2018-02-22 72 浏览
平時唔多去北角食飯,就算係都係喺和富街搵食,因為嗰條街比較平民,潮州打冷又有全消又有。今次特別D,就嚟咗soul9+食西餐,價錢算係中上,人頭費大約$200左右,貴有貴食,平有平食。我哋帶咗一個意粉餐同埋一個扒類。可以加$38可享用是日餐湯和沙律,我哋帶咗一份嚟試吓。沙律是蘋果片配黑醋沙律,沙律菜非常之新鮮又好食,醬汁酸酸甜甜非常開胃。餐湯是薯仔忌廉湯,口感非常之creamy又厚身。我叫帶咗松葉蟹爪配明太子白酒忌廉意粉,賣相非常非常之特別,有完整的蟹腳,這個價錢來說不算很貴。白汁的味道非常香濃,吃下去感覺滑溜溜的!意粉的軟硬適中,很不錯。而朋友點了煎北美銀花鱸魚配烤雜菜忌廉薯蓉。佢話幾好食!真心好鍾意呢度嘅環境,裝修好靚又貴麗。雖然款式唔係好多,但勝在樣樣都有。

而朋友點了煎北美銀花鱸魚配烤雜菜忌廉薯蓉。佢話幾好食!

2018-02-17 1998 浏览
因為呢日要同客戶開會,所以夜晚在港島區食埋個晚飯才回家。於是老公提議去北角食,我就跟住佢來到呢間餐廳。其實餐廳的格局好像一間酒吧,而入面的裝潢好有格調,最吸引我的是門口旁邊的裝飾,很有英倫風。餐牌好特別,會標明有那些菜式係相機食先,讓視覺和味覺都能享受美食。巴打又點了可樂啦~而我依然故我,點了一杯熱朱古力,暖暖的又香濃,原來配埋枱面的小燭台一齊拍照非常有美感。煙燻.海膽玉子燒呢味菜式確實是相機先食之選,因為上枱時係用玻璃蓋蓋住。然後慢慢打開,白煙便會徐徐透出,真係好夢幻。而佢亦都唔係得個樣,玉子燒好滑嘟嘟,而海膽非常鮮甜可口。軟殼蟹.粟米片.日本紫薯蓉意大利飯紫色的意大利飯真係第一次見,代替了平時煮意大利飯的醬汁,香滑得來又多了一份紫薯的甜味。另外,飯面的整隻軟殼蟹很有霸氣,好似唔俾我哋掂下面的飯,不過我哋食埋佢,覺得脆卜卜好惹味。脆炸薯條.自家蜜糖芥末醬薯條的份量可不少,厚切得來外脆內軟,點埋呢個醬食有點甜甜地,香得來唔太辣。
因為呢日要同客戶開會,所以夜晚在港島區食埋個晚飯才回家。
於是老公提議去北角食,我就跟住佢來到呢間餐廳。

巴打又點了可樂啦~

煙燻.海膽玉子燒
呢味菜式確實是相機先食之選,因為上枱時係用玻璃蓋蓋住。
然後慢慢打開,白煙便會徐徐透出,真係好夢幻。
而佢亦都唔係得個樣,玉子燒好滑嘟嘟,而海膽非常鮮甜可口。

軟殼蟹.粟米片.日本紫薯蓉意大利飯

脆炸薯條.自家蜜糖芥末醬
2018-02-05
$199.1 (晚餐)
2018-02-17 58 浏览
今日途經北角, 喺北角嘅後面,原來有一條食街, 有大概七八間食店, 有酒吧, 見到一間酒吧外面有露天座位, 入面個裝修都不錯, 有不少擺設,十分吸引, 適合偽文青去餐廳既價錢不錯, 有pasta, risotto, 仲有小食今日好想食帶子, 就一於叫一個半生熟帶子鮮茄扁意粉, 另外套餐, 有餐湯同沙律只需要38蚊餐湯來了, 在碟的旁邊, 放了不少食物裝飾, 果然一絲不苟, 湯是粟米湯, 入口粒粒粟米, 爽脆, 湯頭清甜, 又夠熱沙律用不少油醋汁, 味道酸酸甜甜,十分開胃餐湯presentation已經好靚, 估唔到 pasta更加正將扁意粉排成一條長方形,上面鋪了四粒帶子, 帶子仲夾著鮮花, 小店真係令人喜出望外色, 香, 味俱全, 半熟的帶子, 入口爽滑, 感受到帶子既新鮮, 由裏面滲出嚟扁意粉配著鮮茄醬鮮茄份量不少 扁意粉爽滑彈牙有咬口

