月 好正既沾麵😃🍜>#ramen #拉麵 #麵鮮醬油房周月 #沾麵 早就聽聞呢間周月出名沾麵好味 今次終於有機會黎 啦 😍 都同平時拉麵店一樣 向牆既座位 茶杯 各式醬粉自己加 🌶 menu上面會有沾麵 拉麵 小食 丼飯 飲品 甜品等等既食物😃🍴黑豚味玉香辣沾麵 132 蚊 🍜🌶🐷點左涼麵 麵有得100 200 同300g , 大食既朋友唔洗加錢 夠哂抵食 😍湯底用左喺日本愛媛縣既梶田商店好優質醬油 有140 年歷史全人手造 而沾麵一定要有既魚介粉入面有四國香川既沙丁魚 九州鯖魚 令到湯底夠哂咸香🍜🐟 而 menu上亦會教客人點樣食沾麵 首先用麵 點湯食 然後可以叫職員加雞湯入去湯🐤 飲埋去😈 一上枱沾麵同湯底分開上 講番湯底 咸香味夠 辣得惹味 入面落足料 有筍🌿芽菜 豚肉碎🐷 葱花 好香濃 日本麵質好爽口粗身 可以食300g真係好開心 凍食更加煙靭彈牙 一點落去湯底度盡吸辣湯汁 連埋湯渣一齋食 好好味🌶😈 而麵側邊既豚肉煎香過🔥 帶 d香脆 肥膏夠爽肉味香🐖 溏心蛋都好流心 蛋皇夠香甜 蛋白夠滑🥚食哂 d料同麵後 最尾叫職員加雞湯落辣湯入面 雖然撈埋一齊
<周月 好正既沾麵😃🍜>
#ramen #拉麵 #麵鮮醬油房周月 #沾麵

🍴黑豚味玉香辣沾麵 132 蚊 🍜🌶🐷
食哂 d料同麵後 最尾叫職員加雞湯落辣湯入面 雖然撈埋一齊 但飲得出雞味好濃 而且口感好厚 落足料 又帶 d辣既惹味 🌶🐤好正呀 😄

🍴黑豚香葱拉麵🍜🐷 濃湯 108 蚊
揀左濃湯拉預 果然同 menu講一樣湯底夠咸魚香 而且個豉油味好出 😄 麵身比較幼身 同爽口 香葱拉麵 d葱好新鮮 切得好碎又多 所以葱香味滲哂落湯底同麵度🌿 好正😁入面既豚肉肥膏夠滑 豬肉味香濃🐷而溏心蛋都好夠香滑 正😍

🍴周月之餃子 45 蚊🥟
餃子成隻比較幼身偏長外邊香脆 入面豬肉味香🐖仲有 d菜絲 🌿點埋香醋仲正😍

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#麵鮮醬油房周月
銅鑼灣景隆街30 至34 號海殿大廈地下6 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2018-07-28
2018-07-10 96 浏览
實不相暪小編係一個沾麵愛好者香港無邊間沾麵無食過你講得出既都食過…好似太瘋狂係沾麵未係香港興起我就已經喜歡左依樣野食所以不斷甘搵好食既沾麵而依間係我食完再食既一間沾麵通常湯底都會比較濃味或者稠身令到掛湯能力增加同埋令到原本無咩味既麵條充滿味道所以好多時沾麵都會出現太咸或者太稠既情況一碗好食既沾麵真係唔易嫁所以!湯底~湯底~湯底~湯底~湯底~湯底~湯底~湯底~對於沾麵來講係極級重要!而周月沾麵既湯底點解甘深得我心就係佢既湯底係偏稀身 用日本醬油做底 有點少少既酸味﹝我諗應該係醋﹞仲有濃濃既魚粉香味帶出來味道濃而不膩 食完口入面仲有淡淡既魚粉香氣!食完唔會似其他店家既沾麵食完要狂飲水~哈!銅鑼灣分店開之前我已經幫襯過鰂魚涌同埋中環分店佢銅鑼灣開埋,我諗我得閒就會來番碗~
實不相暪小編係一個沾麵愛好者

而周月沾麵既湯底點解甘深得我心就係

佢既湯底係偏稀身
用日本醬油做底 有點少少既酸味﹝我諗應該係醋﹞
仲有濃濃既魚粉香味帶出來
味道濃而不膩 食完口入面仲有淡淡既魚粉香氣!

