餐厅: Enchanté
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-07-30 23 浏览
🐽 伊比利亞火腿黎款火腿嘅味道真系一流,鹹香得岩岩好,味道比普通parma ham會更加濃烈,同哈蜜瓜一齊食中和左個鹹味🐽 生牛肉刺身牛肉切得極度細薄,油花非常均勻,食落唔會好乾,配上橄欖油同檸檬汁,好開胃🐽 燻鰻魚同燻三文魚沙律燻魚味道好獨特,有鹹鮮味得來又帶有一絲煙燻味,同沙律一齊食,清爽得來又充滿層次🐽 清燉牛肉湯湯頭清澈透明,但味道卻十分濃郁,每一淡都喝到牛肉嘅鮮味🐽 龍蝦湯龍蝦湯濃郁得來又不膩口,每一口都充滿了龍蝦嘅鮮美,好滿足🐽 黑松露意粉黑松露味道香濃,與意粉完美結合,仲有啲新鮮嘅松露片係面頭,令到香味更有層次🐽 烤伊比利亞豬肉配黑櫻桃醬 豬肉烤得外脆內嫩,配上甜酸的黑櫻桃醬,味道好豐富🐽 蘋果塔蘋果塔甜而不膩,蘋果與焦糖完美結合,甜蜜中帶點微酸,絕對是完美的結尾
🐽 伊比利亞火腿

🐽 生牛肉刺身

🐽 燻鰻魚同燻三文魚沙律

🐽 清燉牛肉湯
湯頭清澈透明,但味道卻十分濃郁,每一淡都喝到牛肉嘅鮮味

🐽 龍蝦湯
龍蝦湯濃郁得來又不膩口,每一口都充滿了龍蝦嘅鮮美,好滿足

🐽 黑松露意粉

🐽 烤伊比利亞豬肉配黑櫻桃醬
豬肉烤得外脆內嫩,配上甜酸的黑櫻桃醬,味道好豐富

🐽 蘋果塔
2023-07-29 18 浏览
尖沙咀新開咗間法國餐廳,無論環境定食物都幾有質素!餐廳設計到成個洞穴咁,燈光藍紅色,營造神秘,夢幻嘅感覺!打卡位仲有個西洋棋樓梯!有少量半開放式主景座位,邊飲酒邊傾計好chill! 🍭Bread Set有3款口味嘅麵包😍 全部熱辣辣仲幾大件!包括有ciabatta、nut bread同法包,三款都好味道!真心高質!🍭Iberico Ham ($230)選用48個月嘅風乾伊比利亞黑毛豬火腿,由師傅即叫即切,ham好有鹹香味,喺口腔久久不散,配搭埋清新嘅無花果同哈密瓜,好享受!🍭Beef Carpaccio ($175)平時唔太敢食牛他他,但呢個我大推!(放心食完冇肚痛) 每片都切得薄薄的,再用大量黑醋同芝士碎調味,好香口,會一口接一口咁食!上面放有新鮮蔬菜同柚子醋晶球,口感豐富!🍭Smoked Eel and Smoked Salmon Salad ($155)本身唔太好鰻魚,但呢個煙燻海鰻真係好有驚喜!比起煙三文魚更好吃更嫩滑!煙三文魚富魚油香,配上紅橙色蕃茄仔同新鮮沙律菜,係開胃嘅菜式!🍭Beef Consommé Royale ($125)必點的法式牛肉清湯,中間放有燉蛋,好似布甸

🍭Bread Set

🍭Iberico Ham ($230)

🍭Beef Carpaccio ($175)

🍭Beef Consommé Royale ($125)
必點的法式牛肉清湯,中間放有燉蛋,好似布甸🍮咁!上面放有一條以忌廉黑松露點綴的法式脆餅,打卡後店員會倒入牛肉清湯,極盡視覺享受!

🍭Lobster Bisque ($175)
選用波士頓龍蝦熬製的法式龍蝦湯,好有龍蝦味之餘唔會濃到有苦味,仲有好靚嘅墨魚汁脆餅伴湯~

🍭Black Truffle Penne ($235)
店員用蓋蓋著上菜,一打開黑松露香撲鼻而來!用上黑松露油及新鮮黑松露片,每條長通粉都沾滿醬汁,好正!

🍭Grilled Iberico Pork Pluma with Black Cherry Jus ($425)
另一主菜揀咗炭燒西班牙伊比利亞黑毛豬,肉質相當嫩滑!配菜嘅紫薯蓉是另一大驚喜,好滑身香口,可以講係食過最好食薯蓉!

