2017-10-05 4481 浏览
媽媽喜歡吃西餐,但又不想出市區,所以就來到就近的元朗區尋吃的~ 以前曾來過這裡吃晚餐,看回舊文,原來已是2016年的1月時份,相隔超過年半,不知道這餐廳的午餐質素又如何呢? 餐廳裝潢一如以往,高樓底配以水晶吊燈,是幾華麗的~ 唯一挑剔是冷氣有點不夠,對於超怕熱的我,有點難受~ 午市套餐定價由$58-$128,已包餐湯&餐飲,另收加一,豐儉由人. 藍莓乳酸 下單後送來2杯Welcome Drinks,冰凍又酸甜的乳酸飲品,令滴汗的我可以降溫~ 忌廉湯& 牛角包 忌廉湯熱度足料,又沒有粉粒,都幾好; 牛角包都是暖烘烘的,不過味道帶甜,個人還是偏好牛油味重兼鹹味為主的牛角包! 香煎盲曹魚柳配香草牛油忌廉汁 ($72) 2大件魚柳,與媽媽一人一件就最適合不過了. 外皮煎得很香脆,魚肉厚身,尚算嫩滑,再配以幼滑薯蓉,這個價錢算抵食~ 美國頂級安格斯肉眼扒 ($128) 肉眼扒煎得金黃吸引,5成熟的牛扒內裡粉嫩,肉質嫩滑,以這定價都幾滿意! 石板街蛋糕 ($35) 伴碟都相當吸引的石板街蛋糕,朱古力味香濃且甜度適中,內裡還有粒粒綿花糖增添口感,值得一吃! 法式燉

藍莓乳酸

忌廉湯& 牛角包

香煎盲曹魚柳配香草牛油忌廉汁 ($72)

美國頂級安格斯肉眼扒 ($128)

石板街蛋糕 ($35)

法式燉蛋 ($38)
脆糖片烤得金黃,燉蛋亦很嫩滑,也不錯.

熱檸水

最後以一杯消膩的熱檸水作結.

元朗西菁街23號富達廣場B座地舖

2017-10-04 2553 浏览
今日係自6月以來難得一日嘅真公眾假期,約咗辣友去元朗嘆西餐!我哋預先訂咗枱,餐廳冇時限,final 4個吹水怪吹足2個鐘頭水,完全冇被趕走!值得一讚!餐廳裝修雖然簡潔但頗有格調,中央位置簡單放上一盞水晶燈就已經好elegant!雖然面積唔大,但利用落地玻璃同牆身鏡,令餐廳整體空間擴大,亦利於採集自然光。不過下午時份部份位置有陽光直射,侍應都有細心拉埋窗簾。下午2點仲有set lunch,餐湯,main course 連飲品,由62蚊至128蚊不等!可惜我哋4個都鍾情於menu 入面嘅頭盤小食同pizza,所以決定散叫。又睇中佢嘅甜品散叫後,飲品就要另外叫,我睇兩睇覺得無乜特別就冇叫到!留肚食甜品~我哋原先坐卡位,就係因為怕同陽光玩遊戲,所以調咗坐埋邊梳化,超級闊落!餐前牛角酥黑毛豬串配和風沙律四邊煎封咗嘅黑毛豬肉粒,咬落去d肉汁鎖住咗喺𥚃面,一d都唔鞋口!肉味香濃而且特別,食完之後仲想再食,我食咗兩粒! haha~~芝士煙肉焗薯皮薯皮焗到香脆,入口卜卜聲,薯皮唔卡得塊皮,仲有好似薯餅咁嘅薯粒係入面,再鋪上芝士同煙肉。一碟四件啱啱好,多個人都好難share!煙三文魚雜菜沙律伴和風汁不過不

