2024-06-05 67 浏览
今日老公陪我過海,食好嘢一入去餐廳,環境好舒適!好多食物都好吸引,最後揀咗海鮮餐😆😆北海道帶子明太子意粉$148帶子燒得好香,夠鮮味,意粉除咗有明太子汁外,仲有好多配料,有蟹子、蟹柳、紫菜、磨菇、芝麻、沙律醬等,全部混好一齊食,超好味👍甲羅燒配龍蝦汁海鮮意粉$158甲羅燒裡面有蟹膏同蟹子,海鮮有元貝、墨魚咀、蜆肉,全部真材實料,所以鮮味十足!所有主食都可以跟餐+$28 檸檬茶特飲/美式咖啡+乳酪杯+$48 自選飲品+精選甜品+$88自選飲品+ 自選甜品草莓酸奶$42呢個調味相當唔錯,草莓沙冰嘅汁,再加上酸奶都唔會太酸,賣相味道都要讚!薄荷朱古力牛角窩夫$78我至愛嘅薄荷朱古力雪糕竟然出現在甜品Menu,所以一定要order!!!牛角窩夫夠脆口,上面有件朱古力蛋糕,配上薄荷朱古力雪糕,所以成件事唔會太甜,裝飾嘅脆脆都要食埋,真係脆到呢~~🤭餐廳裝潢係水泥工業風,全店每一個座位都可以望到全海景,睇住日落食嘢飲嘢好chill
今日老公陪我過海,食好嘢

北海道帶子明太子意粉$148

草莓酸奶$42

薄荷朱古力牛角窩夫$78

2024-06-02
  • 薄荷朱古力牛角窩夫
這間位於銅鑼灣宇宙商業大廈的樓上咖啡店以精緻的日西料理為主打, 更以其維港景色而聞名。店內採用工業水泥風牆身,時尚型格,而且窗邊可以欣賞到銅鑼灣海旁的景色,非常適合約會或多人聚會。背景音樂是輕柔的日文歌曲,空間感覺也很寬敞,坐得很舒服。🦀炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯軟殼蟹很有肉汁,入口爆汁。他們的招牌菜之一是炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯。這道菜排盤漂亮,軟殼蟹除了肉質堅挺之外,內裡還有豐富的蟹膏。🥩M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯✨一上檯就聞到很香,驚喜的是,入面竟然窩了一隻蛋,吃上去很有壽喜燒嘅味道。和牛口感軟腍又入味,份量十足。🍵 靜岡抹茶豆乳 ✨底層是一層豆腐,很有口感 。個人認為這杯飲品可算是必點~👌🏻 🍫 繽紛樂榛子朱古力 雙重驚喜,能喝到朱古力又吃得到繽紛樂 。不會太甜。 🍰 🫐Daily Dessert 是日精選甜品藍莓芝士蛋糕: 藍莓醬混合得剛好,不會太膩在假日和朋友相聚,選擇來這裡絕對是個好選擇。無敵海景讓人目不暇給,一邊欣賞景色,一邊享受美食,絕對是一種賞心樂事。這裡的菜單選擇多樣,有飯類、意粉等選擇,適合不同年齡的人,而且擺盤也非常用心。Umi#mi