🍭Tarte Tatin ($110)
甜品以蘋果撻伴青檸雪芭作結,熱辣辣上碟,青檸雪芭酸酸地解膩~

🍭C'est La Vie ($112)
🍭Apple Juice ($42)
2023-07-25 44 浏览
在這家充滿歐洲浪漫氣息的法國西式餐廳中,每一道菜都猶如藝術品般,不僅賞心悅目,而且味道絕對會讓你的味蕾驚艷裝修更加出色仲有酒櫃存放大量美酒生蠔每日新鮮送到餐牌好多選擇Beef Carpaccio義式生牛肉薄片的味道鮮嫩無比,口感滑膩。生牛肉薄片上撒上一點檸檬汁和橄欖油,酸酸的檸檬汁和香濃的橄欖油與生牛肉的滑嫩口感完美結合,為味蕾帶來了全新的體驗Iberico Ham伊比利亞火腿配蜜瓜,這道菜的味道十分出色。咸香的火腿與甜脆的蜜瓜搭配完美,鹹甜之間的過渡自然而和諧,讓人回味無窮Lobster Bisque法式龍蝦濃湯,濃郁的湯頭中充滿了龍蝦的鮮美,口感濃厚而且香氣撲鼻。每一口都能感受到龍蝦的鮮甜,讓人食指大動Beef Consomme Royale牛肉法式清湯燉蛋,湯頭清爽鮮美,牛肉的鮮嫩與清湯的鮮美相互輝映,燉蛋的口感軟滑,融入口中即化,真是一道美味的佳品Grilled Iberico Pork Pluma with black cherry jus燒黑毛豬扒配黑莓醬,豬扒的烹調十分到位,外層烤得微酥,裡頭肉質軟嫩,而且滿滿的肉汁。搭配特調的黑莓醬,甜酸的口感與豬肉的鮮美完美融合,別有
裝修更加出色

仲有酒櫃存放大量美酒

生蠔每日新鮮送到

餐牌好多選擇

Beef Consomme Royale

燒黑毛豬扒配黑莓醬,豬扒的烹調十分到位,外層烤得微酥,裡頭肉質軟嫩,而且滿滿的肉汁。搭配特調的黑莓醬,甜酸的口感與豬肉的鮮美完美融合,別有一番風味

tarte tatin

甜而不膩,蘋果的香甜與塔皮的酥脆形成鮮明的對比,讓人回味無窮。塔皮的酥脆與蘋果的軟糯搭配在一起,甜蜜的滋味在舌尖綻放
2023-07-21 58 浏览
呢間法國餐廳Enchanté係位於:尖沙咀金巴利道40號MW Plaza地舖其實就係美麗華商場附近,十分容易就搵到!一入門口已經俾呢條樓梯吸引住樓梯嘅燈光仲會轉變為幾種顏色十分吸睛✨餐廳入面設計成洞穴一樣燈光方面用左暖色調,到左某個時段會轉變為冷色調,好有氣氛一開始送上麵包籃,新鮮即焗,配上牛油,一絕!⭐️Iberico Ham 首先第一道頭盤係48個月風乾伊比利亞黑毛豬火腿。經理Joey同我地講呢啲Ham就係係我哋身後既原條火腿即叫即切出嚟,一放入口肉味非常濃郁,配上蜜瓜及無花果,感覺好清新,實在令人回味⭐️Beef Carpaccio 我平時都好少食生牛肉,所以朋友話咁就要試吓喇😂一上菜個陣好驚艷,點解會擺得咁靚架,牛肉係廚師一片一片放上去,再配上黑醋﹑芝士碎﹑花生碎同特別的柚子醋珠珠,仲有火箭菜沙律做配搭,睇得出廚師好用心製作。食落味道都有好多種層次,食得到牛肉好嫩滑,配上花生既香味,柚子醋恰到好處既酸味,十分豐富,令我對生牛肉多左份好感❤️⭐️Smoked Eel & Smoked Salmon 煙法國鰻魚+煙挪威三文魚配沙律,好欣賞佢自家調製既蜜糖芥末汁,配沙律菜/煙法國鰻魚都好夾
呢間法國餐廳Enchanté係位於:
尖沙咀金巴利道40號MW Plaza地舖
其實就係美麗華商場附近,十分容易就搵到!

一入門口已經俾呢條樓梯吸引住
樓梯嘅燈光仲會轉變為幾種顏色
十分吸睛✨

餐廳入面設計成洞穴一樣
燈光方面用左暖色調,到左某個時段會轉變為冷色調,好有氣氛

一開始送上麵包籃,新鮮即焗,配上牛油,一絕!

⭐️Iberico Ham

⭐️Beef Carpaccio

⭐️Smoked Eel & Smoked Salmon
煙法國鰻魚+煙挪威三文魚配沙律,好欣賞佢自家調製既蜜糖芥末汁,配沙律菜/煙法國鰻魚都好夾!另外鰻魚既煙燻味好香濃,鰻魚仲保留到魚油香,的確唔錯👍🏻

⭐️Beef Consomme Royale
湯方面我哋叫咗兩款唔同既試吓,
我揀既係法式牛肉清湯搭配黑魚子Sourcream脆餅,賣相一流!中間係嫩滑既燉蛋,侍應會黎到先將牛肉清湯倒入碗中,牛肉湯好清但味道非常濃郁,呢個湯實在十分有心思,令人試到唔同口感👍🏻

⭐️Lobster Bisque
另一碗係法式龍蝦湯,上面有一塊用墨魚汁造成嘅餅放起上面,賣相就一流喇,估唔到味道都令人好有驚喜!味道十分香濃!濃而不膩!好想搶左佢個碗黎飲….🥹

⭐️Black Truffle Penne
黎到主菜係新鮮黑松露長通粉,未食已經聞到好香既黑松露味,原來除咗新鮮黑松露,仲會落兩滴黑松露油,令個香味更加提升!長通粉煮得恰到好處,估唔到上面仲有我好鍾意既Iberico Ham,全部配搭起黎好滋味

⭐️Grilled Iberico Pork Pluma With Black Cherry Jus
呢一道係伊比利亞橡果黑毛豬,旁邊有紫薯蓉醬同黑車厘子可以中和油膩感,呢款豬同我之前食過既豬好唔同,肉既外層好香脆,然後你會慢慢食到肉嘅鮮味,好香濃既肉味而一啲騷味都冇,即使已經好飽都想繼續食😂