沙律用不少油醋汁, 味道酸酸甜甜,十分開胃

扁意粉配著鮮茄醬鮮茄份量不少 扁意粉爽滑彈牙有咬口
2018-02-14 60 浏览
去開北角,朋友推薦依間係後街嘅小店,好彩有book位,可能因為就黎情人節同新年,所以都好full。餐廳座位唔多都坐得幾逼。有兩張四人都坐得兩個人,所以有食客要坐出面,其實係咪可以轉做三張二人枱?講返食物,可以加38轉做套餐,有餐湯同沙律。餐湯係南瓜湯都整得幾靚,如果再滴多幾滴cream係面會更instagramable。南瓜湯好綿密,又香甜,天氣凍飲完湯就暖哂。沙律係用芝麻醬,啲菜都幾爽脆,不過切得較碎。松葉蟹明太子白酒忌廉意粉 $148我同朋友都一致認為係香港黎講係最足料嘅明太子意粉,每一啖都充滿咸香鮮味,又唔會太咸。蟹腳係剪開左,方便進食,白酒味唔濃,意粉夠彈牙,十分推薦大家試下。半生熟帶子鮮茄扁意粉 $158賣相好靚,味道都唔錯。鮮茄汁濃郁惹味,扁意粉煮到接近 al dente。主角係微微煎香嘅半生熟帶子,肉質嫩滑,味道鮮甜,而且有四件。食完之後我同朋友都好surprise,無諗過係北角後街食到都幾高質嘅食物,食得出廚師嘅用心,而且都有花心思裝飾每一道菜。另外,廚房得一人,但係上菜速度好快,亦都好impressive。不過,可能人較多,唯一嘅waitress有點應接不暇,而且說話

講返食物,可以加38轉做套餐,有餐湯同沙律。

南瓜湯好綿密,又香甜,天氣凍飲完湯就暖哂。
沙律係用芝麻醬,啲菜都幾爽脆,不過切得較碎。

松葉蟹明太子白酒忌廉意粉 $148

半生熟帶子鮮茄扁意粉 $158

食完之後我同朋友都好surprise,無諗過係北角後街食到都幾高質嘅食物,食得出廚師嘅用心,而且都有花心思裝飾每一道菜。另外,廚房得一人,但係上菜速度好快,亦都好impressive。不過,可能人較多,唯一嘅waitress有點應接不暇,而且說話態度令我覺得自己去左茶餐廳,服務有待改善。
2018-02-13 1384 浏览
錦屏街呢邊食店愈開愈多間,而且好多都好有質素,所以我地一班同事LUNCH有時都會專程坐車過黎開餐。今晚因為要OT,過到北角已經差唔多8點半,老婆表示佢非常肚餓,好彩錦屏街呢條北角嘅食街好近地鐵站,行2分鐘已經到餐廳。😆可能因為已經比較夜,同LUNCH排隊排到成行成市相比,整條錦屏街人流都少左好多,而且餐廳播放的音樂好有情調,配合有格調嘅裝修,感覺好浪漫。😍晚市菜式選擇都唔少,我地點左一個意大利飯,一個小食同一個7吋的PIZZA,另外加$38配左一份沙律及餐湯。是日餐湯及沙律($38)今晚嘅餐湯係甘筍忌廉湯,雖然連埋沙律都只係$38,不過絕對冇欺場,由擺碟至味道都非常唔錯,呢$38加得好值。👍炸墨西哥青辣椒釀車打芝士($78)老婆揀呢款小食相當特別,以車打芝士配同樣濃味嘅青辣椒,外層香脆,入面芝士軟腍味濃,加上微辣青辣椒嘅爽口感,味道層次好豐富。意大利紅醬水牛芝士薄餅($68) 加 挪威煙三文魚片($18)7吋嘅PIZZA份量兩個人SHARE剛剛好,餅底偏硬,配煙三文魚片味道唔錯。白松露.海膽.鮮鮑魚.白酒忌廉意大利飯($158)呢個意大利飯非常有驚喜,口感好正宗,外軟內脆,CREAMY

