以前經常來吃自助餐,一個月最少來 3 次,不過最近因遇意外需要戒口,大約 4 個月沒去。是日訂了位,交通不繁忙,早到了。入座後,先到熱醺區取食物,結果令我瞠目結舌。已經是第一輪的時間取食物,好像是牛尾,裡面的紅蘿蔔是凍的、炸蝦球是早早炸定的,放到涼了。我還嘗試了即煎牛扒、煎鵝肝,甚麼來的,牛扒煎到過了時間,很韌,寧願是以前的燒牛肉,最少不會浪費食材;煎鵝肝,根本是炸鵝肝,用叉輕壓,馬上流出大量油,吃一口,滿嘴都是油,一點鵝肝味都沒有。處處都要排隊,現在廚師跟本不夠,廚師無心機煮菜,對比以前,天與地,連大快活的水平也沒有。在後段時間,刺生區沒人排隊了,取了帶子、油甘魚和象拔蚌刺生,帶子正常有鮮味,油甘魚刺生,在解凍時出錯,油甘魚肉質霉了,象拔蚌刺生肉質如象皮糖,既不爽脆,亦無鮮味。懷念以前的燒牛肉、燉湯。以四星餐廳來說,以前值 85 分,現在只值 30 分,比旺角一些不入流的餐廳的自助餐,還不如。廚師 hea 做,浪費食材,人手不足,所有即場煮食、需要即場處理的位,例如生蠔、煮麵、刺生和煎牛扒位,都要排長龍,取凍海鮮和取燉燕窩,都要排隊,令到狹窄的通道塞滿人。以前都是要排隊,但處理的速度

是日訂了位,交通不繁忙,早到了。

懷念以前的燒牛肉、燉湯。

以四星餐廳來說,以前值 85 分,現在只值 30 分,比旺角一些不入流的餐廳的自助餐,還不如。廚師 hea 做,浪費食材,人手不足,所有即場煮食、需要即場處理的位,例如生蠔、煮麵、刺生和煎牛扒位,都要排長龍,取凍海鮮和取燉燕窩,都要排隊,令到狹窄的通道塞滿人。以前都是要排隊,但處理的速度快許多,不會如現在那樣堵塞通道。
2019-08-27
用餐优惠
信用卡優惠
  • 杏汁燉燕窩
Promenade 的 Buffet一向受歡迎,就算市道有幾差,對餐廳食物質素,卻是絲毫無損,而且佔盡地利,旁邊是演唱會聖殿,客人大可吃過滿足,先去欣賞演唱會,所以每晚都是座無虛席,連遠離食物區的門口位都是客人,看來真是名不虛傳。生蠔餐廳每晚提供兩款生蠔,今晚都不例外,分別是蠔味較濃,而肉質爽口的法國Argent與及近年成了自助餐寵兒的美國Pacific Oyster。刺身刺身是少見的精彩,種類既多,質素又好。帶子肥大肉厚、赤貝爽口彈牙、劍魚腩柔韌可口、海老鮮甜味美、象拔蚌原條即切,都是吃得出的新鮮,加上三文魚、希靈魚及玉子,切了一碟四人份,結果都給消滅了。海鮮 波士頓龍蝦 是必然回本位,龍蝦質素好,refill亦快,仲可以食多幾隻。麵包蟹超多膏,真係好邪惡。長腳蟹爪比一般Buffet見既大隻及粗壯,肉質甜美,必食位之一。另外,有翡翠螺、藍貝同凍蝦,如果仲食得落既可以試下。粥檔是晚好多野推介,粥檔係其中之一,除了粥底係廣東開花粥,軟綿綿的相當對辦,配料更不得了,有燕窩、蟹黃、瑤柱、蟹肉、龍脷柳、皮蛋及瘦肉,今次貪心一點,除了皮蛋及瘦肉,一股腦兒都取了,結果,配料比粥底還要多

生蠔

刺身

刺身是少見的精彩,種類既多,質素又好。

海鮮

波士頓龍蝦

麵包蟹

超多膏,真係好邪惡。

長腳蟹爪

比一般Buffet見既大隻及粗壯,肉質甜美,必食位之一。

另外,有翡翠螺、藍貝同凍蝦,如果仲食得落既可以試下。

粥檔

是晚好多野推介,粥檔係其中之一,除了粥底係廣東開花粥,軟綿綿的相當對辦,配料更不得了,有燕窩、蟹黃、瑤柱、蟹肉、龍脷柳、皮蛋及瘦肉,今次貪心一點,除了皮蛋及瘦肉,一股腦兒都取了,結果,配料比粥底還要多,每口都是配料,鮮甜得可以,最後,實在忍不住encore多一碗。

