2023-08-28 57 浏览
Solé📍九龍灣宏照道38號Megabox5樓3-4及9號舖原來而家喺Megabox連法國菜都有得食呢間餐廳仲要裝修得好靚 又有private room幾岩附近啲商務客EXECUTIVE SET DINNER MENU FOR ONE $390每人點咗一款商務晚餐🦆香煎鴨肝伴無花果汁鴨肝香氣十足煎香左d油可以同埋下面既麵包一齊食用上無花果汁酸酸甜甜可以減少油膩感🐌法式香蒜焗蝸牛(6粒)一客六粒蝸牛 加入香草醬同牛油去焗焗得啱啱好而且將入面嘅牛油汁 倒入下面嘅薯蓉一齊食 好滋味🐑炭烤法國羊扒配普羅旺斯田園鮮蔬三大塊厚切羊架 煮得啱啱好肉質好嫩滑 肥瘦適中 伴菜仲有翠玉瓜 茄子等等 大豐富🥩炭烤特級安格斯西冷牛扒伴脆薯條,田園沙律呢款西冷好有肉味今次揀咗medium rare煮得啱啱好 裏面仲有肉汁 肉係粉紅狀態薯條份量又多又香脆🍟🍰芒果芝士蛋糕芒果味都幾濃郁 芝士蛋糕整得口感好細滑而且又唔會太膩 好快已經全部食晒😂@sole_hk #SOLE #FRENCH #法國菜
Solé
📍九龍灣宏照道38號Megabox5樓3-4及9號舖

幾岩附近啲商務客

每人點咗一款商務晚餐

🦆香煎鴨肝伴無花果汁
鴨肝香氣十足
煎香左d油可以同埋下面既麵包一齊食
用上無花果汁酸酸甜甜可以減少油膩感

🐌法式香蒜焗蝸牛(6粒)
一客六粒蝸牛 加入香草醬同牛油去焗
焗得啱啱好
而且將入面嘅牛油汁 倒入下面嘅薯蓉一齊食 好滋味

🐑炭烤法國羊扒配普羅旺斯田園鮮蔬
三大塊厚切羊架 煮得啱啱好
肉質好嫩滑 肥瘦適中
伴菜仲有翠玉瓜 茄子等等 大豐富

🥩炭烤特級安格斯西冷牛扒伴脆薯條,田園沙律
呢款西冷好有肉味

而且又唔會太膩 好快已經全部食晒😂

@sole_hk
#SOLE #FRENCH #法國菜
2023-08-26 47 浏览
今日去開megabox 行街 見到呢間餐廳好靚 就入去試下😆 我地叫左兩個Executive set $390✨法式香蒜焗蝸牛 + 炭烤特級安格斯牛扒伴脆薯仔 田圍沙律蝸牛大大隻 好香香蒜味😋 牛扒好juicy 同tender🤤 肉味濃 薯條都好香脆👍👍👍 好食✨巴約訥煙火腿密瓜櫻桃茄沙律 +炭烤法國羊扒配普羅旺斯田園鮮疏 沙律好refreshing 加左密瓜好爽口😋 火腿好香👍 羊扒都好juicy 羊味夠出 啲肥膏好均勻令到個羊口感更好 又有啲油脂香味😋😋 係正嘅最後仲有甜品 - 芒果芝士蛋糕🥰🥰 雖然係芝士蛋糕但食落唔會覺得好漏 好香芒果味👍總括食身味道都好好👍 餐廳環境係超級舒服 可以慢慢坐低傾下計💰晚餐人均~$425(收+1)