🦀炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯
軟殼蟹很有肉汁,入口爆汁。

🥩M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯✨

🍵 靜岡抹茶豆乳 ✨

🍫 繽紛樂榛子朱古力
雙重驚喜,能喝到朱古力又吃得到繽紛樂 。不會太甜。

🍰 🫐Daily Dessert 是日精選甜品
藍莓芝士蛋糕: 藍莓醬混合得剛好,不會太膩

Umi#mi
2024-06-01
2024-05-28 96 浏览
二訪🌟早幾日去食飯,估唔到會起餐廳睇到【全球首場多啦A夢無人機匯演】🤩‼️完全係意想不到超驚喜‼️我諗呢個就係海景餐廳的好處🙂‍↕️如果你哋唔信可以去試吓😂記得要book枱❗️非常full🫣1️⃣ 甲羅燒配龍蝦汁海鲜意粉甲羅燒基本配備有蟹肉、蟹膏同蟹籽🤩意粉本身已掛滿龍蝦汁,亦有好多粒帶子肉,材料豐富👍🏻所以加入甲羅燒攪勻後味道更濃郁更creamy😋2️⃣燒汁炸餃子新鮮即炸的餃子配上日式燒汁冇咁熱氣,我覺得味道好似鰹魚汁。這個配搭我覺得幾夾👍🏻3️⃣ 大阪燒脆炸雞翼雙重感受🤤味道好似食緊八爪魚丸但其實係食緊雞翼4️⃣繽紛樂榛子朱古力非常濃郁的朱古力🍫仲有半條繽紛樂😍正呀‼️5️⃣草莓酸奶如果怕甜就唔好搞得太勻🤣搞少少味道就啱啱好啦🙂‍↕️#銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #海景咖啡廳 #umi

1️⃣ 甲羅燒配龍蝦汁海鲜意粉

5️⃣草莓酸奶
如果怕甜就唔好搞得太勻🤣搞少少味道就啱啱好啦🙂‍↕️

#銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #海景咖啡廳 #umi
2024-05-21 295 浏览
見到呢個海景以為去咗高級餐廳?小店Cafe都可以食西餐嘆靚景!😋🔸火炙北海道帶子明太子意粉🍝 $148炙燒過嘅帶子串成一串好可愛,咬落彈牙唔會過熟。意粉入面有明太子、蟹柳、菇菌,撈埋一咬即破嘅飛魚子增加咗脆卜卜嘅口感😋🔸炸軟殼蟹咖哩蛋包意大利飯🦀 $158原隻炸軟殼蟹準備登陸!🤣 軟殼蟹炸到好香脆,甜甜嘅日式咖哩配蛋包飯,顏色賣相吸引😋飯底係香濃蘑菇意大利飯,份量十足👍🏻🔸七味薯條配松露醬🍟 $62食到停唔到口嘅薯條😋 細心提供埋紅白醬,松露醬同茄汁☺️ 🔸大阪燒脆炸雞翼 $68炸雞翼加啲創意變成大阪燒,放BB沙律醬、燒汁、鰹魚片、紫菜響雞翼面,又幾夾😆🔸繽紛樂榛子朱古力🍫 +48跟餐配指定甜品🔸檸檬茶🍋 +$28跟餐配檸檬茶配乳酪杯🔸藍莓芝士蛋糕🫐🔸乳酪杯餐廳位置響銅鑼灣地鐵站時代出口行去大慨10-15分鐘左右,星期五晚都算多人,旁邊仲有兩枱嚟慶祝生日☺️ 我哋咁啱坐響窗口位置,海景超加分🥰🐾貓奴足跡🐾🌐Umi (銅鑼灣)銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓
🔸火炙北海道帶子明太子意粉🍝 $148
🔸炸軟殼蟹咖哩蛋包意大利飯🦀 $158
炸軟殼蟹咖哩蛋包意大利飯
飯底係香濃蘑菇意大利飯,份量十足👍🏻
七味薯條配松露醬
🔸七味薯條配松露醬🍟 $62
食到停唔到口嘅薯條😋 細心提供埋紅白醬,松露醬同茄汁☺️
🔸大阪燒脆炸雞翼 $68
繽紛樂榛子朱古力  &  檸檬茶
🔸繽紛樂榛子朱古力🍫 +48跟餐配指定甜品
🔸檸檬茶🍋 +$28跟餐配檸檬茶配乳酪杯
藍莓芝士蛋糕  &  乳酪杯
🔸藍莓芝士蛋糕🫐
🔸乳酪杯

