2020-09-12 201 浏览
A regular date night with the missus where we drove thirty minutes out to Sai Kung turned into an excellent event primed by the wonderful dining experience at 2084. A first look at the menu made me question "is this all really vegan?" When the waiter responded a resounding yes, my wife and I proceeded to order all the house specials. When we ordered five dishes the waiter was asking us if we want to cancel one selection, to which we responded, we will finish it all. Glad we stuck to the 5 selections as they all were excellent. The lamb curry was the highlight for sure. Well worth the drive out and we will be back soon!
2020-09-11
  • Lamb Curry
嘩,我都十年沒入西貢,因為想試這間新開業的純素餐廳,特別跟朋友去行了一轉,食完素食大餐再飲下咖啡,悠悠閒閒吹少少海風都幾正。由彩虹搭專線小巴去西貢碼頭都幾方便,落車行幾分鐘就找到餐廳,外面有露天座位可以帶寵物,入面可以吹冷氣。近門處有四張長木檯,採光好背景靚都幾適合影打卡相。入面仲可以坐吧檯或者卡位,然後仲有一個獨立空間適合多人聚會(等限聚令放寬之後)。不確定要吃甚麼的話,可以先看看招牌菜的照片,跟著點餐就沒有錯了。入面可以坐卡位,黑板後面有張長檯可以聚會用。這天來吃午餐,主餐有 Wraps / Rice / Burger 三大種類揀,另外也有一些分享小吃,外面黑板寫的也可以點。惠顧主餐有凍檸茶送,或者優惠價叫其他飲品。這邊有用 Omnipork 、Beyond Meat 和 Impossible Meat 幾個品牌的新派素肉產品。上午來可以吃簡單早餐,飲品都係外國人餐廳那些,好多凍野揀。 Peking Tacos HK$80這個北京填菌應該是必點的招牌名物,它是一塊餅皮上面放了幾件炸菇,剛上桌時又香又吸引,我們拍照拍太久應該沒立即吃那麼脆口。炸菇還配了青瓜、好多蔥和香濃填鴨汁,香口又

入面可以坐卡位,黑板後面有張長檯可以聚會用。

上午來可以吃簡單早餐,飲品都係外國人餐廳那些,好多凍野揀。

Peking Tacos HK$80

這個北京填菌應該是必點的招牌名物,它是一塊餅皮上面放了幾件炸菇,剛上桌時又香又吸引,我們拍照拍太久應該沒立即吃那麼脆口。炸菇還配了青瓜、好多蔥和香濃填鴨汁,香口又惹味。我唯一係覺得個餅皮有少少黏口。

Mapo Tofu HK$75 (swap w cauliflower rice +HK$25)

這邊的飯餐都可以加錢換做椰菜花飯,適合低醣飲食的素食者,我當然係即刻轉左。椰菜花飯應該係餐廳自己打,有粗有細不同口感,另外有些許不知道甚麼籽,口感清爽。

其實麻婆豆腐和北京填菌我都覺得有少少「外國人演譯中國菜」的感覺,這個麻婆豆腐只有豆腐沒有素肉碎,上面很多很青蔥。入口味道非常辣,因為有大量原粒花椒,非常刺激。如果不太能吃辣的話,自己避開花椒也就可以了。