✨法式香蒜焗蝸牛 + 炭烤特級安格斯牛扒伴脆薯仔 田圍沙律
薯條都好香脆👍👍👍 好食

💰晚餐人均~$425(收+1)
  • 炭烤法國羊扒
  • 炭烤特級安格斯牛扒伴脆薯仔 田圍沙律
2023-08-26 42 浏览
今日同朋友去左Solé 食法國菜, 我地就揀左executive set dinner , 餐廳環境以白色怖置, 好有情調👍店員先送上餐包同黑蕃茄🍅可以點黑醋同埋橄欖油, 食落爽脆多汁, 加埋檸檬汁令蕃茄更加鮮甜 前菜就叫咗法式香蒜焗蝸牛 🐌 蝸牛即叫即焗, 用咗牛油封住d香草醬, 拎出嚟都仍然好Juicy, 下面嘅薯蓉都好香牛油味同幼滑 👍法國鴨肝慕絲伴鮮無花果, 魚籽醬配法包脆多士, 可以同一時間食到2款唔同既醬, 無花果甜甜地, 魚籽醬就提升左鴨肝既鮮味😋主食就揀咗炭烤法國羊扒配普羅旺斯田園鮮蔬, 羊扒大概七成熟, 肉質鬆軟, 無咩羶味, 配埋薄荷醬更加清新🤣另外田園沙律配埋黑醋, 食完都唔會好膩炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆薯條, 田園沙律岩岩煎到5成熟, 面頭見到好明顯既格網紋, 一切開非常粉嫩, d 肉汁即刻出唒嚟🤣肉質好腍同嫩滑, 有筋既部份都唔會好韌😋最後仲食埋芒果芝士蛋糕做甜品芝士蛋糕比較rich, 芒果味香濃, 口感creamy, 同餅底完美融合

店員先送上餐包同黑蕃茄🍅

前菜就叫咗法式香蒜焗蝸牛 🐌

炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆薯條, 田園沙律
岩岩煎到5成熟, 面頭見到好明顯既格網紋,
一切開非常粉嫩, d 肉汁即刻出唒嚟🤣
肉質好腍同嫩滑, 有筋既部份都唔會好韌😋

最後仲食埋芒果芝士蛋糕做甜品

2023-08-24 32 浏览
Solé🌟整體: MegaBox 法國菜 平時5xx 6xx 先食到嘅 餐 現在3xx 就食到 嘅約會餐廳🏠環境: 白色餐桌布 就係高級Feel 今次終於係真火蠟蠋 唔係假火 sofa 好闊 坐得舒服🧑🏻‍🍳服務: ✅☆║.............║☆Executive Set Dinner $390/1‼️ 法式香蒜焗蝸牛(6粒)✅ 有特別餐具 好細心 可以方便夾蝸牛 ✅ 香蒜味唔算好重 整體配合平𧗾 ‼️ 法國鴨肝慕絲伴鮮無花果,鱼籽醬配法包脆多士✅ 多士硬身D 配合鴨肝慕絲 油膩感就靠無花果中和✅ 咸香味 幾開胃‼️ 炭烤特級安格斯西冷牛扒伴脆薯條,田園沙律✅ 呢度D扒 幾出色 炭香味十足 五成最fit✅ 西冷屬於後腰脊部位,有嚼勁,肉味濃郁,油花不算多 而且有彈性‼️ 炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆 薯條,田園沙律✅ 肉眼就脂肪比例較高,油花豐富,味道甘香,口感軟腍‼️ 芒果芝士蛋糕✅ 呢個幾重料 食完少少飽 芝士味為主 芒果點綴📍 九龍灣宏照道38號Megabox5樓3-4及9號舖Shop 3-4 & 9, 5/F, Megabox, 5 Wang Chiu Road, Kowl
Solé

🧑🏻‍🍳服務: ✅

☆║.............║☆

Executive Set Dinner $390/1

‼️ 法式香蒜焗蝸牛(6粒)