食完唔會似其他店家既沾麵
食完要狂飲水~哈!

銅鑼灣分店開之前我已經幫襯過鰂魚涌同埋中環分店
佢銅鑼灣開埋,我諗我得閒就會來番碗~
2018-05-25
2018-07-08 152 浏览
終於一試米芝蓮推介 - 麵鮮醬油房周月沾麵、拉麵各有所愛還為客人預備了橡根、圍裙,巧細心啊準備開餐我試周月拉麵,湯底香濃!味玉好入味!朋友就食燒黑豚拉麵,豚肉香脆可口,湯底一樣濃郁!已說好下次要再試沾麵還有周月之餃子,拉麵絕配
終於一試米芝蓮推介 - 麵鮮醬油房周月
沾麵、拉麵各有所愛

還為客人預備了橡根、圍裙,巧細心啊

準備開餐

我試周月拉麵,湯底香濃!味玉好入味!
周月拉麵
燒黑豚拉麵
還有周月之餃子,拉麵絕配
周月之餃子
2018-07-03 2307 浏览
早幾天剪頭髮時看到雜誌介紹這間日本的沾麵,當晚約了朋友銅鑼灣吃晚飯,就一於來到這家周月一試。朋友說中環也有分店,銅鑼灣應該是開業不久的。我們8點多去到,有兩個人在等位,不過等了大概5分鍾就可以進去了,一點也不算久。*吃麵時把頭髮扎起來是我的習慣,所以我隨身都有帶一條橡皮筋,這是我第一次看到沾麵店有附髮圈,那麼食客就可以放肆大吃也不怕沾到頭髮,真是很貼心。*除了沾麵之外,還有拉麵可以選,小食的種類也蠻多的,價格也很親民。*我一眼就被這個「和牛壽喜燒風冷湯拉麵」吸引著,平時就愛壽喜燒甜甜的味道,配上冷麵一定很好吃呀!重點還是每天限定30碗,我吃的日子剛推出不久,所以有試食價,開心開心!*和牛壽喜燒風冷湯拉麵 $108實物跟圖片的樣子簡直是一模一樣,除了一大片色澤很美的和牛外,還有溫泉蛋、蘿蔔蓉、天婦羅碎和蔥,加吃起來的口感更為豐富。因為是冷麵的關係,所以吃起來很清爽,夏天吃真的一流。*重點是那片和牛,色澤和紋理都很美,吃起來軟綿綿的很幸福。*周月沾麵 $91朋友是沾麵的愛好者,所以他便試了周月沾麵 。麵的份量可以選100/200/300g,價錢一樣,正樣胃口的人應該選200g就差不多了。沾

和牛壽喜燒風冷湯拉麵 $108

和牛壽喜燒風冷湯拉麵

重點是那片和牛,色澤和紋理都很美,吃起來軟綿綿的很幸福。
周月沾麵 $91
周月沾麵
朋友是沾麵的愛好者,所以他便試了周月沾麵 。麵的份量可以選100/200/300g,價錢一樣,正樣胃口的人應該選200g就差不多了。沾麵算是很多咬口,掛汁能力不錯。沾麵汁不「傑」,更象是一碗濃縮精華的醬汁,沾麵汁內亦有角切鹿兒島燒黑豚肉、脆筍、香蔥及味玉等等的配料。
周月餃子 $45

