2022-10-02 45 浏览
跑馬地超扺食Fine dining 餐廳 Le Grande Bleu @ 開業啦~人均6百幾就食到大量矜貴食材期待左佢地既慢煮鮮鮑魚好耐🥰🍄羊肚菌忌廉蘑菇湯忌廉好smooth 食到粒粒羊肚菌非常出色🦪手工黑松露帶子酥 伴帶子邊波特酒汁帶子中間夾住黑松露醬用酥皮包住拎去焗切開點波特酒汁食個汁用返帶子邊煮成相當鮮甜🦪慢煮鮮鮑魚 伴鮑魚肝醬呢餐最出色既菜色鮑魚好大隻,口感相當軟嫩鮑魚肝醬味道濃郁味道鮮美無比🐟白花膠 伴法式孽麥白汁採用原隻花膠扒孽麥白汁味道帶甜味係幾新鮮既配搭🍚新派意大利飯 三款包容魚籽醬,三文魚子,燒汁鮑魚從左至右食超欣賞意大利飯粒既口感絕對乎合fine dining質素而且三款口味都非常出色最鐘意三文魚籽果款🦆手工鵝肝雪糕甜品都超有驚喜用鵝肝去整雪糕真係第一次聽食落完全冇違和感好rich 好smooth 得黎帶咸香份量非常大所以都幾飽㗎🕯️餐廳環境非常浪漫服務質素極佳絕對值得黎
人均6百幾就食到大量矜貴食材

個汁用返帶子邊煮成
相當鮮甜

🦪慢煮鮮鮑魚 伴鮑魚肝醬
呢餐最出色既菜色
鮑魚好大隻,口感相當軟嫩
鮑魚肝醬味道濃郁
味道鮮美無比

🐟白花膠 伴法式孽麥白汁
採用原隻花膠扒
孽麥白汁味道帶甜味
係幾新鮮既配搭

🍚新派意大利飯
三款包容魚籽醬,三文魚子,燒汁鮑魚
從左至右食

🕯️餐廳環境非常浪漫
服務質素極佳
絕對值得黎
2022-10-01 35 浏览
跑馬地新開既隱世高質🇫🇷fine dining 🥂裝修設計以懷舊古典風為主 食物賣相精緻亦帶點fusion 店員亦好細心介紹每道菜式💯同只接受預先booking 想試既記得預約定🙌🏻🌟羊肚菌忌廉蘑菇湯濃稠適中 羊肚菌味道鮮濃 入口甘甜獨特既香氣更係菌香撲鼻 👃🌟手工黑松露帶子酥即叫即製 酥皮熱辣辣且酥脆鬆化中間包裹着香濃既黑松露同鮮甜既帶子再配以帶子裙邊波特酒汁 實在有驚喜👍🏻🌟慢煮鮮鮑魚伴鮑魚肝醬採用新鮮南非活鮑魚 鮑魚鮮甜味濃 而且厚肉爽身 煙韌帶爽蘸埋濃郁鮮美鮑魚肝醬 更加滋味😋🌟白花膠白花膠膠質濃 食落腍滑爽口配上法式藜麥白汁同魚籽醬口感層次更豐富💯🌟新派意大利飯Risotto 軟硬度適中 一次過可以試到三款不同口味 包括係燒汁鮑魚,魚籽醬,三文魚子每款都各有特色 心思十足!🌟手工鵝肝雪糕絕對係心機之作 大廚會預先將鵝肝浸在牛奶內 大慨20小時 再製成手工雪糕 口感綿密帶奶香又帶點回甘 夠哂特別💯
跑馬地新開既隱世高質🇫🇷fine dining 🥂

口感層次更豐富💯

🌟新派意大利飯
Risotto 軟硬度適中
一次過可以試到三款不同口味
包括係燒汁鮑魚,魚籽醬,三文魚子
每款都各有特色 心思十足!