✅ 有特別餐具 好細心 可以方便夾蝸牛
✅ 香蒜味唔算好重 整體配合平𧗾

‼️ 法國鴨肝慕絲伴鮮無花果,鱼籽醬配法包脆多士

✅ 多士硬身D 配合鴨肝慕絲 油膩感就靠無花果中和
✅ 咸香味 幾開胃

‼️ 炭烤特級安格斯西冷牛扒伴脆薯條,田園沙律

✅ 呢度D扒 幾出色 炭香味十足 五成最fit

‼️ 炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆 薯條,田園沙律

✅ 肉眼就脂肪比例較高,油花豐富,味道甘香,口感軟腍

‼️ 芒果芝士蛋糕

✅ 呢個幾重料 食完少少飽 芝士味為主 芒果點綴

📍 九龍灣宏照道38號Megabox5樓3-4及9號舖

Shop 3-4 & 9, 5/F, Megabox, 5 Wang Chiu Road, Kowloon Bay

⏰ 星期一至日
11:30 - 22:00

☎️ 電話號碼 23373133

📷 Fujifilm XE4 + 23mm F2

📩喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵
2023-08-20 59 浏览
餐廳係九龍灣Megabox入邊,以法國菜黎講價錢唔算貴。店內座位寬敞,裝潢偏向簡潔,整體以白色為主調。食用前菜之前,會送上兩粒新鮮蕃茄,可以切開點檸檬汁或橄欖油食用。然後再食小麥包同雜錦麵包果仁。✨EXECUTIVE SET DINNER MENU FOR ONE $390Starter🌟香煎鴨肝伴無花果汁比較推介呢款前菜,香煎鴨肝好嫩,厚切食落好滿足,配多士食冇咁油膩,下面有啲甜甜地既無花果醬🌟 法國鴨肝慕絲伴鮮無花果魚籽醬配法包脆多士鴨肝慕絲有少少澀,單食會幾膩,配法包食口感更豐富Main🌟炭烤法國羊扒配普羅旺斯田園鮮蔬羊扒叫咗五成熟,好重炭烤香味,覺得略為熟咗咗少少,但都唔會鞋,亦都唔會有羊羶味。配咗沙律同烤蔬菜🌟炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆薯條,田園沙律肉眼扒真係好大塊,見到都幾多人叫。呢款都係叫咗五成熟,切開牛扒仲粉嫩,肉質唔鞋,油脂唔算太多,幾好食。配左薯條同沙律。甜品🌟泡芙套餐本身係跟芒果芝士蛋糕,但已經賣晒,所以就轉左泡芙。泡芙外面係朱古力醬,幾甜

Starter
🌟香煎鴨肝伴無花果汁

🌟 法國鴨肝慕絲伴鮮無花果魚籽醬配法包脆多士
鴨肝慕絲有少少澀,單食會幾膩,配法包食口感更豐富

Main
🌟炭烤法國羊扒配普羅旺斯田園鮮蔬

🌟炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆薯條,田園沙律

甜品
🌟泡芙
係Megabox見到呢間環境好優美的法國餐廳!入左去食晚餐🍽️ 整間餐廳以白色同金色為主,高貴優雅✨我地坐左窗邊卡位,枱上放有花朵裝飾,仲有兩個白酒杯,底座上既條管裡面放有金色珠,好靚!🤩 碟上放有蕃茄同檸檬,店員介紹係🍴餐前小食:有機園種黑蕃茄配檸檬汁、黑醋及橄欖油🍅 食法係切開黑蕃茄後擠上檸檬汁,點一點黑醋及橄欖油,咁樣配搭既食法又幾特別!食用後發現黑蕃茄味道好清甜!完全無酸味!旁邊仲有一籃餐包,好香軟.然後我地開始品嚐呢晚既晚餐啦🙆🏻‍♀️ 我地點左每人一set Executive Dinner set,包前菜、主菜同甜品😋.前菜🦆香煎鴨肝配無花果汁擺盤好精美🤩 香煎鴨肝味道好香,入口即溶,連埋底下的脆多士一齊食,口感豐富,好好食!.前菜🐌法式香蒜焗蝸牛法式香蒜焗蝸牛有6件,簡單用香蒜調味,加上薯蓉放底下,焗香就可以食用🙆🏻‍♀️ 店員特地呈上食蝸牛專用既工具,把蝸牛肉從殻裡挑出,質地好彈牙😋 薯蓉好香好滑主菜🥩炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆薯條及沙律菜安格斯肉眼扒好大塊,肉味濃郁,配有黃芥末醬🙌🏻 脆薯條好香好脆,沙律菜配醋汁好清新!.主菜🥩炭烤法國羊扒配普羅旺斯田園鮮蔬有3件羊架,肉味濃
前菜🦆香煎鴨肝配無花果汁
前菜🐌法式香蒜焗蝸牛