又睇中佢嘅甜品

餐前牛角酥
黑毛豬串配和風沙律
芝士煙肉焗薯皮

煙三文魚雜菜沙律伴和風汁
不過不失
水牛城雞亦
以我哋認識嘅水牛城雞亦應該係炸到金黃色,香脆嫰滑,再點上水牛芝士。但……呢個應該改錯名!一d都唔似水牛城雞亦,只係香煎雞亦再淋上酸酸地嘅汁。
加勒比海海鮮pizza
pizza底係超薄脆餅,上面滿佈超多芝士,海鮮方面只有大蝦同魷魚(我係睇返相先見到d魷魚),大蝦出奇地好味!一般冰鮮蝦一係得雪味,一係就無味,呢隻係超級入味,烤得又野味!
菠蘿雪芭
原個可愛嘅菠蘿仔,裝住清新嘅菠蘿雪芭,入口即溶,微微甜味滲滿全個囗腔。
焦糖芝士蛋糕
焦糖味唔太濃,可以沾埋伴碟嘅焦糖醬食,味道更佳。不過芝士蛋糕較為鬆散,一切即碎。
石板街蛋糕
蛋糕係似mousse cake多d,只係加咗幾粒綿花糖,唔可以稱為石板街蛋糕。反而伴碟嘅忌廉更吸引朋友,個個食到lam晒脷!
法式燉蛋
經典中的經典,表面舖上香脆嘅焦糖糖衣,配上軟滑嘅蛋黃和忌廉,味道唔太甜,我哋share食所以唔會太漏!
2017-10-02
2017-10-01 74 浏览
昨天去了這間西餐廳午膳,點了黑毛豬鞍扒,扒的肉質唔錯,最好是沒有限制用膳多久,能讓你慢慢吃,如果餐前上的牛角飽和湯熱些就更加好。但是雞扒就一般,有雪味,可能溶解雪的時間不足,有点兒失望,但加上環境是ok的。
2017-09-30 109 浏览
今年同屋企人一齊慶祝中秋節,我地諗住一反傳統,由食中菜轉戰食西餐,結果令人喜出望外Fovever Restaurant 名字不錯,看來老闆很重視朋友相識既緣份座位舒適寬闊,好彩有book到位,餐廳老闆特意安排卡位雅座,方便聊天!老闆和譪可親,佢親自招呼每枱客人,還細說佢由澳洲回留香港既故事,佢希望將澳洲既飲食文化帶黎香港,藉以改變香港既速食文化,佢亦希望令到每位食客離開既時候都開開心心,老闆既經營理念係非常值得欣賞因為初次嘗試呢間餐廳,老闆就推介左之下既食物跟餐既餐包竟然係牛角包!太邪惡吧個包好熱,唔似其他餐廳只係暖,食落實在太鬆化啦,睇黎落左不少牛油,食埋呢餐要減肥啦小食方面,我加左幾個跟餐小食帶子蒜味濃郁,帶子鮮甜美味酥皮盒超鬆脆,螺肉味濃,實在太美味沙律亦非常新鮮係主菜方面,呢款主菜係老闆親自推介,闊蛋麵係大廚親手手打出黎既,所以非常有咬口。而個汁係用原隻龍蝦淆湯,所以龍蝦味甚濃呢款都係餐廳主打菜式,豬既肉質淋,配以特色既蘋果蓉,特出豬既肉味魚份量十足,肉質滑溜,魚皮亦煎得好香脆而扒方面,牛肉超大塊,大過我隻手掌,而呢塊安格斯肉味重,煎既時間剛好!呢個老闆真係超超超好人,我地話慶

因為初次嘗試呢間餐廳,老闆就推介左之下既食物
跟餐既餐包竟然係牛角包!太邪惡吧

小食方面,我加左幾個跟餐小食
帶子蒜味濃郁,帶子鮮甜美味
香蒜包糠焗扇貝

酥皮盒超鬆脆,螺肉味濃,實在太美味
法式酥盒焗田螺

沙律亦非常新鮮
煙三文魚凱撒沙律

烤虎蝦龍蝦汁面

燒黑毛豬鞍扒

魚份量十足,肉質滑溜,魚皮亦煎得好香脆
比目魚配蟹籽

安格斯牛排

呢個老闆真係超超超好人,我地話慶祝中秋節,佢竟然送埋個自家制甜品俾我地
原來每逢生日同紀念日去呢間餐廳慶祝,老闆會送返個甜品俾食客

呢杯朱古力唔單止睇得,連味道都好足

呢餐實在太滿足啦,食物質素高,老闆又好好人,下次一定返黎幫襯你
2017-09-28
燒黑毛豬鞍扒
比目魚配蟹籽
安格斯牛排
2017-09-28 72 浏览
搬離左元朗之後好耐先返黎一次一年後再食友緣,味道依然選擇卻多了很多Lunch set之外仲有好多其他選擇一如以往,有welcome drink, 今次係柚子乳酸今次既驚喜位係餐包竟然係牛角酥!仲要熱同鬆軟既😝帶子麻醬長通粉,味道唔錯,夏天咁熱食佢真心唔錯!小牛排薯泥,同上年食既一模一樣👍🏻好鐘意食西餐點凍朱古力,因為總有cream係面不過要加8蚊,但朱古力味係超濃😘仕應好貼心會不時refill水,同埋坐得真係舒服,如果想好好enjoy food,依到係唔錯既選擇👍🏻
搬離左元朗之後好耐先返黎一次
一年後再食友緣,味道依然
選擇卻多了很多