🐾貓奴足跡🐾
🌐Umi (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓
2024-05-17
  • 大阪燒脆炸雞翼
  • 炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯
  • 七味薯條松露醬
【近期食過最好味嘅Cafe🥰銅鑼灣Umi】-“Umi うみ”係日文意思係大海🌊可能正正因為餐廳可以飽覽維港😝所以取名為Umi~除咗有靚靚海景睇,Umi嘅食物都相當出色🤩係小編近期食過最好味嘅Cafe🥰超級推薦‼️-餐廳裝修走呢個工業風,灰色水泥牆身配搭雲石餐桌🩶簡潔得來不失韻味~食物方面有意粉🍝意大利飯、牛扒🥩沙律🥗漢堡包🍔等等嘅選擇😆加$48升級套餐就有飲品🍸同埋精選甜品,千祈唔好錯過📣(小編個陣冇為意單嗌咗兩杯飲品🥹)-😋M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯 $148+1牛肉嘅份量都幾多吓😍鋪滿晒成個飯😛意大利飯單食已經好好味🤩飯嘅硬度啱啱好🤤有蘑菇有芝士🧀配埋香甜濃郁嘅壽喜燒醬再加埋溫泉蛋🥰味道一流~好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕-😋甲羅燒配龍蝦汁海鮮意粉🦀$138+1蟹蓋上裝滿蟹膏蟹籽同埋蟹肉😳撈埋落掛滿龍蝦汁嘅意粉🍝Bravo🤌🏻意粉入面仲有唔同嘅海鮮,好似蜆肉、帶子同八爪魚🐙呢個價錢呢個味道👅我比💯分😜好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖-😋靜岡抹茶豆乳🍵$42+1呢杯都有啲驚喜😌入面竟然有啲豆花😗同抹茶又幾夾喎~好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗-😋白桃柚子茶🍑$42+1柚子茶帶有淡淡嘅白桃香味,仲有一片橙乾做裝飾😙幾啱
【近期食過最好味嘅Cafe🥰銅鑼灣Umi】

😋M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯 $148+1

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌕

😋甲羅燒配龍蝦汁海鮮意粉🦀$138+1

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖

😋靜岡抹茶豆乳🍵$42+1
呢杯都有啲驚喜😌入面竟然有啲豆花😗同抹茶又幾夾喎~

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌗

😋白桃柚子茶🍑$42+1
柚子茶帶有淡淡嘅白桃香味,仲有一片橙乾做裝飾😙幾啱夏天飲~

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌘

📍 Umi (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓
💸人均消費:$200
M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯
2024-05-19
M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯
🧡今個週末同朋友去咗呢間位於銅鑼灣宇宙商業大廈嘅樓上咖啡店,佢哋主打精緻嘅日西料理🌉店內採用工業風嘅水泥牆身,窗邊仲可以欣賞到銅鑼灣海旁嘅美景,充滿時尚簡約嘅氛圍,幾適合同聚會或者約會🥰𖦹 𝐌𝟓和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯 ($𝟏𝟒𝟖)ᴍ𝟻 ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇғ sᴜᴋɪʏᴀᴋɪ ʀɪsᴏᴛᴛᴏ ᴡ/ ᴏɴsᴇɴ ᴇɢɢ 呢個有驚喜,份量超級足料,幾乎每一啖都有牛肉❤️❤️🎌幾有壽喜燒嘅ғᴇᴇʟ,個汁鹹鹹甜甜,撈勻埋溫泉蛋先食,質地勁濃厚,意大利飯嘅口感好ᴄʀᴇᴀᴍʏ,而且牛肉肉質嫩滑,鍾意壽喜燒嘅朋友一定要試吓呢個💘𖦹 火炙北海道帶子明太子意粉 ($𝟏𝟒𝟖)sᴘᴀɢʜᴇᴛᴛɪ ᴍᴇɴᴛᴀɪᴋᴏ ᴄʀᴇᴀᴍ ᴡ/ ʜᴏᴋᴋᴀɪᴅᴏ sᴄᴀʟʟᴏᴘ🤍🤍勁搶眼嘅三粒肥厚火炙北海道帶子放咗喺面,口感爽滑彈牙🍝意粉煙韌彈牙,份量好足,每條意粉都掛滿明太子忌廉汁,辛香得嚟又唔會太辣,好開胃,另外仲有大量嘅蟹籽、蟹柳絲、蘑菇做配料,好豐富好滿足哦(⁎⁍̴̀﹃ ⁍̴́⁎)♡𖦹 自選飲品+精選甜品 (+$𝟒𝟖)ᴀɴʏ ᴅʀɪɴᴋ + ᴅᴀɪʟʏ ᴅᴇssᴇʀᴛ𖦹 泡沫咖啡 ☕️ʜᴏᴛ ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ 𖦹 蝶豆花香