天婦羅

酒店日本餐廳千鶴一向享有盛名,早幾年曾經造訪過,令人印象難忘,聽聞就連自助餐都極佳表現,今次一試,真的有驚喜感。

炸鱈魚片及舞茸尤其出色,脆漿只是薄薄的一層,食落絲毫沒有油膩感,的確有令人想食多幾片既衝動。

Carving Station

香煎鴨肝

即煎即食無得輸,外脆內軟,雖然邪惡都要食。

即煎牛仔柳

每件都手掌大小,煎至7成熟,反而有點juicy,自己幾喜歡。

熱葷

絕對推薦一系列泰國菜,實在好出色。

泰式炒海鮮

材料勁豐富,竟然連龍蝦都有,加上龍蝦鉗、魷魚、帶子、蝦仁,炒得又入味,比起泰國菜館有過之而無不及。

泰式金邊粉

朋友大讚,果然炒得毫不油膩,但略嫌有點碎濕濕。

泰式炒芥蘭

炒得翠綠又香口,火喉控制得不錯。

西班牙菜

西班牙烤乳豬

跟傳統中式芝麻皮有出入,所以要趁熱食,否則過後豬皮會變韌,影響了口感,但的確肉味濃郁。

西班牙凍湯

放在一角,大家未必注意到,小巧的一杯,酸酸地幾開胃。

西班牙雞肉田螺燴飯

材料豐富而且入味,略嫌飯粒太稔,欠了夾生飯的嚼口。

西班牙海鮮燴飯

有海蝦、青口及鮮魷,味道都跑到飯粒裡,好惹味,但同樣地飯粒欠嚼口。

西班牙吉列蝦餅

炸得好香口,送啤酒一流。

其他西班牙菜色仲有西班牙馬鈴薯奄列、西班牙羊奶芝士雜菜及西班牙燒排骨

其他熱葷有避風塘炒龍蝦鉗,啖啖肉又入味。

蟲草花杞子荷葉蒸雞肉質嫩滑可口。

京蔥醬爆牛柳條好香口,而且牛肉細嫩。

仲有雙冬燴萵筍、上湯火腿了冬菇夾、酥炸花枝丸、酥炸墨魚鬚、砵酒蜜糖燴豬面頰、紅酒燴牛尾、素食薄餅、阿支竹雜燴疏菜、焗森林雜菌、醬烤黑豚腩肉、烤鴨胸釀提子牛仔餡料及咖哩魚柳,不過食完其他幾樣,實在試不下。

花旗參煲竹絲雞湯

火喉足又甘甜,有家常湯水感覺。

香茅雜菜青湯

另一款是香茅雜菜青湯,興趣不大。

前菜及沙律

同樣前菜及沙律同樣豐富,足以考量大家「食」力。

因為有八爪魚配紅新薯、意大利熟火腿、意大利熟火雞胸肉、鮮蕃茄醬配多士、咸牛肉、水牛芝士配風乾蕃茄莎莎醬、碎蛋沙律配香草銀魚柳、泰式鳳爪沙律及。泰式木瓜沙律

甜品

餐廳近日推出了好五款榴槤甜品, 論水準絕不比同區另一名店遜色,可說是各有千秋, 難怪可以在這個時勢,依然能夠全場爆滿。

榴槤班蘭蛋糕賣相一流,鬆軟而芳香、榴槤天使蛋糕口感香滑、榴槤脆酥可口鬆脆、榴槤木糠布甸味道濃郁,而班蘭榴槤班戟啖啖榴槤肉,作為榴槤迷,一定不能錯過。

即製Crèpe

又係另一亮點,朋友選了榴槤肉,加入了忌廉,倍覺香滑。

即焗梳乎厘

熱辣辣質地鬆軟,實在相當吸引。

用燕窩炮製的甜品杏汁水晶燕窩及燕窩燉蛋,夠晒滋潤,甜度輕盈,女士們最啱。

哈根大師

雪糕又是一個必殺位,單是雪批已經有朱古力杏仁、士多啤梨、雲呢拿焦糖杏仁、芒果紅桑子及曲奇雲呢拿,大家諗下,如果係便利店做特價要幾錢枝?家陣係任食。

而杯裝品種亦緊貼市場,口味出眾,有柚子香橙、朱古力、黃桃乳酪雪糕、奇異果芒果乳酪雪糕及士多啤梨,有幾款係Buffet中少見,大家一定要試下。

仲有大量甜品,單是食甜品都飽了,有杏仁撻、冰皮香芒卷、朱古力brownie、意大利芝士蛋糕、焦糖朱古力瑞士卷、白酒啫喱、芒果拿破崙、70%朱古力松露蛋糕 、迷你杯裝甜品 、杏仁脆酥、紫薯泡芙 、迷你卡娜蕾、京都焙茶奶凍配朱古力汁、白酒燴菠蘿、紅豆黑糖麻薯及焦糖燉蛋

既有客源的支持,食物的質素及種類果然夠進取,未知下一次又有乜野新攪作。

2019-08-25 3663 浏览
等左兩個星期 終於都黎喇一行6人加1B我地太耐無見當中5個係榴蓮愛好者 所以先簡啲間 tea buffet 食完又可以行一行 揸車去仲有free parking 3小時5點半食 嘩 已經好多人排隊 準時入去先食熱野 因為真係有留肚去 所以都食到多野既炸物平 不過好食啦沙拉 不同種類 要食多啲菜菜既即叫即煮面當然仲有魚生果啲飲品有橙汁 咖啡 茶榴蓮有榴蓮汁 蛋糕 布丁 梳乎厘雪糕 又多種類 有雪條 哈根大師同場有兩位朋友生日 特別order 細蛋糕仔要加$44滿足哂 好耐無食過咁多野時間仲早 可以行下街添
等左兩個星期 終於都黎喇

