2023-06-06 113 浏览
終於去到呢間位位香港公園嘅靚靚湖邊餐廳啦🥰 雖然係嚟食晚餐 入夜欣賞唔到窗外風景 但係餐廳氣氛都真係唔錯幾舒服❤️店員會先為你送上熱辣辣嘅餐包 今晚我哋就揀左d前菜同主食🤤🥗凱撒沙律經典開胃沙律 沙律菜超新鮮爽脆 加埋麵包粒同埋脆parma ham好開胃👍🏻❤️煎帶子配海膽汁 賣相已經好吸引🤩 帶子煎到金黃色 肉質嫩滑 加上青瓜片食口感不錯😋🐟銀鱈魚西京燒銀鱈魚以白味噌調味 味道帶甜🤤 魚肉厚身嫩滑 值得一試👅🥩烤美國頂級肉眼牛扒肉眼牛扒火候控制岩岩好 食落充滿肉汁🤩🧁雲呢拿忌廉配士多啤梨夾心餅賣相吸引 切開層次豐富 稍稍偏甜🌟

店員會先為你送上熱辣辣嘅餐包 今晚我哋就揀左d前菜同主食🤤

🥩烤美國頂級肉眼牛扒
肉眼牛扒火候控制岩岩好 食落充滿肉汁🤩

🧁雲呢拿忌廉配士多啤梨夾心餅
賣相吸引 切開層次豐富 稍稍偏甜🌟
好似我咁鍾意影下燈光光線嘅人 夜晚嚟Pondside食嘢可以由餐廳影到出公園 好靚🌃🌉呢到行入餐廳已經覺得個氛圍好靚好舒服Dim燈得嚟唔會眼瞓 大家嘅枱都有燈🕯️夜晚撐枱腳真係好有feel\(//∇//)\🤍👦🏻👨🏻‍🍳🤳🏻煎帶子配海膽汁❤️‍🔥呢道菜整體配搭每樣嘢口感都有層次好豐富 另外食材新鮮帶甜北海道帶子煎得好彈牙 上面嘅三文魚籽細細粒夠新鮮 成啖連埋外圍嘅薄青瓜片好夾✨海膽汁配青瓜食成個感覺好清新 口感又特別青瓜爽脆有汁海膽汁好鮮甜👨🏻‍🍳🤳🏻牛油果芒果辣蝦沙律雜菜沙律.牛油果.芒果.辣蝦.法式醬汁牛油果夠熟好食 !! 🥑辣蝦同芒果+沙律菜好爽個醬唔會太搶呢個位幾好🫶🏻👨🏻‍🍳🤳🏻香蒜橄欖油蘆筍意大利麵叫咗個素pasta 個辣味好出蘆筍係細細幼幼每啖都會食到 味道偏脆👍🏻意粉彈牙帶橄欖油味嘅乾身 👨🏻‍🍳🤳🏻烤香草羊架❤️‍🔥有得揀熟度 碟上所以揀咗medium-well好 好 食 !! 一嚟份量幾足二嚟肉質易咬同時有肉嘅彈牙質感同埋佢本身個羊做到無咩羶味 配埋個汁更好味🥹✨配菜豐富 西蘭花椰菜花my fav多汁煎香嘅蕃茄仔仲有甜香嘅南瓜蓉So perfect ✨✨(題外話上兩星期第

呢到行入餐廳已經覺得個氛圍好靚好舒服

蘆筍係細細幼幼每啖都會食到 味道偏脆👍🏻
意粉彈牙帶橄欖油味嘅乾身

👨🏻‍🍳🤳🏻烤香草羊架❤️‍🔥
有得揀熟度 碟上所以揀咗medium-well
好 好 食 !!
一嚟份量幾足
二嚟肉質易咬同時有肉嘅彈牙質感
同埋佢本身個羊做到無咩羶味 配埋個汁更好味🥹✨
So perfect ✨✨

(題外話上兩星期第一次食咗重羶味嘅羊我完全頂唔順 仲要睇到個羊架本身係重調味 都摭唔到 😵‍💫)

👨🏻‍🍳🤳🏻 白朱古力芝士慕絲蛋糕配檸檬忌廉 ❤️‍🔥
就話說 我係側門入嚟經過個甜品櫃已經有gup下😹
白朱古力唔會太甜 再加食到微微芝士香 仲有微酸嘅lemon cream 蛋糕質地軟棉棉( ´▽`) 秒清!