🌟手工鵝肝雪糕

2022-10-01 66 浏览
花少少錢就能享受到高CP值的餐廳,每道菜都吃得出來,食材的高質,和廚師的基本功,以及服務人員的用心,不能錯過在跑馬地的高品質餐廳⭐️羊肚菌忌廉蘑菇湯忌廉和蘑菇比例剛好,很滑順且吃得到細細粒新鮮蘑菇,味道香醇濃郁,配上柔韌的羊肚菌讓人意猶未盡。⭐️手工黑松露帶子酥手工製成帶子酥一上菜時熱辣辣,切開時黑松露的濃郁味道立馬飄出來,酥皮脆脆的口感和帶子軟嫩伴帶子邊波特酒汁十分對味。⭐️慢煮鮮鮑魚用上昆布熬煮出來的南非鮑魚香氣濃郁,口感煙韌,單吃已經很好吃再配上特製鮑魚肝醬使味道更上一層樓。⭐️白花膠用料十足的大花膠,配上法式藜麥白汁,非常清爽可口,花膠煮得入口即化,配上藜麥白汁有藜麥一粒粒帶入更豐富的口感。⭐️新派意大利飯有三種口味,魚子醬加入白汁奶味配上魚子醬的鹹味中和了奶味、燒汁鮑魚上面有一小隻鮑魚叫為中式的意飯、三文魚子難得配上意大利飯吃起來味道鮮美滋味豐富。⭐️手工鵝肝雪糕沒想過鵝肝做成雪糕竟然咁好食,濃郁的鵝肝做成微甜的甜點,口感絲滑細緻,不會太甜,完全恰到好處。
⭐️羊肚菌忌廉蘑菇湯
慢煮鮮鮑魚
白花膠
新派義大利飯
手工鵝肝雪糕
一頓有質素嘅Fine dining動輒要過千元,但位於跑馬地新開業嘅法式Fusion餐廳則以高性價比作招徠,六道菜Signature Set只需幾百元,價錢親民😌.餐廳裝潢帶歐陸風,環境昏暗有情調,好啱朋友或情侶聚餐🥰食物方面,大廚以講究及矜貴食材配搭法式烹調手法,製作出各款獨特菜式,醬汁更尤其出色,絕對係菜式中嘅靈魂👍🏻另餐廳只會按照每日訂座人數入貨,以確保食材新鮮,所以想食記得要提早打電話訂座,Walk-in係食唔到㗎!🇫🇷 【Signature Set】($680/ 位).🍴羊肚菌忌廉蘑菇湯蘑菇蓉多得誇張,帶陣陣濃郁蘑菇香,質感好稠好creamy,另配羊肚菌好match,食落好有口感😌🍴手工黑松露帶子酥酥皮係每日新鮮製造,口感香酥而不膩,帶子則帶黑松露香,伴帶子裙邊打成嘅波特酒醬汁同食,口感豐富有層次😌🍴慢煮鮮鮑魚南非鮑每日新鮮入貨,慢煮過後口感軟腍又不失嚼勁,醬汁以鮑魚肝及昆布打成,與鮑魚同食更能突顯鮮味,另已預先切片啱晒懶人,超讚👍🏻🍴白花膠選用矜貴白花膠入饌,花膠厚身又大隻,骨膠原滿滿🥰伴法式藜麥白汁同食,味道估唔到都幾夾,加配魚子醬點綴更顯矜貴,係一道特色中西fusion