是日餐湯及沙律($38)

是日餐湯及沙律

炸墨西哥青辣椒釀車打芝士($78)

炸墨西哥青辣椒釀車打芝士

白松露.海膽.鮮鮑魚.白酒忌廉意大利飯($158)
呢個意大利飯非常有驚喜,口感好正宗,外軟內脆,CREAMY而且帶有微微酒香,鮮鮑魚爽口彈牙而且好大隻,將松露同海膽混入意大利飯食,每啖都非常有鮮味,感覺好滿足。😋

白松露.海膽.鮮鮑魚.白酒忌廉意大利飯

埋單每位都唔駛$200,性價比好高,離開時見到餐廳已經擺出情人節套餐,價錢都幾相宜。
2018-02-12
2018-02-08 1153 浏览
晚上在北角那邊看醫生後,便看看有什麼可以吃。在網上看到這家餐廳好像很不錯,便決定去試一試。煙燻海膽玉子燒 $108這個是令人十分驚訝的!因為煙薰的關係,打開蓋時是有一縷煙飄出來!十分漂亮和吸引!而且它不只是只有樣子的,它是有絕對的內涵!蛋的味道相對上較甜,配上海膽後味道很夾呢!而且在吃的時候飄出淡淡煙薰味道,不錯。新鮮檸檬皮炸雞翼 $68雞翼炸得十分香脆,而檸檬味的來源是上面刨出來的果肉和果皮香,配上一點點微甜的蜜糖後,整碟雞翼酸酸甜甜很好吃呢!義大利紅醬水牛芝士薄餅(+$18西班牙黑毛豬火腿片) $68而這個薄餅是我廷喜歡的,它雖然是小小的一件薄餅,但蕃茄醬的味道十分討好。配上芝士和火腿後整個薄餅都充滿了油香!個人認為好吃的原因絕對是義大利紅醬的功勞。松葉蟹爪、明太子、白酒忌廉意粉 $148自己對明太子的意粉有一種情懷,總是想點這種口味的意粉。而這個意粉的質感是有咬口的!不會太稔身,重點是掛汁能力較高,每一口都充滿明太子和忌廉的味道。而蟹肉亦煮得適中,不會過稔。所以也是很不錯的選擇。個人推介這家餐廳呢!
晚上在北角那邊看醫生後,便看看有什麼可以吃。
在網上看到這家餐廳好像很不錯,便決定去試一試。

煙燻海膽玉子燒 $108
而且它不只是只有樣子的,它是有絕對的內涵!
蛋的味道相對上較甜,配上海膽後味道很夾呢!
而且在吃的時候飄出淡淡煙薰味道,不錯。

新鮮檸檬皮炸雞翼 $68

配上芝士和火腿後整個薄餅都充滿了油香!
個人認為好吃的原因絕對是義大利紅醬的功勞。

松葉蟹爪、明太子、白酒忌廉意粉 $148
自己對明太子的意粉有一種情懷,總是想點這種口味的意粉。
所以也是很不錯的選擇。

個人推介這家餐廳呢!
2018-02-05 61 浏览
作為一個港女既我,不過坐低除咗好食之餘最緊要就係菜式美觀可以比我影相擺上網呃like,有時餐廳食物賣相好但有未必一定好食,老公話帶我去北角嘅一間餐廳或嗰度啲嘢幾好食之餘賣相又好就陪佢去試一試。炸雞翼小食好快就上咗,差一舊食第一下感覺檸檬皮好清新令到炸雞翼去咗油膩同熱氣嘅感覺,食落去雞肉唔重味,同檸檬皮嘅清新令到你食藥唔會覺得個口好油,成件事真係好Flash。之後主菜嘅寬條麵同埋軟殼蟹飯都上左,老闆娘同我地講個紫薯飯首先食咗個軟殼蟹先,軟殼蟹好吹口好鬆化,同軟林林嘅紫薯飯食口感好得意,之後老闆娘叫我地將紫薯飯放少少落粟米片度食,一擺落口咬起嚟粟米片非常之脆但紫薯飯又好軟琳琳,一軟一硬,睇嚟老闆娘喺個飯食材配搭上個設計都好有心思,最緊要係成個look絕對唔係網上面見到既鬼口水恐怕既紫薯飯,絕對可以相機食先。