要加$44
滿足哂 好耐無食過咁多野
時間仲早 可以行下街添
2019-08-24 3499 浏览
今日8月24日,約左朋友食lunch buffet, 我揀咗呢間西餐廳,我之前都未食過,但聽聞口碑幾好, 所以想嚟試下。呢度lunch buffet係由十二點食到兩點半, 我十一點十就喺門口攞枱,然後等入場,啲服務心服務都好好,態度都唔錯。 黎到第一件事梗係影返啲美食相先啦,為大家介紹一下,呢度都有好多種類唔同美食,真係好多選擇。有多款點心,粉麵飯,有生滾粥,有湯粉麵,亦都有日式的, 有豬腳薑 有多款飲品咖啡檸檬茶等,冷盤有魚生,有生蠔,有長腳蟹,有青口,有蝦, 熱葷都有叉燒,燒肉,有兩款pizza,有燒豬骨,有咖哩羊肉, 燒雞,咖哩角,薯餅,蔬菜...等等。有中湯,有西湯:洋蔥湯 ,粟米雪耳羹, 甜品都有楊枝甘露,豆腐花, 仲有榴槤蛋糕 ,亦都有其他多款甜品蛋糕, 有多款生果,亦有朱古力噴泉,仲有pancake waffles, 總之好多美食。我食咗兩個半鐘 飽到頂點,仲要好多嘢都冇試到, 已埋單$410一位(某信用卡有85折後),真係好值食, 真心算係唔錯 但甜品就麻麻地, 我推介就係長腳蟹,豬腳薑,生滾粥, 燒肉,炸雲吞, 其他都是一般還可以, 生蠔我冇試過,不過好多人排隊去拎,
我食咗兩個半鐘 飽到頂點,仲要好多嘢都冇試到, 已埋單$410一位(某信用卡有85折後),真係好值食, 真心算係唔錯 但甜品就麻麻地, 我推介就係長腳蟹,豬腳薑,生滾粥, 燒肉,炸雲吞, 其他都是一般還可以, 生蠔我冇試過,不過好多人排隊去拎,應該唔錯。 今餐之後,下次都會再去食。

2019-08-24
2019-08-23 2450 浏览
自問去過唔少地方食自助餐,論食物選擇豐富,必要數到紅磡都會海逸的Promenade,即使不是冠軍,至少也在三甲之列。建議,來之前三天不吃東西,以保留食力,哈哈!誠然,筆者以往較少光顧,皆因呢度長期高朋滿座,一位難求。        Well,都係講番嘢食,太多選擇,應該從邊度講起?不如先睇凍海鮮,開邊波士頓龍蝦隻隻多羔,蟹腳是粗身多肉的好東西,仲有坊間不多見的麵包蟹,翡翠螺、凍蝦、青口等基本嘢,肯肯定有供應。兩款產地的即開生蠔,分別係美國和法國。每樣拿一打回來,五條友分甘同味,我好耐無試過咁搏命了。刺身既水準,絕對優質,尤以鮮甜的帶子,最吸引我。今期主題係西班牙風情,所以風乾火腿的款式寧舍多,仲有西班牙凍腸、八爪魚配新薯,以及重口味的蒜味蝦仁配多士,懶理之後「呵氣如蘭」。熱葷方面,亦有一系列的西班牙美食。最經典的當然是西班牙海鮮燴飯,顏色鮮艷,海鮮多元化,還混入雞肉及西班牙腊腸。西班牙雞肉田螺燴飯亦美味,不讓海鮮飯專美。另外,我素來喜歡的烤乳豬做得脆卜卜、Tortilla是傳統的味道,還有重點推介的砵酒蜜糖燴豬面頰,嫩腍入味。西班牙主題特色美食外,即煎澳洲M5和牛肉眼也是食肉獸的必然

建議,來之前三天不吃東西,以保留食力,哈哈!

誠然,筆者以往較少光顧,皆因呢度長期高朋滿座,一位難求。

刺身既水準,絕對優質,尤以鮮甜的帶子,最吸引我。
西班牙主題特色美食外,即煎澳洲M5和牛肉眼也是食肉獸的必然之選。香煎鴨肝,也是正義朋友要消滅的東西之一。
其他的熱食包括惹味的避風塘炒龍蝦鉗、鬆化的牛仔骨、意大利薄餅、有點像港式做法的醬烤黑豚腩肉,同埋炒金邊粉等,務求令你爆肚而歸。
甜品款式亦超級多,估唔到呢度有勁豐富的榴槤系列選擇,像這個賣相似榴槤的斑蘭榴槤蛋糕,又有榴槤天使蛋糕,充滿果肉的即製榴槤班戟,以及榴槤雪條等,似要成為榴槤甜品自助餐的一哥!
明白榴槤呢家嘢,不是人人接受到,這兒亦有極多非榴槤系的甜食,滋潤養顏的鮮奶燉水晶燕窩,女士們千萬不要錯過。還有即焗梳乎厘、英式的麵包布丁、數之不盡的蛋糕等,當然唔少得西班牙風味的玉桂蜜糖多士。