主菜🥩炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆薯條及沙律菜
主菜🥩炭烤法國羊扒配普羅旺斯田園鮮蔬
有3件羊架,肉味濃,肉質腍軟,油脂香,配有薄荷醬一起食用🙆🏻‍♀️ 特別在有片葉特別調製成薯片既口感,好脆!
甜品🥭芒果芝士蛋糕
賣相精美,好香濃既芒果味!而且芝士蛋糕唔會好膩咁,旁伴有水果粒同焦糖脆脆,很不錯
2023-08-14
2023-08-18 48 浏览
今日約左朋友去megabox食法國菜😛~入到去見到裝修好優雅,有情調,氣氛浪漫😍~我地叫左兩份Executive set dinner menu for one😋 ($390 per one)⭐前菜店員好仔細話我地知嗰兩粒係荷蘭黑茄😚,食落好甜好多汁,可以落埋檸檬汁,或者橄欖油調味😊~⭐餐包暖暖地,好鬆軟,加埋牛油一齊食,更滋味🤩~⭐頭盤❤️法國鴨肝慕絲伴鮮無花果,魚子醬配法包脆多士鴨肝慕絲質地幼滑,味道濃郁😁~配埋魚子醬,鮮味更明顯😉~❤️香煎鴨肝伴無花果汁鴨肝好厚身😛,煎到外層金黃香脆,入面軟嫩多汁,有入口即溶嘅感覺🥰~加埋伴碟嘅無花果汁同蘋果粒一齊食,可以減低油膩感🙂~⭐主菜❤️炭烤西班牙豬鞍扒伴脆薯條,田園沙律豬鞍扒厚厚一塊,淡淡肉😚!肥瘦適中,冇烤到鞋口之餘,肉質仲頗柔軟但不失嚼勁,而且肉味香濃😍~薯條就酥脆、唔油膩☺️~❤️炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆薯條,田園沙律肉眼煎至7成熟,外表焦香,但切開入面會見到牛肉保持到粉紅色😍,食落好 juicy,油脂均勻,肉質嫩滑細緻,牛味豐富😋~⭐甜品原本係芒果芝士蛋糕,但今日轉左做朱古力泡芙😂,朱古力味非常突出,甜度適中👍
今日約左朋友去megabox食法國菜😛~

入到去見到裝修好優雅,有情調,氣氛浪漫😍~

⭐前菜

⭐餐包

暖暖地,好鬆軟,加埋牛油一齊食,更滋味🤩~

⭐頭盤

❤️法國鴨肝慕絲伴鮮無花果,魚子醬配法包脆多士

鴨肝慕絲質地幼滑,味道濃郁😁~配埋魚子醬,鮮味更明顯😉~

❤️香煎鴨肝伴無花果汁

⭐主菜

❤️炭烤西班牙豬鞍扒伴脆薯條,田園沙律

❤️炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆薯條,田園沙律

甜品

2023-08-17 29 浏览
到Megabox 逛街後找地方吃晚飯,就想起這家很浪漫的法式餐廳Sole,柔和的燈光、浪漫氛圍、精緻的美食,給人一份愜意的感覺。 Welcome fruit 是原種蕃茄,爽甜多汁,加上黑醋和檸檬汁,味道更加清新。 點選了兩個一人的行政套餐,包括前菜、主菜和甜品。法式香蒜焗蝸牛有六粒,這是一道法式經典美食,蝸牛上加入濃郁的香蒜和香草味道,經過焗烤後香味四溢。香煎鴨肝伴無花果汁上的鴨肝煎得頗為香口,搭配脆薄多士和甜美的無花果汁,味道更加香甜。兩道主菜均配上脆薯條和田園沙律,薯條酥脆口感和黑醋田園沙律的清爽口感為整道菜提供了平衡的味道。 兩份扒均有著炭燒格紋和香氣,炭烤西班牙豬鞍扒較厚身,可惜偏瘦,少了一份油脂的香滑感。 炭烤特級安格斯肉眼扒較為出色,肉味濃郁油脂豐富。餐甜品芒果芝士蛋糕質地細膩,份量很足。 加上水果粒、朱古力片、果醬和薄荷葉的點綴,給人一種令人愉悅的味覺和視覺體驗。如果套餐包含餐湯或餐飲,就更加完美喇~