🇫🇷 【Signature Set】($680/ 位)
🍴羊肚菌忌廉蘑菇湯

🍴手工黑松露帶子酥

🍴慢煮鮮鮑魚

🍴白花膠
選用矜貴白花膠入饌,花膠厚身又大隻,骨膠原滿滿🥰伴法式藜麥白汁同食,味道估唔到都幾夾,加配魚子醬點綴更顯矜貴,係一道特色中西fusion菜式😌

🍴新派意大利飯
意大利飯分別有魚子醬配忌廉、鮑魚配鮑汁及三文魚子配白汁共3款口味,每款都各有特色且口感creamy,可見廚師別具心思😌

🍴手工鵝肝雪糕
看似平平無奇,但口感幼滑似mousse,亦無雪糕咁快溶,after taste有淡淡鵝肝味,配搭既新穎又特別😌

跑馬地最近再有新餐廳逆市開張,主打為食客提供法式ꜰᴜꜱɪᴏɴ ꜰɪɴᴇ ᴅɪɴɪɴɢ體驗,ᴛᴀꜱᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ一共六道特色菜每位💲680,以菜色用料或所帶來高級的ꜰɪɴᴇ ᴅɪɴɪɴɢ體驗來說,索價絕對親民。.餐廳地方算不大,裝修帶歐洲古典風味,暗黑主調,歐式餐桌、座椅用具等也甚有情調。為保食材最佳的新鮮度、加上部份的菜式需要提前超過一天準備,餐廳採用全預約制方式,暫不接受ᴡᴀʟᴋ-ɪɴ。只提供晚市,每節可招待五組客人。所以到訪前已提早多天訂座。.ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ꜱᴇᴛ 💲680✿ 羊肚菌忌廉蘑菇湯ᴛᴀꜱᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ一共六道菜色。頭盤為中式的羊肚菌,配上西式香濃忌廉蘑菇湯。蘑菇湯絕對真材實料用了蘑菇煮製,質感厚實,菌味濃厚。.✿ 手工黑松露帶子酥擺盤很精美的帶子酥。酥皮是餐廳自家製,切開黑松露香味一湧而出。餐廳介紹那圍邊香濃醬汁是用上帶子裙邊和波特酒打成。餐廳還特意為我們配了一點麵包來掛汁,一點也不會浪費。.✿ 慢煮鮮鮑魚伴鮑魚肝醬來自南非的新鮮鮑魚,即日購入。已預先為食客切開一小片方便進食,口感爽脆。一旁的醬汁用上了鮑魚肝贍和昆布汁調製,配上清爽的鮑魚滿有特色。.✿ 白
ꜱɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ ꜱᴇᴛ 💲680
✿ 羊肚菌忌廉蘑菇湯
✿ 手工黑松露帶子酥
✿ 慢煮鮮鮑魚伴鮑魚肝醬
✿ 白花膠伴法式藜麥白汁
第四道菜是法式的白花膠,配上以西芹汁、白汁加健康藜麥調製而成的醬汁。由於白花膠本身的味道清新不會太濃,所以安排伴上帶鹹香的魚子醬和帶藜麥口感的青白汁醬,大大增加層次感。
✿ 新派意大利飯
一式三款意大利飯,以一小口形式呈上。不同口味的意大利飯配以有關的小配料以資識別。餐廳建議由淡到濃、由左至右開始享用。第一小碟是魚子醬配上忌廉意大利飯、然後是鮑魚配上鮑魚汁意大利飯,最後是三文魚子配上三文魚白汁飯。
✿ 手工鵝肝雪糕
令人滿驚喜的一客甜品,是餐廳全人手自家製的鵝肝雪糕。還是頭一次品嚐到這種非常新穎的配搭,口感很獨特不太像傳統雪糕的質感,感覺比較厚實,奶感較高感覺上不會太快融化。想不到味道上也沒違和,鵝肝味是淡淡的那種。
手工鵝肝雪糕
如果怕六道菜未能盡興,其實還可以選擇+💲250再添一道法式鵝肝‧澳洲黑安格斯牛柳作主食。但今天份量上覺得算剛好,是一個不錯的體驗。
不專業食評nei.foodie
手工鵝肝雪糕
呢間係一間中西fusion fine dining餐廳,位於跑馬地貴價地段!餐廳俾人感覺好有情調,btw每日只serve 10枱客,想食記住book定位啦🤤:-1️⃣「SIGNATURE SET ($680 ppax for 6 courses)」-🔸「羊肚菌忌廉蘑菇湯」充滿濃郁菇菌味、有蘑菇同羊肚菌粒粒,啖啖都好滿足💛-🔸「手工黑松露帶子酥」呢到嘅酥皮係師傅每日自家製,酥皮包住粒厚肉帶子,再配上曲帶子裙邊同波特酒打成嘅醬汁~-🔸「慢煮鮮鮑魚」南非鮑魚爽口鮮甜、配上用鮑魚肝同昆布打成嘅醬汁,正!-🔸「白花膠」花膠厚肉重膠質,配上魚子醬同藜麥打成嘅白汁,清清地不過可以再濃味d~-🔸「新派意大利飯」有魚子醬配忌廉汁、鮑魚配鮑汁同三文魚子配白汁3款味道,醬汁香濃,risotto有咬口~🔸「手工鵝肝雪糕」本身以為會好怪,點知好好食!鵝肝味香濃回甘,口感幼滑~-🐰💬小結:成個體驗歷時2個鐘,氣氛有情調,幾適合同另一半黎聚一聚💛~
🔸「羊肚菌忌廉蘑菇湯」
充滿濃郁菇菌味、有蘑菇同羊肚菌粒粒,啖啖都好滿足💛
🔸「手工黑松露帶子酥」
🔸「慢煮鮮鮑魚」
南非鮑魚爽口鮮甜、配上用鮑魚肝同昆布打成嘅醬汁,正!
🔸「白花膠」
🔸「新派意大利飯」

🔸「手工鵝肝雪糕」
本身以為會好怪,點知好好食!鵝肝味香濃回甘,口感幼滑~
🐰💬小結:
成個體驗歷時2個鐘,氣氛有情調,幾適合同另一半黎聚一聚💛~
2022-09-29 46 浏览
想搵間浪漫有情調又特式餐廳同老公慶祝週年, 呢度真係滿足到我, 地點係跑馬地, 但就近電車站, 其實都好方便。去到門口裝修已感覺好有格調, 因為係用左黑色石去砌。感覺好高級。入到餐廳, 燈光氣氛恰到好處, 又唔會太暗, 播住柔和音樂。今日我地點左 Set Dinner, $680, 法國餐黎講價錢唔算貴仲算抵食, 當然係因為睇完 Menu 見到相關食材先咁講啦。最吸引係個set 有 帶子, 鮑魚, 花膠… 絕對係另類特式菜。 我想講係佢地出黎效果係出奇地夾。先講下羊肚菌忌廉蘑菇湯, 見到整個擺盤都好靚,原隻羊肚菌伴邊。真係煮好濃味, 質地屬於杰身d, 我本人最鐘意係呢種有少少咬口質地嘅蘑菇湯💕手工黑松露帶子酥💕, 呢道菜我想比⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️,個酥皮係師傅每日新鮮整,而個汁係伴帶子邊波特酒煮成, 順帶一提, 麵包係上黑松露帶子酥嘅時候先上餐包, 因為麵包係配呢度菜食嘅。呢道菜整個口感唔會好膩,特別鍾意個帶子本身好鮮味,但黑松露又唔會太搶帶子原有嘅鮮味。慢煮鮮鮑魚伴鮑魚肝醬(加左昆布)鮑魚本身係新鮮游水嘅,再加上慢煮嘅關係,所以鮑魚除左本身鮮味外,口感亦都好好,好軟身。 配咗師傅特製嘅醬汁都唔