Häagen-Dazs 脆皮雪糕批輕易將我迷倒,另外五款嶄新口味的雪糕也有意外驚喜,特別推薦奇異果芒果口味,原來兩者組合起來會這如斯討喜。
2019-08-20 2161 浏览
西班牙從來是車媽媽愛吃之菜,不過去西班牙餐廳食選擇又唔太多,所以一知道都會海逸酒店的Promenade正推出西班牙風情自助晚餐,雙生兒姊妹花相約我同來大嘆熱情如火的一夜我當然即刻應允。 西班牙風情自助晚餐收費星期一至四成人$618/位、小童$388/位、星期五至日成人$658/位、小童$418/位,在酒店eShop預訂可享高達75折優惠喔!又或者跟我一樣是8月壽星也可以自助餐派對形式來慶祝生辰,6 位成人或以上惠顧自助晚餐即可享高達75 折優惠,並可無限添飲指定餐酒、啤酒、汽水及冰凍橙汁,酒店更會送上1磅芒果拿破崙生日蛋糕乙個 (價值$280)優惠按此! 從來喜歡餐廳有落地玻璃,室外是綠意盎然的户外酒吧加上醉人景緻很是迷人。 好了回來自助餐先看看甜品區!依舊有超多款Häagen-Dazs的雪糕和雪糕批,當中不乏夏季的新口味呢 而另我必要來吃的便是榴槤甜品,這個唯妙唯肖的榴槤其實是斑蘭榴槤蛋糕來的,有真榴槤肉在內呢! 另外還有滑溜美味的榴槤天使蛋糕、榴槤脆酥、斑蘭榴槤班戟,也是榴槤迷必吃項目啊~ 接著有酒店名物芒果拿破崙、白酒啫喱、70%朱古力松露蛋糕、迷你甘娜蕾、紫薯朱古

接著有酒店名物芒果拿破崙、白酒啫喱、70%朱古力松露蛋糕、迷你甘娜蕾、紫薯朱古力林明頓、冰皮香芒卷、栗子撻、榛子朱古力球、朱古力布朗尼、紅豆黑糖麻糬、意大利芝士蛋糕、焦糖朱古力寶藏、京都焙茶奶凍、榴槤木糠布甸、焦糖燉蛋及紅寶石朱古力噴噴等。

另一邊廂有熱烘烘的麵包布甸、暖芝士布甸、鮮奶、杏汁燉水晶燕窩、即焗梳乎厘、桂圓紅棗茶、楊枝甘露、豆腐花、火焰生果、法式薄餅及窩夫,甜迷絕對滿足有餘吧!!

自助餐還有隨意斟各式飲品,如咖啡機、凍咖啡、冷熱紅茶、鮮檸檬片洛神花蜜等!

甜食介紹完到綿綿不絕的鹹食區,先看頭盤、前菜有什麼選擇吧!凍肉有意大利莎樂美腸、帕爾馬火腿、風乾豬肩肉、原個意大利巴馬臣芝士、西式醃菜、法包種麵包條。

芝士區有7款選擇那麼多,有我吃到又喜歡的Camembert Cheese,另外有款微辣的Pepper Jack Cheese也夠特别又好吃!

切件水果有多汁西瓜、清甜的蜜瓜、哈密瓜,還有我至至至愛香甜的菠蘿Yeah~

沙律區陣容超鼎盛有各式新鮮的沙律菜、配料、汁醬,另有多款煙燻菜式可選必定能混出自家風味。

而現成的沙律區亦有不少精彩項目,當中包括有鹹牛肉、手指薯仔、鮮番茄醬配多士、低溫烤香料美國牛肩胛、西班牙凍湯、泰式鳳爪沙律、秋葵、泰國蝦片、Nacho配牛油果醬、墨西哥芝士醬和酸忌廉、蒜香蝦仁多士、泰式木瓜沙律、法邊豆、香草蒜蓉醃朝鮮薊、水牛芝士配風乾番茄醬、碎蛋沙律配香草銀魚柳、意大利熟火腿、酸青瓜及意大利肉腸,光吃這兒已經飽了7成了吧!

接著走往日式檔位看看有多款的新鮮刺身,包括有希靈魚、象拔蚌、油甘魚、虎蝦、八爪魚、帶子和三文魚刺身,看那光澤度質素令人相當垂涎!另外還有各式壽司、軍艦和日式前菜可供選擇!

到熱葷區選擇多到基本是沒可能一次可吃盡!中式代表有清炒時蔬、上湯火腿冬瓜夾、雙冬燴萵筍、XO醬炒雪花蚌蝦仁、蟲草花杞子荷葉蒸雞、酥炸花枝丸、避風塘炒龍蝦鉗。

對面有即叫即煮的生滾粥檔內有超多配料可選,另有港式燒味來碗自製三寶飯也可喔!

泰式風味亦有數款選擇!如惹味的泰式炒海鮮、泰式炒芥蘭、泰式炒田雞和鮮茄菠蘿炒飯。

到西式熱葷當然是西班牙的天地吧!西班牙雞肉田螺燴飯、西班牙馬鈴薯奄列、西班牙羊奶芝士雜菜、酥炸墨魚鬚、西班牙海鮮燴飯、西班牙吉列蝦餅等,真的熱情如火喔!!

還有一系列美食等等我大家準備好了麼!再來有八爪魚配紅新薯、砵酒蜜糖燴豬面頰、蜜汁芝麻烤雞全翼、西班牙燒排骨、紅酒燴牛尾、西班牙烤乳豬,相信夠晒豐富了吧!

接力還有天婦羅蟹柳、蕃薯、大蝦、茄子、鱈魚棒、舞茸,新鮮熱辣即炸即食很滋味耶!