2018-02-04 997 浏览
今日同朋友行行吓到咗北角,發現錦屏街這一邊有不少餐廳,原來都有很多嘢食。整條街有一些串燒店,一些酒吧餐廳,小型西餐廳,日式便當等等。想不到這裏美食臨立,所以我和朋友就決定在這裏吃晚飯。就在北角地鐵站一出,再到錦屏街行2分鐘,便到達一間西餐廳,soul9+。整間店的裝潢以木作主題,空間不算大,但有門外位置可以坐。都有不少情侶在這裏喝着白酒,坐在門外chill下。看見這間餐廳價錢都可以,西餐來說都不算太貴,便進去一試。主菜主要是意粉,意大利飯和扒類為主,還可以加$38轉為套餐。套餐包括一個餐湯和沙律。我和朋友分別點了兩個主菜和一個小食。沙律沙律食材簡單,用了新鮮沙律菜加上小蕃茄,上面個灑上芝士粉,再與它的芝麻沙律醬拌勻,感覺清新,很清爽的感覺。是日餐湯今天的餐湯是南瓜粟米湯,很鮮甜。仍然食到一啖啖的粟米蓉,很有口感。加上南瓜的軟滑,令到湯很順滑順口,很窩心。啤酒漿洋蔥圈自家他他沙律醬 $58這個小食份量都不少,洋蔥圈剛剛炸起,非常香脆。入口熱辣辣的,仍有煙氣帶來的餘溫。洋蔥圈酥脆,加上洋蔥的爽甜,很滋味。配上自家製的他他沙律醬,醋酸酸甜甜,滋味無比。不過略嫌它的沙律醬不夠多,不足以讓洋蔥圈

我和朋友分別點了兩個主菜和一個小食。

沙律

是日餐湯

啤酒漿洋蔥圈自家他他沙律醬 $58
啤酒漿洋蔥圈自家製他他沙律醬

洋蔥圈酥脆,加上洋蔥的爽甜,很滋味。配上自家製的他他沙律醬,醋酸酸甜甜,滋味無比。不過略嫌它的沙律醬不夠多,不足以讓洋蔥圈都蘸上醬汁,因為真的太好吃了。如果多一點醬汁就更好。

半生熟帶子鮮茄扁意粉 $158
半生熟帶子鮮茄扁意粉

賣相很不錯,廚師將意粉變成一卷,上面有四隻半生熟的鮮帶子,剛剛好可以和朋友每人兩隻。

帶子很鮮甜,經過微微香煎過,更能把肉汁鎖在帶子裏面,更加juicy和爽口彈牙。

意粉選用了扁意粉,更能吸收番茄醬汁。意粉很滑,很爽口。餐廳選用鮮蕃茄,所以味道會酸一點,仍能吃到一啖淡的蕃茄肉。

白松露 海膽 新鮮鮑魚 白酒忌廉意大利飯$158
白松露 海膽 新鮮鮑魚 白酒忌廉意大利飯一

這個飯的賣相讓鮑魚非常突出,用一隻小匙羹裝着一隻新鮮鮑魚,感覺很有藝術氣息。
鮑魚很新鮮,爽口彈牙,有淡淡海水的鮮甜味。意大利飯帶有松露香,加上海膽,會更creamy的感覺。

