餐厅: Porterhouse - Seafood & Steak
资讯:

2023-12-24 203 浏览
Book咗2位24號中午1點45分brunch buffet,食足兩個鐘到3點45分。環境舒適、比咗張4人枱,座位有空間,枱同枱之間好寬敞。野食方面選擇唔多,不過我本身就諗住食佢地個海鮮冷盤,有齊龍蝦、生蠔、蟹腳、蟹鉗、螺、蝦,基本上應有盡有。海鮮冷盤全部冇限數量,而且refill得都算快,唔洗驚食到隔夜海鮮。龍蝦新鮮多膏、肉質實淨唔鬆散、一口氣食咗5隻。生蠔唔腥、不過不失。蟹腳同蟹鉗都算多肉、不過有少少雪味、食落都叫可以接受。螺同蝦都普普通通、食一輪可以唔食。另外餐廳會送每人一隻蒸鮑魚、中式煮法,肉質彈牙唔腥。熱食有意粉、豬牛雞都有齊、即溶芝士配薯條,味道都係一般般,牛扒有少少韌唔太建議。

另外餐廳會送每人一隻蒸鮑魚、中式煮法,肉質彈牙唔腥。

2023-12-14 192 浏览
台灣朋友黎香港玩幾日,星期日就同佢黎左中環Porterhouse食Brunch buffet🤩~一早已聽同事介紹Porterhouse buffet好味又高質,今次終於去試試佢🤤!!餐廳已有聖誕裝飾🎄,好有氣氛呢❤~🔸️凍盤有得任食多款凍海鮮🦪生蠔入口爽脆,帶有鮮甜味~🦀長腳蟹蟹腳肉厚飽滿,有海水鹹鮮味!!🦀麵包蟹黃澄澄的蟹膏,濃郁甘香😍🦞龍蝦肉質爽口彈牙鮮甜🤤🔸️凍肉沙律區最like 煙三文魚及Parma harm😋煙三文魚煙燻味香,而且魚油豐盛!!Parma harm鹹香適中,肉質柔軟~仲有唔少芝士提供,🧀芝士控不能錯過!🔸️肉肉肉區當日有火雞,豬腩及和牛牛臀肉😍🥓豬腩肉皮香酥脆口,油脂豐富😋🥩和牛臀肉肉味濃郁😋,入口軟嫩,配紅酒醬汁,味道有另一風味呢!🧀熱溶芝士薯條原件Raclette cheese用加熱器熱溶,超香呢🥰~芝士味濃香,要趁熱食呀!每人一隻中式蒸飽魚👍🏻大大隻,柔軟彈牙~🔸️即煮意粉蕃茄酸甜醬汁,好開胃😍白汁幼滑香濃都好味~意粉煮到剛好al Dente👍🏻🔸️熱盤區有2-3款炆燉類菜式🥘仲有特別嘅中式蒸魚😲燉牛面肉最正😋牛肉入味,肉質柔軟!🔸️甜品區以🎄聖誕節為主題,令客人提高

餐廳已有聖誕裝飾🎄,好有氣氛呢❤~

🔸️凍盤
有得任食多款凍海鮮

🦪生蠔
入口爽脆,帶有鮮甜味~

🦀長腳蟹
蟹腳肉厚飽滿,有海水鹹鮮味!!
🦀麵包蟹
黃澄澄的蟹膏,濃郁甘香😍
🦞龍蝦
肉質爽口彈牙鮮甜🤤

🔸️凍肉沙律區
最like 煙三文魚及Parma harm😋
煙三文魚煙燻味香,而且魚油豐盛!!
Parma harm鹹香適中,肉質柔軟~
仲有唔少芝士提供,🧀芝士控不能錯過!

🔸️肉肉肉區
當日有火雞,豬腩及和牛牛臀肉😍

🥓豬腩肉
皮香酥脆口,油脂豐富😋
🥩和牛臀肉
肉味濃郁😋,入口軟嫩,配紅酒醬汁,味道有另一風味呢!
🧀熱溶芝士薯條
原件Raclette cheese用加熱器熱溶,超香呢🥰~
芝士味濃香,要趁熱食呀!