慢煮鮮鮑魚伴鮑魚肝醬(加左昆布)

鮑魚本身係新鮮游水嘅,再加上慢煮嘅關係,所以鮑魚除左本身鮮味外,口感亦都好好,好軟身。 配咗師傅特製嘅醬汁都唔會搶咗鮑魚本身個鮮味👍👍👍

又一期待之一道菜~白花膠伴法式藜麥白汁,師傅將藜麥做咗兩個口感,一個係炸嘅,食落去卜卜脆好得意。白花膠本身係淡味一啲配咗師傅特製呢個藜麥白汁, 又好夾喎👏🏻

新派意大利飯(三文魚子/魚籽醬/燒汁鮑魚)
新派即係fusion 啦, 食呢個飯係要有淡味至濃味咁食,先食魚子醬,再食燒汁鮑魚,最後先食三文魚子,三文魚子自己本身味道比較濃, 所以食落好鮮.

手工鵝肝雪糕,呢個白雪雪雪糕望落去好似豆腐,但食落去口感又好得意,不過建議大啖啲食,咁先可以食出鵝肝感覺。

我最初以為食法國菜份量比較少,怕男士會唔夠飽, 點知。。。未食晒個意大利飯都飽喇🤣🤣🤣

呢間餐廳絕對會encore👍👍👍

2022-09-29 28 浏览
朋友最近岩岩升左職,所以特意搵間好d 既餐廳慶祝下,上openrice 見到跑馬地呢間新開法國菜,就book 位黎試下。餐廳門面特別以石面裝飾,走高貴型格路線,招牌都係細細個咁,都要細心d 先留意到。餐廳環境尚算闊落,大概坐到20人左右。枱與枱之間亦唔會好迫夾,空間感一流。餐廳廚房係open kitchen, 可以一路食,一路睇住廚師們煮野食。晚餐時段只有signature set dinner 供應,$680/位,由湯到甜品共6道。第一道係: 羊肚菌忌廉磨菇湯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️磨菇味極濃,亦會食到少少磨菇粒。羊肚菌係法國菜常見食材之一,伴呢個湯真係非常搭第二道: 手工黑松露帶子酥⭐️⭐️⭐️⭐️酥皮係廚房們每日新鮮整,帶子原粒收係酥皮入面,個醬汁係帶子裙邊波特酒汁第三道:慢煮鮮鮑魚⭐️⭐️⭐️⭐️每日新鮮運到既南非鮑魚,配上鮑魚肝醬鮑魚非常新鮮爽口,醬汁用返鮑魚部份整成,非常惹味第四道:白花膠,配法式藜麥白汁⭐️⭐️⭐️⭐️原條花膠筒,廚師炆到非常淋,藜麥係輕輕炸過,令到個汁有唔同層次第五道: 新派意大利飯/ 魚子醬,三文魚子,燒汁鮑魚⭐️⭐️⭐️⭐️一次過送上三款唔同既口味,由魚子醬開始,可以食到由淡味到濃味第六道:手工

第一道係: 羊肚菌忌廉磨菇湯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
磨菇味極濃,亦會食到少少磨菇粒。
羊肚菌係法國菜常見食材之一,伴呢個湯真係非常搭

第二道: 手工黑松露帶子酥⭐️⭐️⭐️⭐️

第三道:慢煮鮮鮑魚⭐️⭐️⭐️⭐️
每日新鮮運到既南非鮑魚,配上鮑魚肝醬
鮑魚非常新鮮爽口,醬汁用返鮑魚部份整成,非常惹味

第四道:白花膠,配法式藜麥白汁⭐️⭐️⭐️⭐️

第六道:手工鵝肝雪糕⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
呢個真係全晚既重點,由廚師研發既鵝肝雪糕,鵝肝點樣可以變成雪糕,真係要黎試下先得

