2017-07-12 1008 浏览
4點零鐘係灣仔收工,老公都請两個鐘假提早收工陪我一齊hea🤣 佢帶我去食佢覺得好好食既豬扒包,但去到餐廳老闆話賣曬😵😵 好失望,因為之前來過一次又系賣曬。🙄之後老公話有間食cake既都吾錯,就帶左我來呢度啦😂👀 由於正值閒日下午4時,間店無客人,我地可以好寧靜咁享受下。老公話食過伯爵茶幾好,所以揀左呢件。再揀多件綠茶,因為我系綠茶控😋😋😋再配上一杯熱騰騰既cappuccino😍 正!伯爵茶幾好味綠茶蛋糕,但d綠茶味就吾太夠濃

伯爵茶幾好味

綠茶蛋糕,但d綠茶味就吾太夠濃
2017-01-09 949 浏览
Came here several times. The tea & coffee are freshly prepared & piping hot. The cakes & tarts are yummy, we tried the green apple crumble & cookie dough cheesecake today. This cafe is cozy with nice music/song, great for tea with good friends. Price is reasonable for the quality.
  • Green  apple  crumble
  • Cookie  dough cheesecake
2017-01-07 766 浏览
約左人八點先食飯,六㸃幾已經有點餓,好野~可以去食件蛋糕坐下。蛋糕好多選擇,款式唔太花巧,係sell 實力嘅蛋糕。Earl Grey Lemon Cake 睇個樣以為係angel cake 軟棉棉嘅口感,點知係實的的嘅,有點乾,可能因為擺左喺雪櫃成日所以抽到乾左? Frosting 唔會太甜,成個蛋糕好多earl grey 茶葉,但完全食唔到茶味,淨係食到檸檬味,幾清新。作為earl grey 嘅fans ,對哩個蛋糕有少少失望。Cookie Dough Cheesecake幾得意喎,真係有兩舊cookie dough。cheesecake 甜度適中,烘烤過的蛋糕口感幾滑,唔會太滯。我比較喜歡這個cheesecake。Coffee友人的咖啡好香濃,有水準的咖啡,奶泡打得好幼滑。Mocha唔太甜,比例剛好,咖啡味香濃,配cheesecake一齊食冇咁滯。

Earl Grey Lemon Cake
Cookie Dough Cheesecake
Coffee
友人的咖啡好香濃,有水準的咖啡,奶泡打得好幼滑。
Mocha
2016-07-10 1275 浏览
搭叮叮成日都望到呢間藍色cafe都好想試,經過呢頭,終於有機會一試!蛋糕櫃都放左幾多款蛋糕,而且都幾多出面少見到既蛋糕,例如:red velvet, carrot cake, lemon meringue pie,隊長揀左件lemon meringue pie,配埋杯cappuccino,個檸檬撻就普通啦,個底果層檸檬啫哩, 檸檬味唔算太酸, 怕酸者都入到口, 不過就結實左d,同個一篤就碎既餅底岩岩相反,蛋糕味道唔算出色,但真係好有homemade既感覺,蛋糕外表未必好精緻,但就呢種粗糙感令你好似坐係屋企,想待多一陣既感覺;咖啡就不過不失,用左illy咖啡, 唔會衰得去邊, 不過真係好大杯,仲要斟到滿滿的,好抵飲!
2015-05-12 1923 浏览
係香港呢個咩都要快的城市生活 真係好攰是日心情不佳 剛巧又在灣仔 就想到了GINGER BAKERY之前都食過幾次 唔錯 而且好鐘意佢的環境好安靜 好舒適 裝潢簡單 亦會播一些悠揚音樂今次黎到 5點零鐘 得我一個客人ORDER完揀個位坐底 有專人攞食物黎俾你點左未試過的伯爵茶檸檬蛋糕同熱CAPPUCCINO蛋糕感覺清新 忌廉是伯爵茶味 幾香 唔算甜食落去仲夾雜著淡淡的檸檬香CAPPUCCINO的奶泡很滑 仲有一個心型拉花~咖啡味不錯 亦算香合共$67雖然呢到稱唔上話係好好味 但寧靜的環境 友善的STAFF同甜品令我食完心情即刻好返哂希望有時間多D黎忙裡偷閒啦
係香港呢個咩都要快的城市生活 真係好攰
之前都食過幾次 唔錯 而且好鐘意佢的環境
好安靜 好舒適 裝潢簡單 亦會播一些悠揚音樂