每人一隻中式蒸飽魚👍🏻
大大隻,柔軟彈牙~

🔸️即煮意粉
蕃茄酸甜醬汁,好開胃😍
白汁幼滑香濃都好味~
意粉煮到剛好al Dente👍🏻

🔸️熱盤區
有2-3款炆燉類菜式🥘
仲有特別嘅中式蒸魚😲
燉牛面肉最正😋
牛肉入味,肉質柔軟!

🔸️甜品
以🎄聖誕節為主題,令客人提高感受聖誕氣氛!
有松果造型的朱古力甜品🍫,聖誕老人裝飾的黑森林蛋糕同朱古力樹頭蛋糕🍰!!
每款都唔錯🤗,有特色~

🍦自家製雲尼拿及朱古力雪糕,唔可以錯過呢!!
雲尼拿入口幼滑,濃郁甜美😻
朱古力係Dark chocolate口味,濃濃朱古力味,微微甘苦,唔太甜!!!

台灣朋友太讚今次Brunch buffet~
表示好滿足呢💯💯!!!
  • 冷盤海鮮
2023-12-11 320 浏览
Porterhouse嘅牛扒一定係我嘅最愛之一。新發現呢個優惠套餐,每逢星期日、一,$1880就可以享受到3至4人的套餐,其中包括頭盤、上等腰肉Porterhouse牛扒、湯品以及甜品。頭盤🌟🌟🌟🌟🌟有是當日精選生蠔(8隻),食落有豐富的海水風味和甜味湯🌟🌟🌟🌟🌟另外好足料嘅龍蝦湯都係一大亮點,湯中還加入了龍蝦肉。主菜🌟🌟🌟🌟🌟主菜當然唔少得牛扒,我比較鐘意美國牛,牛味較重。28+日純素無激素餵飼的上等腰肉Porterhouse牛扒(以濕式熱成方式處理),一次過食到牛柳同西冷部位,5成熟,肉汁仲非常之豐富。推薦加埋份青口🌟🌟🌟🌟白酒香蒜羅勒汁,未食就先聞到香味,青口都好多粒忌廉波菜🌟🌟🌟🌟呢個side dish加$58好抵

頭盤🌟🌟🌟🌟🌟
有是當日精選生蠔(8隻),食落有豐富的海水風味和甜味

湯🌟🌟🌟🌟🌟
另外好足料嘅龍蝦湯都係一大亮點,湯中還加入了龍蝦肉。

主菜🌟🌟🌟🌟🌟

推薦加埋份青口🌟🌟🌟🌟
白酒香蒜羅勒汁,未食就先聞到香味,青口都好多粒

忌廉波菜🌟🌟🌟🌟
呢個side dish加$58好抵
2023-12-10 161 浏览
今次試吓位於中環蘭桂坊加州大廈7樓既poterhouse 一打開門就見到好靚夜景 裝修非常高級同浪漫 好適合同另一半嚟晚餐今次我哋就點咗個四人Set 包括有八隻生蠔 龍蝦湯 白酒香蒜羅勒汁青口 三選一既上等腰肉牛扒 分別有澳洲和牛 西班牙草飼35日熟成 同埋美國28+日濕式熟成牛扒 每款都1KG最後我哋係揀咗西班牙嘅牛扒Oyster of the day🩵🩵食落去都新鮮同埋爽口 有少少失望因為唔算好肥龍蝦湯 🩵🩵🩵🩵🩵上湯嘅時候侍應會一齊同步倒湯嘅動作 非常一致 絕對有好好嘅視覺效果 而湯本身都好高質 好濃郁嘅龍蝦味 亦都唔會太濃稠 各樣都調校得非常完美白酒香蒜羅勒汁青口🩵🩵🩵呢個青口份量非常足 四個人食都冇問題 但係口味偏鹹 西班牙草飼35日熟成🩵🩵🩵🩵🩵見到咁大塊牛扒心諗應該都唔會好食得去邊 但係一切開嗰陣時我就知我錯了 啲肉汁多到流晒落嚟 鬆軟得來肉味都好濃郁 真係要俾個叻字佢 蜜汁煙肉🩵🩵🩵🩵🩵同行嘅美女朋友話呢個一定要必點 果然冇介紹錯 煙肉同蜜汁好配搭 仲有淡淡的煙熏味 唔係度度都食到
今次試吓位於中環蘭桂坊加州大廈7樓既poterhouse