Lunch set之外仲有好多其他選擇

一如以往,有welcome drink, 今次係柚子乳酸

今次既驚喜位係餐包竟然係牛角酥!
仲要熱同鬆軟既😝

帶子麻醬長通粉,味道唔錯,夏天咁熱食佢真心唔錯!

小牛排薯泥,同上年食既一模一樣👍🏻

好鐘意食西餐點凍朱古力,因為總有cream係面
不過要加8蚊,但朱古力味係超濃😘

2017-09-27 3048 浏览
為 從外地回來的朋友慶祝生日,約了一起 晚飯, 上次 與幾位朋友在"友緣西餐廳" 慶祝生日 遇上老板的熱诚招待,非常開心!留下了難忘的印象…… 今晚,再到來一起體驗這間具有温度的服務和食物味美的餐廳!坐下, 首先奉上一杯welcome drink……青蘋果凍飲再Order今晚的套餐 ~今天餐湯是……鲜味 濃郁的 羅宋湯配 ……鬆脆的牛角包餐廳正推介海鲜鍋 跟 蒜茸包 $ 88、買相美麗,味道出色……内含; 蝦,帶子,青口,尤魚等、食材新鲜,配合豐富蕃茄洋蔥醬汁的酸甜味 加上海鮮的鮮兩種味道配合相得益彰!石斑魚配魚籽 $ 168两件熱乎乎的鱼塊 重疊在 魚子忌廉醬汁之上鱼肉 結實外皮香脆 ,柔滑的忌廉醬汁 令魚肉更嫩滑!安格斯肉眼 $ 238朋友讚不住口!七成熟也不"鞋"口,切開肉汁豐富,肉味濃郁!吃得開心!Order 了一枝Llittle Rascal $158甜甜地,易入口, 美酒佳餚 不錯!晚餐的上半埸 Nice 的老板出現在我們棹前了,知道有朋友生日他一定會親自做蛋糕碟和祝洒唱生日歌的!很窩心啊~最後,享受一杯以玉桂棒拌搅的香濃 榛子咖啡 ~又為今晚的開心晚餐再添上完美!謝
今晚,再到來一起體驗這間具有温度的服務和食物味美的餐廳!

坐下, 首先奉上一杯welcome drink……
青蘋果凍飲
再Order今晚的套餐 ~

今天餐湯是……鲜味 濃郁的 羅宋湯

配 ……鬆脆的牛角包

餐廳正推介海鲜鍋 跟 蒜茸包 $ 88

買相美麗,味道出色……

石斑魚配魚籽 $ 168
两件熱乎乎的鱼塊 重疊在 魚子忌廉醬汁之上
鱼肉 結實外皮香脆 ,柔滑的忌廉醬汁 令魚肉更嫩滑!

安格斯肉眼 $ 238
朋友讚不住口!
七成熟也不"鞋"口,切開肉汁豐富,肉味濃郁!

甜甜地,易入口, 美酒佳餚 不錯!

謝谢老板的招待!
今時今日遇上真誠待客,食物又味美的餐廳,實在 難能可貴!
期待下次再會!

