前兩日到了充滿異國風情的 Uma Nota 品嚐自由配搭3道菜晚餐,揉合巴西及日本東瀛文化的餐飲,每樣都充滿特色~池魚配唐辛子墨西哥辣椒虎乳擺盤夠精美,本以為墨西哥辣椒虎乳會很辣,誰知入口感卻很清新,魚身夠鮮甜,淡淡的芫茜令到正個菜式添上一種香氣,以這個配搭作為敍幕真的很不錯惹味香口日式微辛甜酸炸雞炸雞外脆內軟,絲毫没有油膩感,配上日式微辣感剛剛好,不會過於濃烈淹蓋了雞味,喜歡!慢煮白魚配巴西香料椰子醬很精緻的一道菜,慢煮白魚不單夠滑,而且魚皮烤得夠脆,配上椰子醬及腰果仁令層次感很豐富,加上份量十足,正炭烤草飼牛柳配燒薯配煙燻芝士醬牛柳燒得很香,大概五成左右的肉質夠鮮嫩,配上蛋槳令人有幸福的感覺,就連配菜的沙律都看得出廚師的心思炭燒菠蘿配椰子雪糕菠蘿燒完之後,甜味滿瀉,配上雪糕及日本威士忌焦糖醬,味道一絕,加上富層次的杏仁椰子金寶,絕對不能錯過雜莓忌廉蛋白脆餅(追加)這個連我也忍不住要尖叫的,蛋白脆餅夠晒香、鬆、脆!吉士醬的甜味及雜莓的酸度配合得天衣無縫,是令我和友人都停不了的甜品!燒椰菜花配純素香草醬(追加)簡單的椰菜花估不到燒完之後這麼爽甜,配上本以為是牛油果醬原來是巴西獨有的香草

日式微辛甜酸炸雞

惹味香口日式微辛甜酸炸雞

炭烤草飼牛柳配燒薯配煙燻芝士醬

雜莓忌廉蛋白脆餅

雜莓忌廉蛋白脆餅(追加)
燒椰菜花配純素香草醬

燒椰菜花配純素香草醬(追加)
簡單的椰菜花估不到燒完之後這麼爽甜,配上本以為是牛油果醬原來是巴西獨有的香草醬,是一種很獨特的享受
Classica
Maracuja

另加配的cocktail: Classica及Maracuja,前者以青檸作主打,味道帶點酸,在餐飲中有中和味蕾的作用!後者甜甜的熱情果香,令人更感受到巴西的獨特熱情!

無論如何,這間已列入「我必會二訪」的名單中,如果有興趣會去,不妨留意自由配搭3道菜晚餐會在以下日子提供

Uma Nota自選3道菜晚餐內容:
逢星期日、星期一及星期二提供
每位HK$280,呢個價錢已包括自選前菜、主菜及甜品
另每位加配HK$168享用3款特飲,包括雞尾酒Caipirinha、紅白餐酒及氣泡酒
2024-02-18
日式微辛甜酸炸雞
雜莓忌廉蛋白脆餅
燒椰菜花配純素香草醬
Classica
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🥳 U͓̽n͓̽i͓̽q͓̽u͓̽e͓̽ ͓̽F͓̽u͓̽s͓̽i͓̽o͓̽n͓̽ ͓̽B͓̽r͓̽u͓̽n͓̽c͓̽h͓̽ ͓̽E͓̽x͓̽p͓̽e͓̽r͓̽i͓̽e͓̽n͓̽c͓̽e͓̽ @ 🌟 Uma Nota《👽食神大媽嘆BRUNCH》.💁‍♀️ 圖片顯示美食為:Weekend Brunch HKD 420 per person- Bolinho de Vatapa- Amazonian Nigiri Selection- Tataki de Carne de Sol- Polvo Roll- Hummus de Feijao- Peixe no Dashi- Dessert Platter.👽 大媽真係非常之鍾意去呢間超特色嘅餐廳食BRUNCH,因為佢主打好少有嘅巴西日式FUSION菜式,好多菜品唔係度度都有架呢!同埋佢嘅裝設環境融合大自然,好CHILL,用餐氣氛好舒服!.😋 BRUNCH會包括五款開胃菜,款款特色,份量好足。首先係「大蝦木薯炸丸子配柚子蛋黃醋汁」,用上自家製巴西木薯炸丸子,入面有大蝦,再配上柚子蛋黃醋汁同醋汁,好特別。炸丸子外脆內軟,好惹味大件!.🍣 另一款就係「手握壽司拼盤」,包括:吞拿魚山椒、帶子配海膽泡沫、煙燻鴨。食材好優
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
- Hummus de Feijao
- Peixe no Dashi
- Dessert Platter

Weekend Brunch

🍣 另一款就係「手握壽司拼盤」,包括:吞拿魚山椒、帶子配海膽泡沫、煙燻鴨。食材好優質,同各種配料組合得好有創意,食落去好鮮美,令人驚喜!

Weekend Brunch

🥩 跟住就喺「煙熏牛肉配黑蒜泥蛋黃醬」,薄切嘅牛肉先經過煙燻,然後配上黑蒜泥蛋黃醬同脆炸蔥頭絲,鹹鹹地,又大少少酸味,好開胃,同埋牛肉好鮮嫩!

