2023-04-24
最近要farewell朋友🥹諗住揀晒好味嘅餐廳一齊食,係咁多餐入面我就揀左呢間新開冇耐,但評價唔錯嘅Aera,食完我同朋友都非常滿意。餐廳位於銅鑼灣同灣仔交界,裝修黎講採用較為摩登嘅風格,人流唔多,坐得都幾舒適。我地揀左個tasting menu, 總共有6個course, 每位$1188,以fine dining晚市黎講又唔算話好貴。剛開始嘅Amuse Bouche 係三款的的色色嘅小糕點,除左賣相精緻外味道都好有驚喜,當中仲混合左少許香港特色,其中一款嘅糕點就係係參考左街頭小食糖蔥餅,令人勾起兒時嘅回憶。第一道前菜係一款意式奶凍,頂層加左少少魚子醬,成個奶凍食落幾有鮮味。之後就係餐廳自家焗製嘅酸種麵包,剛烤起外脆內軟,再配合佢地調製嘅醬料,帶濃郁嘅果仁香,非常好味。之後就係一道意大利雲吞,上面淋上帶濃香菇菌味嘅清湯。接著落黎係烤三黃雞腿,做法有少少似中式嘅炸子雞,外皮香脆,入面嘅肉就略微醃得有少少咸。跟著就係馬友魚配北海道海膽,馬友本身肉質嫩滑,上面嘅海膽非常鮮甜,兩樣加埋味道當然冇得輸。Main course我就揀左A3和牛,擺盤好靚非常吸,但味道就未至於好驚豔,和牛肉質幼稚,但
之後就係一道意大利雲吞,上面淋上帶濃香菇菌味嘅清湯。
Main course我就揀左A3和牛,擺盤好靚非常吸,但味道就未至於好驚豔,和牛肉質幼稚,但略嫌牛味不足。
整體黎講成餐飯都設計得好有心思,絕對係一間值得一試嘅餐廳。