𖦹 𝐌𝟓和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯 ($𝟏𝟒𝟖)

呢個有驚喜,份量超級足料,幾乎每一啖都有牛肉❤️❤️

𖦹 火炙北海道帶子明太子意粉 ($𝟏𝟒𝟖)

🤍🤍勁搶眼嘅三粒肥厚火炙北海道帶子放咗喺面,口感爽滑彈牙

𖦹 自選飲品+精選甜品 (+$𝟒𝟖)
ᴀɴʏ ᴅʀɪɴᴋ + ᴅᴀɪʟʏ ᴅᴇssᴇʀᴛ

𖦹 泡沫咖啡 ☕️
ʜᴏᴛ ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ

𖦹 蝶豆花香梨梳打 💜
ᴘᴇᴀ ʙᴜᴛᴛᴇʀғʟʏ ᴘᴇᴀʀ sᴏᴅᴀ

📍 𝐔𝐦𝐢 (銅鑼灣)
🐰: 𝟒.𝟑/𝟓

#eatwithkeikei #umi
#sweetiedaily_cwb

2024-05-18 88 浏览
上網見到呢度嘅意粉好打卡able !仲有靚靚嘅海景😍約咗朋友收工就沖去試吓火炙北海道帶子明太子意粉 $148帶子串好可愛3粒串起,炙燒過入口特別香!北海道帶子好大粒又好鮮甜😆 配料仲有蟹柳、蟹子同紫菜好豐富,淋上明太子醬同埋蕃茄汁成個配搭好夾M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯 $148用上M5既和牛果然好香濃既牛味😍而且口感岩岩好,壽喜燒醬汁食落甜甜地,好入味。仲有隻溫泉蛋整穿d蛋汁撈勻d飯一齊食好正+$48可轉套餐有自選飲品加精選甜品揀左杯繽紛樂榛子朱古力 🍫朱古力面頭仲有好多忌廉🥰是日甜品係綠茶蛋糕🍰入面仲有紅豆粒

火炙北海道帶子明太子意粉 $148

M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯 $148

+$48可轉套餐有自選飲品加精選甜品
揀左杯繽紛樂榛子朱古力 🍫
朱古力面頭仲有好多忌廉🥰
是日甜品係綠茶蛋糕🍰入面仲有紅豆粒
係ig見到食評幾好就做下research,原來係Undici同Unnie既姊妹店😂 Umi係日文「海」🌊,餐廳飽覽海景,🐻7點前到就幸運地坐到窗邊2人枱。⭐️套餐+$48 自選飲品+精選甜品⭐️套餐+$88 自選飲品+自選甜品⭐️火炙北海道帶除明太子意粉🍝 $148 🔥推介🔥當晚8成食客都有叫呢個意粉。帶子幾厚肉,火炙至表面焦香,咬開係刺身狀態,口感鮮嫩。意粉份量幾多,煮至Al dente,明太子醬味道鹹香,非常掛汁,creamy得黎唔會覺膩,配料有蟹柳、菇🍄、蟹籽、紫菜絲。撈勻蟹籽後每啖都有脆卜卜口感。⭐️黑松露大啡菇自家手打和牛芝士漢堡配脆香薯條🍔 $148包面烘到脆口,大啡菇唔算大🍄‍🟫,之後就係半溶狀態既🧀,再黎係好好好厚肉既漢堡扒,熟到岩岩好,口感鬆軟,但牛味較淡。最後夾住🥬🍅。黑松露醬幾香,如果多d醬就更好。薯條份量幾多,口感酥脆。✿蝶豆花香梨梳打🍐蝶豆花本身無味,主要提供天然顏色,所以打完卡就要攪勻飲,味道正常發揮,唔會好甜,仲有d梨肉添。✿草莓酸奶🍓酸味幾出岩晒🐻,草莓味唔假,整體酸酸甜甜。又係打完卡一定要攪勻飲,無攪勻只會得酸奶味,飲到咁上下就太甜。✿朱古力慕絲蛋糕🍫當晚精選