⭐️Tarte Tatin
最後一道係甜品焗蘋果撻配雲呢拿雪糕
雲呢拿雪糕十分香濃!配搭蘋果撻可以話係更上一層樓

⭐️Rosé Royal
由Gin酒,檸檬汁,玫瑰花瓣同Sparkling Wine調配而成,好香玫瑰花味,影相一流

⭐️C'est La Vie
由Gin酒,熱情果,橙汁,檸檬汁,熱情果酒調配而成,濃濃既果味
總括嚟講:
十分欣賞呢間餐廳對每位客人都好用心,每道菜式上菜前會幫客人更換餐具,另外經理Joey會介紹返每一道菜既食材,十分貼心❤️
另外每一道菜都食得出食材係好新鮮,唔會馬虎,
今晚餐飯真係好滿足
2023-07-20
庆祝纪念
生日
2023-07-21 162 浏览
今年第一個八號風球就在放大假時掛上,心情郁悶。興幸也在四點前下波,能如期出席今晚期待的一餐。位於尖沙咀金巴利道的Enchante,分置十分便利。據餐廳經理Joey 告知﹐他們僅僅開業了一個多月﹐我們真是身先士卒呀~餐廳裝潢是洞穴風格﹐一進去就有條變色棋子樓梯作打卡位﹐再看就是開放式蠔吧及風乾火腿裝置。因為有訂位﹐被安排到靠牆沙發位﹐自成一角。雖然是新開的﹐但晚點也差不多座滿,必須訂位確保不用等啦~🌀先來點餐前麵包﹐三款選擇﹐再配上一樽sparkling water  ﹐  一洗悶熱感。🌀Iberico ham $230餐廳選用48個月黑毛豬,即叫即切,所以吧台的不是裝飾呀~~此款個人喜歡單獨吃,味道不會偏咸,欣賞火腿一點都不乾,口腔充滿油香味。如果怕油膩感,配上蜜瓜一同咀嚼更清新。🌀Beer carpaccio $175身為野人的我﹐很喜歡吃生東西﹐牛肉他他就是我最愛之一。不過這家沒有,反而有未吃過的牛肉薄切。侍應建議把肉卷上沙律菜及柚子醋爆珠吃。另外﹐芝士碎及花生碎令味道及口感更為提昇。🌀Smoked eel & smoked salmon salad $155此沙律兩位食用剛好。煙

🌀Iberico ham $230
Iberico ham

🌀Beer carpaccio $175
Beer carpaccio

此沙律兩位食用剛好。煙燻鰻魚實在罕見﹐雙魚配搭得宜﹐煙燻香氣也很不錯。沙律菜及茄都十分新鮮﹐沒有草青味。

🌀Beef consomme royale $125
法式牛清湯是侍應上碟後才倒上以確保熱度﹐湯底出奇地清澈,牛味十分香濃且不油,當中必定用上十足的時間及功夫,必試。
碟上放有麵包配酸忌廉魚子醬,湯內則有燉蛋,一點都不單調。
Beef consomme royale

🌀Lobster bisque $175
這個龍蝦湯十分驚艷﹐一口下去已知材料十足﹐份量也是頗多的,跟牛湯形成對比,兩種感覺滿足不同客人。碟上的是墨魚餅乾,可配湯或單獨吃,真是有淡淡墨魚香味。
Lobster bisque

🌀Black truffle penne $235
長通粉配黑松露忌廉汁是絕﹐每口通粉都包滿汁﹐黑松露香氣充斥口腔,通粉軟硬適中。不過相比起其他菜式,此款略為普通。
Black truffle penne

🌀Grilled iberico pork pluma with black cheery jus $425
食肉獸不能少了肉的,點了伊比利亞黑毛豬為主菜。本人見識不夕3,未試過豬也可以煮得如此嫩滑,非常好吃。旁邊的配菜一點都不馬虎,採用了紫薯打成薯泥,很特別,清新又清甜,十分推薦!

🌀Tarte tatin $110
友人知我喜歡蘋果批類形甜點,二話不說就決定了點此甜品。蘋果撻配上vanilla 雪糕﹐冷熱交融,為晚餐畫上完美句號。
Tarte tatin

飲品點了兩杯signature cocktails
🌀Aura $112
Rum 酒為主配上杏仁酒, coco liqueur 等,既甜又重酒香味。
🌀Rosé royal $112
Gin 酒為主配上檸汁,玫瑰糖漿及有氣酒,下口清新。
Aura & Rosé royal

見其他客人都有點蠔,但實在太飽了﹐下次會再來會試蠔,喝酒,慢慢座~~
2023-07-17
2023-07-20 42 浏览
依間位於尖沙咀鬧市嘅法式餐廳,一入門口就會被擺滿國際象棋嘅挑高樓梯吸引住,加上變幻嘅燈光,好值得打卡啊!餐廳裡面仲可以欣賞到好有特式嘅洞穴設計.🔸Bread & Sparkling water除咗氣泡水,侍應放上麵包籃,分別有3款麵包,拖鞋麵包外脆內軟,堅果麵包鬆軟有嚼勁.🔸Starter📍伊比利亞風乾火腿 Iberico Ham 廚師由風乾48個月原隻黑毛豬上切下火腿片,火腿片油脂豐富﹑充滿鹹香味,加埋鮮甜無花果同哈蜜瓜一齊食,係一道唔錯嘅頭盆!/📍意式生牛肉 Beef Capaccio生牛肉片上鋪滿魚子般嘅柚子醋珠同mozzarella cheese,將生牛肉包住沙律菜一齊食,可以感受牛肉嘅細緻軟嫩/📍煙燻鰻魚及煙三文魚沙律 Smoked Eel & Salmon Salad煙燻過嘅海鰻口感嫩滑,連埋煙三文魚﹑沙律菜,沾少少特調酸忌廉沙律醬一齊食,清爽又開胃!.🔸Cocktails📍Rose Royal (左) 以Gin為基調,加上檸檬汁﹑玫瑰糖漿同氣泡酒,係一款微甜但清新,適合女仔飲嘅調酒!📍Aura (右) 以Rum為基調,忌廉裡面帶少少椰子香,係一款酒味較濃嘅調酒!.🔸Sou