周月餃子

你知道日本拉麵店的餃子有多好吃嗎! 每次我到拉麵店都一定溫一份餃子來吃! 這裡的餃子就真的是「皮薄餡靚」,外皮煎得脆脆的,而且不油,肉的比例也剛好,又不會太結實,個人推薦必吃!
總的來說,我覺得周月的沾麵很有自己的特色,這是一般其他的店吃不到的味道,價錢算是中等,但份量卻很大,味道也很適合香港人,希望下次不要大排長龍吧(哭)。
2018-06-14
2018-07-02 1107 浏览
星期五晚,約咗同事去銅鑼灣行街買衫。血拼完一輪都已經晚上九點幾,所以去醫肚。一致決定去周月食拉麵。其實一早已經聽聞周月個名,但一直都未有機會去。難得今日人少少,決定去試吓佢嘅拉麵。餐廳比想像中大同埋闊落,而且好貼心,餐牌都印晒啲圖片俾客人睇,而且提供膠圍裙同埋橡筋。點了個黑豚香蔥拉麵和周月拉麵。侍應說其實拉麵的湯底除了鹽味拉麵,其他都是一樣的,不過可選濃或淡。拉麵很快上枱,黑豚香蔥拉麵名副其實的好多葱,黑豚細細件、長長方方的,厚度剛好,肥瘦適中,幾好食。流心蛋做得稱職,橙黃色的蛋,流心樣子誘人。拉麵是我喜歡的幼面底,份量頗多,而且掛湯能力不錯,湯底濃而不膩。招牌的周月拉麵其實就是黑豚香蔥拉麵減去了香蔥的版本, 適合不喜歡吃葱的朋友。推廣期內仲可以用優惠價$6換購汽水或小食,所以好抵。不得不讚下呢度的周餃子, $45有5隻,皮薄餡靚,而且煎得金黃香脆,入面仲有好豐富嘅肉汁, 十分值得吃。當其他拉麵店都排長龍的時候,不妨行過2條街黎周月,食得開心又坐得舒服,下次要黎試埋佢啲沾麵先!!!

流心蛋做得稱職,橙黃色的蛋,流心樣子誘人。

推廣期內仲可以用優惠價$6換購汽水或小食,所以好抵。

2018-06-28
  • 周月拉麵
  • 黑豚香葱拉麵
  • 周月餃子
麵鮮醬油房周月的中環和鰂魚涌店皆雙雙入選米芝蓮車胎人美食推介,翻查紀錄發現兩間分店原來都已經連續第五年獲獎,於香港拉麵界中可謂成績斐然。但獎項及名氣並非往往與質素成正比,譬如同樣入選米芝蓮車胎人美食推介的蔦,雖然同為日本過江龍,但大多數評價都指其水準強差人意,所以個人一直甚少因一間餐廳的銜頭而選擇光顧。直到早前於連登討論區上一而再再而三地看到不少網民推薦這間久仰大名的周月,甚至有部分人譽之為全港最出色的沾麵,決意光顧的心才毅然萌出。雖然一心打算品嚐沾麵,但看到這款期間限定至七月中的拉麵還是臨時改變了主意,只限中環及銅鑼灣分店,每日供應30碗。和牛壽喜燒風冷湯拉麵 ($128)拉麵配以溫泉蛋、和牛、白蘿蔔蓉、炸蒜及蔥花,湯底冰涼清爽特別適合炎炎夏日,口味不會過分濃重。自家製麵條捲曲而粗身,屬於個人喜愛的偏硬質感,爽滑煙韌並富有彈性。和牛肉質軟嫩鮮美、毫不乾韌,脂肪比例適中故油膩感不會太重,保留牛肉肉味而非像部分和牛一樣只得油脂香但肉味欠奉。唯一美中不足的是個人認為整碗麵的壽喜燒主題不夠鮮明,因為湯底像一般醬油湯底一樣鹹味比甜味強,未能還原壽喜燒甜醬油湯的感覺與精髓。味玉 ($16)味玉亦