想不到小小的一間小店,能夠品嚐到高質素的西餐,下次都會推介朋友來這裏一試。
啤酒漿洋蔥圈自家製他他沙律醬
半生熟帶子鮮茄扁意粉
白松露 海膽 新鮮鮑魚 白酒忌廉意大利飯一
2018-02-02 86 浏览
北角一向都唔少嘢食,最多人知嘅一定係北角雞蛋仔,不過夜晚食飯冇可能食雞蛋仔㗎,行過錦屏街見到有間餐廳,最令人着眼係出邊有個食嘢嘅地方係露天嘅,成個露天環境裝修都幾別緻,感覺上幾啱一班朋友喺度傾計飲下酒吹下水,如果餐廳名就叫做soul 9+。 入到去餐廳內部坐低環境上未去到寬闊,但係唔會好迫好啱一班朋友痴痴呆呆坐埋一台。佢哋個餐牌有啲好獨特嘅標誌,除咗佢哋主打嘅推介菜式,仲有啲菜式有個相機仔嘅符號,佢哋話依啲菜式係「相機食先」擺明就係俾人影相擺上IG黎呃Like, 最後我哋就叫咗「軟殼蟹粟米片日本紫薯意大利飯」,「白汁會牛肝菌菠菜闊麵」,同「新鮮檸檬皮炸雞翼」。 呢間餐廳上菜速度都幾快15分鐘左右易已經上齊晒所有食物,首先講咗個菜味真係好長嗰個軟殼蟹意紫薯大利飯,呢個「影相食先」嘅菜式擺盤真係幾別緻,軟殼蟹一到剪落去已經感受到個軟殼蟹係會好鬆脆,食落去唔油膩,紫薯飯甜甜地你一望落去就會感覺到佢唔似坊間一向嘅紫薯劣食地獄嘅食物,賣相絕對非常之好睇,食落去有少少黏身甜甜地唔會好濃味,佢仲有粟米片你可以將佢整醉撈落去啲煩嗰度食就會有鬆脆又粘口嘅口感。

之後就到檸檬皮雞翼,擺盤有心思,影完相即刻吉一舊試下,外皮炸得好鬆脆唔油膩,裏面嘅肉係有肉汁嘅,味道上都啱啱好,因為佢哋上邊有新鮮嘅檸檬皮,食落口鬆脆蛋好香同埋好flash嘅感覺出奇地夾。

最後就食埋個白汁會牛肝菌菠菜闊麵,未適應聞到好香嘅牛肝菌味,食落口闊麵睇嚟廚師冇特登煮到好淋,咬落去好有口感好彈牙,牛肝菌有處理過食落去無沙,咬落到好彈牙,呢個菜式係全素,絕對好啱素食一族。

想講一講呢間餐廳裏面嘅裝修同埋擺設都非常之啱大家影相擺上IG呃like,好多擺設都睇得出係有心思,經過大家不妨一試。
2018-01-28 74 浏览
北角最好味既西餐廳,店員都好好傾,一出地鐵站隔離就係餐廳,比起同區其他性價比超高!煙燻海蝦玉子燒。煙燻味十足,可見心思。玉子的層次分明略帶甜味,令味覺感升級。海蝦也帶有煙燻的味道,脆身略乾,加上玉子的軟熟,讓人吃到不停口。香煎雞軟骨餃子。雞軟骨的餡少見又新鮮,個人認為絕對值得一試。煎到金黃的外皮加上雞軟骨的嚼勁和獨特的香味,喜歡吃脆口食物的朋友仔絕對不能錯過。竹炭鹽焗紐西蘭四支羊架·忌廉薯蓉·烤雜菜。這個不得不提!單看外表已經讓人食指大動。羊架可以和廚師提出想燒幾分熟。本人選擇六成熟,感覺有點兒生,但不影響本人對其喜愛的程度。羊味剛好,不會太騷但又不失味道。竹炭鹽焗的做法真的很新奇又是個正點的搭配。但七成熟應該更加好吃。燒美國prime肉眼扒·蒜蓉薯角·雜菜沙律。精選的美國肉眼扒,份量十足,絕對童叟無欺。同樣可以選擇生熟程度,烤的同時能夠緊緊鎖住肉汁,肉質鮮嫩多汁。覺得膩還可以搭配雜菜沙律一起吃,解膩又滿足。義式香草芝士條·自家製黑松露。這個也是強力推薦之一!炸得香脆的芝士條,咬開後是可以拉絲的邪惡芝士,香草的味道若隱若現,更加誘惑味蕾。可以再試試看沾他們自製的黑松露醬,令味覺感多一層