蜜汁煙肉🩵🩵🩵🩵🩵
2023-11-27
  • 龍蝦湯
2023-12-08 204 浏览
講起蘭桂芳高質嘅扒房,一定唔少得Porterhouse!!上網站見到餐廳逢星期日、一有個好吸引嘅優惠,$1880嘅3~4人餐,包括有齊頭盤、Porterhouse上等腰肉牛扒、湯、甜品。呢個價錢,平時淨係點塊Porterhouse牛扒都要呢個價位,同一個價錢做到3-4人套餐價我就覺得非常吸引。頭盤有是日精選生蠔(8隻)今晚呢款係愛爾蘭石蠔,海水味足,甜味亦好夠,細細隻但真心正!仲有招牌龍蝦湯每人一客,味道非常濃郁,真材實料,仲有龍蝦肉喺入面!The Porterhouse Selection有3款唔同產地嘅牛選擇:澳洲、西班牙、美國!我哋揀咗美國28+日纯素無激素餵飼上等腰肉牛扒(濕式熱成),牛肉風味濃厚,加埋蒜粒一齊食特別惹味。追加白酒香蒜羅勒汁煮紐西蘭青口(加$297)蒜香撲鼻,青口肉彈牙,一定要將麵包浸晒成個湯汁,非常好食。同加多咗個配菜:忌廉波菜(加$58)

頭盤有是日精選生蠔(8隻)

The Porterhouse Selection
有3款唔同產地嘅牛選擇:澳洲、西班牙、美國!

追加白酒香蒜羅勒汁煮紐西蘭青口(加$297)
蒜香撲鼻,青口肉彈牙,一定要將麵包浸晒成個湯汁,非常好食。
同加多咗個配菜:忌廉波菜(加$58)
📍「Porterhouse」- 中環一直都有聽過Porterhouse 嘅weekend brunch 好出名,而且仲有大量海鮮供應,仲有👦🏻最愛嘅生蠔、龍蝦等海鮮,所以今次就嚟試嚇😍📷餐廳位於蘭桂芳加洲大廈,呢棟就出名多野食架啦😗餐廳座位闊落,樓底夠高空間感十足,座位唔算多但坐得非常舒適😇自助餐提供咗唔同既選擇,有海鮮、沙律、cold cut、中式佳餚、即叫即煮意大利面,當然唔少得甜品啦😌😋職員服務態度好好,收碟嘅速度好快,又會及時添水,非常加分👍🏻💯💯💯🍽Weekend brunch buffet 💰HK$598/adult;HK$279/child1️⃣🕰️12:00pm - 1:30pm2️⃣🕰1:45pm - 3:45pm🍴海鮮區✨推薦指數:9/10👦🏻食自助餐最最最中意當然都系食海鮮刺身,海鮮種類算好多,有生蠔🦪、龍蝦🦞、蟹腳、麵包蟹🦀、蝦🦐、蜆,海鮮真系食得岀比平時嘅自助餐新鮮,唔會太過冰凍,而且亦會由staff夾俾你,夠哂衛生🤗職員refill速度亦都夠快,唔會岀現無海鮮既情況🦀🦞🦐🦪生蠔有海水夠新鮮,味唔會食到腥味,同埋算好大只😋❤️🦞龍蝦系勁多膏😍😍😍蝦肉系勁實身,完全唔會話梅
📍「Porterhouse」- 中環

🍽Weekend brunch buffet
💰HK$598/adult;HK$279/child

1️⃣🕰️12:00pm - 1:30pm
2️⃣🕰1:45pm - 3:45pm

🍴海鮮區
✨推薦指數:9/10
🦪生蠔有海水夠新鮮,味唔會食到腥味,同埋算好大只😋❤️
🦞龍蝦系勁多膏😍😍😍蝦肉系勁實身,完全唔會話梅,好大只,啖啖肉🤤
🦀仲想提個麵包蟹,真系超超超多膏‼️‼️‼️好邪惡,食完想再食,👦🏻👧🏻都食咗好多😜

🍴烤肉區
呢度有3️⃣款烤提供,分別系燒牛肉、燒豬腩肉同烤羊架😌
🐮烤牛肉真系好正,肉質勁嫩,完全唔會鞋,仲要厚薄切到岩岩好,食完一塊唔會覺得膩,可以繼續食第二塊🤤🤤🤤必食‼️
🐷豬腩肉好肥美夠邪惡,不過豬皮略微燒得太硬唔夠脆🤔
🐑羊架肉質幾腍唔會太酥🤗
🍟🧀隔離仲有熱溶芝士薯條提供,即叫即整,留意返真系要即刻食,唔系薯條同芝士凍左就唔好食,芝士控唔可以錯過🧀🤣