今次黎到 5點零鐘 得我一個客人
ORDER完揀個位坐底 有專人攞食物黎俾你
點左未試過的伯爵茶檸檬蛋糕同熱CAPPUCCINO
蛋糕感覺清新 忌廉是伯爵茶味 幾香 唔算甜
食落去仲夾雜著淡淡的檸檬香

CAPPUCCINO的奶泡很滑 仲有一個心型拉花~
咖啡味不錯 亦算香
合共$67
雖然呢到稱唔上話係好好味
但寧靜的環境 友善的STAFF同甜品令我食完心情即刻好返哂
希望有時間多D黎忙裡偷閒啦
2015-05-04
2015-02-11 1705 浏览
又四圍去試甜品!同事介紹呢間我未試過嘅餅店!去到門面藍白色好簡潔!唔花巧!店內有放啲小圓枱比食客食餅!唔迫促,蛋糕好多款式,外型比較家庭感覺,賣相唔花巧!味道配搭都幾特別,特別揀啲未試過嘅配搭!白朱古力士多啤梨芝士蛋糕($40):已經係最花巧嘅一件,芝士滑,味道濃,士多啤梨味反而唔突出,似食一件普通芝士餅!焦糖榛子朱古力蛋糕($40):蛋糕鬆軟,中間夾雜榛子碎,有咬口,忌廉加焦糖滑,不過焦糖食到尾都幾漏!伯爵茶檸檬蛋糕($38):自己都喜歡飲紅茶,未試過紅茶加檸檬味(會唔會好似飲檸茶咁?)不過食落檸檬味搶晒茶味,所以只係食一件檸檬味鬆軟蛋糕!味道清新!但唔貼題!兩個店員親切,分工合作,一個收錢、一個包裝,紙盒設計簡潔,貫切藍白色主調,再加個膠手挽袋,亮麗美!不過就唔環保!
又四圍去試甜品!同事介紹呢間我未試過嘅餅店!

