2024-08-25
今日放工想搵個地方同朋友仔傾下計,經朋友介紹,我嚟左位於銅鑼灣嘅Akoya!Akoya係一間居酒屋,供應各款串燒、小食、刺身、酒等等。餐廳裝修好日式,以木為主,牆上仲擺放主唔同嘅酒。餐廳店員服務周到,會主動幫我哋啲袋鋪上一塊布,以免整污糟。餐廳嘅串燒大部份都係$36一串,價錢相宜。明太子煎蛋卷 $88蛋卷煎得好靚,表面充滿光澤感。蛋卷蛋香味十足,而且好滑好嫩,食得到鰹魚湯嘅香味。蛋卷內裏充滿明太子,一切開就湧出嚟,份量好多!雞湯卡邦尼拌烏冬 $98依款烏冬必點,我見每檯客人都有一份。烏冬係比較幼身,食落非常彈牙。卡邦尼醬汁好濃郁、好creamy,每條烏冬都掛滿醬汁。表面仲鋪滿咗大量芝士、煙肉同一個蛋黃。煙肉好香口,一切配搭都非常好。燒帆立貝 $148帆立貝非常新鮮,表面灑上左蔥花同牛油。帆立貝食落彈牙鮮甜,湯汁味道獨特。燒蕃薯配蜂蜜牛油 $48呢款我好推薦!蕃薯厚薄適中,燒到外邊脆脆地,入邊軟腍。蕃薯本來已經帶有甜味,再配上蜂蜜,非常好味~另外,如加上有鹽牛油,味道更有層次。豚肉車厘茄 $36豚肉燒到脆卜卜,而且充滿油脂感。配搭住車厘茄,一咬落去非常Juicy,有驚喜,食落好fresh
明太子煎蛋卷 $88
雞湯卡邦尼拌烏冬 $98
燒帆立貝 $148
燒蕃薯配蜂蜜牛油 $48
豚肉車厘茄 $36
豚肉燒到脆卜卜,而且充滿油脂感。配搭住車厘茄,一咬落去非常Juicy,有驚喜,食落好fresh!
炸雞軟骨 $68
雞軟骨炸的好脆、好香口,軟骨部分好有咬口~
柚子雪葩 $38
雪葩好fresh,柚子味好出,仲食到柚子粒粒。
雪碧 $25