接下來有脆薯餅、車厘茄、意式燒菜、即焗肉和素薄餅、長通粉、烤鴨胸釀提子牛仔餡料、醬烤黑豚腩肉等西式美食。

到印式風味美食選擇也不少喔!而且味道相當不俗呢!
有咖喱魚柳、香料焗飯、青豆燴菌、印式香料乳酪烤雞、印度薄餅、油酥餅及咖喱角!

最後當然有精彩的冰鎮海鮮!翡翠螺、小龍蝦、開邊龍蝦、雪花蟹腳、半殼青口和海蝦。

當然少不了港人大愛的即開生蠔,這天我們品嚐到美國和法國佳麗呢!

介紹完真係聽到肚子打鼓了!先來一碟新鮮水果墊底加開胃啦!

再來一大碟沙律和前菜,先來我最愛吃的火箭菜還有自助餐少見的苦白菜,加上菠蘿和風乾火腿這無敵組合已教我心花怒放,最後當然要捧主角西班前菜啦!西班牙凍海最合夏天享用,蒜香蝦仁多士惹味可口,而Nacho配牛油果醬和墨西哥芝士醬真的很好吃喔!

即開生蠔當然是迷人之最,美國佳麗甜美、法國佳人冶豔,各帶誘人魅力喜歡的多吃兩轉喔!

刺身質素甚好最喜歡爽口的象拔蚌,另外原粒帶子軟綿鮮甜,還有油潤甘香的三文魚和鮮味的虎蝦刺身,吃得我這個刺身迷認真滿足。

冰鎮海鮮亦絕沒被比下去!爆羔龍蝦、梳梳的雪花蟹腳及鮮甜的小龍蝦也是鮮美的選擇!

吃過冷盤後來一碗足料又熱騰騰的一品蟹皇粥,真的即時身心和暖好舒服!

再來一大碟中、西、泰式熱葷已經十分滿足!最後還有好友取回來的香煎鴨肝真的飽到不行了!

但怎滿足也要留肚吃美味的榴槤甜品喔!我最愛的是榴槤天使蛋糕,香滑不過甜的忌廉下渗出幽幽的榴槤香氣,真教人*榴槤*忘返喔!!

還有很多特色甜品但我真的沒位置了!不如跟車爸爸來吃多一趟吧!
2019-08-08
2019-08-19 1656 浏览
在紅磡工作,基本上好多野食。不過最接近工作地點的自助餐反而無食過,就係呢間都會海逸酒店。PROMENADE西餐廳出名就係人得知,但對我來說反而聽過多次未食過晚餐,吃過午餐自助餐都幾滿意,成日同同事講要食但係都無食到,終於今晚吃到。原來這裡做緊個西班牙之夜,立刻令我好懷念之前在西班牙吃過的美食。最深刻的是這個西班牙海鮮燴飯,風味以為已經夠出色,點知有個西班牙雞肉田螺燴飯仲特別,係西班牙都無見過。 另外,又有其他如紅酒燴牛尾、西班牙馬鈴薯奄列、西班牙玉桂蜜糖多士等等,都幾多好味又有特色嘅菜式。仲有個西班牙脆皮豬,又係不可錯過。不過呢個主題不是重點,重點反而係係其他西班牙以外菜式。好多冰鎮海鮮,當中最好嘅係冰鎮龍蝦同麵包蟹,又有青口,蝦和蟹腳, 不多款式但係令人滿意的質素。最開心係有即開生蠔,兩種來自不同地方的新蠔,有的都是鮮味。另外芝士款式好多,仲有其他凍肉沙律等等。不可以錯過還有熱葷菜,最吸引係個蟹皇粥,有石班有燕窩有蟹肉,食足兩碗。仲有燒味同好多類似宴會嘅菜式,當中我喜歡的有炸花枝球,其他如龍蝦拑,鐵板薄燒金蒜香葱和牛卷等好合心意。另外即煎肉眼,一樣好得。魚生刺身好多種,最喜歡嘅係帶子
在紅磡工作,基本上好多野食。