白朱古力士多啤梨芝士蛋糕
焦糖榛子朱古力蛋糕
伯爵茶檸檬蛋糕

2015-02-10
外卖自取
$40 (宵夜)
白朱古力士多啤梨芝士蛋糕
焦糖榛子朱古力蛋糕
2015-01-09 1168 浏览
自從去年二, 三月後去過後, 一直都未有緣跟她再聚了!守住在灣仔的"阿薑"咖啡屋, 不知不覺她應該已經捱過一個租約了, 這天走進去發覺一切照舊, 蛋糕款式好像沒有什麼改變, 由於只是要安撫一下太座嗰刻嘅胃, 我們兩個人只要了一件餅:伯爵檸檬蛋糕,$36 雖然沒有花巧嘅外形, 複雜嘅結構, 但自己個人比較欣賞工夫紮實有內涵的蛋糕, 忌廉比較上輕身亦少甜, 蛋糕才是帶簿薄檸檬氣味, 薄得僅僅可以蓋過忌廉內的伯爵茶葉的茶味, 這樣將伯爵茶葉加入忌廉內其實好難突出到個伯爵茶味, 茶葉唔經過熱力茶味迫出不了,即使就咁食都只能是感覺到與感覺唔到之間嘅茶味,Latte$34 同熱巧克力$36 各一, 兩杯個心形拉花有點左右不平均嘅感覺但已經比好多cafe係好好多了, 奶打得夠綿滑, 出到奶的甜味不用加糖! 太座話巧克力就一般啦咁講希望下次經過時她還在這點!
自從去年二, 三月後去過後, 一直都未有緣跟她再聚了!
熱巧克力
希望下次經過時她還在這點!
2014-12-28
2014-04-30 2998 浏览
據聞,Ginger 的蛋糕蠻有水準,今日就一個人去拜會了。約十二點半,店內只有三數位食客,與人潮如鯽的店外街道,是一大對比。近大門口的餅櫃放著各款自家製的蛋糕,除了石板街蛋糕、紅絲絨蛋糕和香蕉合桃蛋糕售$38外,其餘各款均售$36。與坊間其他餅店不同的是 - 小店沒有出售以新鮮水果點綴的蛋糕。小店也兼售有機茶包$78/盒、燕麥提子曲奇$16/塊,以及意大利杏仁餅乾條$12。店內另一個玻璃櫃則擺放了數款預先焗製或外購的麵包,如提子司空餅$16、吞拿魚士丹麥酥$16、火腿芝士牛角酥$16和鬆餅$16等。一人食客落單,店員就取包放下迷你烤爐烤熱。小店廚房不太,故飲品不多,只有數款咖啡和西茶可供選擇,售價由$22-$38不等。午市提供數款輕盈的餐單,分為湯、意粉、三文治、沙律和餡餅五類,分別有煙肉青豆湯$34、白汁芝士煙肉意粉$50、辣汁雞肉螺絲粉$50、烤火腿芝士三文治$40、烤雞法包$40、煙肉薯仔雞蛋沙律$40、雞肉批$32和火腿洋蔥蛋批$32。星期一至五午市提供套餐,湯或咖啡或茶配意粉$75,配搭其餘各款則只須$65。煙肉薯仔雞蛋沙律套餐 $65小店的沙律是把煮得軟腍的薯仔切粒,拌入適
煙肉薯仔雞蛋沙律套餐 $65
小店的沙律是把煮得軟腍的薯仔切粒,拌入適量的蛋黃醬,再於面層撒上煙肉碎,以及一隻去殼稍稍切幾刀的熟雞蛋。切成粒狀的薯仔外邊頗為粉糯幼綿,內裏則挺有咬口的;醬汁香而不膩同;煙肉碎帶鹹香、稍嫌未夠香脆也。個人而言,還是喜歡把雞蛋切成幼粒,混入冰凍的沙律中同吃。惜小店未能如此安排也,薯仔沙律也未夠冰凍。此外,沙律除了易飽滯、澱粉質極豐富的薯仔外,別無他物,頗有單調寡味之感,小妹吃了三份二就作罷了。若可加入爽口鮮甜蘋果粒、粟米粒或車厘茄,口感會更為豐富,也可稍減飽滯感。
Cuppuccion
Cappuccino面層的奶泡啡色部份較淺色,看來是奶多啡少之作。呷一口奶泡,入口非常綿滑細緻,帶牛奶的甜香,感覺是溫柔敦厚的。再喝一口咖啡,淡淡而芳香的咖啡中,也帶來丁點兒朱古力的香味,隨之而來的是回甘的味兒。咖啡味道不算強烈霸道,啱晒小妹口味。
紅絲絨蛋糕Red velvet cake $38
蛋糕頂部及側面鋪有雪白色的鮮忌廉芝士,中間也夾有忌廉芝士,蛋糕主體則是高雅沈穩的棗紅色。據聞,紅絲絨蛋糕為了呈現迷人的棗紅色,製作過程中大多加入人工色素染色。近年,健康飲食新態度盛行,主張加入甜菜根汁或覆盆莓汁,將蛋糕染成天然的紅色。Ginger 屬前者,定後者,小妹就不得而知了。
誠然,小店的紅絲絨蛋糕比起Bricklane之作,口感更為香滑細緻,蛋糕更為芳香濕潤軟熟。小店暗紅的蛋糕質感潤澤綿密,不會呈一顆顆的蛋糕狀,口感滑順綿密扎實,宛如天鵝絨般細緻柔軟。鬆軟幽香、甜而不膩的蛋糕,配搭軟滑無比的忌廉芝士,吃起來不會容易甜膩或飽滯,令人回味無窮﹗
2014-04-28
2014-04-27 1942 浏览
前幾天,很想很想吃芝士餅,於是,放工後去了吃cake~ 這間cafe已經不是第一次光顧了,但今次去到也有一點驚喜~ 因為有新出的芝士餅,就是香橙芝士餅~ 這件cake感覺頗清新,好香的橙味,就好像吃lemon cheesecake一樣,酸酸地,而且,是軟身cheesecake,感覺像凍餅,即雪凍便凝固那種,不像是要焗那種cheesecake,雖然個人較喜歡焗過的cheesecake,因為喜歡那種吃下去較"實"的口感,但這個香橙芝士餅也不錯,我也喜歡~ 只是,如果可以大件一點就更好了~^^~ 畢竟覺得售價有點貴 ($36),不過,這間cafe位於灣仔,沒辦法啦~! 有時候,我常常想,出外用餐pay的大部份也可能是租金而不是食物本身的成本,始終這裏是香港~!!!除了cheesecake,我當然不會錯過咖啡,不過,當日剛好沒有足夠現金,不夠錢喝我喜歡的Americano,唯有喝個espresso呢~! 不過,個人其實不太喜歡espresso,所以不懂得欣賞這杯espresso了~ 印象中之前好像在這裏喝過Latte或Americano,也ok的~ 如果再去這間cafe,我會記住帶備足夠現金~
香橙芝士餅
Espresso
除了cheesecake,我當然不會錯過咖啡,不過,當日剛好沒有足夠現金,不夠錢喝我喜歡的Americano,唯有喝個espresso呢~! 不過,個人其實不太喜歡espresso,所以不懂得欣賞這杯espresso了~ 印象中之前好像在這裏喝過Latte或Americano,也ok的~ 如果再去這間cafe,我會記住帶備足夠現金~ ^^ ~