義式香草芝士條·自家製黑松露。這個也是強力推薦之一!炸得香脆的芝士條,咬開後是可以拉絲的邪惡芝士,香草的味道若隱若現,更加誘惑味蕾。可以再試試看沾他們自製的黑松露醬,令味覺感多一層變化
今日老公係北角工作,我收工後坐車去北角同佢係附近食晚飯,同事推介北角有間叫 Soul 9+嘅餐廳超掂s,我哋今晚就一於試一試佢😋一入到去裝修好特別,牆上掛了部單車既鐘好有特色,還有好喜歡門口流星雨嘅燈飾,其他裝飾都好特別,睇得出裝修別有一番心思😻餐廳高朋滿座,証明食物一定好好食👍🏻睇了餐牌後我哋決定叫白松露新鮮鮑魚海膽白酒忌廉意大利飯和燒美國Prime肉眼扒配新鮮薯角雜菜沙律(13oz)白松露新鮮鮑魚海膽白酒忌廉意大利飯一上枱啲白松露和黑松露嘅香味比佢深深咁吸引住,我哋已經流晒口水🤤新鮮鮑魚賣相相當吸引,食落好鮮美、好彈牙😋白松露和黑松露的份量也不少,廚師落重本😻👍🏻另一邊放了海膽,也一樣鮮甜美味。特別要讚一讚個意大利飯煮得軟硬適中,唔會過淋,仲好煙韌,因為正宗嘅意大利飯🇮🇹中間係會有啲硬先叫正宗👍🏻我就最鍾意食呢個口感,仲要每一粒意大利飯都被白酒忌廉包住,絕對稱得上係美酒佳餚🥂😋13安士美國Prime 肉眼扒終於上枱啦💃🏻🎉比我想像中大塊😻我同老公都覺得呢塊牛扒一定唔止13安士,起碼有15安士🤔🤔牛扒我們叫咗5成熟,牛扒煎得剛剛好,仲好鮮嫩多汁、好重牛味,仲要冇血水,一放入口成個口都

餐廳高朋滿座,証明食物一定好好食👍🏻

白松露新鮮鮑魚海膽白酒忌廉意大利飯

新鮮鮑魚賣相相當吸引,食落好鮮美、好彈牙😋

白松露新鮮鮑魚海膽白酒忌廉意大利飯

白松露和黑松露的份量也不少,廚師落重本😻👍🏻

白松露新鮮鮑魚海膽白酒忌廉意大利飯

另一邊放了海膽,也一樣鮮甜美味。

燒美國Prime肉眼扒配新鮮薯角雜菜沙律(13oz)

牛扒我們叫咗5成熟,牛扒煎得剛剛好,仲好鮮嫩多汁、好重牛味,仲要冇血水,一放入口成個口都充滿牛肉嘅香味,廚師真係煎得恰到好處。
薯條係用咗新鮮嘅薯仔做的,成本也比一般薯條貴🍟看得出廚師👨🏻‍🍳每一樣食物都用最好嘅食材嚟整比我哋食👍🏻

燒美國Prime肉眼扒配新鮮薯角雜菜沙律(13oz)

以餐廳嘅食物質素嚟講,我們都覺得呢個價錢係好超值,真心覺得真係物超所值,仲要係大大碟🤩

走嘅時候係門口見到有個靚仔廚師👨🏻‍🍳真係忍唔住要讚下佢啲食物超級好食😋同埋好欣賞佢哋嘅裝修😻靚仔廚師話牆身係佢哋自己一手一腳油和設計,同埋所有裝飾都係自己搵返嚟👍🏻見到呢間小店由裝修至食材都係佢哋用心去做💖所以真係好欣賞呢間餐廳,希望大家都多啲支持呢間咁用心製作嘅餐廳😘🎉
2018-01-25 98 浏览
這幾天工作上真的不禁讓我大吐苦水,不是因為遇到困難,而是遇到麻煩又懶於辦事的傢伙,令我七竅生煙,不得不找朋友申訴一番。我們大部份時間都在談聊,所以都是吃輕食,小食為主。墨西哥片,蟹肉沙律,自家香草醬充份享受視覺衝擊,滿滿的蟹肉蓋在沙律上,光看已讓人滿足。以新鮮蟹肉作沙律非常美味,且用料很足,鮮甜的蟹肉沙律配上香脆的墨西哥片一同品嚐,多重口感滋味。香煎雞軟骨餃子,燒餅醬外皮比一般吃的餃子厚實香脆,而內餡雞軟骨混合肉碎則嚐起來軟中帶脆,肉汁同時保留了下來,還不錯的。新鮮檸皮炸雞翼皮超級脆,而且脆而不硬,炸功了得,也是我喜歡的咬感。雞肉有檸檬香氣與酸味,並保持著一定的彈性,重點是很多汁,美味度真的很令我們驚嘆。主食方面,松葉蟹爪,明太子,白酒忌廉意粉一上桌已令我們目不轉睛,意粉擺盤太有風格吧,蟹爪霸氣挺立著。意粉整體搭配十分好,白酒忌廉與明太子簡直超搭,帶點濃稠感,意粉彈牙無比。松葉蟹肉甜美極致,大大為意粉加分。
墨西哥片,蟹肉沙律,自家香草醬