和牛壽喜燒風冷湯拉麵 ($128)
和牛壽喜燒風冷湯拉麵

味玉 ($16)
味玉
味玉亦是店家自家烹製,蛋香充裕之餘蛋黃軟滑稠密,入味但並不過鹹。

雖然尚未嚐過周月的沾麵,但是次的拉麵水準已經足以令我明白周月享負盛名的原因,更是難得一見並非雷聲大雨點小的餐廳,不論是它所獲的名譽和獎項抑或是在網民間的高評價都絕對是實至名歸的。
味玉
2018-07-02 546 浏览
麵鮮醬油房周月來港初期,我已經好留意,直至它的中環、鰂魚涌店連續五年(2014至2018年)取得米芝蓮推介沾麵店之後,今天終於提得起勁來到新開的銅鑼灣分店,一嘗沾麵。店內的座位設計大部分都是面向牆壁,只有數張四至六人枱。我要了燒黑豚沾麵(200g)$115,太太要了銅鑼灣店限定的山椒油.麵$91。現在可以以優惠價$6,追加蔥、味玉、汽水。燒黑豚沾麵(200g)$115,我要了濃醬汁,濃汁內有脆筍、黑豚肉,這個濃汁帶點鹹和油,不過將麵放在濃汁之後吃,又不覺鹹和油膩。沾麵有100g至300g,我要了200g,吃完已覺夠飽。如果湯覺得鹹,可以問侍應給你一碗熬製了六個鐘的雞湯來稀釋,我就飲了兩碗雞湯,因為雞味十足,而且未加鹽。餘下的濃汁再加上雞湯,飲到雞湯的清甜,還有一份魚香味,後來看簡介才知,周月,的濃汁內有沙丁魚和鯖魚的魚介粉,怪不得個湯有魚和雞的鮮味,喝完都不會口渴。至於麵條比較粗而有彈性,並且有嚼勁,掛湯力十足,我頗為喜歡。山椒油.麵$91,配料有脆筍、黑豚肉、芽菜、蔥、雞蛋,麵有山椒的香味,有點魚介粉的香味,侍應提醒加醋和豉油,話可以令味道提升,所以便加了少許醋,發覺果然更加好味。

店內的座位設計大部分都是面向牆壁,只有數張四至六人枱。

現在可以以優惠價$6,追加蔥、味玉、汽水。

沾麵有100g至300g,我要了200g,吃完已覺夠飽。

2018-06-26 582 浏览
眾所週知中環和鰂魚涌的周月都是米芝蓮推介餐廳,而中環更是由2015-2017年連續三屆榜上有名。原來周月也悄悄地將版圖擴展至銅鑼灣,今天走過銅鑼灣時剛好經過,便決定做是晚晚餐。銅鑼灣店比中環店更大,在周末晚上幸好我們早到來,不用像中環店般要等位。夏日炎炎,加上不時大驟雨,老實說沒有很好胃口,吃麵就最好不過。湯拉麵太熱,本來打算吃沾麵,看餐牌才發現有季節限定的冷湯拉麵,實在太適合悶熱的夏天了! 中環和銅鑼灣店限定每日三十碗,是晚還未賣光,實在太幸運了。除了季節限定,這是平日的餐牌。食物不消一會兒便到來,賣相十分吸引,碗頭也很大,份量十分足。餃子底部沒有想像中脆口乾身,但勝在皮薄,煎得熱辣。內餡柔了豬肉外,還有很香的青蔥味道,味道不錯。炸雞比餃子更出色,炸得乾身酥脆。碟底不忘有醬汁,所以吃下去時不會太口乾。內裡雞肉嫩滑,帶少許油甘卻不油膩。恕我孤陋寡聞,冷蕎麥麵吃過,冷湯拉麵真的是第一次見。用上深得人心的壽喜燒湯,還不忘伴以溫泉蛋,令口感和味道也更像真。周月的沾麵最為有名,這個冷麵也用了較粗身的麵條,口感較煙韌爽口,即使在稀身的湯裡,掛湯能力也不錯,像是介乎拉麵與沾麵之間,感覺頗為獨特新穎

中環和銅鑼灣店限定每日三十碗,是晚還未賣光,實在太幸運了。

除了季節限定,這是平日的餐牌。

周月之餃子

炸雞  3pcs

和牛壽喜燒風冷湯拉麵

恕我孤陋寡聞,冷蕎麥麵吃過,冷湯拉麵真的是第一次見。用上深得人心的壽喜燒湯,還不忘伴以溫泉蛋,令口感和味道也更像真。周月的沾麵最為有名,這個冷麵也用了較粗身的麵條,口感較煙韌爽口,即使在稀身的湯裡,掛湯能力也不錯,像是介乎拉麵與沾麵之間,感覺頗為獨特新穎。
建議脆米快點食用,不然浸腍了會失去口感。和牛較為瘦,但口感算是嫩滑,不會嚡口,最重要是牛肉味濃。生蘿蔔泥配和牛和壽喜燒湯加以減膩,味道也更清新,實在是非常適合夏日的配搭。