题外话/补充资料: 印象中曾吃過這裡的蛋白檸檬批,也不錯的~
2014-04-25
等候时间
3 分钟 (堂食)
香橙芝士餅
綿
2014-04-02 2070 浏览
以前經過呢間好多次,見到d款式都好啱我口味但都因為唔同原因所以食唔到終於有日食完lunch可以一嚐下午茶餐基本跟Cake就$65起視乎飲品如果揀普通(好似係$34咁上下)既飲品就照餐價,貴既就加錢Lemon TartLemon Curd portion比想像中少,味道較清淡,酸甜味不重蛋白發得夠細綿,雪過加上火槍烤過,似食緊bbq燒過既棉花糖撻底有點硬,甜度適中,整體都可以接受Apple Crumble一黎就問使唔使翻熱,好貼心(因為通常焗製既熱食好味過凍食翻熱完又唔會好乾身或是走哂樣,仲係咁吸引crumble甜,粒狀細小,夾雜餅碎咁,似食緊酥化曲奇蘋果餡酸甜適中,開胃清新不會乸口批底有少少稔,不過都唔會好大影響,當佢配合番蘋果餡既muddy囉Cappucino泡沫細密挺身,好似PILLOW仲有淡淡香氣,都OK既Mocha朱古力味唔濃,只係淡淡地同埋佢冇落糖落到甜膩,感覺係朱古力粉加落去,香但唔甜:^)拉花不在講,泡沫帶咖啡香,綿綿地幾好XDD
以前經過呢間好多次,見到d款式都好啱我口味
但都因為唔同原因所以食唔到
終於有日食完lunch可以一嚐
下午茶餐基本跟Cake就$65起
視乎飲品
如果揀普通(好似係$34咁上下)既飲品就照餐價,貴既就加錢
Lemon Tart
蛋白發得夠細綿,雪過加上火槍烤過,似食緊bbq燒過既棉花糖
撻底有點硬,甜度適中,整體都可以接受
Apple Crumble
一黎就問使唔使翻熱,好貼心(因為通常焗製既熱食好味過凍食
翻熱完又唔會好乾身或是走哂樣,仲係咁吸引
crumble甜,粒狀細小,夾雜餅碎咁,似食緊酥化曲奇
蘋果餡酸甜適中,開胃清新不會乸口
Cappucino
泡沫細密挺身,好似PILLOW
仲有淡淡香氣,都OK既
Mocha
朱古力味唔濃,只係淡淡地
同埋佢冇落糖落到甜膩,感覺係朱古力粉加落去,香但唔甜:^)
拉花不在講,泡沫帶咖啡香,綿綿地幾好XDD
2014-03-31 1646 浏览
為了找尋喜歡的Homemade cake,在互聯網找到GINGER BAKERY,然後抽一天特意光顧。這天,如常點了咖啡,和試一試許多本地Cafe沒有提供的Carrot Cake(GINGER BAKERY 她們喚作甘荀蛋糕)。小店室內共有五張檯,我坐在就近窗邊的正方檯,這店位於灣仔街頭,旺中帶靜的。而GINGER BAKERY的室內裝修統一性高又令人眼前一亮,牆身built-in的淺木色木櫃,把不必要的用具收好。話題還是轉回食物上吧⋯⋯食物上場了,盛著咖啡的杯子用白瓷mug杯,無論杯、糖包及紙巾,均印上亮藍色的店子logo,咖啡與星巴克有點像,可是濃度不夠,味道也偏甜的,可說是似hot chocolate drink 多過似咖啡?並且$36一杯,個人認為需要重新改良先可留住客人。甘荀蛋糕根據傳統、歐洲式的設計,表面鋪以薄薄一層白色糖霜及綴上紅蘿蔔圖案,蛋糕內比較足料,是放了合核、甜提子乾、夾雜許多甘荀絲來焗成的蛋糕,但是,質地棉棉的,蛋糕內氣泡比較多,質感不夠實淨,是這款糕點的不足之處。下午時分亦有些西裝友獨自入來喝咖啡和篤BlackBerry,可能店子裝潢太舒服,吸引忙上班族進來小