點選了兩個一人的行政套餐,包括前菜、主菜和甜品

如果套餐包含餐湯或餐飲,就更加完美喇~
2023-08-15 40 浏览
餐廳環境裝修又雅致又浪漫💕無論係餐聚或慶祝都非常適🈴️,裡面仲有好舒服嘅大sofa卡位餐廳非常貼心,坐低後,侍應就送上welcome fruit ,真係好健康👍🏻有兩個西班牙黑蕃茄,切開新鮮嘅檸檬🍋擠落蕃茄到,再加啲橄欖油或醋一齊食又得,蕃茄新鮮爽甜,一啲都唔會腥或酸,啱晒我口味。麵包都十分軟熟美味,另一款就好香芝麻味。揀咗Executive Set Dinner,呢個餐真心抵食,仲好好味😋連Starter嘅擺碟都好靚😻😻香煎鴨肝伴無花果汁一定要試吓呢個Starter,超有誠意,鴨肝煎到好香口,下層嘅多士有少少焦糖化,外脆內軟,配合埋無花果汁,成個組合真係好perfect 👍🏻法國鴨肝慕絲伴鮮無花果 魚籽醬配法包脆多士有兩件法包脆多士,將鴨肝慕絲、魚籽醬及無花果放上多士一齊食,真係好有層次感炭烤法國羊扒配普羅旺斯田園鮮蔬呢度嘅炭烤Main Course真心掂👍🏻,羊架揀咗7成熟,仲有3件,肉質多汁肥美,一啲都唔羶,真係非常美味。侍應特別介紹廚師整咗炸薯葉,整得又靚又香脆,唔會油膩,味道都唔錯炭烤特級安格斯西冷牛扒伴脆薯條,田園沙律牛扒叫咗5成熟,廚師真係拿捏得非常好👍🏻切開唔會有血水流出

麵包都十分軟熟美味,另一款就好香芝麻味。

香煎鴨肝伴無花果汁

法國鴨肝慕絲伴鮮無花果 魚籽醬配法包脆多士

炭烤法國羊扒配普羅旺斯田園鮮蔬

炭烤特級安格斯西冷牛扒伴脆薯條,田園沙律
牛扒叫咗5成熟,廚師真係拿捏得非常好👍🏻切開唔會有血水流出,西冷牛味香濃,肉質嫩滑,加上🈶我最愛嘅炭烤香味,真係好鍾意呢個❣️仲有炸薯條都好正😍外脆內軟,係我鍾意嗰種,沙律🥗都好新鮮可口

芒果芝士蛋糕
芝士蛋糕嘅芒果味香濃得黎帶有點兒酸酸甜甜,食落一啲都唔膩,好啱我食
2023-08-13 1488 浏览
ғɪɴᴇ ᴅɪɴɪɴɢ進駐ᴍᴇɢᴀʙᴏx, 環境典雅有情調, 裝潢帶點浪漫華麗宮廷風, 周圍放滿花的擺設, 餐廳食物選擇多, 主打西式料理及套餐✨我們點了兩份ᴇxᴇᴄᴜᴛɪᴠᴇ sᴇᴛ ᴅɪɴɴᴇʀ ᴍᴇɴᴜ ғᴏʀ ᴏɴᴇ前菜四選一香煎鴨肝伴無花果味道濃郁鮮美、入口即溶, 細緻質感、齒頰留香, 伴無花果很開胃, 作前菜一流巴約訥煙火腿蜜瓜櫻桃茄沙律🥗沙律新鮮爽脆, 配料非常豐富, 有火腿、蕃茄、蜜瓜、什錦蔬菜, 加上醋健康又醒胃主菜炭烤特級安格斯西冷牛扒伴脆薯條·田園沙律中間有透明的嫩筋, 炭燒焦香味、牛味極濃, 炭燒處理更突出牛扒的味道, 粉紅嫩心、入口肉質軟滑, 非常高質, 連配菜都有水準再加上粗薯條、香脆可口, 必食推介😍炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆薯條·田園沙律肉眼網狀花紋烤很不錯, 口感紮實有嚼勁, 紋理細緻夾雜油花,肉味特別甘香濃郁, 配了沙律薯條, 非常豐富甜品🍰芒果芝士蛋糕芝士味濃, 質感好順滑, 酸甜又甜蜜、也不太膩, 反而帶點清新飲品🍸sᴏʟᴇ ʙʟᴜᴇ兩杯都是店内招牌的ᴍᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ, 顏色鮮豔帶熱帶度假風情, 像置身海洋, 口感細緻柔順、感覺非常舒爽sᴏʟᴇ ʀ