👨🏻‍🍳🤳🏻Japanese Spring🍹❤️
Passionfruit Syrup, Yuzu Honey, Lemon, Genmaicha

👨🏻‍🍳🤳🏻Rainforest 🍸❤️
Strawberry. Blackberry, Orange, Grapefruit

叫咗2杯mocktail 2杯都係果味為主 唔會太甜!! 而且裝飾得好靚😛💕

成晚整體感覺好舒服 每樣食物嘅擺盤都好靚 食材新鮮同埋配搭有舖排過所以味道同口感都好有層次好好味👍🏻
打卡還打卡 嘢食質素有保證先帶到回頭客/有口碑🫶🏻
2023-06-04 110 浏览
🌴瀑布園林玻璃小屋🌴呢一間位於香港公園裏面嘅🌼Pondside🌼,可能唔洗我介紹淨係望個景就已經知係邊😂,呢度絕對係打卡勝地,事關後面係湖泊之餘重要,有個瀑布仔,呢幅山明水秀嘅景真係唔係度度有,聽聞如果要book窗邊位就要預早差唔多半個月,真係一位難求,今日終於比我約到就嚟感受下呢一間湖畔餐廳😆😆佢哋呢度以西餐為主,有分午餐,下午茶同晚餐,而下午茶方面係傳統嘅英式三層下午茶,有機會都想再嚟試,今日就試咗佢個Set Lunch,不過比我預期中差😩,有啲失望😔🌼 $198/person set,我哋叫咗兩個set,首先強包頭本人餐包,之後沙律,再加每人一個主菜,同埋兩杯嘢飲🥗雞肉沙律配蜜糖芥末汁 :我哋兩個都嗌咗雞肉沙律,另外嗰款蘆筍沙律溫泉蛋,慢煮雞肉嘅關係,食落好軟熟,一啲都唔老,仲要有肉汁,另外再配上芥末醬,連埋沙律菜食好開胃😋🐟西京燒銀鱈魚 :主菜方面,加$60食呢一款銀鱈魚,另外配咗薯蓉,賣相睇落唔錯,食落先知原來仲係生嘅🤢,好似啫喱咁,睇落去仲有少少透明,價錢都算,仲要整成咁,真係失望🤮🐑紅酒燴羊肉 :另外呢一款羊肉炆得唔錯,肉質有口感,唔會好蘇,再配埋特製醬料同薯蓉,味道一流
🌴瀑布園林玻璃小屋🌴

呢一間位於香港公園裏面嘅

🐑紅酒燴羊肉 :另外呢一款羊肉炆得唔錯,肉質有口感,唔會好蘇,再配埋特製醬料同薯蓉,味道一流👍🏻

⚠️呢度嘅服務態度真係有待改善,始終呢度遊客比較多,咁樣太影響市容,有個女侍應(疑似染髮),啲態度認真跩問一句答一句,又冇尾音,唔知係唔夠人手定點,但都唔應該係咁,男士應較為好少少,但另外一位女侍應,後生啲,企接待位,黑頭髮,值得一讚,叫佢幫手照相非常樂意,影多幾張都冇問題👍🏻👍🏻
🎈推荐指數: 🧡🧡🧡🤍🤍|✏️環境: 6/10|✏️位置: 6/10|✏️服務: 6/10|✏️味道: 5/10|✏️選擇性: 5/10|✏️返尋味: 5/10|✏️Time: Dinner Time|✏️Through: booking|✏️Price: Around $400/person|✏️Pay Attention: 望人工湖、夜晚無咁靚|✏️Recommend:  飲酒🚗 🚗🚗___呠呠車停泊:  山頂纜車咪標位 / PP👴📢 《 WK 說 》STORY TIME  ondside位於香港公園的紅棉路上,是一家讓人陶醉於湖畔美食的綠洲。這裡的環境宜人,位置優越,服務親切周到,味道精彩絕倫,選擇多樣,價格合理。餐廳提供多種菜式,特別推薦的「威靈頓乳鴿」和「羊架」更是引人注目的特色美食。無論你是喜歡傳統粵菜的老饕,還是喜愛創意菜式的美食探險家,Pondside都能夠帶給你一場湖畔用餐的奇妙體驗。Pondside ─ 品味湖畔美食的綠洲!尋日我地嚟到香港公園嘅Pondside,真係係一個令人心曠神怡嘅地方!環境就好似置身於綠洲嘅感覺,嗰種放鬆自在嘅氛圍,真係令人忘記煩惱。位置就喺紅棉路上,方便到爆,無
🎈推荐指數: 🧡🧡🧡🤍🤍