仲有個西班牙脆皮豬,又係不可錯過。

不過呢個主題不是重點,重點反而係係其他西班牙以外菜式。

最開心係有即開生蠔,兩種來自不同地方的新蠔,有的都是鮮味。

另外芝士款式好多,仲有其他凍肉沙律等等。

另外即煎肉眼,一樣好得。

魚生刺身好多種,最喜歡嘅係帶子同希靈魚,蟹柳仲可以任攞。

甜品款式也好多,不過太多野食,都冇乜名俾甜品,只不過不會錯過呢排做緊嘅榴櫣甜品,脆皮榴櫣酥係最正,食左幾舊。

吃個晚上的自助餐,購自E shop也是四百幾,咁多野食都係一個咁平嘅價,重要交通方便,點可以唔去?
2019-08-17 2437 浏览
夏日炎炎, 一到呢d季節就會聯想到榴槤tea buffet, 所以一個月前就上網search睇下去邊間食, 都有幾間做緊榴槤主題㗎, 但就決定食都會海逸如果係都會海逸酒店官網買早鳥優惠, 可以享有20%折扣, 折後都係$277一個人 我地下午3點20分去到, 係大堂拎飛排隊, 3點25分就入去了, 所有枱都滿晒, 空無一席第一時間當然食冷盤, 冷盤有蝦同青口🍤, 然後就有沙律吧🥙日式食物🥗有刺身有壽司🍣有天婦羅, 有冷麵行入去有粥麵🍜, 又有點心區有pizza🍕Burger🍔有墨西哥卷🌯有細蟹蓋等等最後當然係瘋狂食甜品榴槤甜品有:即叫即做嘅pancake, pancake餡可選擇榴槤蓉或者其他生果, 而pancake皮可以選擇原味或朱古力味, 我當然揀咗榴槤蓉原味pancake, 啖啖榴槤肉🤤正!仲有榴槤流心撻, 榴槤Pizza, 斑蘭榴槤流心布甸, 榴槤木糠蛋糕, 榴槤忌廉蛋糕, 榴槤脆批全程飲咗3杯榴槤奶昔, 超好飲, 榴槤肉溝奶🤤🤤必飲除咗榴槤甜品外仲有栗子撻必定要食每次buffet最後嘅環節就係食雪糕, 有4款雪條同4款雪糕, 全部都係haagen dazs😍真係飽到行唔郁

空無一席

第一時間當然食冷盤, 冷盤有蝦同青口🍤, 然後就有沙律吧🥙

日式食物🥗有刺身壽司🍣有天婦羅, 有冷麵

行入去有粥麵🍜, 又有點心區
有pizza🍕Burger🍔有墨西哥卷🌯有細蟹蓋等等

最後當然係瘋狂食甜品

全程飲咗3杯榴槤奶昔, 超好飲, 榴槤肉溝奶🤤🤤必飲

除咗榴槤甜品外仲有栗子撻必定要食

真係飽到行唔郁 大滿足

榴槤流心撻
好喜歡西餐廳的西班牙風情自助晚餐, 有齊我喜歡的美食, 而buffet line超長, 幾乎每款都想吃的我, 最後也真的吃到棒著大肚子走.  貼題美食滋味, 甜品亦是焦點, 款式也滿有誠意. 西班牙燒乳豬皮脆肉嫩, 肉汁滿滿, 特別挑了幾件近肩位的, 超好吃! 西班牙燒排骨燒得十分香味, 肉質不乾, 切來吃不覺費力. 必不可缺的, 定必是西班牙海鮮燴飯, 飯粒吸盡海鮮精華, 飯粒亦飽滿; 另外有酥炸墨魚鬚及八爪魚配紅新薯, 感到西班牙的熱情嗎? 另一款很吸引我的是醬烤黑豚腩肉, 一點也不肥膩, 烤得均勻香口. 這區美食確是數之不盡….紅酒燴牛尾、芝麻烤雞全翼、烤鴨胸釀提子牛仔餡料、香脆薄餅 走過少少, 就有澳洲M5和牛肉眼. 西班牙凍湯, 少少辣, 幾過癮; 蒜香蝦仁配多士也不妨吃吃啊~ 香煎鴨肝配葡萄香醋沒筋, 口感不錯啊~ 特別喜歡配香醋, 減油膩.冰鎮海鮮最搶手! 龍蝦是有膏的, 肉不韌、蟹腳鮮甜, 另外亦有小龍蝦、熟蝦及螺等等. 刺身有生蝦, 實在太愛吃了, 又有厚肉帶子, 希靈魚及其他魚類刺身也夠多夠鮮. 即開生蠔則每人每次取兩隻, 法國及美國蠔各一款, 不能選