總結:餐廳環境非常舒適寧靜,侍應亦都好細心講解每道菜式,食物亦都非常出色,所以整體用餐感覺非常良好。👍👍😣
有機會都一定會再黎幫襯❤️
2022-09-29 29 浏览
朋友話帶我去跑馬地食Fine Dining, 我諗住一定好貴啦⋯⋯餐廳位置易揾,門口裝修低調高雅,一推門進入就見到好有情調嘅燈光,室內裝修高格調,餐廳面積唔大,有啲似私房菜感覺,餐廳嘅後方係一個open kitchen,有幾個專業嘅廚師喺度準備緊菜式,Waitress 遞上Menu,六道菜Signature Set $680🇫🇷 【Signature Set】有啲乜:🍴羊肚菌忌廉蘑菇湯呢個湯好濃郁,內好多磨菇同羊肚菌碎粒,嗅到好濃郁嘅菇箘香味,飲落好滑好creamy,我一向鍾意飲啲好杰身嘅湯,呢個好好味🍴手工黑松露帶子酥Waitress 介紹酥皮係 Chef每日新鮮製造,所以好薄好新鮮,真係未食過咁好味嘅酥皮,裏面有一粒大帶子,好新鮮好有咬口,個汁係帶子裙邊同波特酒打成,所以個醬汁都好好味,好香帶子味🍴慢煮鮮鮑魚原來廚師係每日新鮮入貨,所以個南非鮑魚超新鮮,加上慢煮過後口感軟腍👍醬汁係用鮑魚肝同昆布打成,配埋已幫你切好哂嘅鮑魚,當每食一片鮑魚都沾啲醬汁,完完全全將鮑魚嘅香味突顯晒出嚟👍🏻🍴白花膠從來都冇諗過食西餐都可以食到花膠,將花膠變成一個花膠扒咁上枱,花膠厚身又大隻,配合用藜麥打成

🇫🇷 【Signature Set】有啲乜:

🍴羊肚菌忌廉蘑菇湯

🍴手工黑松露帶子酥

🍴慢煮鮮鮑魚

🍴白花膠
從來都冇諗過食西餐都可以食到花膠,將花膠變成一個花膠扒咁上枱,花膠厚身又大隻,配合用藜麥打成嘅白汁同食,味道好清新好特別,而且煮到好腍好好食,花膠上面有魚子醬,配合一齊食,魚子醬點點鹹味將個味道完全提升☺️個廚師好叻👍

🍴新派意大利飯
意大利飯分3小碗上,由左至右,淡至濃食起,3款味道:有魚子醬配忌廉、鮑魚配鮑汁及三文魚子配白汁。 每款都各有特色,煮到剛剛好 Al dente , 每一款都好好味
👍

🍴手工鵝肝雪糕
呢個真係好好味,自問自己係一個雪糕控,都從未食過鵝肝雪糕,雪糕由chef homemade, 食落口感幼滑似mousse,但比mousse 多少少雪糕嘅厚度,waitresses 話chef 親自將鵝肝blend開,再用牛奶浸泡,唔怪之得食落有咁香嘅牛奶味,鵝肝味唔會太濃,係有少少淡淡滲出嚟嘅鵝肝味,呢個100分👍

👍🏻由於要確保食材新鮮,餐廳只會按照每日訂座人數入貨,所以想食記得要提早打電話訂座,Walk-in係食唔到㗎!
2022-09-28 28 浏览
前排去咗跑馬地,試吓呢間即將開業嘅法國 Fusion 餐廳 LeGrandeBleu,一入去😍柔和燈光配上懷舊歐陸風格,好有feel🙆🏻‍♀️而呢度只接待有booking嘅客人,全場只有5️⃣張枱,餐牌只有1️⃣款Dinner Set💕羊肚菌忌廉蘑菇湯由羊肚菌新鮮打造,質感濃稠,菇味好重,份量好多,充滿粒粒菌蓉,口感一流😍💕手工黑松露帶子酥由廚師自製酥皮,酥脆鬆化,中間嘅帶子夾著黑松露,再伴上帶子邊波特酒,層次感豐富,推介推介🙆🏻‍♀️💕慢煮鮮鮑魚鮑魚鮮嫩有彈性,有口感,配埋鮑魚肝醬,更突出鮑魚嘅鮮味。而且鮑魚係由大廚嚴選,夠晒新鮮👍🏻💕白花膠白花膠厚肉,彈牙爽口,配上藜麥和忌廉汁製成嘅醬汁一齊食,味道更豐富😍😍重重嘅膠原蛋白,女仕必食😂💕新派意大利飯呢個簡單係打卡之選,3️⃣款意大利飯一齊上桌,擺設好靚😍😍 三種風格三種口味,魚子醬伴忌廉汁意大利飯;燒汁飽魚配鮑汁意大利飯,每款都各有特式💕手工鵝肝雪糕手工製成嘅雪糕,每日大廚都會先將鵝肝浸在牛奶內,再製成雪糕,口感綿密,而且比起一般雪糕無咁易溶,可以慢慢享受😍❣️LeGrandeBleu 跑馬地成和道29號💓餐廳只提供晚市,餐廳希望保鮮食材新鮮,記得必