2017-09-19
2017-09-24 132 浏览
上次吃校長燒肉時看到旁邊的餐廳門口有不少人等位,我心想這家應該不錯吧。有幾次打電話去訂座晚餐但也是預約已滿,今天我就先來吃午餐看看。來到門前有點驚訝以為又要等位了,還好不用等位,但餐廳內已經是九成滿座。我們幸運地坐了在窗邊的梳化座。餐廳內裝修不算新穎,不過挺雅致,樓底高,有大玻璃窗,舒適。午餐選擇有套餐或散叫。我今天早上做了運動過來,現在胃口很好🤣🤣餐牌上很多食物都想試。我們先點了一個套餐,再叫個主食意粉,兩個小吃。餐前的牛角酥必食很想再點一份,牛角酥皮脆很有牛油香,少少甜,比很多麵包點的好吃。點湯也不會淋。餐湯是磨菇湯。黑白磨菇打成,吃到粒粒飽滿的菇和香草香,真材實料。先來芝士蟹肉焗意大利大啡菇這是我最期待的菜式之一,蟹肉加大啡菇聽著已覺吸引。果然沒點錯。很有肉汁的菇,加入芝士令蟹肉更鮮味。得配合。菇肉厚,蟹肉也是滿滿的水牛城雞翼這個不過不失。如果有辣味更好呢主菜上場煎挪威鮮三文魚鮮茄扁意粉賣相很吸引,份量很多。三文魚大塊,有誠意,吃得出魚油香。另加入磨菇和香草調味,不過我喜歡更濃的茄味。烤焗黑毛豬鞍扒豬鞍的肉挺嫩,新鮮。醬汁不太咸,剛好。這裡每份菜式都很有份量。伴碟黃色的竟是蘋果蓉

餐牌上很多食物都想試。
我們先點了一個套餐,再叫個主食意粉,兩個小吃。

餐前的牛角酥
必食

點湯也不會淋。

餐包牛角酥

先來芝士蟹肉焗意大利大啡菇

這是我最期待的菜式之一,蟹肉加大啡菇聽著已覺吸引。

芝士蟹肉焗意大利大啡菇

果然沒點錯。

水牛城雞翼

這個不過不失。如果有辣味更好呢

水牛城雞翼

主菜上場

煎挪威鮮三文魚鮮茄扁意粉

賣相很吸引,份量很多。三文魚大塊,有誠意,吃得出魚油香。
另加入磨菇和香草調味,不過我喜歡更濃的茄味。

香煎挪威鮮三文魚鮮茄扁意粉

烤焗黑毛豬鞍扒

豬鞍的肉挺嫩
,新鮮。醬汁不太咸,剛好。這裡每份菜式都很有份量。

伴碟黃色的竟是蘋果蓉

喜歡這裡的薯條是扁長型,很有質感。

完美的西餐要加蛋糕

石板街蛋糕

酒香加薄荷香,中間有粒粒果醬,很特別。
餐廳的每道菜的擺碟也有花心思。欣嘗

這個午餐很滿足了

石板街蛋糕

另外想提一下餐廳的店員很有禮貌笑容很好,還不時會幫我們加水
,吃得舒服。
2017-09-24
餐包牛角酥
芝士蟹肉焗意大利大啡菇
香煎挪威鮮三文魚鮮茄扁意粉
  • 餐湯
  • 煎三文魚扁意粉
2017-09-24 81 浏览
難得一家四口出街, 真係要搵間坐得舒服, 仲要唔會俾人歧視既餐廳。 因為此終帶住兩個破壞力驚人既BB😒入正題, 午餐有set lunch。仲有A la carte 先黎一人一柸橙汁, 送既。是日餐湯,南瓜忌廉湯, 幾甜。 仲送4件🥐🥐,熱辣辣出爐。黑毛豬串伴和風沙律$42, 一人份量, 豬肉幾林, 入味, 點埋甜甜地既沙律醬, 👍🏻👍🏻 沙律菜再多d就好了🙏🏻美國頂級安格斯肉眼扒$128 , 8安士呀, 份量真係幾大。 7成熟, 真心唔錯呀, 保留到肉汁, 又唔會韌。 😋 挪威煙三文魚薄餅9", 比想像中大, 一開六, 芝士同三文魚都幾多,薄脆批邊。 最後要表揚一下果位非常親切既員工, 完全無介意有兩位搗蛋王。