🔸Bread & Sparkling water

🔸Starter
📍伊比利亞風乾火腿 Iberico Ham

📍意式生牛肉 Beef Capaccio

🔸Cocktails

📍Rose Royal (左)
📍Aura (右)
🔸Soup

📍法式牛肉清湯 Beef Consomme Royale (右)
經過4小時烹調嘅牛肉湯呈清徹金黃色,每啖都飲到濃郁但清甜嘅牛味!挖一羹置中嘅燉蛋,食一啖酸忌廉魚子醬脆片再飲湯,好滿足啊❤️
📍法式龍蝦湯 Lobster Bisque (左)
一飲就覺得好似食緊原隻龍蝦,湯頭濃郁鮮甜~搭配伴碟嘅墨魚脆片更美味!
🔸Mains
📍黑松露長通粉 Black Truffle Penne

長通粉一上檯就散發好濃郁嘅黑松露香氣,食落充滿奶油香
📍伊比利亞黑毛豬肉 Grilled Iberico Pork Pluma with Black Cherry Jus

經過慢煮嘅黑毛豬肉呈粉紅色,沾上獨特嘅紫薯蓉醬同櫻桃醬,意想唔到咁夾啊‼️黑毛豬肉嫩滑﹑有油脂香,加埋伴碟的蘆筍﹑蕃茄同蒜頭一齊食,好美味!
🔸Dessert
📍法式塔丁蘋果塔 Tarte Tatin

最後一道蘋果塔充滿肉桂香,塔底係酥脆嘅派皮,夾埋雲呢拿雪糕一齊食,為晚餐畫上完美嘅句號!
整個用餐體驗同服務都唔錯,經理同侍應好用心講解每道菜嘅食材同醬料,適合約埋三五知己黎邊傾計﹑邊品嚐美酒同美食啊!
2023-07-17
  • Beef Carpaccio
  • Lobster Bisque
  • Grilled Iberico Pork Pluma with Black Cherry Jus
  • Beef Consommé Royale
2023-07-20 25 浏览
前陣子與姐姐吃飯,她帶我到尖沙咀的Enchante吃晚餐。原來這間餐廳,就是近期打卡度好高的洞穴餐廳😍,好開心。餐廳在美麗華附近,下次購物完,就可以再去吃飯啦。 餐廳主打法國菜,食物選擇不太多,但每款都是精心煮出來的拿手好菜。 Smoked Eel & smoked salmon salad $175 常常吃煙三文魚,但甚少吃煙燻鰻魚,原來一樣好好食!三文魚好肥美,油香好濃。鰻魚好鮮美,煙燻過後別有一番味道。Lobster Bisque $175 我好喜歡龍蝦,龍蝦湯雖然不便宜,但都要試吓!湯充滿龍蝦香,又濃又香又滑,好味道! Black truffle Penne $235 我都好喜歡黑松露,一打開蓋就有濃烈的松露香衝出來。意粉好彈牙,好好食。 Mojito $92 Mojito 可選normal或者passion fruit😚,叫passion fruit更好,酸酸甜甜,可以解膩。
前陣子與姐姐吃飯,她帶我到尖沙咀的Enchante吃晚餐。

原來這間餐廳,就是近期打卡度好高的洞穴餐廳😍,好開心。

Lobster Bisque $175

Black truffle Penne $235

Mojito $92

2023-07-19
最近發現尖沙咀又有新餐廳開幕啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!!! 這間洞穴風法式餐廳,開幕後深得年輕人歡迎😆,裝潢特別又有格調,打卡度一百分😍,馬上約朋友來試試囉~ 餐廳走半開放式設計,洞穴彷真度好高,隨著燈光的轉變,相當有情調呢😚~旁邊更有條西洋棋的樓梯,好特別呀(≧▽≦)!! 率先呈上的餐前麵包🥖,有3款不同口味。有南瓜籽、有軟包也有法包,款款都有麥香,包控好滿意! 「 Beef Carpaccio🥩$175 」 生牛肉選用美國牛肉,肉質不但軟腍,肉香豐富又鮮美🥰,撒上花生碎及預先調味,是下酒好菜。 「Iberian Ham🍖$230 」在餐廳即場切的48週月伊比利火腿,油香豐富,配蜜瓜吃更好。 「 Beef Consommé Royale🥣$125 」 牛肉清湯充滿牛香😙,牛的清甜完美呈現,配上黑魚子吐司也不錯。 「 Grilled Iberico Pork Pluma🐽$425 」 主菜我們選擇伊比利豬扒😋,肉味鮮香,肉質有嚼勁,蘸上醬油更惹味。紫薯蓉好甘甜🍠,記得要試呀~ 「 Tarte Tatin🍎$110 」 最後的翻轉蘋果塔質素同樣不錯,蘋果煮至入味甘甜,撻皮吸滿醬汁精華,加上雲尼拿
最近發現尖沙咀又有新餐廳開幕啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!!!