|✏️環境: 6/10|✏️位置: 6/10

|✏️服務: 6/10|✏️味道: 5/10

|✏️選擇性: 5/10|✏️返尋味: 5/10

|✏️Price: Around $400/person

|✏️Pay Attention: 望人工湖、夜晚無咁靚

|✏️Recommend:  飲酒

🚗 🚗🚗___呠呠車停泊:  山頂纜車咪標位 / PP

👴📢 《 WK 說 》STORY TIME  :

Pondside位於香港公園的紅棉路上,是一家讓人陶醉於湖畔美食的綠洲。這裡的環境宜人,位置優越,服務親切周到,味道精彩絕倫,選擇多樣,價格合理。餐廳提供多種菜式,特別推薦的「威靈頓乳鴿」和「羊架」更是引人注目的特色美食。無論你是喜歡傳統粵菜的老饕,還是喜愛創意菜式的美食探險家,Pondside都能夠帶給你一場湖畔用餐的奇妙體驗。

Pondside ─ 品味湖畔美食的綠洲!

尋日我地嚟到香港公園嘅Pondside,真係係一個令人心曠神怡嘅地方!環境就好似置身於綠洲嘅感覺,嗰種放鬆自在嘅氛圍,真係令人忘記煩惱。位置就喺紅棉路上,方便到爆,無論你係從中環定係金鐘嚟,都好易搵到呀!

最令我驚喜嘅係佢哋嘅服務,真係好細心又周到!員工笑容滿面,令人感受到無間嘅關愛同照顧。佢哋嘅專業知識同對菜式嘅講解都好出色,你問佢哋咩問題,佢哋一定會解答得又清晰又仔細。而且佢哋嘅推薦菜式真係冇得輸,專業食評家都要大讚!

好啦,來到嘅係味道!Pondside嘅菜式絕對係一個美味饗宴!今次我試咗佢哋嘅招牌菜「威靈頓乳鴿」同「羊架」,真係令我嘅味蕾跳舞!威靈頓乳鴿啲肉嫩滑又多汁,配埋啲脆皮同香氣四溢嘅麵糰,真係一絕!羊架就更加唔得了,每一塊羊肉都係入口即化,香噴噴嘅味道實在太撲鼻!

如果你唔係咁鍾意呢啲特色菜式,冇問題,Pondside嘅選擇性絕對係滿足你!佢哋有各種精彩嘅菜式,從傳統粤菜到創意菜式應有盡有。唔論你係鍾意食海鮮、燒味、蒸味定係炒菜,佢哋都有嘅!真係一間令人讚嘆嘅餐廳啊!

最後,我地嚟講講個價錢嘅問題。Pondside嘅價錢絕對係物超所值!唔論係食物嘅質素、份量定係用餐環境,佢哋都係唔讓你失望。唔洗擔心會傷晒錢包,同時又可以享受到高水準嘅餐飲享受,真係一個超值選擇!

總括而言,Pondside係一個品味湖畔美食嘅綠洲!佢哋嘅環境、位置、服務、味道同選擇性,真係冇得挑剔。而且佢哋嘅特色菜式,特別係威靈頓乳鴿同羊架,絕對係你嚟呢度嘅必試菜式!所以,唔論你係嚟湖畔約會,定係慶祝特別日子,Pondside都係你嘅首選!
2023-05-30
2023-05-25 106 浏览
Book左窗邊位,可以對住香港公園既湖chill下~ 如果咁岩係日落既話個光會仲靚,今日都唔差🥰Tea set分左3層~首先會上左scone先,scone焗得外脆內軟,size都幾大,配埋clotted cream同埋士多啤梨醬一齊食,口感更豐富第一,二層係鹹點,有有炸春卷、炸芝士、吉列蝦海苔卷、煙三文魚卷、蟹肉撻,金華火腿配哈密瓜🤤第三層係甜點,有檸檬撻、朱古力貝殼蛋糕,咖啡蛋糕,檸檬撻有滿滿既檸檬味,係食過最重檸檬味既撻,蛋糕類就正常發揮~ .叫左兩杯餐飲,一杯dirty一杯Mocha latte,飲品方面都唔錯,沖得幾香🤓