Weekend Brunch

🐙 再黎一款「芒果油醋八爪魚芒果軟包」,自家製嘅麵包好鬆軟,包裹住八爪魚,用芒果油醋調味,層次好豐富,絕對唔似外表咁普通。

Weekend Brunch

🥬 最後一款係「椰菜花白豆鷹嘴豆蓉配翠玉瓜薄荷芫茜油沙律」,好少見一款沙律會係用一整個椰菜花球製成。好清新健康不在話下,椰菜花配白豆鷹嘴豆蓉更加係非常滑順細緻。

Weekend Brunch

🐟 主菜呢就係兩個人一齊分享嘅,我地揀左「伊比利亞香腸煮海鱺魚」。香腸燉煮嘅湯底帶出濃郁嘅味道,加上鮮嫩嘅海鱺魚,好厚身,超大件,一個人絕對食唔曬!加埋香菇同埋蘆筍,味道更加豐富。

Weekend Brunch

🍉 最後,連甜品都係好有特色嘅拼盤,足夠兩個人共享嘅!裡面有各款精緻蛋糕慕絲、雪糕、新鮮水果同莓果。真係呢餐一個完美嘅結尾。

Weekend Brunch

🥳 呢個BRUNCH剩係得週末先有,物超所值,每一道菜都帶嚟獨特嘅味道同創意,令人驚喜。食材質素高,份量足夠,而且服務周到友善,絕對值得一試!

📍 中環蘇豪卑利街38號地下C號舖
☎️ +(852)5185-8935
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Weekend Brunch
第一次來食特別嘅巴西 fusion 日本菜,色彩繽紛令人食指大動 (好切合巴西人熱情嘅性格☺️),五款前菜 (煙燻牛肉、壽司、大蝦木薯炸丸、芒果油醋八爪魚軟包及烤椰菜花) 已經好特別,點知驚喜卻出現喺主菜同甜品部分😆主菜我揀左蒸海鱺魚,廚師將蒸嘅火侯拿捏得極好 (功架十足👍🏻),魚身肉厚但嫰滑,魚皮亦稍煎至微脆,有菇同蘆筍嘅魚汁進一步帶出魚嘅鮮味,啖啖肉食唔停😋最後仲出現擺盤相當靚嘅美味甜品拼盤,有芝士蛋糕、燉蛋、雪糕同生果,為我呢個 weekend 增添豐富嘅色彩🔴🟠🟡🟢🔵呢度上菜都按步就班,唔會太快,絕對適合假期同三五知己一邊享受一邊傾計☺️
黑蒜泥蛋黃醬煙燻牛肉

甜品拼盤

蒸海鱺魚
甜品拼盤
2024-01-24 89 浏览
打卡非常美,聊聊天,簡單中見華麗的店子。精緻高質的店,店子主打巴日餐,高質,餐廳外以藝術為主題,綠色作主調,加入滿滿藝術元素。餐內外有藝術品,打打卡聊聊天~戶外亦有擺放美畫,滿滿異國感!吃過一定喜歡之料理,喜愛之味道喔!油甘魚刺身配亞馬遜鹽糀虎乳汁擺盤很精美,清淡刺身內嫩,調味不會很咸,感覺提高了。兩者配搭味道平衡,突出魚之香味。香辣吞拿魚手卷手握壽司。有吞拿魚山椒,壽司特別鮮辣,滑順同海鮮味道,很棒牛柳烤牛肉是必點,牛肉質幼嫩 ,外皮焦香!愛吃牛的朋友可以選擇這個,配上巴西做法。宴請貴客的拿手菜喔,親身體驗巴西熱情,繼續著迷下去。絕妙口感。特殊的香氣。棒店子採用的食材,用心做出餐點。牛肉滿滿牛肉味,牛肉加入香料,用烤的方式,很棒。薯仔純素嘅,味道健康。香草沙律醬清新口感非常棒白魚烤得也太漂亮了,魚皮脆脆的,肥嫩的白魚無骨刺,汪洋的肉汁,嫩口的魚肉,光細嚐白魚的香甜,迅速吃去魚肉。配上炭烤的香氣,大份量,非常新鮮,肉質彈牙爽口。加上了巴西秘製醬汁,味道棒。香氣濃郁的醬料,兩者的結合提升了香味。魚香滿分,豐潤滑順,令人回味無窮。這菜式很高風味,異國料理推介喔。店子烤魚柳,增加菜式的風味,
打卡非常美,聊聊天,簡單中見華麗的店子。

吃過一定喜歡之料理,喜愛之味道喔!

油甘魚刺身配亞馬遜鹽糀虎乳汁

香辣吞拿魚手卷
手握壽司。有吞拿魚山椒,壽司特別鮮辣,滑順同海鮮味道,很棒

牛柳

白魚
烤得也太漂亮了,魚皮脆脆的,肥嫩的白魚無骨刺,汪洋的肉汁,嫩口的魚肉,光細嚐白魚的香甜,迅速吃去魚肉。配上炭烤的香氣,大份量,非常新鮮,肉質彈牙爽口。加上了巴西秘製醬汁,味道棒。香氣濃郁的醬料,兩者的結合提升了香味。魚香滿分,豐潤滑順,令人回味無窮。這菜式很高風味,異國料理推介喔。店子烤魚柳,增加菜式的風味,經過醃製、鹽水醃製及炙燒,用巴西汁煮出了惹味!新鮮彈牙,魚身很大,配巴西汁酸辣滋味,每一口也非常棒。