🍴冷盤區
✨推薦指數:7/10
冷盤區個邊都有好多選擇,例如煙三文魚、唔同種類嘅芝士、火腿,仲有多款沙律、烤粟米,仲有水牛芝士配蕃茄😋
芝士仲有幾款包類可以配搭😇🐦

🍴熱盤區
✨推薦指數:7/10
熱盤區有4款中式熟食同1款熱湯,最正一定系原條石斑魚,魚肉嫩滑入味😌

🍴意粉區-即煮
✨推薦指數:8.5/10
即煮意粉有幾款選擇,可以選擇長通粉/意粉,蒜汁/茄汁/忌廉汁,配料都有幾款揀,仲可以選擇份量添☺️
今次試咗Carbonara,芝士味勁濃郁,岩岩煮好意粉仲煙煙韌韌勁好食😋🤩

🍴鮑魚
✨推薦指數:8.5/10
每位客人會送上一隻鮑魚,大大只肉身彈牙夠哂入味😋

🍴甜品及水果區
✨推薦指數:8/10
食完主食梗系要食埋甜品,選擇都唔少,有芝士蛋糕、麵包布甸、朱古力蛋糕、雪糕等😙
雪糕有兩款口味,分別系朱古力🍫同榛子🌰,榛子好好好好食🤩必食呀🤣仲可以自己放落雪糕筒食,有得食又有得玩😚
另外都有食到水果,例如菠蘿、哈密瓜同火龍果,解膩一流😗不過水果再多啲選擇就更好🤗

🍴Easy Time
💰HK$108/person
✨推薦指數:7.5/10
佢呢度有多款飲品類可以揀,有紅酒、白酒、Champaign 、Fruit punch 、Juices、汽水等,今次揀咗fruit punch 同juices ,唔會太甜唔錯😌
午餐
  • 海鮮
  • 鮑魚
2023-12-06 126 浏览
今晚約埋其餘3位姊妹去蘭桂坊高級扒房Porterhouse 食Dinner ,因為知道最近有一個優惠,逢星期日同星期一晚只需$1880就可享用供三至四人的Dinner Menu!☄️頭盤:生蠔(8隻)- 鮮甜☄️湯:龍蝦湯 - 香濃☄️上等腰肉牛扒系列:有3款牛扒可供已選擇,我哋就揀咗澳洲451𣫛飼純種和牛上等腰肉牛扒 - 肉質柔軟,牛味濃郁,店員好細心幫我哋切開牛扒,下面仲點上蠟燭暖住!☄️甜品:4款不同甜品,對女士嚟講真的大🈵️足!另外也加咗其他食物:-💥白酒香蒜羅勒汁煮紐西蘭青口(+$298)- 除咗青口好味之外,周邊的麵包用嚟點汁也好食💥忌廉菠菜(+$58)- 好creamy💥卡律風味薯條(+$58)- 好香脆🍷興之所至, 還要了紅酒:Domaine Jean - Claude Bachelet & Fils, Chassagne Montrachet VV 2019 Burgundy ($238/cup) - 紅酒與牛扒真的是絕配舒適的環境,美味的食物,好鬼享受的一晚!😜😜
☄️頭盤:生蠔(8隻)- 鮮甜
☄️湯:龍蝦湯 - 香濃
☄️甜品:4款不同甜品,對女士嚟講真的大🈵️足!
另外也加咗其他食物:-
💥忌廉菠菜(+$58)- 好creamy
💥卡律風味薯條(+$58)- 好香脆
舒適的環境,美味的食物,好鬼享受的一晚!😜😜
2023-11-20
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.𝑭𝒓𝒐𝒎 𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑩𝒂𝒓 𝒕𝒐 𝑪𝒓𝒂𝒗𝒊𝒏𝒈 𝑺𝒕𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 𝑩𝒓𝒖𝒏𝒄𝒉 @ 🌟 Porterhouse - Seafood & Steak《👽食神大媽嘆BRUNCH》.💁‍♀️ 圖片顯示美食為:Seafood Spectacular Brunch HKD 598Easy Time Free-flow Beverage + HKD 108.👽 大媽超鍾意去呢幢大廈搵食,平時最鍾意去佢樓下間日本餐廳。不過嗰間冇自助餐,聽朋友仔講呢間有,一齊去試下。.🍹 一開始當然要飲杯嘢先啦,所以呢就加錢呢要咗佢嗰個「Easy Time」任飲飲品嘅套餐。可以任飲雜果賓治、所有MOCKTAIL、果汁同汽水。見佢特登打雜果賓治,所以試吓。估唔到咁好味喎,因為唔會死甜,同埋真係有新鮮水果,有菠蘿又有橙,酸甜超爽。結果狂飲咗人哋好幾杯哈哈哈 😝.🦞 好啦,係時候開餐啦!佢呢度主打就係食海鮮,所以第一時間當然係去睇睇佢個海鮮櫃啦!超吸引嘅龍蝦、麵包蟹、長腳蟹、大蝦、翡翠螺!啲海鮮全部好新鮮,大大隻!同埋最正嘅係會有店員夾俾你,絕對衛生,同埋啱晒大媽呢
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片顯示美食為:

Fruit  Punch

🦞 好啦,係時候開餐啦!佢呢度主打就係食海鮮,所以第一時間當然係去睇睇佢個海鮮櫃啦!超吸引嘅龍蝦、麵包蟹、長腳蟹、大蝦、翡翠螺!啲海鮮全部好新鮮,大大隻!同埋最正嘅係會有店員夾俾你,絕對衛生,同埋啱晒大媽呢啲咁懶嘅人。

🦪 另外就係每一位都會送上一隻鮑魚,超驚喜超好味超嫩口!

Abalone

🥗 另外最鍾意食嘅就係沙律,各式各樣嘅沙律,淨係個顏色已經非常之吸引,裏面用嘅材料全部超級新鮮,好有營養。我就最鍾意食佢嘅芝士、意式海鮮、蘆筍、蕃茄、三文魚。

🧀 攞完沙律返埋位嘅時候,發現枱面有一碟非常之正嘅芝士薯條,上面嘅芝士仲要係溶咗㗎!原來係朋友仔頭先去搵廚師即席煮完攞嘅!原來呢度嘅熱熔芝士薯條係可以即刻叫廚師幫你整㗎,非常之邪惡!之後我又去攞多碟,見到啲芝士溶左,然後廚師刮落去薯條上面,好鬼療癒,我哋兩個食咗兩兜!🤣

🍖 仲未完啊,佢嘅主角仲有最多人排隊嘅烤肉!當日有烤牛肉、羊架、五花豬肉卷。我哋三盤都試晒,全部都超級新鮮,本身肉嘅質素好,尤其是個豬肉卷個皮真係脆到不得了!最衰唔夠胃口大,食一件已經飽咗。

🍭 而當然食咗咁多鹹嘅嘢之後,就嚟到甜品環節!我最鍾意食佢嘅水果,幫助消化又好味。朋友仔呢就瘋狂攞佢嘅蛋糕同雪糕。有好多款,全部都唔會過甜,尤其是個布甸真係不得了好滑溜。

🥳 朋友仔真係好介紹,呢間自助BRUNCH真係好豐富,同埋個價錢如果係預訂會有85折,咁就真係好抵啦,個人認為仲抵同好味過酒店。佢分兩輪,我哋食嘅係第二輪,都唔會話啲嘢食夾晒唔再補,服務好好。呢一餐真係食得好開心又滿足。