香煎雞軟骨餃子,燒餅醬

新鮮檸皮炸雞翼

松葉蟹爪,明太子,白酒忌廉意粉

墨西哥片,蟹肉沙律,自家香草醬
松葉蟹爪,明太子,白酒忌廉意粉
Soul 9+今日約咗港島區嘅朋友食晚飯,諗起北角有一條小街食店好特別,帶有一點歐陸風,好似灣仔嘅星街、船街一樣充滿了特色嘅小店,決定同朋友去體驗一下。剛剛進來嘅時候,餐廳全滿,所以有點嘈吵,而且座位與座位之間的空間也十分少,感覺有點壓迫感。但慢慢乘客漸漸離去,立刻回復小店嘅悠閒氣氛,播住抒情嘅英文歌曲,裝修亦都好有心思,牆上有一個用銅鐵製成嘅餐廳名字裝飾,門口旁邊放了一個貨櫃搬嘅儲物櫃,長身也有一個木製的結他,最欣賞用黑白的照片砌成的裝飾, 總覺得每張照片都帶有一個故事。煙燻海膽玉子燒 $108呢一個Starter充滿驚喜,佢嘅外觀真係滿分。服務員亦都十分細心,叮囑我們正待一兩分鐘,才慢慢地會唔會揭開,好樣煙熏味更加滲入玉子燒中。當玻璃蓋慢慢打開嘅時候,煙熏味緩緩送入鼻中,玉子燒都尚算幼滑,上面中放左加拿大嘅海膽,海膽好新鮮,色澤橙黃色,亦都唔會有苦味,望住伴碟的新鮮蔬菜和食用花,真係賞心悅目。新鮮檸皮炸雞翼$68雖然食唔出有檸檬味,但係呢個雞翼係即叫即炸,上枱嘅時候依然係非常香脆,熱烘烘的脆皮包着嫩滑雞肉,真正的皮脆肉嫩,甚具水準。另外都要讚下餐具與伴碟嘅用心,其實一道菜伴碟與食具
Soul 9+

煙燻海膽玉子燒 $108

新鮮檸皮炸雞翼$68
另外都要讚下餐具與伴碟嘅用心,其實一道菜伴碟與食具的運用,都顯出廚師嘅心思。呢一道雞翼用上岩石板盛載,能夠突出雞翼金黃嘅顏色,再加上用心嘅漿料陳展,整個菜式也看出廚師的用心。

半生熟帶子鮮茄扁意粉$158
前菜已經充滿驚喜,意粉亦都冇令人失望,好欣賞廚師將意粉卷成整齊的一圈,上面有規律地放上了四片帶子。帶子微微煎香,不會全熟,配上鮮茄蓉炒香的扁意粉,特別一讚這個意粉少油,十分健康。