紅莓忌廉蛋白脆餅
精緻華麗的甜品,是作品。第一層是滿滿紅莓,之後是乳酪口味忌廉和吉士醬,最下層是藍莓、士多啤梨。

炭燒菠蘿椰子雪糕
椰香滿滿,菠蘿不酸的,滿有味道。

總括而言,店子有一番快樂感覺,店員友善,前菜、壽司、主菜滿滿創意,很棒也

Uma Nota (Central)
中環蘇豪卑利街38號地下C
•••••••••••••••••••

#UmaNotahk #UmaNota #香港美食 #香港巴日餐廳 #日本巴西餐廳 #香港探店 #中環探店 #香港必食餐廳
2024-01-22 75 浏览
巴西日式fusion 菜,每一樣菜嘅味道對我黎講都係好新好特別,係平日好少機會食到嘅味道。MOQUECA DE FRUTOS DO MAR 巴西汁慢煮雜錦海鮮:虎蝦、魷魚、扇貝、青口每樣海鮮都好新鮮,巴西傳統moqueca sauce非常惹味,每一舊海鮮我都會沾多啲sauce因為實在太好味。SCALLOP CEVICHE 檸汁醃帶子配木薯醃紅洋蔥食物上左台店員先會加個sauce落去。檸檬汁的清新加上少少咸,令到食落去更加體驗到帶子的鮮甜。TATAKI DE CARNE DE SOL 炙醃牛柳配煙燻柚子黑蒜蛋黃醬鍾意食半生熟牛嘅人必定要點哩個!入口超腍,感覺有啲似日本漬物,濃厚的煙燻柚子味充滿成個口腔,好味到想一直將呢個味留喺個口入邊。AMAZONIAN NIGIRI SELECTION手握壽司精選:吞拿魚山椒、帶子海膽泡沫、煙燻鴨肉壽司採用赤醋飯,每一件都都配有不同嘅配料各有特色。海膽泡沫口感最特別。環境好chill,闊落舒服,燈光柔和,令人感覺可以暫時遠離繁囂。

SCALLOP CEVICHE 檸汁醃帶子配木薯醃紅洋蔥
AMAZONIAN NIGIRI SELECTION
手握壽司精選:吞拿魚山椒、帶子海膽泡沫、煙燻鴨肉
2024-01-22 70 浏览
今日我要同大家分享一個絕對值得一試的西式餐廳,就係【Uma Nota】!雖然係西式餐廳,但佢哋嘅日式食物絕對令人驚艷,真係一定要試下!首先,我要讚佢哋嘅麻醬蕎麥麵。每一口都充滿咬勁嘅蕎麥麵條,配上濃郁嘅麻醬汁,味道絕對令人難以忘懷。麻醬的香辣味道與蕎麥的清香完美結合,真係一絕!另外,燒肉眼溫泉蛋飯係另一個必試嘅選擇。嫩滑多汁嘅燒肉眼,搭配著濃稠鮮美嘅溫泉蛋,再加上香噴噴嘅飯,每一口都帶來滿滿的滿足感。食落去,肉質鮮嫩,蛋黃流淌,真係讓人回味無窮。【Uma Nota】絕對係一個將西式與日式完美結合嘅餐廳。喜歡燒肉嘅人,呢度都能夠滿足你嘅味蕾。如果你對獨特嘅美食有興趣,絕對唔可以錯過呢個餐廳。

2024-01-15
2024-01-20 64 浏览
想向大家推薦一家獨特的餐廳,《Uma Nota》日本巴西fusion餐廳。餐廳以其獨特的風味和令人驚艷的菜品而聞名。先開始享受前菜。《TEMAKI DE ATUM 吞拿魚手捲、大蔥、天婦羅片、芝麻、芥末(GF)》。手捲充滿了新鮮的吞拿魚、蔥和天婦羅片,再灑上芝麻和芥末,口感豐富多樣。新鮮的吞拿魚和蔥的結合,加上酥脆的天婦羅片,每一口都能感受到不同的層次和風味。《HAMACHI ACUACHILE 池魚,唐辛子墨西哥辣椒虎乳汁、芫荽油》使用了唐辛子墨西哥辣椒虎乳汁和芫荽油,為池魚帶來了豐富的味道。配上酥脆的麵包屑。《DADINHOS DE TAPIOCA 木薯芝士粒配甜辣醬》。這道菜用木薯和芝士做成的小粒非常香脆,搭配上甜辣醬,給人一種口感上的對比。既有層次感又不會太重,絕對是一個完美的開胃菜。接下來《KARAAGE PIRIKARA 日式微辛甜酸炸雞》使用微辣的甜酸醬汁調味,讓炸雞的口感更豐富。每一口都能感受到雞肉的鮮嫩和醬汁的香氣,回味無窮。來到主菜,首先是《MOQUECA DE PEIXE 慢煮白魚、巴西椰子醬、腰果脆脆》。以慢煮的白魚為主,搭配上巴西椰子醬和腰果脆脆,口感豐富而且

先開始享受前菜。

來到主菜,首先是《MOQUECA DE PEIXE 慢煮白魚、巴西椰子醬、腰果脆脆》。以慢煮的白魚為主,搭配上巴西椰子醬和腰果脆脆,口感豐富而且令人愉悅。椰子醬的香氣和腰果的脆脆口感完美融合,讓人難以忘懷。

