2018-08-16 1491 浏览
石門餐廳愈來愈多, 除了一眾茶餐廳, 現在還多了不少有水準的餐廳, 今日就跟朋友試了一間西日餐廳- Explorer Fusion 有頗多室外座位, 夜晚來飲一杯應該幾好氣氛主打西日 fusion 所以有不少刺身食材提供餐廳不算太大, 不過食物款式也多, 即使不叫set, 也還有不少選擇另有專業的日式食品餐牌不論意粉或魚生丼, 都提供自選配料/配搭兩人分別各點了西日兩個套餐, 隨餐附送的湯, 別以為是一般的行貨, 兩個都好好味道, 一個是蕃茄甘筍, 味道甜美濃郁, 一個是味噌, 以味噌醬烹調, 還有大大粒的三文魚肉我點了最新出的慢煮紅酒燴牛尾意粉, 特別喜歡慢煮菜式, 牛尾肉很軟綿, 配紅酒略帶甜甜的味道, 牛肉味仍然香濃, 又因為自己較喜歡多 sauce 跟上, 吃來就更惹味朋友點了 Explorer 豐盛丼, 名符其實的豐盛, 刺身份量比飯還多; 甜蝦, 八爪魚片, 吞拿魚蓉, 三文魚, 油甘魚, 海膽, 帶子, 還有三文魚籽, 將底下的白飯完全蓋過蝦味清甜很有光澤的帶子;  海膽也夠鮮甜,  連帶其他的刺身, 新鮮質數媲美傳統日式刺身店, 有點喜出望外
有頗多室外座位, 夜晚來飲一杯應該幾好氣氛
主打西日 fusion 所以有不少刺身食材提供
另有專業的日式食品餐牌
不論意粉或魚生丼, 都提供自選配料/配搭
蝦味清甜
  • 紅酒燴牛尾
  • 豐盛丼
2018-08-16 106 浏览
沙田石門雖然俾人感覺好似好偏僻但係原來入面都有唔少餐廳係幾高質素同埋有水準而且價錢亦都幾親民咁今次就黎到呢間有特色嘅餐廳食下佢外表雖然睇來係食西式野但係原來佢入面嘅裝修都有少少日本嘅味道原來係一日本野同埋西餐都有得食而且價錢居然冇想像中咁貴咁今次就試咗日式刺身飯,無論味道定係賣相自己都覺得係一等一咁好嚴格來講同高級嘅日本野其實分別太大刺身方面尤其以三文魚同埋吞拿魚就係最好三文魚肉質鮮甜,係未試過咁滑同埋色澤咁鮮,吞拿魚亦都係冇跟同時入口半即溶嘅感覺真係好難而且價錢$100都唔使如果以咁嘅價錢來講呢間絕對係好值得推介每個餐都會送餐湯如果係日本嘢嘅話就送豆腐面豉湯, 西式嘢嘅話通常會係薯仔湯兩者都幾出色

2018-08-14
  • 刺身飯
2018-08-09 771 浏览
在沙田逛逛來到近石門的京瑞廣場,入面食店林立,我們就選了 Explorer Fushion Restaurant 吃晚餐。餐廳充滿著各種元素,外面看起來像酒吧,很多人坐在室外喝啤酒說地談天,入面又看到非常日系的壽司吧枱,一轉身另一邊又變回西餐廳的格局細看餐牌,有壽司刺身,也有意粉牛排,有清酒,又有紅酒啤酒,原來餐廳由兩位大廚合作,二人各自擅長日本料理和西餐,所以餐廳菜式才會如此 Fushion,很有意思。除了餐牌,牆上也有黑板介紹不同的是日Special~先點了餐廳的精選自家沙律色彩繽紛,材料也很豐富實在,有牛油果,有機菜,特選魚生,珍珠蕃茄和巴馬臣芝士,看到已經令人食慾大開蔬菜清新爽脆,超多重口感,健康又美味之選來到當然也要嚐嚐這裡的日式料理吶~我們點了一客特選手握壽司拼盤,有天然吞拿魚腩,三文魚腩,油甘魚腩,日本帶子,海膽,赤蝦壽和中間的香蔥吞拿魚蓉卷魚生都很新鮮~師傅已經預先把山葵放在飯和魚生片之間下一道主菜就是澳洲穀飼牛柳配薯蓉,是店員大力推薦的說,所以就嚐嚐看啦~本來對牛柳興趣普普,因為若烹調不當牛柳會變得很韌,完全咬不開所以這次牛柳我們點了五成熟,果然是餐廳信心推薦,牛柳煮