💕羊肚菌忌廉蘑菇湯

💕手工黑松露帶子酥

💕慢煮鮮鮑魚

💕白花膠

💕新派意大利飯

💕手工鵝肝雪糕

❣️LeGrandeBleu
跑馬地成和道29號

💓餐廳只提供晚市,餐廳希望保鮮食材新鮮,記得必須訂座呀🙆🏻‍♀️想Walk-in係未必有得食架🥹🥹想去就記得電話訂座啦
前日去咗一間位於跑馬地嘅法國餐廳,因為朋友介紹先識呢間新開嘅餐廳👀 我同男友都比佢個性價比超高嘅fine dining set吸引到😆 人均只需$680就可以品嘗到高級美味嘅食材,即刻為大家介紹一下☺️成個set total有6個course,首先以呢個湯打頭陣!一上到嚟,已經聞到勁香嘅菌味😌 texture偏杰身小小,但同時好creamy,仲有大大條羊肚菌,淨係個湯都好奢侈下🫣第二道菜令我非常驚喜!佢係由一個好薄好靚嘅手工酥皮包住一個相當厚肉嘅帶子,裡面仲有黑松露,即刻將鮮味提昇🤤 男友仲大讚佢個醬汁有淡淡嘅酒味,同成道菜非常之夾👍🏻再黎就係慢煮鮑魚,上到嚟我哋都嚇親,冇諗過隻鮑魚有成2/3隻手掌咁大😮 餐廳好貼心咁將鮑魚切成小片,方便食用!鮑魚煮得幾腍身,但又不乏嚼勁,配埋個肝醬,更顯鮮味,十分唔錯😋白花膠本來就係非常名貴嘅食材,而呢度嘅白花膠仲要咁大塊,真係落足本🤩 花膠煮得剛剛好,唔會太硬太腍,食落滿滿膠質🤤 面頭仲有魚子醬點綴!而我最鍾意係佢個醬汁,面頭係烤過嘅藜麥,脆脆哋,夾埋花膠一齊食口感勁豐富,推介!一飯三味,一道菜式可以試哂三種唔同味嘅risotto,啱晒我呢啲有選擇困

手工黑松露帶子酥 伴 帶子邊波特酒汁

慢煮鮮鮑魚 伴 鮑魚肝醬

白花膠 伴 法式藜麥白汁

新派意大利飯
一飯三味,一道菜式可以試哂三種唔同味嘅risotto,啱晒我呢啲有選擇困難症嘅人😆 店員好貼心咁介紹先由魚子醬食起,之後到鮑魚,最後就係三文魚子。而三款汁都各有不同,分別有忌廉汁、鮑汁同自家製白汁,三款risotto都好有咬口,亦好掛汁,幾唔錯!

手工鵝肝雪糕
最後,甜品竟然係第一次聽嘅鵝肝雪糕😮 店員介紹係由佢哋親自將鵝肝blend開,再用牛奶浸泡,所以一食落係甜甜哋嘅牛奶味,之後濃郁嘅鵝肝味就一湧而上,仲帶少少回甘,越食越滋味😌

總括而言,呢間CP值咁高嘅新派fine dining真係好值得一試☺️ 食材選用夠新穎,煮法有創意,最緊要真係食得出餐廳嘅用心製作,據聞佢哋只做晚市,成個日頭都係用嚟準備食材🫣

溫馨提示:想試嘅朋友仔記得提前預約呀😌 皆因餐廳要預人數前一晚去準備,確保每位客人都品嘗到新鮮嘅食材✨

手工黑松露帶子酥 伴 帶子邊波特酒汁
慢煮鮮鮑魚 伴 鮑魚肝醬
白花膠 伴 法式藜麥白汁
手工鵝肝雪糕
餐廳沒有高貴典雅的法式裝修,以黑色做主格調,令我腦海播左「用黑色聲音唸著我想你 像黑色詩歌一般多細膩」🎶🎵帶有浪漫神秘的感覺🖤餐廳全場有5張枱,只做晚市,提供法式Fusion菜。用講究新鮮的食材,揉合中、西、法式烹調方法,製作出六道菜的Fine Dining,價錢相當親民。Signature Set $680✨羊肚菌忌廉蘑菇湯🍄中式燉湯中會出現的羊肚菌加左忌廉蘑菇湯中,蘑菇湯好濃厚,會飲到很多蘑菇碎,菌香味好重!✨手工黑松露帶子酥🥧一上枱酥皮的香氣超澎湃🥰一切開就散發出黑松露的香味伴帶子邊波特酒汁✨慢煮鮮鮑魚採用新鮮南非鮑魚,單獨食鮑魚片有啲寡,特製飽魚肝醬,用鮑魚的肝膽加昆布汁打成,食到原隻鮑魚最原始最鮮的味道。✨白花膠法式黎麥白汁🤍呢道菜就正正係用中式的食材配法式的烹調手法呈現出黎,香港人都好鍾意食花膠,又係矜貴的既食材,呢隻花膠差唔多手掌咁大,又厚身就真係好似食牛扒咁切黎食先得。✨新派意大利飯店員建議由左至右食起,先食充滿鹹鮮味魚籽醬配忌廉底的Risotto,中間係燒汁鮑魚配鮑汁底的Risotto,最後有脆卜卜三文魚籽配自家製白汁Risotto,Risotto 好creamy,亦