「 Beef Carpaccio🥩$175 」

「Iberian Ham🍖$230 」

在餐廳即場切的48週月伊比利火腿,油香豐富,配蜜瓜吃更好。

「 Beef Consommé Royale🥣$125 」

「 Tarte Tatin🍎$110 」

最後的翻轉蘋果塔質素同樣不錯,蘋果煮至入味甘甜,撻皮吸滿醬汁精華,加上雲尼拿雪糕🍦,很快就被吃光光了! 餐廳的食物質素好有驚喜😍!!!

質素不但高,服務也非常好🙋🏻‍♀️,慶生慶祝🍾️的話,都好推介一試!
2023-07-19
2023-07-17 38 浏览
餐廳嘅裝修好特別,響街望入去好似一個山洞咁,有種神秘又時尚嘅感覺。今次黎到呢度,想試吓佢哋嘅法國餐。前菜係iberico ham配哈密瓜。火腿色澤鮮艷,帶著咸香,配埋清甜嘅哈密瓜,味道好夾。煙燻鰻魚同三文魚都係好好味。煙燻鰻魚肉質鮮嫩,煙燻味好香,好有風味。煙三文魚都好鮮美,配上清新沙律,味道清新宜人。牛肉湯同龍蝦湯都好出色。牛肉湯味道濃郁,每一啖都有牛肉嘅鮮味,配埋蒸蛋非常好味。龍蝦湯味道清新,湯底濃郁,龍蝦味道幾濃郁,令人回味無窮。黑松露通粉。通粉煮得剛剛好,醬汁好濃郁,有豐富嘅黑松露味道,好好味。食落去唔會太油膩,份量都好足。主菜係煎鱸魚。煎鱸魚煎得好恰到好處,肉質鮮嫩得黎,都好結實,配上特製醬汁,非常好味餐廳環境好有feel, 食物質素好好,價錢都唔算好貴,性價比高。

初中同學帶家屬的聚會,選在這裡,意外的驚喜。意大利起泡酒點一支送4款生蠔,試吃完點了其中一款日本生蠔一打再送6隻,無比舒適,又再加酒30安士的肉眼非常合適大家分享,油潤度恰到好處的羊架送酒又一流。兩小只小朋友吃完兩碟通粉,大人都忍唔住吃左幾啖,真係好好味兩小只其中一只搞破壞,非常多謝店同事的包容與照顧,生蠔/酒/扒也是她們推薦的出品,有信任就有精品留了店長電話,下次來可以WhatsApp book啦
留了店長電話,下次來可以WhatsApp book啦
2023-07-15
琴晚試咗一間好有特色嘅法式「洞穴」餐廳✨聽聞係參考法國酒窖嘅設計,旁邊仲有一條長樓梯,俾食客打吓卡影吓靚相,成個裝潢都好有心思💓Lobster Bisque🦞 $175應該係我飲過最好飲最正宗嘅龍蝦湯🤩每一啖都係精華✨質地濃稠 仲有粒粒龍蝦肉🦞真材實料!Beef Carpaccio $175本來對呢個唔算好大期望,但經廚師推介後就諗住試下 食完覺得幾有驚喜😋雖然係生牛肉 但一啲都唔腥👍🏻加埋魚子同花生碎 個味道好fresh✨Tuna Tartare with Lobster Gelatin $195呢個頭盤最有特色一定係中間嘅龍蝦凍😍 係一個重量級龍蝦精華結晶🙈味道濃郁 上面再加入正宗魚子醬😋滿滿的滿足感😚Pan Fried Sea Bass $330鍾意食鱸魚嘅朋友仔應該會俾100分💯啖啖魚肉都係非常嫩滑 好新鮮👍🏻 完全冇令我失望🤩Grilled  U.S.  Beef  Tenderloin  (5oz)  with  Goose Liver $580美國牛柳叫咗5成熟,真係岩岩好👍🏻 肉質軟嫩,同個醬汁好夾✨個鵝肝就唔洗多講啦 正🤩呢間餐廳質素高 價錢亦都同菜式質素成正比👍🏻地

Lobster Bisque🦞 $175
Lobster  Bisque

Beef Carpaccio $175
Beef  Carpaccio

Tuna  Tartare  with  Lobster  Gelatin

Pan Fried Sea Bass $330
Pan  Fried  Sea  Bass

呢間餐廳質素高 價錢亦都同菜式質素成正比👍🏻地點都好方便,可以再encore😇
Lobster  Bisque
Beef  Carpaccio
Pan  Fried  Sea  Bass
2023-07-12 196 浏览
大隻仔今次覓食嘅店舖就係💥 Enchanté 💥大隻仔今次介紹一間新開餐廳,地點極之方便,尖沙咀核心地段,喺美麗華商場附近,餐廳裝修好特別,設計成森林山洞,門口入口位置,仲有個打卡位,放左好大隻國際象棋棋子。餐廳座位有室內、室外,環境舒適,係約朋友食飯或者飲嘢傾偈既好選擇。3-7pm 係happy hour時段,飲品做特價,而且食物非常高質,不單止擺盤靚,仲好好食,尤其是黑毛豬梅頭肉、黑松露長通粉、生牛肉,必食推介。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯5⭐️ 超班3⭐️ 一般/正常1⭐️ 差味道 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯🔥 Free Bread & Sparkling Water $20坐低之後,店員就會送上menu 同埋介紹今日廚師精選,之後就會送上免費麵包同埋Sparkling Water。Free Bread 一共有3款,包括法包、ciabatta、nut bread。大隻仔最鍾意就係ciabatta,麵包夠鬆軟,配上牛油好好食。Sparkling Water 係要收費的,只係$20/位,比起其他餐廳收$100 支,真係好抵,而
大隻仔今次覓食嘅店舖就係