⭐️套餐+$48 自選飲品+精選甜品
⭐️套餐+$88 自選飲品+自選甜品

⭐️火炙北海道帶除明太子意粉🍝 $148 🔥推介🔥

⭐️黑松露大啡菇自家手打和牛芝士漢堡配脆香薯條🍔 $148

✿蝶豆花香梨梳打🍐

✿草莓酸奶🍓

✿朱古力慕絲蛋糕🍫
當晚精選甜品,入口係濃濃既朱古力味,伴隨住苦澀味,口感軟綿,朱古力控一定會鍾意。

✿提拉米蘇☕️
呢個係無酒精版本,表面果堆邪惡cream既奶香味同咖啡味濃郁,口感軟滑,唔算好甜。下層既蛋糕口感綿密。脆筒好鬆化,可以整碎連埋蛋糕一齊食,口感更有層次。
2024-05-14 155 浏览
Umi - 即日文海的意思, 餐廳名字很貼切, 因為它正正面對著海旁, 飽覽維港景色 😍 坐在側邊看著海, 邊聽著柔和的音樂邊用饍倒是一流 👍🏻 可惜這晚窗邊位都已滿座了 🥹它是Udici的姊妹餐廳, 其實是同一區, 這邊環境當然更舒適, 上面都說明了 ☺️ 而且我覺得這邊食物比Udici更出色, 當然始終是姊妹餐廳, Udici也不錯的, 只是有比較有傷害 😅 餐廳比相像中細, 可能因為對著海景令我有錯覺, 感覺它像一個大飯堂 😆 天婦羅炸蝦地獄蕃茄汁煙肉意粉 $138意粉有點Al Dental, 除了本身的蕃茄汁外, 還加了沙律醬, 所以整個汁又酸又甜又辣, 既特別又好味 😋 不過所謂地獄蕃茄其實完全不地獄, 只是微微辣, 刪去地獄二字會更恰當 🤭 中間有兩隻大蝦, 炸粉不厚, 炸得脆口帶點硬, 跟平時天婦羅口感有點出入, 蝦肉都是新鮮彈牙 😊炸軟殼蟹咖哩蛋包意大利飯 $158蛋包飯經常吃, 但裡面是意大利飯就很少見, 而且是雜菌意大利飯, 飯粒口感煙韌, 外面用日本滑蛋包住, 加上日式咖喱汁, 日意混合, 想不到這配搭也不錯 😃 軟殼蟹原隻上, 又美觀又震撼, 同樣脆身, 單純比較

天婦羅炸蝦地獄蕃茄汁煙肉意粉 $138
天婦羅炸蝦地獄蕃茄汁煙肉意粉
炸軟殼蟹咖哩蛋包意大利飯 $158
蛋包飯經常吃, 但裡面是意大利飯就很少見, 而且是雜菌意大利飯, 飯粒口感煙韌, 外面用日本滑蛋包住, 加上日式咖喱汁, 日意混合, 想不到這配搭也不錯 😃 軟殼蟹原隻上, 又美觀又震撼, 同樣脆身, 單純比較下天婦羅蝦更加脆。
大阪燒脆炸雞翼 $68
雞翼肉質嫩滑, 跟外面脆炸感成了對比, 而且鎖住了肉汁, 一咬肉汁即時流出來 🤤 外面加了大阪燒醬, 大量木魚跟沙律醬, 味道跟大阪燒基本上一樣, 很久沒吃過大阪燒, 是非常掛念的味道 🥹 雞翼都能做到大阪燒口味非常讚嘆!! 👏🏻