Signature Set $680
✨羊肚菌忌廉蘑菇湯🍄

✨手工黑松露帶子酥🥧

✨慢煮鮮鮑魚

✨白花膠法式黎麥白汁🤍

✨新派意大利飯
店員建議由左至右食起,先食充滿鹹鮮味魚籽醬配忌廉底的Risotto,中間係燒汁鮑魚配鮑汁底的Risotto,最後有脆卜卜三文魚籽配自家製白汁Risotto,Risotto 好creamy,亦有不同層次的鮮味。

✨手工鵝肝雪糕🍨
用牛奶浸24小時鵝肝全人手製成的雪糕,質感和味道都很特別,有如慕絲好幼滑的感覺,與其話係雪糕我覺得更架似一個甜品,就算放係到幾耐都唔會溶。口腔彌漫著淡淡鵝肝味道,配無花果食,清新酸甜與鵝肝的油香形成一個對比。

☎️2889 6368 ☎️
因為每日要保證食材新鮮,餐廳要預返人數,只接受預約,無得walk-in架☝🏻
📍#LeGrandeBleu (#跑馬地美食)
跑馬地跑馬地成和道29號
2022-09-27 42 浏览
最近得知呢度開咗間新嘅私房菜,因為材料要預先準備,所以無得walk in, 一定要預先訂枱終於等到可以去喇😍 餐廳環境幽靜舒適,讓客人可以慢慢品嘗美酒佳餚🍷羊肚菌忌廉蘑菇湯菇味濃郁,入口濃厚順滑,菌香撲鼻😌手工黑松露帶子酥 伴帶子邊波特酒精緻嘅黑松露帶子酥放上華麗嘅器皿上,閃閃發亮✨,酥脆嘅外層,鮮甜嘅帶子,香濃嘅菇粒,再沾上醬汁,口感豐盈滿溢慢煮鮮鮑魚 伴鮑魚肝醬用上南非鮑魚,厚肉爽身,伴以昆布及鮑魚肝煮成嘅醬汁,更能提昇鮑魚嘅鮮味白花膠 伴法式蕎麥白汁青島白花膠好大隻厚身,食落稔滑爽口,上面放上矜貴嘅魚子醬,伴上法式蕎麥白汁,再將烤酥嘅蕎麥曬上面,鮮味口感十足新派意大利飯有三文魚子伴自家製白汁,燒汁鮑魚伴鮑魚汁,魚子醬伴忌廉汁,三款口味,三重享受手工鵝肝雪糕自家製嘅鵝肝雪糕,入口綿滑,食出陣陣鵝肝香,味道非常獨特

羊肚菌忌廉蘑菇湯
菇味濃郁,入口濃厚順滑,菌香撲鼻😌

手工黑松露帶子酥 伴帶子邊波特酒

慢煮鮮鮑魚 伴鮑魚肝醬

白花膠 伴法式蕎麥白汁

手工鵝肝雪糕
自家製嘅鵝肝雪糕,入口綿滑,食出陣陣鵝肝香,味道非常獨特
  • 慢煮鮮鮑魚 伴鮑魚肝醬
  • 羊肚菌忌廉蘑菇湯
  • 手工黑松露帶子酥 伴帶子邊波特酒
  • 白花膠 伴法式蕎麥白汁
  • 手工鵝肝雪糕
Le Grande Bleu (跑馬地)📍跑馬地跑馬地成和道29號前菜1. 羊肚菌忌廉蘑菇湯蘑菇湯飲落去有好重蘑菇嘅香味,而且好有口感好Creamy,可以食到一粒一粒嘅蘑菇好分明。濃厚順滑既忌廉蘑菇湯配上高級嘅羊肚菌,飲得出廚師嘅誠意。2.手工黑松露帶子酥伴帶子邊波特酒汁廚師用咗自製嘅酥皮,包住黑松露同帶子,帶子好大隻好厚肉,帶子裙邊加入左波特酒,令到味道好有層次,黑松露令到呢一道菜多份更高級嘅感覺,真係令人回味。3. 慢煮鮮鮑魚伴鮑魚肝醬慢煮嘅南非鮑魚鮮味十足,口感軟綿綿。上菜嘅時候熱辣辣,仲有一個白煙升上黎。自製鮑魚肝醬真係好出色,廚師用咗鮑魚嘅肝膽加左昆布做出黎,鮑魚點上呢個醬汁,簡直係令鮑魚嘅鮮味更加突出。4. 白花膠伴法式藜麥白汁白花膠係’海味四寶’之一, 含有豐富嘅骨膠原。餐廳用上咁高級嘅白花膠,配上佢哋自製嘅藜麥白汁加上烘爐至脆身嘅藜麥,再用魚子醬做點綴,簡直天衣無縫。主菜5. 法國鵝肝•澳洲黑安格斯牛柳伴鮮橙醋酒汁法國鵝肝分量十足,咬落去鵝肝嘅油脂會喺口腔裏面濺出嚟。澳洲安格斯牛柳既油花都好豐富,牛肉質地軟腍而不失牛味,配上自製嘅鮮橙醋酒汁,少少甜酸嘅感覺,令到呢一道菜
Le Grande Bleu (跑馬地)
📍跑馬地跑馬地成和道29號