抵食 ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

Sparkling Water 係要收費的,只係$20/位,比起其他餐廳收$100 支,真係好抵,而且餐廳既Sparkling Water 比較特別,係同法國製水公司purezza 合作,水機由法國空運抵港,Sparkling Water 味道幾好,容易入口,冇怪味。
Free Bread & Sparkling Water

🔥 Iberico Ham $230 (另加一服務費)
係當日廚師精選,餐廳選用原隻黑毛豬風乾火腿,由廚師用刀逐塊手切出嚟。Iberico Ham 質素高,有鹹香味,充滿油香,食完香味會停留喺口腔裏面。
Iberico Ham

🔥 Beef Carpaccio $175 (另加一服務費)
比較特別係用上分子料理方法製成三文魚籽形狀嘅柚子醋珠珠。
食法將 沙律菜、柚子醋珠珠、 nuts放係生牛肉片上捲起一齊食。
生牛肉片好新鮮,而且肉質嫩滑,冇根,入口即化,非常高質好食。
Beef Carpaccio

🔥 Smoked Eel & Smoked Salmon Salad
$155 (另加一服務費)
整碟菜 主角係「煙燻海鰻」,大隻仔真係要俾個讚廚師。👍
煙燻海鰻可以做到比油甘魚剌身仲要肥美嫩滑,入口即溶,真係好厲害,真係好好食。
煙三文魚可配上沙律菜、酸味芥辣醬、三色蕃茄仔、黑橄欖一齊食用。

🔥 Beef Consommé Royale $125 (另加一服務費)
喜出望外,好難得餐廳提供牛清湯,因為做法繁複,技巧高,先將牛/雞 煲出味道精華,再經過二次淨化,去除雜質,得出精華中嘅精華,香港已經好少餐廳可以飲得到牛清湯,雞清湯,就算高級法國餐廳都未必有供應。

Beef Consommé Royale 湯底夠清澈,牛味好香濃,紅蘿蔔絲切得像頭髮粗幼,法蒽亦切到好幼細,非常高質。
可配燉蛋或酸忌廉魚子醬法包條一齊享用。
Cocktail/Salad /Consommé

🔥 Black Truffle Penne $235 (另加一服務費)
一上枱已經聞到好香黑松露味,好creamy,每一條長通粉都包滿黑松露醬汁,非常好食,黑松露味道超香,香味停留口腔內。
Black Truffle Penne

🔥 Grilled Iberico Pork Pluma with Black Cherry Jus $425 (另加一服務費)
主菜係「西班牙伊比利亞黑毛豬梅頭肉」配紫薯purée、黑櫻桃汁。
經過慢煮處理,黑毛豬肉質非常嫩滑,好似食緊和牛西冷,入口即化,外層經過炭火高溫燒烤過,散發出陣陣炭燒香味,加上黑毛豬本身充滿油脂香味,真係好好食,大隻仔超級推介Grilled Iberico Pork Pluma。
配菜有三色甘筍仔、車厘茄、露荀全部都好新鮮,而梅子酸酸地亦可以中和油膩感。

🔥 Tarte Tatin $110 (另加一服務費)
最後甜品揀咗蘋果塔,配青檸檬雪芭,味道酸酸地,可以清清味雷。
Tarte Tatin

🔥 C‘est La Vie / Tipsy Daisy $112 (另加一服務費)
兩杯都係餐廳 signature drink,C‘est La Vie 就以百香果+gin 為主,Tipsy Daisy 就以檸檬汁、橙汁+白蘭地為主,2款都酒味香濃,喜歡飲酒嘅朋友,值得一試。

餐後感想:
非常高質,而且價錢唔貴,生牛肉、煙燻鰻魚沙律都係百幾蚊起,而且服務滿分,好貼心,不停主動斟水,員工非常有禮貌,比起5星酒店還要好,員工介紹食物、飲品都非常清晰,非常滿意嘅餐飲體驗。

2023-07-03
Free Bread & Sparkling Water
Cocktail/Salad /Consommé
Tarte Tatin
2023-07-12 367 浏览
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗尖沙咀調查呢間法國餐廳,餐廳裝修到好似個岩洞咁,配合柔和嘅燈光,好有氣氛同格調,店員服務周到,會不時幫忙加水同換餐具,亦會細心講解食材🥖Free Bread📸表示用餐前奉送幾款麵包以供享用,有法包,白麵包同五穀包🙋🏻‍♂️表示啲麵包熱焫焫,法包脆口,白麵包夠軟熟, 五穀包食起上嚟有一粒粒縠物,口感特別,麵包搽上牛油味道更加香口🐖Iberico Ham $230📸表示iberico ham鋪滿成隻碟,中間放咗哈密瓜,仲有沙律菜同無花果點綴,擺盤好吸引🙋🏻‍♂️表示個西班牙iberico ham風乾期為48個月,食落好有鹹香同脂香,配上哈密瓜一齊,更加突出味道🥩Beef Carpaccio $175📸表示個Beef Carpaccio同樣鋪滿隻碟,配上加咗欖欖油嘅沙律菜,nuts同柚子醋珠,賣相好靚🙋🏻‍♂️表示個生牛肉食落軟腍,另外一粒粒好似三文魚籽其實係柚子醋珠,食落口感同三文魚籽一樣,配埋沙律菜同nuts一齊食更加提升味道層次🥗Smoked Eel and Smoked Salmon Salad $155📸表示個沙律有挪威煙三文魚同法國煙鱔,加上三文魚籽,火箭菜,西
Free  Bread