Katsu with Peri Peri Burger HK$115

勁大個的漢堡包,炸排勁厚麵包又勁厚,非常澎湃。

素吉烈豬排入面其實混左新豬肉,不過它並非完全只用新豬肉,加了其他豆子和很多香草,吃起來跟平常的新豬肉排很不一樣。排上面仲有辣醬和素芝士,整體很惹味。

坐近窗邊的位置很適合拍照打卡,兩個人各自叫一個主食再加一個小食分享,吃完夠晒滿足,價錢以西貢來說也很合理呢!
2020-08-10
2020-07-15 862 浏览
走入西貢大多數是食海鮮,但一位食素的朋友今日介紹了我到西貢唯一一間食纯素的餐廳。這間餐廳擁有很高的樓底,設計開揚,帶點異國風,由餐廳名2084到餐廳裝潢都很難想像到他們是素食餐廳。這裡的食物菜式選擇不算多,以小食,前菜,漢堡及咖哩為主。Waitress 細心介紹餐廳食物,我們點了其中一個餐廳推介 - Peking Tacoz,食法就好像北京填鴨般,但用上炸過的菇菌來代替鴨肉,菇菌用滷水汁浸過再煮,然後再炸,所以食到一陣陣滷水味道,配以青瓜,青蔥,素海鮮醬及貌似煎過的餃子皮包著來食,配撘新鮮特別。Momos 是一個軟煎餃子,餃子中的餡料用了素肉碎,香菜,椰菜,蘿蔔,咬落有口感,味道有點咖哩味,皮煎得脆口,但有點厚身。本想點一個漢堡,但眼見份量十分大,所以Waitress 介紹了我們食Sliders 中的Rendang, 是一個辣味的未來牛肉餡餅,這個餡餅其實似一個Mini burger,用烘過的餐包夾著未來牛肉,蕃茄,羅望子醬及涼拌椰菜絲,份量很適合女士,未來牛肉是近排在素食界大熱的食物,味道和質感跟牛肉真的沒有太大分別。在這個環境當中,又點可以少得一杯咖啡,這裡是用Oat milk來

這裡的食物菜式選擇不算多,以小食,前菜,漢堡及咖哩為主。Waitress 細心介紹餐廳食物,我們點了其中一個餐廳推介 - [北京填菌] Peking Tacoz,食法就好像北京填鴨般,但用上炸過的菇菌來代替鴨肉,菇菌用滷水汁浸過再煮,然後再炸,所以食到一陣陣滷水味道,配以青瓜,青蔥,素海鮮醬及貌似煎過的餃子皮包著來食,配撘新鮮特別。
北京填菌Peking Tacoz

Rendang

在這個環境當中,又點可以少得一杯咖啡,這裡是用Oat milk來沖咖啡的,更加健康。
2020-07-13
北京填菌Peking Tacoz
Rendang
  • 北京填菌 Peking Taco
平時帶小妹出城多, 今次就等西貢小妹帶我入西貢搵食~😂😂 佢最近成日loop Dear Jane嘅一首歌「2084」, 「願我可花足一生和你甜蜜 再走到一百歲那誌慶場合…… 願你可不管出生在哪年份 每一生都會有個完美名份……」☺️️, 而呢個亦正正係小妹帶我黎呢間新間嘅素食餐廳「2084」打卡嘅原因~ 餐廳開揚設計,裝潢帶異國風味, 坐outdoor,望住街景飲杯嘢都覺得特別chill, 唔怪得咁多外國人幫襯啦!😎 黎得咁chill嘅地方梗係要飲返兩杯, 不得不提嘅係,在西貢飲酒真係好平! 開支酒都只係$150起~ 第一次飲呢款 Strawberry Ale($70) 味道真係好士多啤梨🍓架! 仲勁似一隻士多啤梨果醬嘅味, 士多啤梨控不可錯過! 除咗menu list嘅draft beer 之外, 仲有其他secret menu,可以叫店員介紹下~😏 餐廳主打素食,菜式大多數都融合多種亞洲元素。 🌟推薦❗️北京填菌 Peking Tacos($75) 顧名思義就係參照北京填鴨嘅素菜式啦!😏 店家事先用自家滷汁將蠔菇滷至完全入味,
平時帶小妹出城多,
今次就等西貢小妹帶我入西貢搵食~😂😂
「願我可花足一生和你甜蜜
再走到一百歲那誌慶場合……
願你可不管出生在哪年份
每一生都會有個完美名份……」☺️️,

餐廳開揚設計,裝潢帶異國風味,
坐outdoor,望住街景飲杯嘢都覺得特別chill,
唔怪得咁多外國人幫襯啦!😎

黎得咁chill嘅地方梗係要飲返兩杯,
不得不提嘅係,在西貢飲酒真係好平!
開支酒都只係$150起~

第一次飲呢款 Strawberry Ale($70)
味道真係好士多啤梨🍓架!
仲勁似一隻士多啤梨果醬嘅味,
士多啤梨控不可錯過!
Strawberry Ale

除咗menu list嘅draft beer 之外,
仲有其他secret menu,可以叫店員介紹下~😏

餐廳主打素食,菜式大多數都融合多種亞洲元素。

🌟推薦❗️北京填菌 Peking Tacos($75)
顧名思義就係參照北京填鴨嘅素菜式啦!😏
店家事先用自家滷汁將蠔菇滷至完全入味,
蠔菇即叫即炸,炸至酥炸口感,
真係好似北京填鴨一絲絲嘅肉質口感,
配上青瓜、青葱和海鮮醬,味道幾何亂真~☺️