肉食愛好者不能錯過《CHARCOAL GRILL BEEF TENDERLOIN 炭烤牛裡肌(150克)、燒薯配煙燻芝士醬、雜菜沙律 + HK$20每位》。以炭烤的牛裡肌為主,搭配煙燻芝士醬和燒薯,口感豐富而且多汁。牛肉的炭烤香氣和煙燻芝士醬的濃郁口感絕對會讓人愛不釋手。

《SEAFOOD UDON NOODLES 海鮮烏冬、大蝦、蜆、青口、辣汁》。以烏冬麵為基底,配上新鮮的大蝦、蜆和青口,再加上辣汁的提味,味道鮮美又辛辣。每一口都能感受到海鮮的滋味和麵條的彈牙口感,是海鮮愛好者的最佳選擇。

來到甜品,有《ABACAXI ASSADO 炭燒菠蘿、椰子雪糕、杏仁椰子金寶碎配日本威士忌焦糖醬》。這道甜品以炭燒的菠蘿為主,搭配上椰子雪糕和杏仁椰子金寶碎,再加上日本威士忌焦糖醬的點綴,絕對是一個讓人垂涎欲滴的結尾。

《SUSPIRO COM FRUTAS VERMELHAS 巴西帕芙洛娃蛋白餅、雜莓、吉士醬、鮮奶油》。這道甜品是一個巴西風格的帕芙洛娃蛋白餅,搭配上酸甜的雜莓、吉士醬和鮮奶油。蛋白餅的蓬鬆口感和雜莓的酸甜味道相得益彰,絕對是一個完美的結尾。

除了美食,這家餐廳的環境也是一大亮點。《Uma Nota》日本巴西fusion餐廳的氛圍獨特而舒適,充滿了現代和傳統元素的融合。可以在這裡享受到舒適的用餐環境,並與朋友或家人共度美好時光。

在飲品方面,這裡的mocktail也是一絕。他們的Mamagaio是一款以橙子、青柚、紫蘇糖漿、青檸和蘇打水為基礎的調酒。Ohana Colada則是以菠蘿汁、百香果、青檸和椰奶為基礎的調酒。Knocking on heaven's door則是以椰子水、青檸和薄荷為基礎的調酒。最後的Yellow Bird則是以菠蘿汁、百香果、青檸和糖為基礎的調酒。這些調酒不僅口感豐富,而且讓人回味無窮。

總體而言,《Uma Nota》日本巴西fusion餐廳絕對是一個值得一試的地方。
1K
2024-01-18 70 浏览
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ You haven’t heard of Uma Nota ? Nooooo Super cool spot, totally chill and down-to-earth. They mix Japanese techniques with fresh Brazilian ingredients, so you can get your fix of raw, skewered, or shareable goodness. Trust me 😉 Every item on their menu is like a taste of São Paulo’s best flavors ✌🏻𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥3 COURSES CHEF’S MENU 280ppAppetiser ✨ HAMACHI AGUACHILEThis is a shishito with japapeno tiger milk, coriander 🌿 oil and cream crubs around. I feel like most twisted Japan

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

3 COURSES CHEF’S MENU 280pp

Appetiser

✨ HAMACHI AGUACHILE

This is a shishito with japapeno tiger milk, coriander 🌿 oil and cream crubs around. I feel like most twisted Japanese cuisine like to use shishito 💭

✨ KARAAGE PIRIKARA

A Japanese fried chicken in Baguio chili sweet and sour glaze. A bit of reminding me of Korean fried chicken instead hahaha

Main

✨ SEAFOOD UDON NOODLES

Prawns 🍤 clams and mussels (I asked to take out the mussels), with katsobushi on top. Tasted creamy and the udon is quite soft.

✨ CHARCOAL GRILL BEEF TENDERLOIN

It delivers a deliciously charred exterior and a juicy, tender interior. Dipping the tare sauce ❤️ and farofa which likely enhances the umami flavors and adds a savory element to the dish. Comes with roasted potatoes 🥔 with smoke mascarpone and mix green salad 🥗

Dessert

✨ ABACAXI ASSADO

The roasted pineapple brings out its natural sweetness and adds a caramelized touch, which pairs beautifully with the creamy coconut ice cream. The caramelized Japanese whisky sauce adds a touch of sophistication. This dish seems to offer a delightful balance of sweet, tropical, and creamy flavors.

✨ SUSPIRO COM FRUTAS VERMELHAS

The lightness and airiness of a pavlova with the vibrant flavors of mixed berries. The Brazilian twist on the classic pavlova brings a unique touch to the dish. The pavlova base is likely to be sweet, crispy, and melt-in-your-mouth. The custard and whipped cream add creaminess to the dessert.