前菜
1. 羊肚菌忌廉蘑菇湯

2.手工黑松露帶子酥伴帶子邊波特酒汁

3. 慢煮鮮鮑魚伴鮑魚肝醬

4. 白花膠伴法式藜麥白汁

主菜

5. 法國鵝肝•澳洲黑安格斯牛柳伴鮮橙醋酒汁
法國鵝肝分量十足,咬落去鵝肝嘅油脂會喺口腔裏面濺出嚟。澳洲安格斯牛柳既油花都好豐富,牛肉質地軟腍而不失牛味,配上自製嘅鮮橙醋酒汁,少少甜酸嘅感覺,令到呢一道菜更有層次。
法國鵝肝•澳洲黑安格斯牛柳伴鮮橙醋酒汁

6. 新派意大利飯(魚籽醬,燒汁飽魚,三文魚籽)
呢一度Fusion意大利飯好特別,有食緊西式中式同日式菜式嘅感覺。食法係由左到右,淡至濃味既意大利飯咁食落去。魚子醬意大利飯用白汁配上珍貴嘅魚子醬,味道好creamy!燒汁鮑魚意大利飯用上珍貴嘅鮑魚汁,上面有一粒彈牙嘅吉品鮑魚,味道好唔錯。三文魚子意大利粉,三文魚子豐腴脂香,有食緊三文魚子刺身飯嘅感覺。

甜品

7. 手工鵝肝雪糕
廚師自製既鵝肝雪糕味道好獨特甘香,廚師用二日時間,利用牛奶浸泡鵝肝至軟身順滑,再加上忌廉嘅一個鵝肝雪糕作為一餐既總結,有一種獨特嘅圓滿。

環境:💛💛💛💛💛5/5
衛生:💛💛💛💛💛5/5
食物:💛💛💛💛💛5/5
價錢:💛💛💛💛💛5/5 (💰2109.8/2=1054.9)

P.S. 整體呢一餐Fine Dining , 全部都好滿意,食物好精緻,而且味道好出色,食得出廚師好有誠意好有心機,視食物為藝術品。服務員態度十分良好,很有心機為你介紹菜式。環境舒服,有格調,感覺十分高級。價錢亦都十分合理,食物全部都係用高級食材。如果朋友生日聚會,慶祝紀念日等等,我會十分推薦呢一間餐廳。今次剛好和朋友慶祝生日,擺盤很精美,我見到廚師全部都做得很出色👍🏻
2022-09-24
$1054.9 (晚餐)
庆祝纪念
生日
法國鵝肝•澳洲黑安格斯牛柳伴鮮橙醋酒汁
手工鵝肝雪糕
最近朋友帶我去跑馬地 試這間 La Grande Bleu -no.29-新派法式Fine Dining餐廳,店外牆身以黑色岩石砌成,使人感覺進入山洞裏,有種神秘感餐廳供應6道菜+甜品的Signature Set $680/per羊肚菌忌廉蘑菇湯,羊肚菌的天然烟熏香味,加上蘑菇蓉,配合忌廉湯,味道香甜。手工黑松露帶子酥,酥皮焗得金黃鬆化,黑松露香味濃郁,帶子鮮甜味美,伴以特濃汁料,外酥內軟,口感豐富。慢煮鮮鮑魚,,低溫慢煮,軟諗入味,配以香濃的鮑魚肝醬,令鮑魚鮮甜度倍增,非常出色,個人幾喜歡這一道菜白花胶,花胶厚身,煮得好軟諗仍有嚼口,滿滿骨膠原感覺,配上法式藜麥白汁,藜麥經過烤焗,口感脆脆,軟諗花胶配以脆脆藜麥,口感特別,配搭新穎,不錯👍🏼新派意大利飯,三種味度,魚肝醬,三文魚子,燒汁鮑魚,由淡味開始食至濃味,三種海鮮,各具獨特鮮味,配以意煮得剛剛好的意大利飯,質感煙韌,份量完全足夠。手工鵝肝雪糕,濃濃的鵝肝味混入軟滑冰凍的雪糕,伴上一片新鮮無花果,,帶點份子料理的製作手法。餐廳食材高質,環境不大但有格調,餐具精美,服務很親切,食物煮法創新,帶來新鮮感,非常滿意。食得好滿足呀而為保持

最近朋友帶我去跑馬地
試這間 La Grande Bleu -no.29-