西班牙燒排骨燒得十分香味, 肉質不乾, 切來吃不覺費力.
走過少少, 就有澳洲M5和牛肉眼.
即開生蠔則每人每次取兩隻, 法國及美國蠔各一款, 不能選啊~  也沒所謂吧, 因為也很鮮甜.
要吃天婦羅的話, 記得不要走到刺身壽司counter, 因為這都是放了在燒烤區那邊啊.
自助餐吃粥? 對呀! 這裏的生滾粥非常足料美味, 有7款配料可選.
放在中式熱葷那邊有幾款cold-cut 及車輪芝士, Parma Ham是那種放在口內, 咸味慢慢滲出的那款, 正!!
中式熱葷也十分不俗, 有避風塘炒龍蝦鉗 、蟲草花杞子荷葉蒸雞、上湯火腿冬瓜夾、XO醬炒雪花蚌蝦仁, 我吃了酥炸軟殼蟹肉咖哩汁, 要讚是炸得剛剛好, 咬下仍感豐滿的蟹肉, 不是只得乾殼.
Haagen-Dazs 有五款雪糕杯及五款雪糕批, 慣常口味的有士多啤梨、朱古力等, 更有最新出的柚子橙、奇異果、黃桃乳酪, 真的十分抵食!
甜品區非常矚目, 有現場即製火焰鮮果、法式薄餅、即焗梳乎厘.
件裝蛋糕、慕絲、小杯甜品, 目不暇給, 榴槤造型蛋糕必吃, 因面層有榴槤肉, 夾層有香滑榴槤慕絲及海棉蛋糕.
榴槤雪芳天使蛋糕也不容忽視, 榴槤忌廉超級幼滑, 絕不遜色.
另有榴槤酥皮, 同樣可人.
好香滑的鮮奶燉水晶燕窩及滋潤的杏汁燉水晶燕窩
麵包布甸十分常見, 但令人驚喜的是暖芝士布甸, 就像日式輕芝士蛋糕, 空氣感十足.
楊枝甘露該是人人也喜愛啊, 柚子夠清甜, 芒果也不酸.
湯品有兩款, 不過都是羹類啊~ 粟米銀耳羹、忌廉粟米濃湯.
最後, 我以桂圓紅棗糖水結尾, 女生也是要滋補一下~
题外话/补充资料: 西班牙風情自助晚餐只供應至8月尾, 在eShop網上預訂https://bit.ly/2LNY4Lp 有75折優惠.
2019-08-13
  • 軟殼蟹
  • 甜品
  • 暖芝士布甸
2019-08-14 1811 浏览
之前也試過在這間酒店食下午茶自助餐,覺得很多食物選擇,而且知道八月份是有榴槤製品食物當然要一試啦!如果透過酒店官方網站俾了$300訂就可以全單八折都好抵呀!下午茶自助餐時間就由3:30-5:30pm 兩小時任食,飲料就普通的橙汁、茶、咖啡,食物有刺身、壽司、熱食、冷盤!尤其雪糕非常棒因為係haagen dazs 雪糕杯、雪條勁正👍🏻👍🏻
下午茶自助餐時間就由3:30-5:30pm 兩小時任食,飲料就普通的橙汁、茶、咖啡,食物有刺身壽司、熱食、冷盤!尤其雪糕非常棒因為係haagen dazs 雪糕杯、雪條勁正👍🏻👍🏻
用餐优惠
優惠券
2019-08-11 2111 浏览
再次放棄治療,自從上月去過Promenade西餐廳食榴槤下午茶自助餐後已經失控,這晚再來放縱一下,面對著西班牙風情自助晚餐,長達70米的自助餐桌擺滿超過150款美食,超強超豐富美食,非常滿足。西班牙菜色彩豔麗,賣相精緻,頭盤有西班牙凍湯(不太辣)、鮮蕃咖醬配脆多士、咸牛肉、低溫烤美國牛肩胛、意大利熟火雞胸肉,另有蒜味蝦仁配多士,微辣脆口,口感豐富惹味。 意大利巴馬臣芝士、風乾火腿、新鮮沙律菜及配料。即開美國蠔法國蠔,質素高,新甜美味,半打不在話下。豐富冰鎮海鮮非常搶手,獨愛爽口彈牙的冰鎮熟龍蝦及肉嫩juicy的蟹腳。即製脆香天婦羅、壽司、多款時令刺身選擇,象拔蚌、希靈魚、帆立貝、八爪魚、三文魚、油金魚、泰式生蝦等等。 必吃西班牙燒乳豬,皮脆肉嫩,肉香四溢,想吃的話,就要盯著這方向,因為好快被搶光。熱盤當然不少得西班牙海鮮燴飯,以新鮮蕃茄榨成的蕃茄汁,加上青口、大蝦、辣肉腸等配料,鮮甜惹味,若飯粒乾身一點更美味。反而,我較喜歡西班牙雞肉田螺燴飯呢! 另一著名西班牙主菜砵酒蜜糖燴豬面頰亦是重點推介之一,滲透香料味的嫩滑豬面頰,入口即化。 其他主題熱盤有羊奶芝士雜菜(羊奶芝士好濃郁)、八爪魚

意大利巴馬臣芝士、風乾火腿、新鮮沙律菜及配料。

即開美國蠔法國蠔,質素高,新甜美味,半打不在話下。

反而,我較喜歡西班牙雞肉田螺燴飯呢!