2024-01-18 75 浏览
Uma Nota日本巴西fusion餐廳是一家結合了日本和巴西風味的餐廳,提供多種精緻而獨特的菜品。3 COURSES CHEF'S MENU每位HKD 280,非常超值。前菜DADINHOS DE TAPIOCA木薯芝士粒配甜辣醬,以木薯和芝士製成的小方塊搭配甜辣醬,口感酥脆,充滿著奶香和芝士的味道,與甜辣醬的結合帶來了一種獨特的風味。KARAAGE PIRIKARA日式微辛甜酸炸雞,這道菜以微辛甜酸的醬汁包裹著炸雞,外酥內嫩,帶有微微辣味和甜酸口感,是炸雞愛好者的最愛。然後TEMAKI DE ATUM吞拿魚手捲,這道手捲包含了新鮮的吞拿魚、大蔥、天婦羅片、芝麻和芥末,結合了豐富的口感和各種風味,一口咬下去,鮮美的吞拿魚和酥脆的天婦羅片在口中交織出美妙的滋味。HAMACHI ACUACHILE池魚以獨特的池魚搭配唐辛子墨西哥辣椒虎乳汁和芫荽油,讓人愛不釋口。這道菜的魚肉鮮嫩多汁,搭配著微辣的辣椒虎乳汁和芫荽油的清香,帶來了一種令人驚艷的味覺體驗!主食MOQUECA DE PEIXE慢煮白魚是一道用巴西香料和椰子醬燉煮的白魚,搭配著腰果脆脆。這道菜的白魚肉質鮮嫩,椰子醬的香氣和腰果的脆
主食MOQUECA DE PEIXE慢煮白魚是一道用巴西香料和椰子醬燉煮的白魚,搭配著腰果脆脆。這道菜的白魚肉質鮮嫩,椰子醬的香氣和腰果的脆脆口感完美融合,帶來了一種濃郁而美味的風味。
另一主食是SEAFOOD UDON NOODLES海鮮烏冬,這道菜以大蝦、蜆、青口和辣汁為特色。這碗烏冬麵充滿了海鮮的鮮味,辣汁的加入為整道菜帶來了一種辛辣的風味,是辣味愛好者的首選。
如果喜歡牛肉,CHARCOAL GRILL BEEF TENDERLOIN炭烤牛裡肌絕對不能錯過!這道菜以炭烤牛裡肌為主,搭配燒薯配煙燻芝士醬和雜菜沙律。肉的炭烤口感外酥內嫩,配上煙燻芝士醬的濃郁和雜菜沙律的清爽,讓人一口接一口。
最後甜品ABACAXI ASSADO炭燒菠蘿是一道以炭燒菠蘿搭配椰子雪糕、杏仁椰子金寶碎和日本威士忌焦糖醬的甜品。這道菜的菠蘿經過炭燒後散發出獨特的香氣,搭配椰子雪糕和杏仁椰子金寶碎的結合,加上威士忌焦糖醬的甜蜜,絕對能滿足你的味蕾。
另一款甜品是SUSPIRO COM FRUTAS VERMELHAS巴西帕芙洛娃蛋白餅,以巴西式帕芙洛娃蛋白餅搭配雜莓、吉士醬和鮮奶油。蛋白餅的口感輕盈,搭配雜莓的酸甜和吉士醬的濃郁,感受到一種令人愉悅的甜蜜。
此外,Uma Nota還提供多種飲品供選擇。例如Mamagaio,這款飲品結合了柚子、青檸、紫蘇糖漿、青檸和蘇打水的風味,感受到一種清新的口感。還有Ohana Colada,這款飲品結合了菠蘿汁、百香果、青檸和椰奶,帶來了一種濃郁的水果風味;Knocking on heaven's door,結合了椰子水、青檸和薄荷,是一種涼爽的口感。最後還有Yellow Bird,這款飲品結合了菠蘿汁、百香果、青檸和糖,帶來了一種酸甜的風味。
整體而言,Uma Nota日本巴西fusion餐廳提供了多種精緻而獨特的菜品,從前菜到主食再到甜品,每一道菜都充滿了豐富的口感和獨特的風味。此外,舒適的環境和多樣化的飲品選擇也為您的用餐體驗增添了樂趣。無論是與家人朋友聚餐還是與摯愛共度浪漫晚餐,Uma Nota都是一個值得一試的餐廳選擇。
2024-01-15 60 浏览
話說呀媽一月生日,終於夾到時間同家人一齊慶祝生日,經友人介紹黎上環食。真心好小黎呢頭浦,根本無乜幾可會過到黎呢頭食飯。今次過黎呢頭食飯,發現附近都幾多餐廳,環境都唔錯。黎度UmaNota,入到去環境都唔錯,乾淨企理。同家人睇左餐牌後,叫左:Scallop Cevich 檸檬汁醃帶子配木薯醃紅洋蔥:帶子新鮮大隻,配埋個檸檬汁,酸酸甜甜,連埋d洋蔥都好鬼好食。前菜打開個胃,迎接d主菜,確係唔錯。主菜方面叫左四個:Moqueca De Frutos Do Mar 巴西汁慢煮雜錦海鮮:虎蝦、魷魚、扇貝、青口虎蝦新鮮爽口彈牙,魷魚出奇地好食,唔會太un,但又夠口感。扇背都夠大隻。青口我不嬲都麻麻,但配呢個汁又幾ok。Peixe No Dashi 伊比利亞香腸煮海鱸魚呢個算係四個之中最欣賞既一個,其實望埋去,對比其他主菜,個外貌有d平淡,簡單。但食落呢個真心最好食。魚皮香脆,魚肉嫩滑,一d都唔鞋,唔會比醬汁搶左d,魚味。File De Costela炭燒肉眼扒配青紫醬、烤蕃薯、木薯七成肉眼,唔係就老人家既話應該五成更好。配埋個醬食都唔錯。另外佢配左蒜粉可以點黎食,但試左,個人覺得會好咸。Frail