入正題, 午餐有set lunch。

仲有A la carte

先黎一人一柸橙汁, 送既。

是日餐湯,南瓜忌廉湯, 幾甜。 仲送4件🥐🥐,熱辣辣出爐。

2017-09-23
午餐
2017-09-24 84 浏览
放假跟男朋友去千色買香薰機,一輪shopping 後,決定同男朋友去Forever restaurant 嘆返個晚餐先至打道回府~~附近餐廳林立,位置算挺好搵,一入去見到盞華麗的水晶吊燈,感覺幾grand~~ 我們兩人被安排坐卡位,挺舒服!餐廳老闆超親切會主動走前跟客人打招呼,介紹他們餐廳的理念,餐廳沒有限時用餐希望每位客人都可以慢慢品嚐美食~~在功利的社會這是十分值得欣賞!是日晚餐menu dinner set 另外可以以優惠價升級其它小食或甜品先黎粟米忌廉餐湯,creamy 得黎唔會太漏~小小的牛角包都不錯!加$48有黑毛豬串伴和風沙律黑毛豬口感軟硬適中,外皮烤得香脆吸引,入口肉感十分juicy彈牙,一串吃完感覺不夠喉似的~~另外和風沙律酸酸甜甜十分開胃~~只是略嫌分量不多,不要緊我地要留肚食主菜~~安格斯肉眼扒 $238超大的一塊靚肉眼扒,我們order了五分熟,嫌熟了少少,但不影響它的味道,牛肉香氣濃郁,口感軟熟,不會過韌!連埋薯蓉及配菜一齊食十分豐富!完全滿足曬我食肉獸的男友!男朋友order 了夏日特飲tropical fever,超大一杯,完全可以兩個人share~~帶子

在功利的社會這是十分值得欣賞!

是日晚餐menu dinner set

另外可以以優惠價升級其它小食或甜品

先黎粟米忌廉餐湯,creamy 得黎唔會太漏~

小小的牛角包都不錯!

加$48有黑毛豬串伴和風沙律
安格斯肉眼扒 $238

帶子盧筍忌廉手作麵
用料十分豐富,居然有4隻原粒帶子,手作寬條麵軟硬適中,口感夠彈牙有煙韌感,連埋忌廉白汁source 很creamy 美味。

焦糖芝士蛋糕
賣相精緻,甜度剛好,完全符合我的要求,不會太甜太漏。雖然今次晚餐沒有特別慶祝,但傾計期間餐廳老闆知道我地就快結婚,所以特別在甜品上預祝我地新婚快樂,十分感謝

欣賞forever restaurant 老闆有heart,食物不俗,服務超班,會繼續光顧!
2017-09-21
  • 焦糖芝士蛋糕
2017-09-20 83 浏览
為了老公的生日晚餐安排,攪盡腦汁終於找了一間位於元朗西菁街的西餐廳。一步入餐廳,職員非常禮貌地安排我們就座。也非常驚訝為我們遞上了一杯welcome drink。 這是沒料及到竟然餐廳會有此安排。確是很窩心。看過餐牌后,一向有選擇困難症既我都不知如何好。幸好老闆Cash 為我們介紹了黑毛豬扒一定要試試。所以我們揀了 Dinner for 2 既晚餐 $548。餐湯,沙律、餐包。因當中有有加拿大黑毛豬安扒配溫室蘋果茸。肉汁豐富,肉嫩可口再配一啖蘋果茸,絕對是perfect match. 其次是他們餐廳排行第二既招牌菜龍蝦汁花蝦手作麵(面底可選擇扁意或寛蛋面.)龍蝦汁濃郁,花蝦鮮味十足更爽彈牙。滋味滿分。額外還點了一份烤美國安格斯肉眼扒 配蒜茸汁$238。 充滿濃濃的炭烤香味,肉汁豐膄。每一口肉質嫩滑。最驚喜老闆還親自遞上生日甜品送給我老公。真的很感謝啊!能像老闆 Cash 用heart❤️去經營及細心、禮貌去款待每一位客人確實現在少之又少了。所以我會一定再黎及介紹給朋友。絕對值得信賴的西餐廳。

看過餐牌后,一向有選擇困難症既我都不知如何好。
餐湯,沙律、餐包。
因當中有有加拿大黑毛豬安扒配溫室蘋果茸。

龍蝦汁濃郁,花蝦鮮味十足更爽彈牙。滋味滿分。

最驚喜老闆還親自遞上生日甜品送給我老公。真的很感謝啊!