Peking Tacos

聽店員介紹,order左餐廳嘅招牌菜「Momos」($75),
原來係尼泊爾餃子,味道好特別,真係第一次試!
餃子皮厚薄適中,
餡料用左Beyond Beef素肉碎、香菜、椰菜和蘿蔔等,全部都係好有咬口嘅配料,
醬汁由印度香料、洋蔥、小豆蔻和番茄醬等調配而成,
味道好異國風情,幾惹味!
絕對值得一試!😋 🌟推薦❗️

Momos

Rajistani Sausage($110)
Beyond Sausage香腸口感似到十足十,
咖喱汁質地較輕身,但味道幾香口惹味,送飯一流!
對於食開辣嘅小編黎講近乎唔辣,如果可以有得揀再辣啲就好。
Rajistani Sausage
Strawberry Ale
Rajistani Sausage
2020-07-12 117 浏览
天氣這麼好,今日相約好姊妹入西貢逛逛,行到攰攰地,又有點肚餓,於是找個坐得舒服地方,就選這間有室內室外裝修簡潔的餐廳店員親切有禮遞上餐牌,原來是素食,天氣這麼熱,吃素也是不錯的選擇,店員介紹三個不同的菜式,先來一個北京填茵Peking Tasco,名字十分有趣,原來是仿照北京填鴨的構思,底部用了白色的北京卷餅,再塗上海鮮醬,上面是酥炸蠔菇,面層鋪了新鮮的青蔥,食落真的有點像吃北京填鴨,因為海鮮醬加上青蔥和北京卷,真的很有趣也值得一試Harissa meatballs 素肉丸配哈里薩辣醬和皮塔麵包,哈里薩辣醬不是太辣,但食落很有層次感,素肉丸比一般肉丸味道有過之而無不及,肉丸內夾著一點芫荽,食落更香口,面包沾上辣醬一起吃,煙韌又美味C. Momos尼泊爾餃子加上用鷹嘴豆,番茄醬,洋蔥,印度香料,姜小豆蔻做的醬汁,食落微酸, 十分開胃,原來餃子配上此蕃茄醬,味道非常夾點了兩杯清涼的生啤,好友不喝酒就點了一杯充滿粉紅少女情懷的rose lemon, 入口甜甜地有點像奶昔,帶少少玫瑰花味,很特別

2020-07-10 89 浏览
超級難得地去左西貢,朋友介紹左呢間素食店比我地,話環境幾好幾RELAX。而黎到的確係幾舒服的,加上平日黎,人都比較少,燈光柔和一入舖就有輕鬆既感覺。PEKING TACOS北京填菌 $754PCS, crispy peking oyster mushrooms w cucumber, spring onion haisin 脆皮北京巻配蘇炸蠔菇、青瓜、青慈和海鮮醤(素)賣相已經好靚了,唔係睇menu都唔知呢係菇,口感唔錯,同海鮮醬都幾爽。C. MOMOS $75tomato sauce, garam masala, onion, ginger & momos 鷹嘴豆, 番茄醬, 印度香料, 茶, 洋葱, 薑, 小豆寇和尼泊爾餃子 好似係炸的,口感同味道層次豐富,酸酸甜甜好開胃。80 MALAI KOFTE Harel $756PCS, potato balls w cashews, tomato & coconut sauce 香脆薯蓉球伴印度香料, 腰果和蕃茄, 椰汁 配白飯 THAI RICE $20算係比較容易入口既咖哩,雖然係素咖哩但又冇雜菜咖哩既感覺,啲薯仔硬度岩岩好,算係有