芒果火龍果乳酪 $78
由於餐廳當日火龍果已售罄, 結果staff用香蕉代替, 火龍果可能較特別, 但我覺得這個組合更好吃 😚 面頭加了點穀物脆脆米, 可以和乳酪生果一起食, 一軟一硬有口感 🙂

芒果火龍果乳酪
雖然餐廳裝修有點像工廈餐廳, 不過勝在面對著維港, 有靚海景相伴, 另外餐廳坐滿人都都很寧靜, 感覺很好。

2024-04-17
天婦羅炸蝦地獄蕃茄汁煙肉意粉
芒果火龍果乳酪
環境好舒服企理☺️仲有海景睇好chill🤩好岩👯👬👫尼傾下計gathering~✨火炙北海道太子明太子意粉✨ $148🍝見到枱枱都有叫Siuuuu4 🤣賣相真係好igable的📸味道都相當唔錯!😍個醬汁好濃厚🤤每啖意粉都超掛汁!帶子都大大粒🤭不過稍為熟左少少🤏🏻但都不錯吃的~✨M5和牛壽喜燒温泉蛋意大利飯✨ $148🥩💖私心推介💖🤤估唔到係咁出色~壽喜燒牛肉份量好多又腍好好食😋個risotto又是好好味😳軟硬適中超級creamy好香濃😍但食哂成碟都唔會覺得膩👍一定要試下呢個😱✨檸檬茶特飲+乳酪杯✨ +$28 🍋飲品叫左少甜😎味道甜甜酸酸都幾fresh~乳酪杯加左d蜜糖🍯連埋穀物粒粒食又幾好味喎😋

環境好舒服企理☺️
仲有海景睇好chill🤩
好岩👯👬👫尼傾下計gathering~

✨火炙北海道太子明太子意粉✨ $148🍝

見到枱枱都有叫Siuuuu4 🤣
賣相真係好igable的📸

味道都相當唔錯!😍
個醬汁好濃厚🤤每啖意粉都超掛汁!

帶子都大大粒🤭
不過稍為熟左少少🤏🏻但都不錯吃的~

✨M5和牛壽喜燒温泉蛋意大利飯✨ $148🥩

💖私心推介💖🤤

估唔到係咁出色~
壽喜燒牛肉份量好多又腍好好食😋

個risotto又是好好味😳
軟硬適中超級creamy好香濃😍
但食哂成碟都唔會覺得膩👍

一定要試下呢個😱

✨檸檬茶特飲+乳酪杯✨ +$28 🍋

飲品叫左少甜😎
味道甜甜酸酸都幾fresh~

乳酪杯加左d蜜糖🍯
連埋穀物粒粒食又幾好味喎😋
  • M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯
這間樓上咖啡店位於銅鑼灣的宇宙商業大廈,主打精緻的日西料理,店內採用工業水泥風牆身,裝潢時尚型格,窗邊能欣賞到銅鑼灣海旁一帶景色,適合約會或多人聚會。火炙北海道帶子明太子意粉 - $148一串三粒雪白肉厚的帶子爽滑彈牙,火炙燒得帶點焦香;煙韌彈牙的意粉份量十足,掛滿幼滑細膩的明太子忌廉汁,辛而不辣很開胃,更有大量蟹籽及蟹柳絲等配料。自家手打和牛芝士漢堡配脆香薯條 - $138外脆內鬆軟的漢堡包撒滿了黑白芝麻粒,一邊更塗上沙律醬;厚度十足的牛肉漢堡扒鬆軟多汁,手打帶點嚼勁,牛味好濃郁,更有半溶化的芝士,生菜及鮮蕃茄正好解膩;金黃酥脆的炸薯條毫不油膩。檸檬茶特飲 + 乳酪杯 +$28香甜且甘醇的紅茶有鮮檸檬片及檸檬片乾,清新清爽;濕潤柔軟的乳酪,微酸具有清新鮮奶般的乳香味。爆谷綠鴦 +精選甜品 +$48抹茶鮮奶咖啡顏色層次分明,抹茶風味濃郁香醇,同時又有咖啡的香醇,鮮奶增添順滑感,更有幾粒香脆的焦糖爆谷;是日為芝士蛋糕,綿密濕潤又香濃鬆軟,中間夾著鬆軟的海綿蛋糕解膩,又有酸甜的柚子醬,好清新。
火炙北海道帶子明太子意粉 - $148