話題還是轉回食物上吧⋯⋯

下午時分亦有些西裝友獨自入來喝咖啡和篤BlackBerry,可能店子裝潢太舒服,吸引忙上班族進來小休。
GINGER BAKERY 仲有幾款pasta供應,下次光顧時也會試!
2014-03-17
等候时间
1 分钟 (堂食)
2014-03-31 1703 浏览
有次乘電車經過灣仔莊士敦道,眼光忽然被一間天使藍色招牌的蛋糕店吸引著,令人想起紐約市常見的那種親切小店。這個週末再次經過,想吃個悠閒的下午茶,就馬上想起了這裡。Ginger Bakery休閒風的室內裝潢,播著輕爵士音樂。坐在Cafe內看著窗外的電車慢慢的來來往往,很配合下午茶悠閒的感覺。點了一件Crunch cake 和一杯Latte。Crunch cake的海綿蛋糕沾上了白滑的奶油忌廉,和焦糖脆粒一起放入口中,同時享受軟滑與香脆的兩種口感。Latte細滑的奶泡下夾雜牛奶和淡淡咖啡味,平衡了蛋糕的甜感。經過灣仔,想找一間舒適的Cafe休息下的話可以一試=]
Crunch Cake
Latte
經過灣仔,想找一間舒適的Cafe休息下的話可以一試=]
2013-08-25
Crunch Cake
2014-03-22 1406 浏览
認識這店已經有一段時間, 應該有兩年吧! 對於她有一份”尊敬”點解? 因為一路來看, 就以營業時間來說晚上只做至8點! 以這個灣仔嘅位置即使唔做到11點都10點啦, 沒可能8點後會無客人入嚟! 而她偏偏認為8點就做夠了! 果真有性格, 而西餅方面她們也沒有慕士cake, 反而是撻類, 雪芳蛋榚, 或者是海綿蛋榚+Butter Cream/ Egg white cream, 甚少用大量whip cream去刎蛋糕 亦可能是她的特色之一, 除咗雪芳蛋糕是一整個用whip cream刎晒的, 蛋糕款式不是太花巧但就看得出基本功是非常之有技巧的, 無論是簿簿的一層忌廉或者是甘荀蛋糕上的那個小小的小甘荀都是紋理清淅,當日跟太座到上址剛過了午飯時間, 剛好在入面近廚房門口位那邊有張吉枱就坐了下去, 柯打了: Hot Latte & Hot Chocolate,  Latte的奶打得夠幼滑, 拉到一個花心出來, 奶味並沒有全蓋這啡味, 可見D荳嘅啡味本身是相當有力, 好多時這Latte的幣病在這店沒有發生, 另一杯熱朱則做了一個頗抽象的雲但我估計其實應該是想拉一個花心的, 只是朱古力同咖啡的密度不一