2017-09-18
庆祝纪念
生日
  • 法式酥盒焗田螺
今次係食西餐,餐廳名forever 友緣西餐。一入餐廳裝修同其他西餐廳無差,特別既係依到既服非常非常好,無論係入坐時,落餐時,離開既時候,老闆同店員都招呼周到。老闆仲超級nice。係落餐果時,老闆就介紹左全店最好味既黑毛豬配蘋果蓉,所以我就叫左。另外我仲叫左美國安格斯牛排薯菜、龍蝦汁花蝦手作面同埋一杯corona+pineapple 既飲品。首先講講黑毛豬先,食落去就覺得同出面既黑毛豬完全唔同,肉淋又大舊,非常有口感。第二,安格斯牛扒,我係叫5成熟,咬落去好juicy,牛嘅肉汁完全鎖住,實在非常好。而龍蝦汁花蝦手作面既肉汁好有龍蝦味,上面大大隻虎蝦亦係多肉又有濃濃既蝦味,依個都係推薦之一。法國酥皮盒田螺 $58有三舊,材料有螺肉同酥皮,兩樣食物夾埋既味道夾得好好,螺肉本來好重既味道都比酥皮中和,一個字 正。最後就corona+pineapple飲料,啤酒加菠蘿嘅配對真係第一次試,亦都非常配合,鍾意飲啤酒嘅都可以試吓。依間餐廳無論服務,食材都好高水準,大家黎到元朗都真係要試試。
今次係食西餐,餐廳名forever 友緣西餐。

2017-09-16 247 浏览
今天過天水圍搵朋友,朋友話天水圍冇咩好野食,於是我地出元朗因元朗有太多美食。系元朗逛了一陣千色店就去食午餐,朋友帶我去Forever 友緣西餐呢間餐廳午膳。餐廳門口好大的落地玻璃,餐廳環境舒適,燈光明亮。餐湯和餐包兩個人叫了兩份套餐美國安格斯肉眼扒肉眼扒點了七成熟,肉質嫩滑,又鎖住肉汁,沒有雪藏味,肉眼扒煎得好香牛味濃郁。夏威夷鮮果沙律伴諾曼第烤雞,雞肉煎得好香又夠味,雞肉嫩滑美味😍焦糖芝士蛋糕,芝士蛋糕好結實好香芝士味👍法式焦糖燉蛋好香蛋味😋
餐廳門口好大的落地玻璃,餐廳環境舒適,燈光明亮。
餐湯和餐包
兩個人叫了兩份套餐
夏威夷鮮果沙律伴諾曼第烤雞
焦糖芝士蛋糕
焦糖芝士蛋糕,芝士蛋糕好結實好香芝士味👍
法式焦糖燉蛋
法式焦糖燉蛋好香蛋味😋
2017-09-12
夏威夷鮮果沙律伴諾曼第烤雞
法式焦糖燉蛋
2017-09-16 70 浏览
Very nice place to have birthday meal or gathering, they provided a nice signature desert for the client who have special celebrations like b day , farewell, etc.
Signature  b  day  dessert
2017-09-08 109 浏览
這晚是和男友正式一齊後的第一餐飯,他很有心思地找了這間「Forever友緣西餐」,象徵我們緣分的開始。餐廳採用了歐陸風高檔裝修,環境很寬敞舒適。店員細心地為我倆點上了蠟燭,即將享用一頓非常浪漫的燭光晚餐。配送的藍莓乳酸和牛角包,甜甜酸酸很開胃,麵包也非常鬆酥。先上兩個前菜—第一個是精選升級的特惠菜式,香蒜包糠焗扇貝($45),扇貝熟度剛剛好,不會韌身,雖然炸蒜很多,但不會過蓋掉扇貝的鮮甜。第二個是芝士蟹肉焗大啡菇($68),這道菜擁有芝士、蟹肉等元素,味道絕對不會差。更難得的是撥開芝士,真是滿滿的拆肉蟹肉,海鮮的鮮甜伴著大菇的鮮美,特別夾。來到主菜環節,干邑龍蝦汁花蝦意大利飯($168),入口很超濃郁的龍蝦湯味,Risotto熟度剛好,飯芯不會有過份硬的情況發生,每口飯都伴著大量蘑菇、脆肉瓜粒和蝦肉,極有口感。花蝦經過煎香,肉質爽口。每次食西餐總吃牛,這次嘗嘗鮮試一試羊—燒澳洲羊鞍($238)。外層香脆配合內裡羊肉軟嫩,羊羶味適中。配碟的有兩款醬,翠綠色的薄荷醬和黃芥末醬,個人建議點薄荷醬,清涼中帶甜味,點綴了羊肉的鮮甜。另外配碟的薯蓉很好吃,濃稠綿密,滿滿奶油香。食物質素很棒,但我最