先點了餐廳的精選自家沙律

蔬菜清新爽脆,超多重口感,健康又美味之選

魚生都很新鮮~師傅已經預先把山葵放在飯和魚生片之間

所以這次牛柳我們點了五成熟,果然是餐廳信心推薦,牛柳煮得很軟嫩,而且已經細心切成片狀。穀飼牛吃起來肉質柔嫩而且甜度香氣也較佳,入口充滿肉香~ 伴菜的薯蓉都很好吃

餐後來一杯鮮榨西柚汁和鮮榨橙汁
滿足
  • 精選自家沙律
  • 特選手握壽司拼盤
  • 澳洲穀飼牛柳
2018-07-08 750 浏览
星期日 親子日 去左石門玩 大女想食日本野 我們睇下附近有乜推薦日本餐廳 發覺石門真係好多日本餐廳 就選左間高評分的試下1230左右去到,竟然冇人,正諗緊係咪伏,個女就衝入去坐低左,咁唯有就試下啦呢間係fusion ,日式同西式,通常星期日咩set都冇焗你散叫,但呢度竟然仲有平日set lunch 價格正常 兩大兩小叫左3個set當食物上桌時 食物外觀就已經贏咗 令人想立即食左佢 當然又係相機食先啦 食品性價比超超值...用料新鮮 刺身多過飯,唯一不足係飯量唔係太足夠,男士唔夠食,但問佢可以免費加飯強力推薦蟹皇丼,海膽加上蟹膏撈鮮蟹肉配飯,超鮮味

強力推薦蟹皇丼,海膽加上蟹膏撈鮮蟹肉配飯,超鮮味
極之差!叫咩都冇,就連冷氣都唔夠!未試過7點食飯但居然叫咩都話冇,$108既和牛漢堡冇,$128既慢煮三文魚都係得返最後一份,$35既 iced mocha又係冇!根住就介紹慢煮黑毛豬,成$188份咪有囉!件黑毛豬仲細過我隻手掌...一坐低就同我哋講西餐要等好耐,叫我哋食住刺身壽司,又介紹咩特選刺身,成$298一份... 話西日餐廳,但個餐牌連定食都冇,意粉得4款,主菜得5款,仲要平既又係冇!最後4大2小埋單承惠$1200,但居然唔收咭! cash only!! 其實佢既食物味道唔錯,但太貴量又少,兼且做生意手法太差!一定唔會再去!
2018-07-05
2018-06-26 666 浏览
有飯腳陪伴 選擇近近地 到就近最多選擇既石門呢一個已經之前點算了「想去」既一間餐廳就係俾佢既魚生吸引了 除此之外 餐廳仲有西餐食 好多選擇👏👏👏👏今日轉程來試試除左餐牌上既指定食品 仲有廚師推介求其點左幾款一般都係($48/2件)/($78/2)價錢係值既因為真係夠新鮮同好夠鮮味*絕對係魚有魚味 蝦有蝦味 帶子有帶子味*另外再叫和牛伴薯角($188)肉質還可以 大概是7成熟絕對係一間良心企業食材量 唔會預太多數量因為每件食材都要係好新鮮 先會放上枱
有飯腳陪伴 選擇近近地 到就近最多選擇既石門
今日轉程來試試
除左餐牌上既指定食品
仲有廚師推介