📍 中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈7樓
☎️ +(852)2522-6366
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Fruit  Punch
Abalone
2023-12-05 85 浏览
#porterhouse 都一直有食開,我之前都有推薦啊!今次再要介紹係因為終於約夠人食這個cp 值高既4人套餐,真係好高質😌😌Porterhouse set $1880 3-4位,星期日及星期一供應😊其實一個牛扒單點都要1600-1800,所以套餐相當化算👍🏻🔹頭盤係有生蠔🦪8隻,來自愛爾蘭,質感比較清爽鮮味、大隻既☺️☺️🔹主角有3選1 牛扒種類,包括澳洲450日穀飼純種和牛上等腰肉牛扒、西班牙草飼35日乾式熟成上等腰肉牛扒、美國28+日纯素無激素餵飼上等腰肉牛扒濕式熟成🥩🥩我點了西班牙的,熟成牛珍貴之處在於只吃風乾後的內層嫩肉部分,外層完全鎖住內層鮮味肉質,精華進一步滲入嫩肉中,所以這件牛扒烤後肉味濃郁又嫩滑,基本上加少許海鹽已經足夠🥩👍🏻👍🏻👍🏻🔹龍蝦湯,簡直perfect ,先把龍蝦肉放入湯碗再慢慢係食客面前加入龍蝦湯,完全保持溫度和龍蝦肉彈性,都是高級料理餐廳的造法,熱騰騰暖胃又美味😋😋🔹白酒香蒜羅勒汁煮紐西蘭青口 $298,超大盤,足夠4人,又係食之選😘😘😘🔹烤厚切煙肉,係我每次來必點item,真係超級美味,煙肉竟然有肉汁感,煙熏味不錯😊😊🔹甜品拼盤,我超喜歡吃雪糕三文治😝😝

🔹甜品拼盤,我超喜歡吃雪糕三文治😝😝

Porterhouse - Seafood & Steak (中環)
地址:中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈7樓
  • 龍蝦湯
2023-12-05 79 浏览
位於蘭桂坊既 Porterhouse 一向都好高水準,餐廳樓底高,環境舒適有情調,浪漫又幽靜,氣氛好好。店員殷勤友善,食物精緻又出色,CP值真係非常高。而家逢星期日同一晚只需$1880 就可享用三至四人餐,包括頭盤生蠔、龍蝦湯、上等腰肉牛扒同精選甜品,另外仲可以追加青口同小食。頭盤 - 是日精選生蠔唔算大隻,但非常新鮮,仲有淡淡海水味,食落偏爽口滑身,鮮甜多汁。龍蝦湯龍蝦肉同法式酸奶油會預先放係碟底,店員再係面前倒入熱湯,儀式感滿滿。龍蝦湯口感順滑、味道香濃充滿龍蝦鮮味。牛扒西班牙草飼乾式熟成牛有三款選擇,除左西班牙仲有澳洲純種和牛、美國無激素濕式熟成牛。T-Bone 意思一邊係西冷一邊係牛柳,而多於3隻手指厚既則稱為 Porter House。西冷取自牛既外脊,油脂分佈均勻,食落有嚼勁、肉味偏濃。牛柳係取自內側的肉,脂肪含量比較低,食落非常鮮嫩。1kg份量亦十分大,完全足夠4個人分享。甜品拼盤今晚有Lemon Meringue、Chocolate Tart同雪糕三文治。白酒香蒜羅勒汁煮紐西蘭青口 (+$298)青口細細隻,但肉質肥美,羅勒汁清爽咸香,如果白酒味道更出會更有層次感,另外
頭盤 - 是日精選生蠔

牛扒西班牙草飼乾式熟成牛

甜品拼盤

白酒香蒜羅勒汁煮紐西蘭青口 (+$298)
青口細細隻,但肉質肥美,羅勒汁清爽咸香,如果白酒味道更出會更有層次感,另外用麵包蘸汁食都好正。

卡律風味薯條 (+$58)
薯條新鮮熱辣,食落好香脆 。

忌廉菠菜 (+$58)
忌廉汁鹹鹹香香好creamy,同菠菜好夾。
厚切蜜汁煙肉 ($108)
同平時食既質感唔同,煙肉十分厚身,肉味濃郁帶少少焦香,配上蜜汁鹹鹹甜甜特別有風味。
2023-12-04 66 浏览
又到左星期日啦,一星期嘅最後一日,聽日又係一星期嘅開始捱騾仔時間😂趁放假當然又係同老婆出街搵好嘢食嘅時候啦,今次就同老婆去到中環嘅「Porterhouse - Seafood & Steak」食返個高質Weekend Brunch Buffet先得😬成人$598/位分兩個時段:11:30-13:30 ,13:45-15:45今次小編同老婆兩個人係食11:30-13:30嘅時段,一入座食物經已準備就緒,而職員們亦已在崗位準備好,時間一到就可以替客人服務,食物種類非常多!海鮮都算有好多嘅種類選擇,包括:生蠔、原隻龍蝦、凍蝦、翡翠螺、麵包蟹、長腳蟹、龍蝦鉗 同埋 蜆,樣樣都十分之新鮮!😋同埋每次都係店員負責幫手夾,我同太太就樣樣都試過,每樣都好新鮮之外,仲係無限添食,鍾意食海鮮嘅朋友一定岩哂口味😋而肉類方面,就有燒火雞🦃、豬腩肉、燒牛肉😊火雞肉相當之嫩,一啲都唔韌!豬腩肉就肥瘦均勻,而且皮相當之脆!正😋燒牛肉就十分之鮮嫩,煮嘅熟度岩岩好👍仲有其他沙律類🥗凍肉冷盤、熱盤、水果、甜品,超過50款食物任君選擇😬相當之豐富,而且十分之滿足😋