燒黑豚拉麵

吃過這裡的沾麵,友人則想試試拉麵。值得稱讚是這裡對於麵條也很講究,不同湯頭配以不同的麵條,如這熱湯拉麵則用上幼直白麵,就算麵條不能選硬度,喜歡吃較硬的我也不會覺得麵條過腍過糊。燒黑豚則略嫌太肥膩,不過在日本吃的拉麵也實是如此,只是有些麵店會微調香港版本至較清淡。同樣地,湯頭的香蔥味濃郁,較為香甜,相信青蔥是有賣香蔥拉麵的周月的賣點。不過味玉不夠溏心,浸在熱湯裡變得更加熟。

原來要加一,這裡的定價也不算便宜,不過勝在份量大。除了高水準的沾麵外,這裡的冷湯拉麵也值得一試,不過要在七月中前到訪呢。
用餐优惠
現金券
炸雞  3pcs
2018-06-24 69 浏览
朋友係銅鑼灣返工,嗰日去搵佢食飯,佢手執一張宣傳單張叫我陪佢去試新野,原來佢係叫我陪佢去食周月 😍可能餐廳位置太偏僻,明明係午市但都唔太多人,連我朋友係銅鑼灣返工都話如果冇張宣傳單張都唔識嚟 😂我不嬲都好鍾意食周月,但我只係食過總店 🏠 本身我想食返帆立貝油撈麵,但點知原來帆立貝油撈麵係總店限定 😢 咁就試返個係銅鑼灣店限定嘅花椒油撈麵同招牌嘅沾麵 😋花椒油撈麵有超級超級輕微嘅辣味(定應該叫花椒味?),依然惹味,但我都係鍾意帆立貝油撈麵多啲 🤣沾麵就一如概往嘅好!真係好羨慕我朋友可以咁近又唔洗排隊就食到周月 😳另外值得一提係可能因為餐廳唔多人,店員都好親切,間唔中同我哋傾兩句計,讚!❤️

2018-05-31
2018-06-19 206 浏览
之前食過上環周月兩次,覺得佢既沾麵的確幾有水準. 但平時少去上環,所以無常光顧. 終於周月衝出上環,開分店到cwb,地點咁方便無理由唔試下. 周月餃子 $45 5隻Shugetsu's Dumplings周月炸雞 $48 5隻 Shugetsu's Crispy Fried Chicken炸雞好有趣地係由幾層脆皮包住, 酥脆而中間肉質都幾嫩, 餃子反而無咩特別. 山椒油麵 $91(銅鑼灣店限定)Sansho Abura Ramen homemade 山椒油幾香, 帶輕微麻辣. 打入生雞蛋拌勻即可食用.如果喜歡濃味/fresh, 可以再自行加入多點特製醬油/柚子汁. 味道幾清爽,加上山椒既香個人唔錯.燒黑豚沾麵 $115Grilled Kurobuta Pork Belly Tsukemen (Dipping Noodle)特盛300g 威力💪 同100/200g 一樣價錢, 要食得哂先好點呀. 選左冷沾麵, 一如以往煙韌有嚼勁且掛湯. 溏心蛋凝成膏狀頗入味. 可惜湯底唔係太夠熱. 呢款其實比普通沾麵多左3片鹿兒島燒黑豚, 黑豚肉略燒過, 口感香嫩還不錯
終於周月衝出上環,開分店到cwb,地點咁方便無理由唔試下.

周月餃子 $45 5隻
Shugetsu's Dumplings

周月炸雞 $48 5隻

山椒油麵 $91(銅鑼灣店限定)
Sansho Abura Ramen

燒黑豚沾麵 $115

• 山椒油麵
榮獲連續5年嘅麵鮮醬油房周月,近日係銅鑼灣開左新分店。周月專程引入左日本製麵機入店,每日新鮮做麵,不含化學調味及防腐劑。周六下午兩點,依然坐無虛席。Menu 內有幅得意圖教大家如何正確甘食沾麵。日本波子汽水 $25/樽。炸雞 $38/3件炸雞大大件,外皮炸得非常脆,咬落好juicy!配上秘製酸酸甜甜醬油嘅味道,不錯。味玉香辣沾麵 (100g)$115辣湯偏鹹,重口味,相對無甘適合當湯飲。辣湯內有荀、角切豚肉、芽菜。麵質粗身彈牙,湯偏鹹辣。燒黑豚沾麵 300g $105份量可選100-300g,濃汁或淡汁。燒黑豚有三片,湯汁另有角切豚肉。。湯汁非常香濃魚介味,帶點酸酸嘅鹹香味。食完麵後可叫店員加雞湯入魚介湯當湯飲用,非常滋味滿足。湯底雖然濃郁,偏重口味。但食完一d 都唔口渴,果然不含任何味精、化學調味料。
榮獲連續5年嘅麵鮮醬油房周月,近日係銅鑼灣開左新分店。