今次過黎呢頭食飯,發現附近都幾多餐廳,環境都唔錯。

主菜方面叫左四個:
Moqueca De Frutos Do Mar
巴西汁慢煮雜錦海鮮:虎蝦、魷魚、扇貝、青口

Peixe No Dashi 伊比利亞香腸煮海鱸魚

File De Costela
炭燒肉眼扒配青紫醬、烤蕃薯、木薯

Fraildinha 牛腹扒配日式醬油蛋黃
牛味重,醬油有蛋黃,mix埋之後點黎食,食落會滑d。

飲品方面叫左汽水Yellow bird
cocktail算唔錯,酸酸甜甜,唔重酒味,容易入口。

甜品方面
Abacaxi Assado
炭燒菠蘿、椰子雪糕、杏仁椰子金寶碎配日本威士忌焦糖醬:杏仁椰子金寶碎幾好食,雪糕重椰子味,菠蘿燒過之後帶有更多甜味。

Chocolate De Ouro 金箔堅果朱古力球 :外表係個脆既外殼,中間用左黑朱古力,扑碎後食,點埋d黑朱古力粉,唔會太甜。

Uma Nota Pavlova
甜品盒子:紅莓忌廉蛋白脆餅
呢個黎個時,三個盒仔,分開三層。
有一層係醬黎既紅莓醬、乳酪口味既忌廉、吉士醬。另一層係藍莓、士多啤梨、好似白朱古力粒咁,最後一層就係蛋白脆餅。其實係將塊餅加自己既料。本身個餅好甜下,試過加d,酸既野係最夾,中和番個甜味,最好係紅莓醬。
2024-01-10
  • 甜品拼盤
  • Fraldinha
2024-01-14 25 浏览
Uma Nota 🇧🇷x🇯🇵 chill brunch weekend鍾意佢嘅裝修係好似紅樹林嘅裝飾,好符合巴西嘅大自然風格🟡 少少題外話,佢嘅廁所係比一般中上環嘅餐廳大!小小嘅一個稱讚,有三個廁格,裝另外有個外面有幾闊落嘅洗手台!Brunch menu本身其實都幾多,另外仲可以加錢再要啲小食,或者加前轉main course肉眼扒。見到有個台三人枱,叫2 person brunch share都ok😁大蝦木薯炸丸子配柚子蛋黃醋汁No lingo de vatapa 黑松露醬滿滿係蝦內,蛋黃醋汁好入味好夾!手握壽司精選:吞拿魚山椒、帶子配海膽泡沫、煙燻鴨Amazonian nigiri selection吞拿魚山椒普通少少,但帶子配海膽泡沫好鮮呀!好好食!必食!煙燻鴨就有蔥薑味道,fusion既配搭!煙燻牛肉配黑蒜泥蛋黃醬Tatami de carne de sol煙燻牛肉5成熟再有蒜片配有脆口,一流!黑蒜泥>蛋黃醬既味道,再用咗黑醋汁係底,中和左黑蒜嚟嘅強勢!好好味道💙芒果油醋八爪魚軟包Polio roll外皮好脆口,餡料都可豐富開胃!醬汁巴西蕃茄小辣風情椰菜花飯豆鷹嘴豆蓉

No lingo de vatapa

黑松露醬滿滿係蝦內,蛋黃醋汁好入味好夾!

手握壽司精選:吞拿魚山椒、帶子配海膽泡沫、煙燻鴨
Amazonian nigiri selection

煙燻牛肉配黑蒜泥蛋黃醬
Tatami de carne de sol

芒果油醋八爪魚軟包
Polio roll

外皮好脆口,餡料都可豐富開胃!醬汁巴西蕃茄小辣風情

椰菜花飯豆鷹嘴豆蓉、翠玉瓜薄荷芫荽油沙律
Hummus de feijaāo

翠玉瓜係我平時比較唔鍾意嘅蔬菜。今次有鷹嘴豆同埋橄欖油配話行食😆 咁樣食椰菜花都係第一次,好新鮮新奇原來烤嘅椰菜花係好食好軟😋

豬里脊肉倍芥末、捲心菜沙拉
Porcoletta - pork loin tonkatsu

識主菜之前,店員會貼心過嚟碗碟😎 日式炸豬扒醬同芥末完全係日本食炸豬扒既配搭🤣 都係炸豬肥肉嗰個位最好食!