🥖Free Bread
📸表示用餐前奉送幾款麵包以供享用,有法包,白麵包同五穀包

🐖Iberico Ham $230

🥩Beef Carpaccio $175

📸表示個沙律有挪威煙三文魚同法國煙鱔,加上三文魚籽,火箭菜,西芹,蕃茄等配菜,旁邊有沙律醬同黑醋,仲有用炸芋頭做成樹枝嘅裝飾,成個沙律好似副畫一樣
🙋🏻‍♂️表示個煙鱔食落好有咬口,對比煙三文魚煙薰味道較濃,有驚喜,配菜多之餘,最特別係用上不同生熟程度嘅蕃茄,食落有唔同鮮甜,爽口程度,另外炸芋頭嘅裝飾都好有心思,炸得好香脆

🥩Beef Consomme Royale $125
🦞Lobster Bisque $175
📸表示兩款湯分別係牛肉清湯同龍蝦湯,牛肉清湯底有燉蛋同紅蘿蔔絲,旁邊有條法包伴碟,上面店員會幫忙加入清湯,而龍蝦湯加入咗忌廉,面頭有塊加咗墨魚汁做成嘅脆餅,兩款湯嘅賣相都好特別
🙋🏻‍♂️表示個牛肉湯味道清甜,加埋個燉蛋一齊食好有gimmick,法包配上mayo同魚子醬,好味道,至於龍蝦湯飲落好香濃,加咗忌廉令個湯更加香滑,湯入面仲有龍蝦肉,兩款湯都各有特色

🍄Black Truffle Penne $235
📸表示個長通粉用咗黑松露嚟煮,面頭仲有幾片黑松露,成碟長通粉都充滿住黑松露
🙋🏻‍♂️表示個長通粉口感軟硬適中,忌廉汁填滿咗長通粉個窿,食落啖啖都有黑松露忌廉汁,香滑濃郁

🐖Grilled Iberico Pork Pluma w/ Black Cherry Jus $425
📸表示個西班牙黑毛豬配上甘筍,蘆筍,蒜頭等配菜,旁邊有個用紫薯做嘅醬,另外有個用黑車厘子做嘅汁
🙋🏻‍♂️表示個黑毛豬食落好軟腍,甘筍分別用咗幾款唔同顏色嘅,顏色越深代表無俾陽光照過,鮮甜程度各有不同,個紫薯醬好清甜,黑車厘子汁味道香濃,兩者都同個黑毛豬好夾
Tater Tatin

🍎Tater Tatin $110
📸表示個蘋果批面頭放咗個青檸雪葩,用個煎pan仔裝住,好別緻
🙋🏻‍♂️表示個蘋果批食落有香濃嘅焦糖,酥皮焗到香脆鬆化,青檸雪葩帶微酸,味道清新,熱焫焫嘅蘋果批加上凍冰冰嘅青檸雪葩一齊食,口感過癮
Tipsy Daisy|C’est La Vie
🍹Tipsy Daisy $112
🍹C’est La Vie $112
📸表示Tipsy Daisy係由干邑,接骨木花,橙汁,檸檬汁等調配而成,C’est La Vie係由氈酒,熱情果,橙汁,檸檬汁等調配而成,呢兩杯都係餐廳signature嘅cocktail
🙋🏻‍♂️表示杯Tipsy Daisy飲落甜甜地,接骨木花味道好香,杯C’est La Vie充滿熱情果味道,飲落好香甜

📈吃貨指數
😋好味度 9/10
🔙返啅度 9/10
Free  Bread
Tater Tatin
Tipsy Daisy|C’est La Vie
2023-07-12 35 浏览
🕳️Enchanté以神秘洞穴的外型吸引咗好多人打卡,當然亦包括我,呢間開在尖沙咀金巴利道嘅新餐廳主打法國菜,門口對街,引起好多途人目光。😃入門口有一條假樓梯,樓梯上放置西洋棋,四面都用咗玻璃同反光材料打造成無限延伸嘅效果,在霓虹燈照耀下,更顯氣勢非凡。🐬往餐廳入面望去,室內猶如同洞穴般,客人好似坐在洞穴中用餐,四周圍乃至天花都係一體成型,仿風化表面嘅凹凸不平質感栩栩如生,在光影下變得極度吸引,色彩變幻無窮,粉得黎唔會太過妖艷,紫色又非常迷人。🦧餐廳坐位唔算多,但設有兩個小洞穴梳發位,可以坐果度真係威威啦,要提前book啦!🍞餐包很有質素,新鮮滾熱辣夠晒鬆軟!🌹Rosé Royal打卡餐廳梗系要嗌杯signature cocktail 打吓卡,咁揀呢抔都真係靚嘅,味道都幾ok🥓Iberico Ham 伊比利亞黑毛豬,擺盤好靚,搭配鮮甜嘅哈密瓜同無花果。🥣Lobster Bisque龍蝦味濃郁,充滿鹹香,口感很順滑。🍝Black Truffle Penne一開蓋就聞到非常濃郁嘅黑松露香味,長通粉很掛汁。🐟Pan Fried Seabass賣相超好嘅鱸魚,魚肉質扎實鮮嫩,配合各種蔬菜,非常豐

🍞餐包很有質素,新鮮滾熱辣夠晒鬆軟!