我們點了兩份

甜品🍰

飲品🍸
sᴏʟᴇ ʙʟᴜᴇ

sᴏʟᴇ ʀᴇᴅ
果香清甜味道, 入口冰涼清爽、清新又解渴

服務員態度親切有禮還很細心, 擺盤非常精緻, 餐廳用料講究, 用心製作、食物高水準, 用餐非常愉快, 值得再回顧💕

🌟 非常適合慶祝生日、紀念日的餐廳
  • 香煎鴨肝伴無花果
  • 炭烤特級安格斯西冷牛扒伴脆薯條·田園沙律
  • 芒果芝士蛋糕
2023-08-07 45 浏览
去開 Megabox 行街都知果度好多野食,今晚想食下法式西餐又得。5樓中庭望到餐廳裡面個環境幾優雅,估唔到Megabox情調西餐都有。Executive Set Dinner $390 for one先送上新鮮蕃茄,可以配檸檬汁或橄欖油享用,然後再食小麥包同雜錦麵包果仁。Starter法式香蒜焗蝸牛(6粒)蒜香味濃,醬汁豐富,連薯蓉食更滋味。香煎鴨肝伴無花果汁鴨肝肥美,入口即溶,好邪惡。Main炭烤西班牙豬鞍扒伴脆薯條,田園沙律豬鞍扒充滿驚喜,彈牙口感令人一再回味,而且充滿豬香,有質素,值得一試。炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆薯條,田園沙律安格斯肉眼表現對板,有炭烤香,口感香嫩,肉汁豐富。Dessert芒果芝士蛋糕最後仲有芒果芝士蛋糕做甜品,圓滿的一餐。

Starter
法式香蒜焗蝸牛(6粒)
蒜香味濃,醬汁豐富,連薯蓉食更滋味。

香煎鴨肝伴無花果汁
鴨肝肥美,入口即溶,好邪惡。

Main
炭烤西班牙豬鞍扒伴脆薯條,田園沙律

炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆薯條,田園沙律
安格斯肉眼表現對板,有炭烤香,口感香嫩,肉汁豐富。

Dessert
芒果芝士蛋糕
最後仲有芒果芝士蛋糕做甜品,圓滿的一餐。
2023-07-26
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍽 𝕱𝖗𝖊𝖓𝖈𝖍 𝕰𝖝𝖊𝖈𝖚𝖙𝖎𝖛𝖊 𝕯𝖎𝖓𝖓𝖊𝖗 𝕾𝖊𝖙 @ 🌟 Solé《👽食神大媽食西餐》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Pan-Seared Duck Liver with Fig SauceEscargot with Garlic ButterSous-Vide Spanish Pork Rack with Eries and Green SaladCharcoal-Grill Australian Lamb Chop with Provencal VegetablesMango Cheese Cake.👽 大媽今日黎到呢間位於九龍灣嘅法式西餐廳食晚餐,裝潢好適合打卡,點選左兩份行政晚餐。.🦆 先黎頭盤「香煎鴨肝伴無花果汁」,個外層煎得脆,調味恰到好處,不油膩。.🐌 另一款前菜係「法式香蒜焗蝸牛」,田螺咬落好彈牙,配上超多香滑薯蓉。.🐖 嚟到主菜,揀選左「炭烤西班牙豬鞍扒伴脆薯條及田園沙律」,豬鞍扒好厚身,薯條香脆,非常足料。.🍖 另一款主菜揀選左「炭烤法國羊扒配普羅旺斯田園鮮蔬」,羊架炭烤味濃,蔬菜調味得宜,清淡健康。.🧇 最後

‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Mango Cheese Cake

Escargot with Garlic Butter

🧇 最後,甜品係「芒果芝士蛋糕」結尾。芒果味濃。蛋糕尺寸大件。

Mango  Cheese  Cake

🥳 鍾意打卡嘅朋友仔,有機會可以黎呢度試下。

📍 九龍灣宏照道38號Megabox5樓3-4及9號舖
📲 +(852)2337-3133
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Mango  Cheese  Cake
2023-08-04 52 浏览
呢排做野有啲辛苦,想靜靜地搵個好靚既地方,食餐飯,同老公拍下拖♥️我揀左位於 megabox 既Sole ,餐廳的外表好高級的感覺,職員亦都好有禮貌,但價錢非常合理!枱面放左兩個黑番茄同檸檬,我呢啲大鄉里第一次食黑番茄,完全無生番茄的腥臭味,非常甜👍🏻👍🏻我哋叫左set dinner for two, 有3個course,頭盤叫左兩份唔同煮法的鴨肝,煎鴨肝真係好香,煎完鴨油香超正但配左無花果醬,減輕油膩感🤭另一份鴨肝慕絲都好好食👍🏻搽麵包啱哂!佢哋送的麵包都好食,用白提子乾整的燕麥包,非常鬆軟!主角炭烤西冷牛扒,我要左7成熟,炭香味非常香,有皮脆肉嫩的口感,無筋,一啲都唔「鞋」薯條作為配菜都好好食,好鬼脆👍🏻👍🏻老公叫左份羊架都好正,唔會好騷,處理得好好,油脂好平均,唔會好肥,我都好喜歡,加埋個芒果芝士蛋糕做甜品,飽到呢🤭🤭🤭望住個咁靚嘅環境食左餐咁滿足既,即刻開心哂♥️
2023-08-04 62 浏览
偶然在mega box是到這店,便立即想起Solemat的美食。上網搜尋一下就確認是大廚兩公婆再開的店。期待再次享受他們的手藝。可是晚餐品供應,沒有單品可以選擇。套餐內也沒有過去Solemate 和Root的經典食物;比較似高級版Solemate 的套餐。因此,食物方面頗有落差。而服務質素也有待改善。侍應態度好但對客人要求不太上心。落單叫咗走薯條但上菜時並沒有跟足;問佢攞個drink menu又冇咗影。懷念雞肝醬燒牛舌等充滿驚喜的食物;也掛住以前呀甘的服務。

懷念雞肝醬燒牛舌等充滿驚喜的食物;也掛住以前呀甘的服務。

今晚同男朋友仔慶祝anniversary,黎呢度嘆一餐法國餐先🤍🇫🇷餐廳佈置充滿浪漫vibes,白色花海絕對係打卡位🤍座位好寬敞、私隱度高。餐廳燈光偏柔和,令人好放鬆🥂我地一坐低,店員就為我地準備咗檸檬、蕃茄,仲好細心為我哋介紹,原來呢個係荷蘭黑茄,比一般蕃茄甜同埋果味比較濃😍原來蕃茄可以咁好食😂我地點咗Executive Set Dinner🥰麵包係暖身嘅🥰好中意麥包,入面有我至愛嘅果乾。<法式香蒜焗蝸牛>蝸牛爽口,味道鮮甜👏🏻食完5粒想encore🫢<法國鴨肝慕絲伴鮮無花果、魚籽醬配法包脆多士>推介!鴨肝煎到好香脆,外層有少少焦糖化,食完充滿回甘🥰配無花果好夾,亦減低油膩感🫶🏻<炭烤西班牙豬鞍扒伴脆薯條、田園沙律>推介!豬鞍扒烤得非常香口,肉質保持到濕潤,好似慢煮咁juicy、軟淋😍薯條係我至愛嘅有皮薯條🫶🏻<炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆薯條、田園沙律>肉眼扒5成熟,烤得剛剛好,咬落好多肉汁❤️份量好多🫶🏻肉質好嫩口亦無乜筋🫶🏻<芒果芝士蛋糕>餐廳好細心幫手寫Happy Anniversary,寫得好靚🥰芝士

我地點咗Executive Set Dinner🥰

麵包係暖身嘅🥰好中意麥包,入面有我至愛嘅果乾。

<法式香蒜焗蝸牛>
蝸牛爽口,味道鮮甜👏🏻食完5粒想encore🫢

<法國鴨肝慕絲伴鮮無花果、魚籽醬配法包脆多士>

<炭烤西班牙豬鞍扒伴脆薯條、田園沙律>

<炭烤特級安格斯肉眼扒伴脆薯條、田園沙律>

<芒果芝士蛋糕>
餐廳好細心幫手寫Happy Anniversary,寫得好靚🥰芝士蛋糕嘅芒果味好濃,中意芒果嘅朋友仔要試。
  • 炭烤西班牙豬鞍扒伴脆薯條、田園沙律