PEKING TACOS北京填菌 $75

C. MOMOS $75
好似係炸的,口感同味道層次豐富,酸酸甜甜好開胃。

80 MALAI KOFTE Harel $75
配白飯 THAI RICE $20

算係比較容易入口既咖哩,雖然係素咖哩但又冇雜菜咖哩既感覺,啲薯仔硬度岩岩好,算係有驚喜之作。

最後想讚一下啲飲品真係好高質,雖然感覺比較貴,但絕對係值的。
陽光普照的天氣,真係要出海邊走走,所以同家人去西貢渡假一天,這條街多外國餐廳,也甚有質素,今次見到這間以素食為主的餐廳,以Fusion菜式,相當創新。先被餐牌吸引,有個Peking Tacos $75,向來喜愛食北京填鴨,估唔到味道咁像真,這碟北京填菌,用酥炸蠔菇代替鴨肉,口感像真,加上青蔥、青瓜及純素海鮮醬,味道有7成真,又健康,推介。飲品叫了青檸梳打$25, 好fresh, 另一杯叫了香茅檸檬特飲$40另一碟是C.Momos $75 醬汁酸味味,用了鷹嘴豆、蕃茄醬、印度香料、茶、洋蔥、小豆蔻、薑,好開胃,還有一絲絲的又似椰菜又似生菜絲,好爽口,另外有四隻煎尼泊爾餃子,香料味突出。再來一碟Rajistani Sausage $110  , 味道像印式咖喱, 用了蕃茄底伴素香腸、薯仔、洋蔥和辣椒, 素香腸很像真, 口感幾乎一樣, 材料還有薯仔,  另外再 加了一份薄餅沾上一齊食, 很飽肚。雖然食咗咁多濃味菜, 但材料全是素的, 感覺健康好多, 食得相當放心。

2020-06-29
2020-06-29 358 浏览
要假日遊西貢,一定預早好多時間在交通上,難得今日好友陪伴,就決定入西貢搵食。天氣十分好,夏天就是要熱才是夏天,找到了2084,是一間素食店,二話不說就呢間吧。現在一般餐廳都要先量體溫,消毒雙手,這也令食客安心。朋友不好酒杯中物,但我就先來杯banana beer,味道果真有香蕉味,且入口涼快,而友人的mix fruit奶昔也十分清新北京填菌以酥炸蠔菇來代替鴨肉,確實十分像真,而醬料更加是精髓所在,皮與菇夾在一起放進口入,一啖一口,把素菜帶上另一層次,十分滿足。momos 餃子素菜餃子都以椰菜蘿蔔絲還有素牛肉碎,外皮煎至脆口,而配上生薑豉油點綴,味道濃郁不會單一。Harissa meatball這款咖哩香料比較重,而辛辣的味道是過後再湧回來 ,素肉丸配上了pitta 包,咖哩汁也是絕不能錯過。環境十分舒適,對於戶外的坐位也十分寬敞,相信假日定會熱鬧萬分。
現在一般餐廳都要先量體溫,消毒雙手,這也令食客安心。
momos 餃子
Harissa meatball
2020-06-25 82 浏览
中式素食就經常可以品嘗,不過近年西式素食都越來越多,早排經西貢出海前就發現到有間西式素食,於是就約媽媽一齊品嘗一下。由於媽媽比較喜歡早一點吃晚餐,所以大約下晝五點左右去到,所以坐位都好鬆動不用等。我同媽媽都不是大吃的人,所以點了三個特別嘅小食。先上到的是北京烤鴨夾,鴨就變了炸菇,口感幾等別,而且配咗海鮮醬,食落感覺真係好似食緊北京填鴨一樣!然後到煎餃子,餡料全是素菜,但食落都好鮮味!最後到咖喱配薯蓉波,咖喱汁好好味,味道好香,值得一試。

我同媽媽都不是大吃的人,所以點了三個特別嘅小食。

然後到煎餃子,餡料全是素菜,但食落都好鮮味!