求其點左幾款
一般都係($48/2件)/($78/2)
價錢係值既
因為真係夠新鮮同好夠鮮味
*絕對係魚有魚味 蝦有蝦味 帶子有帶子味*

另外再叫和牛伴薯角($188)
肉質還可以 大概是7成熟

絕對係一間良心企業
食材量 唔會預太多數量
因為每件食材都要係好新鮮 先會放上枱
2018-04-28 1109 浏览
一直以黎都好鍾意食日本嘢啦!!!機緣巧合下認識佐餐廳老細,咁就黎佐呢間餐廳食嘢,,d刺身好新鮮啊!北寄貝,脆口香甜原只海膽即開即食,口感十足!!!!!壽司料靚又足!擺盤好靚呀~最鍾意食帶子同埋油甘魚,勁正食到停唔到口羊扒又嫩又香,一d羊騷味都無!有兩種汁可以點,我兩種都鍾意食得肉太多,食返d菜幫助消化下加埋一杯生啤,真係正到無人有呢餐太好味食太飽老細人又好又有型希望呢度保持水準,之後再越黎越好啦!!滿分💯好評
一直以黎都好鍾意食日本嘢啦!!!
機緣巧合下認識佐餐廳老細,咁就黎佐呢間餐廳食嘢,,

d刺身好新鮮啊!北寄貝,脆口香甜
原只海膽即開即食,口感十足!!!!!

壽司料靚又足!擺盤好靚呀~最鍾意食帶子同埋油甘魚,勁正

食到停唔到口

羊扒又嫩又香,一d羊騷味都無!有兩種汁可以點,我兩種都鍾意

食得肉太多,食返d菜幫助消化下
加埋一杯生啤,真係正到無人有

呢餐太好味食太飽

老細人又好又有型

希望呢度保持水準,之後再越黎越好啦!!
滿分💯好評
2018-04-27
  • 特选寿司
  • 刺身拼盘
  • 羊扒
2018-01-31 707 浏览
Don’t know what is more disappointing: it’s nth fusion at all or the dishes were so badly done. It was a long day and I really want some comfort food. And I thought steak and pasta could never go wrong and I was totally wrong. This restaurant is a good example of failure. The idea of fusion is very much confused within the owners head I reckoned. When most of the people think fusion means mix and match of materials and cooking ways, this shop only puts together dishes from different places. You

The idea of fusion is very much confused within the owners head I reckoned. When most of the people think fusion means mix and match of materials and cooking ways, this shop only puts together dishes from different places. You will know when you first step inside.

They strongly recommended the purple sweet potato soup and called it unique in Hong Kong. And it tasted nth like sweet potato. The worst part was it wasn’t even hot even. Not on a freezing day please.

We ordered fettuccini with seafood and corn-fed beef fillet. The former tasted okay but the fettuccini was way too hard and chewy for some reason. I thought it was undercooked; the latter was overcooked, chewy again.

The whole night turned out to be a big surprise- surprisingly bad. A complete sequel of my terrible day.
Sweet  potato  soup
Fettuccini with  seafood
Corn-fed Beef  fillet
2018-01-30
2018-01-28 720 浏览
朋友常說石門多了很多餐廳,而且質素不差,於是上網一看,真的很多選擇!由於我想食西餐,朋友又想食壽司,於是選擇了這間西日餐廳!由於星期六天氣又凍,於是預早打電話book位要求坐室內。19:15左右到餐廳即刻入坐,睇咗一陣餐牌,㨂定了兩個主菜加壽司。。。由於每樣食物都要等。。。所以我地兩個人食哂四款嘢都唔覺飽!由於等黑毛豬太耐有d悶,所以食埋即刻埋單,出去走走好過!
唔記得叫咩盛
辣蝦脆卷
唔知咩西冷
慢煮黑毛豬
2018-01-20
辣蝦脆卷
唔知咩西冷
2017-12-17 672 浏览
有人在問,午餐吃魚生飯跟牛排,會不會太過分了,但不吃白不吃嘛,吃飯就別想那麽多啦。這家餐廳我還蠻喜歡的,侍應的服務當然是其中一個因素,他們都像朋友般,讓人很放鬆。綜合友人們的意見,午餐餐牌上的生魚片飯和牛排是最好味的。無論日、韓的文化中,辛苦工作後的牛都是最好吃的,這頓午餐的牛排香到犯規哦,肉質也粉嫩多汁,吃完真的充滿力量繼續工作哦!另一個也很犯規的午餐當然是魚生飯,豐盛丼是新的菜式,集齊兩個原有的魚生飯於一身,裡面充滿著生鮮的食材,最普通的三文魚和吞拿魚很生鮮,八爪魚很爽脆鮮甜,海膽也沒有奇怪的腥臭味,質素不錯,美中不足是那隻蝦,沒有很好吃就對了,不過整體來說,質素很高,而且吃完真的有"元気満々"的感覺就對了!聽說這裡的兩位廚師都有豐富西餐和日式料理的經驗,走在一起開餐廳,很堅持的用上盛的食材,最後得益的當然是食客。