Tea set分左3層~

2023-05-24 94 浏览
平時食西餐嘅氣氛主要嚟自餐廳裝潢和燈光效果,今次介紹嘅西餐特別在於佢係建造於香港公園嘅湖邊,周圍亦都比大樹環抱,有一種湖中小屋嘅感覺。沙律和是日餐包餐包可以配搭意大利黑醋一齊食。而沙律就叫咗日式寒天沙律和意式蕃茄水牛芝士沙律,個人覺得最特別嘅係彈牙啫喱形狀嘅寒天,配搭沙律菜一齊食真係別有一番風味。煎帶子配海膽汁 $188三粒厚身嘅香煎帶子,用薄到透光嘅青瓜片包圍,實在好考廚師嘅功力。帶子面頭加入三文魚籽和海膽,三種海鮮嘅味道融合埋一齊,令到鮮味提升到另一個層次。煎法國鵝肝法國鵝肝兩邊煎香到金黃色,入口即溶又充滿油脂香。另外廚師放入香橙和無花果做配菜,可以更加中和鵝肝嘅油膩感。銀鱈魚西京燒銀鱈魚連魚皮煎到金黃色,魚皮部分非常香脆,魚肉肉質鮮嫩又帶甜,食落好開胃。石鍋牛丼飯配溫泉蛋熱辣辣嘅石鍋入面放入半生熟嘅牛肉,食之前可以先攪拌一下溫泉蛋和半生牛肉令其混和。熱石鍋會令到牛肉和飯粒更加熟透和焦香,淨係聞到香氣已經好吸引。另外主菜仲試左烤香草羊架和香蒜橄欖油油露筍意大利粉。羊架肉質呈粉紅色又唔會有羊羶味,肉質軟腍又粉嫩。而意大利粉充滿香蒜和橄欖油味道,十分惹味。最後嚟到甜品嘅環節。紅色心形嘅

沙律和是日餐包

煎帶子配海膽汁 $188

煎法國鵝肝

銀鱈魚西京燒

石鍋牛丼飯配溫泉蛋

最後嚟到甜品嘅環節。紅色心形嘅雲呢拿忌廉配士多啤梨夾心餅和黑色圓柱形嘅黑朱古力慕絲配伯爵茶忌廉脆餅,兩款打卡感十足。味道香甜又唔膩,個人比較鍾意伯爵茶嘅茶香,食完仲有茶嘅回甘味。
2023-05-23 120 浏览
上次試咗呢間湖邊餐廳嘅下午菜,今次就同朋友去食晚餐。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 𓍼煎帶子配海膽汁 Seared Scallop w/ Sea Urchin Sauce $188擺盤好靚🥰 北海道帶子有三件,煎得金黃,肉質鮮嫩,海膽汁有濃郁嘅海水味,配埋青瓜片感覺清新。 𓍼牛油果芒果辣蝦沙律 Avocado Mango Salad w/ Spicy Prawns $128沙律有大蝦、牛油果、生菜、番茄、紅蘿蔔絲等,成個感覺好清新。𓍼紅酒燴牛面肉 Braised Beef Cheek in Red Wine Sauce $228牛面肉煮得好淋好入味。調味啱啱好,配菜嘅薯蓉都好綿滑。𓍼烤伊比利亞黑毛豬扒 Grilled Iberico Pork Chop $228伊比利亞黑毛豬扒好厚身,煎香咗兩邊,肉味香濃,肉質鮮嫩,值得一試。