成人$598/位

而肉類方面,就有燒火雞🦃、豬腩肉、燒牛肉😊

火雞肉相當之嫩,一啲都唔韌!
豬腩肉就肥瘦均勻,而且皮相當之脆!正😋
燒牛肉就十分之鮮嫩,煮嘅熟度岩岩好👍

2023-12-04 52 浏览
Porterhouse - Seafood & Steak中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈7樓星期六放假訓到自然醒,跟住當然係要食返餐好既,今日同左屋企人出左黎中環<Porter house>食Brunch Buffet, 聽講呢到主打係海鮮,真係要好好品嘗下原來Brunch Buffet係逢星期六日同公眾假期先有分2個時段,分別係11:30~13:30 及13:45~15:45, 我地當然係揀早場啦,因為可以訓醒就直接黎開餐嘛一開始當然係衝去海鮮區先啦,睇見已經流晒口水,所有海鮮係隔住玻璃既,全部係由職員幫手夾非常衛生,而且refill得極快,基本上每次行到過去都即時囉到,海鮮既種類好多,有波士頓龍蝦,生蠔,雪場蟹腳,麵包蟹,龍蝦鉗,海蝦,海螺。。。我覺得最吸引當然係生蠔啦,雖然唔算太大隻但好新鮮入口creamy值得一讚,另外麵包蟹都係必試,除左大隻仲超爆多羔,正呀至於熱食方面,最鐘意就係燒牛肉啦,薄切食落肉質依然保持鮮嫩,生熟程度控制得剛剛好,另外仲有燒豬腩肉都唔錯,卜卜脆既外皮配埋豐富口感既腩肉,除此之外,可能係因為配合聖誕主題,今日仲有烤火雞呀甜品方面,
Porterhouse - Seafood & Steak
中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈7樓

甜品方面,都有好多款唔同既蛋糕,造型夠曬精緻吸引,真係會令人食到停唔到口。。如果食完蛋糕,仲可以試埋雪糕同埋各式水果,下次有機會一定會再約朋友黎幫襯呀

踏入12月份聖誕月食左個豐富weekend brunch $598/ppl暢飲汽酒、紅白酒、啤酒+$208無酒精 +$108 porterhouse位於中環蘭桂坊內嘅商廈內,周末可以係呢度盡嘆生蠔、龍蝦、麵包蟹、各款海鮮特式烤肉、coldcut、熟食、即製意粉同特式甜品!每人奉送1隻鮑魚中式煮法,西餐廳食到又幾有趣。熱葷亦有蒸魚食物推介:必食生蠔、龍蝦生蠔雖size細細隻,但非常鮮味龍蝦肉質爽彈有鮮味,好過好多酒店自助餐即製pasta (長通粉/意粉)可選配料,即製煮出卡邦尼煙肉大蝦長通粉甜品樹頭蛋糕、麵包布甸、蛋白餅忌廉蛋糕、冧酒莓味軟心朱古力、意式雪糕 等等等
踏入12月份聖誕月食左個豐富weekend brunch

$598/ppl

暢飲汽酒、紅白酒、啤酒+$208
無酒精 +$108

特式烤肉、coldcut、熟食、即製意粉同特式甜品

每人奉送1隻鮑魚
中式煮法,西餐廳食到又幾有趣。

熱葷亦有蒸魚

食物推介:

必食生蠔、龍蝦
生蠔雖size細細隻,但非常鮮味
龍蝦肉質爽彈有鮮味,好過好多酒店自助餐

即製pasta
(長通粉/意粉)
可選配料,即製煮出卡邦尼煙肉大蝦長通粉

甜品

2023-11-25
  • 冷盤海鮮
2023-12-01 74 浏览
今日同屋企人嚟到中環食Porterhouse,佢哋出咗一個三至四人餐,價錢係$1880,套餐好豐富,我哋諗都唔諗二話不說就揀咗佢。-首先我哋揀咗生蠔,生蠔足足有8隻,每隻都好肥美新鮮,加上檸檬汁同埋乾蔥紅酒汁,食落更加鮮味。-跟住嘅龍蝦湯真係好打卡able好有儀式感,店員起我哋面前上去,又療癒又唯美。龍蝦湯味濃郁,有少少忌廉,令佢個湯變得更加綿滑。-然後係香蒜青口羅勒汁青口,青口同樣肥美鮮味 ,有好濃郁嘅蒜香味,配埋啲麵包食好正,食落更加有層次感。-然後係我最期待嘅steak,我揀咗USA steak,我叫左5成熟。上枱啱啱好,睇落非常香嫩,打完卡影完相之後,店員會再幫我切開,切開睇到入面PinkPink色,真係好吸引,而且牛肉係一邊係牛柳,一邊係肉眼,所以可以享受到唔同部位嘅口感同濃厚度,另外仲忌廉菠菜 ,薯條同埋芝士焗通心粉等等嘅配菜亦都好出色。-最後甜品方面都好華麗,有檸檬蛋糕、士多啤梨奶凍、朱古力流心焦糖撻,同埋蛋白餅配士多啤梨,每一餐飯有甜品作結先至係最完美。
2023-11-19
2023-11-28 65 浏览
Porterhouse - Seafood & Steak🌟整體: 酒店之外嘅buffet 選擇 每一款種類多頗高質🏠環境: 酒店級嘅環境 碟與碟之間都有不同的聖誕裝飾 成件事grand D🧑🏻‍🍳服務: ✅☆║.............║☆Brunch $598/ adult‼️ 凍海鮮區✅ 有 生蠔、龍蝦、麵包蟹、蜆肉、蝦、翡翠螺 ✅ 有一人一份嘅鮑魚 呢個好食 嫩滑 完全唔韌 ✅ 麵包蟹 爆哂膏 一推就甩 可以啖啖肉食‼️ 沙律區✅ 除咗普通生菜 不過都有啲其他貴款 醬嘅種類都多 ✅ 除咗自己撈之外 仲有啲pre set 好撈定 ✅凍肉嚟講都有 Parma ham 果D 質素都超過平時超市‼️ 熟食區✅ 最出色一定係 即叫即整嘅長通粉/ 意大利粉 廚師整緊嘅時候 已經話我一定唔會失望✅ 白汁好濃稠 個好特別嘅咸香味令人想一食再食 可惜冇咁大胃口 廚師煮細細份就就真係啱啱好✅ 扒類亦都係另一個亮點: lamb rack, pork belly, prime beef✅ 因為refill得好快 pork belly 皮脆到飛起 好似薯片咁 prime beef 軟滑重肉味 忍唔住食
Porterhouse - Seafood & Steak

🌟整體: 酒店之外嘅buffet 選擇 每一款種類多頗高質

🧑🏻‍🍳服務: ✅

☆║.............║☆

Brunch $598/ adult

‼️ 凍海鮮區

✅ 有 生蠔、龍蝦、麵包蟹、蜆肉、蝦、翡翠螺
✅ 有一人一份嘅鮑魚 呢個好食 嫩滑 完全唔韌
✅ 麵包蟹 爆哂膏 一推就甩 可以啖啖肉食

‼️ 沙律區

✅ 除咗普通生菜 不過都有啲其他貴款 醬嘅種類都多
✅ 除咗自己撈之外 仲有啲pre set 好撈定

‼️ 熟食區

✅ 因為refill得好快 pork belly 皮脆到飛起 好似薯片咁 prime beef 軟滑重肉味 忍唔住食咗四五塊

‼️ 甜品

✅ 好多唔同嘅cakes 整體比較西式
✅ 有香蕉蛋糕、芒果蛋糕、蘋果批、特濃朱古力蛋糕 等等
✅ 雪糕反而幾特別 少少黏黏哋嘅感覺 似似哋gelato

📍 中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈7樓

7/F, California Tower, 30-32 D'Aguilar Street, Lan Kwai Fong, Central

⏰ 星期一至五
11:30 - 15:45
18:00 - 21:00

☎️ 電話號碼 25226366

📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