周六下午兩點,依然坐無虛席。

Menu 內有幅得意圖教大家如何正確甘食沾麵。

日本波子汽水 $25/樽。

炸雞 $38/3件

炸雞大大件,外皮炸得非常脆,咬落好juicy!
配上秘製酸酸甜甜醬油嘅味道,不錯。

味玉香辣沾麵 (100g)

辣湯偏鹹,重口味,相對無甘適合當湯飲。

辣湯內有荀、角切豚肉、芽菜。
麵質粗身彈牙,湯偏鹹辣。

燒黑豚沾麵 300g $105
份量可選100-300g,濃汁或淡汁。

燒黑豚有三片,湯汁另有角切豚肉。。

湯汁非常香濃魚介味,帶點酸酸嘅鹹香味。
食完麵後可叫店員加雞湯入魚介湯當湯飲用,非常滋味滿足。

2018-06-16
  • 炸雞
  • 燒黑豚沾麵
2018-06-04 112 浏览
I have always wanted to try this Michelin starred ramen but never made it.Shugetsu now has three branches with the newest branch in CWB and it is quieter at this branch, however they don't open on Mondays!!They serve ramen and Tsukemen.Tsukemen is the award winning one but I was here for the spring onion ramen after seeing all pictures with spring onion overload!!It was just as good as expected and there is so much spring onion to last you through all the ramen and I appreaciate how finely chopp

It was just as good as expected and there is so much spring onion to last you through all the ramen and I appreaciate how finely chopped they are.
The best thing was that the spring onions miraculously stayed crisp all the way and balanced the strong fishy broth.
The shio broth was very different but the strong salt taste was addictive without being too salty,.
I am so glad there is a good ramen joint in CWB and the spring onion ramen is a must try.
2018-06-02 385 浏览
今天去銅鑼灣聽旅遊講座,發現這家米之蓮推介沾麵店在景隆街設有分店。今天一於同honey 去試試看。這家店特別從日本訂購製麵機,而麵條也是在港每天製造。店子裝潢簡潔企理,以深木色作主調,一貫低調而帶和風的風格。座位分別有枱座同吧枱座,一點也不焗促。慢煮日本A5和牛脾肉$98Roasted slow cooked A5 wagyu Beef round這一客牛脾肉有五片。牛脾肉肉脂平均,充滿油花,口感軟滑有牛味,是甜醬油的味道,甜甜地,凍凍地,但又沒有過於肥膩燒黑豚沾麵$115這沾麵的材料有角切鹿兒島燒豚肉、脆筍、香蔥、味玉及鹿兒島燒黑豚片等。燒黑豚同平日嘅豬肉有所不同,表面烤得微焦,完全沒有豬嘅羶味。豚肉肥瘦相間,口感爽身帶脂香。味玉半熟流心,無論旦白或旦王都十分入味,正!而麵條可以選冷麵或熱麵,分別有100g, 200g 及300g可以選擇。冷麵口感煙韌,富麵粉香,配上這醬油濃口魚介風味湯底,味道咸香而油潤,十足十黑醬油風味。周月沾麵$91周月沾麵的配料有角切鹿兒島燒豚肉、脆筍、香蔥、味玉等。沾麵選了熱麵配上淡口湯底。這沾麺是中盛200g,剛好一碗麵的大小,以女生的胃口而言,就剛剛好。

慢煮日本A5和牛脾肉$98

這一客牛脾肉有五片。牛脾肉肉脂平均,充滿油花

燒黑豚沾麵$115

周月沾麵$91

周月沾麵的配料有角切鹿兒島燒豚肉、脆筍、香蔥、味玉等。沾麵選了熱麵配上淡口湯底。這沾麺是中盛200g,剛好一碗麵的大小,以女生的胃口而言,就剛剛好。相對濃味湯底,這淡口麵湯比濃味更為平易近人,在醬油風味中透出魚介鮮味
。熱湯中還有半肥瘦鹿兒島焼豚肉,肉質軟稔
。熱麵雖然無冷麵咁有嚼勁,但麵條仍然彈牙爽口,掛湯力十足
。吃罷再添上雞湯,滿滿的,以湯為這餐作結。

這家沾麵相對麵屋一燈沾麵,是兩種截然不同的味道。前者著重醬油風帶有魚介香味;後者是魚介豚骨風味,兩者麵條都有質數,各有千秋。可以一試!