最後到咖喱配薯蓉波,咖喱汁好好味,味道好香,值得一試。
2020-06-15
2020-06-22 168 浏览
今日放假和友人去西貢一天遊,行到累了,見已經六點,個肚有點餓,所以就開始找食店醫肚,剛剛行經沙咀街,見到這間店,店貎有點似外國一些很relax的酒吧,再看,原來這間店是素食店,還要是多國菜,看起來頗特別,所以就走了入去。入到裡面坐下後,廚師烹調的地方人客都可以清楚看見,店員遞過餐牌,看見有很多食物都很想吃,店員見我們很苦惱,就問我們吃不吃得辣,我和朋友都不是吃得太辣,所以都只係可以小辣,店員說會應食客要求去調較辣度,經店員推介,我們就點了幾款,再叫了兩杯飲品。第一款是Peking Tacos (北京填菌),一客有四件,他們的概念是北京填鴨,但這裡因為是素食,所以採用酥炸蠔菇,再用青瓜,青蔥和海鮮醬用北京卷皮,食客可以包住來吃,吃時因為有海鮮醬,所以吃上去真的很像吃北京填鴨似的,吃菇的感覺也像吃肉似的,加上青蔥,味道梗加突出,這個菜真的做得很出色!第二道菜是叫做C. MOMOS,裡面有鷹嘴豆,蕃茄醬,茶,印度香料,洋蔥,薑,小豆蔻和尼泊爾餃子。這個菜很特別,味道少少辣,酸酸甜甜,餃子饀很豐富,還有這個菜有種特別的,是汁裡面有一些一絲絲的東西,吃上去很像肉絲,但吃落又有一些脆脆的感覺,一問

Peking Tacos (北京填菌)

第二道菜是叫做C. MOMOS,裡面有鷹嘴豆,蕃茄醬,茶,印度香料,洋蔥,薑,小豆蔻和尼泊爾餃子。這個菜很特別,味道少少辣,酸酸甜甜,餃子饀很豐富,還有這個菜有種特別的,是汁裡面有一些一絲絲的東西,吃上去很像肉絲,但吃落又有一些脆脆的感覺,一問之下,原來是椰菜做絲,吃上去真的很軟,但又一些脆脆的,很得意,真得很有特色。店員說這個菜其實辣一點會梗加好吃,但可惜我們都不能太辣,如果吃得辣的朋友不妨吃辣一點。

C. MOMOS

第三道菜是China Masala,再加上Thai Rice,這個菜是咖喱,裡面有鷹嘴豆,茶,薑,蒜,小豆蔻和印度香料,雖然裡面沒有肉,但咖喱味道都很出,他們的咖喱味道是印度咖喱那款,很香,加上泰國香米飯,米飯帶點煙靱,加上咖喱汁,非常惹味!

China Masala

China Masala + Thai Rice

第四道菜是Tikiya Kabab,裡面主要是素魚塊配奶油白醬和椰菜,他們在生菜上放上青瓜,再加上素魚塊,吃時再配上他們的醬汁,醬汁酸酸辣辣,很醒胃,加落素魚塊一起吃,味道很出,醬汁很能提升素魚的味道,做得很出色,朋友一路吃,一路稱讚個醬汁和素魚塊配合得很好,很好吃!

Tikiya Kabab

第五道菜是MALAI KOFTE,這個是將薯蓉球炸到香脆,再加上印度香料,腰果和蕃茄,椰汁做成的醬汁,薯蓉球吸了醬汁的味道,入口薯蓉軟滑,除了有香料味道,還有一陣陣的椰子香味,我們還叫了一各Arabic Pitta皮塔面包,用來點Malai Kofte的醬汁一起吃,皮塔面包很特別,吃上去有點粗鞋,但點了醬汁又份外軟腍和有種麵包香味,醬汁配上皮塔麵包,味道同質感很配合,真的很不錯!

MALAI KOFTE

MALAI KOFTE + ARABIC PITTA (皮塔面包)

我們叫了那麼多菜式,是時候叫杯飲品,我就選了一杯Rose & Lemon Shake,故名思意,是沒有奶的,但味道就有一陣陣的玫瑰香甜味,很好喝!

Rose & Lemon Shake (玫瑰檸檬)

而我朋友就叫了有酒精的雞尾酒,她叫了一杯Pink Russian,裡面是RUM,Oatly,Lemon 和Rose Syrup,喝上去有點像荔枝味,一陣陣的Rum酒味,很易入口,朋友非常喜歡!
Pink Russian