• 豐盛魚生飯
2017-12-16 507 浏览
當初只是誤打誤撞去到 explorer fusion restaurant 食嘢,次次都係果位哥哥招呼我地,又介紹餐牌冇的嘢,好誠懇有禮的樣子。初時實唔理佢,食set lunch, 點知喜出望外,擺盤靚,食物真好食,又唔太貴,我地都回頭食左好多次。有次介紹食生蠔,得。今次又介紹我食劍魚腩,佢話唔係雪藏,食落真係同toro有得fight, 肉質有彈性,有口感,入口鮮甜,完全唔會係咬落有出水的劍魚腩! 唯一缺點是介紹的美食價錢都唔會好平。之後食的壽司set,十分高質個牛柳5成熟,真係岩岩好,已經好耐無食過咁好食的牛柳。以呢個價錢,我覺得超值。今日,無意中睇到呢間餐廳的IG,先知嗰位哥哥係總廚。下次佢再介紹我,我都會試一試。寫咁大段,因為真心欣賞佢地。

有次介紹食生蠔,得。

之後食的壽司set,十分高質

個牛柳5成熟,真係岩岩好,已經好耐無食過咁好食的牛柳。

以呢個價錢,我覺得超值。

2017-12-15
2017-12-13 378 浏览
今日係週年紀念日 同男朋友搵左呢間餐廳我地訂左枱7:30 去到都暫時唔太多客 1/3滿先叫左個黑松露忌廉溫泉蛋扁意粉 a5和牛 火炙壽司盛合(6件)等左半個鐘都未黎 ………已經好餓了 ……再過多十分鐘 和牛同壽司 終於黎左我對和牛認識唔多 但感覺新鮮 點少少汁同夾洋蔥食已經好好食 唔點野齋食亦都無異味 都算係有入口即溶既感覺 算係對得住呢個價錢 味道:8/10然後就係火炙壽司 整得幾好食 飯唔係好易散嗰啲 火炙完真係幾香幾吸引人食 入口即溶 值得一讚既係佢既wasabi 應該係自己磨嗰種 喺出面真係唔係咁常見啊 味道:8.5/10食到半路 個扁意粉都黎左啦 好唔開心個溫泉蛋黎到嗰陣已經穿左 ……………… 不過食落係好味 好少可係食落咁有黑松露味 亦都唔會太膩 意粉有少少唔均勻 有小部分硬左啲 不過係可接受範圍 份量算係正常偏少少多9/10之後再叫多左個海膽卷 呢個係我有少少失望既菜式 海膽腥左少少 ……味道:6/10呢間餐廳既野食唔錯 但速度要改善一下 開頭嗰兩個菜等得耐左少少 ……服務態度都無問題 亦都無趕我地走 仲話幫我地收左啲野 唔會阻住 傾多陣都無問題 不過佢地又真係成晚都無滿
今日係週年紀念日 同男朋友搵左呢間餐廳
我地訂左枱7:30 去到都暫時唔太多客 1/3滿

9/10

呢間餐廳既野食唔錯 但速度要改善一下 開頭嗰兩個菜等得耐左少少 ……服務態度都無問題 亦都無趕我地走 仲話幫我地收左啲野 唔會阻住 傾多陣都無問題 不過佢地又真係成晚都無滿座既 ………由我地坐低 到9點幾我地走 最多人嗰陣都係3/4滿