🐟Pan Fried Seabass賣相超好嘅鱸魚,魚肉質扎實鮮嫩,配合各種蔬菜,非常豐富。

🍎Tarte Tatin有新鮮蘋果蓉,趁熱食啦,影耐咗雪糕就會融…哈哈

📍Enchanté
尖沙咀金巴利道40號MW Plaza地舖

生日將至,由朋友發辦找了一家在尖沙咀的新西式餐廳慶生。在尖沙咀ᴛʜᴇ ᴏɴᴇ 附近的地舖 以洞穴風加上五光十色的霓虹燈作裝潢。餐廳地方闊落氣氛不錯,入口處有一條很漂亮的樓梯裝飾,搶眼度滿滿。.一來先送上發光的菜單,很配合整體氣氛。.✿ ʙʀᴇᴀᴅ ꜱᴇᴛ餐前先來有三款不同麵包的麵包籃,新鮮即焗熱辣辣。.✿ ɪʙᴇʀɪᴄᴏ ʜᴀᴍ 💲230頭盤選了餐廳大推的48個月、風乾的伊比利亞黑毛豬火腿。火腿在半開放式廚房現點即切,火腿的鹹香味十足,有濃濃的鮮味。加上哈密瓜及無花果,絕配妙搭。.✿ ʙᴇᴇꜰ ᴄᴀʀᴘᴀᴄᴄɪᴏ 💲175鮮紅的生牛肉薄片,加上沙律菜、黑醋及芝士碎等調味,層次豐富。中間還有特色柚子醋晶球,賣相像三文魚籽,咬破是酸酸的,中和味道。.✿ ꜱᴍᴏᴋᴇᴅ ᴇᴇʟ & ꜱᴍᴏᴋᴇᴅ ꜱᴀʟᴍᴏɴ 💲155法國煙鱔及挪威三文魚,加上了三文魚子及日本色彩繽紛的青紅黃蕃茄。以自家調製的蜜糖芥末汁調味,賣相味道滿分。.✿ ʙᴇᴇꜰ ᴄᴏɴꜱᴏᴍᴍᴇ ʀᴏʏᴀʟᴇ 💲125選了兩款不同的湯品作中場。先來是法式牛肉清湯,搭配脆餅和布丁一樣的燉蛋。服務員席前把牛肉清湯倒入碗中,極
一來先送上發光的菜單,很配合整體氣氛。
✿ ʙʀᴇᴀᴅ ꜱᴇᴛ
餐前先來有三款不同麵包的麵包籃,新鮮即焗熱辣辣。
✿ ɪʙᴇʀɪᴄᴏ ʜᴀᴍ 💲230
ɪʙᴇʀɪᴄᴏ ʜᴀᴍ

✿ ʙᴇᴇꜰ ᴄᴀʀᴘᴀᴄᴄɪᴏ 💲175
ʙᴇᴇꜰ ᴄᴀʀᴘᴀᴄᴄɪᴏ

ꜱᴍᴏᴋᴇᴅ ᴇᴇʟ & ꜱᴍᴏᴋᴇᴅ ꜱᴀʟᴍᴏɴ

✿ ʙᴇᴇꜰ ᴄᴏɴꜱᴏᴍᴍᴇ ʀᴏʏᴀʟᴇ 💲125
選了兩款不同的湯品作中場。先來是法式牛肉清湯,搭配脆餅和布丁一樣的燉蛋。服務員席前把牛肉清湯倒入碗中,極盡視覺之娛。
ʙᴇᴇꜰ ᴄᴏɴꜱᴏᴍᴍᴇ ʀᴏʏᴀʟᴇ

✿ ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ ʙɪꜱQᴜᴇ 💲175
另一碗則選了大熱的法式龍蝦湯。波士頓龍蝦濃湯汁,加上墨魚汁脆餅,加添層次。
ʟᴏʙꜱᴛᴇʀ ʙɪꜱQᴜᴇ

✿ ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ᴘᴇɴɴᴇ 💲235
黑松露長通粉,配搭新鮮黑松露片。長通粉加了黑松露油調味,服務員在席前請把蓋打開,黑松露味立時湧出來。
ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ᴘᴇɴɴᴇ

✿ ɢʀɪʟʟᴇᴅ ɪʙᴇʀɪᴄᴏ ᴘᴏʀᴋ ᴘʟᴜᴍᴀ ᴡɪᴛʜ ʙʟᴀᴄᴋ ᴄʜᴇʀʀʏ ᴊᴜꜱ 💲425
炭燒西班牙伊比利亞黑毛豬,肉質香嫩,豬肉味特濃。配菜是紫薯蓉醬以及黑車厘子,酸酸甜甜,中和了膩感。

❀ ᴛᴀʀᴛᴇ ᴛᴀᴛɪɴ💲110
甜品有焗蘋果撻伴青檸雪芭,新鮮即焗熱辣辣。檸檬雪芭酸度明亮,一清味蕾。
ᴛᴀʀᴛᴇ ᴛᴀᴛɪɴ

➿ ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