節日甜品
Dessert - ice-cream, fresh fruit & berries
椰子雪糕同埋抹茶雪糕杯士多啤梨、紅桑莓同埋藍莓

藍莓朱古力蛋糕同埋木糠布甸
藍莓醬芯既朱古力蛋糕,有少少慕絲蛋糕口味。木糠布甸🍮,佢嘅base更加似燉蛋,甜度剛好。兩款甜品陪兩款雪糕,大滿足!仲新鮮水果有菠蘿、哈密瓜同埋西瓜!
2024-01-14 36 浏览
我最近造訪了Uma Nota,一家以巴西和日本料理為主題的餐廳,這裡的食物絕對是一場美食的盛宴。我點了幾道特色菜,其中包括炭烤羊架配香草茄子、堅果黑朱古力球、吞拿魚壽司和鴨肉壽司。首先,讓我談談炭烤羊架配香草茄子。這道菜絕對是一個令人驚豔的組合。羊架經過炭烤,肉質鮮嫩多汁,吃起來非常滋味。搭配上經過烤煮的香草茄子,帶來了一種獨特的風味,讓整道菜更加豐富。接下來是堅果黑朱古力球,這是一個絕對的甜點享受。朱古力球外層酥脆,內部則是柔軟的黑朱古力搭配著香濃的堅果風味。每一口都帶來了豐富的口感,令人回味無窮。吞拿魚壽司和鴨肉壽司是我在Uma Nota的日式料理中的亮點。吞拿魚壽司的魚片新鮮而彈牙,配上一點點的醬油和芥末,味道絕佳。鴨肉壽司則是一個非常特別的選擇,鴨肉鮮嫩多汁,與壽司飯的結合完美。除了食物本身,Uma Nota的用餐環境也非常舒適和時尚。服務員非常友善和專業,提供了出色的服務體驗。總結來說,Uma Nota絕對是一個令人愉悅的餐廳。他們的炭烤羊架配香草茄子、堅果黑朱古力球、吞拿魚壽司和鴨肉壽司都是經典之作。食物美味,用餐環境舒適,服務出色。

2024-01-14 1450 浏览
位於中上環地段,一間巴西日本fusion餐廳,捉左男朋友去食個brunch。Brunch set 好豐富,淨係starter 都已經好出色,5款食物,每一款都好有心機去設計。Starters and Petiscos• 手握壽司精選每日嘅壽司都係唔同,如果有素食嘅朋友仲可以有唔同嘅安排。• 大蝦木薯炸丸子配柚子蛋黃醋汁炸丸子配上柚子汁唔單止中和左炸物嘅油膩感,仲令到單調炸蝦丸味道層次豐富左。• 煙燻牛肉黑蒜泥蛋黃呢一個男朋友至愛,牛肉煙燻味好香,加上入口蒜泥同牛肉味衝擊口感,層次好豐富。• 芒果油醋八爪魚芒果軟包呢一個包夾住八爪魚,好特別,一個好新鮮嘅做法。• 椰菜花白豆鷹嘴豆蓉配翠玉瓜薄荷芫荽油沙律單單椰菜花配上好特別嘅醬汁,平時好少食菜嘅我地爭住食呢一道菜。Main Course • 豬里脊肉、芥末、捲心菜沙律用左炸呢個做法好處就係可以好好咁保留豬扒嘅肉汁,唔乾身柴口,加上有幾款配菜令到一道菜有4個味道層次。是日甜品甜品最有驚喜,有兩款雪糕,有朱古力蛋糕,有生果,仲有個奶味勁濃郁嘅布甸。勁fancy,二人份勁多,我地兩個差啲食唔曬。整體黎講,呢一餐brunch好豐富,而家CP真係好

Starters and Petiscos
手握壽司精選
• 手握壽司精選
每日嘅壽司都係唔同,如果有素食嘅朋友仲可以有唔同嘅安排。

• 大蝦木薯炸丸子配柚子蛋黃醋汁

煙燻牛肉黑蒜泥蛋黃
• 煙燻牛肉黑蒜泥蛋黃

• 芒果油醋八爪魚芒果軟包
呢一個包夾住八爪魚,好特別,一個好新鮮嘅做法。

椰菜花白豆鷹嘴豆蓉配翠玉瓜薄荷芫荽油沙律
• 椰菜花白豆鷹嘴豆蓉配翠玉瓜薄荷芫荽油沙律

Main Course
豬里脊肉、芥末、捲心菜沙律
• 豬里脊肉、芥末、捲心菜沙律

是日甜品

整體黎講,呢一餐brunch好豐富,而家CP真係好高,無論餐廳環境定係食物質素都好值得一試。
2024-01-07
手握壽司精選
煙燻牛肉黑蒜泥蛋黃
椰菜花白豆鷹嘴豆蓉配翠玉瓜薄荷芫荽油沙律
2024-01-10 877 浏览
今日同老公&姑拉嚟到中環為奶奶補祝生日飯行完一條大斜路入到嚟覺得環境優美坐位寬敞仲可以欣賞街外既景色食物款式都幾多好貼心中英都有我地揀左一款頭盤四款share嚟食頭盤:Scallop Cevich 檸檬汁醃帶子配木薯醃紅洋蔥$170帶子刺身好厚肉檸檬汁更加突出到帶子既鮮甜連埋紅洋蔥一齊食一爽一軟好開胃個汁調得剛剛好主菜:Moqueca De Frutos Do Mar $380巴西汁慢煮雜錦海鮮:虎蝦、魷魚、扇貝、青口4款當中最欣賞係魷魚&青口魷魚食落軟Q,唔會煮到好un青口係藍青口入口即溶扇貝都好大隻,D肉一梳梳好新鮮虎蝦比前面3位大佬搶晒風頭幾大隻有蝦膏肉質都可以Peixe No Dashi 伊比利亞香腸煮海鱸魚 $290呢個好有驚喜,清清地食到鱸魚既鮮味重點魚肉非常嫰滑底下仲有d蘆筍&菇File De Costela $350炭燒肉眼扒配青紫醬、烤蕃薯、木薯我地叫左7成熟,份量都算多除左同青紫醬一齊食仲可以蘸蒜食3款口味任君選擇紫薯同蕃薯都好甜好粉Fraildinha 牛腹扒配日式醬油蛋黃 $380呢個係鱸魚之外驚豔到我既牛腹扒同剛剛肉眼既口感好唔一樣個人比較喜歡呢款,牛肉味重d
今日同老公&姑拉嚟到中環為奶奶補祝生日飯