牛面肉煮得好淋好入味。調味啱啱好,配菜嘅薯蓉都好綿滑。

📍Pondside🗺️金鐘紅棉路19號香港公園隱藏於香港公園嘅高質西餐廳🍴外型似一間白色嘅玻璃屋🤍 周圍係樹木🌲、湖畔、瀑布,彷彿置身於真正嘅園林中🏞️ 餐廳入面環境都好唔錯好舒服😌 ⚡️煎帶子配海膽汁 $188北海道帶子·海草·青瓜•海膽汁三粒帶子都大大隻,好鮮甜🥰 有三文魚籽、海草、食用花作點綴,賣相靚🧡 中間青瓜上面嘅係海膽醬,味道好濃郁,可以配埋帶子一齊食⚡️ 凱撒沙律 $88烤麵包粒·脆巴馬火腿·凱撒沙律汁沙律好大碟,生菜爽脆,麵包粒同巴馬火腿都好香脆😉 仲有火腿同芝士嘅鹹香😋⚡️卡邦尼意粉 $148煙肉·巴馬臣艺士·蛋黃·鮮忌廉呢個意粉有驚喜啊😍 望落好thick,但係食落個人覺得又唔會太漏,可能因為好味,我食唔停口😆 有陣好香嘅洋蔥味同芝士味🧅🧀 意粉都煮得彈牙👍🏻⚡️烤美國頂級肉眼牛扒 $388美國頂級肉眼牛扒·燒汁牛扒好大塊,肉質淋同多汁,食落好香炭燒味,肉味亦重,果然係頂級肉眼扒🔥 旁邊有蔬菜同炸薯蓉粒🤤 ⚡️Tiramisu $68雖然飽飽但都要叫我最愛嘅tiramisu🥹手指餅索曬啲酒味,mascarpone cheese好creamy,加上上面嘅水果同可可粉好正!🤎整體黎講
📍Pondside

⚡️烤美國頂級肉眼牛扒 $388
美國頂級肉眼牛扒·燒汁

⚡️Tiramisu $68
雖然飽飽但都要叫我最愛嘅tiramisu🥹

整體黎講,食物同環境都出色,服務態度都好啊🥳
在這一次光臨午餐的時間前,其實之前也預約過來餐廳感受這裏的湖泊環境與下午茶架。因為想試試看他們的其他食物,這次特別過來再試一次;午餐來到的時間人沒有特別多,不過餐廳需提早預約,朋友說已經在兩個月前預約好,來到的時候,我們坐在內則沙發的位置,窗邊的位置一般也是二人座位,整體環境乾淨企理,燈光環境較為昏暗,窗外看到湖泊外的景色非常優美。中午用餐時並沒有特別多選擇,餐牌上也只有一些指定的菜式套餐可供選擇,也不能另外單點食物。朋友選擇的是蘑菇燴飯,不需另外加錢,我點的是則是厚切豬扒,配合套餐可選擇沙律或餐湯,選擇餐湯也需另外加錢。老實說食物質素一般,份量不算細,因價錢偏貴相反份量要足夠才較為合理,餐廳屬於中上價位,沒有任何優惠,用餐時間到90分鐘便會趕你走,因為餐廳客人預約長滿。
午餐豬扒
2023-04-29
午餐豬扒
  • Grilled Kurobuta pork chop
2023-05-22 90 浏览
Appetizers 。煎帶子配海膽汁 ($188) - 北海道帶子煎得焦香,一點也不會韌,配上三文魚子加添鮮味,中間的海膽醬鹹香味較濃,配青瓜或帶子會較好食。 。日式寒天沙律 ($108) - 日式的酸汁出汁加上菊花瓣制作成寒天凍,配上沙律酸溜溜好開胃,撈上溫泉蛋汁更香口。 Mains。紅酒燴牛面肉 ($228) - 牛面肉燉得夠哂冧,輕輕用叉吉已經吉開,肉同肉之間的筋膜亦燉到好似啫喱,骨膠原滿滿,薯蓉夠哂幼滑,點上醬汁食一流。 。法式油封鴨配酒汁 ($208) - 法式油封鴨脾帶有鹹香味,但不是死鹹,肉質同樣都好冧,輕輕一切就切開,夠哂惹味。 Desserts (是日蛋糕$68-88)。白朱古力芝士檸檬蛋糕 - 外層的白朱古力芝士有種輕型的口感 。黑朱古力伯爵茶忌廉蛋糕 - 外層有層黑朱古力glaze,好濃郁的黑朱古力味,不會過甜,伯爵茶味好出,岩哂啲唔中意過甜嘅人。
Appetizers

Mains

Desserts (是日蛋糕$68-88)