熱朱
Latte的奶打得夠幼滑, 拉到一個花心出來, 奶味並沒有全蓋這啡味, 可見D荳嘅啡味本身是相當有力, 好多時這Latte的幣病在這店沒有發生, 另一杯熱朱則做了一個頗抽象的雲但我估計其實應該是想拉一個花心的, 只是朱古力同咖啡的密度不一樣, 做起來更困難, 而這裡用的杯也是比一般的咖啡杯高且闊身, 今次的兩杯飲品都能注至杯口嘅最邊邊, 可見製作人的認真態度,
蛋糕我們要了:
檸檬罌粟籽蛋糕
檸檬罌粟籽蛋糕$36,這蛋糕面有一層估計是蛋白做的糖霜之類半透明的忌廉狀物體,因為混合了罌粟籽 令個面看似一個火龍果剖開了那樣, 十分有趣, 而蛋糕體則是牛油蛋糕底,中間開兩刀,搽些牛油忌廉在內, 吃起來又唔覺好油那種, 口感清新得嚟有牛油香味, 再帶一點檸檬香氣, 這天配一杯鮮奶咖啡亦是一個不錯的選擇, 當然配一杯齋啡會更好, 因為之前在這店飲過一杯美式咖啡”Americano”亦非常之好!
另一款蛋糕則是薑梨芝士蛋糕
薑梨芝士蛋糕
– 太座覺得太甜, 我則感覺蛋糕的芝士質感雖幼滑但比較上”濕” 亦明白這可能同浸水烤及低溫烤(不想面火烤燶蛋糕面)有關, 另一原因可能係”薑梨”的含水量高也說不定,
由於今次座位近廚房門口的關係, 員工出入時見到廚房近門口位置的設備, 看見一部坐地式摺酥油皮用的機器,即是說這裡賣的牛角類等酥油飽都是在這店製作,
亦可想而知廚房內連焗爐, 占地面積應該跟廳面相約, 以這位置計算成本實在不輕店方誠意由此可見, 所以實在要對店方行一個”敬禮- Salute”以現今高昂租金實在無法估計店方收支如何平衡? 希望這店能夠以現在這態度堅持下去, 我等實在須要一些主流以外, 以傳統方式經營的我行我素獨立小店, 集團式連鎖店在這種商業區已經夠多了, 雖則大型連鎖店能為初入行人仕帶來較多入職機會, 但同時亦會將此種小店迫至生存空間狹少, 陰陽平衡之道實在困難
2014-03-15
檸檬罌粟籽蛋糕
2014-03-08 1279 浏览
今日相約了哥哥一聚, 屈指一算已有大半年沒有見面 , 皆因他太忙, 感覺很不悅, 心裏不禁湧着「愛得太遲」的歌詞......我們只想找一個舒適的環境傾傾計, 行過這間cafe見客人不多, 故決定坐下一試。環境門外以海藍色為主, 海藍色配上白色的店名, 清晰奪目。內裏以白色為主, 簡潔而光猛。一邊是食物櫃連開放式廚房, 另一邊是座位, 大約有5-6枱, 地方小小, 是一個小咖啡店, 直得支持!服務服務員穿上白色裇衫配淺啡色圍裙, 簡約整齊。她們不感親切, 欠一點笑容。坐了不久, 客人漸漸多了, 服務員都忙過不停, 但仍能快上菜和執拾, 效率不錯。食物menu上都有不少食物和飲品選擇, 但正正是下午茶時段, 我們叫了一份Pastry Set和一份Cake Set。1) Pastry Set ($45) 此set包一杯$34以下的食品。我選擇了吞拿魚芝士丹麥酥及一杯Latte,其實散叫合計都只是$50, 比套餐平宜不多....● 吞拿魚芝士丹麥酥:圓圓的吞拿魚芝士丹麥酥中間拱起了饀料和舖上香濃的芝士, 樣子挺可愛! 翻焗的丹麥酥皮微暖而香脆鬆化, 不感油膩;吞拿魚味道適中, 不會過鹹, 但
今日相約了哥哥一聚, 屈指一算已有大半年沒有見面