爆谷綠鴦 +精選甜品 +$48
2024-05-09
午餐
2024-05-04 214 浏览
四月份下半月幾乎係病痛之中渡過,感冒過牙痛過,仲臨時去左剝牙🦷 嚟到五月第一個禮拜,好返少少就嗱嗱臨約朋友食吓飯🍴一上到去,即刻比Umi個全海景窗吸引住,可惜係夜晚,日光應該會更靚🌃不過香港個維港景一向吸引,呢個價錢嘆到呢個景觀,真係抵到爛😆今次就同朋友Share食,「炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯」率先上枱,未食先比個造型吸引住咗,軟殼蟹兩隻蟹鉗手拖手呈圓形,微微將蛋包飯分開,熱氣立即上升,意大利飯用上蘑菇、忌廉拌勻,鋪上半熟蛋皮兼濃郁嘅咖喱汁,原以為忌廉拌意大利飯,伴上咖喱汁會不太夾,意外地好味👍西餐都有廚師發辦😆抱住強大既好奇心下點餐,是日驚喜「黑松露忌廉汁煙三文魚意粉」,如果喜歡黑松露既朋友一定唔會失望,我朋友形容黑松露忌廉超多,睇落份量唔多,但係絕對夠食!另外再點左份「七味薯條松露醬」,我哋見到枱枱都點,後來先追加,完全冇後悔,即炸配上七味粉,少少辣,配左松露醬同茄汁🥹冇得彈!問店員,邊款飲品最打卡able,推薦下點左「爆谷綠鴦」、「草莓酸奶」,原以為「綠」係美祿既祿,經過店員解釋係綠茶既綠(人地英文都有寫matcha coffee🤣)係抹茶加咖啡,2種口味撞出黎,意外地配合!如果

炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯

七味薯條松露醬

爆谷綠鴦
草莓酸

特濃朱古力蛋糕

如果2種甜品比我揀,我就較喜歡「特濃朱古力蛋糕」🍫 雖然佢只係加$48既精選甜品,但係朱古力TOP非常Creamy,蛋糕底濕潤,唔會雪到硬哂上枱!
宇冶金時班戟

「宇冶金時班戟」,雖然唔係我杯茶,但係!鐘意綠茶嘅朋友,必點!由頂層計起,足足有6層!雪糕糯米糍>大大球紅豆雪糕>綠茶蛋糕>班戟> 紅豆雪糕> 班戟,打卡超靚!

✣ 炸軟殼蟹咖喱蛋包飯意大利飯 $158

爆谷綠鴦
草莓酸
特濃朱古力蛋糕
宇冶金時班戟
人氣全海景cafe,飽覽高層維港海景,地點隱蔽,感覺悠閒亦充滿都市氣息。🏙️🏖️- 火炙北海道帶子明太子意粉 HK$148 🍝鮮味十足大海感覺!!北海道帶子火炙後微微焦香帶有鮮味,外熟內生非常柔軟!!鹹香明太子醬加入少許酸甜蕃茄汁,味道豐富又提香!!搭配大量爽脆蟹籽及紫菜,鮮味大爆發!!- 薄荷朱古力牛角窩夫 HK$78 🍨🧇清爽雪糕與香脆窩夫!!清爽薄荷朱古力碎雪糕,加上濃厚朱古力布朗尼蛋糕,清爽與濃厚結合,層次感豐富!!牛角窩夫熱辣辣配搭冰涼雪糕口感特別!!- 靜岡抹茶豆乳 HK$42 🥛🍵濃郁豆香抹茶甘香!!豆乳口感順滑,濃郁豆味及甘香抹茶融為一體,豆腐花更增添口感及豆香,愛茶之人可以一試!!