主菜:
Moqueca De Frutos Do Mar $380
巴西汁慢煮雜錦海鮮:虎蝦、魷魚、扇貝、青口
4款當中最欣賞係魷魚&青口
魷魚食落軟Q,唔會煮到好un
青口係藍青口入口即溶
扇貝都好大隻,D肉一梳梳好新鮮
虎蝦比前面3位大佬搶晒風頭
幾大隻有蝦膏肉質都可以

呢個好有驚喜,清清地食到鱸魚既鮮味
重點魚肉非常嫰滑

紫薯同蕃薯都好甜好粉

Fraildinha 牛腹扒配日式醬油蛋黃 $380
呢個係鱸魚之外驚豔到我既
牛腹扒同剛剛肉眼既口感好唔一樣
個人比較喜歡呢款,牛肉味重d外
蘸埋日式醬油蛋黃真心好食

姑拉要左Yellow bird $60無酒精
飲落酸酸甜甜
嚟到呢度覺得要叫番酒先啱feel
於是問店員有咩推介
Maracuja (Passionfruit, Cachaca, Lime, Sugar) $60
好濃郁既熱情果&青檸味~解膩一流

食完主菜點可以無甜品
小朋友先要揀我梗係試晒3款啦
Abacaxi Assado $110
炭燒菠蘿、椰子雪糕、杏仁椰子金寶碎配日本威士忌焦糖醬
椰子雪糕幾唔錯,唔知係咪自家製
炭燒菠蘿幾甜

Chocolate De Ouro 金箔堅果朱古力球 $125
外型靚,食落有層脆皮,唔太甜因為係用70%既黑朱古力整,再配埋巴西堅果,無得頂!

Uma Nota Pavlova $100
甜品盒子:紅莓忌廉蛋白脆餅
一個三層既木盒好似拆盲盒咁
第一層係紅莓醬、乳酪口味既忌廉、吉士醬
第二層係藍莓、士多啤梨、糖
第三層就係蛋白脆餅

整體嚟講呢餐飯好滿意
店員全部都好有禮貌
見我地唔知點揀會作出一d推介或建議
另外環境舒適好啱收工嚟放鬆下
或者一家大細,情侶嚟拍拖
下次都想再嚟試下其他
  • Fraildinha
  • Peixe No Dashi
  • Scallop Cevich
2024-01-08 39 浏览
最近去咗大館睇展覽,睇完就決定喺附近食晚飯。中上環區經常俾人一種餐廳好貴嘅感覺,今次我同朋友去咗蘇豪卑利街嗰頭,發現附近有好多酒吧,氣氛好好!行咗一陣決定喺Uma Nota食晚飯,Uma Nota係一間巴西 X 日本菜嘅餐廳,非常有特色。晚餐除咗有單點Menu之外,仲有Courses Menu,今次我同朋友嗌咗兩個5 COURSES menu~ 餐廳仲提供$50 Happy hour menu,好抵!5 Courses HK$380 per person-HOMEMADE CHEESE AND TAPIOCA DICE, SWEET CHILLI SAUCE 木薯芝士粒配甜辣醬呢款小食外型同口感非常特別。外型四四方方,好似米通,食落表面都香脆。因為用上咗木薯粉製作,食落口感就煙煙韌韌,軟綿綿。點上甜辣醬,味道更豐富。JAPANESE FRIED CHICKEN, BIQUINHO CHILLI SWEET AND SOUR GLAZE 日式微辛甜酸炸雞日式炸雞外皮薄,雞肉非常嫩滑,仲保留到好多肉汁,炸得啱啱好。外層沾滿甜辣醬,醬汁濃厚,味道濃郁,幾惹味。ROASTED CAULIFLO

5 Courses HK$380 per person

ROASTED CAULIFLOWER VEGAN HERB MAYONNAISE 燒椰菜花配純素香草醬
燒椰菜花好香,表面有啲香料味。椰菜花食落爽口又Juicy。底下配有純素香草醬,香料味好重,兩者好夾。

GRILLED BEEF TENDERLOIN, TARE SAUCE, FAROFA ROASTED POTATO WITH SMOKE MASCARPONE 香烤牛柳配、日式醬油
烤牛柳好吸引,牛肉三成熟。牛肉粉嫩,食落非常軟腍又多汁,而且表面烤過,有一種特別嘅香味。牛扒可以點日式醬油同蒜粉。另外,配有沙律,沙律菜好新鮮,有少許醋作調味。另外仲有烤薯仔,薯仔非常軟。腍,好滑,底下配有鮮忌廉。

Daily selection of Uma Nota dessert
是日甜品
去到最後就係甜品啦!甜品嘅賣相都好吸引,分咗做三層。一層蛋白脆餅;一層吉士醬、鮮忌廉、朱古力脆;一層雜莓。我哋可以根據自己喜好,將配料放上蛋白脆餅。蛋白脆餅好脆,好甜,食落入口即溶。另外,吉士醬蛋味非常濃,質地好滑。士多啤梨同藍莓都好新鮮。我最鍾意將蛋白餅加上鮮忌廉,再加上士多啤梨同藍莓一齊食!