這裏的服務員是一位中年的姨姨,非常親切有禮,服務態度值得一讚,看着他為我們點菜,端菜,還要到廚房洗碗,溫笑容滿面的與我們聊天,詢問我們食物的質素,服務態度真的非常值得一讚。
朋友每次喺北角補完習都會經過呢條樓梯街。地方離北角港鐵站唔遠,但小巷比較隱蔽,要留心啲先搵到呢個「小蘇豪」。餐廳唔大,但別樹一格。店裏有唔少英倫復古陳設。燈光點綴,即使係封閉小巷亦能塑造出夜色景緻。唔洗去旺區都可以享受到浪漫氛圍。冬天有暖水俾客人更顯窩心。Soul 9+ 嘅菜式比較精緻,在乎客人唔同觀感嘅用餐體驗。白霧籠罩,呢道前菜係乜嘢?喺一分鐘嘅等待入面已經聞到燻香。店員著我哋輕輕掀起玻璃罩,好讓白霧縈繞不散。櫻桃木燻柑橘帶子.黑醋珍珠 坦白講實在太過精緻。食材配合得宜,帶子肥厚肉鮮。剛熟,切開唔會起絲。鮮味可與刺身媲美,但巧手菜當然係巧手價。主菜點咗 松葉蟹爪、明太子、白酒忌廉意粉。雖然唔係MENU上嘅打卡菜,但賣相一流,仿如一份禮物呈現眼前。蟹腳肉厚。硬殼已經開咗一條長縫,但要開殼取肉仲係要花點勁。辛苦換嚟嘅蟹肉特別滋味。明太子將黏韌意粉染成櫻花粉紅。配上松葉蟹,不禁令人諗起日本嘅落櫻。醬汁味道唔過火,但白酒味道可以濃一啲。小食相對主菜喺講價錢大眾化得多。啤酒漿令脆皮比較硬脆,冇咁油。但呢日嘅洋葱肉唔太厚,carry唔到較厚身嘅啤酒漿炸皮。加$38主菜轉套餐。榛子味好濃,但個人

餐廳唔大,但別樹一格。

店裏有唔少英倫復古陳設。

冬天有暖水俾客人更顯窩心。
白霧籠罩,呢道前菜係乜嘢?

喺一分鐘嘅等待入面已經聞到燻香。

店員著我哋輕輕掀起玻璃罩,好讓白霧縈繞不散。
櫻桃木燻柑橘帶子.黑醋珍珠

櫻桃木燻柑橘帶子.黑醋珍珠 坦白講實在太過精緻。

食材配合得宜,帶子肥厚肉鮮。

主菜點咗 松葉蟹爪、明太子、白酒忌廉意粉
松葉蟹爪、明太子、白酒忌廉意粉

蟹腳肉厚。硬殼已經開咗一條長縫,但要開殼取肉仲係要花點勁。

辛苦換嚟嘅蟹肉特別滋味。

醬汁味道唔過火,但白酒味道可以濃一啲。
啤酒漿洋葱圈.自家他他沙律醬

小食相對主菜喺講價錢大眾化得多。

啤酒漿令脆皮比較硬脆,冇咁油。

但呢日嘅洋葱肉唔太厚,carry唔到較厚身嘅啤酒漿炸皮。

加$38主菜轉套餐。
凍榛子朱古力

榛子味好濃,但個人認為focus 落返去朱古力會比較恰宜。

總括嚟講Soul 9+係食氛圍、養眼嘅聚腳好地方,味道方面前菜設計得比較有特色。
2018-01-16
櫻桃木燻柑橘帶子.黑醋珍珠
松葉蟹爪、明太子、白酒忌廉意粉
2018-01-11 84 浏览
同事在北角上班,今晚帶我到平常很少經過的小巷,小巷內幾間餐廳都甚具特色。我們選了最浪漫的一間,外面有2張枱點著蠟燭的。我們點了新鮮檸皮雞翼,雞翼面有很多一絲絲的檸檬皮,雞翼炸得十分香脆惹味。炸薯條配蜜糖芥末醬。薯條新鮮炸出,熱辣辣,沾上醬汁,很美味。松葉蟹爪明太子白酒忌廉意粉。賣相十分霸氣,有2大條爪在意粉上,充滿明太子的色香味,忌廉味也很濃郁。白松露海膽鮑魚忌廉意大利飯,擺碟很精美,感覺很矜貴。小店有原隻小鮑魚吃,的確十分有創意,海膽很鮮美,意大利飯不太硬而且很creamy。飲品點了紅棗茶,熱飲養生健康。另外點了B milk,有酒精成分,但很易入口,奶味香濃。

我們選了最浪漫的一間,外面有2張枱點著蠟燭的。
飲品點了紅棗茶,熱飲養生健康。
另外點了B milk,有酒精成分,但很易入口,奶味香濃。
2017-12-13