- 火炙北海道帶子明太子意粉 HK$148 🍝
薄荷朱古力牛角窩夫

- 薄荷朱古力牛角窩夫 HK$78 🍨🧇
靜岡抹茶豆乳

- 靜岡抹茶豆乳 HK$42 🥛🍵
薄荷朱古力牛角窩夫
靜岡抹茶豆乳
Openrice搵銅鑼灣食咩好見到呢間日式Fusion餐廳都幾受歡迎無理由唔去嘅餐廳工業風裝修對住維港景色真係好打卡able甲羅燒龍蝦汁海鮮意粉 -  滿滿嘅蟹膏,蟹肉同蟹籽。個sauce好creamy,濃蟹味多過龍蝦味。都幾多海鮮粒,由於好鍾意食蟹膏所以我係好滿足嘅☺️M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯 - 試左少少個飯,意大利米煮得軟硬度適中。但壽喜燒黎講略嫌少左陣甜味。我對面個位話似食緊某連鎖店嘅牛肉飯大家都+48配飲品同是日甜品白桃柚子茶 - 餐前就咁飲都已經覺得佢好清新。茶底好香帶點新鮮白桃香 。食完哂所有野再飲就發現更加清新柚子味都突出香蕉朱古力咖啡 - 其實呢個配搭對我黎講真係無得輸🤩朱古力慕絲蛋糕 -  朱古力味夠濃但偏甜,如果面頭Ganache可以再多少少黑朱古力嘅甘苦味就會再平衡啲整體上唔錯可以再去試下其他食物同飲品
Openrice搵銅鑼灣食咩好
2024-04-28
  • 甲羅燒配龍蝦汁海鮮意粉
  • 白桃柚子茶
  • 香蕉朱古力咖啡
今日放工經過附近,想搵一間樓上Cafe可以一路食嘢一路睇風景,search到呢間餐廳,見到好多好評,於是上嚟試吓。一入到餐廳,就比好大幅嘅玻璃窗吸引住,一望出去就係維港嘅景色。一行兩人,各自叫咗一個主菜,加$48可以揀自選飲品及精選甜品。如加$88就有自選飲品及自選甜品。由於是日嘅精選甜品唔合口味,所以揀咗$88嘅自選甜品。🍛蒲燒鰻魚意大利丼飯( $158 ):非常之推薦!鰻魚非常大條,半隻手臂咁長亦冇骨,另外第一次見唔係配白飯,竟然係配意大利飯,感覺新穎,仲有蛋絲,魚子,木魚碎及蔥絲鋪面,十分之有誠意。意大利飯唔會煮到好硬,味道非常夾。🍔黑松露大啡菇自家手打和牛芝士漢堡配薯條( $148 ):又一驚喜之作,漢堡包內的黑松露醬相當美味濃郁,手打牛肉彈牙及入味,足料又唔會煎得好乾,薯條亦十分脆口。🍨繽紛樂榛子朱古力:繽紛樂有兩舊鋪面,面層有cream,底層有味道濃郁嘅金莎朱古力奶,但略嫌太多冰。🍹薄荷朱古力牛角窩夫:一上台哇一聲,竟然有三舊超大嘅薄荷朱古力雪糕,窩夫香脆內軟,中間舊朱古力蛋糕亦唔會太甜,味道非常之夾。埋單$400左右,性價比高,下一次一定會再嚟幫襯。

埋單$400左右,性價比高,下一次一定會再嚟幫襯。