食物
1) Pastry Set ($45)
吞拿魚芝士丹麥酥:圓圓的吞拿魚芝士丹麥酥中間拱起了饀料和舖上香濃的芝士, 樣子挺可愛! 翻焗的丹麥酥皮微暖而香脆鬆化, 不感油膩;吞拿魚味道適中, 不會過鹹, 但略為份量少。
吞拿魚芝士丹麥酥
Latte:賣相一般, 所拉心形不夠挺身,  奶泡較為粗糙, 入口不滑身, 且只帶有淡淡的咖啡味。
Latte
2) Cake Set ($65)
此set亦是包一杯$34以下的食品。哥哥選擇菠蘿香蕉合桃蛋糕及一杯Cuppuccion。其實散叫合計都只是$70, 比套餐又只是平$5, 不多....
cake set
菠蘿香蕉合桃蛋糕:中等大小的蛋糕, 見此蛋糕用了菠蘿, 感覺很特別, 滿有期待。香蕉味濃, 內裏混有不少核桃, 但並試不出菠蘿味, 可惜....
蛋糕質感一般, 不夠鬆軟, 而蛋糕面和中間夾着的奶油亦欠滑身, 實在有點失望。
菠蘿香蕉核桃蛋糕
Cuppuccion:賣相並不可取, 奶泡非常粗糙, 亦沒有灑上可可粉作點綴, 雖然沒有試味, 但賣相已扣了分。
Cuppuccino

總括而言, 環境良好舒適;服務一般, 欠親切感;食物和飲品都普通。不過, 今次重點是有個好地方, 閒暇地與你一起!

2014-03-02
吞拿魚芝士丹麥酥
2014-02-09 878 浏览
在灣仔很想吃快快的一點甜,就在附近的ginger bakery買了一件crunch cake吃。店內環境整潔,當時只有我一個在光顧。不用兩分鐘蛋糕就來了。焦糖脆目翻熱過一點點,聞起來很香,吃起來香脆可口。但她的蛋糕就失色了。蛋糕質地算是鬆,但一點都不軟…而且有冷藏的口感,像已雪上一段時間。甜得不自然,蛋糕沒有什麼好味道。忌簾很油和咸了一點點,比屋村西餅店的蛋卷裡的忌簾好一些。但HK$36一件,可以做得更好吧?
店內環境整潔,當時只有我一個在光顧。

不用兩分鐘蛋糕就來了。
crunch cake
焦糖脆目翻熱過一點點,聞起來很香,吃起來香脆可口。

但她的蛋糕就失色了。
crunch cake
甜得不自然,蛋糕沒有什麼好味道。
忌簾很油和咸了一點點,比屋村西餅店的蛋卷裡的忌簾好一些。

但HK$36一件,可以做得更好吧?
2014-02-09