大家黎開呢頭 都可以試下呢間啊

2017-11-29
庆祝纪念
纪念日
  • 黑松露忌廉溫泉蛋扁意粉
2017-11-26 384 浏览
石門站旁的新張食店如雨後春筍,琳琅滿目,要在芸芸對手中突圍而出就必需有與眾不同的菜式。兩次到訪此店,西菜主打tapas,及pasta及扒類等,而日本菜則非刺身、壽司、卷物等莫屬。難得水準穩定,而order都是即叫即煮,食物出品亦不俗。晚市的BBQ ribs, steak及pasta製作用心,亦不吝花時間去處理,質素及用料皆令人滿意。而鄰座的刺身盛合擺碟及氣勢亦大為吸引,座上亦見西日料理,各有所愛。而午市套餐則更抵食,海鮮丼擺碟有心思,魚生種類亦豐富,而另亦有西式lunch選擇,牛扒份量亦十足。專注,用心,相信是此餐廳西日兩個部門的成功之處,希望可保持水準,將來再推出更多新菜式選擇。
石門站旁的新張食店如雨後春筍,琳琅滿目,要在芸芸對手中突圍而出就必需有與眾不同的菜式。兩次到訪此店,西菜主打tapas,及pasta及扒類等,而日本菜則非刺身壽司、卷物等莫屬。難得水準穩定,而order都是即叫即煮,食物出品亦不俗。

千層寬條麵
慢煮澳洲穀飼和牛
海膽蔥吞拿魚丼
千層寬條麵
慢煮澳洲穀飼和牛
海膽蔥吞拿魚丼
2017-09-29 523 浏览
上網見到人介紹呢間,見好似幾吸引。所以去試一試。第一次出城,去石門 😂好彩都唔難搵!😁去到唔洗等位就入得了!太好!見到有啲外國人坐係出面飲下啤酒傾下計咁,都唔錯。但都幾熱下 😆今次叫左佢地招牌菜食……温泉蛋黑松露意粉……um... 有點淡味。叫左炸蠔食。都唔錯。 配埋啲醬都幾襯。再叫左呢個芝士肉醬薯角……以為係一齊焗,原來係分開。食既時候好難痴住啲肉醬食……搞到最後都分開食。啲肉醬都麻麻……最後仲叫左呢個刺身船……啲刺身普普通通。二人份量既海膽帶子原來係分左一半。拖羅 就麻麻了。價錢有點貴,呢個刺身船要好似成5百……最後食左$8××。呢餐食完有點失望😦
上網見到人介紹呢間,見好似幾吸引。
所以去試一試。第一次出城,去石門 😂

好彩都唔難搵!😁去到唔洗等位就入得了!太好!

今次叫左佢地招牌菜食……

温泉蛋黑松露意粉……
um... 有點淡味。

叫左炸蠔食。
都唔錯。 配埋啲醬都幾襯。

再叫左呢個芝士肉醬薯角……
以為係一齊焗,原來係分開。食既時候好難痴住啲肉醬食……
搞到最後都分開食。啲肉醬都麻麻……

最後仲叫左呢個刺身船……啲刺身普普通通。
二人份量既海膽帶子原來係分左一半。
拖羅 就麻麻了。
價錢有點貴,呢個刺身船要好似成5百……

最後食左$8××。呢餐食完有點失望😦

2017-08-14 9957 浏览
位於石門京瑞廣場地下的Explorer Fusion Restaurant, 主打多國菜。最令我驚喜的,是小店的壽司拼盤(左至右:黑松露配煎鵝肝壽司、三文魚子蟹肉配海膽軍艦、52度忌廉黑松露雲丹壽司、珍寶帶子配拖羅碎壽司、火炙海膽帶子壽司、火炙海膽厚切拖羅壽司),上桌時賣相十分精緻,而且海膽的份量十分足料,入口不腥,啖啖鮮味,愛好海膽的食客不容錯過,每一件都花過心思去設計、去配搭。黑松露溫泉蛋凱薩沙津壽司拼盤 特大蘑菇饟忌廉蟹肉澳洲西冷牛扒 (七成熟)朱古力泡芙

黑松露溫泉蛋凱薩沙津
壽司拼盤
特大蘑菇饟忌廉蟹肉
澳洲西冷牛扒 (七成熟)
朱古力泡芙
2017-08-02