這裡的裝潢令我很難相信是吃素的,真的被他們騙到呢!哈哈!!喜歡吃素的朋友,又多一個好地方了!
2020-06-22
China Masala
China Masala + Thai Rice
MALAI KOFTE
Rose & Lemon Shake (玫瑰檸檬)
Pink Russian
2020-06-22 60 浏览
呢排天氣真係好好雖然天氣真係好熱但放假真係好想到戶外吸收下維他命D今日興致勃勃到西貢逛逛遠離市區令人有渡假嘅感覺天氣太熱唔係太想食肉無意發現呢間特別嘅新式素食餐廳餐廳裝修以簡約為主而且樓底好高 分成兩層令人感覺舒服素菜的款式也不少唔且比較新穎小食方面點了北京填菌一共有4件 蠔菇經炸過後沾上了北京填鴨醬汁再加上香蔥青瓜以餅皮包裹一起吃份外滋味另外點了一些主食Rajistani sausage 是咖喱的一種我選擇辣或者唔辣咖喱裏面有素香腸、薯仔同洋蔥雖然香腸是沒有肉成份但口感同味道跟平時食到的香腸沒有分別而且薯仔同洋蔥的配搭佐飯更是一流C Momo酸酸甜甜的蕃茄醬放滿了尼泊爾餃子餃子混合了蔬菜及素肉健康又美味而且番茄醬加入了印度香料令人越食越開胃飲品方面選擇了兩杯Shakes分別係熱帶水果口味同朱古力榛子兩杯都非常好飲
呢排天氣真係好好

份外滋味

另外點了一些主食Rajistani sausage
是咖喱的一種
我選擇辣或者唔辣
咖喱裏面有素香腸、薯仔同洋蔥
雖然香腸是沒有肉成份

飲品方面選擇了兩杯Shakes
分別係熱帶水果口味同朱古力榛子
兩杯都非常好飲
2020-06-22 674 浏览
今晚遊車河來到西貢,和我的素食朋友慕名而來2084,是一間開張不久新派vegan菜式的開放餐廳,開陽的設計在露天亦有座位,內裡有bar枱和開放式廚房,樓底非常高,整體感覺都很寬敞。【MOMOS】微微辛辣的軟煎餃,調味香濃,咬落有素肉碎粒,加了椰菜絲有口感,而且煎得夠香,十分開胃。【北京填菌】酥炸蠔菇的質感真的很像肉,而且爆香了就更味道香濃,加了海鮮醬青瓜和蔥,味道十足十北京填鴨,我連脆皮就有點像餃子皮微微的煎過。【MALAI KOFTE】這個薯蓉球質感軟綿綿,中間好像有些芝士的香味,本身的印度醬料加了椰漿,口感奶滑得來又嚐到淡淡的蕃茄味,味道甜甜的配pita超級之好吃!【ARABIC PITA】如果吃咖喱我覺得配pita好味過白飯。【HOT CHOCOLATE】因為是純素餐廳,所以這個是用燕麥奶沖的。【海鹽焦糖咖啡shakes】這個也是用燕麥奶沖,鹹鹹的海鹽焦糖加香醇的咖啡味,味道清新得來又不會太濟!這間餐廳的店員超級友善(有一個超靚女),環境又舒服,經理還因為要我們久等送了一件carrot cake給我們!絕對值💯加💯!