2018-06-02
$17.2 (午餐)
用餐优惠
優惠券
2018-06-01 341 浏览
接到線報「麵鮮醬油房周月」剛於銅鑼灣新開分店,於5月31號或之前幫襯如果即時於互聯網上po相就可享九折優惠,最怕蝕底o既小肥最後一日就孖咗會計小姐去食麵麵。為怕中午人多冇位,兩口子專登問准老闆十一點半(麵店開舖時間)去食,早去早回可以早啲返公司做野嘛。嘻嘻,早去真係易搵位得多,仲可以任影唔嬲。店子由門面到內牆及椅桌,全部都係木造,裝潢和風得黎極之清爽潔淨企理。小店內外都貼有製麵過程簡介及米芝連推介詳情,彩圖餐牌內頁一樣有。吧位同四人餐桌上都有自助餐具、紙巾、調味料及凍茶,感覺衛生。木造餐牌圖文並齊,十分詳細。睇完彩圖餐牌填寫點菜紙當然係冇難度啦!會計小姐未食過沾麵,所以就點咗客「燒黑豚沾麵」黎試。眼見100g、200g、300g都係$115,出名細食o既佢因袋裡有環保盒,所以就話點都要叫300g,食唔哂可以包返去,也太精明了!想飲多啖湯水o既XO仔就叫咗碗拉麵,測試吓以沾麵聞名o既「周月」啲拉麵究竟食唔食得過。黑豚香蔥拉麵($108):出哂煙o既拉麵碗大蔥多,仲包咗三塊黑豚及一隻溏心蛋。幼幼o既麵條煙韌彈牙,而且份量好足。配料溏心蛋香濃軟滑,個人只係略嫌啲黑豚叉燒肥膏多咗啲,幸好食落夠
,最怕蝕底o既小肥最後一日就孖咗會計小姐去食麵麵。
。嘻嘻,早去真係易搵位得多,仲可以任影唔嬲
凍茶
木造餐牌圖文並齊,十分詳細。
睇完彩圖餐牌填寫點菜紙當然係冇難度啦
會計小姐未食過沾麵,所以就點咗客「燒黑豚沾麵」黎試。
燒黑豚沾麵($115)
燒黑豚沾麵
燒黑豚沾麵
黑豚香蔥拉麵($108):出哂煙o既拉麵碗大多,仲包咗三塊黑豚及一隻溏心蛋
幼幼o既麵條煙韌彈牙
,而且份量好足。
配料溏心蛋香濃軟滑
,個人只係略嫌啲黑豚叉燒肥膏多咗啲,幸好食落夠爽,又唔會太大件,食完都唔會覺得太唔健康。
2018-05-31
凍茶
2018-05-23 720 浏览
是日準時收工 想去sogo湊下熱鬧 一直係中環食開既周月銅鑼灣都開左 又冇乜人 就食下啦😆叫左一向食開既周月沾麵 濃湯 熱湯 200g 一如既往既醬油湯底 屬於比較稀性既沾麵 不太掛麵 湯底好鮮 係醬油既鮮味 每次食親都停唔到口溏心蛋黃有浸甜味 蛋味濃 蛋白軟 加分食完可以加熱雞湯 醬油既鮮加上雞湯 好飲 但飲左幾啖就覺得好咸lu 可以一試🤤😀唯一美中不足既係麵唔夠熱 似暖麵多d 但都冇影響質素 好味丫😆周月沾麵 係一排冇食就會心掛掛既沾麵

叫左一向食開既周月沾麵 濃湯 熱湯 200g

溏心蛋黃有浸甜味 蛋味濃 蛋白軟 加分