配送的藍莓乳酸和牛角包,甜甜酸酸很開胃,麵包也非常鬆酥。

先上兩個前菜—

食物質素很棒,但我最想讚的都是服務和餐廳帶給我的感覺。店員很熱心為我們添水;而「友緣」最大的特色,是你不會覺得自己是客人,而是朋友。我們吃飯的時候碰巧老闆回來了,老闆是個從墨爾本回來的型男😬,非常主動地與每台食客聊天、交流,老闆和同是墨爾本回來的男朋友很好聊😉。

到了食甜點時間,我們叫了兩個甜品,第一個是法式焦糖燉蛋($38),口感非常Creamy,不過過份甜,很香蛋味。

我的是半殼椰子雪糕($38),老闆非常貼心地為我和男朋友寫上了「愛的文字」。

Our Love Story Start At 9/1 ❤️,椰子雪糕口感似雪葩,入口很香椰子味,非常Sweet。

最後奉上一杯暖暖的蘋果茶,蘋果蓉經過糖浸,滿滿都是甜蜜。

這餐我們兩個人花了合共$655,食物質素很好,這個價錢物有所值。但我覺得最難得的是,在香港這個可以叫做「冷漠」的城市,「友緣」給我的感覺就是多了一份的人情味,希望我和男友也能Forever😉
2017-09-05
$327.5 (晚餐)
  • 芝士蟹肉焗意大利大啡菇
  • 椰子雪糕
2017-09-06 3900 浏览
充滿歐陸色彩的<友緣西餐>,位於食店林立的西菁街,落地的大玻璃窗,透視了內裡豪華的裝潢。金光燦燦的吊燈,格調浪漫,吸引著食客的目光。一年過去了,與好友有綠相聚,舊地重遊,不知道<友緣西餐>是否美味依然呢?雜菌忌廉湯 +牛角包夏日炎炎,安在於雅緻的卡座,店員貼心的為我們送上葡萄柚乳酸,濃甜之中,散發柚味的酸香,酸甜清新,讓我們胃口大開! 我們點了2個午餐,熱騰騰的雜菌忌廉湯是滋味的開端。忌廉湯濃稠、順滑,菇味香郁,湯中的蘑菇粒粒,口感凹凸有致,十分滋味! 牛角包也很有誠意,富牛油香,而且酥脆可口,配湯一流。烤焗加拿大黑毛豬鞍扒 $112黑毛豬鞍扒油光亮澤,金黃色的脆邊,令人食指大動! 用刀緩緩切開,豬鞍扒肉質軟腍,有別於一般的豬扒。餐廳用了慢煮方式烹調,確保全熟時,也能鎖住肉汁,使口感保持最佳狀態。豬鞍口感爽彈,沾上特製的蘋果蓉,果肉的香甜減低了油膩感,令人過足口癮!  伴碟的薯蓉加入了大量鮮奶、忌廉,綿滑十足,奶味香濃,沾上少許豬鞍精華,味道更加吸引。美國安格斯肉眼扒 $128安格斯肉眼扒份量很大,七成熟效果拿捏不錯,肉汁豐盛,粉嫰的牛肉在口中散發肉味甘
雜菌忌廉湯 +牛角包
烤焗加拿大黑毛豬鞍扒 $112
美國安格斯肉眼扒 $128
安格斯肉眼扒份量很大,七成熟效果拿捏不錯,肉汁豐盛,粉嫰的牛肉在口中散發肉味甘香。如果肉的邊緣可以香煎至脆口,相信會更加滋味。
美國安格斯肉眼扒
我跟友人坐著聊聊天,度過了快樂的中午。二點半的時候,為食鬼的我們,忍不住多叫一份下午茶:日式炸雞吉列蝦拼盤,香口過癮!
日式炸雞吉列蝦拼盤 $52
日式炸雞吉列蝦拼盤有炸雞塊、吉列蝦及薯條,熱辣辣又甘香酥脆。吉列蝦的蝦肉彈牙,我也很喜歡粗身、綿密的薯條,炸雞塊肉質濕潤,但我比較喜歡連骨的雞肉,會更原汁原味。建議附上芥末醬配雞塊,讓食客有多重選擇。
2017-09-02