HOT CHOCOLATE

HOT CHOCOLATE
海鹽焦糖咖啡shakes
Carrot  cake
2020-06-21 265 浏览
跟朋友在西貢遊蕩, 走到沙咀街一間簡緻食店, 看看餐牌, 原來是素食店, 不用急趕的日子, 也正好讓腸胃好好休息一下下午時份人不多, 店裡也沒有像別店的播放音樂喧鬧, 時間與一切都像停頓了, 小貓幾隻客人一同在陽光下靜恬地享用食物朋友的 banana beer 與我的 Roohafza, 一款 mix fruit 的混合奶昔素肉丸做主角的 Harissa Meatballs, 天氣有點熱辣的溫度下吃咖哩, 別有一番滋味辣椒味的 after taste 額濃, 吞下了食物後才慢慢在口腔 '回甘' ; 雖然自己不太吃辣, 不過味道實在吸引以北京填鴨仿傚移形換影的北京填菌,  墨西哥玉米皮沾上素海鮮醬, 同樣的青瓜蔥花, 配上不一樣的炸蠔菇, 驟眼看跟北京填鴨也太似; 炸菇一點不油, 但咬下去香氣滿口, 蠔菇口感仍有水份質感, 不會被炸得乾巴巴的.Momos 也是素餃子, 跟港式的煎餃子有點相似, 不過裡面的印式香料很濃郁, 尤其當中的豆蓉及椰菜口感,  完全沒有港式煎餃的油黏
  • Peking Tacos
  • Harissa meatballs
西貢從來都係避世嘅好地方,上山下海任君選擇,遊山玩水後更有大量食肆讓你充充電,但最近天公不做美,頻頻下雨天☔ 被困家中多日的我,決定相約友人到西貢聚一下,就來欣賞下西貢下雨天吧!下雨當然要找間餐廳坐下,談天說地吧,見看這間頗有格調的店【2084】以為是食炸魚啤酒🍻原來有新式素食 !!咁特別,就決定在這裡慢活一下。食物選擇很多,單單是小食和飲品已經花多眼亂,每一款都好特別,不像坊間隨意可見,最後我地決定貪心小小,點2個小食+1個主菜😜。▪️北京填菌$75單單見字應該都知道是什麼吧,就是北京填鴨的素食版,但用的不是素肉,而是菇類,睇返細字,原來是選用了蠔菇,經過酥炸後,邊位脆,中間有足夠厚度,好爽口而且蠔菇既份量好多,足夠你單食菇,再連皮一齊食,一味兩食😂皮很簿。另外素海鮮醬也模仿度十足,食不出與填鴨醬有什麼分別!!勁喔!▪️Laab Wraps $75這個就像新版泰式生菜包 一塊生菜🥬上面飾滿素肉,香茅和洋蔥,比生菜包小一份辣味,多一點香味。一共有6件,我們還試了加檸檬汁,再多一份鮮味,而我地發覺佢既外表充滿著白色一點點,有點似芝士粉,但又比芝士粉結實,一問之下,原來是用米飯造的,好神奇,廚

▪️北京填菌$75

▪️Laab Wraps $75
Laab Wraps

一共有6件,我們還試了加檸檬汁,再多一份鮮味,而我地發覺佢既外表充滿著白色一點點,有點似芝士粉,但又比芝士粉結實,一問之下,原來是用米飯造的,好神奇,廚師能把米飯變得不一樣,完全是畫龍點睛!!

▪️Rajasthani Sausage $110
是個素咖哩飯,白飯配咖哩都是絕配!
Rajasthani Sausage

佢既咖哩好香,薯仔們都好腍好入味,另外還有很多素香腸,十分足料!

▪️Roohafza $55
飲品方面 ,們點了2杯奶昔,這杯很神秘,餐牌上只是寫上熱帶水果口味,原來是少女粉紅色的,味道好神奇 ,全飲的出是多款水果打成的,大概記得有「蜂蜜、芒果、熱情果、哈蜜瓜等等」真的很特別!必點!
Roohafza

▪️Chocolate & hazelnut $60
這杯就是「繽紛樂」的飲品版 朱古力味🍫同榛子味分明而且很夾 !
Chocolate & hazelnut

留意到餐廳很多小朋友的食物,而且飲品也設有小朋友的Size($15) 相信到西貢親子遊的也可在這裡休息一下,好開心西貢有咁驚喜既素食店
《人在香港但可遊走世界》。在肺炎陰影下,人人自危的今天,相信現在大家都不會考慮外地旅遊。要品嚐特別的菜式,不用飛,就要在香港找。推介你【2084】
午餐
Roohafza
Chocolate & hazelnut
2020-06-14 97 浏览
平時食開嘅素食餐廳, 一係就中式, 一係美式意粉burger之類,呢度可謂集合多國素食並且大放異彩。印度咖喱可揀辣定唔辣,Sinhalese Daal有少少香料清香,食落同本地嘅咖喱唔同。紅色嘅呢就係辣椒粉,一點左就...辣嘅。落咗椰汁係少少甜嘅,最後個咖喱汁食晒食到清底。飲品好有特色,Masala Tea, 少少香得來嫩滑。水果茶有少少甜,女士飲就唔怕肥啦。北京填菌,仿北京填鴨,醬料十足十,皮薄餡靚最後呢個就係素魚柳,真係食到魚味!高質素食餐廳, 環境好又relax, 約朋友閒聊一聚無得輸!
Sinhalese Daal + 皮塔面包
北京填菌,仿北京填鴨,醬料十足十,皮薄餡靚
北京填菌
最後呢個就係素魚柳,真係食到魚味!