其他主題熱盤有羊奶芝士雜菜(羊奶芝士好濃郁)、八爪魚配紅新薯、紅酒燴牛尾、西班牙馬鈴薯奄列、西班牙吉列蝦餅、西班牙燒排骨(夠乾身惹味)等,超水準表現。

不能錯過的,有醬烤黑豚腩肉,有點像港式燒腩肉的變奏版,這個更為香口,沒有半點油膩感。

無牛不歡的朋友,可以留意住有豐腴肉汁的即煎澳洲M5和牛肉眼,吃一塊已經超值。旁邊還有煎鵝肝啊﹗

西班牙主題特式美食外,也有超強中式小菜,惹味的避風塘炒龍蝦拑、蟲草花杞子荷葉蒸雞、XO醬炒雪花蚌蝦仁、酥炸軟殼蟹肉咖哩汁、泰式炒海鮮、上湯火腿了冬瓜夾。

本來吃到飽飽的,但也被蟹皇粥吸引著,多達7種以上配料,粥底濃郁鮮甜,必吃﹗

吃的多,喝的也不少,楊枝甘露、桂圓紅棗茶、粟米銀耳羹、忌廉粟米濃湯、咖啡及奶茶無限供應。

終於,可以全程投入甜品時間,西班牙玉桂蜜糖多士、火焰仙果、即焗梳乎厘、暖芝士布甸、麵包布甸。

滋潤養顏系列,鮮奶燉水晶燕窩及杏汁燉水晶燕窩,大受歡迎。

榴槤控往這邊看,法式薄餅、斑蘭榴槤班戟、斑蘭榴槤蛋糕、榴槤天使蛋糕等,濃郁非常。

其他精緻蛋糕甜品,多不勝數,更有朱古力噴泉,5款Häagen-Dazs 脆皮雪糕批及5款雪糕杯,我要投降了~~
2019-08-08
2019-08-09 6401 浏览
都會海逸呢間 Promenade 嘅 lunch buffet 其真食左N次,因為價錢唔貴,同埋食物質素又鬼咁好,所以每次家聚必係3甲之選,今次卜位果時,侍應仲教我係網上落訂有75折扣添😝頭輪唔洗講一定係食沙律🥗,沙律配搭多,沙律菜又新鮮,最鍾意係加埋細細粒嘅黎撈埋凱薩沙律醬就冇得頂👍🏻第二輪食生蠔、魚生同長腳蟹,美國生蠔今次唔算大隻同,亦無漲卜卜,冇creamy 感覺🙄,但係蠔味好出。魚生今次冇左舌拿魚就有點失色,今次點左生文魚同虎蝦刺身,生文魚油花好多,好鮮味。長腳蟹唔會太大海水味,唔太咸,易入口。西班牙火腿,屋企人攞左較深色嘅,佢地話咸到死,所以我就攞較淺色嘅,都係偏咸,夾埋哈蜜瓜食岩岩好。黎到食甜品時間,呢度最出名嘅芒果拿破崙千其唔好錯過,餅底鬆脆,芒果清甜👍🏻仲有榴連撻同榴連批,榴連批上邊pet 榴連又多又香,榴連控一定食到拍爛手掌。最後緊係死追雪糕食啦,全部都係Haagen Dazs 唔好以為任食就比d旱貨,呢度有最新柚子味同奇異果🥝味,雪糕批亦有4款味道😋以75折左後$290有找黎講,食倒咁多野,超值,相信暑假完結前必會再黎😝

2019-08-06
2019-08-07 2646 浏览
今日嚟到紅磡都會海逸食lunch buffet,雖然係平日,但都滿場。-一嚟就食下啲凍海鮮先,長腳蟹非常大隻,蟹肉飽滿,唔會話有死鹹嘅味道,而且供應源源不絕。日本刺身,望落就唔係話好新鮮,所以淨係試咗八爪魚同埋比目魚,八爪魚十分韌,比目魚還可以。美國即開生蠔,算肥美鮮甜。另外呢度都有其他熟食,試咗佢呢個燒牛扒,但係有好大條筋,而且條邊燒到好硬身,完全食唔落口。甜品種類唔算多,但呢個芒果拿破崙就係呢度嘅招牌,而且亦都可以保持到一貫嘅水準,都算好味。梳乎厘就一直用個光波爐keep warm,食落唔覺有咩咁特別。不過呢度好就好在有Häagen-Dazs嘅雪糕食,不過味道選擇唔算多得幾款。總括來講,呢間buffet嘅食物種類唔算太多,亦都冇乜特別驚喜同埋特色,但係而家定位落訂好似有七五折,唔使$300食一餐lunch buffet,以呢個質素來講,我覺得都還可以嘅。

美國即開生蠔,算肥美鮮甜。

2019-08-06 2276 浏览
這間餐廳的自助餐,如預先上網買"早鳥預繳定金2-6人一張",就可享有75折,每人大概$290,係現在嚟講,真係抵食的自助餐。雖然餐廳好大,平日,連近門口都坐滿人, 真係好誇張哩度熱食,中,西式加上,都有20-30款式,生果,沙津吧,海鮮,燒肉等等,一次過都唔可能試晒即開的生蠔,每次排隊只有兩隻,今日係美國生蠔,有鮮味,同肥美雪花蟹腳-有蟹味,啖啖肉,眼見每個人都會先取一大碟,但refill 好快魚生種類,唔多,只5款,三文魚,比目魚,八爪魚,生蝦,希靈魚等。個人鍾意比目魚,好爽脆燒牛肉-可能近邊關係,比較乾甜品,就有好多款式,都試唔齊,但都係搵啲人氣食品,如拿破侖芒果批,梳乎釐等。如鍾意食榴蓮的話,今次有榴蓮批和榴蓮撻(因唔食榴蓮,所以冇影相,但家人話非常美味,可以一試)至於雪糕和雪條,哩度就真係好多款式,每款有成5-6種口味,最新有柚子橙,奇異果雪糕下次會再嚟
雖然餐廳好大,平日,連近門口都坐滿人, 真係好誇張

燒牛肉-可能近邊關係,比較乾

,可以一試)

下次會再嚟

2019-08-06
外卖送餐
2019-07-28 3783 浏览
朋友黎呢度食過就大力推介我地黎試。估唔到星期五的Lunch 都咁旺場,座無虛席。食物種類繁多,沙律有多款菜比你選擇,刺身有4-5款,有生滾粥,自選麵,點心,熱食都有好多款,可惜今日無羊架😢,朋友話好好食,無so味,唯有下次再黎😆。甜品也有好多款,雪糕有哈根大師雪糕批,連新口味的奇異果🥝乳酪,柚子乳酪都有🤤。我自己就主攻長腳蟹(好鮮甜),生蠔(無臭味),刺身(正常啦)。但掛住食唔記得影相🤭下次會再黎👍🏻提提大家:星期一至五 lunch buffet 經官網落訂$300 就會有全單75折,我地5個人,計番唔使$300一個,好抵食👍🏻
朋友黎呢度食過就大力推介我地黎試。

估唔到星期五的Lunch 都咁旺場,座無虛席。

下次會再黎👍🏻

2019-07-26