2023-05-21 64 浏览
呢間位於金鐘既Pondside一直都好想去 因為無論餐廳出面定入面都一樣係咁靚😍而且啲野食都好吸引 所以就約咗朋友一齊去試下🤤Shrimp Cocktail with Mango Papaya Salad首先 佢嚟咗個幾清新既前菜 前菜有雞尾大蝦 芒果 牛油果 大蝦幾厚身 幾有口感 而芒果就有少少酸 食完更開胃😋Parma Ham with CantaloupeParma Ham同哈蜜瓜一直都係好好既朋友😆Parma Ham食落唔會話好鹹 再配埋香甜既哈蜜瓜就更perfectSeared Scallops with Sea Urchin Sauce呢個煎帶子配海膽汁賣相幾靚 啲帶子大大粒 咬落唔好會乾身 出面仲有層青瓜片包住 食落爽爽地 增加口感層次😋加埋帶有微微海水味既海膽 味道昇華Grilled Iberico Prok Chio呢個係一個好厚身既肉扒 每邊都煎到金黃色 仲煎到好香添😆 肉扒肉質軟嫩 食落幾juicy Braised Beef Cheek in Red Wine Sauce呢個牛肉都係偏向淋身 好容易切😆牛肉味啱啱好 配埋紅酒汁一齊食就更香濃 另外旁邊既配菜都唔輸蝕

Parma Ham with Cantaloupe

Grilled Iberico Prok Chio

呢個牛肉都係偏向淋身 好容易切😆牛肉味啱啱好 配埋紅酒汁一齊食就更香濃 另外旁邊既配菜都唔輸蝕😋

Carbonara
呢個意粉嚟到既時候已經聞到好香芝士味🧀意粉上加咗唔少芝士片 啖啖芝士真係好邪惡 加埋忌廉汁同煙肉一齊食更好味🤤

2023-05-20 4476 浏览
燭光下的湖畔dining - Pondside cafe香港公園裡的一處,有水簾懸掛,瀑布從山上飛流直下。遠處的池塘,平靜如鏡;四周翠綠茂密,彷如綠野仙蹤。這是我尋藝家以往經常於午飯時散步的地方。乍見湖畔立著玻璃屋,純白簡潔,燭光點點,歐式優雅。最適宜才子佳人,在星光下晚黑約會,喁喁細語。前菜精緻,擺盤有心思。女士的煎帶子配海膽汁 ,細嫩新鮮;男士的煎法國鵝肝,油香豐腴,絕不肥膩。想繼續做苗條淑女,當然要點個繽紛高纖的日式寒天沙律和意式蕃茄水牛芝士沙律。石鍋牛丼飯配溫泉蛋牛肉味重,肉質軟腍無渣,真的好吃。配搭的蔬菜有我喜歡的菇類,菇菌愛好者表示大愛 <3 石鍋保持著溫度,飯一直都溫熱著。銀鱈魚西京燒,魚肉幼嫩,份量足夠,西京味噌調味剛好。烤香草羊架,厚肉多汁; 香蒜橄欖油油露筍意大利粉,頗有辛辣味。一人一口新推出的甜品,雲呢拿忌廉配士多啤梨夾心餅,外型最別緻可人,味道較淡清新。黑朱古力慕絲配伯爵茶忌廉脆餅, 亮黑琴面,幼滑香濃,伯爵茶味更得我心。
燭光下的湖畔dining - Pondside cafe

香港公園裡的一處,有水簾懸掛,瀑布從山上飛流直下。

乍見湖畔立著玻璃屋,純白簡潔,燭光點點,歐式優雅。

最適宜才子佳人,在星光下晚黑約會,喁喁細語。

石鍋牛丼飯配溫泉蛋

2023-05-20 87 浏览
今日朋友結婚,觀禮完重點係去金鐘香港公園內湖邊餐廳🤣🤣🤣植物公園包圍住又有小瀑布,寧靜靚景享受一個悠閒lunch💕前菜🥗玉子沙律配鱈魚脆片,茴香沙律配蘆筍蕃茄青瓜,醬汁加入清新脆爽口沙律菜配搭一流👍🏻美國頂級牛排配燒汁🥩首先牛排嚟到,已傳來熱辣辣烤香味,5 成啱啱好粉媺肉汁,牛味香濃,軟滑肉嫩好稔多汁,連肥膏都煎得好香😍😍😍真係哇一聲,配上青椒/薯角都好出色👍🏻👍🏻卡邦尼意粉配溫泉蛋簡單食材,但廚師功力真係要讚揚👍🏻每一條意粉都掛有忌廉芝士蛋汁🤣煙肉粒香味濃郁,意粉軟硬適中,又係停吾到口😂😂😂2杯靚咖啡☕大大杯咖啡香濃醇滑,奶泡幼滑豐富係咁靚餐廳,望住湖畔花園流水瀑布,享受左一個滿足寫意下午❤️

前菜🥗

美國頂級牛排配燒汁🥩

卡邦尼意粉配溫泉蛋

2杯靚咖啡☕
大大杯咖啡香濃醇滑,奶泡幼滑豐富

2023-05-20 75 浏览
位於香港公園內的人氣網紅廳 餐廳分室外跟室內2個範圍 坐在窗旁更可以欣賞到外面的人造瀑布景觀 之前週末中午去都坐滿 害我吃不到 這次平日終於可以來吃晚餐了😆點了兩個頭盤 兩個主菜 跟兩個甜點🤭📸 上菜前還有餐前麵包 是無花果烤麵包 點油醋醬吃👍🏻頭盤🪸煎帶子配海膽汁 💰188帶子運用了北海道帶子 將帶子煎至金黃色 帶鮮味多汁用青瓜薄片包住 鋪上魚子 增添口感 點上中間提供的海膽醬吃 味道濃郁帶少咸🥗日式寒天沙律 💰108沙律由紫蘇葉 溫泉蛋 小菊寒天 車厘茄 芝麻醬等材料組成 紫蘇葉新鮮 配上溫泉蛋汁加芝麻醬吃 味道帶咸甜咸甜 寒天凝固成啫喱狀 口感特別主食🦆法式油封鴨配酒汁 💰208去法國餐廳當然必點法國傳統菜式油封鴨 採用低溫慢煮的油封鴨髀 肉質幼嫩 鴨皮脆口 帶好香燒烤味 醃製得很入味 旁邊的土豆也烤到外脆內軟 配上沙律菜吃 可以解除油膩感🐂紅酒燴牛面肉 💰228這款是我最愛的菜式 基本上去每一間餐廳 看到有這款菜式 一定會選的🤭 牛肉煮得超級軟身 帶濃厚牛香 配上下層的薯蓉一起吃 口感一流 薯蓉很重牛油味 很creamy👍🏻甜品🍰是日蛋糕2款 💰68一款-🖤黑朱古力伯爵茶忌廉蛋

頭盤

🐂紅酒燴牛面肉 💰228

甜品
🍰是日蛋糕2款 💰68一款
-🖤黑朱古力伯爵茶忌廉蛋糕
比起甜朱古力我更愛帶苦澀味的 70%黑朱古力正合我心 配上伯爵茶忌廉 這組合比想像中夾 蛋糕底部更有朱古力脆脆 增添口感💓🙈

-🤍白朱古力芝士檸檬蛋糕
蛋糕表皮是用白朱古力做的 蛋糕帶濃芝士味 中間配上檸檬蓉 味道酸酸甜甜
2023-05-18 84 浏览
Pondside除左啱日頭去打卡,夜晚都氣氛都幾chill幾舒服呢🌃✨安安靜靜咁,好有vibe再去帶mami座下~或者紀念日拍拖超讚‼️.🍲|石鍋牛丼飯配溫泉蛋好似係新菜色,牛肉風味十足,份量超大,撈埋溫泉蛋一流✨.🥩|烤伊比利亞黑毛豬扒超超超超大塊豬扒,好厚身😍食肉獸必食.🥗|牛油果芒果辣蝦沙律芒果好甜!!辣蝦嘅調味一流!沙律加上辣蝦嘅調味汁好好味‼️🦆|煎法式鵝肝
🍲|石鍋牛丼飯配溫泉蛋
好似係新菜色,牛肉風味十足,份量超大,撈埋溫泉蛋一流✨

🥩|烤伊比利亞黑毛豬扒
超超超超大塊豬扒,好厚身😍食肉獸必食

🥗|牛油果芒果辣蝦沙律
芒果好甜!!辣蝦嘅調味一流!沙律加上辣蝦嘅調味汁好好味‼️